CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 6 OCTOMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

6 octombrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

105 î.Hr.: In bătălia de la Arausio, armatele  romane conduse de proconsulul Quintus Servilius Caepio și consulul Gnaeus Mallius Maximus sunt infrante de tribul germanic al cimbrilor.

Lipsa cooperarii între comandanții  armatei romane a  condus la cel mai mare dezastru din istoria Romei antice, dupa batalia de la Cannae. Pierderile s-au ridicat la  80.000 de soldati, precum și la 40.000 de trupe auxiliare, practic intreaga armata.

 

 

 

 

69 i.Hr.: Armata  republicana romana condusa de consulul Lucius Licinus Lucullus, infrange fortele Armeniei in batalia de la Tigranocerta. Armenii erau conduși de regele Tigranes al II-lea, aliat al  regelui Mitridate al VI-lea al  Regatului Pontic.  

 

 

 

 

 

877: A murit Carol cel Pleșuv, rege al Franciei Apusene și împărat romano-german.Carol cel Pleșuv (n.13 iunie 823), a fost un nepot al imparatului  Charlemagne și fiul cel mic al lui Ludovic cel Pios cu a doua sa sotie, Judith.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Carol al II-lea cel Pleșuv (n. 13 iunie 823, Frankfurt am Main – d. 6 octombrie 877, Avrieux), fiul lui Ludovic cel Pios

A fost rege al   Franciei de Vest (843-877), rege al Italiei (875-77) și  Împărat Romano German (875-77, sub numele de  Charles al II-lea).

După o serie de războaie civile intre cei trei frati mostenitori ai Imperiului Franc, Charles a reușit  in urma Tratatului de la Verdun (843), sa dobândeasca partea de vest a Imperiului Carolingian

 

 

 

 

Imagini pentru imperiul carolingian map 843

 

 

Prin Tratatul de la Verdun Imperiul Carolingian a împărţit definitiv între cei trei frati :

Carol cel Pleşuv a primit Francia Occidentală (viitoarea Franţa)

Ludovic Germanul a primit Francia Răsăriteană sau Sfântul Imperiu Roman (viitoarea Germanie)

Lothar a primit Francia de Mijloc, de la Marea Nordului până în Italia Centrala.

 Cu prilejul semnarii intre Carol si Ludovic Germanul  a „Juramantului de la Strasbourg” (Les serments de Strasbourg) in anul 842, s-au folosit pentru prima oara intr-un document  limbile  franceza si germana veche.

Fiecare rege a jurat nu în latina, conform uzantelor vremii, ci în limba poporului celuilalt, în fața ambelor armate, care apoi au jurat în limba proprie.

 

 

 

 

 

 

1014: A murit Ţarul Samuil I al Bulgariei; (n. 958).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A fost un general care a ocupat tronul Bulgariei,conducand imperiul  intre anii 997- 1014, timp in care a luptat pentru a păstra independența țării sale in fata Imperiului Bizantin, iar domnia sa a fost caracterizată de războaiele permanente duse împotriva bizantinilor și a ambitiosului lor imparat, Vasile al II-lea.

Samuil a murit de un atac de cord, la două luni după bătălia catastrofala de Kleidion, iar  Bulgaria a fost complet subjugata patru ani mai târziu de  imparatul bizantin Vasile al II-lea, cand  se încheie conflictul bizantinbulgar care durase cinci decenii.

 

 

 

 

 

1289: S-a nascut  regele Venceslaus al III-lea al  Boemiei; (d. 4 august 1306).

A  fost  începând cu 1301, regele Ungariei, iar din  1305 rege al Boemiei și rege titular al Poloniei, ultimul din dinastia de Přemysl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1408: Atestarea documentară a municipiului Iaşi intr-un document emis de domnitorul Moldovei Alexandru cel Bun, un privilegiu comercial acordat  la 6 octombrie 1408.

 În 1564, domnitorul Alexandru Lăpuşneanu a mutat aici capitala Moldovei de la Suceava.

Între 1565 şi 1859, oraşul a fost capitala Moldovei, apoi, între 1859 şi 1862, atât Iaşi cât şi Bucureşti au fost capitalele de facto ale Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei. În 1862, când uniunea celor două principate a devenit deplină sub numele de România, capitala ţării a fost stabilită la Bucureşti.

 

 

 

 

 

1437:  Înţelegerea de la Apatin, dintre răsculaţii de la Bobâlna şi nobili, confirmată de Conventul de la Cluj Mănăştur, la 10 octombrie. O lună mai târziu răscoala a fost înfrântă.

 

 

 

 

 

1542:  A încetat din viaţă poetul englez Thomas Wyatt, creatorul sonetului în limba engleză.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niciuna din poeziile sale nu a fost publicată în timpul vieţii, prima carte cu versurile sale apărând la cincisprezece ani de la moarte. (n. 1503).

 

 

 

 

 

1595: Mihai Viteazul începe asediul localităţii Ţîrgovişte din Muntenia, silind ostirea otomana sa se retraga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

După două zile de bombardamente, localitatea este recucerită de Mihai Viteazul, cu sprijinul forţelor unite ale  principelui transilvanean Sigismund Bathory, al arhiducelui austriac Maximilian, al domnului Moldovei, Stefan Razvan, si al marelui duce de Toscana.

 

 

 

 

 

 

1600: Are loc la Florența premiera operei Euridice, compusă de Jacopo Peri, cu prilejul nunții regelui Henric al IV-lea al Frantei  cu Maria de Medici.

 

 

 

 

 

1683: Un grup de imigranti germani fondeaza colonia Germantown  in Pennsylvania, America de Nord.

A fost prima mare imigratrie a germanilor in America.

 

 

 

 

 

1711:  În Moldova începe instaurarea domniilor fanariote; Nicolae Mavrocordat a fost numit de Poarta Otomană domn al Ţării Moldovei.

 

 

 

 

 

Nicolae Mavrocordat (n. 3 mai 1680, Constantinopol – d. 3 septembrie 1730, Bucureşti) a fost domnul Moldovei de două ori: 17 noiembrie 1709 – noiembrie 1710 şi 1711 – 5 ianuarie 1716 şi al Ţării Româneşti, tot de două ori: 21 ianuarie 1716 – 25 noiembrie 1716 şi martie 1719 – 3 septembrie 1730.

Grecul fanariot Nicolae Mavrocordat, a fost numit direct de către Poartă în scaunul domnesc al Moldovei a început şirul de domnii fanariote în această ţară, dupa pierderea tronului de catre Dimitrie Cantemir.

A fost fiul lui Alexandru Mavrocordat, supranumit Exaporitul (consilier secret), mare dragoman al Porţii, originar din insula Chios. Exaporitul a fost căsătorit cu Sultana, fata Casandrei, nepoata domnului Moldovei Alexandru Iliaş, descendent din dinastia domnitoare a Muşatinilor (Bogdăneştilor).

Alexandru Mavrocordat a fost nu numai un iscusit diplomat, ci şi un distins om de cultură, cu studii la Padova şi Bologna. El a pus începutul celebrei biblioteci a Mavrocordaţilor, a scris opere de istorie, filosofie, teologie, retorică şi gramatică.

În perioadele decembrie 1715 – noiembrie 1716 şi martie 1719 – septembrie 1730, Nicolae Mavrocordat a fost domn în Muntenia. Prima sa domnie munteană a coincis cu războiul austro-turc din 1716-1718 în urma căruia Oltenia a fost anexată de către Habsburgi (retrocedată în 1739). La 50 de ani (14 septembrie 1730) N. Mavrocordat moare, şi este inmormântat la ctitoria sa – mănăstirea Văcăreşti din Bucuresti.

 

 

 

 

 

 

1767: S-a nascut regele haitian  Henri Christophe; (d. 8 octombrie 1820).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Henri Christophe (1767-1820), presedinte al fostei colonii franceze  Haïti (1807-1811) si apoi rege al acestei tari (1811-1820).

 

 

 

 

 

 

1773:  S-a nascut regele Ludovic-Filip al Franței; (d. 1850).

 

 

 

 

 

 

 

 

Louis – Philippe a fost rege al Franței intre anii 1830 – 1848. A decedat la data de  26 august  1850.

 

 

 

 

 

1801: S-a nascut omul politic francez Hippolyte Carnot; (d. 16 martie 1888).

 

 

 

 

Photo de M. Hippolyte CARNOT, ancien sénateur

 

 

 

 

 

 

1828: S-a nascut  Alexandr Mohailovici Butlerov, chimist rus,  cunoscut ca fondator al teoriei structurii chimice, teorie care stă la baza chimiei organice; (d.05.08.1886).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1849: După infrangerea revolutiei  maghiare, sunt executati  la Arad, in Transilvania, 13 generali revolutionari.

 

 

 

Ce reprezintă cei „13 generali maghiari din revoluţia de la 1848 – 1849” pentru români?

1880: A decedat Benjamin Peirce, matematician și astronom american, care a avut o contribuție importantă în descoperirea planetei Neptun; (n. 4  aprilie 1809).

 

 

 

 

 

 

 

Benjamin Peirce a  predat la la Universitatea americana Harvard  aproximativ 50 de ani. El a adus contribuții importante la studiul mecanicii ceresti,teoriei numerelor,filosofiei  matematice, statisticii, algebrei.

 

 

 

 

 

1886: S-a nascut  renumitul pianist elvetian  Edwin Fischer; (d.24.01.1960).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1887: S-a nascut  celebrul arhitect francez de origine elvetiana,  Le Corbusier.

Numele sau real este  Charles Edouard Jenneret,si a fost unul dintre cei mai influenti arhitecti ai secolului XX, care a fost preocupat  de conceperea unor constructii cu structuri functionale si  cu o estetica revolutionara.

A construit prima casa la varsta de 18 ani, incurajat fiind de unul dintre profesorii sai. in 1908, a plecat la Paris unde a inceput sa lucreze cu Peter Behrens, care l-a invatat despre procesele industriale si design-ul masinilor. S-a reintors in tara natala, dar a revenit in Franta, iar in 1920 si-a luat pseudonimul “Le Corbusier”.

Este  faimos pentru contribuţia sa importanta  la curentele arhitecturale care astăzi poartă numele de modernism, sau stilul internaţional în arhitectură, alături de Ludwig Mies van der Rohe, Walter Gropius şi Theo van Doesburg.

S-a implicat activ in arta, punand bazeele curentului purist, a scris eseuri si a proiectat cladiri cu diverse destinatii. in anii ’50, s-a apucat si de sculptura. 

A decedat la  27 august 1965.

 

 

 

 

 

1889: In cartierul Montmartre din Paris isi deschide portile  celebrul cabaret Moulin Rouge.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1892: A încetat din viaţă poetul britanic Alfred Lord Tennyson. Este al doilea cel mai citat autor în “Dicţionarul Oxford al citatelor”, după Shakespeare; (n.5 august 1809).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1902: S-a născut filosoful, eseistul, economistul şi omul politic român, Petre Ţuţea.

 

 

 

 

Foto: Petre Ţuţea


A   fost supranumit un Socrate român, datorită preocupărilor filosofice şi rolului educativ pe care l-a asumat prin exemplul său personal în orice circumstanţe, chiar şi în închisoare. Din cauza persecuţiei a publicat foarte puţin înainte de 1989, însă imediat după prăbuşirea regimului comunist scrierile şi interviurile sale au început să fie difuzate (d. 3 decembrie 1991). 

S-a bucurat de prietenia lui Emil Cioran, Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Constantin Noica. A  fost preocupat de filosofia religioasă creştin-ortodoxă. („Bătrâneţea şi alte texte”, „Tratat de economie politică”, „Comentarii la Platon”, „Reflecţii religioase asupra culturii”, „Filosofia nuanţelor”, „Introducere mistică în filosofia modernă”) ; (m. 31 decembrie 1991).

 

 

 

 

 

 

1908 : S-a născut Carole Lombard (Jane Alice Peters), considerată una dintre cele mai talentate actriţe ale filmului  mut („Nothing Sacred”, „My man Godfrey”) ; (m. 16.01.1942).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1908: Bosnia si Herzegovina sunt anexate de Austro-Ungaria.

 

Congresul de la Berlin din 1878  decisese  ca administrarea provinciilor Bosnia și Herțegovina să fie preluată de către Austro-Ungaria. În mod formal, aceasta nu era o anexare, teritoriul continua să facă parte din Imperiul otoman, moneda otomană ar fi urmat să fie utilizată pe teritoriul Bosniei, iar sultanul să fie recunoscut drept suveran.

 In fapt în 1878 perioada dominației otomane asupra Bosniei-Herțegovina ia sfârșit și începe perioada stăpânirii austro-ungare.

 Austro- Ungaria a  ocupat din punct de vedere militar Bosnia-Herțegovina în 1878  însă  nu a anexat-o. Principalul motiv pentru care teritoriul a fost ocupat militar  a fost teama de a nu fi anexat de către Serbia sau Muntenegru, profitând de slăbiciunea Imperiului otoman.

 Anexaiunea dîn anul 1908 când Austro-Ungaria a anexat în mod oficial Bosnia-Herțegovina, a avut loc  în mod evident pentru a contracara revendicările teritoriale ale Regatului Serbiei. Aceasta  a radicalizat în special pe intelectualii sârbi care au format societăți secrete precum „Tânăra Bosnie”, „Unificare sau Moarte” sau „Mâna Neagră” (adeseori cu sprijinul Serbiei),care  promovau unirea cu Regatul Serbiei.

Războaiele balcanice care au dus la dublarea teritoriului Regatului Serbiei, au încurajat și mai mult mișcarea naționalistă sârbă.

In 1918, dupa prabusirea Imperiului Austro-Ungar, Bosnia si Herzegovina intra in componenta Regatului Sarbilor, Croatilor si Slovenilor (viitoarea Iugoslavie).

 

 

 

 

 

 

1914: S-a născut etnologul norvegian Thor Heyerdahl; (d. 18 aprilie 2002).

 

 

 

 

 

 

 

 

 A întreprins, în 1969 si 1970, expeditii cu barcile din papirus „Ra-1” si „Ra-2” pe ruta a navigat 4.300 mile (aproximativ 7.000 km) din America de Sud pana in Insulele Tuamotu .

Heyerdahl  a dorit sa demonstreze   valabilitatea  ipotezei  conform căreia populația din Polinezia nu provenea din Asia de Sud-est, așa cum se credea până atunci, ci din America. Ipoteza fiind primită cu răceală, Thor s-a decis să demonstreze că o călătorie din America de Sud era realizabilă cu mijloace primitive, această călătorie fiind descrisă în amănunt într-una din cărțile lui ( Expeditia Kon-Tiki).

 

 

 

 

 

1918: A fost adoptata Declaratia de la Iasi a „Comitetului national al românilor emigrati din Austro-Ungaria”, in care se  contesta monarhiei habsburgice dreptul de a se ocupa de soarta românilor din Austro-Ungaria si se cerea ca întreg teritoriul locuit de români sa fie eliberat si unit cu România.

 

 

 

 

 

1927: La New York a avut loc premiera primului film vorbit, “The Jazz Singer”, regizat de Alan Crosland, avându-l protagonist pe Al Jolson.

 

 

 

 


 

Înainte cu un an fusese prezentat un alt film vorbit, însă în acest film vocile nu erau sincronizate cu imaginile.

 

http://youtu.be/PIaj7FNHnjQ

 

 

 

 

 

1929: S-a născut inginerul Mihai Corneliu Drăgănescu, preşedinte al Academiei Române în perioada 1990-1994.

În calitate de lider al informaticii româneşti, a iniţiat construirea reţelei naţionale de centre teritoriale de calcul, introducerea informaticii în programa de invatamant şi dezvoltarea industriei de software în ţara noastră.

 

 

 

 

A fost distins cu ordinul “Comandor al Legiunii de Onoare” (Franţa, 1971), cu Diploma “Meritul Academic” (1999) şi Ordinul “Steaua Romaniei”, în grad de comandor (2000); (m. 28/29.05. 2010).

 

 

 

 

1931: S-a născut Riccardo Giacconi, fizician, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 2002, premiat pentru descoperirea originii cosmice a razelor X.

 

 

 

 

1933: S-a născut Vasilica Tastaman, actriţă a Teatrului de Comedie din Bucureşti („Astă seară dansăm în familie”, “Grăbeşte-te încet”, “Eu, tu şi Ovidiu”, „Păcală”, „B.D. în alertă”); (m. 30.03.2003).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1930:  S-a născut actorul şi dramaturgul Paul Ioachim, autorul a două volume de piese intitulate „Comedii… şi ceva drame”; (m. 10.07.2002).

 

 

 

 

https://i1.wp.com/regizorcautpiesa.ro/foto/autori/original/Paul_Ioachim_13170535100863.jpeg

 

 

 

 

A jucat in filmul lui Andrei Blaier, “Ilustrate cu flori de camp”. A fost  directorul teatrului George Ciprian din Buzau.

 

 

 

 

 

1966: LSD (Lysergic acid diethylamide), unul dintre cele mai puternice halucinogene, a fost declarat ilegal în Statele Unite ale Americii.

 

 

 

 

Albert Hofmann

 

 

 

 

Drogul a fost descoperit de chimistul Albert Hoffmann în 1938, în timpul unei cercetări privind cornul secarei, cu scopul extragerii unei substanțe care să stimuleze circulația sanguină. LSD cunoscut și sub denumirea comercială „Delysid” folosită de concernul farmaceutic Sandoz, era un preparat pentru tratamentul bolilor psihice și pentru scopuri de cercetare

Efectul său halucinogen a fost  descoperit de  Hofmann din întîmplare la data de 16 aprilie 1943, după ce probabil substanța s-a absorbit prin pielea cercetătorului.

 Această dată este sărbătorită de fanii drogului ca „Ziua bicicletei”, deoarece Hofmann în ziua amintită aflat  sub acțiunea drogului mergea acasă cu bicicleta.

 

 

 

 

 

1973 : A început conflictul arabo-israelian cunoscut sub numele de „războiul de Yom Kipur” („Marea Iertare” este cea mai mare sărbătoare religioasă la evrei); (6-25 octombrie 1973).

 

 

 

 

Soldaţii egiptean ridica un steag pe linia Bar-Lev buncăr în Sinai

Atacurile  arabe s-au declanşat  la Ziua Ispăşirii, Yom Kippur,cea mai  mai sfinta zi din calendarul evreiesc, cand cei mai mulţi evrei respecta normele stricte religioase de post şi rugăciune.

 

 

 

 

 

1979:  Papa Ioan Paul al II-lea a devenit primul suveran pontif care a vizitat Casa Albă.

 

 

Imagini pentru Papa Ioan Paul al II-lea la casa alba photos

Foto: Papa Ioan Paul al II-lea şi preşedintele american Jimmi Carter

 

 

 

 

1981: Preşedintele Egiptului, Anwar Sadat, laureat al premiului Nobel pentru Pace în 1978, a fost asasinat în timpul unei parade militare, de către un comando de fanatici religioşi.

 

 

 

 

Foto: Preşedintele Anwar Sadat              Momentul atacului

Alte 10 oficialităţi au decedat în atacul terorist.Sadat a fost laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1979; (n. 25.12.1918).

 

 

 

 

 

 

1987: Fiji devine republică.

 

 

 

 

 

1989: S-a stins din viata, rapusă de cancer la varsta de 81 de ani, actrita americana Bette Davis (n. 5 aprilie 1908).
Cariera ei artistica s-a intins pe aproape trei decenii, starul aparand in 80 de filme.

 

 

 

 

Imagini pentru bette davis

 

Pe numele sau  adevarat Ruth Elizabeth Davis, actrita s-a nascut in Massachusetts. S-a inscris la o scoala de teatru din New York si a inceput sa lucreze cu grupul de artisti Provincetown.

Lansarea nu a fost prea usoara pentru Bette Davis, mai bine de un deceniu fiind nevoita sa joace roluri mici in productii mediocre atat pe Broadway, cat si in filme.

Abia in 1930 a reusit sa semneze un contract mai important cu Universal facandu-si cu adevarat debutul pe marile ecrane un an mai tarziu in “Bad Sister” (1931). in 1935, s-a revoltat impotriva casei de productie Warner Bros. pe motiv ca i s-aun incredintat roluri nesemnificative.

S-a mutat in Anglia, perioada in care a inceput o lupta in justitie cu casa ei producatoare. in 1938, a castigat un Oscar pentru aparitia din “Jezebel”, dupa care au urmat un sir de succese cinci ani consecutiv fiind nominalizata la categoria “Cea mai buna actrita in rol principal”. in 1950, a castigat premiul pentru cea mai buna actrita din partea criticilor de film americani pentru performantele ei din productia “All About Eve”.

A intrat apoi intr-un con de umbra, revenind spectaculos cu rolul din “Whatever Happened to Baby Jane?”.

A jucat in 90 de filme, în peste o jumătate de secol de carieră (“Nu vreau să mor”, “Grâul este verde”, „Totul despre Eva”, „Moarte pe Nil”).

Din 1970 a inceput sa apara mai des in productiile de televiziune, insa boala a fortat-o sa isi reduca activitatea, iar mai apoi sa renunte definitiv la marea ei dragoste: cinematografia. in 1977, a devenit prima femeie care a obtinut din partea Academiei de Film Americane un premiu pentru intreaga cariera.

 

 

1995: Într-un articol din revista Nature, s-a prezentat descoperirea primei exoplanete, aflată pe orbita unei stele din secvenţa principală, 51 Pegasi.

 

 

 

 

 

1999: A murit Amália Rodrigues, regina fado-ului, formă muzicală de maximă forţă simbolică, reprezentativa pentru portughezi; (n. 23.07.1920).

 

 

 

 

Imagini pentru Amália Rodrigues,

 

Amália Rodrigues 

 

 

 

http://youtu.be/DHbpnEZ1Bvc

 

 

 

 

 

 

 

2000: Preşedintele iugoslav Slobodan Milošević a demisionat, fiind inlocuit de liderul opozitiei, Vojislav Kostunica.

 

 

 

 

Slobodan Milošević

 

 

Vojislav Kostunica

 

 

 

 

2000: Au fost aduse din Grecia în România, pentru prima oara în istoria crestinismului, moastele Sfântului Gheorghe.

 

 

 

 

Dupa o scurta escala la Bucuresti, moastele au fost depuse la Iasi, in Catedrala Mitropolitana, lânga moastele Sfintei Cuvioase Paraschiva.

 

 

 

 

 

2000: A murit  Richard Farnsworth, cascador american, care a jucat în peste 300 de filme şi a fost cel mai bătrân actor nominalizat vreodată la “Oscar” (în anul 2000), pentru  filmul “The Straight Story”); (n. 1920).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2003: A murit  Elisabeta Rizea, unul din simbolurile  rezistenţei anticomuniste romanesti.

S-a opus instaurării regimului comunist, iar soţul său a făcut parte din grupele de rezistenţă anticomunistă din Făgăraş, conduse de colonelul Arsenescu.

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost declarată “duşman al poporului” (a refuzat să-i predea Securităţii pe partizanii anticomunişti reuniţi sub comanda lui Arsenescu) si a fost închisă si  torturată ani la rând. A fost la un pas de moarte, dar nu a tradat ; (n.28.06.1912).

 

 

 

 

 

2006: Generalul Pervez Musharraf a fost reales preşedinte al Pakistanului – singura putere nucleară musulmană.

Venit la putere, la 20 iunie 2001, printr-o lovitură de stat, Pervez Musharaff şi-a atras antipatia populaţiei musulmane din cauza politicii pro-Bush şi a sprijinului acordat americanilor în războiul împotriva terorismului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost Preşedinte al Pakistanului între 2001 şi 2008.

În 2008, Musharraf s-a exilat la Londra, iar la 31 martie 2014, a fost acuzat de înaltă trădare.

La 3 aprilie 2014, Musharraf a scăpat de o a patra tentativa de asasinat.

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Sfantul Apostol Toma

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Apostol Toma   

 

 

 

 

 

 

 Sfantul Apostol Toma era originar din Galileia. Numele de Toma, in aramaica te’oma, tradus in greaca Didymos, inseamna geaman. In aramaica si in ebraica, Toma este doar un epitet.La unii crestini sirieni el este cunoscut sub numele de Iuda Toma (Iuda Geamanul).

A facut parte din cei Doisprezece Apostoli ai lui Hristos. Potrivit Traditiei, Sfantul Toma a vestit Evanghelia lui Hristos in India, unde a suferit moarte de martir.

Crestinii sirieni din Malabar sustin cu tarie ca se trag din Sfantul Apostol Toma si ca a fost martirzat la Calamina (Mylapore), langa Madras.In India a intemeiat biserici, a sfintit preoti si episcopi si a convertit doua surori, Tertiana si Migdonia, sotii de mari principi indieni. Printul Smideu, sotul Tertianei, l-a osandit la moarte.

A fost omorat cu lancea de cinci soldati. Moastele Sfantului Apostol Toma au fost aduse la Edessa, in anul 165.Apostolul Toma este cunoscut de multi dintre noi ca fiind “necredincios”.

“Necredinta” sa ar proveni din faptul ca nu da crezare marturiei Apostolilor ca Hristos a inviat: “Daca nu voi vedea, in mainile Lui, semnul cuielor, si daca nu voi pune degetul meu in semnul cuielor, si daca nu voi pune mana mea in coasta Lui, nu voi crede” (Ioan 20, 25).

Insa, Apostolul Toma nu se indoieste de faptul ca Hristos a inviat, ci de faptul ca Hristos Se afla dupa invierea Sa intr-un trup care nu mai poate fi vazut. 

Sfantul Chiril afirma ca atunci cand Toma spune: “daca nu voi pune degetul meu in semnul cuielor nu voi crede…”, el spune de fapt: “Nu voi crede ca El mai poate fi vazut, de nu voi pune degetul meu in urma cuielor”.

Cuvintele Mantuitorului: “Adu degetul tau incoace si vezi mainile Mele si adu mana ta si o pune coasta Mea si nu fii necredincios, ci credincios” (Ioan 24, 27), sunt o invitatie in a ne descoperi ca natura umana nu este desfiintata prin Inviere.Natura umana pe care Hristos a asumat-o nu s-a pierdut in dumnezeire, ci a fost transfigurata.

Asadar, aratarea catre Toma a pus in lumina existenta celor doua firi in Hristos.

Nu intamplator, in prima duminica dupa Pasti, se canta “Neparasind sanurile pamantesti, Te-ai aratat pe pamant purtator de trup” (Penticostarul, 1912, pag. 73.

In Evul Mediu, el a fost considerat patronul arhitectilor, zidarilor si al pietrarilor.

 

Tot astazi, facem pomenirea:

– Sfintei Mucenite Erotiida;
– Sfantului Mucenic Macarie din Chios.

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

  http://www.youtube.com/watch?v=m1GyQcPP8eI

 

 

 

 

 Bibliografie (surse); Crestin Ortodox.ro; Istoria md.; Istoriculzilei blogspot.com; Emaramures.ro; Televiziunea Romana.ro; Mediafax.ro; Wikipedia.ro.

06/10/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: