CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 21 OCTOMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

21 octombrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1096: Cruciada saracilor, care il avea ca lider spiritual pe calugarul  Pierre l’Ermite din Amiens, se destrama in urma unui atac al   turcilor selgiucizi.

După ce au ajuns în Asia Mica, cruciații au fost sfâșiați de conflicte interne. Turcii erau experimentați, și cunoșteau locurile; majoritatea participanților la Cruciada țăranilor erau războinici amatori neorganizați .

În principala tabără a cruciaților, spionii turci au împrăștiat zvonul că germanii care cuceriseră Xerigordonul, au cucerit și Niceea, ceea ce a crescut dorința neexperimentaților războinici creștini să plece cât mai repede să participe la jefuirea noii cuceriri.

 20.000 de luptători cruciaţi  au pornit în marș spre Niceea, lăsând femeile, copiii, bătrânii și bolnavii în tabără.

La cam 5 km de tabără, în locul în care drumul se strecura printr-o vale îngustă și împădurită lângă satul Dracon, turcii ii așteptau în ambuscadă. După ce au fost atacați, cruciații au intrat rapid în panică și au luat-o la fugă spre tabără.

Cei mai mulți au fost uciși în luptă. Copii și cei care s-au predat au fost cruțați. Trei mii de cruciați, inclusiv capetenia lor  Geoffrey Burel, au fost suficient de norocoși pentru a ajunge într-un castel vechi părăsit unde s-au apărat până când marina bizantină a intervenit și i-a obligat pe turci să ridice asediul.

Cele câteva mii de cruciați care au scăpat au reușit să se reîntoarcă în Constantinopol. Aceștia au fost singurii supraviețuitori ai cruciadei țăranilor.

Cruciada saracilor a fost  parte a Primei Cruciade și a durat cu aproximație șase luni, din aprilie până în octombrie 1096. Mai este cunoscută si  cu  numele de  Cruciada populară sau Cruciada maselor .

 

 

1097: In  Prima Cruciadă initiata de Papa Urban al II-lea – Cruciaţii conduşi de Godefroy de Bouillon, Bohemund de Taranto  şi Raymond de Touloue, încep asediul  cetatii Antiohiei, apărate cu indarjire  de musulmani.

 

 

 

Godefroy de Bouillon

 

 Bohemund a reușit să stabilească contacte cu Firouz, un sodat armean care păzea Turnul “celor Două Surori”, care dorea să se răzbune din motive personale  și l-a mituit pentru ca să deschidă poarta cetății.

Pe 2 iunie,  Firouz  a deschis porțile turnului pe care îl apăra și orașul a fost invadat de creștini. Creștinii sirieni rămași în cetate au deschis la rândul lor restul porților și au participat alături de cruciați la masacrarea musulmanilor.

În timpul violențelor, cruciații au ucis și creștini localnici alături de musulmani, inclusiv pe fratele lui Firouz.

 

 

 

File: SiegeofAntioch.jpeg

 

Asediul Antiohiei (en.Wikipedia)

 

Yaghi-Siyan, guvernatorul musulman al Antiohiei  a încercat să fugă, dar a fost prins de creștinii sirieni în afara zidurilor cetății, a fost decapitat, iar capul lui i-a fost oferit lui Bohemund.La sfârșitul zilei de 3 iunie, cruciații controlau cea mai mare parte a orașului, cu excepția citadelei, care a rămas în mâineile garnizoanei conduse de fiul lui Yaghi-Siyan, Shams ad-Daulah.

 In ajutorul Antiohiei a sosit o armată musulmană din Mosul sub comanda lui Kerbogha care  a asediat la rândul ei Antiohia apărată de creștini între 7 iunie  și 28 iunie  1098, data la care au fost infranta   si obligataq sa se retraga. Asediul de la Antiohia a devenit în scurtă vreme legendar, iar secolul al XII-lea a devenit subiect al chanson d’Antioche  un chanson de geste  din Ciclul Cruciadei.

 

 

 

1125: A murit ecleziastul,cronicar, scriitor si istoric ceh, Cosmas de Praga; (n.cca.1045).

 

 

 

Cosmas of Prague

 

 

A studiat intre anii 1075-1081 la Liege si este autorul Chronica Boemorum ( Cronica Boemienilor), principala sursa istorica privitoare la venirea slavilor in Boemia.

 

 

 

1209:  Otto al  IV – lea (n. 1175/1176 — d. 19 mai 1218), este încoronat împărat al Sfântului Imperiu Romano- German  de către Papa Inocenţiu al III- lea.

 

 

Imagine similară

 

 

 

 

A fost  Rege al Italiei din 1208 si  singurul rege din dinastia Welf.  A încercat  să întărească puterea imperială în detrimentul puterii papale,  intrind  în conflict cu papalitatea, fiind excomunicat în 1210.

 S-a născut în Normandia, fiind  fiul lui Henric , duce de Bavaria și Saxonia și a Mathildei Plantagenet. A crescut în Anglia  la curtea Regelui Henric al III-lea. A abdicat in anul 1215  și s-a retras  în posesiunile sale private din Braunschweig,  unde a murit în 1218.

 

 

 

 1422 : A murit Regele  Carol (Charles) al VI-lea al Franţei; (n. 3 decembrie 1368).

 Carol al VI-lea a fost rege al Frantei din 1380, până în 1422 și membru a Casei de Valoisl. A fost cunoscut sub numele de Carol cel Mult-Iubit și mai târziu drept Carol Nebunul.

 

 

 

 

 Imagine similară

 
 
 
 

Se pare că suferea de schizofrenie  paranoidă. Una din cauze ar  fi putut  fi de natură genetică: mama sa, Jeanne de Bourbon, avusese, în 1373, timp de mai multe luni, un acces de nebunie.

Printre bizareriile sale de comportament se poate menționa faptul că avea iluzia că este din sticla , motiv pentru care hainele sale aveau cusute bare metalice pentru a-l proteja în cazul unei eventuale căderi.

Crizele lui de nebunie au început în 1392 și au dus la certuri în familia regală franceză, lucru exploatat de puterile vecine Anglia și Burgundia. Până la sfârșitul domniei sale o mare parte din Franța, a fost sub ocupație străină.

 

 

 

1520:  Exploratorul portughez Fernando  Magellan , aflat in serviciul regelui Spaniei, descoperă strâmtoarea care-i va purta numele.

 

 

 

 

 

 

 

 

1520: Exploratorul  João Alvares Fagundes  descopera insulele Saint-Pierre şi Miquelon , pe care le numeste  “Insulele celor 11.000 de fecioare”.

 

 

 

St Pierre și Miquelon Harta

 

 

 

 

 

 

1556: A încetat din viaţă scriitorul Pietro Aretino, din Arezzo, cunoscut pentru lucrările “Curtezana” – 1526, “Viaţa Fecioarei Maria”, “Potcovarul” – 1533, “Filosoful” – 1546 şi “Orazia” – 1546;  (n. 20 aprilie 1492).

 

 

 

1581: S-a nascut pictorul italian Domenico Zampieri;  (d. 1641).

 

 

 

1600:  Tokugawa Ieyasu  (n. 1542; d. 1616) , ii învinge pe  rivalii  sai  în Bătălia de la Sekigahara , care marchează începutul shogunatului Tokugawa care va conduce  Japonia pana la mijlocul secolului al XIX-lea.

 

 

 

Click pentru a vedea

1687: S-a născut  matematicianul elveţian Nicolaus Bernoulli ;

(d. 29 noiembrie 1759).

 

 

 

 

1760: S-a nascut  Katsusika Hokusai, pictor, desenator si gravor japonez; creatia realista a maestrului a influentat esential dezvoltarea artei de la sfârsitul sec. 18,  începutul sec. 19;  (d.1849).

 

 

 

Dosar: Hokusai portrait.jpgDosar: Wave Mare oprit Kanagawa.jpg

 

1772: S-a născut  Samuel Taylor Coleridge, poet şi estetician literar englez; (d. 25 iulie 1834).

 

 

 

 

 

1790:  S-a născut poetul, oratorul şi omul de stat  francez Alphonse de Lamartine; (m. 28  februarie 1869).

 

 

 

1805: Are loc bătălia de la Trafalgar, în urma căreia amiralul englez Horatio Nelson a înfrânt flotele franceză şi spaniolă.

 

 

Foto: Horatio Nelson (n. 29.09.1758- d. 21 octombrie 1805)

 

 

Flota engleza condusa de amiralul Nelson a zdrobit armatele franco-spaniole comandate de amiralul Villeneuve. Desfasurata in largul coastelor iberice, lupta a ramas in istorie drept cea mai stralucita victorie britanica impotriva Frantei, la acea vreme aflata sub conducerea lui Napoleon.

Amiralul britanic, aflat la bordul “Victory”, si-a impartit in doua cele 27 de vase de razboi.

 In cinci ore de lupta, englezii au reusit sa distruga 19 dintre vasele inamice, fara ca ei sa piarda vreo nava, insa au inregistrat in jur de 1.500 de victime printre marinari.

Nelson a fost ranit de un  francez si a murit cu 30 de minute inainte de finalul bataliei. Informat in legatura cu victoria iminenta a britanicilor, amiralul a rostit:

“Acum sunt multumit. Multumesc Domnului, am reusit sa imi fac datoria.”

 

 

Imagine similară

 

Victoria engleză de la Trafalgar l-a impiedicat pe Napoleon sa invadeze Anglia,  transformându-l pe Nelson intr-un erou national.

Amiralul a avut parte de funeralii impresionante, el fiind ingropat cu toate onorurile in Catedrala St. Paul din Londra. Un monument a fost ridicat in cinstea lui in Piata Trafalgar din capitala Angliei.

 

 

 

1813: S-a născut  Prinţesa Josephine de Baden, mama regelui Carol I al României; (d. 28.02.1869).

 

 

 

 

 

File: JosephineBaden.jpg

 

 

1833: S-a născut chimistul şi industriaşul Alfred Nobel, inventatorul dinamitei.

A înfiinţat fundaţia care-i poartă numele şi care decernează premiul care îi poartă numele în fiecare an;  (m. 10 decembrie 1896).

 

 

 

 

S-a nascut in Stockholm, iar la varsta de sase ani s-a mutat impreuna cu parintii in Rusia unde tatal sau a deschis o mica afacere.

A studiat chimia in Paris, iar intre anii 1852-1856 a lucrat in SUA sub indrumarea inventatorului suedez John Ericsson.

Reintors in tara natala, Nobel a inceput sa lucreze ca si chimist reusind sa creeze un explozibil pe baza de nitroglicerina, care a inceput sa fie produsa in Suedia din 1864 si mai apoi si in alte tari europene.

In 1867, a patentat un alt tip de explozibil pe care l-a numit “dinamita”.

Ca urmare a inventiilor sale, Nobel a reusit sa acumuleze o avere impresionanta pe care a cedat-o fundatiei care ii poarta numele pentru acordarea de premii celor mai buni reprezentanti in mai multe domenii (chimie, fizica, literatura, medicina si pace).

Primii castigatori au fost anuntati in 1901. Ulterior (1969), a fost instituit in onoarea lui Alfred Nobel un premiu in economie.

 

 

 

 

1846 : S-a născut prozatorul  italian Edmondo de Amicis, cunoscut pentru scrierile “Cuore” şi “Romanul unui învăţător” ;(m. 11 martie 1908).

 

 

 

1871:  S-a constituit Societatea Filarmonică din Timişoara.

 

 

 

1879: Thomas Alva Edison  a demonstrat cu succes, in  laboratorul lui din Menlo Park, New Jersey, obținerea primului bec electric durabil și practic din punct de vedere comercial

 

 

 

1883:  S-a născut Francisc Hubic, muzician, autor a peste 80 de lucrări muzicale; (m. 14 noiembrie 1947).

 

 

 

 

1891: S-a născut poetul şi criticul literar Perpessicius (Dumitru Şt. Panaitescu). Este cunoscut pentru scrierile “Repertoriu critic” – 1925, “Menţiuni critice” – 1928 – 1946, “Jurnal de lector” – 1944, “Eminesciana” – 1971 şi “Scriitori români” – 1989.

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost autor al monumentalei ediţii critice din opera lui Mihai Eminescu, membru al Academiei Române.

Si o poveste mai putin cunoscuta; (d.29.03.1971).

 

 

 

 

1909: A avut loc primul zbor individual al unei femei, realizat de frantuzoaica Ellise Dairoche.

 

 

 

1915: Compania americană de telefonie şi telegrafie a realizat prima convorbire directa transatlantica din Arlington (Virginia), cu destinaţia Paris, transmis prin sistemul de radio-telefonie.

 

 

 

1918: Un record neobisnuit:  Dactilografa Margaret Owen a atins la masina de scris viteza de 170 de cuvinte pe minut, record care nu a fost depasit pâna în prezent.

 

 

 

1918:  S-a născut profesorul şi traducătorul Dan Duţescu, cunoscut pentru lucrarea “Limba engleză fără profesor” (m. 26 septembrie 1992).

 

 

 

1923:  S-a născut Mihai Gafiţa, critic şi istoric literar; (m. 4 martie  1977).

 

 

 

1925 : S-a nascut  (la Solovăstru, in județul Mureș interbelic ), Virginia Zeani, (Virginia Zehan), soprană română , cântăreață de operă si  una din cele mai prestigioase soprane lirice din anii ’50 și ’60 ai secolului trecut. A fost timp de 25 de ani “prima donna assoluta” a teatrului de Operă din Roma, unde a cântat  împreună cu cei mai renumiți tenori, de la Beniamino Gigli și Ferruccio Tagliavini până la Luciano Pavarotti și Plácido Domingo.

 

 

 

 

 

 

Virginia Zeani a înregistrat pe discuri mai multe albume selective și versiuni complete ale operelor “La Traviata” de Verdi și “Tosca” de Puccini. Multe din performanțele sale au rămas gravate pe “Legendary Recordings”. Virginia Zeani este din 1991  profesoară de canto (Distinguished Professor) la Indiana University, School of Music, din Bloomington, Indiana.

Una din cele mai bune eleve ale ei este soprana Angela Brown, care – în anul 2004 – a debutat cu mult succes pe scena Operei Metropolitan din New York  în rolul titular din opera “Aida” de Verdi.

Este Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Muzică București.

 

 

 

1925: S-a nascut  Celia Cruz, cântăreaţă cubaneză, supranumită Regina muzicii salsa (d.16.06.2003).

 

 

 

 

 

1931 : A încetat din viaţă scritorul austriac Arthur Schnitzler. A transpus principiile psihanalizei în literatură; este cunoscut pentru lucrările “Locotenentul Gustl” – 1901 şi “Domnişoara Else” – 1924;  (n. 15 mai 1862).

 

 

 

1936: S-a nascut Vartan Arachelian, ziaristul şi scriitorul român de etnie armeană,Vartan Arachelian.

 

 

1940 : S-a născut ziaristul Dumitru Tinu, fondator şi director al ziarului “Adevărul” în decembrie 1989, fost preşedinte al Clubului Român de Presă şi al Consiliului de Onoare al CRP; (m. 1 ianuarie 2003).

 

 

 

Dosarul

Dumitru Tinu 

 

 

 

1940: In S.U.A  incepe “Proiectul Manhattan” având ca obiectiv construirea  bombei  atomică americane.

 

 

 

1944:  Primul  atac japonez sinucigas  kamikaze : Un avion  japonez  care transporta  200 kg de  bombe,  ataca nava de razboi  HMAS  Australia ,  în timpul  Bătăliei  de la Leyte Gulf in Oceanul Pacific.

 

 

 

Foto:Piloţi kamikaze

 

 

 

 

 

1945 : S-a nascut Nikita Mihalkov, actor si regizor, una dintre cele mai puternice personalităţi artistice ale cinematografului rus. Pentru filmul “Soare înşelător”, în 1994 a primit Marele premiu al juriului de la Cannes şi Oscarul pentru film străin.

 

 

 

 

1949: Se  infiinţează  Uniunea  Compozitorilor din România.

 

 

 

1956:  Wladislaw Gomulka, recent eliberat din închisoare si reabilitat, devine primsecretar al Partidului Muncii din Polonia ( comunist).Primul sau discurs – în care se pronunţa pentru abandonarea colectivizarii agriculturii si întarirea rolului parlamentului – anunta schimbari importante.

În acelasi timp, ministrul Apararii, maresalul sovietic Konstantin Rokosovski – prin intermediul caruia Moscova îsi asigura controlul asupra guvernului polonez – nu mai este ales în Comitetul Central.

 

 

 

 

Câteva zile, la Varşovia domneste teama de o interventie armata a URSS. Dar, pe 23 octombrie, Hrusciov da unda verde noului curs politic de la Varsovia.

Rokosovski se retrage de la Ministerul Apararii, iar, pe 28 octombrie, cardinalul Stefan Wyszynski este eliberat din închisoare si devine seful Bisericii catolice din Polonia.

 

 

 

 

1959 : Este inaugurat, la New York, muzeul Guggenheim, denumit astfel după fondatorul său Solomon Guggenheim.

1965:  Robert B. Woodward primeşte premiul Nobel pentru chimie.

 

 

 

1971:  Scriitorul, omul politic si diplomatul chilian  Pablo Neruda, primeşte premiul Nobel pentru literatură.

 

 

 

 

 

 

 

 

1974: S-a nascut  în  comuna Goruni, jud. Iasi , tenorul român Costel Busuioc.

 

 

 

1976 : S-a nascut  la Lugoj, Lavinia Miloşovici, gimnasta româncă, multipla campioana mondiala si olimpica.

 

 

 

1980:  A încetat din viaţă ziaristul Pamfil Şeicaru, director, alături de Cezar Petrescu, al ziarului “Bucovina” (Cernăuţi), fondatorul ziarului “Curentul” , pe care l-a condus in anii  1928-1944; (n. 1894).

 

 

 

 

 

 

 Cititi aici o nteresanta corespondenta

 

1984: A încetat din viaţă actorul român Ion Finteşteanu, cunoscut pentru rolurile din spectacolul de teatru “Tache, Ianche şi Cadâr” şi filmele “Ţigăncuşa de la iatac” – 1923, “O scrisoare pierdută” – 1953 şi “Titanic-vals” – 1964; (n. 18 martie 1899).

 

 

 

 

Ion Fintesteanu

 

 

 

 

1984: A încetat din viaţă regizorul  francez François Truffaut; este cunoscut pentru filmele “Noaptea americană”, “Farenheit”, “Ultimul metrou”, “De-ar veni odată duminica”; (n. 6 februarie 1932).

 

 

 

1993 : A avut loc reuniunea NATO de la Travemunde, în Germania. Secretarul de Stat american al Apărării, Les Aspin, a lansat propunerea realizării unui “parteneriat pentru pace”, între NATO şi ţările din Europa Centrală şi de Est.

 

 

 

 

 

1996: A decedat  Oleg Danovski, balerin şi coregraf român; (n.9 februarie  1917, Ucraina).

 

 

 

1997: Scriitorul  dizident anticomunist rus Alexandr Soljeniţîn a înfiinţat un premiu literar care îi poartă numele.

 

 

1997: Casa de Economii si Consemnatiuni  din Romania  s-a transformat într–o bancă de stat, lărgindu–şi obiectul de activitate (acordă credite şi agenţilor economici mici şi mijlocii, precum şi statului şi administraţiei publice locale şi centrale).

 

 

 

 

 

1998: Informaticianul Jonathan Postel, unul dintre principalii arhitecţi ai reţelei Internet, a încetat din viaţă, la Santa Monica, la vârsta de 55 de ani, după o operaţie pe inimă.

 

 

 

 

1999: Peste cinci sute de delegaţi, liceeni şi elevi, de pe cinci continente, s-au adunat, la Paris, pentru a constitui primul Parlament mondial al copiilor, al cărui prim document adoptat a fost “Manifestul tineretului pentru secolul XXI”.

 

 

 

2003: Şi-a început activitatea Institutul pentru Memoria Exilului Românesc, instituţie nouă care se ocupă de culegerea şi publicarea documentelor referitoare la exilul românesc din perioada 1940-1989.

 

 

2003: Astronomii  Michael E. Brown, Chad Trujillo și David L. Rabinowitz, au descoperit planeta pitică Eris din centura Kuiper.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREŞTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfintii Marturisitori Ardeleni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Imagini pentru sfinţii mărturisitori ardeleni photos

 

 

 

 

Sfintii Marturisitori Ardeleni  sunt praznuiti deBiserica Ortodoxă Română  pe 21 octombrie. Acestia sunt: Visarion Sarai, Sofronie şi Oprea Miclauş, canonizaţi in 1955 şi preoţii Ioan din Galeş şi Moise Macinic din Sibiel, canonizaţi in 1992.

Au luptat impotriva impunerii confesiunii Greco-catolice.

Visarion Sarai s-a nascut in anul 1714 si a primit la botez numele Nicolae. S-a calugarit in 1738 la Manastirea Sfantul Sava.

In 1742 ajunge la Manastirea Pakra din Slovenia, iar in ianuarie 1744 vine in Transilvania si incepe lupta pentru apararea Ortodoxiei.

Este arestat pe 26 aprile 1744 de autoritatile imperiale si supus unui interogatoriu cu 44 de intrebari. A fost trimis la inchisoarea din Deva, apoi la cele din Timisoara, Osieck si Raab, iar in cele din urma la celebra inchisoare Kufstein din Muntii Tirolului (Austria), unde a murit ca martir.

Sofronie de la Cioara – a fost preot de mir, iar dupa ce a ramas vaduv, s-a calugarit la Manastirea Cozia.

A condus rascoala populara impotriva autoritatilor habsburgice si a Episcopiei Unite de la Blaj care patrona actiunea de dezbinare a Bisericii Ortodoxe Romanesti.

In august 1760, Sofronie a convocat un Sinod, in care cerea episcop ortodox, restituirea bisericilor, eliberarea celor inchisi si respectarea libertatii religioase.

A murit la o data pe care nu o cunoastem, fie la Manstirea Vierosi, fie la Manastirea Robaia.

Nicolae Oprea Miclaus – originar din Salistea Sibiului, satul Tilisca, a mers de trei ori la Viena pentru a prezenta plangerile romanilor, in 1748, 1749 si 1752. In memoriile prezentate, acestia cereau libertatea credintei ortodoxe si episcop ortodox.

A fost arestat în anul 1752 la Viena si dus în închisoarea de la Custeni, unde a si murit ca mărturisitor pentru Ortodoxie.

Ioan din Gales – a inmanat lui Oprea Miclaus un memoriu pe care sa-l adreseze Curtii din Viena si s-a aflat in fruntea miscarii de aparare a Ortodoxiei la Sibiu.

A cutreierat mai multe sate si a strans semnaturi prin care credinciosii ardeleni cereau sa li se acorde libertate pentru credinta ortodoxa.

Din ordinul Mariei Tereza, ajunge in inchisoarea de la Deva, apoi la Graz si in final la Kufstein. Preotul Ioan a murit dupa anul 1780, de cand dateaza ultima stire despre el.

Moise Macinic – pentru ca a luptat impotriva uniatiei, a fost inchis la Sibiu, timp de 17 luni. La eliberare i s-a cerut sa nu mai slujeasca, ci sa se intretina din munca bratelor. S-a refugiat in Banat, unde s-a intalnit cu Oprea Miclaus.

L-a insotit pe acesta in calatoriile sale la Viena si a fost arestat impreuna cu Miclaus. A murit in inchisoarea de la Kufstein.

 

 

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

 

 

– Sfantului Cuvios Ilarion cel Mare;
– Sfintilor Mucenici Gaie, Dasie si Zotic;
– Sfintilor Mucenici Andrei, Stefan, Pavel şi Petru;
– Sfintei Mucenite Teodota si Socrate, preotul;
– Sfantului Mucenic Eucrat;
– Sfantului Cuvios Filotei;
– Sfantului Cuvios Mucenic Zaharia;
– Sfantului Cuvios Varuh;
– Sfantului Mucenic Azis;
– Sfantului Mucenic Ioan de la Monemvasia (Peloponez).

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=cs_CMxGJUUU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestin Ortodox.ro;

  3. emaramures.ro;

  4. Istoria md.;

  5. Istoriculzilei.blogspot.com;

  6. Mediafax.ro;

  7. Wikipedia.ro.

21/10/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

3 comentarii »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: