CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 2 OCTOMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 2 octombrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

534: A murit regele ostrogotilor din Italia, Athalaric (n. 516). A  fost fiul lui Eutharic cu regina Amalasuntha.

 Bunicul său pe linie maternă a fost Theodoric cel Mare, caruia i-a succedat la tronul Italiei in anul 526, la vârsta de 10 ani, regența fiind  asumată de către mama sa .

 Tânărul rege  a murit în anul 534, la numai 18 ani dupa ce a dus o viață de dezmăț si  se pare   beția ar fi fost cauza morții sale.

 

 

 

 

 

829: Imparatul Teophilos (n.813– d. 20 ianuarie 842), ii succede tatalui sau  Mihail II Amorianul  pe tronul Imperiului Bizantin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Era nepotul imparatului Leon al V-lea  Armeanul si  a condus Bizantul între anii 829 şi 842.  Theophil a fost nevoit să lupte cu arabii musulmani pe două fronturi, atunci cand Sicilia fusese invadată, iar Palermo fusese ocupat de arabi în 831.

A întărit zidurile Constantinopolului şi a construit un spital care a functionat  până în secolul XV.  

De asemenea,in Anatolia, bizantinii au pierdut multe cetăţi în favoarea arabilor, în 830, iar războaiele purtate timp indelungat au secat vistieria statului.

 

 

 

1187: Armatele musulmane conduse de Saladin ocupa  Ierusalimul, după 88 ani de stapanire cruciata.

 

 

 

 

 

 

Salah al- Din (n. 1138 – d. 4 martie 1193),  a fost un musulman kurd din Tikrit (azi Irak), devenit primul sultan Ayyubid al Egiptului și al Siriei.

A condus luptele  musulmanilor împotriva  cruciaților.

Cu toate că era adversarul principal al cruciaților, cronicile creștine menționează acțiunile sale onorabile, care i-au atras respectul  multor europeni, mai ales al lui Richard Inimă de Leu.

 

 

 

1409:  Este atestată cea mai veche pisanie românească, cea de la biserica Streisângiorgiu; (jud. Hunedoara).

 

 

 

 

 

 

 

 

Construită în stilul romanic, între 1313- 1314, pe locul unei biserici de lemn datate 1130-1140, biserica Sfantul Gheorghe  din Streisângeorgiu este una din cele mai vechi construcții medievale din Transilvania și România cunoscute până în prezent și păstrate în funcțiune.

 

 

 

1442: Iancu de Hunedoara obține o mare victorie împotriva otomanilor, in batalia de pe râul Ialomița.

 

 

1452 : S-a nascut Regele Richard al III-lea al Angliei (1483–1485); (d.22.08.1485).

 

 

 

Portretul lui Richard III

 

 

 

1535: Exploratorul francez Jaques Cartier descopera teritoriul pe care a fost amplasat orasul Montreal din Quebec, Canada.

 

 

 

1552: În urma unui puternic asediu, orașul Kazan este ocupat de armatele lui Ivan cel Groaznic.

Cronicile relatează că orașul a fost ars din temelii și o mare parte a populației a fost masacrată de catre  soldații ruși.

 

 

 

 

 1569: Domnitorul Bogdan Lapusneanu depune omagiu regelui polon Sigismund al II-lea August.

Era născut în anul 1553 si a urmat la tronul Moldovei  după uciderea tatălui său, Alexandru Lapusneanu, la vârsta de  15 ani. Tutore i-a fost mama sa Ruxandra.

 

 

 

 

 

 

Bogdan a fost partizan politic al polonezilor, cu care încheie tratate de supunere și se înrudește.

Purtarea lui i-a nemulțumit  pe boierii țării, în frunte cu Ieremia Golia Cernăuțeanul. Aceștia se temeau mai ales de introducerea catolicismului in Moldova.

In momentul prinderii și închiderii lui  de către un nobil polonez cu care se certase, boierii se plâng la Poartă, iar aceasta îl numește domn  in mai 1572 pe Ioan Voda cel Viteaz.

Încercând zadarnic să mai revina pe  tron cu ajutorul polonezilor, alungat și rătăcind pe la toate curțile europene, a murit în iulie 1574  la Moscova.

 

 

 

 

 1602: Boierul Stroe Buzescu, unul dintre marii generali ai lui Mihai Viteazul, moare în luptele de la Ogretin şi Teiuşani.

 

 

 

 

1608 : Olandezul Hans Lippershey, inventeaza telescopul.

 

 

 

 

 

 

 

La data de 2 octombrie 1608, el a inaintat o cerere de brevetare a inventiei sale,dar comisia de atestare i-a respins -o, in urma revendicarilor  lui Jacob Metius si Zacharias Jensen, care pretindeau fiecare, ca au fost primii care au inventat acest dispozitiv optic.

 

 

 

 

1709: A murit hatmanul ucrainean Ivan Mazepa; (n.1639).

A fost  hatman al cazacilor zaporojeni din Ucraina în perioada din 1687 si pana la moartea sa.

A incercat o alianta cu regele suedez Charles al XII-lea impotriva imperiului rus, dar a fost zdrobit la Poltava impreuna cu armata suedeza. S-a refugiat in valahia,apoi la Tighina,in Moldova unde a si murit in 1709.

 

 

 

1752: Calendarul Gregorian este introdus in Anglia  și în coloniile acesteia.

 

 

 

 

1847: S-a nascut  Paul von Beneckendorff  und von Hindenburg, preşedinte al  Reichului  German (1925–1934). 

 

 

 

 

 

 

 

 

Militar de carieră şi adept înflăcărat al monarhiei, von Hindenburg a devenit o figură emblematică datorită victoriilor repurtate în campaniile primului război mondial şi a fost considerat o personalitate dominantă a dreptei politice.

Ca preşedinte al Reichului, s–a dovedit incapabil să se opună ascensiunii la putere a lui Hitler (d.02.08.1934).

 

 

 

 

1852 : S-a nascut Sir William Ramsay, chimist englez (a descoperit gazele nobile).

 

 

 

 

 

 

William Ramsay a primit Premiul Nobel pentru chimie pe 1904; (d.1916).

 

 

 

 

1869: S-a nascut Mahatma Gandhi, pe numele sau adevarat Mohandas Karamchand, om politic indian si aparator al drepturilor civile.

A fost supranumit “Mahatma” care inseamna “suflet mare” in sanscrita.

 

 

 

 

 

 

 

S-a nascut la Porbandar, Gujarat, in vestul Indiei intr-o familie instarita. A studiat Dreptul in Londra, iar in 1893 a plecat in Africa de Sud ca si consilier juridic, unde a ramas vreme de 20 de ani luptand pentru independenta concetatenilor sai. in 1914, a revenit in tara natala si a devenit un adevarat conducator al luptei de eliberare nationala a Indiei.

A fost ales, cinci ani mai tarziu, lider al partidului Congresul National Indian functie pe care a ocupat-o pana in 1947. Din aceasta pozitie, Gandhi a promovat principiul politic al “rezistentei pasive” si a organizat campanii de nesupunere civila impotriva colonistilor englezi. in urma unei asemenea actiuni de protest, a fost arestat pentru conspiratie si inchis intre anii 1922-1924.

Ulterior a mai fost inchis de cateva ori, in semn de protest fata de masurile colonistilor britanici el raspunzand cu lungi perioade de greva a foamei. in 15 august 1947, India a devenit independenta, insa tot atunci a izbucnit si conflictul dintre hindusi si musulmanii din Pakistan, care a dus la declansarea unui razboi civil. La cateva luni, mai exact pe 30 ianuarie 1948, un fanatic hindus l-a asasinat pe Gandhi in timpul unei ceremonii religioase.

 

 

 

 

 

 1875 : A decedat  Petrache Poenaru, inventator, strălucit pedagog, ctitor al şcolii româneşti, luptător pentru dreptate socială şi naţională.

 

 

 

 

 

 

A făcut studii la Craiova, Bucureşti, Viena, Paris si participă la revoluţia condusă de Tudor Vladimirescu in timpul careia editeaza „Foaia de propagandă” a armatei lui Tudor Vladimirescu, apărută la iniţiativa sa, care a însemnat nu numai primul ziar românesc de propaganda  din istoria presei scrise din România dar si o publicatie de prezentare corectă a idealurilor revoluţionare ale lui Tudor.

A fost profesor de fizică şi matematică la Colegiul Sf. Sava, unde a funcţionat apoi şi ca director.

Între anii 1833 şi 1847 este inspector şi director general al şcolilor din Ţara Românească. Este cel care a inventat “tocul rezervor” (stilograful), brevetat de guvernul francez la 25 mai 1827.

 

 

 


Foto: Brevet acordat lui P. Poenaru pentru inventarea tocului rezervor (  Nr. 3208, Paris, 25 mai 1927), cu titlul „Condeiul portăreţ fără sfârşit, alimentându-se însuşi cu cerneală”. Se păstrează la Muzeul Naţional Cotroceni.

 

 

 Poenaru a contribuit în 1831 la înfiinţarea Societăţii Filarmonice, în 1845 intră în Asociaţia Literară, în 1861 devine membru de onoare al vestitei Societăţi Astra, este preşedintele Societăţii pentru învăţătura poporului, în 1870 devine membru al Societăţii Academice Române.

Îndeplineşte mai multe funcţii administrative de stat, cum ar fi „şef de masă” la Marea Postelnicie (1830-1855, la acea vrema aşa se numea Ministerul de externe al ţării), membru în Comisia documentelor (1857), membru în Comisia de Stat, membru în Comisia pentru eliberarea robilor (1848).

A fost militant pentru introducerea sistemului metric-zecimal in Ţara Românească.

A fost primul care a strâns date stiintifice despre Tezaurul de la Pietroasa; a publicat primul dictionar francez-român împreuna cu Aaron Florian si G. Hiel (n. 10.01.1799).

 

 

 

 

1877: Românul Radu Porumbaru a urcat  pe Mont Blanc, cel mai inalt munte din Alpi ( 4810 m ) si al doilea ca inaltime din Europa, dupa muntele Elbrus din Caucaz (5462 m) .

A fost primul român care a reuşit această ascensiune.

 

 

 

1878 : In Parlamentul Romaniei se voteaza o motiune in legatura cu  hotarârile Congresului de la Berlin (“ Silita de hotarârea Puterilor Mari si spre a nu fi o piedica la întarirea pacii, Camera împuterniceste  Guvernul a se supune vointei întregii Europe, retragând autoritatile civile si militare din Basarabia … ”).

 

 

 

 

Harta modificărilor frontierelor statelor Europene în urma tratatului de la Berlin 1878

 

Harta modificărilor frontierelor statelor Europene în urma tratatului de la Berlin 1878

 

 

Cele şapte mari puteri europene participante la Congresul de la Berlin au fost: Germania, Regatul Unit, Austro-Ungaria, Franţa, Imperiul Otoman, Italia şi Imperiul Rus, iar cel care a dat dovada de abilitate diplomatică deosebită şi care a influenţat decisiv luarea hotărîrilor a fost cancelarul german Otto von Bismarck.

Prin tratat, România pierdea Basarabia istorică (sudul Basarabiei Ţariste) retrocedat Moldovei în 1856 şi obține la presiunile Rusiei, Dobrogea. Rusia a forţat acest schimb oferind Dobrogea, Delta Dunării şi Insula Şerpilor în schimbul sudului Basarabiei deoarece era interesată de zona strategică a Gurilor Dunării.

  Rusia deşi se angaja să respecte toate prevederiile tratatului, a luat în considerare alipirea unor teritorii istorice care aparţinuseră României: Judeţul Cahul, Judeţul Izmail şi Judeţul Bolgrad astazi parte componentă a Ucrainei din 1991.

Faţă de această situaţie, delegaţia română, formată din primul ministru, Ion C. Bratianu, şi din ministrul de externe, Mihail Kogalniceanu, a protestat, în timpul lucrărilor Congresului de la Berlin, arătînd justeţea faptului că se recunoştea independenţa României şi că Dobrogea şi Delta Dunării reveneau ţării-mamă, aratînd totodată că aceste teritorii istorice sunt în componenţa României, şi aici trebuie sa rămînă.

La 13 octombrie Rusia a început ocuparea Basarabiei istorice  (judetele Cahul, Ismail si  Bolgrad).

 1897 : S-a nascut actorul  român Miluţă Gheorghiu, cunoscut mai ales prin rolurile în travesti din comediile lui Vasile Alecsandri; (d. 10 decembrie  1971).

 

 

 

 

 

 

 

 

1904 : S-a născut scriitorul britanic Graham Greene: “La drum cu mătuşă-mea”, “Sfârşitul unei iubiri”, “Omul nostru din Havana” .

 

 

 

 

 

 

 

 

A devenit celebru datorită atitudinii sale contestatare în plan literar faţă de catolicism (“Pivniţele Vaticanului”) şi ca autor al unor rafinate romane psihologice (“Un fel de viaţă”, “Factorul uman”);  (d.03.04.1991).

 

 

 

 

1911: S-a născut scriitorul, poetul  şi publicistul  Miron Radu Paraschivescu: “Tristele”, “Laude şi alte poeme”,”Cînticele ţigăneşti”,  ”Declaraţia patetică”;  (m. 17 feb. 1971).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1927 : A murit marele  chimist suedez Svante Arrhenius, laureat al Premiului Nobel ; (n.1859).

 

 

 

 

 

 

 

1928 : Josemaría Escrivá  fondeaza  organizatia catolica Opus Dei.

 

 

 

 

 

 

 

 

Josemaría Escrivá de Balaguer Albás (n. la  9 ianuarie 1902 in  Spania  – d. 26 iunie 1975 la Roma, Italia) a fost un preot spaniol, sanctificat de Biserica  catolice. La data de 2 octombrie 1928  a fondat Opus Dei,  o instituție în cadrul Bisericii Catolice  care răspândește chemarea la sfințenie în mijlocul lumii.

 

 

 

1930:  Constructorul american de automobile Henry Ford  pune piatra de temelie pentru Uzinele Ford din Köln in Germania.

 

 

 

 

 

 

 

 

1935: S-a nascut Paul Goma, prozator, memorialist, dizident anticomunist roman, refugiat politic la Paris  din 1977; (n. la Mana/judeţul Orhei, azi în R. Moldova).

 

 

 

 

 

 

 

 

1938 : A fost finalizată statuia voievodului-martir Constantin Brâncoveanu din Piaţa Sf. Gheorghe  din Bucureşti, operă a sculptorului Oscar Han.

 

 

 

Statuia lui Constantin Brâncoveanu, 1939

 

 

 

 

 

 

1939:  S-a născut in localitatea Limanu din jud.Constanta, popularul cântăreţ  de muzică uşoară Dan Spătaru.

 

 

 

 

 

 

 

Dan Spataru a fost unul dintre cei mai iubiţi artişti ai României, cântăreţ, compozitor şi actor; mii de spectatori i-au aplaudat vocea inconfundabilă şi şlagărele pe care a reuşit să le facă nemuritoare: “Te-aşteaptă un om”, “Tarancuta ,Tarancuta”, “Nu m-am gândit la despărţire”, “Trecea fanfara militară”, “Drumurile noastre”

În Cuba a bătut recordul la aplauze: 16 minute şi 19 secunde. A decedat in ziua de  8 septembrie 2004.

 

 

 

 

 

1940 : S-a nascut  la Bucuresti marele handbalist roman Gheorghe Gruia, campion mondial în 1964 în Cehoslovacia şi 1970  în Franţa, medaliat cu bronz la München 1972 şi campion european cu  cu echipa Steaua Bucuresti  în 1968.

 

 

 

 

Zeu

 

 

 

Sportivul de 1,92 inaltime si 91 de kg, care este cel mai bun handbalist al tuturor timpurilor (distinctie oficiala oferita in 1992 de catre IHF), a reprezentat  la nivel maxim sportiv Clubul Armatei Romane Steaua Bucuresti si Romania.

A  fost  multiplu campion national de juniori la aruncarea sulitei si la triplusalt, discipline care i-au dezvoltat calitatile atletice native, forta exploziva si detenta fabuloasa fiind castigate la volei, acolo unde a si debutat in prima liga.

 

 

 

 1941: Prin decret-lege privind regimul muncii pe timp de război, durata muncii în România se prelungeşte de la 56 la 72 ore săptămînal.

 

 

 

 

1946: A decedat  Ignacy Moscicki, fizician si om politic, membru de onoare al Academiei Române din 22.06.1937.

Este autorul unei importante inventii: condensatorul electric, 1904.

 

 

 

 

 

 

A desfasurat o intensa activitate politica, în iunie 1926 fiind ales presedinte al Republicii Polone (pâna în septembrie 1939) (n. 1.12.1867).

 

 

 

1951 : S-a nascut popularul cantaret britanic Gordon Matthew Thomas Sumner cunoscut cu numele de scena- Sting ; (“An Englishman in New York”).

 

 

 

 

 

 

 

1953 : S-a nascut scriitorul si istoricul Alex Mihai Stoenescu , („Patimile Sfîntului Tomaso D’Aquino”, „Istoria loviturilor de stat în România”, „Misiunea dominicană”).

 

 

 

 

 

 

 

 

 1954: La Conferința de la Londra a miniștrilor de externe, se decide reînarmarea Republicii Federale Germania  și aderarea  acestei tari la NATO.

 

 

 

1958:  Guineea îşi obţine independenţa faţă de Franţa, în urma unui referendum. Primul preşedinte al statului a fost  ales Sékou Touré.

 

 

 

 

1968:  A încetat din viaţă pictorul francez Marcel Duchamp. A jucat un rol important în miscarea dadaista si cea suprarealista.

 

 

 

 

 

 

 

 

O serie întreaga de curente de la începutul celei de-a doua jumatati a secolului nostru au exploatat si amplificat ideile dadaiste ale lui Duchamp: de la Pop-Art, la arta conceptuala, happening, body-art (“Nud coborând o scara”,“Fântâna”); (n. 28.07.1887).

 

 

 

 1974 : A murit Vasili Şuşkin, regizor, actor, scenarist şi poet ucrainean („Există un asemenea flăcău”, „Oameni ciudaţi”); (n.25.07.1929).

 

 

 

 1993:  Presedintele Rusiei, Boris Eltin, a avertizat, printr-o serie de scrisori, pe sefii de stat ai Frantei, Germaniei, Statelor Unite ale Americii si Marii Britanii, ca este impotriva includerii tarilor Europei de Est in Alianta Nord-Atlantica, propunerea sa avand in vedere ca securitatea din zona est-europeana sa fie asigurata de NATO, impreuna cu Rusia.

 

 

 

2002 : A încetat din viaţă Tiberiu Olah, compozitor şi muzicolog român de etnie maghiară; (n. 1928).

 

 

 

 

 

 

 

2006 : Este infiintata prima echipa de fotbal american din Romania, Constanta Sharks.

 

 

 

2007: A decedat prințesa Ecaterina a Greciei și Danemarcei, fiică a regelui Constantin I al Greciei; (n. 1913).

 

 

 

 

 

 

 

 

2009: Irlandezii au votat în favoarea ratificării Tratatului de la Lisabona; (67,13 %).

 

 

2009 : Rio de Janeiro a fost ales oraşul gazdă pentru Jocurile Olimpice şi Paralimpice de vară din 2016.

 

 

 

 

 

 

2 octombrie in lume:

 

 

 

 

– In Guineea  este Ziua naţională – proclamarea independenţei (1958),

 

 

 

– In India este celebrata  Ziua lui Ghandi

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

Sfantul Ciprian

 

 

 

 

Sfantul Ciprian

 

 

 

 

Sfantul Ciprian a trait in timpul imparatului Diocletian (284-305). Sfantul Ciprian a fost vrajitor, filosof si slujitor al zeului pagan Apolo din Antiohia Siriei.Sfantul Ciprian – leapada vrajitoria si ajunge episcop.

Din relatarea vietii sale, aflam ca un tanar pagan, Aglaid, s-a indragostit de Iustina si dorind sa o ia de sotie, cere ajutorul vrajitorului Ciprian pentru ca a fost respins de fecioara. Ciprian a trimis succesiv la Iustina diavoli care sa aprinda in ea pofta trupeasca pentru Aglaid.

Dar vrajile lui Ciprian au ramas fara efect, caci ea le alunga cu rugaciune, post si semnul sfintei cruci.

In urma acestor zadarnice eforturi, Ciprian a cunoscut inselarea in care se afla si s-a botezat.

El a fost hirotonit preot, iar mai tarziu episcop in Cartagina. Sfantul Ciprian a murit ca martir pe 2 octombrie 304 impreuna cu Sfanta Iustina.

 

 

 

 

 

 

Sfantul Ciprian inlatura farmecele si vrajile

In Bucuresti,pe Calea Victoriei, nr.12, intre strazile Stavropoleos si Lipscani, se afla Biserica Sfantul Ciprian – Zlatari. In aceasta biserica este prezenta mana dreapta a sfantului Ciprian.

 

 

 

 

Biserica Sf.Ciprian – Zlatari din Bucuresti

 

 

Oamenii il cinstesc pentru partea luminoasa a vietii sale: convertirea la crestinism, viata inchinata slujirii lui Hristos si pentru cununa de martir pe care a primit-o in vremea cand era episcop.

Sfantul Ciprian este cinstit ca cel care inlatura farmecele si vrajile. Mana dreapta a Sfantului Ciprian, facatoare de minuni, se afla in partea stanga a altarului, intr-o caseta de mici dimensiuni. Orice credincios se poate inchina Sfintelor Moaste.

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=R_m1M1W-rzI

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestin Ortodox.ro;

  3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

  4. e.maramures.ro;

  5. mediafax.ro;

  6. Istoria md;

  7. Istoriculzilei blogspot.com;

  8. Cugiralba wordpress.com;

  9. Wikipedia.ro.

Publicitate

02/10/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , ,

2 comentarii »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: