CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 8 OCTOMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

8 octombrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

319 i.Hr.: S-a nascut regele Pyrrhus  al  Epirului, unul dintre cei mai puternici adversari ai Romei 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S-a remarcat ca un mare general, cunoscut fiind mai ales luptele duse de el in sudul Italiei împotriva statului roman.

Chemat de oraşul-stat Tarent în ajutor împotriva expansiunii romanilor, el a obţinut două victorii în luptele cu aceştia, la Heracleia şi Ausculum.

Pierderile mari în rândul armatei sale din bătălia de la Ausculum l-ar fi făcut pe rege să exclame: „Încă o victorie ca aceasta şi suntem pierduţi!”

De aici vine expresia „victorie a la Pyrrhus”. Regele epirot este înfrânt de romanii conduşi de Manius Curius Dentatus în lupta de la Beneventum din 275 î.Hr. şi se retrage în patrie. A murit  în anul 272 î.Hr. în luptele de stradă din oraşul Argos, în timp ce ducea un război împotriva Spartei şi Messenei, aliatele rivalului său la tronul Macedoniei, Antigonus al II-lea Gonatas.

 

 

 

 

 

314: Împăratul roman Licinius este înfrânt de către Constantin cel Mare in  Bătălia de la Cibalae  şi  pierde teritoriile sale europene.

S-a născut în Moesia Superior, într-o familie de țărani originari din Dacia si  a fost proclamat  Augustus al Occidentului in noiembrie 308.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A domnit pana in anul 324 si a murit in anul 325, fiind executat  in inchisoare din ordinul imparatului Constantin cel Mare.

 

 

 

 

 

 

451: Incepe  la Calcedon, un oraş din Asia Mică, prima sesiune a Sinodului de la Calcedon (se termină la 1 noiembrie).

Al patrulea Sinod Ecumenic s-a ținut la Calcedon (Halkidon)  este cunoscut și ca Sinodul de la Calcedon.

Acest important sinod s-a ocupat de două mari chestiuni:

  • unele aspecte privind Firea (Natura) și Ipostasul (Persoana) lui  Hristos, și

  • organizarea  Bisericii.

     

 

 

 

 

 

705: A murit califul arab musulman Abd al-Malik ibn Marwan (646 – 705)  al cincilea calif din Dinastia Omeiazilor.

A fost fiul califului Marwan I si a efectuat reforme menite sa  arabizeze  imperiul, a introdus araba ca limbă administrativă în cancelarii, în locul elenei şi al persanei medii, a bătut monede proprii, care le- au înlocuit pe cele bizantine şi sasanide, a efectuat reforme fiscale şi financiare. In timpul domniei sale s-a confruntat  cu mai multe răscoale pe cuprinsul califatului. 

S-a înconjurat cu oameni de litere, şi a dispus construcţia unor clădiri remarcabile mai ales la Ierusalim. În anii 687-691 au fost înălţate pe Muntele Templului din Ierusalim sanctuarul musulman Haram ash Sharif, cuprinzând Domul sau Cupola Stancii şi Moscheea Al Aksa, pe locul unei bazilici creştine şi în aria locului in care se aflasera  Primul şi celui de-al Doilea Templu evreiesc din Ierusalim.

 

 

 

 

1075: Dmitar Zvonimir este încoronat rege al Croaţiei.

 

 

 

 

 

Regele Dmitar Zvonimir Knin

 

 

 

 

 

In timpul  domniei sale (1075–1089) si  a  inaintasului  sau, Petar Kresimir  al IV-lea (1058–1074), Regatul Croat medieval a ajuns la maxima sa expansiune în secolul al XI-lea.

 

 

 

 

 

1207: Moare ucis  in timpul asedierii Salonicului, Ioniţă Caloian, ţar  (1197–1204)  al  Imperiului româno–bulgar din dinastia Asăneştilor .

 

 

 

 

 

 

 

 

Caloian a asediat în două rânduri, însă de fiecare dată a eșuat în încercarea de ocupare a orașului, ca urmare fie a retragerii cavaleriei cumane, fie a contraofensivei hotărâte a împăratului de Constantinopol, Henric I.

În 12o7, el a încheiat o alianță antilatină cu Theodor I Laskaris,conducătorul Imperiului Bizantin de Niceea.

Pe parcursul aceluiași an, trupe ale lui Ioniță l-au atras într-o ambuscadă pe  regele cruciat al Salonicului, Bonifaciu de Montferrat , in urma careia acesta și-a pierdut viața (4 septembrie 1207).

Căutând să profite de pe urma acestui eveniment, Caloian s-a îndreptat cu toate forțele sale către Salonic și a început asediul, însă a fost asasinat de către unul dintre comandanții cumani din armată, Monastăr,la începutul lunii octombrie.

 

 

 

 

 

 

1317: A murit impăratul Fushimi al  Japoniei; (n. 1265).

 

 

 

 

 

 

 

1434: Cea mai veche atestare scrisă a Curții domnești din Iași.

Cercetarile arheologice au demonstrat insa ca asezarea exista inainte de  vremea domnitorului Alexandru cel Bun.

Curtea domneasca din Iasi era construita pe un promontoriu care îi asigura vizibilitatea de la distanta, îi punea în valoare tinuta maiestoasa. Imaginea ei domina intrarea principala în oras, la acele vremuri, care se facea dinspre sud, pe podul de peste Bahlui.

Curtea din Iasi a facut parte din sistemul de resedinte domnesti locuite ocazional de catre voievozii Moldovei si suita lor. Abia dupa ce resedinta principala a Domniei s-a stabilit mai cu temei la Iasi, curtea de aici a dobândit mai multa importanta, acordându-i-se un statut privilegiat.Potrivit cronicii lui Ioan Neculce, acest fapt s-a petrecut în a doua domnie a lui Alexandru Lapusneanu, pe la anul 1564, dar istoricii considera ca este vorba de un proces mult mai îndelungat.

Totusi, înfatisarea Curtii domnesti înainte de jumatatea secolului XVII, când a fost reamenajata de domnitorul Vasile Lupu, este greu de reconstituit. Numeroase incendii au afectat edificiile de piatra si caramida din incinta Curtii, de-a lungul secolelor.

Acestea au fost refacute cam dupa aceleasi forme traditionale (vernaculare), modelul fiind foarte asemanator cu palatul construit de Gheorghe Duca Voda la manastirea Cetatuia, de lânga Iasi. 

 

 

 

 

 

1480: Începe de-a lungul râului Ugra un conflict între armatele ruse ale lui Ivan al III-lea și  cele tatarasti ale Hoardei de Aur, care durează până în 11 noiembrie.

 

 

 

 

1600:  In San Marino este adoptată Constituţia scrisă.

 

 

 

 

 

Imagini pentru San Marino Photos

 

 

 

 

San Marino este cea mai veche republică din lume si a fost fondata în anul 301 e.n., de către Sfântul Marino, originar din Dalmația, care s-a stabilit împreună cu o mică comunitate creștină, pe Muntele Titano.Începând din anul 1000, conducerea statului a fost încredințată adunării capilor de familie numită ”Arengo”, cu putere legislativă, executivă și judecătorească.

În secolul al XIII-lea au fost create noi instituții politice (Consiliul celor LX, Consiliul celor XII), iar în 1243 a fost introdusă funcția de șefi ai statului — Căpitanii Regenți, care reprezentau puterea executivă și judecătorească. Primele legi au fost adoptate în 1263.

Republica San Marino,este  situată în sudul Europei si reprezintă o enclavă în nord-estul Peninsulei Italice, în interiorul Republicii Italiene.

 

 

 

 

 

1754: A decedat scriitorul englez  Henry Fielding; (n.22 aprilie 1707).

 

 

 

https://i0.wp.com/bvi.rusf.ru/fanta/foto/fielding.jpg

 

 

 

Este apreciat pentru umorul său sănătos și puterea satirica a scrierilor sale, din care se detașează romanul  Tom Jones , tradus in numeroase limbi.

 

 

 

 

 

 

  1856: In timpul Dinastiei Quing  autoritățile Chinei  au arestat și au încarcerat douăsprezece persoane de pe nava Arrow,  aflata sub pavilionul Hong Kongului, sub acuzația de piraterie, contrabandă și comerț cu opiu, eveniment ce a declanșat Al Doilea Razboi al Opiului , un conflict în care Imperiul Britanic si al Doilea Imperiu Francez au luptat împotriva Chinei, între 1856 și 1860.

Fiind infranti, chinezii au fost obligați să plătească despagubiri  Regatului Unit și Franței. In plus, Regatul Unit anexa Kowloonul (de lângă Hong Kong), creștinii au primit drepturi depline, inclusiv cel de a deține proprietăți și de a-și predica credința pe teritoriul Chinei, iar comerțul cu opiu a fost legalizat.

 

 

 

 

 

1857: Constantin A. Kretzulescu prezintă Adunării ad-hoc din Valahia spre aprobare, o rezoluţie care cuprindea “doleanţele fundamentale” ale românilor .

 

 

 

 

Constantin A. Kretzulescu (n.1809 - d.1884) Harta Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei
Constantin A. Kretzulescu (n.1809 – d.1884) Harta Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei

 

 

 

Aceasta continea  cereri asemănătoare Rezoluţiei moldovene votate in 7 octombrie 1857 si  exprima “doleanţele fundamentale” ale românilor munteni, arătînd că ”dorinţa cea mai mare, cea mai generală, acea hotărîtă de toate generaţiile trecute, acea care este sufletul generaţiei actuale, acea care, împlinită, va fi fericirea generaţiilor viitoare, este UNIREA PRINCIPATELOR ÎNTR-UN SINGUR STAT, o unire care este firească, legiuită şi neapărată, pentru ca în Moldova şi Valahia suntem acelaşi popor, omogen, identic, ca nici unul altul, pentru că avem acelaşi început, acelaşi nume, aceeaşi limbă, aceeaşi religie, aceeaşi istorie, aceeaşi civilizaţie, aceeaşi instituţii, aceleaşi legi şi obiceiuri, acelaşi temeiuri şi aceleaşi speranţe, aceleaşi trebuinţe, aceeaşi hotare de păzit, aceleaşi dureri de trecut, acelaşi viitor asigurat şi în sfîrşit, aceeaşi misie de îndeplinit“.
Pe 9 octombrie 1857, la a doua zi după citire, rezoluţia lui C.A.Kretzulescu este adoptată în unanimitate.

 

 

 

 

1862: Otto von Bismark este numit  ministru al Afacerilor Externe al Prusiei.

 

 

 

 

1869: A incetat din viata la varsta de 65 de ani, Franklin Pierce, al 14-lea presedinte al SUA.

 

 

 

1878: Armata română victorioasă în Războiul de Independență, își face intrarea triumfală în București pe Podul Mogoșoaiei, care de atunci poartă numele de Calea Victoriei.

 

 

 

 

 

 

 

1878: Armata română victorioasă în Războiul de Independență, își face intrarea triumfală în București pe Podul Mogoșoaiei, care de atunci poartă numele de Calea Victoriei.

 

 

 

Imagini pentru parada armatei 1878 bucuresti photos

 

Arcul de Triumf din București în 1878 – fotografie de Franz Mandy (Wikipedia.ro)

 

 

 

 

1883: S-a nascut  Otto Heinrich Warburg, biochimist, medic si fiziolog, laureat al Premiului Nobel pentru fiziologie si medicina în anul 1931; (d. 1.08.1970).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1890: S-a nascut  Heinrich Focke, constructor german de avioane, realizator al  primul elicopter functional; (d. 1979).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1895: S-a nascut  Juan Domingo Perón, preşedinte în două rânduri al Argentinei (1946–1955; 1973–1976).

A fost unul dintre politicienii cei mai influenţi ai Americii Latine, în secolul XX.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mişcarea politică iniţiată de el, cu accente sociale populiste,care  se dorea  o posibilă a treia cale, alături de capitalism şi socialism (aşa–numitul peronism), a constituit un model urmat de numeroase ţări aflate în curs de dezvoltare ;(d.01.07 1974) .

 

 

 

 

1912 : Începe primul război balcanic: Muntenegru declară razboi Turciei.

 Grecii au ocupat Salonicul apoi Albania, Epirul. Macedonia și Tracia au căzut în mâinile aliaților, în timp ce otomanii au fost obligați să apere Constantinopolul. Un armistițiu a fost semnat între Bulgaria (care reprezenta și Serbia și Muntenegru) și Imperiul Otoman la 3 decembrie.

Grecia continuat singură războiul, încercând să cucerească Ioanina, participând totuși la conferințele de pace de la Londra in urma carora s-a sfârșit războiul , însă disputele teritoriale au rămas nerezolvate, astfel ca cel de-al doilea razboi balcanic a urmat repede.

 

 

 

 

 

 

1914: A decedat  Dimitrie A. Sturdza-Miclăuşanu, istoric şi om politic liberal, de 4 ori prim-ministru al României ; (n.10.03.1833).

 

 

 

 

 

 

 

A fost membru şi presedinte al Academiei Române.

 

 

 

 

1917: S-a nascut Aurel Savin, teolog și jurist român; (d. 2007).

 

 

 

 

1919: Prima intrecere aeriana continentala a avut loc in SUA. In competitie au intrat 63 de avioane, acestea avand de parcurs ruta San Francisco – New York.

Intrecerea a fost castigata de locotenentul Belvin Maynard, care a zburat la bordul unui aparat Havilland-4 botezat “Hello Frisco”, el parcurgand distanta dus-intors in 24 de ore, 59 de minute, 49 de secunde.

Cursa acestuia a durat insa aproape o saptamana, pilotul american avand nevoie de trei zile sa ajunga din New York pana pe coasta californiana si de alte patru sa se intoarca.I-a avut ca insotitori de bord pe mecanicul William Klein si pe ciine Trixie.

 

 

 

Imagini pentru Belvin Maynard

Belvin Maynard

Pe drum a intampinat numeroase probleme tehnice, insa a reusit sa aduca avionul cu bine la destinatie.

Cursa s-a sfarsit tragic pentru 12 piloti, armata americana fiind criticata la acea vreme pentru organizarea evenimentului.

Dupa izbanda, Belvin Maynard a fost supranumit “cel mai mare pilot de pe pamant”.

 

 

 

 

1923: S-a nascut  violonistul român Ion Voicu; (d. 1997).

 

 

 

 

 

 

Artist de reputaţie mondiala, Ion Voicu a fost în perioada 1972-1982  director al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti ; (d.24.02.1997).

 

 

 

1939: Germania a anexat vestul Poloniei.

 

 

 

 

1939: A murit George Mihail Zamfirescu, scriitor român.(Domnişoara Nastasia”, “Idolul şi Ion Anapoda”, “Maidanul cu dragoste”, “Sfânta mare neruşinare”); (n.13.10.1898).

 

 

 

 

1944: Armata Română a început operaţiunile militare de pe teritoriul Ungariei; (8.10.1944 – 19.01.1945).

 

 

 

 

 

 

1949: S-a nascut  Sigourney Weaver, actriţă americană (“Alien”, „O femeie face carieră”).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1954: A decedat la Bucuresti, Dimitrie D. Pompeiu, unul dintre creatorii şcolii matematice româneşti, membru al Academiei Române; (n. 22 septembrie 1873, Broscăuți, județul Botoșani ).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1962 : Algeria este acceptată ca cel de-al 109-lea stat membru al Organizatiei Naţiunilor Unite.

 

 

 

1967: Revoluţionarul  comunist Ernesto Che Guevara şi cativa dintre apropiaţii lui, sunt capturaţi în Bolivia.

 

 

 

 

 

 

La 8 octombrie sunt încercuiți în zona râpei Quebrada del Yuro și Guevara ordonă ca grupul să se despartă în două, unul cu bolnavi fiind trimis mai în spate, iar Che, cu ceilalți rămași, rămâne să țină piept trupelor boliviene. După trei ore de lupte Che este capturat împreună cu Simón Cuba Sarabia.S-a predat după ce a fost rănit la picior, iar pușca i-a fost deteriorată de un glonț.

La 9 octombrie guvernul bolivian anunță moartea lui Che Guevara în luptă. În același timp sosește în La Higuera colonelul Joaquín Zenteno Anaya și agentul C.I.A. Félix Rodríguez.

La ora 13 președintele Barrientos dă ordinul de execuție al luptătorilor. Chiar dacă nu și-au justificat niciodată decizia, colaboratorii lui Barrientos cred că îi era teamă de un proces public ce ar fi atras atenția internațională asupra Boliviei, cum s-a întâmplat în cazul lui Régis Debray; el nu voia, de asemenea, ca Che să fie condamnat la o pedeapsă cu închisoarea, apoi eliberat, ca în cazul lui Fidel Castro.

 

 

 

1970:  Scriitorul rus Alexandr Soljeniţîn primeşte Premiul Nobel pentru Literatură.

 

 

 

 

 

 

 

1970: S-a nascutin Cambridge, Massachusetts, intr-o familie americana  instarita, cunoscutul actoramerican  Matthew Paige Damon (Matt Damon).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Are un frate mai mare care este sculptor. Damon si-a facut debutul in 1988 in filmul “Mystic Pizza”, regizorii si producatorii l-au remarcat insa doar dupa cinci ani.

 Rolul jucat in “Courage Under Fire” (1996) a fost cel cu care a reusit sa convinga cu talentul sau.

Este  castigatorul unui premiu Oscar pentru scenariu original la filmul “Good Will Hunting” (1997) pe care l-a realizat impreuna cu prietenul sau din copilarie, actorul Ben Affleck.

 

 

 

 

 

1973: În urma unei lovituri de stat, a fost răsturnat de la putere preşedintele Greciei, Ghiorghios Papadopoulos.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ghiorghios Papadopoulos ( n. 5 mai 1919 – d. 27 iunie 1999) a fost liderul unei lovituri de stat militare, care a avut loc în  Grecia  la 21 aprilie 1967, și a fost conducător al guvernului militar  care a condus țara între anii 1967-1973.

 

 

 

 

 

1978: Australianul Ken Warby a doborat recordul mondial la viteza pe apa, ambarcatiunea sa atingand o viteza de 317 km/h.

 

 

 

 

 

1991: Parlamentul Croatiei a hotarat intreruperea  oricarei legaturi  intre aceasta tara si  Iugoslavia.

 

 

 

 

 

1992: A murit politicianul  german Willy Brandt,fost cancelar al Republicii feder5ale Germania si  laureat al Premiului Nobel; (n. 18 decembrie 1913).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1993: Au inceput, la Viena, lucrarile primei reuniuni la nivel inalt organizate de Consiliul Europei de la crearea sa, dedicata drepturilor omului, in special protectiei minoritatilor.

“Declaratia de la Viena”, documentul acestei reuniuni, a inscris intentia Consiliului Europei de cooperare cu toate tarile europene fidele principiilor democratiei, mai ales cu tarile europene din fostul bloc comunist.

 

 

 

 

 

 

1993: Naţiunile Unite ridică sancţiunile economice aplicate Africii de Sud, dupa ce aceasta tara a abolit legislatia  segregationista impotriva populatiei majoritare de culoare.

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Nelson Mandela, primul presedinte  de culoare al Africii de Sud

 

 

 

 

 

 

1997: Aproape 90 de revolutionari, condusi de Dan Iosif, au intrat in greva foamei, in Piata Revolutiei din Bucuresti, pentru a protesta fata de proiectul de modificare a Legii 42/1990, inaintat de Guvern Parlamentului, pe 22 septembrie si care prevedea restrangerea drepturilor acordate luptatorilor din decembrie 1989.

 

 

 

 

 

2000: Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie care condamnă “folosirea excesivă a forţei” împotriva palestinienilor de către Israel.

 

 

 

 

 

2001: România îşi reiterează sprijinul faţă de SUA şi NATO în lupta impotriva terorismului.

 

 

 

 

 

2004 : Moare Jacques Derrida, filosof francez, promotor al teoriei deconstructiviste; (n. 15 iulie 1930).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2008: A decedat George Emil Palade, medic şi om de ştiinţă american de origine română, laureat al Premiului Nobel pentru fiziologie şi medicină în 1974; (n. 19 noiembrie 1912).

 

 

 

 

 

 

 

 

2009 : Premiul Nobel pentru literatură pe 2009 a fost atribuit scriitoarei germane originare din România, Herta Muller (n. 1953), ale cărei scrieri prezintă viaţa sub dictatura comunistă în România.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

Sfanta Pelaghia

 

 

 

 

 

 

Sfanta Pelaghia

 

 

 

 

 

Sfanta Pelaghia a trait in secolul al V lea. A fost inzestrata de Dumnezeu cu o frumusete trupeasca nemaivazuta. Inainte de a se converti la crestinism, se numea Margareta. Si-a folosit frumusetea spre desfranare.

Trecand pe langa biserica in care predica episcopul Non, s-a oprit sa-i asculte predica. Episcopul, vazand-o pe aceasta, a spus: “Luati aminte la femeia aceasta, de la care eu multa invatatura am aflat.

Socotiti cate ceasuri a zabovit in camera ei, spalandu-se si imbracandu-se cu ales vesmant si impodobindu-se la oglinda cu multa grija, numai ca sa se arate mai frumoasa decat celelalte femei, in fata oamenilor.

Iar noi, care dorim din toata inima sa fim bineplacuti lui Dumnezeu, ne lenevim si nu ne silim sa impodobim pacatosul nostru suflet, nu ne sarguim sa-l spalam cu lacrimile pocaintei, nici sa-l impodobim cu margaritarele faptelor bune, ca sa se infatiseze cu vesmant cuviincios in fata lui Dumnezeu”.

Cuvintele acestuia au facut-o sa-si schimbe radical viata. A primit botezul si s-a retras intr-o chilie pe Muntele Maslinilor.

Dupa trei ani a fost cercetata de Iacov, diaconul episcopului Non. Cand a revenit dupa trei zile, a aflat-o moarta. I-a ingropat trupul cu cinste.

Astfel, desfranata de mai inainte, a fost iertata de noianul pacatelor datorita pocaintei sale.

Tot astazi, facem pomenirea Sfintei Cuvioase Taisia.

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=3QinTpO7CTI

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

Crestin Ortodox.ro; Cugiralba wordpress.com; EMaramures.ro; Istoria md.; Istoricul zilei blogspot.com.; Mediafax.ro; Wikipedia.ro.

 

08/10/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

  1. […] 8 octombrie, istoricul zilei […]

    Apreciază

    Pingback de 8 octombrie, istoricul zilei | Cronopedia | 08/10/2016 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: