O ISTORIE A ZILEI DE 12 OCTOMBRIE. VIDEO
12 octombrie, istoricul zilei
Anul 539 i.I.Ch.: Armata lui Cyrus cel Mare cucereste Babilonul.
Cyrus al II-lea cel Mare cca 600 i.I.Hr – 530 i.I.Hr ), rege al Persiei, a fost una din cele mai strălucite personalități ale antichității.
A transformat în numai trei decenii Persia dintr-o putere locală, în cel mai vast și puternic imperiu al Orientului.
In anul 539 i.I.Hr, profitând de slăbirea Regatului Noului Babilon datorata unor conflicte interne, Cyrus l-a ocupat, anexând apoi toate posesiunile regatului Caldeean din Siria, Fenicia, tara lui Israel, până la granițele Egiptului Faraonic.
A cucerit un teritoriu de o întindere nemaivăzuta până atunci, de la frontierele Egiptului până în vecinătatea Indiei,in care milioane de oameni au trăit timp de trei secole.
Cyrus a respectat pretutindeni in teritoriile cucerite cultul zeităților locale, a fost primul conducător al unui stat care a abolit sclavia si tot el i-a eliberarat pe evrei din robia Babilonului, unde erau ținuti captivi inca din vremea domniei lui Nabucodonosor.
633: S-a desfasurat Bătălia de la Hatfield Chase, in aproapiere de Doncaster, Yorkshire.
Regele Northumbriei, Edwin (cca. 586 – 12 octombrie 633), s-a confruntat cu o alianță a Regatului Welș de Gwynedd și al Merciei.
A fost o victorie decisivă pentru velși și merciani.
Regele Edwin a fost ucis și armata sa distrusa, fapt ccare a condus la prăbușirea temporară a Northumbriei.
El a fost convertit la creștinism în 627, în timp ce atacatorii au rămas păgâni.
La scurt timp după moartea sa, a fost venerat ca martir si sfânt
1113: Orașul Oradea este mentionat pentru prima data sub numele latin Varadinum („vár” înseamnă cetate în limba maghiară), într-o diplomă a abaţiei benedictine din Zobor , în care apare numele episcopului Sixtus Varadiensis şi al comitelui Saul de Bychar. Asezarea este insa mult mai veche, rădăcinile sale fiind de origine romano-dacică.
Asa cum o atesta descoperirile arheologice, în zona Salca din oraş şi cele din zona Băilor Felix, erau stabiliţi romani şi daci
1006: S-a nascut impăratul Go-Ichijō din Japonia; (d. 1036).
1350: S-a nascut Marele Cneaz al Moscovei, Dmitri Donskoi; (d. 19 mai 1389).
La data de 8 septembrie 1380, pe campia Kulikovo situata la 250 kilometri sud de Moscova, a invins ostile tătare-mongole ale hanului Mamai, conducatorul Hoardei de Aur, acesta fiind primul pas spre eliberarea poporului rus de sub jugul mongol.
În cinstea marii sale victorii, cneazului Dmitri Ivanovici i s-a dat numele de Dmitri Donskoi (Kulikovo aflându-se pe malul Donului).
1449: Are loc bătălia de la Tămăşeni, pe Siret (la miazănoapte de Roman).
Bogdan al II-lea al Moldovei, fiul nelegitim al lui Alexandru cel Bun si tatal lui Stefan cel Mare, avînd sprijinul lui Iancu de Hunedoara (voievod al Transilvaniei între 1441-1456 si regent al Ungariei între 1446-1452), il înfrange pe Alexăndrel voda şi devine domn al Ţării Moldovei.
Bogdan al II-lea Musat
Alexăndrel a fugit în Polonia, în timp ce Bogdan a intrat în cetatea Sucevei, unde a fost uns domn.
Alexandru al II- lea sau Alexandrel voda, a fost domn al Moldovei de trei ori: februarie 1449 – 12 octombrie 1449, februarie (înainte de 24) 1452 – 1454, februarie (înainte de 8) 1455 – 25 mai 1455.
1490: S-a nascut compozitorul italian Bernardo Pisano;(d. 23 ianuarie 1548).
Bernardo Pisano (cunoscut si ca Pagoli ) fost compozitor, preot, cântăreţ, şi cărturar al Renaşterii.
A fost unul dintre primii madrigalisti şi primul compozitor care a tipărit muzica laica.
1492: A decedat pictorul si matematicianul italian Piero de’ Franceschi, numit della Francesca (n. 1420), a cărui operă – centrată aproape exclusiv pe teme cu caracter religios – a exercitat o influență puternică asupra multor pictori renascentisti de la sfârșitul secolului al XV-lea și începutul celui de al XVI-lea.
Stilul său se leagă de marile tradiții plastice ale lui Giotto, precum și de goticul târziu.
1492: Exploratorul Cristofor Columb a ajuns in Caraibe descoperind “Lumea Noua”, crezand insa ca a acostat in estul Asiei.
Dupa ce a traversat Oceanul Atlantic, navigatorul italian a pasit pe pamantul american si l-a declarat posesiune a Spaniei, tara care i-a finantat calatoria pentru gasirea unei noi rute navale spre China si India.
Plecat din portul iberic Palos in data de 3 august, cu vasele “Santa Maria”, “Pinta” si “Nina”, Columb a reusit sa descopere America fara sa stie insa unde se aflasi a fost convins tot timpul ca se afla in Orientul indepartat.
A instalat o colonie de 39 de persoane in teritoriul descoperit si s-a reintors in Spania incarcat de aur si avand la bord mai multi prizonieri “indieni”.
In martie 1493 a fost primit cu toate onorurile la curtea spaniola. Columb a fost primul european care a explorat America dupa vikingi, care si-au intemeiat colonii in partea de nord a continentului, pe teritoriul actual al Canadei, in secolul al X-lea.
Navigatorul a intreprins mai multe calatorii in “Lumea Noua” dupa aceasta expeditie de o insemnatate deosebita.
1537: S-a nascut regele Eduard al VI-lea al Angliei; (d. 6 iulie 1553). A fost fiul lui Henric al VIII-lea și al lui Jane Seymour si a devenit rege al Angliei și al Irlandei la 28 ianuarie 1547 , la vârsta de nouă ani.
Eduard a fost al treilea monarh din dinastia Tudorilor și primul conducător al Angliei care a fost crescut ca protestant.
1595: Domnul Moldovei, Ștefan Răzvan, ocupă Bucureștiul.
Ștefan Răzvan a fost domn al Moldovei în perioada aprilie 1595 – decembrie 1595, si este citat ca una dintre puținele figuri ale istoriei românilor care ar fi avut origini țigănesti.
Fiul unui tigan musulman care emigrase către Moldova din Imperiul Otoman și al unei femei moldovence, se pare ca a servit în armata regelui Henric al IV-lea al Frantei si apoi în armata poloneza.
Înainte de a accede la tronul Moldovei avea titlul de hatman.
A luptat alături de Mihai Viteazul și a principelui transilvanean Sigismund Bathory împotriva otomanilor si i-a succedat la tron lui Aron Voda, pe care l-a alungat de pe tron, devenind domn.
Detronat la randul sau ca urmare a invaziei poloneze în Moldova, a fost înlocuit cu Ieremia Movila.
Bătălia decisivă a fost dată la Areni, lângă Suceava.
Pierzând bătălia, Ștefan a fost capturat în încercarea sa de a fugi spre Transilvania și a fost executat prin tragere in teapa.
A fost imortalizat in drama istorica a lui Haşdeu,”Răzvan şi Vidra.
1777: Domnul Moldovei Grigore al III-lea Ghica este ucis de un trimis al sultanului.
Pentru ca s-a opus ocuparii Bucovinei, austriecii au cerut turcilor să-l înlăture, iar aceștia au trimis un capugiu (agent executor) la curtea lui Grigore,care l-a strangulat . Este înmormântat la biserica Sfântul Spiridon din Iasi.
1793: Regina Franței, Maria Antoaneta, este chemată la primul interogatoriu, în fața acuzatorului publicFouqhier-Tinville, a unui asesor și a câtorva copiști.
Fouqhier-Tinville va încheia actul de acuzare cu cuvintele: „Maria Antoaneta, văduva lui Ludovic Capet, a fost, cât timp a stat în Franța, flagelul și vampirul francezilor”.
1808: Imparatul francez Napoleon I și Tarul rus Alexandru I, semnează convenția secreta prin care Rusia anexează Moldova și Țara Românească.
În urma convorbirilor şi întrevederilor personale dintre Napoleon şi Alexandru I la 30.09 (12.10) 1808, la Erfurt, a fost semnată Convenţia secretă de alianţă între Rusia şi Franţa.
Chestiunilor Imperiului Otoman şi celor legate de Principatele Romane în tratativele ruso-franceze, le-a revenit in cursul tratativelor un rol esenţial, fiindu-le consacrate cinci dintre cele 14 articole ale Convenţiei:
„Articolul 5. Înaltele părţi contractante se obligă a considera o condiţie neapărată a păcii cu Anglia recunoaşterea de către ea a Finlandei, Valahiei şi Moldovei ca fiind încorporate în componenţa Imperiului Rus”.
„Articolul 8. …Majestatea Sa împăratul întregii Rusii a mutat, deja, în această parte hotarul imperiului său până la Dunăre şi a încorporat la imperiul său Moldova şi Valahia, negăsind posibil să recunoască integritatea Imperiului Otoman, altfel decât cu această condiţie.
Drept urmare, Majestatea Sa împăratul Napoleon recunoaşte încorporarea amintită şi hotarul Imperiului Rus, mutat până la Dunăre”.
1810: Primul festival Oktoberfest: Cetățenii din München au fost invitați să se bucure de celebrarea căsătoriei prințului Ludwig I al Bavariei cu prințesa Therese von Sachsen-Hildburghausen.
1822: Pedro I este proclamat imparat al Braziliei.
1823: Scoțianul Charles MacIntosh a pus în vânzare primele pelerine de ploaie.
1860: S-a nascut Elmer Ambrose Sperry, inventator american al busolei giroscopice precum şi al pilotului automat utilizat pe navele marine; (d.16.06.1930).
1863: In Principatele Unite , în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, este investit Guvernul Mihail Kogălniceanu.
Acesta a activat pînă pe 26 ianuarie 1865 şi s-a remarcat prin rodnice realizări social-economice.
1863: A decedat poetul revolutionar roman ardelean Andrei Mureşanu; (n. 1816).
A început să publice poezie în revista Foaia pentru minte, inimă și literatură. A fost printre conducătorii revolutiei de la 1848, participând în delegația Brașovului la Adunarea de la Blaj din mai 1848.
Poemul său Un răsunet, scris la Brașov pe melodia anonimă a unui vechi imn religios (Din sânul maicii mele) și denumit ulterior “Deșteaptă-te, române !”, a devenit imn revoluționar – fiind numit de Nicolae Balcescu , Marseilleza românilor. Din 1990, acesta a devenit Imnul Romaniei.
După revoluția din 1848, Mureșanu a publicat în revista Telegraful Român, operele sale având tentă patriotică și de protest social. În 1862, poeziile sale au fost adunate într-un volum. Având sănatatea precară, a murit în 1863 la Brașov.
1870: A decedat generalul confederat american Robert H.Lee.
A fost comandantul armatei sudiste în timpul Războiului de secesiune; (n. 1807).
1872: Prin decret imperial, s-a înfiinţat Universitatea din Cluj, în limba maghiară, cu patru facultăţi: filosofie şi litere, matematici şi ştiinţele naturii, drept, medicină. Inaugurarea Universităţii din Cluj a a vut loc la 10 noiembrie 1872.
1881: S-a nascut Cecil B. de Mille, regizor american (d. 1959).
1891: S-a nascut Arthur Hays Sulzberger, publicist american, director al prestigiosului cotidian “New York Times” în perioada 1935–1961; (d.11.12.1968).
1896: S-a nascut poetul italian Eugenio Montale, iniţiatorul poeziei ermetice italiene.
A fost laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1975; (“Oase de sepie”, “În timpul nostru”); (d.12.09.1981).
1897: In Rusia s-a jucat primul meci de fotbal.
1903 : In faţa Facultăţii de Medicină din Bucureşti, este dezvelita statuia lui Carol Davila, creatie a sculptorului Carol Stork.
Cladirea a fost construita dupa proiectul arhitectului francez Louis Pierre Blanc.
1910: A fost descoperit, în Catedrala din Aachen, sarcofagul cu rămășițele împăratului Otto al III-lea al Sfântului Imperiu Romano- German; (980-1002).
1924: A încetat din viaţă scriitorul francez Anatole France, cunoscut pentru scrierile “Insula pinguinilor” ”Crima lui Sylvestre Bonnard”) şi “Revolta îngerilor”.
A fost laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1921; (n. 18 aprilie 1844).
1931: Se inaugurează statuia lui Cristos Mantuitorul din Rio de Janeiro, in Brazilia . Are 30 de metri înălțime fără să se includă cei 8 metri ai soclului, lățimea între brațe este de 28 metri, are o greutate de 635 de tone și este situată pe vârful muntelui Corcovado la o altitudine de 700 de metri.
Mulajul (modelul) din ghips, precum și sculptura a fost efectuată de o echipa condusa de sculptorul francez Paul Landowski, in care s-a aflat sculptorul roman Gheorghe Leonida ,însărcinat să realizeze capul statuii Mântuitorului.
1935: S-a nascut Luciano Pavarotti, tenor italian, la Modena, in Italia. Si-a abandonat cariera de profesor ca sa devina cantaret, decizie care a fost inspirata pentru ca foarte curand a reusit sa castige un premiu international intr-o competitie desfasurata in 1961 la Teatrul Reggio.
In acelasi an si-a facut debutul pe scena. A luat apoi parte la turneul facut de artistii de la Scala prin Europa, in perioada 1963-1964 cantand alaturi de acestia. In 1965 a cantat alaturi de Joan Sutherland in opera “Lucia di Lammermoor“, iar in 1968 a aparut pentru prima data in fata spectatorilor din SUA.
Vocea sa inconfundabila a impresionat milioane de persoane, iar aparitiile sale televizate au reusit sa creasca numarul iubitorilor de muzica clasica.
Si-a publicat o carte biografica si a apaut in filmul “Yes, Girogio”. A cantat pe cele mai mari scene ale lumii, dar si pe stadioane si a aparut in concerte impreuna cu vedete ale muzicii pop si rock.
A initiat o serie de spectacole – “Luciano Pavarotti si prietenii” – pentru strangerea de fonduri in scopul ajutorarii celor aflati in dificultate.
A decedat in urma unei boli grave la data de 6 septembrie 2007.
1940: Incepe intrarea trupelor Germaniei naziste în România în baza “garanţiei” din 30 august, privind noile graniţe.
Primele formaţiuni de comandament ale Misiunii militare germane, conduse de generalul de cavalerie Erik Hansen, generalul Wilhelm Speidel, comandantul forţelor de aviaţie şi generalul Arthur Hauffe, şeful de stat major, au sosit la Bucureşti la 12 octombrie 1940. La 11 noiembrie 1940 în România se găseau deja 22.430 militari germani, dintre care 890 ofiţeri şi 21.540 soldaţi.
“Misiunea militară” germană a ocupat principalele puncte strategice de pe Valea Prahovei, în Bucureşti şi pe raul Prut, devenit granita cu URSS, dupa anexarea Basarbiei de catre URSS.
1944: Municipiul Oradea a fost eliberat de către unități militare românești și sovietice, de sub ocupația maghiară. Ziua orașului.
1946: A fost înființat Institutul de Endocrinologie “C.I. Parhon”, din București.
1964: Sovieticii au lansat în spațiu Voskhod I , prima navă spațială capabilă să transporte trei persoane pe orbita Pământului.
1968: Se deschide a XIX-a ediție a Jocurilor Olimpice de Vară din Mexico City, Mexic.
România a obținut 15 medalii (4 aur, 6 argint, 5 bronz).
1968: Guineea Ecuatorială se declara independenta de Spania.
1969 : A decedat Sonja Henie, patinatoare americană de origine norvegiană, campioană mondială la patinaj între 1927 – 1936.
A fost considerată cea mai mare patinatoare a tuturor timpurilor; (n.08.04.1912).
1971 : A murit Dean Gooderham Acheson, om politic american, secretar de stat (1949-1952) şi consilier pentru patru preşedinţi, principalul artizan al politicii externe a Statelor Unite în perioada Războiului Rece de după al doilea Război Mondial (n.11.04.1893).
1975: Arhiepiscopul Oliver Plunket este sanctificat, devenind primul sfânt de origine irlandeză în ultimele 7 secole.
1979 : A încetat din viaţă sculptorul Iosif Fekete, realizatorul Monumentului aviatorilor din Bucureşti între anii 1928 şi 1930; (n. 15 iun 1903).
1981: A încetat din viaţă scriitoarea Agatha Grigorescu-Bacovia, soţia poetului George Bacovia; a publicat volumele “Armonii crepusculare” – 1923 şi “Muguri cenuşii” (1926) (n. 8 martie 1895).
Foto: Agatha Grigorescu si George Bacovia
1986: Summitul americano-sovietic de la Reykjavik se incheie cu un eşec.
Presedintele american Ronald Reagan şi liderul sovietic Mihail Gorbaciov nu au reuşit să ajungă la un acord la summitul dezarmăriidesfasurat la Reykjavik, in Islanda.)
Esecul s-a datorat in principal refuzului preşedintelui Reagan de a abandona programul militar Initiativa de Aparare Startegica (SDI), supranumit “Razboiul Stelelor”.
Reagan şi Gorbaciov nu reuşesc să cadă de acord asupra inghetarii programului militar Star Wars (Razboiul Stelelor).
1990: A încetat din viaţă scriitorul rus Arkadi Strugaţki, autor de literatură SF; (n. 18 aug. 1925).
1992 : Este sigilata „Capsula mileniului” care conţinea o colecţie numismatică spaniolă care marca a 500–a aniversare a descoperirii Americii, precum şi diverse texte de Cristofor Colum. Capsula va rămâne închisă până la 12.10.2492.
1993 : În Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA s-a votat în unanimitate clauza naţiunii celei mai favorizate pentru Romania.
1994: A încetat din viaţă regizorul roman Manole Marcus (“Viaţa nu iartă”, “Actorul şi sălbaticii”, “Mitică Popescu”; (n. 8.01.1928).
1998: Curtea Supremă de Justiţie a Romaniei i-a reabilitat pe Iuliu Maniu şi Ion Mihalache, fondatorii Partidului Naţional Ţărănesc, persecutati de guvernarea comunista si morti in timpul detentiei.
1999 : Secretarul general al O.N.U., Kofi Annan a anuntat ca, odata cu nasterea unui baiat la Sarayevo, populatia lumii a ajuns la 6 miliarde.
1999 : Lovitura de stat militara in Pakistan condusa de generalul Pervez Musharraf. Guvernul lui Nawaz Sharif este inlaturat fara varsare de sange.
1999: Fosta Republică Autonomă Sovietică Abhazia îşi declară independenţa fata de Georgia.
2000: Premiu Nobel pentru pace a fost atribuit scriitorului francez de origine chineză Gao Xingjian.
2000: Nava de razboi americana USS Cole este grav avariata in golful Aden din Yemen , de doi atentatori sinucigaşi. In explozie sunt ucisi 17 membri ai echipajului şi răniti alti 39.
In urma exploziei s-a produs o gaura de marimea unei case, (12 metri lungime), în partea stângă a distrugatorului.
Atacul impotriva navei americane a fost executat cu ajutorul unei barci incarcate cu explozibili.
2001: Organizatia Natiunilor Unite şi Secretarul său general, Kofi Annan, au primit Premiul Nobel pentru Pace.
2002: Un atac terorist cu bomba intr-un club din Insula Bali (Indonezia), omoara 202 persoane, majoritatea turisti şi răneste peste 300.
Dupa explozie s-a declansat un incendiu puternic, care a amplificat pierderile.
2002: Papa Ioan Paul al II-lea şi Patriarhul Teoctist al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), au semnat în premieră o declaraţie comună, care îndemna la unitatea creştinilor, acesta fiind primul act încheiat vreodată dintre un suveran Pontif şi un patriarh ortodox.
2005: A fost lansată a doua misiune chineză cu oameni la bord, Shenzhou 6.
A ramas pe orbită 5 zile.
ZIUA HISPANITATII
La 12 octombrie 1492, Cristofor Columb descoperea America, punând bazele unei legături ce avea să se dezvolte rapid între europeni şi populaţia indigenă din noul continent.
Spania începea procesul de colonizare în emisfera vestică, ajungând, dupa trei secole, un mare imperiu care cuprindea America Centrală, o bună parte din America de Sud şi Mexic.
Chiar dacă de-a lungul secolului al XIX-lea, Spania a pierdut treptat coloniile sale din America în urma unor mişcări de independenţă, culminând cu Războiul Spaniol-American, 12 octombrie a rămas în istoria ţării ca un moment ale cărui importanţă şi impact asupra evoluţiei naţiunii spaniole sunt de netăgăduit.
Astfel, la fiecare 12 octombrie, spaniolii se îmbracă în haine de sărbătoare pentru a celebra cum se cuvine ceea ce ei numesc, Dia da Hispanidade – Ziua Hispanităţii.
Ceremonia oficiala de comemorare a descoperirii Americii constă într-o paradă militară ce are loc în Madrid, capitala ţării, ceremonie prezidată de Regele Spaniei şi de Preşedintele Guvernului spaniol.
În fiecare an de Ziua Hispanităţii, Forţele Armate oferă demonstraţii aviatice impresionante celor veniţi să asiste la paradă.
La 12 octombrie 2010, nu doar poporul spaniol îi aduce un omagiu lui Cristofor Columb .
Ziua descoperirii Americii este sarbatorita in Venezuela, Spania, Columbia, Mexic, Uruguay, Chile si in general in toate tarile unde se vorbeste limba spaniola.
CALENDAR CRESTIN ORTODOX
Sfintii Mucenici Tarah, Prov si Andronic
Sfintii Mucenici Tarah, Prov si Andronic au vietuit in vremea imparatului Diocletian (284-305) si au murit pentru ca au refuzat inchinarea in fata idolilor. Tarah s-a nascut in Claudiopolisul Siriei, Prov a fost din Perga Pamfiliei, iar Andronic a fost fiul unui cetatean de mare vaza din Efes.
Dupa ce au fost torturati in mai multe cetati, au fost aruncati in fata fiarelor impreuna cu cativa criminali. Fiarele i-au sfasiat pe criminali, in vreme ce sfintii au iesit nevatamati. In urma acestei minuni, multi cetateni au primit credinta in Hristos. Ei au fost ucisi de soldati la porunca proconsulului Numerian Maximus.
Desi trupurile acestora au fost amestecate cu cele ale criminalilor, Dumnezeu le-a descoperit unor crestini in chip minunat care sunt trupurile martirilor – trei lumanari s-au aratat deasupra trupurilor acestora. Astfel, cei trei mucenici au fost ingropati cu cinste.
Mentionam ca la Biserica Memoriala Mihai Viteazul din Alba Iulia se afla particele din moastele Sfintilor Prov, Tarah si Andronic.
Tot astazi, facem pomenirea:
– Sfantului Cuvios Cosma Aghiopolitul, episcopul Maiumei;
– Sfintei Mucenite Domnina;
– Sfintei Mucenite Anastasia, fecioara;
– A saptezeci de sfinti mucenici;
– Sfantului Teodot, episcopul Efesului;
– Sfintei Mucenite Malfeta;
– Sfintei Mucenite Anthia;
– Sfintilor Mucenici Iuventim si Maxim;
– Sfantului Iason, episcopul Damascului;
– Sfintilor Andromah si Diodor.
VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY
http://www.youtube.com/watch?v=Exq_-tdtlLE
Bibliografie (surse):
-
Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
-
Crestin Ortodox.ro;
-
Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;
-
e.maramures.ro;
-
Istoria md.;
-
Istoricul zilei.blogspot.com;
-
Wikipedia.ro
[…] https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/10/12/o-istorie-a-zilei-de-12-octombrie-video/ […]
ApreciazăApreciază
Pingback de Ziua de 12 octombrie în Istoria Românilor « CER SI PAMANT ROMANESC | 12/10/2016 |
[…] https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/10/12/o-istorie-a-zilei-de-12-octombrie-video/ […]
ApreciazăApreciază
Pingback de ZIUA DE 12 OCTOMBRIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR « CER SI PAMANT ROMANESC | 12/10/2019 |