CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 8 NOIEMBRIE. VIDEO


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

8 noiembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anul 30: S-a nascut împăratul  roman Nerva; (d. 27.01.98).

 

 

 

 

 

 

 Nerva

 

 

 

 

 

 

Cezar Augustus  Marcus Nerva Cocceius (8 noiembrie 30 – 27 ianuarie 98), a fost impărat roman intre anii 96 si 98 , dupa ce la 18 septembrie 96, imparatul Domitian a fost asasinat în urma unei  conspiraţii de palat in care era  implicată Garda  Pretoriana .

 În aceeaşi zi, Nerva a fost declarat împărat de către Senatul Roman,  prima dată când Senatul a ales un împărat roman. Noul conducător al Imperiului Roman a promis să restabilească libertăţile care au fost reduse în timpul guvernării autocrate a lui Domitian.

Cu toate acestea, domnia scurta a lui Nerva a fost marcată de dificultăţi financiare şi de incapacitatea sa de a-si  afirma autoritatea sa asupra armatei romane.

In anul 97,  l-a adoptat ca  moştenitor al tronului si  succesor al său pe  Traian, un general tânăr şi popular in randurile armatei. Nerva a murit din cauze naturale, la 27 ianuarie 98.

După moarte, el a fost zeificat de imparatul Traian, care l-a succedat la conducerea imperiului.

 

 

 

 

 

618: A murit Papa Deusdedit.  Numele său a avut și alte două variante: “Adeodatus” și “Deodatus”. Numele consacrat este echivalent cu “Dumnezeu a dat”, iar variantele sunt foarte apropiate ca idee și chiar ca sens literal.

 A fost Papa al Romei de la 19 octombrie 615 si pana la moartea sa.

Conform tradiției, Papa Deusdedit ar fi fost primul care a sigilat documentele papale cu un sigiliu specific (“bulla”).

 

 

 

 

 

 

 

 

794: Capitala imperială japoneză este stabilită la Kyoto (numit initial Heiankyo – “Capitala păcii și liniștii”).

Din anul 1868, Japonia își va muta capitala la Tokio.

 

 

 

 

 

960: Bizantinii condusi de Leon Phokas cel tanar, anihileaza oastea Emiratului Hamadanid de Alep condusa de emirul  Sayf al – Dawla.

Profitând de lipsa unei  mari parti din armata bizantină aflata intr-o  campanie împotriva Emiratul Creta, prințul Hamdanid a invadat Asia Mică și au jefuit-o pe scară largă.

La întoarcere, armata sa a fost o ambuscadă de către fortele bizantine conduse de  Leon Fokas la Andrassos.

Sayf al-Dawla abia a scăpat cu viata, dar armata sa a fost anihilată. Venita  după o serie de înfrângeri costisitoare în anii precedenți, această bătălie a distrus  puterea emiratului musulman  Hamdanid pentru totdeauna.

 

 

 

 

1226: A decedat regele Ludovic al VIII-lea al Franţei; (n. 1187).

 

 

 

 

 

1476: Domnul  Ştefan cel Mare al Moldovei pune stăpînire pe Tîrgovişte. În locul  voievodului Laioltă Basarab, care fuge spre Dunăre, este instalat  pe tronul Munteniei, Vlad Ţepeş, care va fi insa la scurt timp dupa revenirea sa pe tron asasinat, in urma unui complot al marilor boieri.

 

 

 

 

 

1496: Se încheie construirea bisericii cu hramul Sfinţii Arhangheli a manastirii  din Războieni din Moldova, in actualul judeţ Neamţ, locul unde s-a dat bătălia dintre Ştefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504), şi armata otomană, în iulie 1476.

 

 

 

 

 

 

MANASTIREA RAZBOIENI (Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil)

 

 

 

 

 

 

Biserica mănăstirii are hramul  Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril,  sărbătorit în fiecare an pe 8 noiembrie).

Biserica mănăstirii a fost construită  în anul 1496, la 20 de ani de la Batalia de la Valea Alba  (1476), întru pomenirea oștenilor moldoveni căzuți în acea luptă.

Mănăstirea Războieni a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Neamț din anul 2004.

 

 

 

 

 

1511: S-a nascut  teologul si  reformatorul  german Paul Eber; (d. 1569).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1519: Conquistadorul spaniol Hernán Cortés  intră in capitala  Imperiului Aztec, Mexico-Tenochtitlan,  fiind salutat de imparatul  Moctezuma.

 

 

Image result for Hernán Cortés si imparatul Moctezuma.photos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1520: Dupa invadarea Suediei de către forțele daneze conduse de regele  Christian al II-lea,  începe cu execuția în masă a nobililor suedezi, care va fi cunoscută sub numele de “Baia de sânge de la Stockholm”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Masacrul a  avut loc în perioada 7–9 noiembrie 1520, cu punctul culminant în ziua de 8, când circa 80–90  nobili și clerici au fost executați, în ciuda promisiunii de amnistie generală dată de rege.Christian al II-lea (1 iulie 1481 – 25 ianuarie 1559),  a fost rege al Danemarcei, Norvegiei (1513-1523) și al Suediei (1520-1523), în timpul Uniunii de la Kalmar.

 

 

 

 

 

 

1599: A decedat compozitorul spaniol Francisco Guerrero ( n.4 octombrie 1528 in Sevilla). A fost alaturi de Tomas Luis de Victoria si Cristobal de Morales , unul dintre cei mai importanti compozitori spanioli ai Renasteri.

 

 

 

 

 

 

1656: S-a nascut  astronomul  englez Edmond Halley, descoperitorul  cometa ce îi poartă numele; (d.14 ianuarie  1742).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1674: A încetat din viaţă poetul englez John Milton: “Paradisul pierdut”, “Paradisul regăsit” (n. 9 decembrie 1608).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1777: S-a nascut regina  Désirée Clary a Suediei; (d. 17.12.1860).

 

 

 

 

 

Portrait of Désirée Clary

 

 

 

 

 

După eșecul logodnei sale cu Napoleon Buonaparte, s-a  căsătorit  în 1798 cu generalul J.B. Bernadotte, care a devenit ulterior regele Carol al XIV-lea al Suediei, cu care  a avut un singur copil, viitorul rege Oskar I al Suediei.

 

 

 

 

 

 

1793: A fost deschis publicului Muzeul Luvru din Paris, unul dintre cele mai mari si faimoase muzee  din lume. Cladirea  fost palat regal, se afla in centrul capitalei Frantei si gazduieste celebre opere de arta.

Muzeul fost deschis in timpul Revolutiei Franceze. Cladirea a fost in secolele XIII-XV resedinta a regelui Francisc I. In secolul XVI, castelul a fost reconstruit de catre arhitectul Pierre Lescot in stilul Renasterii, iar decoratiunile au fost realizate de catre artistul francez Goujon.

In perioada urmatoare, regii Frantei, in special Ludovic al XIII-lea si Ludovic al XIV-lea, si-au lasat rand pe rand amprenta asupra cladirii. In secolul XVIII, arhitectii Percier si Fontaine au primit ordinul sa mareasca palatul cu o noua aripa, care a fost construita in stil Empire.

Colectia de arta a crescut in tot acest timp, pentru ca, daca la inceput, in palat se aflau doar picturile stranse de catre Francisc I, ulterior ceilalti regi au adunat o multime de obiecte antice, precum si opere ale artistilor vremii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Primul care a propus ca palatul sa devina muzeu national in care sa aiba acces publicul larg a fost scriitorul francez Denis Diderot. Dupa deschiderea muzeului, colectia Luvrului a crescut rapid, astfel incat s-a acordat un spatiu mai mare in cladire operelor achizitionate ori donate.

In secolul XX, muzeul a fost imbogatit cu o biblioteca de arta si arheologie, precum si cu un laborator pentru studierea stiintifica a lucrarilor si restaurarea lor. In 1993, la cea de-a 200-a aniversare a Luvrului, intreaga cladire a fost transformata in muzeu.

Ca parte a proiectului “Marele Luvru” initiat de presedintele francez Francois Miitterand, in fata fostului palat a fost ridicata o piramida din sticla de catre arhitectul american de origine chineza I.M. Pei, ce a fost inaugurata 30 martie 1989.

In colectiile muzeului se afla doua dintre celebrele opere ale artei universale: „Mona Lisa” si „Venus din Milo”.

 

 

 

 

 

 

1823:  S-a nascut  Joseph Monier, un grădinar francez considerat a fi inventatorul betonului armat modern; (d. 12 martie 1906).

În tentativele sale de a obtine  ghivece de flori mai rezistente, grădinarul Joseph Monier a  incercat  printre altele și betonul turnat într-o formă în care se găsea un “schelet” din sârmă ce avea conturul aproximativ al ghiveciului pe care dorea sa-l construiască.

La Expoziția de la Paris din 1867,  inginerul francez François Hennebique a studiat cu mare interes  tuburile de beton armat concepute  de Joseph Monier care l-au stimulat  să găsească o soluție de aplicare a acestui procedeu la construcția  de clădiri.

În același an a  primit  un brevet de invenție pentru noul material, betonul armat  folosit la construcția grinzilor, plăcilor, tuburilor și stâlpilor.

 

 

 

 

 

 

1838: Este sfinţită noua biserică din satul Isacova, judeţul Orhei, din  Basarabia ţaristă.

 

 

 

 

 

 

1847: S-a nascut scriitorul britanic de origine irlandeza, Bram Stoker, parintele personajului Dracula, inspirat de  domnul muntean Vlad Tepes; (d. 20.04.1912).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In romanul sau, “Dracula”, Vlad Țepeș este descris ca un monstru, un vampir ce bea sânge de om și un mare amator de cruzimi. A avut probabil acces și la cartea History of Moldavia and Wallachia a lui Johann Christian Engel, care îl descrie pe Vlad Țepeș ca un tiran sângeros, ceea ce i-a dat probabil ideea să-l  ia pe printul  Valahiei   ca model pentru personajul sau fictiv “Dracula”.

Unii istorici au propus ideea că Stoker ar fi avut o relație de amiciție cu un profesor maghiar de la Universitatea din Budapesta, Arminius Vambery (Hermann Vamberger), și este posibil ca acesta să- i fi dat informații despre Vlad Țepeș.

 

 

 

 

 

 

 

1857:  S-a nascut  omul  politic patriot roman Alexandru C. Cuza, profesor de economie politică la Universitatea din Iaşi, membru titular al Academiei Române din 1936; (m. d. 04.11.1947).Tatăl său a fost membru al familiei boierilor Cuzeşti. A.C. Cuza fiind şi un nepot al domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A infiintat in 1922,  împreună cu doctorul Nicolae Paulescu , Uniunea National Crestina   publicând totodată revista.  În 1895 împreună cu Iorga devine inițiatorul Alianței Antisemite Universale (Universal Antisemitic alliance).

La 4 martie 1923,  înființează  Liga Apararii  Mational Crestine , care  la 14 iulie 1935  fuzionează cu Partidul National Agrar a lui  Octavian Goga, formand  Partidul Naţional Creştin, chemat să guverneze câteva luni în 1938.

 În anul 1943 părăseşte casa din Iaşi din cauza invaziei sovietice şi se autoexilează nu prea departe, tot în Ţara pe care a iubit-o până în ultima clipă a vieţii sale, în Ardeal, la Sibiu.

La data de 23 februarie 1945, guvernul român a anunțat că a fost anulat titlul de profesor onorific al lui Alexandru Cuza.

 A murit în anul 1947 la Sibiu şi este înmormântat în Cimitirul Central.

 

 

 

 

 

 

1869: S-a născut medicul  român Nicolae Paulescu,  descoperitorul  pancreinei (insulina), membru de onoare post-mortem al Academiei Române; (m. 19 iulie 1931).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1874: A fost dezvelită statuia lui Mihai Viteazul din faţa Universităţii din Bucureşti, lucrare realizată de sculptorul francez Albert Ernest Carriere de Belleuse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1893: S-a nascut  regele  Siamului azi Thailanda), Rama al VII-lea; (d. 30 mai 1941).

 

 

 

 

Image result for siam map photos 1900

 

 

 

 

 

 

Phra Bat Somdet Phra Poramintharamaha Prajadhipok Phra Chao Yu Pok Klao, sau Rama VII, a fost ultimul monarh absolut și primul monarh constituțional al țării. 

De asemenea, el a fost singurul monarh siamez silit  să abdice.

 

 

 

 

 

 

 

1885: S-a fondat Partidul Liberal-Democrat condus de Dimitrie C. Brătianu, adunând în rândurile sale pe cei nemulţumiţi de guvernarea liberală a lui I.C. Brătianu, inclusiv pe Mihail Kogălniceanu și grupul liberalilor moldoveni grupați în jurul acestuia.

S-a unificat la 24 martie 1890 cu Partidul Naţional Liberal.

 In perioada 1882-1891 editează ziarul “Naţiunea“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dimitrie C. Brătianu (n.1818 – d. 8 iunie 1892 ), om politic, diplomat, pentru o scurtă perioadă prim-ministru al României, timp în care a prezidat ceremonia de încoronare a lui Carol I.

Este fratele cel mare al lui I.C. Bratianu , împreună participând la fondarea Partidului Naţional Liberal. Între cei doi fraţi au existat dintotdeauna disensiuni, astfel că Dumitru devine lider al disidenţilor liberali în timpul lungii guvernări a fratelui său, poziţie din care a determinat căderea guvernului.

Spre sfârşitul vieţii are loc o împăcare istorică în sânul familiei, iar Dimitrie C. Brătianu devine pentru scurt timp preşedinte al Partidului Naţional Liberal, după moartea fratelui sau.

 

 

 

 

 

 1885: Nicolae Grigorescu termină  tabloul  ”Atacul de la Smîrdan“, comandat în 1878 de Primăria Bucureşti, România.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Marele pictor  roman Nicolae Grigorescu, autor de icoane inca de la o varsta foarte frageda, realizator al picturii murale de la manastirile Agapia  si Zamfira si zugrav neintrecut al satului traditional ,s–a nascut, la Pitaru-Dambovita la 15.05.1838 si a decedat la 21 iulie   1907).

 

 

 

 

 

 

 

1887: Emile Berliner patenteaza gramofonul cu placi de vinil.

 

 

 

 

 

 

 

 

Emile Berliner (n. 2o mai 1851  la Hanovra, in Germania – d. 3 august 1929, in SUA), a fost un inginer și inventator american de origine evreiasca.

A creat  unul din cel mai performant aparat de înregistrare și redare a sunetului, gramofonul. Acest aparat, față de fonograful lui Edison , care folosea cilindrii de ceară pe care aveau imprimate sunetele (muzică, cântece), gramofonul lui Berliner folosea discuri orizontale de ebonită cu riluri. Avantajul lor era că erau mult mai fiabile și mai ușor de întreținut.

Gramofonul, este brevetul care l-a făcut celebru.  Prezentarea brevetului a fost făcută la Franklin Institutedin Philadelphia, orașul unde își brevetase și prima sa invenție, microfonul.

Comercializarea acestui aparat a început-o să o facă în anul 1893, după ce niște prieteni fondează o companie care a primit numele de“United States Gramophone Company”.

 

 

 

 

 

 

1889: Montana a devenit cel de-al 41-lea stat al SUA.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1892: Președintele american Grover Cleveland  a obținut singurul mandat neconsecutiv la Casa Albă din istoria SUA, fiind  singurul președinte al SUA, care a servit în funcție în două mandate neconsecutive.

 

 

 

 

 

Grover Cleveland  (n. 18.03. 1837 – d. 24 iunie 1908).

 

 

 

 

 

 

 1892: Are loc Congresul Partidului Naţional-Liberal la Iaşi, care adoptă un nou program şi confirmă alegerea din iunie a lui Dimitrie A.Sturdza ca preşedinte al Partidului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dimitrie Alexandru Sturdza -pe numele său complet Dimitrie Alexandru Sturdza-Miclăușanu – (n. 10 martie 1833, Miclăușeni, județul Iași — d. 8 octombrie 1914, București) a fost un academician, om politic român și de 4 ori prim-ministru al României între anii 1895 – 1909. A fost, de asemenea, Președintele Academiei Române între anii 1882 – 1884.

 

 

 

 

 

 

 

1895: Wilhelm Conrad Röntgen, profesor la Universitatea din Würzburg, Germania , a descoperit , emisia unor radiatii penetrante, pe care le-a numit radiatii X , care după moartea saau fost denumite raze Röntgen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilhelm Conrad Röntgen (n. 27 martie 1845 — d. 10 februarie 1923) , a fost distins in anul 1901 cu Premiul Nobel pentru fizica.

 

 

 

 

 

 

 

1900: S-a născut scriitoarea americană Margaret Mitchell, laureata a Premiul Pulitzer in 1937, autoarea  faimosului roman  ”Pe aripile vântului”; (d.16.08.1949).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1901: S-a nascut  la Barlad, Gheorghe Gheorghiu-Dej, dictatorul comunist al României din anul  1947, până la moartea sa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost președinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române în perioada 21 martie 1961 – 18 martie 1965 ; (d.19.03.1965).

 

 

 

 

 

 

 

1908: S-a nascut Martha Gellhorn, ziaristă, prima femeie corespondent de război.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost a treia soţie a scriitorului american  Ernest Hemingway; (d. 15 februarie 1998).

 

 

1916: In timpul Primului Război Mondial trupele germane ocupă Craiova.

 

 

 

 

 

 

 

1916:  S-a născut Peter Weiss, scriitor, grafician şi pictor suedez de origine germană; (m. 10 mai 1982).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peter Weiss se  numara printre cei mai importanti dramaturgi de expresie germana din perioada postbelica (“Ancheta”, “Discurs despre Vietnam”, “Noul proces”).

 

 

 

 

 

 

1916: S-a născut, la Zalău, filozoful român Alexandru Dragomir. A făcut liceul la Cluj, iar apoi a absolvit Facultatea de Drept în 1937 şi Facultatea de Litere şi Filozofie în 1939, ambele la Universitatea din Bucureşti; (d. 13.11.2002).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În 1941, timp de patru luni, a urmat în Germania, la Universitatea din Breslau (astăzi Wroclaw), cursuri şi seminarii de elină, latină şi germană. A fost doctorandul lui Martin Heidegger, fiind înscris la Philosophisches Seminar (Facultatea de Filozofie) al Universităţii “Albert-Ludwig” din Freiburg. A făcut prima traducere în limba română a unui text heideggerian – “Was ist Metaphysik?” (“Ce este metafizica?”).

În 1943, pe când Dragomir pregătea dizertaţia privind metafizica lui Hegel, în preajma susţinerii doctoratului este rechemat în ţară, fiind mobilizat şi trimis pe front.

Instaurarea regimului comunist în România a oprit evoluţia firească în mediul universitar a lui Alexandru Dragomir, care a fost înlăturat şi marginalizat, ca mulţi alţi oameni de valoare.

În 1946, Constantin Noica l-a invitat să ţină prelegeri despre Hegel la “Şcoala de înţelepciune” de la Andronache. După anul 1948 a devenit un “filozof clandestin”, cunoscut doar într-un cerc restrâns. A fost nevoit să facă tot felul de activităţi fără legătură cu filozofia şi competenţele sale: funcţionar la serviciul vânzări, corector, merceolog, achizitor la hidrocentrala de la Bicaz.

Începând cu anul 1984, în locuinţa lui Gabriel Liiceanu, Dragomir a ţinut o serie de prelegeri pe teme diverse: “O interpretare platoniciană la “O scrisoare pierdută””, “Întrebare şi răspuns”, “Modalităţi de autoînşelare”, “Socrate – Înfruntarea filozofiei cu cetatea”, “Despre lumea în care trăim”. Auditoriul restrâns, dar elitist, era format din Gabriel Liiceanu, Sorin Vieru, Andrei Pleşu şi, începând cu anul 1995, Horia-Roman Patapievici. Conţinutul prelegerilor sale s-a păstrat prin notiţele luate de auditorii săi, iar după moartea sa din 2002 au fost tipărite parţial.

Din opera sa apărută postum amintim: “Crase banalităţi metafizice”, 2004, 2008; “Cinci plecări din prezent. Exerciţii fenomenologice”, 2005; “Caietele timpului”, 2006; “Seminţe”, 2008.

 

 

 

 

 

 

1922: S-a născut în Africa de Sud, celebrul chirurg Christian Barnard, primul medic din lume care a reusit un transplant de inimă la om;(m. 2001).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1923: S-a nascut Jack S. Kilby, fizician american, laureat al Premiului Nobel, inventatorul circuitelor integrate in 1958 (d.20.06.2005).

 

 

 

 

 

 

 1926: Este inaugurată Facultatea de Teologie a Universităţii din Iaşi, cu sediul la Chişinău, in România Unita.

 

 

 

 

 

Irineu (Ioan) Mihalcescu, Decan al Universităţii de Teologie, Chişinău

Biserica Universităţii de Teologie, Chişinău, România interbelică, preluat ortodoxism.wordpress.com

Irineu (Ioan) Mihalcescu, Decan al Universităţii de Teologie, Chişinău

Biserica Universităţii de Teologie, Chişinău, România interbelică, preluat ortodoxism.wordpress.com

 

 

 

La 8 noiembrie 1926 este inaugurată Facultatea de Teologie a Universităţii din Iaşi, cu sediul la Chişinău, la iniţiativa profesorului Ion Petrovici, ministrul Instrucţiunii (1926-1927) în Guvernul Alexandru Averescu din România. Primul decan Irineu (Ioan) Mihălcescu, viitorul mitropolit al Moldovei (1939-1947).

Profesori titulari: Ştefan Ciobanu, Constantin Fedeleş, Gala Galaction, fraţii Cicerone şi Valeriu Iordăchescu, Iuliu Scribian, Ivan Savin. Profesori agregaţi: Toma Bulat, Nichifor Crainic, Petre Constantinescu-Iaşi, Constantin Tomescu, Vasile Radu, N.Popescu-Prahova, Dumitru Popescu Moşoae. Decani: Irineu (Ioan) Mihălcescu (noiembrie 1926 – februarie 1928), Gala Galaction (1 martie 1928 – 1 martie 1930), C.Iordăchescu (1 martie 1930 – 1 martie 1932), N.Popescu-Prahova (1 martie 1932 – 1 martie 1938), Vasile Radu (1 martie 1938 – 1 decembrie 1938), N.Popescu-Prahova (1 decembrie 1938 – 28 iunie 1940).

 

 

Preoţii Universităţii de Teologie, Chişinău, România interbelică

Gala Galaction, scriitor, preot ortodox, profesor de teologie de origine aromână

Preoţii Universităţii de Teologie, Chişinău, România interbelică

            Gala Galaction

 

 

 

 

1926: Se înfiinţează Institutul Naţional Zootehnic din Bucureşti, România, sub conducerea lui Gheorghe R. Constantinescu.

 

 

 

 

 

 

1927: S-a nascut renumita cantareata americana Clara Ann Fowler , conoscuta sub  pseudonimul Patti Page.A decedat la 1 ianuarie 2013.

http://youtu.be/44B6B1OycgI

 

 

 

 

 

 

 1934: Din iniţiativa lui Pantelimon Halippa ia fiinţă filiala basarabeană a Institutului Social Român condus de profesorul Dimitrie Gusti.

 

 

 

 

 

 

 Pantelimon Halippa, preşedinte a Sfatului Ţării care a votat Unirea Republicii Democratice Moldoveneşti cu România la 27 martie 1918

 

 

 

 

Pantelimon Halippa, a fost preşedinte al Sfatului Ţării care a votat Unirea Republicii Democratice Moldoveneşti cu România.

 

 

 

 

 

 

1935: S-a nascut Alain Delon ( Alain Fabien Maurice Marcel Delon ), actor, regizor si producator francez. Fara sa aiba o pregatire de specialitate, si-a facut aparitia pe marile ecrane in 1957. De atunci actorul a aparut in aproape 90 de productii, lucrand cu cei mai mari regizori din lume.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La un an de la debut, Delon a intalnit-o pe actrita Romy Schneider careia i-a dat replica intr-o piesa de teatru. A devenit cu adevarat star de cinema in 1960 dupa ce a avut rolul principal in productia “In plin soare” (“Plein soleil”), o adaptare dupa romanul “Mr. Ripley” de Patricia Highsmith.

Anul urmator a fost distribuit in “Rocco si fratii sai” (“Rocco e i suoi fratelli”), in regia lui Visconti, obtinand un premiu special din partea juriului Festivalului de Film de la Venetia. Au venit apoi alte si alte distinctii pentru actorul francez la Cannes si in SUA.

S-a castorit cu Francine Canovas, cuplul avand un copil, botezat Anthony, in 1964. Patru ani mai tarziu a divortat, dupa care s-a recasatorit cu actrita Mireille Darc, cu care a stat pana in 1984, iar mai apoi cu Rosalie Van Bremen, cu ultima avand inca doi copii.

 

 

 

 

 

 

1939: Are loc incidentul Venlo. Doi agenti britanici din SIS, maiorul  Richard Stevens si capitanul  Paine Best  sunt capturati de  germani la granita  Olandei cu Germania, intr-o zona neutra. Vor ramane inchisi intr-un lagar german pana la sfarsitul razboiului.

 

 

 

 

 

 

1942: Al doilea război mondial: Americanii se alătură britanicilor  în războiul din Africa. Debarcarea trupelor britanice și americane în Maroc și Algeria.

 

 

 

 

 

 

 

 1945: Are loc  in Bucuresti o manifestaţie anticomunistă a tineretului PNŢ şi PNL, în Piaţa Palatului Regal, prilejuită de ziua onomastică a regelui Mihai I.

A fost o  viguroasa manifestatie populara de solidarizare cu Regele Mihai si de condamnare a regimului comunist si, implicit, a dominatiei rusesti. “Manifestatia a fost impozanta si spontana pentru Rege”, spunea un comentariu de la Radio Londra. Ea s-a incheiat prin “tulburari mari”, intrucat “guvernul a trimis cu camioanele comunisti pentru a imprastia multimea.

Apoi a intervenit armata” (subunitati cu militari “trecuti la comunism”). “Au fost morti si raniti”, un adevarat “macel”. (Izvoare de incredere precizeaza ca  interventia in forta  a  guvernului Groza s-a soldat cu 11 morti, 75 raniti si 300 de arestati.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  ” Ziua Arhanghelilor Mihail şi Gavriil, ziua regelui Mihai… Ultima mare manifestare publică în capitala ţării a adunat toată suflarea Bucureştilor: liceeni, studenţi, profesori, ingineri, armată din toate gradele, membri ai partidelor politice, clerici, ziarişti şi… popor, toţi aceia ale căror gânduri şi vreri se împotriveau pe faţă ocupantului sovietic şi năimiţilor săi din aşa zisul guvern democrat… A fost ultima oară când pentru câteva ceasuri ne-am simţit iarăşi liberi, puternici, în stare să răsturnăm tot ceea ce era potrivnic ţării (…). Iar dacă 1 Decembrie 1918 va rămâne de-a pururi simbolul unităţii naţionale româneşti, 8 noiembrie 1945 se înscrie ca ziua răscumpărării umilinţelor nemeritate ale României! “

(Radu Ciuceanu, din volumul lui Petre Ţurlea 8 noiembrie 1945, I.N.S.T., 2000).

 

 

 

 

 

 

 

1953: A decedat  scriitorul rus  Ivan Bunin, laureat al Premiului Nobel (1933); (n.10 octombrie  1870).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1972: A murit  filosoful si logicianul Athanase Joja,  membru fondator si primul presedinte al Asociatiei “România”, vicepresedinte al Comitetului Executiv al UNESCO, presedinte al Academiei Române (1966–1972). (n.03.06.1904).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1975 : S-a nascut actrita americana Tara Reid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1990:  Mary Robinson este aleasa prima femeie presedinte din istoria Republicii Irlanda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Mary Robinson a fost o militanta de frunte pentru drepturile femeilor.

 

 

 

 

 

 

1991: Frontul Popular din Moldova şi alte nouă organizaţii şi ligi pro-unioniste au lansat un apel către preşedintele României, Guvern şi Parlament în care se cerea ca în noua Constituţie a României să se prevadă pentru populaţia din Basarabia şi nordul Bucovinei aceleaşi drepturi şi obligaţii ca pentru cetăţenii români, inclusiv dreptul la cetăţenie română.

 

 

 

 

 

 

1993: A fost înfiinţată Misiunea Permanentă a României pe lângă Consiliul Europei.

 

 

 

 

 

 

1993 : Politicianul Petre Roman a fost desemnat, în cadrul celei de a 39-a sesiuni ordinare a NATO de la Copenhaga, raportor special la Comisia Politică a Adunării Atlanticului de Nord.

 

 

 

 

 

 1994: A fost inaugurat cel mai mare canal de irigatii din lume. Fluviul Eufrat varsa 30 de metri cubi pe secunda spre una din cele mai secetoase regiuni ale Turciei, câmpia Harran din sud–estul acestei tari.

 

 

 

 

 

 

 

1996: Preşedintele SUA, Bill Clinton, a emis o proclamaţie care finaliza, din punct de vedere tehnic, acordarea Clauzei naţiunii celei mai favorizate pentru România.

 

 

 

 

 

1996:  Curtea Constituţională a Romaniei  a validat rezultatele obţinute de candidaţii la funcţia de Preşedinte în urma alegerilor din 3 noiembrie. Astfel, Ion Iliescu, care a obţinut 32,25% din voturi şi Emil Constantinescu, cu 28,21%, au fost cei care au candidat la această funcţie în turul al II-lea de scrutin, care a avut loc la 17 noiembrie 1996.

 

 

 

 

1997: Liderul minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a devenit membru al Partidului România Mare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1998: A murit actorul  Jean Marais, pe numele adevărat Jean Marais-Villain), vedetă a cinematografului francez (filmele “Nopţi albe”, seria “Fantomas”, “Şapte băieţi şi-o ştrengăriţă”); (n.11.12.1913).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2000:  Şeful Delegaţiei Comisiei Europene în România, Fokion Fotiadis, a prezentat, la Bucureşti, principalele concluzii ale Raportului anual al Comisiei privind progresele înregistrate de România în vederea aderării la UE, în care se aprecia că România continuă să aibă probleme în privinţa situaţiei economice şi în cea privind protecţia copiilor instituţionalizaţi.

 

 

 

 

 

 

2002: Consiliul de Securitate al ONU adoptă Rezoluţia nr.1441 asupra Irak-ului, prin care se decide “să acorde Irakului prin această rezoluţie, o ultimă oportunitate de a se conforma obligaţiilor sale de dezarmare”.Rezolutia a fost acceptată de Irak în data de 13.11.2002.

 

 

 

 

 

2004: Războiul din Irak –  Peste 10.000 de militari  americani și un număr mic de unități ale armatei irakiene au participat la un asediu asupra orasului insurgent Fallujah.

 

 

 

 

 

 

2006: A încetat din viaţă dirijorul roman Iosif Conta; (n.14 septembrie 1924).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Din 1954, Conta a fost dirijor principal al Orchestrei Naţionale Radio, împreună cu care a efectuat numeroase turnee în străinătate. Din 1982 s-a dedicat și pedagogiei în cadrul Universității Naționale de Muzică, optând apoi, până în 1992, pentru postul de dirijor al Orchestrei din Izmir – Turcia.

 

 

 

 

 

 

2006: Un proiect de lege care autorizează clonarea  umană în scopuri terapeutice a fost adoptat de Senatul australian.

 

 

 

 

 

 

2007: Preşedintele Tarian Băsescu a  primit  un avertisment de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării în cazul jignirii unui reporter tv.

Traian Băsescu, aflat la cumpărături împreună cu soția sa, într-un centru comercial din București, agasat de o serie de întrebări,  i-a confiscat  telefonul mobil  jurnalistei Andreea Pană ( de la postul de televiziune Antena 1) ; ulterior aparatul a fost restituit.

Băsescu a luat telefonul cu el în mașină, fără să-și dea seama că acesta continua să înregistreze și i-a povestit nevestei sale cât de agresivă fusese jurnalista, numind-o „țiganca asta împuțită”.

Înregistrarea audio-video a fost difuzată apoi de postul Antena 1.

Incidentul a fost larg mediatizat și au existat reacții de dezaprobare din partea mass-media și a societății civile. În urma acestui incident, Băsescu a primit un avertisment de la Consiliul National pentru Combaterea discriminarii (CNCD). Ulterior Băsescu și-a cerut scuze printr-un purtător de cuvânt.

 

 

 

2011 : Asteroidul 2005 YU55 trece pe langa  Pământ, la aproximativ 324.600 km distanta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Soborul Sfintilor Mihail si Gavriil

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Soborul Sfintilor Mihail si Gavriil

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil este praznuit pe 8 noiembrie. Sfintii Mihail si Gavriil sunt cei care duc la indeplinire porunca milei si a dreptatii lui Dumnezeu.

Sfantul Arhanghel Mihail este reprezentat in iconografie in haine de ostas, avand in mana o sabie de foc. Este randuit de Dumnezeu ca dreptatea Sa sa biruiasca in istoria mantuirii. El este cel care, in momentul caderii unor ingeri a strigat: “Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte!”, restabilind ordinea. Potrivit Traditiei, la judecata de la sfarsitul chipului acesti lumi, mortii vor invia la glasul trambitei sale.

Sfantul Arhanghel Gavriil este purtatorul vestii milei dumnezeiesti fata de oameni. El a vestit ca Fiul lui Dumnezeu Se va intrupa din Fecioara Maria pentru mantuirea neamului omenesc.

In icoane apare in vesminte sacerdotale, purtand in mana ori un crin, semnul vestii celei bune, ori o sfera cu insemnele lui Hristos, aratand ca el este mesagerul mantuirii umanitatii.

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, pe care Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe 8 noiembrie, sunt si patronii spirituali ai Jandarmeriei Romane.

Motivul pentru care Jandarmeria Romana i-a ales pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sa ii ocroteasca, este faptul ca cei doi conducatori ai ostilor ceresti sunt simboluri ale luptei impotriva raului.

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=fs0-NfGVUJ8

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

 

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Crestin Ortodox.ro;

 3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

 4. e.maramures.ro;

 5. Istoria md.;

 6. Istoricul zilei blogspot.com;

 7. Mediafax.ro;

 8. Ziarul Lumina.ro;

 9. Wikipedia.ro.

 

 

 

08/11/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

 1. MULTUMESC

  Apreciază

  Comentariu de SECRIERU IOAN | 08/11/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: