CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 1 OCTOMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

1 octombrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 331 î.Hr. : Alexandru cel Mare îl învinge pe imparatul Darius al III- lea  al Persiei în bătălia de la Gaugamela.

 A fost una dintre marile batalii din istoria lumii  și a dus la prăbușirea  Imperiului Persan.

 Și-au pierdut viața peste 40.000 de perși, în timp numai câteva sute de macedoneni au căzut victime.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alexandru cel Mare ( n. 20 iulie 356 î.Hr. – d. 10 iunie 323 î.Hr.), cunoscut şi sub numele de Alexandru Macedon, a fost  rege al Macedoniei (336 î.Hr.-323 î.Hr.) si  unul dintre primii mari strategi şi conducători militari din istorie.

Cuceririle sale spectaculoase i-au făcut pe macedoneni stăpâni ai Orientului Apropiat, iar la moartea sa, la vârsta de 32 de ani, Alexandru era stăpânul celui mai mare imperiu cucerit vreodată.

Alexandru cel Mare a contribuit substanţial la răspândirea civilizaţiei elenistice în întreaga lume.

 

 

 

 

208: S-a nascut imparatul roman Marcus Aurelius Severus Alexander Augustus ( d. 18 martie 235), cunoscut drept Alexandru Sever.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost imparat roman intre anii 222 – 235, cand, in timpul pregătirilor unui război împotriva alamanilor la granița renană, Alexandru Sever a fost ucis  la  Mogontiacum  (azi Mainz) de soldați care-l proclamă împărat pe Maximin Tracul.

Cu el ia sfârșit dinastia Severilor.

 

 

 

 

 

 965: Ioan al XIII-lea a devenit  Papa si a condus Biserica Romei intre anii între 965 și 972.

Înainte de a fi papă a fost episcopul orașului Narni și bibliotecarul Bisericii Romane. Era în timpul pontificatului său un aliat fidel al lui Otto I. Pe Otto al II-lea  l-a încoronat în  anul 967.

 

 

 

 

 

 

 

 În 972 a oficiat nunta între Otto al II-lea și Principesa bizantină Theophanu , însă, prin ridicarea Capuei și Beneventului la rang de arhidieceze a creat noi tensiuni cu Biserica din Răsărit (cele două orașe se aflaseră în mod tradițional sub influența Bizanțului).

Liutprand de Cremona, cunoscut și în calitate de cronicar, a relatat de acte de mare cruzime (cum că i-ar fi scos inamicilor săi ochii,sau ca a  omorât jumătatea populației Romei).

Însă operele lui Liutprand sunt cunoscute ca niște lucrări puternic influențate de prejudecățile acestuia.

Papa Ioan a decedat la Roma in ziua de 6 septembrie 972 .

Spre sfârșitul vieții ar fi transformat palatul Lateran    într-un harem personal, unde conform cronicarilor ar fi fost omorât de un  soț înșelat furios.

 

 

 

 

 

1207 : S-a nascut Regele Henric al III- lea  al Angliei; (d. 1272).

 

 

 

 

1404: A murit  Papa Bonifaciu al IX-lea ; (n. 1356).

 

 

 

 

1499: A murit filosoful italian Marsilio Ficino (n.19 octombrie 1433), unul dintre cei mai influenți filosofi umaniști ai Renașterii italiene.

 

 

 

 

 

 

 

 

Este întemeietorul faimoasei Academii platoniciene si  primul traducător al operei filosofului antic grec Platon, în limba latina.

 

 

 

 

 

1553 : Este incoronata regina Mary I a Angliei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maria (engleza Mary I), (n.18 februarie 1516  – d.  17 noiembrie 1558 ), cunoscută și sub numele de Maria Tudor, a fost regina  Angliei si regina Irlandei din 6 iulie 1553 (de facto), sau 19 iulie 1553 ( de jure), până la moartea sa în 17 noiembrie 1558.

A fost al patrulea monarh al  dinastiei Tudor , după regina neîncoronată Lady Jane Grey  și predecesoare a reginei Elisabeta I  . Este în principal cunoscută pentru scurta reinstaurare în Anglia a catolicismului.  Până la sfârșitul domniei, Maria I a executat aproximativ trei sute de opozanți religioși; drept urmare a primit porecla de Bloody Mary (Maria cea sângeroasă).

 

 

 

 

 

1684: A murit Pierre Corneille, dramaturg francez, creatorul tragediei clasice în Franţa; (n. 1606).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1795 : Belgia este cucerită de Franţa revolutionara.

 

 

 

 

 

1800: Spania a cedat Franţei provincia Louisiana, în baza tratatului de la San Ildefonso. Peste numai 3 ani,Napoleon Bonaparte avea sa o vanda Statelor Unite.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1813: Fosta moscheie din Chilia este transformată în biserică cu hramul Acoperămîntul Maicii Domnului. Biserica este sfinţită şi redată sfintei slujbe.

Trebuie menţionat faptul că localitatea Chilia a aparţinut succesiv în decursul istoriei: Munteniei, Moldovei şi apoi Porţii Otomane, cand a devenit  raia turcească.

În urma războiului ruso-turc 1806-1812 acest teritoriu intră în componenţa Imperiului Rus sub denumirea de Basarabia.

 

 

 

 

 

 

1827: Războiul ruso-persan – armata rusă ocupa Erevanul. Se încheie un mileniu de dominaţie musulmană în Armenia.

 

 

 

 

1829: Este fondat la Cape Town, Colegiul Africa de Sud, devenit  mai târziu Universitatea Cape Town.

 

 

 

 

1850: In Elvetia, la Berna apare pentru prima dată ziarul „Der Bund”.

 

 

 

 

 

1850: Se instituie un  teritoriu vamal unic al Imperiului Habsburgic, prin care sunt desfiintate barierele vamale interne, fapt care va deschide largi posibilitati patrunderii capitalului austriac in Transilvania.

 

 

 

 

 

1855:  Apare la Iaşi ziarul unionist “Steaua Dunării” , sub conducerea lui  Mihail Kogălniceanu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1860: Se înfiinţează la Iaşi, Conservatorul de muzică şi declamaţiune,  primul sau director fiind Francisc Serafim Caudella, compozitor, violoncelist, pianist, organist și profesor român, de origine germană.

 

 

 

 

 

 

1869 : Oficiul Poştal din Austria a emis primele cărţi poştale din lume concepute de Emmanuel Herrmann.

 

 

 

 

 

Foto: O carte postala aniversara, emisa  in onoarea lui Emmanuel Herrmann, la 25 de ani de la aparitia primei carti postale.

 

 

 

 

 

 1872: S-a creat  la Bucureşti, “Asociaţia generală a lucrătorilor din România”.

 

 

 

 

 

 

1875: Scriitorul roman  Ion Creangă (n. 1 martie 1837 – d. 31 decembrie 1889), a debutat în revista “Convorbiri literare” cu “Soacra cu trei nurori”. Este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorită operei sale autobiografice “Amintiri din copilărie”.  

 

 

 

 

 

Foto: Ion Creanga

 

 

 

 

 

 

 

1875: Încep lucrările de construire în Bucureşti a Catedralei romano-catolice, cu hramul Sf.Iosif.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfîntul Iosif” este catedrală metropolitană și arhiepiscopală. Ctitorul ei este Episcopul Ignatius Paoli, din Congregația Călugărilor Pasioniști, primul Arhiepiscop al Arhidiecezei de București. Banii pentru construirea Catedralei au provenit de la credincioșii din București, de la diverse personalități înstărite, dar și de la binefăcători din străinătate, cunoscuți sau prieteni ai Episcopului Paoli.

Lucrările au fost conduse de către călugărul pasionist olandez Alfons Zegers, arhitect prin formație. El fusese chemat la București de la mănăstirea pasioniștilor din Dublin (Irlanda), de către Episcopul Paoli. Începând cu anul 1880, lucrările în regie proprie au fost conduse de priceputul arhitect Carol Berisch.

Piatra folosită la construcție a fost adusă din carierele de la Rusciuc (Bulgaria), iar cărămizile au fost achiziționate din București și localitățile învecinate.

Lucrările de construcție au început în zona absidei altarului, cu ample amenajări pentru consolidarea terenului și ridicarea nivelului acestuia.

Lipsa de fonduri și izbucnirea Războiului de Independență din 1877 a  făcut ca lucrările să înainteze foarte greu, în etape, până în anul 1883. În toamna târzie a acestui an construcția a fost încheiată.

 

 

 

 

 

1880 : Prima fabrica de lampi  electrice  este  deschisa  de către inventatorul Thomas Edison.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1881: S-a nascut americanul William Boeing,, pionier al aviaţiei mondiale. A  înfiinţat  în 1916 compania “Pacific Aero Products”.

 

 

 A decedat în Seattle ,SUA, la  28 septembrie 1956, in urma unui  infarct miocardic.

 

 

 

 

 

 1890: S-a nascut Constantin C. Nottara, compozitor, violonist şi critic muzical român; (d.19.01.1951).

 

 

 

 

 

 

1890: A fost fondat Yosemite-Nationalpark, unul din cele mai cunoscute parcuri naţionale din S.U.A.

 

 

 

 

 

 

1892 : A murit George Sion poet, memorialist şi traducător român; (n. 1822).

 

 

 

 

 

1899: A murit  Anton Bacalbaşa, ziarist, prozator şi traducător român, creatorul personajului literar Moş Teacă ; (n.21.02.1865).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1905 : S-a nascut compozitorul  român  Gheorghe Danga; (d. 5.09.1959).

  A dirijat mari ansambluri corale (1800 persoane, 1948) din Capitală şi din alte centre din ţară. A colaborat în concerte vocal-simfonice cu coral Radio alături de dirijorii George Georgescu, Alfred Alessandrescu, Constantin Silvestri, Theodor Rogalski etc. (Simfonia IX-a de Beethoven, Marea Missă în do minor de W.A. Mozart, Simfonia psalmilor de I. Stravinski, Balada de Mihail Jora, etc.).

De asemenea a aranjat, prelucrat şi orchestrat o serie de cântece de masă de compozitori români şi străini pentru formaţiile Radiodifuziunii Române.

A cules şi a prelucrat folclor românesc, albanez, tătăresc, macedonean etc.  A fost distins cu Ordinul Muncii, clasa III-a (1954) şi cu titlul de Altist Emerit (1957).

 

 

 

 

 

 

1908 : Automobilul popular Model T, promis de producatorul de automobile Henry Ford, s-a pus în vânzare, la un pretul de 850 $. A fost poreclita  Tin Lizzy (Lizzy-tinichea).

 

 

 

 

 

 

 

 

Masina avea suspensie tripla, era facuta dintr-un aliaj de otel usor si rezistent, motor cu patru cilindri, de 20 de cai putere, si circula cu o viteza de 40 km/h .

 

 

 

 

 

 

1917: La  Chişinău in Basarabia ţaristă, apare ziarul „Ardealul” (Transilvania), “gazetă săptămînală pentru românii transilvăneni aflaţi în Rusia“.

La început s-a tipărit săptămînal (1 octombrie 1917 – 21 ianuarie 1918) apoi zilnic (24 ianuarie – 20 noiembrie 1918). În perioada 24 ianuarie – 20 noiembrie 1918 se editează cu titlul “România nouă” avînd ca redactor şi director pe Onisifor Ghibu şi prim-redactor pe Ion Matei.

 

 

 

 

 

 1918: Trupele conduse de colonelul englez Thomas Edward Lawrence, supranumit Lawrence al Arabiei, au ocupat Damascul.

 

 

 

 

T. E. Lawrence (1888–1935)

Ca agent britanic in Orientul Apropiat, acesta a primit misiunea de a organiza o rascoala antiotomana a arabilor.

 

 

 

 

1919 : S-a nascut Nicolae Cajal, medic, membru al Academiei Române, preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române şi preşedinte al Fundaţiei „M.H.Elias”.

 

 

 

 

A fost  Preşedintele Federaţiei Comunitatilor Evreieşti din Romania ; (d.07.03.2004).

 

 

 

 

 

 

1920: A fost înfiinţată legaţia română de la Budapesta, Ungaria, consul fiind numit  Traian Stîrcea.

 

 

 

 

 

1920 : S-a născut actorul american Walter Matthau ( “Morocănoşii”, “Route 66″, “Floarea de cactus”, “Afurisitul de telefon”);  (d. 2000).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1920 : A fost înfiinţată Legaţia României la Viena., consul a fost numit Nicolae B. Cantacuzino.

 

 

 

 

 

1924 :  Biserica Ortodoxă Română a adoptat Calendarul Gregorian.

În Regatul României calendarul pe stil nou a fost introdus în anul 1919 de guvernul condus de Ion I. C. Brătianu.

Astfel, în Vechiul Regat data de 1 aprilie 1919 a devenit data de 14 aprilie 1919. În Transilvania calendarul gregorian fusese introdus în anul 1590, iar în Bucovina în anul 1773.

În Grecia acest calendar a fost adoptat în 1924.

Această măsură nu a fost adoptată și de bisericile ortodoxe răsăritene. În loc de aceasta, în mai 1923, a fost propus un calendar iulian revizuit care tăia 13 zile ale acelui an și adopta o nouă regulă pentru anii bisecți care făcea ca să nu fie nici o diferență între cele două calendare până în anul 2800.

Bisericile ortodoxe din Grecia, Bulgaria, România, Polonia și altele din zona est-mediteraniană (Constantinopol, Alexandria, Antiohia și Cipru) au adoptat calendarul iulian revizuit.

Aceste biserici, care folosesc noul calendar, vor sărbători Crăciunul împreună cu bisericile occidentale pe data de 25 decembrie a calendarului gregorian până în anul 2800. Bisericile ortodoxe din Rusia, Serbia, Ierusalim și câțiva episcopi din Grecia nu au acceptat calendarul iulian revizuit și vor continua să sărbătorească Nașterea lui Cristos pe data de 25 decembrie a calendarului iulian – 7 ianuarie în calendarul gregorian, până în anul 2100.

Toate celelalte biserici răsăritene, care nu sunt ortodoxe, (bisericile coptă, etiopiană, nestoriană, siriacă și armenească), vor continua să folosescă propriile lor calendare.

Toate bisericile răsăritene continuă să sărbătorească Paștele iulian, cu excepția Bisericii Ortodoxe Finlandeze, care a adoptat paștele gregorian.

 

 

 

 

 

 

1924: S-a nascut in  localitatea Plains din statul american  Georgia, Jimmy Carter, al 39-lea preşedinte al SUA (între  anii 1977-1981), laureat al Premiului Nobel pentru pace pe anul 2002 .S-a inscris in Academia Navala si pana in 1953 a facut parte din structurile armatei.

 

 

 

 

Imagini pentru jimmy carter

 

 

 

 

 

A fost nominalizat candidat la presedintie de catre democrati in 1976, invingand un concurent puternic, pe Gerald Ford. Dupa investire, pe plan intern s-a evidentiat mai mult prin promisiuni decat prin initiative puse in practica, insa pe plan international a fost responsabil de semnarea tratatului istoric de la Camp David dintre Israel si Egipt, in 1979.

Popularitatea s-a a scazut dramatic din cauza problemelor economice intampinate de SUA, astfel incat la urmatoarele alegeri a pierdut batalia cu Ronald Reagan.

A fost recompensat cu un premiu Nobel pentru pace in anul 2002 pentru eforturile sale de a aplana conflictele internationale si de a apara drepturile omului.

A fost primul presedinte american care a scris un roman, “The Hornet’s Nest”, aparut in anul 2004.

 

 

 

 

1928: In Uniunea Sovietica a fost lansat  primul plan cincinal.

 

 

 

 

 

 1929: S-a  nascut la Mangalia regizorul roman Gheorghe Vitanidis ; ( d. 25.11.1994).

 

 

 


 

 

 

 

 

 

In 1953 a absolvit Institutul National de Arta Teatrala si Cinematografica si a debutat in 1958, ca asistent de regie al lui Louis Daquin, cu filmul ,,Ciulinii Baraganului”.

Pana in 1987 a regizat 19 filme. A fost profesor la IATC intre 1961-1989.

De etnie greaca, Vitanidis a fondat in 1990 Uniunea Elena din Romania.

 

 

 

 

 

1930: S-a nascut actorul francez  Philippe Noiret; (d. 2006).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1930: S-a nascut  Richard Harris, actor german, interpretul regelui Arthur în filmul „Camelot” din 1967.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Harris a interpretat  rolul profesorului Dumbledore în filmele  „Harry Potter şi Piatra filosofală” şi în „Harry Potter şi Camera secretelor” („Această viaţă sportivă”, „Biblia”, „Robin şi Marian”, „Gladiatorul”, „Contele de Monte Cristo”). A decedat in anul 2002.

 

 

 

 

 

1935: A decedat  generalul roman Grigore Crăiniceanu, specialist în fortificaţii, cu deosebite merite în timpul Războiului de independenţă (1877) şi al celui de reîntregire naţională (1916-1918).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Grigore Crăiniceanu (n. 19 iulie 1852, Bucureşti – d. 1 octombrie 1935, Bucureşti).

A fost membru corespondent şi membru titular al Academiei Române. 

Între 1 noiembrie 1909 şi 28 decembrie 1910, generalul Grigore Crăiniceanu a fost Ministru de Război în guvernul Ion I. C. Brătianu, succedându-i ministrului interimar de război, Toma Stelian.

De numele său se leagă editarea “Revistei armatei” (1883) şi a “Cercului publicaţiunilor militare” (1889).

 

 

 

 

 

 

1935 : S-a nascut Julie Andrews, actriţa britanică laureată a Premiului Oscar (1964), pentru rolul din filmul “Mary Poppins”.

A avut un rol memorabil si in filmul “Sunetul muzicii”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Numele ei la naștere a fost Julia Elizabeth Wells si este câștigătoarea premiilor  BAFTA, Emmy, Grammy, pe langa premiul Oscar.

 

 

 

 

 

1936: Generalul Francisco Franco a fost numit in fruntea Guvernului nationalist spaniol, ajuns la putere in timpul Razboiului Civil care a macinat statul iberic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1946: Principalii criminali de razboi nazisti au fost condamnati la moarte in urma procesului de Nurnberg.

Tribunalul Militar International i-a gasit pe cei 12 ofiteri cu rang inalt din armata nazista vinovati de uciderea a sute de mii de persoane.

Printre cei pusi sa raspunda cu viata pentru ororile din timpul regimului hitlerist s-au aflat Joachim von Ribbentrop, ministru al Afacerilor Externe, Hermann Goring, fondator al Gestapoului si comandant al aviatiei militare, Wilhelm Frick, ministru de Interne.

Alti sapte ofiteri, intre care si Rudolf Hess, adjutant al lui Hitler, au fost pusi dupa gratii pentru 10 ani, iar trei au fost achitati.

Procesul de la Nurnberg s-a judecat intre 20 noiembrie 1945 si octombrie 1946, iar Tribunalul International a fost primul din istorie infiintat pentru judecarea crimelor de razboi si a crimelor impotriva umanitatii.

La scurta vreme dupa pronuntarea sentintei, in 16 octombrie, 10 dintre ofiterii hitleristi gasiti vinovati au fost spanzurati. Hermann Goring s-a sinucis in inchisoare inainte de a fi executat.

 

 

 

 

1949 : A fost proclamată Republica Populară Chineză, după victoria militară a Partidului Comunist Chinez asupra Kuomintang-ului.

Lider al ţării a fost Mao Zedong, care a instaurat o dictatură sângeroasă, zeci de milioane de chinezi fiind ucişi în timpul în care acesta a condus China.

 

 

 

1949: Agenţia China Nouă (Xinhua), fondată în 1931, devine  Agenţie de Stat.

 

 

 

1953 : S-a nascut  in Bucuresti, Valeriu Stoica, avocat si  om politic, fost ministru.

 

 

 

 

1956: S-a nascut scriitorul si jurnalistul  Cristian Tudor Popescu; ( n. Bucuresti). Inainte de a fi devenit un ziarist recunoscut,  a fost apreciat ca  autor de proză stiintifico- fantastica.

S-a facut remarcat dupa 1989 ca jurnalist la Ziarul Adevărul si prin dese aparitii in emisiuni televizate.

În 2005 a plecat de la Adevărul, impreună cu o parte din redactiefondand ziarul  Gândul, al carui director a devenit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În martie 2003, după decesul lui Dumitru Tinu, este ales ca preşedinte al Clubului Român de Presă, demisionând din această funcţie în noiembrie 2006, pe motiv că „ziariştii au devenit, în prea mare măsură, nişte mercenari”.

În februarie 2007, Cristian Tudor Popescu a candidat la aceeaşi funcţie pentru încă un an şi a fost votat cu 113 voturi pentru, 16 împotrivă şi 8 abţineri.

 

 

 

 

 

1957: Pe bancnotele SUA au fost imprimate pentru prima data celebrele cuvinte “In God We Trust”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1958 : Este fondata in Statele Unite,  Administratia Nationala pentru Problemele Aeronauticii si Cercetarii Spatiului Cosmic – NASA.

 

 

 

 

 

1960: Colonia africana  Nigeria  devine  independenta  fata de Anglia.

 

 

 

 

 

 

1966:  Consiliul de Stat al R.S.Romania, a emis Decretul 770 (completat prin Legea 6/1973), iniţiat de Nicolae Ceauşescu, prin care se interzicea întreruperea cursului sarcinii (avortul), măsură abuzivă care a determinat numeroase decese şi înrăutăţirea sănătăţii femeilor ca urmare a unor intervenţii avortive în condiţii de clandestinitate.

 

 

 

 

 

1971:  A fost inaugurat parcul Walt Disney din Orlando, Florida.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1972: A murit Louis Seymour Bazett Leakey, arheolog şi antropolog englez de origine kenyană.

A realizat lucrări ştiinţifice semnificative cu privire la originile omului pe continentul Africa şi Asia;  (n.07.08.1903).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1979: Statele Unite au cedat statului Panama, suveranitatea asupra canalului Panama, aflat pe teritoriul acestei tari.

 

 

 

 

 

 

 

 

 1982: Helmuth Kohl devine cancelar al RF Germania. În urma alegerilor din 1998, postul de cancelar a fost preluat de social-democratul Gerhard Schroeder ; (n. 3.04.1930).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1988:  Mihail Gorbaciov a fost numit in functia de presedinte al Uniunii Sovietice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1989: Danemarca  introduce în premieră mondială  conceptul juridic  de “uniune civilă” pentru persoanele de  acelaşi sex,  numit “parteneriat înregistrat”.

 

 

 

 

1992: Cantaretul american Michael Jackson a susţinut un concert în România în cadrul turneului “Dangerous”.

Show-ul de pe Stadionul Naţional a fost considerat a fi unul dintre cele mai bune din cariera lui.

 

 

 

 

 

1995: Ministrii de Finante din Uniunea Europeana, reuniti la Valencia, in Spania, au stabilit in unanimitate anul 1999 ca termen-limita pentru trecerea la sistemul monedei unice europene.

 

 

 

 

 

2002: In Republica San Marino, un microstat-enclava pe teritoriul italian,s-au schimbat  cei doi căpitani regenţi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

San Marino este cea mai veche republică din lume, în virtutea Constituţiei republicane din 1263, revizuită în mai multe rânduri,  în spiritul „Leges Statutae” din 1600.

 

 

 

 

 

 

2003: Statele Unite au aderat oficial la UNESCO, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, for din care se retrăseseră în anul 1984, în timpul mandatului lui Ronald Reagan, în semn de protest faţă de politica organizaţiei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2003 : S-a inaugurat, la Cluj, cel mai mare acvariu din Transilvania la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV).

 

 

 

 

 

2004:  Poşta Română a inaugurat  Muzeul natinal filatelic, situat în incinta Muzeului Naţional de Istorie a României.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2005:  Pugilista romana Mihaela Cijevschi (cat. 54 kg) a devenit prima campioană mondială din istoria boxului feminin românesc, titlu cucerit la Campionatele Mondiale de la Podolsk, Rusia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1  octombrie este :

 

 

 

 

– In China – Ziua naţională. Aniversarea  fondării Republicii Populare Chineze; (1949).

 

 

 

–  Ziua internationala a persoanelor de vârsta a treia (Rezolutia nr. 45/106 a Adunarii Generale a ONU din 1991).

 

 

 

 

– Ziua scafandrului român – La 1 octombrie 1976 s-a înfiinţat Centrul de scafandri Constanţa, prima unitate de scafandri  militari româna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Primii scafandri români au fost atestaţi între anii 1978 şi 1980, ca specialişti în utilizarea echipamentelor de scufundare şi a celor hiperbarice.

Ulterior, beneficiind de tehnologie franceză, Centrul 39 Scafandri a pus bazele activităţii cu scafandri de intervenţie şi lucru la mare adîncime.

De-a lungul timpului, scafandrii romani au dus la bun sfîrşit misiuni îndrăzneţe, multe dintre ele în premieră naţională, cum sînt investigarea platoului continental submarin, intervenţii în zone calamitate, în ţară şi în străinătate, executarea unor lucrări de instalare a platformelor de foraj marin, montarea conductelor submarine, asistenţa de specialitate pe timpul construirii reactorului nr. 1, de la Cernavodă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

Acoperamantul Maicii Domnului

 

 

 

 

 

 

 Acoperamantul Maicii Domnului

 

 

 

 

 

 

Acoperamantul Maicii Domnului este sarbatoarea randuita de Biserica in amintirea aratarii Maicii Domnului in biserica din Vlaherne.

Pe 1 octombrie 911, se facea priveghere in aceasta biserica, pentru salvarea cetatii care era asediata.

La ora patru dimineata, Maica Domnului s-a aratat inaintea poporului, stand in vazduh si rugandu-se cu lacrimi.

Sfantul Acoperamant era tinut in maini deasupra capetelor credinciosilor. In jurul ei se aflau apostolii, sfintii si mucenicii.

Sfantul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis catre ucenicul sau iubit, Epifanie:

“O vezi, frate, pe Imparateasa si Doamna tuturor cum se roaga pentru intreaga lume?” Iar Epifanie a zis: “O vad, Parinte, si ma minunez!”.

Acesta este evenimentul pe care il prazanuieste Biserica astazi, spre a ne aminti ca prin nevointa si rugaciune, putem primi si noi, in greutatile vietii noastre, neincetatul ajutor al Maicii Domnului.

Amintim ca 1 octombrie este si Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice.

Ea a fost stabilita in mod oficial in sesiunea ONU din decembrie 1991, la propunerea lui Arghir Anastasios, profesor la Universitatea din Atena.

Tot astazi, facem pomenirea:

– Sfantului Apostol Anania;
– Sfintilor Mucenici Mihail din Manastirea Zovei si a 36 de monahi;
– Sfantului Cuvios Roman Melodul;
– Sfantului Mucenic Domnin;
– Sfantului Cuvios Ioan
– Sfantului Cuvios Grigorie Domesticul.

 

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=xmWAb5xukSc

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Crestin Ortodox.ro;

 3. Cugiralba wordpress.com

 4. mediafax.ro;

 5. Istoria md;

 6. Istoricul zilei blogspot.com;

 7. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

 8. Wikipedia.ro.

Publicitate

01/10/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , ,

3 comentarii »

 1. MULTUMESC

  Apreciază

  Comentariu de SECRIERU IOAN | 01/10/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: