CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 2 NOIEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 noiembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

655 In Spania s-a tinut al IX-lea Conciliu din Toledo, in timpul caruia au fost  promulgate o serie de reguli privitoare la disciplina ecleziastica.

S-a hotarat ca toti convertitii la crestinism si  nu doar evreii, vor trebui sa petreaca sarbatorile crestine in prezenta episcopului locului, pentru a-si dovedi credinta, iar nerespectarea acestei reguli urma sa fie pedepsita cu flagelarea.

 

 

 

 

 

 

 676: Donus  devine Papă.

A fost cel de-al 77-lea suveran pontif  si succesor al Papei Adeodat al II-lea. Pontificatul sau a durat  până în 11 aprilie 678, ziua morții sale.

A fost conciliant in relatiile sale cu Imperiul Bizantinsi a ajuns la o înțelegere cu arhiepiscopul de Ravenna, pe care l-a  convins să renunțe la pretențiile de autocefalie.

Este înmormântat în Bazilica Sf.Petru din Roma.

 

 

 

 

 

998: Sfântul Odilon, abatele de Cluny a celebrat pentru prima oară o comemorare a tuturor răposaților ordinului său. Această zi a devenit mai apoi în Biserica Catolică  data la care sunt comemorați toți credincioșii răposați.

 

 

 

 

 

1082:  S-a nascut imparatul chinez  Huizong din dinastia Song, un mare  pictor și caligraf; (d. 1135).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 In 1125  manciurienii  au invadat China de Nord si au ocupat capitala Beijing, cu toata rezistenta eroica a aparatorilor sai. Imparatul a fost facut prizonier si dus in captivitate in Manciuria unde a murit.

1327: În Spania, Alfons al IV-lea  numit „cel Bun”, a fost proclamat rege de Aragon  la moartea tatălui său Iacob al II-lea.

1439: Statele generale din Franta, reunite deja din octombrie, la Orleans, au decis să întrețină o armată permanentă cu care să-i poată izgoni definitiv pe englezi afară din Franța.Pentru finanțare cheltuielilor de război Statele generale au instituit un nou impozit, « taille », care va fi obligatoriu pentru fiecare familie din regatul francez.

Delegația i-a acordat regelui dreptul  de a ridica „taxa” în fiecare an. Acest impozit anual nu va fi abolit decât in timpul  Revolutiei franceze din 1789.

 

 

 

 

 

1570: Un incendiu care s-a întins din Olanda  până în Iutlanda , a transformat în cenușă peste 100 000 de locuințe.

 

 

 

 

 

1639: Domnul Munteniei, Matei Basarab, este mazilit de sultan  in urma intrigilor domnului moldovean Vasile Lupu,  sprijinit si de  marele vizir otoman.

 

 

 

 

                              

          Matei Basarab domnitor al Munteniei       Vasile Lupu, voievod al Moldovei

 

 

 

 

 

Vasile Lupu a  uneltit  împotriva lui  Matei Basarab încă de la începutul domniei acestuia.

În 1639, Lupu a obținut de la sultan un act de domnie în Muntenia  pentru fiul său mai mare Ioan si a intrat  pentru a doua oară în Muntenia cu ajutor tătăresc, dar nu s-a ales decât cu titlul de „Domn al Moldovei și Țării Românești”, deoarece a fost înfrânt decisiv la Ojogeni.

Avem de la Vasile Lupu și un document emis la 1 noiembrie 1639  care are ca sigiliu stema unită a Moldovei și Țării Românești, care ulterior, a devenit stema oficială a Principatelor Române Unite la 24 ianuarie 1859.

Oastea lui Vasile Lupu a  intrat în Muntenia în 1637, arzand  și jefuind  până la Ramnic . Matei Basarab , ajutat și de oștile voievodului transilvanean Gheorghe Racoczi,  aflate sub comanda lui Ioan Kemeny, l-a învins la Teleajen și l-a scos din țară.

 

 

 

 

 

 

1659: S-a încheiat domnia lui Gheorghe Ghica în Tara Moldovei.

Gheorghe Ghica (n. 1600- d. 1664), a fost domnitor al  Moldovei (3.03.1658 – 2.11.1659) si al Munteniei  20 noiembrie 1659- 1 septembrie 1660.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Era de origine albaneza modesta, de prin părțile grecești, și este strămoșul diverselor ramuri ale familiei care va juca  un rol important în istoria Moldovei si Munteniei.

 

 

 

 

 

1699: S-a nascut pictorul francez  Jean Baptiste Siméon Chardin; ( d, 12 iunie  1779).

 

 

 

 

 

chardin, portrait

 

 

 

 

 

1721: Petru I  este proclamat împărat (ţar) „a toate Rusiile”.

Nascut in 1672,la vârsta de 10 ani fusese ales ţar, însă nu singur, ci împreună cu fratele său Ivan, care avea  16 ani, dar care era  bolnav, cu mintea rătăcită.

Această situaţie neobişnuită a fost forţată de ambiţiile surorii vitrege a lui Petru, Sofia – soră bună cu Ivan. Sofia a fost numită regentă şi rămâne cu Ivan la Moscova, iar Petru a fost trimis la o reşedinţă din apropierea capitalei.

La vârsta de 17 ani s-a căsătorit, a plecat la Moscova, iar în anul 1695 a început război cu turcii.

 

 

 

 

 

 

 

Petru cel Mare a Rusiei în tinereţe

 

 

 

 

 

 

A creat prima flotă a Rusiei, cu care a învins navele turceşti staţionate în dreptul Azovului, pe care apoi l-a cucerit.

Împreună cu 250 de oameni a plecat într-o călătorie prin Europa, într-o aşa-numită “Mare Ambasadă”, pentru a vedea noile realizări ale Occidentului dezvoltat şi a se întoarce în ţara sa îmbogăţit de cunoaştere.

Petru I a făcut importante reforme în diferite domenii, de la schimbarea veşmintelor slujitorilor la interzicerea bărbilor pentru cei care nu erau clerici.

A dus un război cu suedezii, pe care i-a învins.

La 2 noiembrie 1721  Senatul i-a oferit tarului titlul de imparat, Rusia devenind oficial imperiu,iar  Petru t “Împărat și Autocrat al întregii Rusii”.

Formula finală este ușor diferită de predecesorii lui Petru și anume “al tuturor Rusiilor”, descriere care reflectă pretențiile țarilor de a domni peste toate teritoriile fostei Rusii Kievene.

Titlul complet al lui Petru a fost începând cu 1721: “Petru I, cu ajutorul lui Dumnezeu Împărat și Autocrat al întregii Rusii, Moscovei, Kievului, Vladimirului și Novgorodului; Țarul Kazanului, Țarul Astrakhanului, Țarul Siberiei, Suveranul Smolensk; Prinț al Estoniei, Livoniei, Kareliei, Tverului, Ugrei, Permului, Vlatkăi, Bulgariei și al altor principate; Suveran și Mare Duce de Nijny Novgorod, Cernigov, Riazan, Rostov, Yaroslavl, Beluzero, Udoria, Obdoria, Kondia, și Stăpân al Ținuturilor de Nord; Suveran al Iveriei și al Țărilor kartalian și georgian; și Suveran ereditar și Suzeran al Kabardiniei și al Prinților circassieni și ai munților.”

Cancelarul Golovkin a rostit o cuvântare mişcătoare la adresa lui Petru:

 “Senatul găseşte de cuviinţă s-o roage pe Majestatea Voastră, cu cea mai adâncă umilinţă, să primească numele de Petru cel Mare, părinte al patriei, împărat a toate Rusiile…Trăiasca Petru cel Mare, părinte al patriei, împărat a toate  Rusiile ! “. Petru se preface uimit, apoi stânjenit, dar sfârşeşte prin a primi.

Succesorii lui Petru au modificat titlurile incluzându-l și pe cel de Mare Duce al Finlandei (1809) și Țar al Poloniei (1815).

A murit la data de 28 ianuarie 1725.

Petru suferea de dureri de coloană, abcese și o infecție a căilor urinare. În ianuarie 1725 a suferit o operație de extragere a pietrelor urinare. În noaptea de 20 spre  21 ianuarie 1725,  se plânge de dureri cumplite, pricinuite de retenția urinei. Medicii nu au nici o îndoială că gangrena a cuprins colul vezicii urinare. Sosise clipa să numească urmașul la tron, dar totuși, țarul tace.

La 28 ianuarie , la ora șase dimineața, la 53 de ani și după 43 de ani de domnie, Petru cel Mare își dă sufletul. Clanul din jurul  Ecaterinei citeste o proclamație prin care Ecaterina I e numită împărăteasă legitimă a toate Rusiile.

A avut cinci copii, însă moştenirea sa cea mai importantă pe care a lăsat-o a fost o Rusie pornită spre modernizare şi întărită economic şi militar.

 

 

 

 

 

 

1755: S-a nascut la Viena, Maria Antoaneta ( Maria Antonia Josepha Johanna von Habsburg – Lothringen), regina a Frantei, fiica imparatului austriac  Francisc I si a imparatesei Maria Tereza.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S-a casatorit in anul 1770 cu viitorul rege al Frantei Ludovic al XVI-lea, cu scopul intaririi aliantei franco-austriece.

 Cat a fost regina, a fost extrem de criticata pentru extravaganta sa, dar mai ales pentru deciziile ei antireformiste.

 A sprijinit reactiunea franceza, atragandu-si ura maselor populare.

 Mariei Antoaneta ii este atribuita si replica: “Daca nu au paine sa manance briose”, rostita in momentul in care saracii din Paris strigau sub geamurile palatului regal ca nu mai au din ce sa traiasca.

In 1791, ea si sotul ei au incercat sa fuga in Austria ca sa scape din mina protestatarilor francezi, insa au fost prinsi si incarcerati in Paris.

La noua luni dupa ce Ludovic al XVI-lea a fost executat, Maria Antoaneta, de 38 ani, a fost si ea ghilotinata  la varsta de 38 de ani, in ziua de 16 octombrie 1793.

 

 

 

 

 

1767: S-a nascut  prinţul Eduard, Duce de Kent, al patrulea fiu al regelui George al III-lea  al Marii Britanii şi tatăl reginei Victoria; (d. 1820).

 

 

 

 

1769: Exploratorul spaniol Gaspar de Portolá a descoperit Golful San Francisco în California.

 

 

 

 

1789: Adunarea Națională a Revoluției, a decretat naționalizarea bunurilor bisericești în Franța.

 

 

 

 

1816: A încetat din viaţă Gheorghe Şincai (n.28 februarie 1754 la Riciu, jud.Mureş), istoric literar, filolog, traducător, poet, reprezentant  de seama al Şcolii Ardelene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A adus o contribuţie fundamentală în acţiunea de răspîndire a culturii române în mediul rural din Transilvania şi a elaborat alături de Samuil Micu prima gramatică tiparită a limbii române: “Elementa linguae daco-romanae sive valachicae” (Viena, 1780).

 

 

 

 

1844: S-a nascut  Mehmed V, al 35-lea  sultan al Imperiului Otoman; (d. 1918).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1854: A incetat din viata Anton Pann (Antonie Pantoleon Petroveanu), poet, folclorist si compozitor, autor al culegerii de proverbe “Povestea vorbii”; (data nașterii sale este  incertă, fiind stabilita  între 1793-1797 la Sliven, in  Imperiul Otoman).

 A  compus  muzica actualului  imn național al României.

 

 

 

 

 

 

A fost supranumit de Mihai Eminescu, „finul Pepelei, cel isteț ca un proverb” în poemul Epigonii.

 

 

 

 

 

 

1864: Prin decret se decide inaugurarea Şcolii de bele-arte din Bucureşti, România. Şcoala propriu zis va fi inaugurată la 26 decembrie 1864.

Şcoala  de Belle Arte din Bucureşt a fost  înfiintata din initiativa artistilor Gheorghe Tattarascu si Teodor Aman si  a functionat în cladirea Monetariei Statului pâna în 1912, când acea   cladire a fost demolata.

 

 

 

 

 

1873:  S-a născut sculptorul roman Dimitrie Paciurea; (m. 14 iulie 1932).

 

 

 

 

Image result for photos Dimitrie PaciureaImage result for photos Dimitrie Paciurea

 

 

 

 

Cea mai reusita opera este  considerata  statuia “Gigantul”, lucrata în 1906.

 

 

 

 

 

 

  1877: Se încheiere la Berlin a Convenţia de comerţ româno-germana, care intră în vigoare la 1881. Convenţia a fost modificată  la 17 februarie / 1 martie 1887.

 

 

 

 

 

1881:  A aparut primul numar al revistei “Contemporanul”, una dintre cele mai vechi reviste culturale românesti.

 

 

 

 

12 nr. Revista CONTEMPORANUL (1887,Iasi) foto

 

 

 

 

 

1889: Teritoriul Dakota a fost divizat în două părți, care au fost admise în Statele Unite ale Americii sub numele de Dakota de Nord și Dakota de Sud.

 

 

 

 

 

1894: Încoronarea ultimului ţar rus (1894– 15 martie 1917), Nikolai al II–lea Romanov ( 6 mai 1868).

A sfârşit tragic, fiind executat de un comando bolsevic,  împreună cu familia sa, la 17 iulie 1918 in urma unui ordin direct al lui Lenin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1906: Revolutionarul marxist  Lev Davidovici Troțki , născut Leiba Davidovici Bronștein (n.1879  – d.  21 august 1940, asasinat la ordinul lui Stalin), a fost condamnat la deportare pe viață în Siberia de justitia tarista.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1906: S-a nascut  Luchino Visconti, regizor de film şi teatru italian.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost un  reprezentant de marca  al neorealismului în cinematografie (“Rocco şi fraţii săi”, “Nopţi albe”) (d.17.03.1976).

 

 

 

 

 

 

1913: S-a născut actorul american Burt Lancaster: “Omul care aduce ploaia”, “Elmer Gantry”, “Aeroportul”, “Ghepardul”.

 

 

 

 

 

A  primit Premiul Oscar în 1960; (d. 20 octombrie 1994).

 

 

 

 

 

 

1916: A decedat printul  Mircea, ultimul fiu  al reginei Maria a Romaniei.

Alteța Sa Regală Mircea, Principe al României, Principe de Hohenzollern (n. 13 ianuarie 1913) a fost  cel de-al treilea băiat și cel mai mic copil al  Reginei Maria si al Regelui Ferdinand.

 

 

 

 

 

Prințul Mircea a murit de febră tifoidă, în plin Război Mondial.

 

 

 

 

 

1917: Guvernul britanic a emis  declarația Balfour, prin care se angaja în eforturile de a crea în Palestina  un stat național al poporului evreu.

 

 

 

 

 

 

 

1919: In zilele de  2-4 noiembrie 1919 au loc alegeri parlamentare pentru Adunarea Deputaţilor şi în 7-9 noiembrie pentru Senat, pe baza votului universal la care, pentru prima oară, cetăţenii din toate provinciile româneşti aleg un singur Parlament al României.

 

 

 

 

 

 

 1929: Se introduce la Bucureşti tramvaiul electric, renunţîndu-se astfel la cel cu tracţiune animală.

 

 

 

Imagine

 

 

 

 

 

 

1929: A încetat din viaţă Alexandru Davila (n.1862, Goleşti, jud.Argeş), dramaturg şi om de teatru român, fiul lui Carol Davila, fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti în anii 1905-1908 şi 1912-1914.

 

 

 

 

 

 

1930 : Haile Selassie devine împărat al Etiopiei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1935: In  China au  fost introduse ca mijloace de plata bacnotele  în locul monedelor.

 

 

 

 

 

 

1936: British Broadcasting Corporation (BBC) a infiintat Serviciul de televiziune, ulterior redenumit BBC1.

 

 

 

 

 

1938: A fost semnat primul Dictat de la Viena, prin care Germania si Italia s-au angajat sa “arbitreze” problemele teritoriale ungaro-cehoslovace.

 

 

 

 

 

1938: S-a nascut printesa   Sophia, soţia regelui Spaniei Juan Carlos I.

 

 

 

 

 

 

Regina Sofia imagine

 

 

 

 

 

 

1947: Excentricul miliardar american Howard Hughes a ridicat de la sol giganticul aparat “Spruce Goose”, cel mai mare avion construit vreodata.

 

 

 

 

 

 

 

 Image result for “Spruce Goose”,photos

 

 

 

 

 

Aparatul putea sa transporte peste 700 de militari ori o incarcatura de aproximativ 60 de tone, nu a mai zburat niciodata de atunci fiind depozitat intr-un imens hangar.

Inaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial, Hughes a obtinut un contract din partea guvernului american care presupunea construirea unui hidroavion de mari dimensiuni care sa poata transporta cantitati mari de marfa.

Proiectul a primit diferite nume, H-4 Hercules, Barca Zburatoare a lui Hughes, insa a devenit cunoscut  sub numele de  “Spruce Goose”.

De la un capat la altul al aripilor, avionul masura cat un teren de fotbal. Inginerii au reusit sa finalizeze aparatul abia dupa ce Razboiul s-a incheiat, iar pe 2 noiembrie 1947 a fost testat. “Spruce Goose” nu a zburat decat cateva minute dupa care a fost garat intr-un hangar amenajat special.

 De la acel prim si ultim zbor, uriasul avion nu a mai fost prezentat public niciodata.

Pana la sfarsitul vietii, Hughes a cheltuit milioane de dolari ca sa isi intretina creatia in conditii bune. Dupa moartea milionarului, avionul a fost expus in Long Beach Harbor, California, iar mai apoi in muzeul aeronautic din Oregon.

 

 

 

 

 

1950: A încetat din viaţă  scriitorul  britanic de origine irlandeza,  George Bernard Shaw.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Celebrul dramaturg  a fost distins cu  Premiul Nobel pentru Literatură pe anul 1925 . (“Pygmalion”, “Sfânta Ioana”, “Candida”); (n.26.07.1856).

 

 

 

 

 

 

1956: Armata sovietică reprimă sângeros protestul anticomunist al  locuitprilor Budapestei, început în octombrie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Imre Nagy a fost desemnat prim-ministru de partidul comunist maghiar pe 23 octombrie 1956. Foarte repede a devenit evidentcă el era împotriva intervenției trupelor Armatei Roșii, mai ales că  primise asigurări (care s-au dovedit, în final, mincinoase) de la sovietici ca acestia  nu  vor utiliza violența pentru stopa revoluția maghiară.

Intervenția sovietică a avut loc pe data 23 octombrie 1956 , în aceeași zi când la Budapesta avea loc un mare miting studențesc – desfășurat la Universitatea Tehnică.

 

Timp de 5 zile s-au duc lupte dure între studenții unguri și forțele AVH (poliția secretă comunista maghiară), ajutate de trupele sovietice (sub pretextul de a apăra țara de invazia NATO ).

În această etapă, trupele sovietice au luptat numai în Budapesta, neintervenind în restul țării.

La 30 octombrie 1956, sovieticii mimează intenția de negociere, iar la 3 noiembrie își schimbă radical poziția, procedând la ocuparea prin forță miltară a Budapestei.

Insurecția maghiarilor s-a soldat cu mii de morți, 13.000 de răniți, cu deportarea a 16.000 de persoane și exilarea a peste 100.000.

În dimineața de 4 noiembrie Imre Nagy a ținut un discurs dramatic la radio, anunțând invazia trupelor sovietice, mai târziu cerând azil la ambasada Iugoslaviei .

A fost înlaturat  și va fi pus în fruntea guvernului comunistul János Kádár, obedient fata de URSS.

Pe 21 este răpit în drum spre casa lui – nefiind respectată înțelegerea cu iugoslavii – și este deportat în Romania, la Snagov, împreună cu mai mulți lideri comunisti reformiști.

Nu a fost dispus să demisioneze și nici să recunoască guvernul lui  janos Kadar, în ciuda presiunilor politice puternice și a somațiilor repetate.

A fost dus in Ungaria în aprilie 1957. Între 9 iunie și 15 iunie 1958 a fost judecat într-un proces cu ușile închise, fiind în cele din urmă condamnat la moarte. Sentința a fost executată chiar în ziua următoare (de menționat că sentința a fost aprobată în prealabil de Comitetul Executiv al Partidului Comunist Maghiar).

Între anii 1961-1989 cadavrul lui a fost ascuns în parcela 301 din Cimitirul Nou  din Budapesta.

Imre Nagy a fost reabilitat în 1989, și a fost reînmormântat solemn în același an la data de 16 iunie.

 

 

 

 

 

 

1963: Presedintele Vietnamului de Sud, Ngo Dinh Diem, a fost asasinat in urma unei lovituri de stat  militare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1964: Regele Saud din Arabia Saudită renunță la putere în favoarea fratelui său Faisal.

 

 

 

 

 

 

1966: Intră în vigoare Cuban Adjustment Act,care  oferea unui număr de 123.000 de cubanezi posibilitatea de a face cerere de stabilire permanentă în Statele Unite.

 

 

 

 

 

1966: S-a nascut actorul american David Schwimmer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1975: A încetat din viaţă marele regizor italian Pier Paolo Pasolini; (n.1922).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A  fost un intelectual italian de stânga, considerat a fi printre cei mai mari artiști și intelectuali italieni ai secolului al XX-lea. În cinematografie s-a remarcat inițial ca scenarist, iar ulterior a devenit un important regizor de film, recunoscut și premiat pe plan internațional. În paralel a fost de asemenea poet, scriitor și publicist.

 Printre filmele sale cele mai cunoscute se numără Mamma Roma (1962), Teorema (1968), Il Decameron (1970) și Salò o le 120 giornate di Sodoma (1975).

Pasolini a fost asasinat în 1975, în circumstanțe neclarificate complet până astăzi. A fost inclus în Canonul occidental al lui Harold Bloom, iar trei filme ale sale au fost selectate pentru conservare în proiectul „100 film italiani da salvare”, inițiat în cadrul Festivalului de film de la Veneția.

 

 

 

 

 

1976: Jimmy Carter, primul candidat la presedentia americana originar dintr-un stat din Sud  la foarte mulți ani după războiului american de secesiune, îl învinge în alegerile pentru functia de presedinte al Statelor Unite,  pe contracandidatul sau  Gerald Ford.

 

 

 

 

 

 

Foto: Jimmy Carter si Gerald Ford

 

 

 

 

 

1983: Președintele  american Ronald Reagan  semnează legea care instituie o sărbătoare federală,  celebrată an de an în a treia luni din ianuarie,  pentru comemorarea pastorului Martin Luther King, militant pentru drepturile populatiei de culoare.

 

 

 

 

 

1991: Bartolomeu I devine Patriarh al Constantinopolului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bartolomeu I (numele său laic fiind cel de Demetrios Arhontonis), s-a nascut la  29 februarie 1940  in insula Imbros, din  Turcia si a fost , din 2 noiembrie 1991, cel de-al 270-lea patriarh ecumenic al Patriarhiei de Constantinopol.

Poartă titlul de „arhiepiscop de Constantinopol, Noua Romă și patriarh ecumenic”, este considerat succesorul Sfântului Apostol Andrei, si este  „primul între egalii săi” (primus inter pares) în raport cu conducătorii Bisericilor Ortodoxe.

Cu cetățenie turcă, el aparținea minorității grecești din Turcia.

 

 

 

 

 

 

1997: Acord între Rusia şi Japonia în privinţa contenciosului Insulelor Kurile.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Declaratia de la Tokyo”, din octombrie 1993, data publicitatii ca urmare a intalnirii dintre presedintele rus Boris Eltin si premierul nipon Morihiro Hosokawa, prevedea angajarea de negocieri menite sa rezolve, in cel mai scurt timp, problema unui tratat de pace intre cele doua tari, prin solutionarea divergentelor teritoriale pe baza argumentelor istorice si juridice, a documentelor puse la dispozitie de catre cele doua parti si a legislatiei internationale.


In ciuda faptului ca presedintele Boris Eltin si premierul Ryutaro Hashimoto s-au angajat, in 1997, la Krasnoiarsk, sa faca „toate eforturile posibile in vederea semnarii unui Tratat de Pace inainte de anul 2000”, premierul nipon Yoshiro Mori s-a izbit de un curtenitor refuz din partea presedintelui Vladimir Putin, in toamna lui 2000, in abordarea chestiunii privind statutul Kurilelor de Sud.

Intalnirea de la Irkutk, din mai 2001, a intarit convingerea ca problema restituirii insulelor nu se mai afla pe ordinea de zi a liderilor de la Kremlin.

„Ce  presedinte rus si-ar permite luxul sa ia o masura atat de nepopulara in randul unei populatii careia i s-a repetat, decenii la rand, ca anexarea Kurilelor este una dintre marile fapte de arme ale Armatei Rosii si ca pastrarea lor este aproape o chestiune de onoare?”, scria jurnalistul Guy-Pierre Chomette in revista „Le Monde diplomatique”.

 

 

 

 

 

 

 

2004: George W. Bush câştigă scrutinul prezidenţial din SUA în faţa lui John Kerry.

 

 

 

 

 

 

FOTO: John Kerry si George Bush

 

 

 

 

 

2004: Este asasinat de către un fundamentalist islamic, regizorul olandez Theo van Gogh.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost realizatorul mai multor pelicule controversate, documentarul ”0605”; (n.23 iulie  1957).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

Sfintii Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor si Agapie

 

 

 

 

 

 

 

Sfintii Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor si Agapie

 

 

 

 

 

 

 

Sfintii Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor si Agapie au fost crestini persani si au primit mucenicia in vremea imparatului Sapor al II-lea (339-379).

Pentru ca au marturisit ca sunt crestini au fost supusi celor mai crunte torturi. In vremea intemnitarii lor, ingerul Domnului s-a coborat de mai multe ori si o data si Hristos, in chipul unui barbat cu fata luminoasa ca soarele, spre a-i intari in rabdarea suferintelor.

Prin rugaciunile lor, au daramat idolul lui Die, au amutit pe Sapor si tot prin rugaciunea lor, i s-a dezlegat limba. Datorita acestor minuni, multi pagani au primit credinta in Hristos.

Aftonie, unul dintre tortionari, a crezut in Hristos si a strigat cu glas mare: “Mare este Dumnezeul Crestinilor!” Pentru aceasta el a fost omorat pe loc, impreuna cu alti crestini persani.

Apoi imparatul a poruncit ca Achindin, Pegasius si Anempodistus sa fie cusuti in piei de animale si aruncati in mare. Dar Sfantul Aftonie s-a aratat din cealalta lume, insotit
de trei ingeri luminosi, i-a apucat pe cei aruncati, i-a dus la tarm uscat si le-a dat drumul.

Elpidifor a fost unul dintre nobilii de la curtea imparatului. Marturisind ca este crestin, a fost osandit la moarte de imparat, prin decapitare. Impreuna cu el, au mai fost ucisi atunci sapte mii de crestini persani.

Potrivit Sfintilor Parinti, Achindin, Pegasius si Anempodistus, au fost aruncati intr-un cuptor de foc impreuna cu douazeci si opt de soldati si cu mama imparatului, ca pedeapsa pentru credinta in Hristos. Astfel si-au dat viata acesti sfinti mucenici.

 

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

 

– Sfintilor Mucenici Eudoxie, Agapie si a altor opt sfinti;
– Sfintelor Mucenite Chiriachi, Domnina si Doamna;
– Sfantului Cuvios Marcian din Cir.

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=w_w14T0AK6s

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Crestin Ortodox.ro;

 3. e.maramures.ro;

 4. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

 5. Istoria md.;

 6. Istoriculzilei blogspot.com;

 7. Mediafax.ro;

 8. Wikipedia.ro.

 

02/11/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

 1. MULTUMESC

  Apreciază

  Comentariu de SECRIERU IOAN | 02/11/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: