CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 23 OCTOMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

23 octombrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anul 42 î.Hr.: In cea de a doua bătălie de la Philippi, armata condusă de Marcus Junius Brutus este înfrântă de forţele lui Marc Antoniu.

 

 

 

 

 

 

 

Brutus (n.85 i.I.Hr.)

 

 

 

 

 

Politicianul roman a beneficiat de o educatie aleasa la Atena si a fost prieten cu Cicero care I-a dedicat o parte din lucrarile sale. Marcus Iunius Brutus a fost printre cei care au conspirat impotriva lui Iulius Cezar.

Impreuna cu Cassius Longinus,el a pus la cale complotul  care s-a incheiat cu asasinarea lui Cezar in 15 martie 44 i. Hr.,ambii dorind reinstaurarea republicii.

După asasinarea lui Cezar, Brutus si Cassius (cei doi conspiratori principali cunoscuți și sub numele de Liberatores), au părăsit Italia și au luat sub control toate provinciile din est (din Grecia și Macedonia până în Siria) și regatele aliate din răsărit.

 La Roma cei trei lideri ( Antoniu, Octavian si Lepidus), care controlau aproape toată armata romană din vest, au strivit opoziția Senatului și, în noiembrie 43 î.Hr., au format al doilea Triumvirat.

Moartea dictatorului roman a dus la izbucnirea luptei pentru putere, iar Brutus a mers in Peninsula Balcanica  a format o puternica armata in  Balcani, care sa il ajute sa dobandeasca conducerea statului roman, insa in toamna anului 43 i. Hr. a fost declarat dusman al statului, alaturi de Cassius Longinus.In urma infrangerii in batalia de la Philippi, Brutus s-a sinucis, moartea sa transformandu-l intr-un simbol al luptei impotriva tiraniei.

 

 

 

 

 

 

 424: Valentinian al III-lea (Flavius Placidius Valentinianus), a  fost numit caesar în Constantinopol si  apoi proclamat imparat al Imperiului Roman de Apus la 23 octombrie 425, la varsta de doar 6 ani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost fiul lui Constantiu al III- lea  și al Gallei Placida – fiica împăratului  Teodosiu I și nepoata împăratului Valentinian  I.

S-a nascut la 2 iulie 419 la Ravenna si a murit asasinat la 16 martie 455 la Roma.

În timpul domniei sale, criza statului se agravează, Africa de Nord, Britannia, Pannonia se desprind de sub autoritatea imperiului.

Pe Campiile Catalunice (451), într-una dintre cele mai mari bătălii ale antichității, armata romană comandată de Aetius, cu contingente vizigote, france, burgunde, alane, obține o ultimă victorie, forțând retragerea hunului Attila și a aliaților săi din Gallia.

La 6 luni după ce l-a ucis cu mâna sa pe Aetius, Valentinian este, la rândul său, asasinat de un partizan al acestuia. Cu el se sfârșește dinastia teodosiană.

 

 

 

 

 

 

 502: Sinodul de la Palmaris, convocat in timpul domniei regelui got Theodoric cel Mare, pune capăt schismei dintre papa Simachus şi antipapa Laurentius.

 

 

 

 

 

 

 

877: A decedat  Ignatie, fost patriarh al Constantinopolului de  la 3 iulie 847  la 23 octombrie 858 si  de la 23 noiembrie 867, pana la moartea sa; (n. 797).

 

 

 

 

 

 

930: A murit împăratul Japoniei, Daigo; (n. 18  ianuarie 885). A fost al saizecilea  imparat al Japoniei, in ordinea traditionala de succesiune la tron si a domnit intre anii 897 si 930.

 

 

 

 

 

 

 1086: In bătălia de la Sagrajas (az-Zallaqah), armata musulmanilor arabi condusă de Yusuf ibn Tashfin și Abbad al III-lea al-Mu’tamid, înfrânge forţele crestine spaniole din Castilia si Leon, conduse de regele Alfons al VI-lea supranumit și cel Curajos. 

Alfonso începuse negocierile pentru a o căsători pe verișoara sa cu Alfonso I al Aragnonului și Navarei, însă datorita unei rani grave la picior primite in timpul bataliei , a murit înainte ca această uniune dinastica să aibă loc.

 

 

 

 

 

 

1295: Este semnata la Paris,  Vechea Alianta (Auld Alliance) intre Scotia, Franta si Norvegia,  impotriva Angliei. Tratatul prevedea ca in cazul in care una din tarile semnatare era atacat de Anglia, celelalte sa invadeze Anglia.

 

 

 

 

 

1443:  Stefan, primul pictor muralist român cunoscut,executa decoratia murala a Bisericii ortodoxe de la Densus (jud. Hunedoara).

Biserica este  una dintre cele mai vechi biserici de rit bizantin  din Romania, fiind  construită în sec.XIII,  pe ruinele unei construcții din antichitate (sec.IV), din pietre romane fasonate aduse din ruinele Ulpiei Traiana Sarmisegetusa din apropiere.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Din  1991 este pe lista de monumente propuse pentru a intra în patrimoniul UNESCO.  Marele istoric Nicolae Iorga a numit biserica “fără pereche în toată românimea”.

 

 

 

 

 

 

1456: A murit Ioan de Capistrano, călugăr şi teolog franciscan, canonizat de biserica catolica; (n. 1386).

După caderea Constantinopolului sub stapanirea turceasca, ajuns la venerabila vârstă de 70 de ani, a fost trimis de Papa Calixtus al III-lea să propăvăduiască o cruciada antiotomana la Dieta de la Frankfurt, in anul 1454.

A reușit să adune o armată  care în vara anului 1456, avându-l pe Capistrano drept comandant al unui contingent, l-a ajutat pe Ioan Huniade  să-i învingă pe turci în batalia de la Belgrad, impotriva forțelor sultanului Mehmed al II-lea. Ioan de Capistrano a  murit de ciuma,  la câteva săptămâni după marea victorie antiotomana.

 

 

 

 

 

 

1503: S-a nascut  Isabela a Portugaliei, soţia regelui Carol Quintul; (d.1 mai 1539).

 

 

 

 

Image result for Isabela a Portugaliei photos

 

 

 

 

 

Isabela a fost fiica lui Manuel I al Portugaliei  și a Mariei de Aragon. Prin căsătoria cu varul ei,  imparatul Carol al V-lea ( Quintul) , la 10 martie 1526,  a devenit împărăteasă a Sfântului Imperiu Roman și regină a Castiliei și Aragonului.

 

 

 

 

 

 

1520: Carol Quintul a fost încoronat împărat al Sfântului Imperiu Roman, la Aachen (1520-1556).

 

 

 

 

 

Carol Quintul ( 1500-1558)

 

 

 

1641: Izbucneste revolta a catolicilor din Irlanda. Aceasta a avut la inceput un caracter religios, dar s-a transformat  într- un razboi de eliberare națională împotriva britanicilor.

Miscarea a fost cauzată de confiscarea pamanturilor irlandezilor și procesul de colonizare initiat de britanici în epoca Tudorilor și Stuartilor. Revolta condusa de feudalii irlandezi  și clerul catolic, se opunea de asemenea protestantismului raspandit de Anglia.

În octombrie 1642 rebelii au format propriul lor stat – Confederația catolica irlandeză,  care a stabilit legaturi cu Papa și țările catolice. În 1643 Confederația  a semnat un armistițiu, reînnoit în 1649.

Trădarea nobilimii și clerului a permis britanicilor sa cucereasca țara complet și să o transforme într-o colonie a Angliei.

În august 1649 au intrat  în Irlanda trupe britanice, aflate sub comanda lui Oliver Cromwell. Acestea au trecut la  confiscarea masivă a pamanturilor apartinand irlandezilor, fapt care  a condus   la crearea unei noi aristocrații, fidele Angliei.

 

 

 

 

 

 

1642: Are loc  Bătălia din Edgehill, prima confruntare în Războiul civil englez.

 

 

 

 

 

 

 

1694: Forţele americane conduse de Sir William Phipps nu reuşesc să cucerească Quebecul.

 

 

1707: Are loc prima şedinţă a Parlamentului Marii Britanii (Regatul Unit).

 

 

 

 

 

 

1715: S-a nascut ţarul  Petru al II-lea al Rusiei; (d.29 ianuarie  1730).

 

 

 

 

 

 

Țarul Petru al II-lea

 

 

 

 

 

 

A fost fiul tareviciului  Alexei Petrovici, Petru cel Mare fiind bunicul sau.

Încoronarea sa a  avut loc pe  25 februarie 1728.  

A fost logodit cu Catherine, fiica  printului Alexie Dolgoruki, iar nunta a fost stabilită pentru 30 ianuarie 1730,insa  pe  29 ianuarie acesta a murit de variolă.

 

 

 

 

 

 

 1739: Marea Britanie declară război Spaniei.

 

 

 

 

 

 

1762: S-a nascut inventatorul  american Samuel Morey; in 1826  a înregistrat patentul unui  motor cu combustie internă care functiona cu un amestec de etanol si terebentina.; (d. 17 aprilie 1843).

 

 

 

 

 

Samuel Morey

 

 

 

 

1812: Este dejucata o conspiraţie împotriva lui Napoleon. Generalul Claude François de Malet ((n.1754  intr-o familie nobila), răspândeşte vestea falsa a morţii împăratului şi se declară comandant al Parisului.

 

 

 

 

 

Claude Francois de Malet

 

 

 

 

 

 

A reusit sa convinga vreo cativa monarhisti sa i se alature. Planul sau era foarte simplu: trebuia sa convinga Franta ca Bonaparte murise pe campul de lupta din Rusia.

Imbracat in uniforma de general, de Malet i-a ordonat unui colonel din Garda Nationala sa-i aresteze pe toti ofiterii de pe o  lista prezentata de el. Culmea, a fost luat in serios si cu  documente false l-au transformat pe colonel in general de brigada, iar acesta la randu-i, i-a pus la dispozitie lui de Malet cateva regimente.

Era cat pe ce sa preia controlul asupra trupelor din regiunea Parisului, cand un ochi de expert – ministrul politiei, Fouche, ducele de Otranto – i-a examinat documentele false.

In plus, tocmai primise o depesa de la Bonaparte. Malet si colaboratorii sai, inclusiv colonelul avansat la gradul de general, au fost judecati sumar si executati pe 29 octombrie Se spune ca afland tarasenia, Bonaparte ar fi ras copios.

 

 

 

1817: S-a născut  Pierre Larousse, pedagog, enciclopedist şi editor francez. În 1852 a fondat, împreuna cu Augustin Boyer, Librăria Larousse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opera sa de referinţă: “Marele dicţionar universal al secolului al XIX-lea” (d.31.01.1875).

 

 

 

 

 

 

 

1861: Se înfiinţează la Sibiu, “ Asociaţiunea Transilvania pentru Literatură Română şi Cultura Poporului Român” (Astra), care a avut un  rol însemnat în viaţa culturală şi în lupta de eliberare naţională a românilor din Transilvania.

Primul preşedinte al Astrei a fost Andrei Şaguna, vicepreşedinte – Timotei Cipariu şi secretar – George Bariţiu.

Actualmente ASTRA are răspândite, atât în țară, cât și în afara granițelor  sale, peste 70 de despărțăminte (filiale), între care cele mai active sunt: Despărțământul  ” Mihail Kogalniceanu” din Iasi , “Timotei Cipariu” Blaj, Orăștie, Nasăud, “Ioan Sârbu” Criuleni, “Valul lui Traian” Tighina etc.

 

 

 

 

 

 

1864: Războiul Civil American – Bătălia de la Westport: forţele americane conduse de generalul Samuel R. Curtis înfrâng forţele confederate conduse de generalul Sterling Price.

 

 

 

 

 

 

1869: A decedat Edward Smith-Stanley, politician englez, fost prim ministru al Marii Britanii; (n. 1799).

 

 

 

 

 

 

1870: Războiul franco-prusian – asediul oraşului Metz  se finalizeaza  cu  victoria decisivă a forţelor prusiene.

 

 

 

 

 

 

1872: A murit Theophile Gautier, prozator si critic literar francez, promotor al teoriei “arta pentru arta” (“Comedia mortii”, “Emailuri si camee”, “Capitanul Fracasse”); (n. 30.08.1811).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1877:  A încetat din viaţă istoricul, filologul şi omul politic Alexandru Papiu Ilarian, membru al Academiei Române.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost  membru fondator al Societăţii Academice Române, militant pentru Unirea Principatelor şi susţinător al reformelor lui Cuza („Istoria românilor din Dacia Superioară”, „Tezaur de monumente istorice pentru România”) ; (n.09.10.1828).

 

 

 

 

 

 

 

1893: S-a nascut  Gummo Marx, comediant american, membru al celebrului grup al “Fratilor Marx”; (d. 21 aprilie 1977).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1901: S-a nascut  Jaroslav Seifert, poet si publicist ceh; a militat pentru apararea scriitorilor persecutati politic si a fost unul dintre semnatarii Cartei 77; a primit Premiul Nobel pentru Literatura în anul 1984 (d.20 ianuarie 1986).

 

 

 

 

 

 

1905: S-a nascut  Ionel Jianu, critic si istoric de arta român; a publicat albume si monografii despre Th. Pallady, N. Tonitza, Gh. Petrascu, Luchian.

 

 

 

 

 

 

1906: A încetat din viaţă pictorul francez Paul Cézanne, unul dintre precursorii artei secolului al XX-lea (n. 19 ianuarie 1839).

 

 

 

 

Paul Cézanne

Paul Cézanne

 

 

 

 

 

 

1910: A murit regele  Thailandei, Chulalongkorn; (n. 20 septembrie 1853).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A  avut 91 neveste (dintre care 36 au fost înregistrate oficial) si 77 de copii (44 fete și 33 băieți).

A domnit timp de 42 de ani de la vârsta de 15 ani, a abolit sclavia si jocurile de noroc, si  a intemeiat un sistem modern de  sănătate și educație , reusind sa pastreze independenta tarii sale, intr-o vreme in care toate tarile din Indochina devenisera colonii occidentale.

 

 

 

 

 

 

 

1911: Pentru prima oară un avion a fost  folosit în război.  In timpul războiul turco-italian, un aparat italian a decolat din Libia si a survolat liniile inamice.

 

 

 

 

 

 

1912: Primul război balcanic – Are loc Bătălia de la Kumanovo, primul conflict armat între Imperiul Otoman şi Regatul Sârb.

 

 

 

 

 

1915: 25.000 de femei au mărşăluit prin New York, solicitând astfel autorităţilor dreptul de a vota.

 

 

 

 

 

 

1916: Primul Razboi Mondial – Începe batalia de la Târgu Jiu, în care cade la datorie generalul roman Ion Dragalina. Aici s-a remarcat pentru prima oara legendara Ecaterina Teodoroiu, supranumita “Eroina de la Jiu”.

 

 

 

 

 

 

1921: A murit  inventatorul scotian John Boyd Dunlop; (n.5.02.1840).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost unul dintre fondatorii companiei  producatoare de cauciuc pe care a purtat numele său,  Dunlop Pneumatic Tyre Company.

 

 

 

 

 

 

 

 1925: S-a nascut Radu Florescu, istoric american de origine romana, profesor de istorie  la Boston College. 

A fost director al Centrului de Studii Est Europene  de la Colegiul Boston, din SUA.

 

 

 

 

 

 

1940: S-a nascut Pele, fotbalist brazilian, pe numele adevarat Edson Arantes Do Nascimento, considerat unul dintre cei mai mari jucatori ai tuturor timpurilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Si-a facut debutul international la varsta de 16 ani, iar la 17 ani a jucat in finala de Campionat Mondial unde Brazilia a invins Suedia.

Dupa acest moment, legenda Pele a inceput sa se scrie. A castigat a doua medalie de campion mondial in 1962, iar apoi o alta in 1970.

A jucat intre 1955-1974 pentru echipa Santos, dupa care s-a retras din activitate dar a continuat sa joace in campionatul intern la echipa New York Cosmos (1975-1977).

A fost titular in 1.363 de meciuri, a inscris 1.281 de goluri si a castigat 92 de cupe.

Nu doar in tara natala, Pele este considerat un adevarat erou. In 2000 a fost numit “Sportivul secolului”.În anul 1999, Pelé primit titlul de Atlet al Secolului din partea Comitetului Internațional Olimpic.

 

 

 

 

 

 

1940: Adolf Hitler se întâlneşte cu Francisco Franco în Hendaye in Franţa,incercand  să-l convingă pe acesta să angajeze Spania în Al Doilea Război Mondial de partea Puterilor Axei.

 

 

 

 

 

1940: S-a născut ziaristul Cornel Dumitrescu, stabilit din 1976 în SUA. După plecarea din România, în 1975, colaborează la “Europa Liberă” până 1988.

Din 1988, împreună cu Dan Costescu editează săptămânalul independent “Lumea liberă”, devenit mai târziu “Lumea liberă românească” ; (d. 24 Iunie 1990).

 

 

 

 

 

 

1941: S-a nascut  liderul separatist rus al Transnistriei, Igor Smirnov.

 

 

 

 

 

 

 1942: Al doilea război mondial: Începe Bătălia de la El Alamein, Egipt care se incheie  pe 3 noiembrie cu victoria Aliaţilor.

 

 

 

 

 

 

1942: Al doilea război mondial:Incepe bătălia pentru Henderson Field , în campania de la Guadalcanal.

 

 

 

 

 

 

 1944: Al doilea război mondial: Se desfasoara bătălia din golful Leyte , cea mai mare confruntare navală în Filipine.

 

 

 

 

 

1944: Al doilea război mondial: Armata Roşie intră în Ungaria.

 

 

 

 

 

 

1956: Mii de unguri protestează  impotriva  ocupaţiei sovietice din ţara lor.  A început Revoluţia anticomunista din Ungaria.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1957 : A încetat din viaţă Mihai Codreanu, poet de factură parnasiană şi simbolistă; a fost directorul Teatrului Naţional din Iaşi (1919-1923), profesor şi rector (1933-1939) al Conservatorului de Artă Dramatică din Iaşi şi director al revistei “Însemnări ieşene” (n. 25 iulie 1876).

 

 

 

 

 

 

 1958: Decernarea Premiului Nobel pentru literatură scriitorului rus Boris Leonidovici Pasternak (n. 1890 – m. 1960) pentru romanul “Doctor Jivago”, devenit best-seller în Europa Occidentală, dar nepublicat în ţara de origine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1963: Este  arestat, pentru spionaj în favoarea URSS , şeful adjunct al serviciului de presă al NATO, Georges Paques.

 

 

 

 

 

 

Sur les traces de Georges Pâques, espion français du KGB pendant 20 ans

 

 

 

 

 

Actiunile sale de spionaj in favoarea URSS s-au intins pe parcursul a doua decenii.

 

 

 

 

 

 1973: Sfărşitul războiului de Yom Kippur dintre Israel şi Siria.

 

 

 

 

 

 

 

1983: Războiul civil libanez : Cazărmile de la Beirut ale puscasilor marini americani, sunt  lovite de un  camion incarcat cu explozibili, in deflagratia care a urmat fiind  omorati 241 de militari .  In aceeaşi dimineaţă, este atacata si o cazarma franceza  inregistrandu-se  58 soldaţi ucisi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1989: Mátyás Szűrös declară Republica Ungară, care înlocuieşte Republica Populară Ungară.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La aceasta data a  intrat în vigoare o noua Constitutie care o inlocuia pe cea comunista.Președintele este ales odată la 5  ani, funcția președintului este reprezentativă (simbolică) insa acesta  desemnează premierul și este autoritatea supremă al armatei.

Parlamentul inițiază legi care trebuie să corespundă cu constituția ungară, apoi președintele le aprobă.

În caz că o lege nu corespunde cu Constituția, președintele are dreptul să anuleze legea inițiată de parlament, prin tribunalul constituțional.

 

 

 

 

 

1992: Împăratul Akihito devine primul împărat al Japoniei care viziteaza China.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1998: A încetat din viaţă actorul  roman Silviu Stănculescu, cunoscut pentru rolurile din “Mircea” – 1989 şi “Liceeni” – 1987;  (n. 24 ianuarie 1932).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1998: A avut loc prima naţionalizare a unei bănci din Japonia, de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

 

 

 

 

 

 

2001: A murit  Ken Aston, arbitrul de fotbal, inventatorul cartonaşelor galbene şi roşii în fotbal. Cartonaşele au fost folosite în premieră la Mondialul din 1970, cînd Ken Aston era preşedintele Comisiei de Arbitri a FIFA.

 

 

 

Image result for Ken Aston,

 

 

 

 

Acelaşi Aston a mai introdus echipamentul negru pentru arbitri şi al patrulea oficial în teren şi a colorat steguleţele asistenţilor în roşu şi galben, pentru a fi vizibile; (n.01.09.1915).

 

 

 

 

 

 

 

2002: Rebelii ceceni au ocupat un teatru din centrul Moscovei, luând aproximativ 700 de ostatici.

Actiunea a fost condusa de Movsar Baraev, nepotul unuia dintre liderii militari ai separatistilor, Arbi Baraev, ucis în 2001 într-o ambuscada organizata de trupele ruse.

Trupele speciale ruse au ripostat folosind gaze letale, ceea ce a condus la  moartea a 129 de persoane.

 

 

 

 

 

 

2002: In Belgia a intrat în vigoare legea care aproba euthanasia, aceasta tara  fiind a doua in  lume, dupa Olanda, care a legalizat euthanasia.

 

 

 

 

 

 

2002:  A încetat din viaţă Dan Costescu, unul dintre fondatorii celui mai citit ziar din exilul românesc – “Lumea Liberă Românească”. În ţară a lucrat ca redactor la Radio România.

În 1962 a fost arestat şi condamnat ca deţinut politic, până în 1964. Refuzând dictatura, a părăsit România, în 1984, şi a colaborat la publicaţiile newyorkeze “Universul”, “Micromagazin” şi “Lumea liberă”; (n. 1928).

 

 

 

 

 

 

 2006: Serviciul militar  nu mai este obligatoriu pentru cetatenii României.

 

 

 

 

 

 

 

 23 octombrie este :

 

 

 

Sărbătoare naţională  in Ungaria –  Începutul revolutiei si al luptei de eliberare (1956) si ziua proclamarii Republicii Ungare (1989). Este prima data când o tara din blocul de Est suprima termenii “popular” si “socialist” din Constitutie.

 

 

 

 

 

 

Foto: Cladirea Paramentului din Budapesta

 

 

 

 

 

 In Egipt, 23 octombrie este  Ziua Nationala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Iacob, ruda Domnului

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Iacob, ruda Domnului

 

 

 

 

 

 

Sfantul Iacob este numit fratele Domnului (Gal. 1, 9), pentru ca a fost fiul Dreptului Iosif, logodnicul Fecioarei Maria. Este potrivit sa-l numim var al lui Hristos si nu frate, pentru ca Mantuitorul S-a nascut pe cale supranaturala, deci nu a fost rodul legaturii dintre Iosif si Fecioara Maria.

Daca il intalnim si sub numele de “fratele Domnului”, trebuie sa stim ca la evrei, gradele de rudenie erau cuprinse intr-un singur cuvant: frate.

Mama lui Iacob, Salomeea, era ruda Maicii Domnului, iar Iosif ajunge sa fie logodnicul Mariei la batranete, dupa moartea sotiei sale Salomeea.

Potrivit Traditiei, el a calatorit in Egipt impreuna cu tatal sau Iosif, cu Fecioara Maria si Pruncul, in vremea in care Irod cauta sa-L omoare pe Hristos.

A fost primul episcop al Iersualimului. A alcatuit prima slujba a Sfintei Liturghii, varianta care a fost prelucrata de Sfintii Vasile cel Mare si Sfantul Ioan Gura de Aur.

Liturghia Sfantului Iacob se savarseste si in zilele noastre in Biserica Ortodoxa Greaca, pe 23 octombrie, in ziua sa de praznuire.

Sfantul Apostol Iacob a convertit mulţi iudei si elini la credinţa crestina. Cand Anania a ajuns Mare Arhiereu, a hotarat sa-l ucida. Potrivit Traditiei, batranii iudeilor i-au spus lui Iacob sa urce pe aripa Templului sis a graiasca de acolo impotriva lui Hristos. Iacob a urcat, insa a marturisit in fata celor prezenti ca Hristos este Fiul lui Dumnezeu.

In urma acestei marturisiri, a fost aruncat de pe zidurile templului din Ierusalim si ucis cu pietre.

 

 

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

 

– Sfantului Cuvios Ignatie, patriarhul Constantinopolului;
– Sfantului Cuvios Macarie Romanul;
– Sfantului Cuvios Nichifor;
– Sfantului Cuvios Petronie si a doi sfinţi tineri.

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=L9nOlQsh54I

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestn Ortodox;

  3. emaramures.ro;

  4. Istoria md.;

  5. Istoriculzilei blogspot.com;

  6. Mediafax.ro;

  7. Wikipedia.ro;

Reclame

23/10/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , ,

1 comentariu »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: