CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 18 OCTOMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

18 octombrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

320: Filosoful grec  Pappus din Alexandria  scrie in Almageste (Syntaxis mathematica),  un comentariu descriind o eclipsa  de soare.

 

 

 

 

 

Imagini pentru Pappus din Alexandria photos

 

 

 

 

 

Pappus din Alexandria (c. 290 – c. 350) a fost unul dintre ultimii mari matematicieni greci ai antichitatii,  cu contribuții  în domeniul geometriei. I se atribuie Teorema lui Pappus  din geometria proiectiva.

 Almagestum sau Syntaxis mathematica este o importantă lucrare de  astronomie redactată prin anul 150  de Claudiu Ptolemeu și care peste o mie de ani a constituit baza cunoștințelor astronomice ale lumii europene si islamice.  Titlul Almageste derivă din araba (al-Magisṭī).

 

 

 

 

 

614: Regele francilor  Clotaire  al  II- lea  promulga  Edictul de la Paris, unul dintre cele mai importante  legiferari din timpul dinastiei merovingiene, care a contribuit la consolidarea monarhiei franceze.

 

 

 

 

 

 

 

Clotaire al II-lea, cunoscut și sub numele de cel Mare (le Grand) sau cel Tânăr (le Jeune), regele Neustriei și mai târziu, între 613 și 629, regele tuturor francilor, nu fusese născut încă atunci când tatăl său, regele Chilperic I, a murit în anul 584. Mama lui, Fredegund, a fost regentă până la moartea sa în 597, atunci când Clotaire, în vârstă de 13 ani, și-a început domnia.

A intarit drepturile nobilor francezi si a exclus evreii din viata publica.

 

 

 

 

1009:  Califul fatimid Al-Hakim bi-Amr Allah,  ordona distrugerea Bisericii  Sfântului Sepulcru  din Ierusalim.

 

 

 

 

 

1210: Papa Inocentiu al III- lea il  excomunică pe imparatul romano – german, Otto IV-lea.

 

 

 

 

1386 Se  deschide renumita Universitate din Heidelberg, in Germania.

 

 

 

 

1405: S-a nascut la Corsignano în Siena,in  Italia, Papa Pius al II-lea, cu numele de botez Enea Silvio Piccolomini  (d.14 august 1464).

A fost un gânditor erudit si a ocupat tronul pontifical  de la 19 august 1458, până la moartea sa.

 

 

 

 

 

Papa Pius al II-lea

 

 

 Lucrarea sa cea mai importantă şi cea mai lungă este autobiografia Comentarii în 13 cărţi, o sursă importantă de informaţii istorice, publicata pentru prima oară în 1584 de către Cardinalul Francesco Piccolomini Bandini, o rudă îndepărtată.

A  fost un poet foarte admirat  de către contemporanii săi, dar celebritatea sa  se datoreaza si romanului sau Povestea celor doi iubiţi , care continuă să fie citit si in zilele noastre, fiind  singurul roman erotic scris de un Papă.

Papa Pius al II-lea a inaugurat un proiect urban neobişnuit in timpul sau, probabil primul exerciţiu de planificare al unui oraş din Europa medievala. El a fost preocupat de reconstruirea oraşului său natal, care poarta  acum  numele Pienza.

 

 

 

 

 

 1409: Sigismund de Luxemburg l-a înnobilat pe Voicu, fiul lui Şerb, din familia Huniazilor, pentru meritele sale militare şi credinţa dovedită regelui, donându-i posesiunea regală Hunedoara.

Un an mai târziu, la 10 februarie 1410, regele a confirmat această donaţie, după cum cerea cutuma medievală.

 

 

 

 

 

1417: A murit  Papa Grigore al XII-lea;  (n. 1335).

 

 

 

 

1495: Ştefan cel Mare  Domnul Moldovei termină construcţia bisericii domneşti din Dorohoi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1599: A avut loc bătălia de la Şelimbăr. Oastea munteana condusa de Mihai Viteazul, aliata cu secuii,  învinge oastea transilvană condusă de Andrei Báthory.

Intregul teritoriu al Transilvaniei intra  în stapânirea lui Mihai Viteazul.

 

 

 

Mihai Viteazul, domn al Munteniei (1593-1600)

 Bătălia de la Şelimbăr, gravură de Georg Kopp, sec. XVII

 Andrei Bathory, principe al Transilvaniei şi suzeran al Munteniei (1599)

Mihai Viteazul, domn al Munteniei (1593-1600)

 Bătălia de la Şelimbăr, gravură de Georg Kopp, sec. XVII

Andrei Bathory, principe al Transilvaniei şi suzeran al Munteniei (1599)

 

 

Pe 18 octombrie (stil vechi), 28 octombrie (stil nou) 1599 are loc bătălia de la Şelimbăr în urma  căreiea Mihai Viteazul, domn al Valahiei, înfrînge oastea transilvăneană în frunte cu Andrei Bahory.

Mihai Viteazul intră în Alba Iulia (21 octombrie (stil vechi), 1 noiembrie (stil nou) 1599), trecând intreaga  Transilvanie sub autoritatea sa .

 

 

 

Faza 1, Bătălia de la Şelimbăr, Primul atacă Mihai Viteazu (roşu)

 Faza 2, Bătălia de la Şelimbăr, Contraatacul lui Andrei Bathory (albastru)

 Faza 3, Bătălia de la Şelimbăr, Atacul final a lui Mihai Viteazul soldat cu victorie

Faza 1, Bătălia de la Şelimbăr, Primul atacă Mihai Viteazu (roşu)

Faza 2, Bătălia de la Şelimbăr, Contraatacul lui Andrei Bathory (albastru)

Faza 3, Bătălia de la Şelimbăr, Atacul final a lui Mihai Viteazul soldat cu victorie

 

 

Influenţa militaro-politică a Poloniei în principatele româneşti la sfîrşitul secolului XVI a constituit un pericol eminent pentru domnia lui Mihai Viteazul în Muntenia. Politica regelui Poloniei Sigismund al III-lea (1587-1623) şi a cancelarului său Jan Zamoyski de a controla polic malului nordic al Dunării, cu implicarea lui Ieremia Movilă (domn al Moldovei, susţinut la domnie de poloni) şi Andrei Bathory (principe în Transilvania, fost cardinal în Polonia, ocrotit şi sprijinit de cancelarul polon Jan Zamoyski) prefera schimbarea domnitorului în Muntenia pe unul loial Poloniei şi anume pe Simion Movilă, fratele domnutorului Moldovei Ieremia Movilă, făcînd demersuri în acest sens către Poarta Otomană.

În acelaşi context pe 5-6 octobrie (stil nou) 1599, Andrei Bahory – noul principe al Transilvaniei, a trimis un ultimatum lui Mihai Viteazul de părăsire a domniei în Muntenia (Valahia).

Mihai Viteazul, ilustru strateg şi om de o verticalitate şi claritate a rară a gîndirii, s-a văzut nevoit să atace primul în Transilvania pentru a evita un atac concentric din direcţiile Transilvania şi Moldova. Marşul surprinzător al lui Mihai peste munţii Carpaţi a fost efectuat în două coloane. Prima coloană care includea grosul armatei a urmat direcţia Ploieşti – pasul Tabla Buţii – Valea Oltului – Făgăraş – Sibiu, iar a doua coloană cu o armată mai puţin numeroasă pe direcţia Craiova – Valea Oltului – pasul Turnul Roşu – Ţara Bîrsei. Pentru condiţiile de relief foarte accedentat armata lui Mihai Viteazul a realizat o viteză mare de marş (20-25 km pe zi).

Atacul celei de-a doua coloană, care a ajuns prima la Sibiu nu a dat răgaz lui Andrei Bathory pentru a pregăti armata proprie de război. În acelaşi timp Prima coloană a asigurat prin direcţia sa de avansare oastea muntenească de un eventual atac din partea Moldovei ce puteau face joncţiunea cu saşii.

Mihai a reuşit să se asigure de suportul secuilor, sătui de suprimarea maghiară care îl susţin cu 8 000 – 10 000 ostaşi, totodată asigurînd că vor bloca pasurile de munte în cazul unui atac din partea lui Ieremia Movilă al Moldovei prin secuime.

La 26 octombrie face joncţiunea dintre ambele coloane avînd un efectiv total de aproximativ 40 000 ostaşi dintre care: 8 000 – 10 000 oşteni de la ţară, 14 000 mercenari, 6 000 haiduci, 8 000 – 10 000 de ostaşi secui, artileria 180 tunuri.

După loviturile puternice primite, oastea transilvăneană a fost dezintegrată, pierzînd 2 000 morţi, 1 000 răniţi, şi toată artileria. Mihai Viteazul a urmărit inamicul pe un spaţiul larg închizînd porţile vestice ale ţării şi anume Mureşul şi Someşul.

În încercarea de a se refugia în Moldova, principele Transilvaniei Andrei Bathory, a fost ucis de ţăranii secui. Mihai Viteazul va intra deja la 1 noiembrie 1599 în capitala Transilvaniei – Alba Iulia obţinînd controlul  acestui tinut romanesc.

 

 

 

1503: A murit  Papa Pius al III-lea;  (n. 1439).

 

 

 

1663: S-a nascut Eugeniu  de Savoia, feldmareșal al Sfântului Imperiu Romano- German, eliberatorul Ungariei și Transilvaniei de sub turci, guvernator al Banatului;  (d. 1736).

 

 

 

 

 

 

 

 

1685: Ludovic al XIV-lea, rege al Franței a revocat Edictul de la Nantes (din 13 aprilie 1598); ca urmare, în Franța a fost interzisă exercitarea cultului protestant.

 

 

 

1748: Semnarea Tratatului de la Aix-la-Chapelle încheie Razboiul de Succesiune din Austria.

 

 

 

1777:  Heinrich von Kleist, scriitor german; a introdus în literatura germană nuvela („Michael Kohlhaas”) şi comedia („Ulciorul sfărâmat”), ca specii literare ; (d.21.11.1811).

 

 

 

1802:  S-a născut  Damaschin Bojincă, istoric şi publicist, ministru în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. S-a distins, pe lângă profesia sa de bază – jurist, şi ca istoric, etnograf şi folclorist. Pentru posteritate, Damaschin Bojincă a rămas celebru cu vehementul, dar şi documentatul său „răspuns” la „cârtirea” consilierului Sava Tököly care nega descendenţa latină a poporului român.

 

 

 

 

1813:  Napoleon este infrant in “Batalia natiunilor”.

 

 

 

 

 

 

Cea mai mare batalie din cadrul razboaielor napoleoniene, confruntarea de la Leipzig,  a fost si prima in care  geniul militar  Napoleon s-a aflat in defensiva. Dupa dezastruoasa campanie din Rusia, din 1812, multi aliati de-ai lui Bonaparte il parasisera.

Cu cavaleria decimata si o armata compusa majoritar din recruti inzestrati cu  foarte putina experienta, „monstrul corsican” a avut de infruntat o uriasa armata formata din rusi, austrieci, germani si suedezi.

Acestia din urma erau condusi de unul dintre cei mai capabili maresali bonapartisti, Jean Berdadotte care, desi considerat un tradator de patrie in Franta, va fi unul dintre putinii ofiteri superiori francezi care vor supravietui caderii lui Napoleon, intemeind chiar dinastia ce domneste si astazi in Suedia.

Vazand ca batalia este pe cale sa fie pierduta, Napoleon ordona in noaptea de 18 spre 19 octombrie retragerea  armatei  sale., pierderile francezilor fiind estimate la 60 de mii de oameni,iar cele ale Coalitiei antinapoleoniene la 90000.

 

 

 

 

1830: Se asaza  piatra  de temelie  pentru Monumentul Walhall

 

 

 .

 

 

 

 

 

Templul Walhalla  onoreaza personalităţi celebre din istoria Germaniei – politicieni, suverani, oamenii de ştiinţă  artişti, si  scriitori  de  limba  germana.

Edificiul a fost construit, la est de Regensburg  în Bavaria  .

Numele Templului  Walhalla vine din  mitologie si  a fost conceput în 1807 de către  Printul  Ludwig  al Bavariei  la ordinul caruia a fost  construit  între 1830 şi 1842., sub supravegherea arhitectului Leo von Klenze.

 

 

 

 

 

 

1839 : S-a nascut  savantul chimist roman Nicolae Teclu, a inventat tipul de arzator “becul  Teclu” A fost  membru al Academiei Române; (n. Brasov; d. 13/26.07.1916, Viena).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Nicolae Teclu a absolvit Institutul Politehnic din Viena, secţia Chimie, şi Academia de Arte Frumoase din München, secţia Arhitectură.

A devenit celebru în toată lumea prin cele 60 de descoperiri şi peste 50 de lucrări originale din domeniul chimiei. Nicolae Teclu a inventat, în 1900, becul de laborator, cu reglare a curentului de aer şi gaz, bec de gaz cu regulator, care-i poartă numele. Invenţia a fost brevetată în Austria şi realizată de firma vieneză W.J. Rohrbeck’s Nachtolger şi, la Leipzig, de către firma Franz Hugershoff.

„Becul Teclu” este folosit şi astăzi în toate laboratoarele din lume şi este asemănător cu becul Bunsen, dar reglarea admisiei se face cu un obturator conic şi, în felul acesta, se obţine un amestec mai bun al aerului cu gazul şi o temperatură mai înaltă.

Arzătorul Teclu, numit şi becul Teclu, este folosit şi astăzi în toate laboratoarele de chimie din întreaga lume într-o variantă îmbunătăţită.

Spre sfârşitul vieţii devine  membru al Academiei Române. Deşi invenţiile sale au îmbogăţit pe mulţi, el a murit sărac, în 1916, la Viena. Numele său este purtat astăzi de peste 15 licee cu profil de chimie din toată ţara. Din păcat niciunul nu este la Braşov, oraşul său natal.

 

 

 

 

 

 

1851: Romanul “Moby Dick”, de Herman Melville, este publicat la  Londra.

 

 

 

 

Herman Melville

 

 

 

 

 

1859 : S-a nascut  filosoful francez  Henri Bergson,laureat al Premiului Nobel ; (d. 1941).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1860: Al doilea Război opiului  dintre Imperiul Britanic si China, se termină  odata  cu ratificarea Tratatului de la Tientsin , un tratat inegal, care defavoriza China.

 

 

 

 

 

1867: SUA  au preluat regiunea Alaska de la Rusia. Administrația țaristă a acceptat să o vândă Statelor Unite pentru modesta sumă de 7,2 milioane de dolari. Prețul mic i se datorează romanului lui Pomutz, care a condus negocierile și a participat la încheierea și semnarea tratatului americano-rus.

Acesta a  fost ridicat la rangul de general.

 

 

 

 

Imagini pentru alaska map photos

 

 

  Aceasta zi este sărbătorita anual în  Statele Unite ca Ziua Alaskai.

 

 

 

 

 

 

1871: A murit  Charles Babbage, matematician si inginer mecanic englez. A fost cel dintâi care a imaginat o maşină de calculat programabilă, asemănătoare computerelor din ziua de azi.

Din acest motiv este privit ca un „părinte” al informaticii;(n. 26.12.1781).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Babbage a început să-și proiecteze ” Masina analitica” in 1837,  dar nu a reușit să o construiască până la moartea sa, din cauza limitărilor tehnologice ale vremii. Cu toate acestea, o mașină construită în 1991 după schițele sale s-a dovedit a funcționa perfect.

Ideile lui Babbage erau atât de revoluționare pentru vremea sa încât n-au fost înțelese decât de o singură persoană dintre contemporanii săi. Aceasta era matematiciana Ada Lovelace, cea care a și scris primul program pentru Mașina analitică a lui Babbage, rămânând astfel în istorie ca primul programator.

 

 

 

 

1878:  Rusia a luat în stapânire totală tinutul istoric Basarabia, numit si Bugeac.

 

 

 

 

1881: Inaugurarea liniei ferate Buzău – Mărășești, prima linie de cale ferată construită de inginerii români.

 

 

 

 

1883:  S-a semnat, la Viena, într-un cadru strict secret, Tratatul de alianţă româno-austro-ungar, Romania aderand astfel la Tripla Alianta.

Romania si Austro-Ungaria se angajau sa isi vina in ajutor in cazul unui atac neprovocat. In aceeasi zi a aderat si Germania.

Articolul 2 prevedea ca obligatia de interventie din partea Romaniei era atunci cand Austro-Ungaria ar fi fost atacata de statele limitrofe ale tarii noastre, adica Rusia si Serbia.

Romania era si ea asigurata in cazul unui atac rus, sarb sau bulgar.

Aderarea la Tripla Alianta semnifica indepartarea din orbita imperiilor oriental-asiatice si consolidarea legaturilor Romaniei cu aria de civilizatie central si vest-europeana.

Dezvoltarea relatiilor economice si mai ales culturale ale Romaniei cu Germania si Austrio-Ungaria (Transilvania si Bucovina) au influentat pozitiv societatea romaneasca si mai ales pe cei din mediile intelectuale.

 

 

 

 

1893: A murit marele compozitor francez  Charles Gounod devenit celebru datorită operei sale Faust;  (n.17 iunie  1818).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1898: Statele Unite ale Americii  intră în posesia  insulei Puerto Rico, fosta colonioe spaniola din Marea Caraibilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

1907: S-a nascut Mihail Sebastian (Iosif Hechter), scriitor si dramaturg român (“Cum am devenit huligan”, “Orasul cu salcâmi”, “Jocul de-a vacanta”);  (d. 29.05.1945).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1909: Hugues d’Eywo  filmează, la București , demonstrațiile aviatorului francez Louis Bleriot; este cel mai vechi film de  actualitate imortalizata  pe peliculă, avand un  subiect românesc, din care s-au păstrat din pacate doar câteva fragmente.

 

 

 

1915: În timpul primului Război Mondial începe a treia bătălie de la Isonzo  intre Italia și Imperiul Austro-Ungar.

 

 

 

 

 

1919: S-a nascut  Pierre Elliott Trudeau, prim ministru francofon  al Canadei (1968-1979; 1980-1984); (d. 28 septembrie 2000).

 

 

 

 

 

 

 

 

1922 : Se înființează “The British Broadcasting Company, Ltd.”, care va fi înlocuită în 1927  de “British Broadcasting Corporation” (BBC).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1925: S-a nascut Melina Merkouri,  actriță si  om politic grec, fost ministru al culturii (1981-1989; 1993-1994); (d. 1994).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1931:  A încetat din viaţă inventatorul american Thomas Edison.

A inventat fonograful, becul cu incandescenţă, kinetoscopul, şi a pus în funcţiune prima centrală electrică care alimentează clădirile unui oraş.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ziua sa de naştere, 11 februarie, a fost proclamată în timpul administraţiei Carter ,”Ziua inventatorilor americani”;  (n.11.02.1847).

 

 

 

 

 

 

1941: Se declanșează operațiunea militară antisovietica  germano-romana, pentru  cucerirea Peninsulei Crimeea.

 

 

 

1944:  Incepe atacul  Uniunii  Sovietice  asupra trupelor naziste din  Cehoslovacia, la operatiuni participand si Armata Romana.

 

 

 

1955:  A murit filosoful spaniol José Ortega y Gasset;  (n. 1883).

 

 

 

 

 

 

1956:  S-a nascut Martina Navrátilová, campioana  americană de tenis de origine cehă.

 

 

 

 

 

 

1960: S-a nascut  Jean-Claude Van Damme, actor de film american de origine belgiana.

 

 

 

 

 

 

1967:  S-a nascut  Ștefan Bănică jr., cântăreț, actor, compozitor român, fiul renumitului actor  și cântăreț  Ștefan Bănică  sr.

 

 

 

 

 

 

 

 1967: S-a nascut Hunor Kelemen, politician român de origine maghiara , lider al formatiunii politice UDMR.

 

 

 

 

 

 

1967: Stația interplanetară automată sovietica  “Venus-4″, lansată la 12 iunie 1967, s-a dezintegrat inainte de a fi atins suprafața Planetei Venus.

 

 

 

Venera-4 Spacecraft

 

 

 

A fost prima sondă care a  efectuat  analiza a mediului  unei alte planete.

 

 

 

 

 

1967:  Filmul de desene animate The Jungle Book („Cartea junglei”) , produs de  studiourile  Walt Disney,  este prezentat în premiera in cinematografele  americane.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1968: Poliția efectueaza o perchezitie  în apartamentul lui John Lennon ( ex Beatles) și al sotiei sale  Yoko Ono, găsind  168 grame de marijuana.

Mai târziu cei doi  au pledat „vinovat” și au plătit  o amenda de 150£.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1968: Atleții americani Tommie Smith și John Carlos, câștigători ai medalilor de aur, respectiv bronz, în proba de 200 de metri sprint, la Jocurile Olimpice de la Mexico City, sunt excluși din lotul american și din Satul Olimpic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Decizia a fost luată după ce, la ceremonia de înmânare a medaliilor, cei doi protestaseră față de situația populației de culoare din SUA, făcând salutul specific organizației “Black Power”.

 

 

 

 

 

1980: A murit  Teodor Mazilu, scriitor, unul din cei  mai originali autori de comedie ai teatrului românesc postbelic

 

 

 

 

 

 

 

 

Piesele sale, jucate frecvent şi cu succes, dezvăluiau un univers al patologiei morale (“Proştii sub clar de lună”, “Ipocrizia răzbunării”); (n.11.08.1930).

 

 

 

 

1989: Erich Honnecker, seful comunist al Germaniei  de Est  a fost  demis.

Liderul comunist din Germania de Est, Erich Honecker, a fost forţat să demisioneze din frunte acestei tari.

 

 

 

 

Honecker a condus  RDG timp de 18 ani.

 

 

După 18 ani de sedere la  varful puterii, el va fi înlocuit  de Biroul Politic al Partidului Comunist est-german cu Egon Krenz,  şeful securităţii.

 

 

 

 

 

1991: Președintele  U.R.S.S,, Mihail Gorbaciov a semnat împreună cu liderii a opt republici sovietice,  Acordul de Colaborare Economică a Republicilor suverane (Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikistan, Turkmenia, și Uzbekistan).

 

 

 

 

 

 

2006: Alpinistul român Ticu Lăcătuşu reuşeşte să escaladeze, în premieră mondială, cel mai înalt vârf (6.403 metri) din masivul himalayan Tsartse. Vârful a fost botezat Europa.

 

 

 

Imagini pentru Ticu Lăcătuşu photos

 

 

 

 

 

 

 

2009: A murit Ion Cojar, regizor, actor și profesor român; (n. 1931).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

 

 Sfantul Apostoa Evanghelist Luca

 

 

 

 

 

 

 

 Sfantul Apostol si Evanghelist Luca

 

 

 

 

 

Sfantul Apostol si Evanghelist Luca s-a nascut in Antiohia Siriei. Il intalneste pe Hristos in Teba Boetiei, loc in care se ingrijea de bolnavi in calitatea sa de medic. Crezand in El, Sfantul Luca ajunge sa se numere printre cei 70 de Apostoli.

Impreuna cu Sfantul Apostol Cleopa, el L-a vazut pe Domnul inviat pe drumul catre Emaus (Luca 24).

Dupa Pogorarea Sfantului Duh, Luca s-a intors la Antiohia si l-a ajutat pe Pavel sa vesteasca Evanghelia Domnului.

A scris o Evanghelie si cartea Faptele Apostolilor adresate dregatorului Teofil. Evanghelia se remarca prin bogatia de pilde – 33 de parabole impodobesc Evanghelia Sfantului Luca.Dupa martiriul Sfantului Apostol Pavel, Sfantul Luca a predicat Evanghelia in Italia, Dalmatia, Macedonia si Grecia.

Este socotit si patronul iconografiei crestine, el fiind cel care a pictat primele icoane ale Maicii Domnului, purtand in brate pe Hristos si prima icoana a Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.

A trecut la cele vesnice la varsta de 80 de ani, cand niste pagani l-au spanzurat de un maslin in cetatea Tebei din Boetia.Constantie, fiul imparatului Constantin, a adus moastele sfantului din Teba si le-a asezat in Biserica Sfintilor Apostoli, sub sfanta masa, alaturi de cele ale Sfintilor Andrei si Timotei.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

– Sfantului Mucenic Marin cel Batran;
– Sfantului Cuvios Iulian;
– A patruzeci de sfinti tineri;
– Sfantului Mnason, episcopul Ciprului;
-Sfintilor Mucenici Gavriil si Chirmidol.

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=t5epqXbKUB8

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Calendar Crestin Ortodox

  3. Istoricul zilei blogspot.com.;

  4. Istoria md.;

  5. emaramures.ro;

  6. Petre Otu, Alesandru Duţu, Alexandru Madgearu, Mircea Soreanu, 100 de mari bătălii din istoria României, Editura Orizonturi, Bucureşti, 2009

  7. wikipedia.org.

 

 

 

 
Anunțuri

18/10/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: