CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 28 SEPTEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

28 septembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

551 î.Hr.: S-a nascut filosoful chinez  Confucius; (d. 479 î.Hr.).

 Opera sa a influențat în mod deosebit filozofia Asiei răsăritene.

 

 

 

 

 

 Imagine similară

 

 

 

Din învățătura sa s-au desprins diferite linii de gândire și școli   filozofice sau doctrine religioase. Confucianismul  a devenit ideologia oficială a monarhiei chineze în timpul celor două dinastii Han (206 î.Hr. – 220 d.Hr.), răspandindu-se în antichitate și în evul  mediu în Coreea, Peninsula Indochina, Japonia.

 

 

 

 

 

Anul 480 î.Hr. : In bătălia de la Salamina,  flota greceasca condusa de  Temistocle,  infrange  flota persana comandata de imparatul Xerxes I .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temistocles (nascut probabil in anul  524, decedat in 459 î.Hr.),  a fost  un politician şi  general atenian, care s-a afirmat  în primii ani ai democraţiei ateniene, împreună cu marele său rival Aristides .

Ca politician, Temistocle a  beneficiat de sprijinul atenienilor din clasa de jos, şi a fost  în general in contradicţie cu nobilimea ateniana.

Ales archonte în 493 î.Hr.(titlu dat magistraților supremi din conducerea republicii ateniene), el a luat măsuri pentru a spori puterea navală a Atenei.

În timpul primei invazii persane in  Grecia,  a luptat la Bătălia de la Marathon şi a fost  unul dintre cei 10 strategoi (generali) atenieni  participanti la această bătălie.

În anii de după Maraton, până la a doua  invazie  persana,  el a devenit cel mai important politician din Atena, continuand  să militeze  pentru creerea unei  flote puternice ateniene.

In anul 483 î.Hr. i-a convins pe atenieni sa construiasca  o flotă de 100 trireme (vase de razboi), acestea  dovedindu-se hotaratoare in  viitoarea batalie cu flota persana.

În timpul  celei de-a doua invazii a persilor, Temistocle a  comandat   in bataliile navale de la   Artemisium şi Salamina, unde victoriile decisive ale grecilor au constituit  punctul de cotitură în razboiul care avea sa se încheie în anul următor cu  înfrângerea perşilor, in batalia de la  Plataea .

 

 

 

 

 

 

48 î.Hr.: Moare generalul roman Pompeius (Cnaeus sau  Pompei cel Mare, n. 29 septembrie 106 î.Hr.).

 

 

 

 

 

Fișier:Hw-pompey.jpg

 

 

 

 

 

 

Dupa bătălia de la Pharsalos,din Tesalia, desfasurata la  9 august, anul 48 î.Hr., in care  a fost infrant de Iulius Cesar,  Pompei s-a refugiat în Egipt, unde a fost asasinat  din ordinul regelui Ptolemeu al XIII-lea Theos Philopator.

 Infrângerea si moartea lui Pompei, au deschis drumul pentru transformarile ulterioare ale  Romei, de la Republică la Principat şi apoi la Imperiu.

 

 

 

 

 

 

235 e.n.: Papa Ponțian (în latina Pontianus) a demisionat. A deținut funcția papală între  anii 230-235.

În anul 235, după moartea împăratului Alexandru Sever, succesorul său, Maximin Tracul , a dezlănțuit o nouă persecuție împotriva creștinilor.

Papa Ponțian a fost arestat și deportat în minele din Sardinia și, aceeași soartăa avut-o și  antipapa  Hippolyt.

 

 

 

 

Imagine similară

 

 

 

 

 

La 28 septembrie 235 Ponțian a abdicat, fiind astfel primul episcop roman care renunță la pontificat. Data abdicării sale, redată în Catalogul Liberian din sec. al IV-lea, este prima dată certă din istoria papilor.

Scurt timp după abdicare, papa a murit în detenția din minele sarde alături de rivalul său Hippolyt, cu care se reconciliase.

 

 

 

 

 

 

351: Constantiu al II-lea (Constantinus Flavius Iulius, n. 7 august 317 – d.3 noiembrie 361), al doilea fiu al imparatului Constantin cel Mare si al Faustei, il infrange pe uzurpatorul Flavus Magnus Magnentius  in batalia de Mursa Major.
Batalia a avut loc undeva pe valea râului Drava, un afluent Dunării (în   Croația de azi) si a fost una dintre cele mai sângeroase din istoria militară romană.

Potrivit Zonaras (xiii 8.17), Magnentius pierdut peste de două treimi din trupele sale, iar  Constantius aproximativ jumatate din armata sa, numarul total al pierderilor fiind de peste 50.000 de soldati,  intr-un  un moment în care Imperiul se afla sub o mare presiune externă, fiind invadat goți, alemanni și perși, precum și era macinat de  disensiuni interne și revolte.

 

 

 

 

Imagini pentru Constantiu al II-lea

 

 

 

 

 

Dupa bătălia de la Mons Seleuci (353), Constantiu al II-lea devine imparat al intregului Imperiu Roman .

 

 

 

 

 

 365: Uzurpatorul Procopius se proclama imparat, împotriva împăratului Valens. După Ammianus Marcellinus, el era văr de mamă cu imparatul Iulian Apostatul.
La moartea lui Iulian, Procopius ar fi trebuit să fie desemnat împărat, dar trupele l-au ales pe generalul Iovian.

Dupa moartea lui Iovian, Procopius s-a declarat împărat  și a preluat controlul provincilor Tracia si Bitinia.

A fost capturat în bătălia de la Thyatira și mai târziu executat din ordinul lui Valens pe 27 mai 366.

Este cateodata  confundat cu istoricul din timpul lui Iustinian I, Procopius din Cezareea.

 

 

 

 

 

929 (sau 935): Sfantul  Venceslas I al  Boemiei (Václav in ceha), moare asasinat de fratele sau  Boleslav cel Crud.

S-a nascut in anul 907 si a fost duce (kníže) al Boemiei din anul  921 până la asasinarea sa.

În septembrie 935 (în surse mai vechi anul 929) un grup de nobili adepti ai fratelui sau mai mic, Boleslav,au complotat pentru  uciderea lui.  Boleslav l-a invitat pe Wenceslas la sărbătoarea Sfinților Cosma și Damian din Stará Boleslav, acesta fiind ucis în drum  spre biserică. Boleslav ia urmat astfel ca duce  de Boemia.

Wenceslas a fost considerat un martir și un sfânt imediat după moartea sa,
Imnul „Svatý Václave” (Sfântul Wenceslas), este una dintre cele mai vechi melodii cunoscute in istoria ceha.

Rădăcinile sale pot fi găsite în secolul al 12-lea și încă face parte din cele mai populare cântece religioase în ziua de azi. În 1918, la începutul statului cehoslovac, s-a discutat posibilitatea ca acest cantec sa fie alees ca  imn  național.

Sfantul este celebrat pe 28 septembrie, iar incepând cu anul 2000, sărbătoarea Sfântului Wenceslas este Ziua statalității cehe.

 

 

 

 

 

https://i2.wp.com/www.pemptousia.ro/files/2013/09/AgiosWenceslaus02-e1380313818969.jpg

 

Venceslas I Boemiei

 

 

 

Este considerat sfantul patron al Republicii Cehe şi e venerat ca martir în Biserica Catolică pe 28 septembrie.

 

 

 

 

 

 

1066: Armata ducelui normand William Bastardul (William  Cuceritorul), invadeaza Anglia, debarcand cu o flotă de 600 de vase in  Britania, în zona orașului Pevensey.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

William Cuceritorul (1027 – 9 septembrie 1087) a fost Duce al Normandiei din 1035  pana in 1087 și rege al Angliei din 1066 pana in 1087.  

Dupa victoria acestuia în batalia de la Hastings la 14 octombrie 1066,impotriva ultimului rege anglo-saxon  Harold al II-lea (Harold Godwinson), Anglia a fost luata  în stăpânire  de către normanzi.

A fost ultima cucerire străină reușită a Angliei.

 

 

 

 

 

 

1197: A murit Henric al VI-lea (noiembrie 1165), rege al Germaniei in 1190, imparat al Imperiului Romano-German din 1191 si  rege al Siciliei  prin căsătorie din  1194 până la moartea sa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Devenise cel mai puternic monarh de la Marea Mediterana, primind tribut din partea Imperiului Bizantin.

A murit pe  neașteptate la Messina, in Sicilia, bolnav de malarie, in timp ce pregătea o cruciadă.

 

 

 

 

 

1322: Împăratul romano – german Ludwig al  IV- lea, îl învinge pe Frederic I al Austriei în Bătălia de la Mühldorf.

 

 

 

 

 

 

1538: In bătălia navală de la Prévéza  în nord-vestul Greciei, flota otomana comandata de Khaire ad Din,  invinge flota hispano-venetiana  a Ligii Sfinte, comandata de amiralul genovez Andrea Doria.

Alianta crestina a pierdut 49 de nave distruse sau capturate de otomani, victoria turcilor asigurandu-le suprematia navala in Mediterana  pana la infrangelrea lor din 1571 in marea batalie de la Lepanto.

Unii istorici sustin ca batalia de la  Prévéza a fost cea mai mare victorie navala din istoria Turciei.

 

 

 

 

 

 

1542: Navigatorul portughez Juan Rodriguez Cabrillo atinge tarmul Californiei, în dreptul localităţii San Diego, în Statele Unite  de astăzi.

 

 

 

 

Imagini pentru Juan Rodriguez Cabrillo photos

 

 

 

 

1737:  Episcopul Ioan Inochentie Micu – Klein, a prezentat Dietei ungare un memoriu, în numele “naţiunii române” din Transilvania, faţă de refuzul  de a înlocui termenul “naţiune” cu acela de “români” sau de “plebea românească”.

Inocenţiu Micu-Klein, pe numele laic Ioan Micu, (n. 1692, Sadu, Mărginimea Sibiului – d. 22 septembrie 1768, Roma), a fost episcop greco-catolic al Episcopiei române unite de Făgăraş. În anul 1737 a mutat sediul episcopal la Blaj, unde a ridicat Catedrala „Sfânta Treime” şi mănăstirea cu acelaşi hram.

A primit titlul de baron, devenind si  membru al Dietei – Adunarea legislativă a Principatului Transilvania.

Fiind primul român  care a intrat in in Dieta Transilvaniei, a cerut drepturi pentru poporul român cu argumente bine precizate:

Românii sunt cei mai vechi locuitori ai ţării;

Românii sunt populaţia cea mai numeroasă din Ardeal;

Românii lucrează pământul şi ocnele (muncile cele mai grele);

Românii dau cele mai mari contribuţii şi, în virtutea voinţei imperiale exprimată prin cele două diplome leopoldine, trebuie să se facă dreptate şi poporului român.

Deci şi românii au dreptul să fie recunoscuţi ca naţiune, a patra din Ardeal, nu numai „plebs valahica”. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reprezentanţii celor trei naţiuni privilegiate (ungurii,sasii si secuii),  s-au împotrivit, spunând că această cerere cuprinde „nişte lucruri pe care nu le-a cerut nimeni până acum”, Dieta nepermitand citirea documentului.

 

 

 

 

 

 

 

1803: S-a născut scriitorul  francez Prosper Mérimée.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prosper Mérimée este considerat  creatorul nuvelei moderne în literatura franceză: “Colomba”, „Carmen” ( scriere din care s-a inspirat compozitorul G. Bizet în compunerea operei cu acelaşi nume); (m. 23 septembrie 1870).

 

 

 

 

 

 

1841: S-a născut omul politic Georges Benjamin Clémenceau, preşedinte al Conferinţei de Pace de la Paris (1919-1920), unul dintre autorii Tratatului de Pace de la Versailles;  (m. 24 noiembrie 1929).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1844: Oscar I, este încoronat rege al Suediei si Norvegiei .

 

 

 

Imagine similară

 

 

 

 

 

1848: A treia Adunare naţională de la Blaj a adresat Parlamentului de la Viena “Memoriul poporului român din Transilvania”, prin care se susţinea principiul egalităţii naţionale cu toate popoarele din imperiu.

 

 

 

 

 

 

 Imagini pentru A treia Adunare naţională de la Blaj photos

 

 

 

 

La adunare au participat peste 20.000 de tarani romani condusi de Avram Iancu, Axente Sever si Iovin Bran. Recunoscuta ca ”Adunarea Martiala”, intrunirea a hotarat infiintarea de urgenta a unei armate revolutionare romanesti.

Simion Barnutiu, August Treboniu Laurian si Alexandru Papiu Ilarian au fost pasoptistii care au dat tonul adunarii. Participantii au respins unirea Transilvaniei cu Ungaria si au refuzat sa recunoasca guvernul de la Pesta.

De asemenea, au decis sa infiinteze Comitetul National Roman ca organ de conducere a natiunii si au cerut reorganizarea constitutionala a Transilvaniei.

A treia adunare de la Blaj a dus la formarea unei armate de 300.000 de oameni.

La initiativa lui Avram Iancu, romanii s-au constituit in 15 legiuni comandate de un prefect, care au inceput lupta impotriva dominatiei maghiare chiar din luna octombrie.

 

 

 

 

 

 

1858: Este fotografiată  de catre englezul William Usherwood, prima cometă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1864: Se înfiinţează, la Londra, sub conducerea lui Karl Marx şi Friedrich Engels, „Asociaţia Internaţională a Muncitorilor” (cunoscută sub numele de Internaţionala I).

 

 

 

 

Karl Marx, revoluţionar, întemeietorul Asociaţiei Internaţionale a Muncitorilor, Londra, Marea Britanie

Friedrich Engels, revoluţionar, întemeietorul Asociaţiei Internaţionale a Muncitorilor, Londra, Marea Britanie

 

 

 

 

 

 

 

1868: S-a deschis, la Sibiu, primul Congres naţional-bisericesc al românilor ortodocşi din Transilvania şi Ungaria; a fost adoptat “Statutul organic”, care consfinţea principiile fundamentale ale autonomiei Mitropoliei ortodoxe române din Transilvania şi Ungaria.

 

 

 

 

 

 

1871:  S-a nascut Pietro Badoglio, mareşal şi om politic italian, şef al marelui stat major al armatei italiene (1937-1940) si prim-ministru al Italiei (1943-44).

A  participat la cele doua razboaie mondiale si la razboaiele de cotropire duse de Italia, în deceniul 4, în Africa.

Pietro Badoglio, Primul Marchiz de Sabotino (d. 1 noiembrie 1956), a  fost membru al Partidului Național Fascist și a comandat armatele italiene  în timpul dictaturii lui Benito Mussolini.

Dupa anexarea Etiopiei a fost  înnobilat  cu titlul de duce de Addis Abeba.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cand Mussolini a fost înlăturat de la guvernare și arestat, Badoglio a fost numit de regele Victor Emmanuel al III-lea in functia de prim ministru al noului guvern italian.

A semnat armistițiul cu Aliații si l a 13 octombrie, la Brindisi, a anunțat declarația de război a Italiei față de Germania Nazistă.

 

 

 

 

 

1876:  A decedat  Costache Negri, publicist si  diplomat român,  participant la Revoluţia de la 1848; (n.martie 1812).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1882: S-a născut istoricul şi arheologul Vasile Pârvan, considerat  părintele arheologiei româneşti; membru al Academiei Române;  (m. 26 iunie 1927).

 

 

 

 

 

 

A elaborat un vast plan naţional de cercetări arheologice, întreprinzând săpături sistematice în aşezări din Dobrogea şi Muntenia; a descoperit, în 1913, cetatea Hristia; (d.26 iunie 1927).

 

 

 

 

1884: Se inaugurează tronsonul de cale ferată Adjud-Târgu Ocna.

 

 

 

 

 

1891 : A încetat din viaţă poetul şi prozatorul  american, Herman Melville: “Moby Dick” (n. 1 august 1819);  (“Moby Dick sau balena albă”, “Timoleon”).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1895 : A încetat din viaţă chimistul şi biologul Louis Pasteur; a descoperit natura infecţioasă a unor boli ale omului şi animalelor (antraxul, pesta aviară ş.a.); (n. 27 decembrie 1822).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1899: A încetat din viaţă pictorul simbolist italian Giovanni Segantini, reprezentant al curentului Art Nouveau; (n.15 ianuarie 1858, Trentino, în Austro- Ungaria).

 

 

 

 

 

 

A fost unul dintre cei mai cunoscuți artiști din Europa, de la sfârșitul secolului al 19-lea,  picturile sale fiind expuse în marile muzee ale lumii.

 

 

 

 

 

 

 

La 28 septembrie 1914 (10 octombrie 1914, stil nou) : A urcat pe tronul Romaniei regele Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen (10 octombrie după calendarul vechi), născut Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen( n.1865 – d. 1927). 

Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen, nepotul şi succesorul regelui Carol I, a jurat credinţă României,  promiţând că va fi “un bun român”.

A fost unul din făuritorii României Mari. 

 

 

 

 

 

Foto: Majestatea Sa Ferdinand (1865-1927), Rege al României (1914-1927), Principe al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, născut Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen

 

 

 

 

S-a căsătorit  în decembrie 1892 cu Maria (1875-1938),  nepoata reginei Victoria a Marii Britanii, avînd şase copii: Carol, Nicolae, Elisabeta, Mărioara, Ileana şi Mircea.

Majestatea Sa Ferdinand al României, a fost  protector şi preşedinte de onoare al Academiei Române.

A decedat la 20 iulie 1927.

 

 

 

 

 

 

 1916: 13/26 septembrie15 septembrie / 28 septembrie – S-a incheiat  Bătălia de la Sibiu, prima mare Batalie de pe Frontul de Nord, in urma careia armata română e obligată să se retragă, in fata ofensivei trupelor germano-austro-ungare

 

 

 

Generalul Eremia Grigorescu, comandantul trupelor române

 

   Imediat dupa Batalia de la Sibiu, in perioada 28 septembrie – 11 octombrie 1916, se va desfasura Prima Bătălie de la Oituz, in care trupele române, comandate de generalul Eremia Grigorescu,vor opri  înaintarea armatei germano-austro-ungare şi printr-o singură contraofensivă, restabilesc linia frontului pe vechea frontieră din Carpaţi.

 

 

 

 

1916 : S-a născut actorul american Peter Finch, deţinător, în 1977, al Premiului Oscar pentru rolul din filmul “Network”; (m. 14 ianuarie 1977).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1918: Ferdinand I, regele României (1914-1927), a dat o Proclamatie catre ostasi, în care îi îndemna sa ia din nou armele pentru a înfaptui „visul nostru de atâtea veacuri: unirea tuturor românilor, pentru care în anii 1916-1917 ati luptat cu atâta vitejie”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1924: Este efectuat primul înconjur al lumii cu avionul.

Primul ocol al Pamantului cu avionul a durat 175 de zile, acoperind 44 360 km (27 553 mile), cu opriri in 61 de orase, timpul total de zbor fiind de 371 de ore, 11 minute.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 1924, patru avioane de croaziera ale lui Douglas World si opt americani menbrii ai echipajului au plecat de la Seattle, Washington, pentru a incerca primul zbor in jurul lumii. 175 de zile mai tarziu trei dintre avioane, echipajele lor deveneau primii ce au facut ocolul Pamantului.

 Fiecare din avioane a fost numit dupa un oras american :

Seattle, cu echipajul Mr.Frederick Martin (pilot si comandant de zbor) si Sg. Alva Harvey (mecanic de zbor);

Chicago, cu Lt. Lowell H. Smith (pilot) si Lt.cl.I Leslie Arnold;

Boston, cu Lt.Gr.I Leigh P. Wade (pilot) si Sg. Henry H. Ogden la bord si

New Orleans, cu Lt. Erik Nelson (pilot) si Lt. Jack Harding in carlinga.

In 30 aprilie, Seattle s-a zdrobit intr-o ceata deasa de un masiv muntos de langa Port Moller in peninsula Alaska. Maiorul Martin si Sergentul Harvey au razbatut din salbaticie. Restul echipajelor au continuat, zburand spre Japonia, Asia de Sud Est, India, Estul Mijlociu, Europa, Anglia si Irlanda.

 

 

 

 

 

 

1924: S-a născut  popularul actor  italian Marcello Mastroianni: (“La dolce vita”, “Nopţi albe”, Divort în stil italian”, “Casatorie în stil italian”, “Floarea soarelui”); (d.19.12.1996).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1928: Biologul și farmacologul scoțian Alexander Fleming  a observat în laboratorul său pentru prima oară un mucegai    care omora bacterii, descoperind ceea ce astăzi poartă numele de  penicilina.

 

 

 

 

 

 

1931:  S-a nascut scriitorul  și criticul literar român Valeriu Râpeanu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valeriu Râpeanu este un exeget  de seama al operei marelui istoric Nicolae Iorga.

A scris si monografia “Al. Vlahuţă” si a  îngrijit antologia  “Dramaturgia contemporană românească”.

 

 

 

1934: S-a nascut la Paris, actrita franceza Brigitte Bardot (BB), un sex simbol al cinematografiei anilor ’60 . 
A urmat cursuri de balet si modeling, iar aparitia pe coperta revistei Elle a propulsat-o in industria cinematografica. Primul ei rol a fost in filmul lui Jean Boyer “Le Trou Normand”, care a avut premiera in 1952.

 

 

 

Imagine similară

 

 

 

A urmat apoi “Et Dieu créa la femme” (1956, “si Dumnezeu a creat femeia”), productie care a asezat-o pe actrita in randul vedetelor de talie mondiala, dar care mai ales i-a scos in evidenta sex-appeal-ul.

S-a casatorit cu regizorul Roger Vadim, care a ajutat-o enorm in cariera.

Dupa divortul din 1957, a mai fost casatorita cu actorul Jacques Charrier, playboy-ul german Gunther Sachs si politicianul Bernard d’Ormale. A mai avut, de asemenea, relatii cu solistul Serge Gainsbourg, precum si cu Jimi Hendrix.

La acea vreme a fost printre putinele actrite europene careia presa americana i-a acordat extrem de multa atentie.

Alaturi de Marilyn Monroe, BB a fost simbolul sexualitatii in anii ’50-’60. S-a retras din activitate in 1973, dedicandu-se campaniilor de aparare a drepturilor animalelor.

In anii ’90, luarile sale de pozitie impotriva homosexualilor, imigrantilor, precum si a celor fara locuri de munca i-au stirbit reputatia, fiind chiar acuzata de incitare la ura impotriva acestor categorii sociale.

 

 

 

 

 

1939: În timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, capitala poloneză  Varsovia capitulează.

 

 

 

 

 

 

1953 : A decedat Edwin Powell Hubble, om de stiintă american, fondatorul astronomiei extragalactice; (n.20.11.1889).

 

 

 

 

 

 

Foto: Hubble si  telescopul care ii poarta numele.

 

 

 

 

 

1961:  În urma unei lovituri de stat  militare, Siria părăsește Republica Araba Unita  – uniunea sa cu Egiptul.

 

 

 

 

 

1966: A murit  poetul  francez André Breton; (n. 1896).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost iniţiatorul şi unul dintre fondatorii curentului cultural suprarealist, împreună printre alţii cu Paul Eluard, Luis Buñuel şi Salvador Dalí .

Manifestele suprarealiste ale lui Breton conţin cele mai importante expuneri teoretice ale mişcării.

 

 

 

 

 

 

1970: A încetat din viaţă scriitorul american John Roderigo (Dos Pasos), reprezentant al “generaţiei pierdute”; a introdus noi procedee literare, similare montajului de film (“Manhattan Transfer”, trilogia “SUA”); (n. 14 ianuarie 1896).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1970 : A decedat Gamal Abdel Nasser, preşedintele statului egiptean în perioada 1956-1970, liderul de necontestat al mişcării panarabe.

Datorită calităţilor diplomatice dovedite în perioada crizei Canalului Suez (în 1956), s-a situat între luptătorii din linia întîi ai naţionalismului arab.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nasser nu a putut însă evita înfrîngerea suferită de egipteni în aşa-numitul Război de 6 zile, din anul 1967, purtat împotriva statului Israel ; (n.15.01.1918).

Nasser a muritin urma unui infarct  la Cairo, la o conferință cu liderii arabi despre masacrul din Iordania, unde au foști uciși mii de palestinieni, operațiune numită „Septembrie Negru din  Iordania.

 

 

 

 

 

 

 

1978 : A încetat din viaţă Papa Ioan Paul I; (n. 17 octombrie 1912).

Născut Albino Luciani (17 octombrie 1912 – 28 septembrie 1978), a fost papă al Bisericii Romano-Catolice și suveran al Orașului Vatican între 26 august 1978 și 28 septembrie 1978.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pontificatul său, care a durat  numai 33 zile, a reprezentat unul dintre cele mai scurte pontificate din istoria papalității.

 

 

 

 

 

 

 

1989: Dictatorul filipinez Ferdinand Marcos a murit in exil, dupa trei ani de la alungarea sa din tara,  in urma unei revolte populare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1991: Sunt aduse de la Marasesti si înhumate în Parcul Libertatii  din capitala, osemintele Eroului Necunoscut.

 

 

 

 

Cititi povestea acestui erou  AICI

 

 

 

 

1991: A încetat din viaţă Miles Davis, cântăreţ de jazz, compozitor şi conducător de orchestră; (n. 26 mai 1926).

 

 

 

 

 

 

1994:  Feribotul Estonia s-a scufundat în Marea Baltică, înregistrandu-se 912 victime.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1996: Fostul presedinte prosovietic al Afganistanului, Mohammad Najibullah, este torturat si asasinat de talibani.

 Mohammad Ahmadzai Najibullah  (născut la 6 august 1947, în Gardiz, Afganistan) a fost al cincilea și ultimul șef de stat al Republicii Democrate Afganistan.

Șef de informații al regimului comunist afgan sustinut de armata sovietica, el a preluat  în timpul războiului dus de sovietici din Afganistan, sefia statului și Partidul Popular Democrat din Afganistan, înlocuindu-l pe  Babrak Karmal, care pierduse încrederea URSS.

încrcat să consolideze regimul și să rămână la putere după retragerea sovietică, dar  încercarea sa  de a lansa o politică de reconciliere națională” nu a reusit fiind  răsturnat  de la putere în 1992.

Nereusind să părăsească țara, el s-a refugiat în clădirea ONU din Kabul, unde a rămas timp de patru ani.

În 1996, talibanii fundamentalisti cuceresc capitala Kabul, invadeaza cladirea ONUși il ucid pe Najibullah.

 

 

 

2000: A decedat  Pierre Elliott Trudeau, om politic canadian, fost prim-ministru al Canadei; (n.18.10.1919).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2000:  În Danemarca, un procent de 53,2% dintre votanti a  refuzat  aderarea la  zona euro.

 

 

 

 

 

2003 : A încetat din viaţă regizorul, scriitorul, scenaristul şi producătorul american de origine greacă, Elia Cazan (Kazanjoglous); laureat în 1999 al Premiului Oscar pentru întreaga activitate; (n. 7 septembrie 1909).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2004 : A decedat  Geo Dumitrescu, poet, membru fondator al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Academiei Române (« Nevoia de cercuri »,”Aventuri lirice »,”Libertatea de a trage cu puşca »); (n.18 mai 1920).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2006:  A încetat din viaţă scriitorul, criticul  literar, publicistul şi poetul român Virgil Ierunca (Virgil Untaru): “Semnul mirării”, “Poeme de exil”, “Româneşte”;  (n. 16 august 1920).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2007:  A încetat din viaţă regizorul şi scenaristul  Savel Stiopul; (n. 15 iunie 1926).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cariera sa a inceput in 1950, cele mai valoroase producţii ale sale fiind considerate „Anotimpuri” (1963) şi „Falansterul” (1979), ambele selecţionate la la Festivalul de la Cannes.

„Natura filmelor mele nu a avut un impact imediat in ţară, abia după 10-15 ani au fost văzute cu ochii care trebuie. Ca atare, nu am căştigat niciodată vreun premiu aici, dar am luat premii importante in străinătate şi de trei ori am fost nominalizat la Cannes”, mărturisea Savel Stiopul intr-un interviu acordat unui cotidian bucurestean..

A fost inmormăntat ieri la prănz la Cimitirul Armenesc din Bucureşti.

 

 

 

 

 

 

2008:  Compania americană SpaceX a lansat pe orbită prima navă spaţială privată, Falcon 1.

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Sfantul Cuvios Hariton Marturisitorul

 

 

 

 

 

Sfantul Cuvios Hariton a vietuit in cetatea Iconiu, in timpul imparatului Aurelian (270-275). Pentru ca a marturisit ca este crestin, a fost supus la multe chinuri.

A fost torturat si batut, pana cand trupul sau s-a facut tot numai o rana. A fost eliberat din temnita dupa moartea imparatului Aurelian.

In timp ce se indrepta spre Ierusalim, a fost prins de niste talhari.

Din Sinaxar aflam ca un sarpe veninos a intrat in vasul cu vin din care beau talharii si le-a adus moartea acestora.

Sfantul Hariton a facut o biserica din pestera talharilor si cu aurul gasit la acestia a ridicat o manastire.

A trecut la cele vesnice la adanci batraneti.

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

– Sfantului Proroc Baruh;
– Sfantului Sfintitului Mucenic Marcu, pastorul;
– Sfintilor Mucenici si frati Alexandru, Afiu si Zosima;
– Sfantului Mucenic Pimen;
– Sfintilor Mucenici Nicon, Neon si Eliodor;
– Sfintilor Mucenici Calinic si Eustatie Romeul;
– Sfantului Mucenic Alexandru.

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY :

 

http://www.youtube.com/watch?v=sXy_hk2_hfc

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Marina Kozlovski;

 3. e.maramures.ro;

 4. Mediafax.ro;

 5. Istoriculzilei blogspot.com;

 6. Istoria md.;

 7. Wikipedia.ro.

 

28/09/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

5 comentarii »

 1. Reblogged this on Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de munteanioan | 28/09/2016 | Răspunde

 2. MULTUMESC

  Apreciază

  Comentariu de SECRIERU IOAN | 28/09/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: