CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 16 OCTOMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 16 octombrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

456: Ricimer, comandantul suprem al armatei romane (Magister militum), il învinge la Piacenza  pe împăratul Avitus și devine stapan al Imperiului Roman de Apus.

In sursele greceștiMagister militum este tradus  cu strategos sau cu Stratilat.

 

 

 

 

 

 

690: Impărăteasa Wu Zetian urcă pe tronul dinastiei Tang și se proclamă conducător al Imperiului chinez.

 

 

 

 

 

 

1384: Jadwiga devine regina  Poloniei, fiind  incoronata deşi era  femeie.

Jadwiga  a purtat titlul oficial de ”rege”, ceea ce reflecta faptul că ea a fost suveran  de  drept  şi nu doar o consoarta regala. 

A apartinut Casei Capetiene d’Anjou , fiind fiica regelui Ludovic I al Ungariei şi al Elisabetei de  Bosnia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jadwiga, Rege al Poloniei, (nascuta între 3 octombrie 1373 și 18 februarie 1374 ), a domnit intre 16 octombrie 1384  si 17 iulie 1399, fiind incoronata 16 octombrie 1384, în Catedrala Wawel din  Cracovia. A fost sotia lui Władysław al II-lea Jagiello.

La data de 22 iunie 1399 Jadwiga a dat naștere unei fetițe, Elisabeth Bonifacia, dar dupa  o lună, atât ea cat si copilul au murit din cauza complicațiilor la naștere, fiind  înmormantați împreună în  Catedrala  din Wawel.

 

 

 

 

 

1430: S-a nascut  Regele James al II-lea al Scotiei.

 

 

 

 

Fișier: James al II-lea a Scotland.jpg

Regele James Al II-lea a domnit intre 21 februarie 1437  si  3 august 1460.

 

 

 

 

 

1553: A murit pictorul german Lucas Cranach cel Bătrân; (n. 1472), unul dintre cei mai de seamă pictori germani din perioada Renasterii.

 

 

 

 

 

 Lucas Cranach cel Batran

 

 

 

 

 

A  fost unul dintre cei mai de seamă pictori germani din perioada Renasterii . Creația lui reprezintă unul din evenimentele cele mai importante nu numai în arta germană a secolului al XVI-lea. Afost  un adevărat maestru în folosirea culorilor, dar și un desenator inegalabil și un grafician desăvârșit.

Casatorit cu cu Barbara Brengbier, fiica primarului din Gotha, a avut   doi fii, Hans și Lucas . Amândoi vor deveni pictori, cel mai tânăr fiind cunoscut în istoria artelor cu numele de Lucas Cranach cel Tanar. Situația financiară a familiei este înfloritoare.In anul  1544 a devnit primar („Bürgermeister”) al orașului Wittenberg.

Cranach a întreținut o strânsă prietenie cu reformatorul Martin Luther , fiind adept al Reformei. Va picta câteva portrete ale lui Luther si va  ilustra  câteva ediții ale Noului Testament în traducerea germană a lui Luther, dar și numeroase pamflete protestante.

 

 

 

 

 

 1591: A decedat  Papa Grigore al XIV-lea; (n.11 februarie 1535). A fost ales papa in data de 5 decembrie 1590.

 

 

 

 

 

 

1620:  S-a nascut sculptorul, desenatorul si arhitectul  Pierre Puget (mort la 2 decembrie 1694), considerat un „Michelangelo al Frantei”.

 

 

 

 

 

Pierre Puget

 

Pierre Puget – autoportret

 

 

 

1621: A decedat  compozitorul olandez Jan Pieterszoon Sweelinck (n.  mai 1562).  Lucrarile sale  muzicale s-au situat la jonctiunea perioadei Renasterii cu cea a Barocului.

 

 

 

 

 

1707: S-a nascut  Albrecht von Haller, o personalitate de exceptie  a medicinei europene din secolul al 18 – lea.

 

 

 

 

 

 

Medic, fiziolog, botanist si om de litere elvetian, Albrecht von Haller a fost este cel care a descris al conceptului de excitabilitate.

Este numit uneori intemeietorul neurologiei; (d. 12. decembrie 1777).

 

 

 

 

 

1758: S-a nascut  Noah Webster, “părintele lexicografiei americane”.

 

 

 

 

 

Webster  este editorul Dicţionarului american al limbii engleze, care îi poartă numele; (d.15 aprilie 1843).

 

 

 

 

 

1791: A murit  printul rus Grigori Alexandrovici Potiomkin ; (n. 23/24 septembrie 1739 – d. 5/16 octombrie 1791), general-feldmareșal rus, demnitar al statului și favorit  al țarinei Ecaterina a II-a a Rusiei.

 

 

 

 

 

James Walker, Portrait of Prince Grigory Potemkin

 

 

A murit în timpul unei călătorii de la Iasi, la Nikolaev.

 

 

 

 

 

1793: Maria Antoaneta, soția regelui Ludovic XVI al Franței este ghilotinată, sub acuzația de trădare.

 

 

 

 

Regina Frantei, Maria Antonia Iosefa Iohanna de Habsburg -Lorena  (n.2 noiembrie 1755), cunoscută în istorie sub numele de Maria Antoaneta, a fost la nastere arhiducesă de Austria, devenind mai târziu regină a Franței și a Navarrei.

La vârsta de 15 ani s-a măritat cu Ludovic al XVI-lea al Franței, devenind apoi mama „delfinului pierdut” Ludovic al XVII-lea.

Maria Antoaneta este cunoscută mai degrabă pentru excesele sale legendare (considerate exagerări de unii istorici moderni), precum și pentru moartea sa: a murit executată prin ghilotinare, în toiul Revoluției Franceze, fiind acuzata de  un așa-zis incest cu fiul ei, precum și pentru înaltă trădare, nedovedită, însă.

S-a pretins pe durata vieții sale că ar fi fost lesbiană, că ar fi întreținut relații sexuale cu numeroși bărbați, inclusiv cu cumnații ei, dar nu există nici o dovadă în acest sens.

 

 

 

 

 

1801: S-a nascut Joseph Jelačić, ban al Croației si general imperial austriac; (d.19 mai 1859).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A  fost un adversar al Revolutiei de la 1848 si alături de generalul Alfred Ferdinand zu Windisch – Graetz,  a pus capăt revoluției din Viena. 

Este considerat in Croatia  erou național, iar piața centrală din capitala Zagreb  îi poartă numele.

Este de asemenea reprezentat pe bancnota croata de de 20 de kune.

 

 

 

 

 

 

1803: S-a nascut Robert Stephenson  (m. 12 octombrie 1859), inginer britanic de cai ferate, singurul fiu al lui George Stephenson, faimosul constructor al locomotivei.

 

 

 

 

Multe dintre realizările tatălui său au fost de fapt rezultatul eforturilor  comune dintre acesta şi fiul sau.

 

 

 

 

 

1813: Armatele celei dea  șasea coaliții a puterilor europene l-au atacat pe Napoleon in bătălia de la Leipzig, cea mai mare înfruntare din  timpul războaielor  napoleoniene, în care au fost implicați peste 500.000 de soldați.

 

 

 

 

 

1854: S–a născut in Dublin ( in Irlanda), poetul, dramaturgul şi prozatorul Oscar Wilde.

 

 

 

 

Imagini pentru Oscar Wilde.

A absolvit Universitatea Oxford, dupa care a inceput sa se afirme in cercurile literare londoneze.

In perioada de debut scrie “Poeme” (1891), precum si cateva piese comice (“Evantaiul domanei Windermere” – 1892).

A scris povesti-parabole, piese de inspiratie biblica, comedii de moravuri.S-a remarcat prin atitudinea sa nonconformista.

De departe insa cea mai importanta opera a sa este “Portretul lui Dorian Gray”.

S-a casatorit in 1884 si a avut doi copii, pentru care a scris povestea “Printul fericit”. A murit in exil, la Paris, unde era cunoscut sub pseudonimul Sebastian Melmoth.

 

 

 

 

 

1863: S-a nascut Sir Joseph Austen Chamberlain, om politic englez, fost ministru de externe (1924-1929).

 

 

 

 

 

În anul 1925 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Pace pentru negocierea Pactului de la Locarnoş (d. 17 martie 1937).

 

 

 

 

 

 1875: S-a nascut prințesa  Ka’iulani, moștenitoare a tronului insulelor Hawai  (d. 6 martie 1899).

 

 

 

 

https://i2.wp.com/www.electricscotland.com/history/women/images/k9.jpg

1877: S-a semnat la Bucuresti, Conventia romano-rusa, prin care se permitea armatelor ruse trecerea pe teritoriul Romaniei spre Balcani. Guvernul de la St.Petersburg se obliga sa mentina si sa apere integritatea teritoriala a tarii si sa respecte drepturile politice ale statului roman.

 

 

 

 

1885: S-a nascut  Gheorghe Ionescu-Sisești, agronom român, membru al Academiei Române;(d. 1955).

 

 

 

 

 

1885: S-a născut scriitorul Mihail Sorbul (Mihail Smolski). Creaţia sa cuprinde atât drame de inspiraţie istorică (“Letopiseţ”), cât şi comedii tragice, romane şi dramatizări (“Patima roşie”, “Dezertorul”, “Prăpastia”); (m. 20 decembrie 1966).

 

 

 

 

 

1886S-a născut politicianul David Ben Gurion, fondatorul statului evreu (1948).

 

 

 

 

A fost  primul deţinător al funcţiei de prim-ministru în noul stat; (m. 1 decembrie 1973).

 

 

 

 

 

 

 

1886: A încetat din viaţă dr.Gheorghe Polizu, membru al Academiei Române, autorul primelor manuale medicale din România.

 

 

 

 

 

A fost membru fondator al Societăţii Medicale Ştiinţifice din Bucureşti, decan al Facultăţii de Medicină din Bucureşti (1869-1880) , fondator al publicaţiilor medicale “Gazeta medicală” (1865) şi “România medicală” (1857); (n. 1819).

 

 

 

 

 

1888: S-a născut dramaturgul american Eugene Gladstone O’Neill, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1936.

 

 

 

 

 

Este cunoscut pentru scrierile “Lungul drum al zilei către noapte” – 1956, “Dincolo de orizont” – 1920, “Anna Christie” – 1921); (m. 27 noiembrie 1953).

 

 

 

 

 

1890: S-a nascut Michael Collins, lider revolutionar rămas în istorie pentru lupta pe care a dus-o pentru independenţa Irlandei.

 

 

 

 

A fost ministru de finanţe în guvernul Irlandei, director al serviciului de spionaj al IRA, membru al delegaţiei irlandeze în timpul negocierilor cu englezii, comandant al Armatei Naţionale Irlandeze; (d.22 august 1922).

 

 

 

 

 

1902: Francezul Alphonse Bertillon a realizat prima amprentă digitală.

 

 

 

 

 

 

1906: S-a născut scriitorul italian Dino Buzzati, cunoscut pentru romanele “Deşertul tătarilor” – 1940 şi “O dragoste” – 1963; (m. 28 ianuarie 1972).

 

 

 

 

1908:  S-a născut Enver Hoxha (Hodja), fost preşedinte al Albaniei (1946-1985).

Aflat la conducerea Partidului Comunist Albanez în perioada 1943-1985, Hoxha şi-a menţinut ţara într-o izolare totală faţă de restul lumii.

 

 

 

 

 

 

A fost conducător al Partidului Comunist Albanez în perioada 1943-1985. Politica sa  a adus poporul albanez în stadiul de cea mai subdezvoltată naţiune a Europei; (m. 11 aprilie 1985).

 

 

 

 

 

1916: A încetat din viaţă Constantin Radovici, actor român şi conducător al mai multor trupe teatrale, regizor şi autor dramatic. A jucat la Teatrele Naţionale din Craiova şi Bucureşti, în companiile “Davilla” şi “Marioara Voiculescu”, la Schauspielhaus (Berlin) şi în numeroasele sale formaţiuni proprii. Printre rolurile sale se numără: Dragomir (“Năpasta” de Caragiale), Primarul (“Un duşman al poporului” de Ibsen), Samson (“Samsom” de Bernstein), Actorul (“Azilul de noapte” de Gorki) şi Kean (“Kean” de Dumas) (n. 15 ianuarie 1877).

 

 

 

 

 

 

1919: Este sfințită Bazilica Sacré-Cœur din Paris, construită în perioada 1875-1914.

 

 

 

 

 

Imagini pentru Bazilica Sacré-Cœur din Paris

1920: S-a nascut  Mattei Dogan, politolog și sociolog francez de origine română, membru de onoare al Academiei Române.

 

 

 

 

 

Imagini pentru mattei dogan biografie photos

 

 

 

 

Mattei Dogan a urmat studii de filozofie şi istorie în Franţa şi, încă de la începutul carierei sale, s-a preocupat de analiza sociologică a sistemului politic , publicând lucrarea „Analiză statistică a democraţiei parlamentare în România”.

Stabilit în Franţa în anul 1953 şi-a luat doctoratul în sociologie la Sorbona, desfăşurându-şi activitatea de cercetare (1953-1990) la Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice (CNRS), concentrându-şi cercetarea pe societatea şi politica franceză. În paralel, a avut şi o bogată activitate universitară, fiind profesor emerit de ştiinţe politice la Universitatea din Los Angeles şi profesor vizitator la mai multe institute de învăţământ superior – la Yale University, Columbia University, la universităţile din Florenţa şi Trento, Institutul de Statistică Matematică din Tokyo, Wilson Center, Simthhonian Institut şi la Academia de Ştiinţe din Moscova.

 

 

 

 

 

1923: Walt Disney fondeaza  impreuna  Roy Disney, fratele sau, Walt Disney Company.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1923: Are loc (10-16 octombrie), Conferinţa internaţională a reprezentanţilor organizaţiilor ţărăneşti la Moscova, in timpul careia  se constituie Internaţionala Ţărănească, orgasniyatie care  va activa pană în anul 1933.

 

 

 

 

 

 

1927: S-a nascut Günter Grass, scriitor german, laureat al Premiului Nobel.

 

 

 

 

 

1935: A încetat din viaţă actorul Constantin I. Nottara, actor, personalitate cu aură legendară a istoriei teatrului românesc (interpret, director de scenă, profesor de actorie); (n. 5 iulie 1859).

 

 

 

 

1936: A încetat din viaţă eseistul, poetul şi povestitorul chinez Lu Xun (pseudonimul lui Zhou Shuren). Prin publicarea lucrării “Jurnalul unui nebun”, el a declanşat procesul de modernizare a literaturii chineze (n. 25 septembrie 1881).

 

 

 

 

 

1939: Primul atac asupra  teritoriului britanic al aviatiei  germane Luftwaffe.

 

 

 

 

1945: A fost creată Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, instituţie specializată a Organizaţiei Naţiunilor Unite, cu sediul la Roma.

 

 

 

 

 

 

 

1945: Se desfasoara, la Bucuresti, pana la data de 22 octombrie, lucrarile primei conferinte nationale a Partidului Comunist, recent iesit din ilegalitate.

Gh. Gheorghiu – Dej este ales secretar general, iar Partidul Comunist din România îsi schimba denumirea în Partidul Comunist Român.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 La acea data PCR avea un pronunțat caracter multietnic, românii reprezentând mai puțin de un sfert din membrii săi.

Distribuția pe naționalități era: maghiari 26%, români 23%, evrei 18%, ruși și ucraineni 10%, bulgari 10%)

 

 

 

 

 

 

1946: Inculpații condamnați la moarte în principalul proces de la Nürnberg, au fost executați.

Intre acestia au fost: Hans Frank, avocat german, guvernator general al Poloniei ocupate (n. 1900), Wilhelm Frick , avocat german, ministru de interne în Germania Nazistă și protector al Protectoratului Boemiei și Moraviei(n. 1876), Alfred Jodl,general german, șeful Statului Major al Înaltului Comandament al Wehrmachtului (n. 1890), Wilhelm Keitel,feldmareșal german din Al Doilea Război Mondial; (n. 1882), Julius Streicher, politician german, fondatorul săptămânalului Der Stürmer, principalul organ de propagandă antisemită nazistă din Al treilea Reich; (n. 1885).

 

 

 

 

 

1949 : Nikolaos Zachariadis, lider al Partidului Comunist din Grecia, anunţă o ” încetare a focului temporara “, care încheie efectiv războiul civil din Grecia .

 

 

 

 

 

1951: Primul-ministru al Pakistanului , Liaquat Ali Khan , este asasinat în orasul Rawalpindi.

 

 

 

 

 

1958: S-a nascut actorul american  Tim Robbins.

 

 

 

 

 

 

 

 

1964: China a detonat prima sa bombă nucleară.

 

 

 

 

 

1964: Liderii comunisti sovietici  Leonid Brejnev  şi Alexei Kosîghin sunt alesi secretar general al PCUS  şi premier al guvernului URSS.

 

 

 

 

1978:  Cardinalul polonez Karol Wojtyla devine Papa sub numele de Ioan Paul al II-lea. A fost primul papă neitalian din anul 1523 şi cel de-al 266-lea Papă al Bisericii Catolice. (n.18 mai 1920 – d. 2 aprilie 2005).

 

 

 

 

Imagini pentru Ioan Paul al II-lea photos

 

 

 

 

 

Acesta avea 58 de ani in momentul in care a fost ales suveran pontif. Papa Ioan Paul al II-lea a fost primul papa slav din istoria Bisericii Catolice si a avut unul dintre cele mai indelungate pontificate din istoria catolicismului, aflandu-se in fruntea Vaticanului vreme de 27 de ani.

S-a nascut in Wadowice, Polonia, pe data de 18 mai 1920. in 1938 s-a inscris la Universitatea din Cracovia, iar in aceasta perioada a inceput sa frecventeze si o scoala de teatru.

Izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial a dus la suspendarea cursurilor, astfel incat Karol Wojtyla s-a angajat ca sa scape de deportare. In 1942 a inceput cursurile unui seminar care functiona clandestin in Cracovia si tot in aceasta perioada a infiintat o trupa de teatru de amatori.

Dupa incheierea razboiului s-a inscris la facultatea de teologie si a devenit preot in 1 noiembrie 1946, iar doi ani mai tarziu si-a sustinut lucrarea de doctorat la Roma.

S-a reintors in tara natala si a fost preot in mai multe parohii, precum si profesor universitar. in 4 iulie 1958, Papa Pius al XII-lea l-a numit episcop al Cracoviei, iar in 13 ianuarie 1964 Papa Paul al VI-lea l-a facut arhiepiscop. La trei ani dupa aceasta a devenit cardinal, ceea ce i-a permis sa participe la intrunirile Consiliului de la Vatican. A fost numit in locul Papei Ioan Paul I, care a decedat la scurta vreme dupa ce a fost ales. Din pozitia de suveran pontif, Ioan Paul al II-lea a reusit sa atraga un numar insemnat de persoane spre catolicism, dar mai ales a reusit sa ajunga in locuri in care nici un alt papa nu a mers. A fost primul suveran pontif care a pasit intr-o moschee, a fost primul care s-a deplasat in tari majoritar ortodoxe, inclusiv in Romania.

A fost numit “Papa calator” datorita numeroaselor sale drumuri efectuate de la un capat la altul al lumii. A scris cinci carti si chiar a inregistrat un album cu rugaciuni. S-a stins din viata in data de 2 aprilie 2005, fiind plans nu doar de catolici, ci si de restul credinciosilor.

 

 

 

 

 

1981 A murit generalul israelian Moshe Dayan; (n.20 mai  1915).

A îndeplinit funcția de șef al Marelui Stat Major al Armatei Israeliene în perioada 1953-1958, apoi ministru al agriculturii, ministru al apararii și ulterior ministru de externe al Israelului.

 

 

 

 

 

Între anii 1949-1951 generalul Moshe Dayan a fost comandant al Armatei de Sud a Israelului, apoi în perioada iunie – decembrie 1952, a comandat Armata de Nord a Israelului.

Considerat unul din pionierii sionismului modern, a avut un rol crucial în menținerea securității Israelului.

 

 

 

 

 

 

1984: Episcopul sud-african de culoare Desmond Tutu, este distins cu Premiul Nobel pentru Pace.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1991: A început guvernarea Teodor Stolojan; (16 octombrie 1991–8 noiembrie 1992).

 

 

 

 

 

1991:  A încetat din viaţă traducătorul şi eseistul Leon Leviţchi, cel mai mare shakespearolog român contemporan. Numele său este legat de ediţia “integrală”, în 11 volume, a pieselor lui W. Shakespeare, reulată în anii ’80 ca ediţie critică; (n. 27 august 1918).

 

 

 

 

 

1993: România a devenit membru cu drepturi depline în mișcarea francofonă.

 

 

 

 

 

1995:  Scriitorul sud-american Mario Vargas Llosa a vizitat România; (n. 18 martie 1936).

 

 

 

 

 

1997: Rămăşiţele pământeşti ale episcopului Ioan Inochentie Micu- Klein, aduse în ţară la 2 august 1997, au fost reînhumate, potrivit dorinţei sale testamentare, în Catedrala Mitropolitană a Blajului, al cărei ctitor a fost.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1998: Fostul  dictator chilian, generalul  Augusto Pinochet este arestat la Londra în baza unui mandat emis de un procuror din  Spania, fiind acuzat de a fi ordonat asasinate in masa impotriva opozantilor politici.

 

 

 

 

1998:  David Trimble şi John Hume, artizanii acordului de pace din Irlanda de Nord, au primit Premiul Nobel pentru Pace.

 

 

 

 

 

John Hume David Trimble

1999:  Organizaţia masonică Marea Lojă Naţională din România a anunţat, în cadrul celui al IX-lea Convent, desfăşurat la Bucureşti, reinstituirea în ţara noastră a Ritului York, după 50 de ani de absenţă.

 

 

 

 

 

 

2002: A fost deschisă noua Bibliotecă din Alexandria. În formă de disc înclinat (soare răsărind din ape), aluzie la anticul mit al lui RA, biblioteca, dispusă pe terase, este un „Paradis” al meselor de lectură şi al calculatoarelor.

 

 

 

 

 

 

 

Biblioteca din Alexandria, se doreste să fie „casa cărţilor lumii”, după cum a afirmat preşedintele instituţiei, Ismail Serageddin, şi prin bogata colecţie de manuscrise, şi prin arhiva Internet.

 

 

 

 

 

2002: Regizorul Liviu Ciulei a primit Premiul Prometheus pentru „Opera Omnia”, din partea Fundaţiei Anonimul.

 

 

 

 

 

 

 

Interviu cu Liviu Ciulei 1

 

 

2003: A încetat din viaţă fostul pugilist ungur Laszlo Papp, triplu campion olimpic. Este considerat unul dintre cei mai mari sportivi ai Ungariei, din toate timpurile; (n. 25 martie 1926).

 

 

 

 

 

 

2004: Radio 3 Net devine primul radio românesc care emite exclusiv pe Internet, sub conducerea actorului si interpretului de muzica folk Florian Pitis.

 

 

 

 

 

2004: A murit Pierre Salinger , scriitor, fost secretar de presa al  Casei Albe in timpul mandatului presedintelui american  John F. Kennedy; (n. 1925).

 

 

 

 

 

 

2008:  A murit scriitorul roman Ilie Purcaru (“Zile fierbinţi”, “Focuri în junglă”, “Asaltul”); (n. noiembrie 1933).

 

 

 

 

 

2011: Au avut loc funeraliile fondatorului Companiei  Apple,Steve Jobs.

 

 

 

 

 

 

 

 

2012: Doi români au furat, în două minute, 7 tablouri (picturi în ulei și acuarele) de la muzeul Kunsthal din Roterdam cu o valoare estimată de 18 milioane de euro; pânzele erau semnate de Picasso, Matisse, Monet și Gauguin.

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Longhin Sutasul

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Longhin Sutasul

 

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Longhin Sutasul a facut parte din armata condusa de Pontiu Pilat.

El a fost cel care a avut in comanda paza Crucii la Rastignirea Domnului si paza Sfantului Mormant.

Datorita minunilor petrecute la moartea Domnului (pamantul s-a cutremurat, soarele s-a intunecat, mormintele s-au deschis si pietrele s-au despicat), acesta a marturisit: “Cu adevarat Acesta a fost Fiul lui Dumnezeu” (Matei 27: 54).

Cand iudeii au aflat de Invierea lui Hristos, au mers sa-i mituiasca pe soldati, ca acestia sa spuna ca trupul Domnului a fost furat de ucenicii Sai. Longhin insa nu s-a lasat cumparat, ci a lepadat centura militara si s-a botezat impreuna cu alti doi soldati. Impreuna cu cei doi a parasit Ierusalimul si a mers in Capadoci

Aici a convertit pe multi pagani la crestinism.Iudeii au insitat atat de mult ca Longhin sa fie ucis, incat Pilat va trimite soldati sa-l prinda si sa-l ucida prin decapitare.

Sfantul Longhin cunoscandu-si sfarsitul a iesit in intampinarea soldatilor si i-a primit la el cu multa caldura.

Pe cand soldatii dormeau, Sfantul Longhin s-a rugat toata noaptea pentru iesirea sufletului sau. In zori, soldatii au ramas uimiti sa afle ca cel care i-a gazduit este cel cautat sa fie ucis.

Au dorit sa nu-l omoare, dar Sfantul Longhin le-a cerut sa implineasca porunca primita.

Acestia l-au decapitat, iar capul sau a fost adus la Ierusalim ca Pilat sa fie incredintat de moartea acestuia.

 

 

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

 

– A doi sfinti mucenici care au murit impreuna cu Sfantul Longhin;

– Sfintilor Mucenici Leontie, Dometie, Terentie si Domnin;

– Sfantului Cuvios Mal.

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

http://www.youtube.com/watch?v=KHj9UoH6b-0

 

 

 

Bibliografie (surse): Crestin Ortodox.ro;emaramures.ro; Istoriculzilei blogspot.com; Wikipedia.ro.

17/10/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , ,

3 comentarii »


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.