CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 20 OCTOMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

20 octombrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1349: Papa Clement al VI-lea interzice flagelarea.

Papa Clement al VI-lea (nume laic: Perre Roger sau Petre de Fécamp; n.în jur de 1290 in Franta, d. 6 decembrie 1352 ), a fost papa al Bisericii Catolice cu sediul la Avignon, din 7 mai 1342 si pana până la moartea lui.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pe tot parcursul pontificatului său a numit în total 25 de cardinali din care 19 proveneau din sudul Franței iar opt erau nepoții lui sau alte rude apropiate.

Clement a susținut alegerea amicului său Caro0l al VI-lea  să îndeplinească câteva din planurile sale (de exemplu, înființarea unor universități din Sfântul Imperiu Roman al Națiunii Germane, printre care cea de la Praga în 1348).

În 1348 a cumpărat ducatul  Avignon de la Regina Ioana I  de Neapole, cu 80.0000 de florini. În 1350 a proclamat a doua sărbătoare a Anului Jubilar.

Marele poet Petrarca l-a numit „un Dionis ecleziastic”, din cauza numeroaselor sale amante și a gonoreei sale cronice.

 

 

 

 

 

1463:  S-a nascut  la Bologna filosoful si anatomistul italian Alessandro Achillini ( d.2 august 1512), supranumit de contemporani „al doilea Aristotel”.

A fost printre primii savanti medievali care au disecat corpul uman , fiind autorul lucrarilor”  De humani corporis anatomia (Venetia, 1516–1524), si  Annotationes anatomicae , (Bologna, 1520).

 

 

 

 

 

File:AlessandroAchillini.jpg

 

 

Primele sale scrieri filosofice au fost tiparite in anul 1508 la Venetia.

 

 

 

 

 

 

1548: A fost fondat orașul Nuestra Señora de La Paz, cunoscut mai ales ca La Paz, capitala de astăzi a Boliviei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La Paz, capitala Boliviei, este situata la 3810 m altitudine, fiind cea mai “inalta” capitala  din  lume. Orasul a fost fondat la 20 octombrie 1548 de spaniolul Alonso de Mendoza , pe valea raului Choqueyapu din podisul Altiplano Boliviano.

Numele initial a fost Nuestra Senora de la Paz, denumire schimbata in 1827, in amintirea bataliei castigate de Antonio Jose de Sucre in 9 decembrie 1924,  in fata trupelor spaniole. In 1898, La Paz  a devenit  capitala administrativa a Boliviei.

 

 

 

 

 

1554: S-a nascut baronul Bálint Balassi,  poet si scriitor renascentist de limba maghiara si slovaca  ( d. 1594).  A pus bazele poeziei maghiare moderne și a fost primul autor de lirică erotică maghiară si a fost unul din poligloții timpului său, vorbind din tinerețe opt limbi.

Prima lui publicație a fost traducerea poemului german Wurlzgertlein für die krancken Seelen, editată la Cracovia.

 

 

 

 

 

1570: A decedat istoricul portughez João de Barros (n.1496), si unul dintre pionierii gramaticii portugheze. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Timp de mai multe secole, Barros a fost cunoscut marelui public ca autor al lucrării  sale Décadas, Rhopica Pnefma, dispăruta din circulație după ce a fost interzisă, în 1581 de cenzura Inchizitiei.

Titlul, grecesc, înseamnă în portugheză „marfă spirituală”. Este vorba de un dialog între Inteligență, Voință și Timp, iar  discuțiile prilejuiesc o critică virulentă a clerului, a nobilimii și a evreilor, indubitabil inspirată de ideile lui Erasm.

 

 

 

 

 

 

1595: Bătălia de la Giurgiu. Aliații creștini pătrund învingători în cetate, dupa lupte care au durat  între 15 si 20 octombrie.

Trupele otomane în retragere au fost surprinse la Giurgiu,  unde, după un bombardament efectuat de artileria toscana, cetatea Giurgiu a fost cucerită, iar robii luați de turci  au fost eliberați.

 

 

 

 

         Mihai Viteazul

 

 

 

După izbânda obținută în 13 august în Bătălia de la Călugăreni, în care și-au pierdut viața pașa Hasan de Timișoara, Khidr și Mustafa de Bosnia,  Mihai Viteazul a fost nevoit totuși să se retragă spre munți, în fața superioritatii numerice a otomanilor.

Sinan Pașa  a ocupat Bucureștii și a transformat bisericile în moschei, iar 26 august a ocupat și Târgoviștea, ai carei locuitori se refugiasera din calea turcilor.

Principele Transilvaniei, Sigismund Báthory, a venit in sprijinul lui Mihai  în fruntea unei armate de 13.200 de mercenari, 8.000 de secui, 1.500 de germani trimiși de arhiducele Maximilian, la care se adăuga corpul de 300 de artileriști din Toscana  înarmați cu tunuri. Joncțiunea cu cei 8.000 de oșteni ai lui Mihai a avut loc în pădurile de pe Dâmbovița.

 

 

   Sigismund Báthory

 

 

Aliații crestini au atacat armata otomană la Târgoviște, însă Sinan Pașa nu s-a încumetat să dea lupta acolo, ci s-a retras spre București si apoi spre Giurgiu.

 Trupele otomane în retragere au fost surprinse la Giurgiu, iar robii luați de turci au fost eliberați. După un bombardament distrugator efectuat de artileria toscană, cetatea Giurgiu a fost luata cu asalt si cucerită .

O consecinta a victoriei crestine a fost aceea ca  Sinan pasa  a fost destituit din funcția de mare vizir.

O alta  importantă  urmare  a campaniei din toamna lui 1595, încheiată cu victoria de la Giurgiu, a fost mutarea capitalei Munteniei de la București din nou la Târgoviște, mai departe de Dunăre și  de pericolul de invazie  otoman.

1600: Are loc lupta de la Bucov , în care polonii îl înfrîng pe Mihai Viteazul, care se retrage peste Olt.

Simion Movilă, fratele lui Ieremia Movilă (domn al Moldovei), devine domn în Muntenia.

 

 

 

       

         Simion Movila

 

 

Simion Movilă a fost domnitor al Munteniei, din  octombrie 1600 – 3 iulie 1601 și august 1601 – august 1602, dar și al Moldovei: 10 iulie 1606 – 24 septembrie 1607.

A  fost pus pe tronul Munteniei de generalul polonez Zamoiski, după ce l-a învins pe Mihai Viteazul la Teleajen în octombrie 1600.

Armata de sprijin, formata din 4 000 de polonezi și de moldoveni, a pradat  țara cumplit, mai ales după respingerea unui nou atac al lui Mihai, la 21 noiembrie 1600.

 

 

 

 

 

1601: Radu Serban devine  domn al Țării Românești. A fost un  nepot al lui Neagoe Basarab (care ar fi avut, pe lângă Teodosie, încă un fiu, numit Șerban) si  a ajuns mare dregător în timpul domniei lui  Mihai Viteazul; a fost un continuator al politicii acestuia de independență a Țării Românești.

 A rezidit  Manastirea Comana, ctitorie din 1461 a lui Vlad Tepes, care se ruinase. Tot în timpul domniei lui Radu Șerban, în anul 1608, s-a ridicat Manastirea Cernica care a fost ctitorită de marele vornic al lui Mihai Viteazul, Cernica Știrbei și de soția sa, Chiajna.

 

 

 

 

Imagini pentru Radu Serban

 

 

 

 

Ajuns domn, Radu Șerban, a preferat Targoviste ca cetate de scaun, dar nu a neglijat nici Bucureștiul, unde a construit podul Șerban Vodă și a amenajat heleșteul Șerban Vodă, aflat astăzi în Parcul Carol I.

 

 

 

 

 

1632: S-a nascut arhitectul englez Christopher Wren.

 

 

 

 

Christopher Wren (d. 25 februarie 1723)

 

 

 

A  proiectat Catedrala Sf. Paul, unul din simbolurile arhitectonice ale Londrei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1638: S–a încheiat construcția Mănăstirii Căldărușani, ctitorie a lui Matei Basarab; (1632 – 1654).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1677: S-a nascut  Stanislaus I. Leszczynski, rege al Poloniei și duce de Lorena; (d. 1766).

 

 

 

 

 

 

 

 

 Fiica sa, Maria, care a devenit soția lui Ludovic al XV- lea regele Franței.

Pe 26 ianuarie 1736, Stanislav a abdicat definitiv, primind în compensație ducatul de Lorena și Bar, care aveau să revină Franței la moartea sa.  S-a stabilit la Lunéville, unde în anul 1750 a fondat Academia Stainslas și și-a dedicat restul vieții sale stiinței și filantropiei.

Stanislav era încă în viață la momentul nașterii stră-strănepoatei sale, Arhiducesa Maria Teresa de Austria, în 1762. El a murit în 1766, la vârsta de 88 de ani.

 

 

 

 

1740: A murit  Carol al VI-lea, împărat  din anul 17111 al Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germană (n. 1685).

A  fost fiul împăratului Leopold I , tatăl împărătesei Maria Tereza si a făcut parte din Casa de Habsburg.

A fost totodată rege al Ungariei  sub numele de Carol al III-lea, rege al Boemiei sub numele de Carol al II-lea, principe al Transilvaniei   etc.

Deși a fost desemnat rege al Spaniei, în urma Razboiului de succesiune spaniol a trebuit să renunțe la tronul Spaniei.

 

 

 

 

 

1740: Maria Theresa devine împărăteasă a Austriei, Ungariei şi Boemiei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1803: Senatul american  a ratificat cumpărarea  teritoriului Louisianei, consființind termenii tratatului cunoscut sub numele de Louisiana Purchase.

 

 

 

 

 

Louisiana, Statele Unite ale Americii

 

 

 

 

 

 

1818: A fost stabilit hotarul dintre colonia engleza Canada  si SUA, de-a lungul paralelei 48.

 

 

 

Imagini pentru canada -usa map 1818

 

 

 

 

 

 

 

1822: În urma Congresului Sfintei Alianțe de la Verona, se hotărăște intervenția franceză împotriva revoluției din Spania, condusă de Rafael Riego.

 

 

 

 

 

1822: Este tiparit primul număr al ziarului britanic “The Sunday Times”.

 

 

 

 

Sunday Times

 

 

 

 

 

Acest ziar a fost înființat în anul 1821 sub numele de The New Observer si  devine in 1822 The Sunday Times.

În anul 1959 ziarul este cumpărat de Roy Thompson, care a cumpărat și ziarul The Times în 1966. Din anul 1981, ambele ziare intră în posesia companiei media News Corporation în urma unei tranzacții în valoare de 28 milioane dolari. În luna aprilie 2008, tirajul ziarului era de 1.202.235 exemplare.

 

 

1837: Apare “Jurnalul” domnului Tarii Romanesti, Alexandru Dimitrie Ghica, prin care se acorda satenilor dreptul (conditionat), de a se stramuta in orase.

In primavara anului 1843, noul domn, Gheorghe Bibescu, anuleaza “Jurnalul”.

 

 

 

 

 

 

1847: S-a nascut  Oscar Swahn, trăgător de elita suedez şi cel mai în vârstă campion olimpic al tuturor timpurilor; (d.1927).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1854: S-a nascut in localitatea Charleville, Arthur Rimbaud, poet francez, reprezentant de frunte al simbolismului in poezia franceza.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tatal sau si-a abandonat familia pe cand Rimbaud avea doar sase ani, el si fratele sau fiind crescuti de mama, extrem de religioasa. Poetul este una dintre personalitatile cele mai importante ale literaturii franceze din secoulul XIX.

 A început să scrie poezii deja la vârsta de 10 ani, în 1870  publică prima sa scriere “Les étrennes des orphelins”. În același an,  fuge de acasă la Paris, unde vagabondează și este închis într-o casă de corecție pentru minori.

Este eliberat de un prieten al familiei, Georges Izambart, care-l readuce acasă. La vârsta de 17 ani, în 1871, scrie poemul esoteric “Le Bateau ivre” (“Corabia beată”), pe care i-l prezintă poetului Paul Verlaine.  Rimbaud se stabilește în 1871 în locuința lui Paul Verlaine din Paris, cu care are până în anul 1873 o relație homofilă.

Se ajunge la ruptură definitivă în 1873, când Verlaine, încercând să-l ucidă, îi produce o rănire gravă. Acest episod este redat de Rimbaud în poemul în proză “Une Saison en enfer” (“O vreme petrecută’n iad”, 1973), care  marchează un punct de cotitură în istoria literaturii. Tot din această perioadă datează ciclul de poeme în proză “Les Illuminations” (“Iluminările”). În acest ciclu se găsește celebrul“Sonnet des voyelles” (“Sonetul vocalelor”), în care, fiecărei vocale  i se atribuie o anumită culoare.

Urmează o viață de peregrinări și vagabondaj prin Anglia, Germania, Italia, Java și Cipru, lucrînd ca prezentator de circ, mercenar, supraveghetor la o carieră de piatră etc. Din 1880 este negustor de cafea, piei de animale și arme în Africa de nord și ia parte la expediții în Etiopia și Somalia. În afara unei bogate corespondențe cu familia, de la vârsta de 20 de ani, Rimbaud nu a mai scris nimic în domeniul literaturii.

 

 

 

 

 

 

1860: Impăratul Franz Joseph promulga Diploma din Octombrie,  care a pus capăt sistemului absolutist și a deschis era guvernării constituționale (“regimul liberal”) în Imperiul Austriac.

Potrivit documentului, Transilvania  redevenea autonoma în cadrul imperiului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1872: S-a nascut la Avdela, in Grecia, Pericle Papahagi, filolog, lingvist și folclorist român de origine aromana  (macedoromână);  (d.20 ianuarie la Silistra, Bulgaria in  1943).

Intre lucrările publicate se numara :

 • Din literatura poporană a aromânilor, 2 vol. (1900)

 • Românii din Meglenia. Texte și gosar (1900)

 • Meglenoromânii. Studiu etnografico-filologic, 2 vol. (1902)

 • Graie aromâne (1905)

 • Basme aromâne și glosar (1905)

 • Scriitori aromâni din sec. XVIII (1909)

 • Din trecutul cultural al aromânilor (1912)

 • Poesia înstăinării la aromâni (1912)

 • Numiri etnice la aromâni (1925)

 • Urme românești în toponimia Peninsulei Balcanice (1925)

 • Macedoromânuu sau aromânii (1927)

 

 

 

 

 

 

1880:  Orasul Tegucigalpa  a fost declarat capitala Republicii Honduras din America Centrala.

 

 

 

 

 

1882: S-a nascut Bela Lugosi, pe numele adevarat Bela Ferenc Dezso Blasko, actor american originar din Transilvania – pe atunci parte din Imperiul Austro-Ungar. S-a nascut la Lugoj, de unde si pseudonimul “Lugosi”.

 

 

 

 

 

 

 

 

In 1931 a obtinut cetatenia americana. A devenit celebru datorita rolului Dracula si de altfel actorul a cerut sa fie inmormantat in costumul de scena pe care l-a purtat in aceasta productie.

S-a stins din viata la varsta de 73 de ani in urma unui infarct.

 

 

 

 

 

1883: Peru și Chile semnează Tratatul de la Ancón, prin care  provincia Tarapacá a fost cedată statului Chile punandu-se capat  Războiului din Pacific.

 

 

 

 

 

 

1891: S-a nascut Jomo Kenyatta, luptător pentru independenţă şi primul preşedinte al Kenyei (1964–1978). El a devenit în multe ţări o figură–simbol pentru tendinţa consecventă de africanizare din domeniul economiei şi al administraţiei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La sfârşitul anilor ’60, prin măsurile dure întreprinse pentru anihilarea opoziţiei, a devenit  practic, un dictator ;(d.22.08.1978).

 

 

 

 

 

 

1895:  S-a născut lingvistul şi filologul Alexandru Rosetti, membru al Academiei Române, membru corespondent al Academiei Suedeze de Științe ; (d. 27 februarie 1990).

 

 

 

 

Alexandru ROSETTI - poza (imagine) portret

 

 

 

 

 

 

1917: Începe Congresul Ostaşilor Moldovei, prezidat de Vasile Cijevschi, în cadrul căruia a fost proclamată autonomia Basarabiei Ţariste de Imperiul Rus.

 

 

   

Vasile Cijevschi (n.1880-d.1931), Preşedinte al Congresului Ostaşilor Moldoveni 1917, piatră funerară vandalizată, Cimitirul Armeanu, Chişinău, R.Moldova

Vasile Cijevschi (n.1880-d.1931).A fost  Preşedinte al Congresului Ostaşilor Moldoveni 1917.piatră funerară vandalizată, Cimitirul Armeanu, Chişinău, R.Moldova

   Casa eparhială, Chişinău, sec. XIX, edificiu distrus de comunişti după al Dolea Război Mondial

Casa eparhială, Chişinău, sec. XIX, edificiu distrus de comunişti după al Dolea Război Mondial

La 20 octombrie 1920 îşi începe lucrările, în casa eparhială din Chişinău, Congresul Ostaşilor Moldoveni, prezidat de Vasile Cijevschi, în cadrul căruia a fost proclamată autonomia Basarabiei Ţariste de Imperiul Rus şi convocat organul suprem – Sfatul Ţării.

Conferinţa a durat pînă in data de  25 octombrie.

Vasile Cijevschi (n. 17 octombrie 1880, com. Zaim, jud. Tighina – d. 14 iulie 1931) a fost delegat în Sfatul Ţării de Congresul Ostaşilor Moldoveni cu mandat din 21noiembrie 1917 pînă la 27 noiembrie.

 La 27 martie 1918, Vasile Cijevshi a votat  pentru Unirea Republicii Democrate Moldoveneşti, succesoarea de drept a Basarabiei Ţariste, cu România.

 

 

 

 

 

1918: A încetat din viaţă istoricul Constantin Giurescu, membru fondator al Academiei Române; (n. 20 august 1875).

 

 

 

 

 

Imagini pentru Constantin Giurescu,

 

 

 

 

 

 

1919: Este fondat clubul de fotbal “FC Ceahlăul” de către un grup de elevi și profesori de la Liceul Petru Rareș care au  înființat Asociația Sportivă Ceahlăul, primul club sportiv din Piatra Neamț.

 

 

FC Ceahlaul Piatra Neamt Logo Vector Download

 

 

 

 

 

În 1926 echipa Ceahlăul devine campioană a Moldovei, iar după câteva luni își schimbă titulatura în Ceahlău Foot-Ball Club.

În 1959  echipa revine la titulatura „Ceahlăul” după ce, începând din 1949, se numise Progresul, Avântul, Recolta sau Chimia.

În 1961 Ceahlăul promovează în Divizia B  si mai apoi, în 1993,   în Divizia A. 

 

 

 

 

 

 1920: In România incepe o greva generală , care va dura pînă pe data de 28 octombrie şi la care participă 400 000 de salariaţi.

A cuprins toate ramurile industriei şi transporturilor, fiind  prima grevă politică generală muncitoreasca din România si a fost infranta.

 

 

 

 

 

1921: Franța și Turcia semnează Tratatul din Ankara, prin care Franța recunoaște guvernul turc provizoriu din Ankara drept partener de tratative.

 

 

 

 

 

1928: S-a nascut  Li Peng, membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al CC al PC Chinez, premier al Consiliului de Stat.

 

 

 

 

 

 

 

 

1932 : A fost format un guvern naţional–ţărănesc sub preşedinţia lui Iuliu Maniu, în care portofoliul Externelor era deţinut de Nicolae Titulescu.

 

 

 

 

 

Iuliu Maniu (n. 8 ianuarie 1873, Bădăcin, în apropiere de Șimleu Silvaniei – d 5 Februarie 1953, in inchisoarea comunista de la  Sighetu Marmației).

 

 

 

1933: S-a născut in  Adjud, jud. Vrancea, actorul Ion Dichiseanu (“Pistruiatul”, “Toate pânzele sus”).

 

 

 

ion dichiseanu

 

 

 

 

 

 

1935: Fortele  comuniste chineze  conduse de MaoTze Dun ajung în nord–vestul Chinei, la capătul unui marș de 10.000 km de–a lungul țării, cunoscut in istorie ca „Marsul cel Lung”.

 

 

 

 

1937: S-a nascut  la Bucuresti, Vlad Georgescu , istoric roman, fost director al sectiei romane a postului de radio Europa Libera din Munchen intre anii 1983-1988.

S-a născut la Bucureşti, într-o familie de boieri. Un bunic din partea tatălui, generalul I. Georgescu, fusese aghiotant al regelui Carol I, iar un bunic din partea mamei, R. M. Porumbaru, a fost un important membru al Partidului Naţional Liberal, ministru de externe (între anii 1914 – 1917) şi apoi fusese preşedinte al Senatului României, în perioada de dinaintea instalării dictaturilor.

A fost cercetător la Muzeul Româno-Rus. Când Muzeul Româno-Rus a fost desfiinţat, în 1963, Vlad Georgescu a fost transferat la Institutul de Studii Sud-Est Europene.

S-a stabilit în Occident în 1979, după ce în 1977 a fost ţinut în arest timp de două luni, sub acuzaţia de trădare, în urma redactării unei lucrări de istorie critice la adresa regimului. A devenit colaborator, apoi director al Serviciului românesc la postul de radio Europa Liberă.

A predat cursuri de istorie la mai multe universități americane: University of California, Los Angeles (1967-1968), University Columbia, New York (1973), University of Maryland şi Rutgers University. 

 

 

Imagini pentru Vlad Georgescu , istoric photos

Foto: Vlad Georgescu (n. la Bucureşti, la 20 octombrie 1937 – d. 13 noiembrie 1988), istoric, ziarist, între anii 1983-1988, directorul Departamentului românesc al postului de radio Europa Liberă.

Se presupune că a fost asasinat prin iradiere, de agenti ai Securitatii romane.

Alți trei directori ai secției române a postului de  radio Europa Libera  muriseră de cancer în condiții misterioase si s-a vorbit  de asemenea  că decesele lor ar fi fost cauzate de iradieri.

 

 

 

 

1944: Armata sovietică ocupă Belgradul, capitala Iugoslaviei.

 

 

 

 

 

1946: S-a nascut  Elfriede Jelinek, scriitoare austriacă, laureată a Premiului Nobel pentru literatură pe anul 2004 („Excluşii”, „Pianista”, „Pofta”, „Copiii morţilor”).

 

 

 

1958: A încetat din viata  la Bucuresti, Constantin I. Moisil (n. 8 decembrie, Bistrita – Nasaud),  fost profesor de istorie, arheolog și numismat român, directorul Cabinetului Numismatic al Academiei.

 

 

 

 

 

 

 

 

În anul 1948  a fost ales  membru de onoare al Academiei Romane. A fost nepotul vicarului unit  Grigore Moisil și tatăl matematicianului  Grigore C.Moisil.

 

 

 

 

 

1958: S-a nascut Viggo Mortensen, actor american.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1964:  A murit Herbert Hoover, al 31-lea președinte al Statelor Unite (1929 – 1933).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost  iniţiatorul mai multor acţiuni umanitare şi de prim ajutor în primul şi al doilea război mondial;  (n.10.08.1874).

 

 

 

 

 

 

1968: Lady Jacqueline Kennedy, vaduva fostului presedinte american John F.Kennedy, se căsătorește cu armatorul miliardar grec Aristoteles  Onassis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1970: Conducatorul somalez Mohammed  Siad Barre, declară Somalia stat socialist.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Barre a condus o  junta militara  care a venit la putere după o lovitura de stat   în 1969 a declarat că va adapta socialismul stiintific  la nevoile din Somalia.

Acesta era atras foarte mult de experienta comunismului maoist chinez.

După 20 de ani de conducere militară, Barre  a fost în cele din urmă forțat sa renunte la  de la putere la începutul anilor 1990 de o coaliție de grupuri armate de opoziție. A murit în exil  în  anul 1995.

 

 

 

 

 

 

1971: Willy Brandt, cancelar al RFGermania, primeşte premiul Nobel pentru Pace.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1973 : Se inaugurează, în prezenţa Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Opera din Sydney, Australia.

 

 

 

 

 

Opera din Sydney (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

 

 

 

 

 

Proiectul uneia dintre cele mai îndrăzneţe clădiri contemporane aparţine arhitectului danez Jorn Utzon. Iniţial, Opera din Sydney a fost evaluată la şapte milioane de dolari australieni. În final a costat însă 102 milioane, iar construcţia acesteia a durat mai mult de cinci ani.

Construcţia sa  avangardistă are în afara renumitei săli de operă şi un teatru, săli de concerte, restaurante, săli de expoziţie şi un cinematograf.

 

 

 

 

 

1980: După șase ani de ședere în afara structurilor militare ale NATO, Grecia revine în Alianță.

 

 

 

 

 

1994: A încetat din viaţă actorul american Burt Lancaster (“Omul care aduce ploaia”, “Elmer Gantry”, “Aeroportul”, “Ghepardul”).

 

 

 

 

 

 

 

 

A primit Premiul Oscar în 1960 ;  (n.2.11.1913).

 

 

 

 

 

 

1994 : A încetat din viaţă actorul şi regizorul rus de film Serghei Bondarciuk  (“Război şi pace”, “Waterloo”, “Clopotele roşii”); (n. 25 septembrie 1920).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1997: Filosoful roman anticomunist, fost detinut politic, Petre Ţuţea, a fost reabilitat de către Curtea Supremă de Justiţie a Romaniei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2011: A murit ucis in timpul revolutiei din Libia, dictatorul  Muammar Gaddafi, primul ministru al acestei tari (n.7 iunie 1942).

 

 

 

 

 

 

 

 

A condus cu mana de fier Libia, între anii 1969 și 2011.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Artemie

 

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Artemie

 

 

 

 

 

 

Sfantul Artemie  a fost duce al Alexandriei in vremea imparatului Constantin cel Mare (306-337). El si-a intarit credinta in Hristos dupa ce a vazut pe cer semnul Sfintei Cruci, descoperit lui Constantin, ca semn prin care va iesi biruitor in lupta cu Maxentiu.

Dupa moartea fiului lui Constantin, a urmat la tron imparatul Iulian Apostatul (361-363). In timpul acestuia au fost persecutati multi crestini.

Artemie, privind la chinurile sfintilor si auzind cum era hulit Hristos, i-a spus lui Iulian: “Pentru ce, o, imparate, chinuiesti fara omenie pe barbatii cei nevinovati si sfintii lui Dumnezeu si ii silesti sa se departeze de la dreapta credinta?” Iulian, plin de manie la auzul acestor cuvinte, a poruncit sa fie torturat.

Ingerul Domnului I s-a aratat in temnita, l-a intarit in rabdarea chinurilor si i-a adus vindecare de rani in chip minunat.

Imparatul a poruncit taietorilor de piatra sa despice o piatra mare si sa-l puna pe Artemie spre chinuri intre cele doua bucati. Dupa o zi si o noapte petrecute intre cele doua pietre, Iulian a poruncit ca Artemie sa fie scos.

Minune.Desi avea fata turtita, ochii cazuti, pentru ca era strans ca o scandura, putea sa umble si sa vorbeasca.

A trecut la cele vesnice  taindu-i-se  capul, in anul 362.

 

Tot astazi, facem pomenirea:

– Sfintilor Mucenici Evor si Evnoi;
– Sfintei Cuvioase Matroana din Hios;
– Sfantului Cuvios Gherasim cel Nou;
– Sfintilor Mucenici Zevina, Ghermano, Nichifor si Antonin;
– Sfintei Mucenite Manato, fecioara.

 

 

 

 

 

 

 

 VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=G8oizfHUQ9I

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Crestin Ortodox.ro;

 3. emaramures.ro;

 4. Istoria md.;

 5. Istoricul zilei blogspot.com;

 6. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

 7. timpul.md;

 8. Mediafax.ro;

 9. Wikipedia.ro

20/10/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , ,

4 comentarii »

 1. […] 20 octombrie, istoricul zilei […]

  Apreciază

  Pingback de 20 octombrie, istoricul zilei | Cronopedia | 20/10/2016 | Răspunde

 2. MULTUMESC

  Apreciază

  Comentariu de SECRIERU IOAN | 20/10/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: