CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 30 SEPTEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

30 septembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

420: A murit Sfântul Ieronim (Sophronius Eusebius Hieronymus), n. cca. 347 la Stridon, azi Strigova, in  Croația – d. 30 septembrie 420, la  Betleem, în Palestina.

 

 

 

 

Pictură - Reymerswaele, Marinus vanSfântul Ieronim - Muzeul Naţional Brukenthal - SIBIU (Patrimoniul Cultural National Mobil din Romania. Ordin de clasare: 2506/20.01.2003 - Tezaur)

 

Pictura Sf. Ieronim de Marinus van Reymerswaele, sec.XVI

 

A fost un mare teolog creștin, considerat unul din cei patru părinți ai Bisericii de Apus.

Este cel mai bine cunoscut ca traducător al Bibliei din limba greacă, ebraică și aramaică în limba latină la cererea Papei Damasus I, de revizuire a traducerilor vechi a Sfintei Scripturi. Traducerea Sfântulului Ieronim, Biblia Vulgata, este încă textul oficial al Bibliei în Biserica Romană.

Ieronim a fost sanctificat în Biserica Romano – Catolică și recunoscut ca Doctor al Bisericii.

De asemenea, Ieronim a fost sanctificat  și de Biserica Ortodoxa, fiind numit Fericitul Ieronim.

 

 

 

 

 

489: Are loc Bătălia de la Verona  între ostrogotii condusi de Teodoric cel Mare si herulii lui Odoacru (un popor germanic).

Theodoric a obținut  o victorie decisivă, fortandu-l pe  Odoacru  să se retragă la Ravenna, invadatorii ostrogoti reusind  să captureze Pavia si Milano.

 

 

 

 

 

1207:  S-a nascut  poetul persan Jalal al-Din Muhammad Rumi (  n. 30 septembrie  1207  la Balch (azi in Afganistan) –   d. 17 decembrie 1273 la Konya (Turcia de astazi).  

 

 

 

 

 

 

A fost unul dintre cei mai cunoscuți mistici persani și islamici, întemeietor al ordinului dervișilor mevleviți.

 

 

 

 

1227: S-a nascut Papa Nicolae al IV-lea;  (d. 1292).A  condus Biserica Romei  din  1288, până la moartea sa.

 

 

 

 

1246: A murit  cneazul rus Iaroslav al II-lea al Vladimirului; (n. 1191).

 

 

 

 

1345: Cneazul sarb  Ștefan Dușan a  ocupat orașul Serres și s-a  proclamat împărat al grecilor și sârbilor, fiind încoronat la Skopje la 16 aprilie 1346.

 

 

 

 

 

1399:  Ducele de Lancaster, Henry Bolingbroke, l-a înlăturat pe Richard al II-lea de pe tron, proclamându-se rege al Angliei sub numele de Henric al IV-lea ,unind ducatul de Lancaster cu coroana engleză.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1496 :  Ştefan cel Mare termină zidirea Bisericii Sfântul Nicolae din Botoşani, un monument  reprezentativ de arhitectură medievală moldovenească.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1572: A murit  preotul iezuit Sf. Francis Borgia ; (n. 1510).

 

 

 

 

 

1790: A murit domnitorul Munteniei Nicolae Mavrogheni.

Domnia sa a început la 6 aprilie 1786 şi a durat până pe 30 septembrie 1790, cand a fost executat din ordinul sultanului Selim al III-lea , pentru insubordonare  faţă de Imperiul Otoman.

 

 

 

 

A ramas în istoria Bucureştiului printr-o excentricitate, poleind cu aur coarnele cerbilor pe care ii inhama  la trăsura si tot el a luatt măsuri drastice de pedepsire a tâlharilor, hoţilor şi criminalilor, precum şi a complicilor acestora din rândul autorităţilor.

Va trage în ţeapă paznicii cărora le scăpau prinşii din escortă şi va biciui în public pe cei care nu vor cerceta temeinic orice hoţie. În mai puţin de un an criminalitatea a dispărut, în aşa fel încât Vodă Mavrogheni a poruncit ca toţi locuitorii să doarmă cu uşile casei neîncuiate, orice pagubă produsă de hoţi fiind despăgubită din punga domnitorului.

A pus să se podească cu lemn uliţele principale ale Bucurestiului şi să se acopere cu paie cele mai dosnice si a  construit Spitalul Filantropia.

A contribuit la dezvoltarea (modestă totusi) a alimentării cu apă printr-un sistem de conducte a Bucurestiului si a construit de asemenea la capătul Podului Mogoşoaiei (lângă Muzeul Ţăranului Român) o biserică ce a dăinuit până astăzi, Biserica Izvorul Tămăduirii sau Mânăstirea de la Cişmeaua Mavrogheni.

Aceasta  a fost construită la 1786 de Nicolae Petru Mavrogheni voievod şi soţia sa, Maria Doamna, ca mulţumire pentru vindecarea de o boală incurabilă a fiicei acestora.  Domnul a înfiinţat aici o tipografie unde mai tarziu  Ion Heliade Răduleascu,  va tipari aici „Curierul Românesc” – prima gazetă în limba română, cu caractere chirilice.

Un autor necunoscut (Vîrtejul nebuniei, 1786), pune pe seama domnului Nicolae Mavrogheni următorul discurs: „Boieri, să vă spun, cînd un căpitan comandă o corabie şi galiongiii lui îl ascultă, nu trag unul într-o parte şi altul în alta, ci toţi într-un suflet caută selametul, salvarea corabiei”.

Un rol important a avut Mavrogheni în ceearea unei forţe militare valahe de 10.000 de oameni, cu care în timpul războiului ruso-turc a făcut mai multe incursiuni în teritoriile de la graniţa cu Transilvania, fie ripostănd unor atacuri austriece, fie în semn de represalii asupra cetătilor săşeşti.

În ce priveşte politica sa, a fost constant de partea turcilor în cel de-al doilea război ruso-turc, dar  va pierde o bătălie importantă cu austriecii  la Calafat. Considerată de cel care-i urmase la comandă Marelui Vizir şi protectorului său Hasan Paşa, ca fiind de fapt trădare, Mavrogheni a fost decapitat.

 

 

 

 

 

1791: Are loc la Viena, la Schikaneders Theater, premiera operei Die Zauberflöte(Flautul fermecat), de Wolfgang Amadeus Mozart.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1825: S-a încheiat in Bucureşti, pavarea Podului Târgului de Afară (Calea Moşilor), in cadrul lucrărilor de pavare a străzilor Capitalei începute  in anul 1824.

 

 

 

 

 

 

1831: S-a infiintat Baroul Bucuresti. Acesta a fost reorganizat la 24 iunie 1865, în urma adoptării primei Legi privind organizarea corpului de avocaţi (decembrie 1864).

Baroul din Bucureşti (de Ilfov, cum s-a numit iniţial), a reprezentat nucleul în jurul căruia s-a afirmat şi s-a manifestat profesia de avocat în România.

 

 

 

 

 

 

1846: Prima extracţie de dinţi fără durere, sub narcotic (eter), efectuată de William Thomas Green Morton pe pacientul său Eben Frost.

 

 

 

 

 

Imaginea lui William Morton

 

 

 

 

 

 

1857: Încep lucrările Adunării ad-hoc a Valahiei care au precedat unirea principatelor româneşti Moldova şi Valahia. 

 

 

 

 

 

Nicolae Golescu

Solemnitatea deschiderii Adunării Ad-Hoc din Valahia, litografie de Carol Popp de Szathmary

Nicolae Golescu

Solemnitatea deschiderii Adunării Ad-Hoc din Valahia, litografie de Carol Popp de Szathmary

În perioada 30 septembrie/10 decembrie au loc lucrările Adunării ad-hoc a Valahiei, sub preşedenţia formală a mitropolitului şi cea efectivă a vicepreşedintelui Nicolae Golescu, evenimente ce au pus bazele fuzionării celor două principate (Moldova şi Valahia).

Deciziile adoptate prin Tratatul de pace de la Paris (18/30 martie 1856), prevedeau intrarea Principatelor Române sub garanția colectivă a puterilor europene, revizuirea legilor fundamentale, alegerea Adunărilor ad-hoc care să exprime atitudinea românilor în privința unirii, integrarea în granițele Moldovei a trei județe din sudul Basarabiei (Cahul, Bolgrad, Ismail), trimiterea în Principate a unei Comisii Europene cu misiunea de a propune „bazele viitoarei lor organizări”, libertatea navigației pe Dunăre, ș.a.

Adunările ad-hoc din Moldova (22 septembrie 1857) şi Valahia (30 septembrie 1857) aveau caracter consultativ, și erau alcătuite din reprezentanți ai bisericii, marii boierimi, burgheziei, țărănimii clăcașe, cu scopul de a face propuneri referitoare la realizarea unirii Principatelor Române.

Alegerile pentru Divanurile Ad-hoc au fost marcate de mari tensiuni.

Dacă în Valahia majoritatea covîrșitoare a opiniei publice susținea ideea Unirii, în Moldova lucrurile se arătau mai complicate.

Partida unionistă, reprezentată de personalități ca Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, Manolache Costache Epureanu, Anastasie Panu etc. , avea în fața ei opoziția separatiștilor moldoveni (Nicolae Istrate, ideologul mișcării separatiste, Gheorghe Asachi, Costache Negruzzi etc.).

Aceștia doreau menținerea separării, motivîndu-și opțiunea prin posibila decădere a Iașilor și a Moldovei, odată cu mutarea capitalei la București.

 

 

 

 

 

1861: S-a nascut William Wrigley Jr., fabricant de sapunuri ( afacere preluata de la tatal si unchiul sau ).

 

 

 

 

 

 

 

 

Din 1891 a inceput sa fabrice guma de mestecat care l-a facut cunoscut in lumea intreaga.

 

 

 

 

 

1864 : A fost înfiintata Camera de Comert în Principatele Române Unite.

La data de 30 septembrie 1864, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza semnează Decretul Domnesc 1363 privind înființarea Camerelor de Comerț și Industrie. Proiectul urmărea consolidarea noului stat românesc și modernizarea acestuia, prin crearea unor instituții care să conecteze Principatele Române la sistemul economic capitalist occidental, devenit, în a doua jumătate a secolului XIX, modelul politic, economic și cultural al României.

Conform Decretului Domnesc, adoptat în 1864, pe teritoriul Principatelor Unite se înființează 15 Camere de Comerț, la București, Turnu-Severin, Craiova, Turnu-Măgurele, Giurgiu, Brăila, Galați, Ismail, Bârlad, Iași, Piatra-Neamț, Bacău, Focșani, Botoșani și Ploiești. Prima Cameră de Comerț care începe să funcționeze este cea din București, în anul 1868.

 

 

 

 

 

 

1870: S-a nascut  savantul Jean Baptiste Perrin. A publicat  lucrări asupra mişcării browniene, emisiei şi recepţiei sunetelor ş.a.

Premiul Nobel pentru fizică pe 1926; membru de onoare străin al Academiei Române (1930) (d.1942, New York).

 

 

 

 

 

 

1872: A fost infiintata  Universitatea din Cluj, cu predare în limba maghiară si germana.

În anul 1868 ministrul maghiar al educaţiei, József Eötvös, a susţinut înfiinţarea la Cluj a unei universităţi cu predare în limbile maghiară, română şi germană , dar  cu toate acestea, în 1872, împăratul Francisc Iosif I a creat Universitatea din Cluj cu predare exclusiv în limba maghiară, fapt care a provocat serioase nemulţumiri comunităţii româneşti.

Din 1881 universitatea a purtat numele împăratului şi regelui Francisc Iosif al Austro- Ungariei . 

 

 

 

 

 

Din 1872  si pana la Marea Unire din 1918,  la Universitatea din Cluj au studiat peste 40.000 de studenţi, dintre care 2635 români. Dintre personalităţile româneşti care au trecut pe la Universitatea Franz Iosif din Cluj trebuie să îi amintim pe: Iuliu Maniu (student la Drept), Iuliu Haţieganu (Medicină), George Coşbuc (Filosofie), Vasile Meruţiu (Ştiinţe Naturale), şi alţii.

 

Primul rector maghiar al Universității din Cluj a fost profesorul Áron Berde de la Facultatea de Drept (1872), iar primul rector român a fost profesorul Sextil Puşcariu, de la Facultatea de Litere (1919).

Motto-ul universității clujene este în limba latină și sună cam așa: „Traditio Nostra Unacum Europae Virtutibus Splendet” ceea ce s-ar traduce, în limba română, în felul următor: „Tradiția noastră să strălucească împreună cu virtuțile Europei”.

1882:  Este data in folosinta prima hidrocentrala din SUA, la Appleton, in Wisconsin.

 

 

 

 

 

1895:  Insula Madagascar devine protectorat francez.

 

 

 

Imagini pentru Insula Madagascar map

 

 

 

 

 

 

1908: S-a nascut violonistul ucrainean David Fiodorovici Oistrach; (d. 1974).

 

 

 

 

Imagini pentru David Fiodorovici Oistrakh photos

 

 

 

 

 

 

 

1922: S-a nascut  actriţa britanică Deborah  Kerr (Deborah Kerr-Trimmer).

In anul 1994, a primit Premiul Oscar onorific, în semn de apreciere pentru activitatea desfăşurată pe platourile de filmare (-d.  16 octombrie 2007).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1924: S-a născut scriitorul american Truman Capote, (Truman Streckfus Persons), cunoscut pentru romanele sale  ”Harfa de iarbă”, “Cu sânge rece”, “Mic dejun la Tiffany” ; (m. 25 august 1984).

 

 

 

 

 

Imagini pentru Truman Capote

 

 

 

 

 

 

1939: Generalul  Władysław Sikorski devine şeful guvernului polonez în exil, dupa ocuparea Poloniei de catre Germania nazista si U.R.S.S.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1943: Poetul Tudor Arghezi a publicat pamfletul “Baroane”, îndreptat împotriva ambasadorului Germaniei la Bucuresti, Manfred von Kilinger, si  drept urmare a fost trimis în lagarul de la Târgu-Jiu, unde a stat închis pâna la 20.12.1943.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1941: În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial incepe Bătălia de la Moscova, in perioada 30 septembrie 1941 – 20 aprilie 1942.Armatele naziste suferă prima mare înfrîngere militară din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

 Efective militare antrenate la data de 1 octombrie 1941

Soldati germani1.000.000 soldaţi,Tancuri germane1.700 tancuri,Tunuri germane14.000 tunuri,Aviatie germana 950 avioane

1.250.000 soldaţiOstasi Sovietici1.000 tancuri tancuri sovietice7.600 tunuriTunuri sovietice677 avioaneAviatie sovietica

 Pierderi umane:

Soldati germani248.000 – 400.000

 650.000 – 1.280.000Ostasi Sovietici

 

 

Batălia se referă la apărarea capitalei sovietice, Moscova, şi la contraofensiva ulterioară a Armatei Roşii (armata sovietică), intre octombrie 1941 şi ianuarie 1942, pe frontul de răsărit al celui de-al doilea război mondial, împotriva forţelor Germaniei Naziste.

Adolf Hitler considera Moscova, (capitala Uniunii Sovietice şi cel mai mare oraş al ţării), obiectivul principal al Forţelor Axei.

Un plan separat german pentru cucerirea Moscovei purta numele de cod Operaţiunea Wotan.

Pentru prima oară din iunie 1941, forţele sovietice au oprit înaintarea germană şi au respins cu succes atacurile inamicului.

Această victorie l-a făcut pe Stalin mult prea încrezător în puterea Armatei Roşii, liderul sovietic luînd hotărîrea organizării unor noi ofensive.

 

 

 

 

 

1946: Tribunalul International de la Nurenberg a dat verdictul final in procesul criminalilor de razboi nazisti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1955: A murit, într-un accident de maşină,  la numai 24 de ani, actorul James Dean, un sex-simbol al anilor ’50: “Rebel fără cauză”, “La est de Eden”; (n. 8 februarie 1931).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1964: S-a nascut  actrita italiana Monica Bellucci.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1965: Generalul  Suharto preia puterea in Indonezia, după inabusirea unei  incercari de lovitura de stat comunista.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Suharto şi armata au  masacrat  peste cinci sute de mii de indonezieni suspectati de a fi comunişti sau simpatizanti ai comuniştilor.

 

 

1966: Fostul protectorat britanic  Botswana, îşi câştigă independenţa faţă de Marea Britanie. Seretse Khama a devenit primul preşedinte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1972: În Suedia a fost deschis Podul Öland, unul dintre cele mai lungi poduri din Europa (6.072 m).

 

 

 

 

 

1975: S-a nascut  Marius Urzică, gimnast român, campion olimpic la probele de cal cu mânere la Olimpiada Sydney, 2000).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1980: S-a nascut în Košice, in Cehoslovacia, Martina Hinggis, (Martina Hingisová Molitor), jucătoare profesionistă elvețiană de tenis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost un timp jucătoarea numărul unu în lume, câștigând cinci turnee „ Grand Slam” care cuprinde „Australian Open”, „French Open”, „Wimbledon” și „US Open” în simplu și nouă titluri în dublu feminin.

 

 

 

 

 

 1981: S-a nascut la  Hollywood, in California, Dominique “Domi” Helena Moceanu, gimnasta  americana de  origine romana,  membra  a echipei olimpice a Statelor Unite (“supranumita cele sapte magnifice”), castigatoare a medaliei  de aur la Jocurile Olimpice din   1996  în Atlanta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dominique a fost regatita de  legendarii antrenori  Marta şi Béla Károlyi.

 

 

 

 

 

1983: S-a nascut  la Barlad, gimnasta romana  Andrea Madalina Raducan, multipla campioana mondiala si olimpica.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1985: A murit  actrita franceza de film, Simone Signoret ; (n.25.03.1921).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1985: A încetat din viaţă seismologul american Charles Richter, iniţiatorul scării de magnitudine Richter; (n. 1900).

Si-a petrecut mare parte din viaţă în California, într-o zonă vulnerabilă din punctul de vedere seismic şi a realizat studii în domeniu la Universitatea din Stanford, fiind în acelaşi timp familiarizat şi cu datele şi cercetările Laboratorului de seismologie din Pasadena.

 

 

 

 

Charles Richter, iniţiatorul celebrei scări de magnitudine Richter, a devenit seismlog dintr-o ''eroare''

 

 

 

Charles Richter a mărturisit că a devenit interesat de seismologie dintr-o “fericită eroare”.

“Sincer vă spun, a fost un accident. În timp ce lucram pentru lucrarea de doctorat despre fizică teoretică,  doctorul Robert Milikan m-a chemat la dânsul în birou şi mi-a spus că laboratorul de seismologie caută un fizician.

Chiar dacă nu eram în domeniu mi s-a parut interesant. În scurt timp am renunţat la activitatea mea şi m-am alăturat echipei de seismologi în 1927”.

Scara Richter a fost creată în 1935 de Charles Richter şi Beno Gutenberg, un geolog şi seismolog german, de la California Institute of Technology şi indică energia eliberată în centrul unui seism.

Este o scară logartmică, pentru că magnitudinea, după Richter, corespunde logaritmului măsurării amplitudinii undelor de volum (de tip P şi S), la 100 km de epicentru şi este gradată de la 1 la 9, iar intensitatea cutremurelor se exprimă în numere fracţionare.

 

 

 

 

 

1986:  Mordechai Vanunu, israelianul care a dezvăluit  mass mediei britanice detalii cu privire la  programul nuclear israelian, este răpit la Roma in  Italia, de către  agenti ai serviciului secret al Israelului, Mossad.

In Israel este considerat  trădător.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mordechai Vanunu (născut la  14 octombrie 1954),  este un fost  tehnician nuclear care, invocând opoziția sa față de armele de distrugere în masă , a dezvăluit detalii cu privire la programul de arme nucleare Israelului in presa internationala.

A fost, ulterior, ademenit în Italia de către o  agenta Mossad, unde a fost drogat și răpit, fiind  transportat în Israel unde a fost  condamnat într-un proces care a avut loc în spatele ușilor închise.

 

Vanunu a petrecut 18 ani în închisoare, inclusiv mai mult de 11 în regim de izolare. Eliberat din închisoare în 2004, el a devenit supus unei game largi de restricții si de atunci el a fost arestat de mai multe ori pentru încălcări ale acestor restricții, inclusiv diverse interviuri pentru a da jurnaliștilor străini și încercări de părăsire a Israelului. 

De asemenea, Vanunu a parasit religia iudaica, trecand la crestinism.

 

În 2007, Vanunu a fost condamnat la șase luni de închisoare pentru încălcarea termenilor eliberării condiționate lui. Sentința a fost considerată neobișnuită, chiar de către acuzare, care a așteptat o pedeapsă cu suspendare. Ca răspuns, Amnesty International a emis un comunicat de presă la 2 iulie 2007, afirmând că „Organizația consideră Mordechai Vanunu să fie un prizonier de conștiință și solicită eliberarea sa imediată și necondiționată.”

În luna mai 2010, Vanunu a fost arestat din nou și condamnat la trei luni de închisoare, pentru  încălcarea condițiilor de eliberare din închisoare in 2004.

 

 

 

 

 

1999: In  Japonia s-a  produs un grav accident nuclear la  instalaţia de reprocesare a uraniului de la  Tokai-Mura , la nord-est de Tokyo.

 

 

 

 

2005 : Ziarul danez Jyllands-Posten a publicat 12 caricaturi ale profetului Mahomed.

Una din caricaturi îl viza pe acesta cu un turban sub formă de bombă cu fitil, asociindu-l astfel pe profet cu terorismul.

Publicarea desenelor a fost prezentată  , la data 17 octombrie în acelaşi an, în ziarul egiptean Al Fager. În religia musulmană este strict interzisă prezentarea chipului profetului. Această publicare a caricaturilor a fost interpretată de musulmani ca un afront şi o batjocorire obscenă a profetului Mohamed.

La începutului anului 2006, imamii Abu Laban şi Ahmed Akkari au întocmit un dosar care cuprindea şi cele 12 caricaturi daneze, care au declanşat un protest larg în lumea musulmană, însoţite de o serie de încercări de răzbunare şi de boicotare a produselor daneze. Aceste acte de răzbunare iniţiate de fanatici religioşi musulmani a costat viaţa a circa 100 de persoane.

Printre actele de violenţă se numără şi atacul asupra consulatelor daneze şi norvegiene.

Publicarea caricaturilor a fost urmată de o serie de dezbateri, discuţii despre religie, artă, libertatea gândirii şi libertatea presei.

 

 

 

 

 

2006:  A murit András Sütő, scriitor român de etnie maghiară; (n. 1927).

 

 

 

 

2007: A decedat David Ohanesian, renumit bariton român de etnie armeană (n. 1927).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2007: Prea Fericitul Părinte Daniel a fost întronizat Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

 

 

 

Imagini pentru patriarh daniel photos

 

 

 

 

 

A fost ales ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, de către Colegiul Electoral Bisericesc la data de 12 septembrie 2007.

 

 

 

 

 

2007: Rabinul Shlomo Sorin Rosen a fost instalat ca lider spiritual al comunităţilor evreieşti din România, in cadrul unei ceremonii desfășurate la Templul Coral din București.

Conform regulilor cultului mozaic, ritualul de învestire a constat în ceremonia dăruirii talitului – o pelerină cu care a fost îmbrăcat de către mentorul său, Marele Rabin,Menachem   Hachoen.

În data de 9 martie 2011, la Sinagoga Mare din București a avut loc un eveniment special în onoarea rabinului Shlomo Sorin Rosen, cu ocazia încheierii activității de Prim Rabin al comunităților evreiești din România.

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

Sfantul Grigorie Luminatorul

 

 

Sfântul Grigorie Luminatorul (240-332), Apostolul Armeniei, s-a nascut la Valarshapat, capitala provinciei Ararat, in Armenia. Traditia  il prezinta ca descendent al unei familii nobile.

Inca de prunc, Grigorie a fost trimis in Cezareea Capadociei, unde a fost crescut in credinta crestina si botezat. Tot aici s-a  casatorit si a avut doi fii: pe Vhartanes si Aristages.

Istoricul Agathangel (secretar al imparatului armean Tiridates) ne informeaza ca Grigorie a revenit in Armenia pentru a-si increstina conationalii.

Leontiu de Cezareea il hirotoneste episcop, iar Petru de Sevaste il intronizeaza episcop al Armeniei.

El va distruge templul si altarul zeilor pagani locali din Ashtishat.
 ,In anul  298,
Tiridates IV a devenit regele pagan al Armeniei si  a incercat sa  restabileasca sarbatorile zeiței Anahit .

Grigore, care era creștin, și-a exprimat dezacordul, refuzand  să participe, motiv pentru care, regele a decis să-l arunce într-o groapă  care se va numi „inchisoarea Sfântului  Grigorie,” unde acesta va sta  timp de treisprezece ani.

Dupa o vreme, Tiridates a cazut  bolnav și a decis să-l elibereze  pe sfant din inchisoare, in speranta ca il va  vindeca, ceea ce s-a iîntamplat in mod miraculos.

Astfel, Grigorie devenit oficial, primul din istorie, Catolicos al Armeniei, ceea ce a facut din regatul  Armeniei cea mai veche țară creștină din lume.

In cele din urma, Grigorie a  izbutit  sa-l converteasca si pe rege, impreuna cu familia sa si cu intreg poporul.

Spre sfarsitul vietii, Sfantul Grigorie Luminatorul se retrage pentru a duce o viata solitara intr-o pestera din Manyea, in provincia Taran si moare in salbaticie.

Niste pastori ii gasesc trupul si, nestiind cine era, au ridicat deasupra lui o movila de pietre.


Grigorie a murit aproximativ in anul 331. descendenții săi direcți, facand parte din dinastia Gregorienilor, care a va controla  Satul crestin armean timp de o sută de ani.

Sfantul Grigorie Luminatorul i-a hirotonit episcopi pe cei doi fii ai sai. Aristages a fost succesorul tatalui sau la tronul patriarhal al Armeniei.

Acesta a participat si la sinodul I ecumenic de la Niceea (325). Se pare ca Sfantul Grigorie ar fi facut o calatorie la Roma impreuna cu Tiridates.

Biserica Apostolică Armeană, independenta si  bisericile ortodoxe de asemenea, il sarbatoresc pe 30 septembrie pe Sfântul Grigorie. Aceasta  este  cea mai importantă sărbătoare în Armenia.

 

 Pe  30 septembrie este   Ziua Internaţională a Traducătorilor si se celebreaza   în întreaga lume  de ziua Sfântului Ieronim, care a tradus Biblia din limba greacă, ebraică şi aramaică, în limba latină,in urma  cererii Papei de a revizui traducerile vechi ale Sfintei Scripturi.

Traducerea Sfântulului Ieronim a  Bibliei Vulgata, este încă textul oficial al Bibliei în Biserica Romano – Catolică.

 Ieronim a fost sanctificat în Biserica Romano – Catolică şi recunoscut ca Doctor al Bisericii.

De asemenea, Ieronim a fost sanctificat şi de Biserica Ortodoxă, fiind numit Fericitul Ieronim. 

 

 

Tot in aceasta zi facem pomenirea:

 

– Sfintelor Mucenite Ripsimia, Gaiani si alte treizeci si doua cuvioase mucenite femei si fecioare;

– Sfintilor celor saptezeci de mucenici, carora li s-au taiat capetele impreuna cu Sfanta Ripsimia;

– Sfantului Mucenic Stratonic;

– Sfantului Mucenic Mardonie;

 

 

 

 

 

 

VIDEO :  ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=FMGjtdTOKpU

 

 

 

 

 

 

Bibliografie ( surse):

Crestin  Ortodox.ro; E.maramures.ro; mediafax.ro; Istoria md; Istoriculzilei blogspot.com; Wikipedia.ro.

 

30/09/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

4 comentarii »

  1. Reblogged this on Cronopedia.

    Apreciază

    Comentariu de munteanioan | 30/09/2016 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: