CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 27 SEPTEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27 septembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

1066: Ducele Normandiei, William Cuceritorul,  pleaca in fruntea unei armate spre Anglia.

Pe 28 septembrie William  Bastardul (care va fi numit  William Cuceritorul), va debarca cu o flotă de 600 de vase pe Insula  Britanica, în zona oraşului Pevensey, declanşând cucerirea normandă a Angliei.  

Victoria care a urmat asupra regelui Harold al II-lea în bătălia de la Hastings, a marcat începutul unei noi ere în istoria britanică. William a avansat spre Londra, care i s-a supus, iar in ziua de Crăciun a anului 1066, a fost încoronat la Catedrala Westminster, ca întâiul rege normand al Angliei,  iar perioada anglo-saxonă a istoriei britanice s-a sfârşit.

Limba franceză a devenit limba oficială a curţii regale şi treptat s-a contopit cu limba anglo-saxonă, dând naştere limbii engleze medievale, din care a rezultat engleza modernă .

A fost ultima cucerire străină reuşită a acestei ţări.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

William Cuceritorul (n cca. 1028 –  d.9 septembrie 1087), a fost rege al Angliei din 1066 până în 1087.

Descendent al vikingilor, el a fost Duce de Normandia din 1035 sub numele de William al II-lea.

 

 

 

 

 

 

1130: Principele normand  Roger al II-lea (n. 22 decembrie 1095 – 26 februarie 1154), este uns  rege al Siciliei de către Papa Anaceltus al II-lea.

 El și-a început domnia fiind conte de Sicilia din 1105 , devenit apoi duce de Apulia si Calabria (1127), apoi rege al Siciliei (1130).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Până la moartea sa, petrecută la vârsta de 58 de ani, Roger reușise deja să unească toate cuceririle anterioare ale normanzilor din sudul Italiei într-un regat unic, cu o conducere puternic centralizată.

 

 

 

 

 

 

1271: S-a nascut Venceslau al II-lea, în cehă Václav, penultimul domnitor din dinastia de Přemysl; ( d.21 iunie 1305). A  fost, începând cu 1278, rege al Boemiei și din  1300, rege al Poloniei.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A  promulgat in Boemia un Cod (Jus regale montanorum), prin care se puneau bazele extractiei miniere si a facut o reforma monetara.

 

 

 

 

 

 

1389: S-a născut Cosimo de Medici (Cosimo cel Bătrân), primul membru al familiei de bancheri Medici care a ajuns la conducerea republicii florentine (din 1434).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost un protector al literaturii şi artelor si  întemeietor al bibliotecii Laurenziana; (d.1 august 1464).

 

 

 

 

 

1461: Prima menţiune documentară a căii Giurgiului, important drum comercial, care lega oraşul dunărean de Transilvania.

 

 

 

 

 

 

1529: Sultanul otoman Soliman I incepe fara succes asediul orașului Viena.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sultanul Süleyman  (n. 6 noiembrie  1494 – d. 5/6 septembrie  1566 ), a fost al zecelea sultan otoman, si a domnit între anii  1520- 1566.

Este cunoscut in istorie si  sub numele de Soliman Magnificul.

 

 

 

 

 

 

1533: S-a nascut  la  Şimleul  Silvaniei, azi in  judetul Sălaj, Ștefan Báthory III ( d. 12 decembrie 1586), nepotul fostului principe transivanean Ioan Sigismund Zápolya.

 

 

 

 

 

 

Stefan Bathory III

 

 

 

 

 

Ştefan Bathory III  a fost  Voievod al Transilvaniei (25 mai 1571-februarie 1576), principe al Transilvaniei (1576-1581) şi rege al Poloniei (1575-1586).

 

 

 

 

 

 

1540: Papa Paul al III-a emite bula papală  „Regimini militantis Ecclesiae”, prin care  institue  Societatea  lui Isus, sau Ordinul Iezuiţilor, aflat in serviciul  direct al Papei.

 

 

 

 

 

 

 Ignatius de Loyola

 

 

 

 

Bazele Ordinului au fost puse la data de 15 august 1534  de către un grup de studenți ai Universitatii din Paris,  în frunte cu Ignatiu de Loyola.

Deviza Ordinului este „Perinde ac cadaver” („Docil ca un cadavru”), iar  scopul  sau a fost distrugerea Reformei Protestante.

Iezuitii, prin chemarea lor, prin esenta institutiei lor, sunt destinati sa caute, prin orice mijloace, drepte sau nedrepte, anihilarea Protestantismului.

Aceasta este conditia existentei lor, datoria pe care trebuie sa o împlineasca, altfel ei înceteaza sa fie iezuiti.

 

EXTRAS DIN JURAMANTUL IEZUITULUI:

 

„Din momentul acesta renunt si reneg supunerea mea datorata oricarui monarh, print sau stat eretic, numit Protestant, sau Liberalilor, sau ascultarea de legile, magistratii sau functionarii lor.

Declar în continuare ca doctrina Bisericilor Angliei si Scotiei, a Calvinistilor, a Hughenotilor si a celorlalti care se numesc Protestanti sau Liberali este de condamnat, precum sunt de condamnat si aceia care nu vor sa se lepede de acestea.

În continuare ma angajez sa ajut, sa asist si sa sfatuiesc pe toti sau pe oricare din agentii Sfinteniei Sale, oriunde ma voi afla pentru distrugerea doctrinelor eretice Protestante sau Liberale si a tuturor pretinselor lor puteri, legale sau de alta natura”.

 

În materie de apostolat, eficacitatea iezuiților, datorată adesea unei importante flexibilități doctrinare, a fost totuși la un moment dat afectată negativ de chiar această flexibilitate crescută, devenită astfel un principal impediment: din dorința de a atinge scopul strategic important, anume convertirea Chinei – țara lumii cu populația cea mai mare – la creștinism, în munca lor de propagandă religioasă din secolul al XVII-lea, iezuiții au adaptat creștinismul la tradițiile filozofice chinezești.

Criticii au considerat însă că iezuiții au mers prea departe, fapt care a determinat papalitatea să suprime riturile chinezești promovate de acestia.

Flexibili și deciși să convertească populatia Chinei, iezuitii merseseră până într-acolo încât traduseseră în chineză noțiunea de „Dumnezeu” prin „t’ien” („cer”), dar biserica i-a obligat să-i învețe pe chinezii convertiți că Dumnezeul creștin este personal (în cosmologia chineză nu există o metafizică religioasă, și nici un dumnezeu personal, cum nu există nici creație a lumii (aceasta fiind eternă și în permanentă transformare), sau o lume-de-dincolo) și că credința lor ancestrală a fost anti-creștină.

 In anul 2007, iezuitii erau raspanditi in 112 tari din intreaga lume, fiind foarte numerosi in SUA si India.

 

 

 

 

 

 

1590: Papa Urban VII moare la 13 zile după ce a fost ales. A fost  cel mai scurt pontificat din istoria bisericii catolice.

 

 

 

 

 

Photograph:A monument to Urban VII by Ambrogio Buonvicino is in the church of Santa Maria sopra Minerva, in Rome.

 

 

 

 

 

 

1601: S-a nascut  Regele Ludovic al XIII-lea al Franţei; (d. 14 mai 1643).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ludovic al XIII-lea, soția sa și Cardinalul Richelieu, principalul sau sfetnic, au devenit figuri centrale ale romanului „Cei Trei Muschetari”, al scriitorului francez Alexandre Dumas.

 

 

 

 

 

1669: Veneţienii  predau cetatea Candia (astazi Heraklion in Insula Creta) turcilor, dupa un asediu care a durat  21 de ani, intre anii 1648 – 1669.

 

 

 

 

Relief Models of Venetian Fortifications at the Church of Santa Maria del Giglio

Harta cetatii la  1651

 

 

 

 

 

 

1822: Jean-François Champollion anunţă că a descifrat inscripţia hieroglifica egipteana de pe “piatra de la Rosetta”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1825: Primul tren de persoane a fost pus in exploatare in Anglia, intre localitatile Stokton si Darlington.

Inginerul britanic  Georges Stephenson este cel care a inventat locomotiva cu aburi.

 

 

 

 

 

 

 

1827: S-a născut Alexandru Papiu – Ilarian, istoric şi jurist, unul dintre conducătorii Revoluţiei de la 1848 din Transilvania, membru al Academiei Române ; (m. 23 octombrie 1877).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alexandru Papiu Ilarian a fost academician (1868), profesor universitar la Iaşi, susţinător al unirii Principatelor Moldovei şi Valahiei,  precum şi al domniei lui Alexandru Ioan Cuza.

A fost unul dintre organizatorii și conducătorii Revolutiei de la 1848 din Transilvania  si  participant la Adunarea nationala dela Blaj  din 18/30 aprilie 1848 și la cea din mai 1848.

Papiu-Ilarian a fost primul român transilvănean care a intrat într-un guvern de la București.

Intre octombrie 1863 și ianuarie 1864 a fost ministru de justiție în guvernul Kogalniceanu, legându-și numele de o reformă importantă (secularizarea averilor mănăstirești).

Papiu-Ilarian a fost primul președinte al societății “Transilvania” pe care a condus-o între 1867 și 1874.

A fost înmormântat în cimitirul Bisericii dintre Brazi   (greco-catolică) din Sibiu.

 

 

 

 

 

 

1853: Sultanul turc Abdul-Medjid trimite Rusiei un ultimatum, prin care solicită evacuarea trupelor de ocupaţie din Principatele Române.

Rusia nu a dat curs acestei cereri, astfel ca la  4/16 octombrie,  Imperiul Otoman declară război Rusiei.

Ocuparea de către Rusia a Principatelor Române în 1853 a fost o  cauza directa a izbucnirii Razboiului Crimeei.

Imperiul Otoman a declarat război Rusiei, iar in sprijinul turcilor au venit francezii şi englezii, italienii din Regatul Sardiniei .
De la Dunăre luptele se mută in Crimeea, pe Marea Neagră, Marea Albă şi Marea Barenţ.

Rusia a fost infranta, iar in urma pacii care a urmat, s-a deschis calea Unirii principatelor romane Moldova si Tara Romaneasca.

 

 

 

 

 

 

1874 : România semnează la Berna, ca membru fondator, Tratatul privind înfiinţarea Uniunii Poştale Generale (din 1878, Uniunea Poştală Universală), prin care ţările semnatare formau un singur teritoriu poştal pentru schimbul reciproc al corespondenţelor şi obiectelor între birourile lor de poştă.

Tratatul a intrat în vigoare la 1 iulie 1875.

 

 

 

 

 

1880: S-a nascut  Jacques Thibaud, unul dintre cei mai apreciati violonisti francezi  ai secolului XX .

Trioul pe care l-a format împreună cu Alfred Cortot şi Pablo Casals, şi care i-a purtat numele, i-a adus celebritatea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alături de pianista Marguerite Long, a iniţiat, în 1943, un concurs internaţional pentru tineri violonişti şi pianişti ce le-a purtat numele (d.01.09.1953).

 

 

 

 

 

 

1891:  A încetat din viaţă scriitorul rus Ivan Aleksandrovici Goncearov, al  carui personaj principal din capodopera sa, romanul “Oblomov”, a devenit simbolul inerţiei şi al pasivităţii – “oblomovism” ; (n. 6/18 iunie 1812).

 

 

 

 

 

Imagini pentru scriitorul rus Ivan Aleksandrovici Goncearov photos

 

 

 

 

 

 

 

 

 1896: Împăratul Franz Joseph al Austriei, împreună cu regii Carol I al României şi Alexandru I al Serbiei, inaugurează la Orşova (pe atunci în Austro-Ungaria), in cadrul unei ceremonii  festive, canalul navigabil de la  Porțile de Fier.

 

 

 

 

 

 

1903: S-a născut  la Tulcea, marele pictor roman Alexandru Ciucurencu;  (m. 27 decembrie 1977).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A studiat pictura la Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti (1921 – 1928), unde i-a avut ca profesori pe George Demetrescu Mirea şi pe Camil Ressu , dupa care si-a facut debutul artistic la Salonul Oficial Bucureşti în anul 1930.

Ulterior a studiat la Academia Julian din Paris şi în atelierul lui André Lhote. În 1948, a devenit profesor, apoi redactor (1957- 1968), la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti.

A fost membru corespondent al Academiei Române din 1963.

 

 

 

 

 

1905: Albert Einstein publică în revista științifică Annalen der Physik, studiul “Depinde inerția unui corp de conținutul lui de energie?”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Această lucrare cuprinde conceptul care mai târziu va fi sintetizat de celebra relație E = mc2.

 

 

 

 

 

 

1909:  A avut loc inaugurarea oficială a portului Constanţa.

 

 

 

 

 

 

 

Primele amenajări datează din anii 1857-1860.

 

 

Inaugurarea oficiala a lucrarilor de constructie si modernizare a portului Constanta a avut loc la 16 octombrie 1896.

 In piatra de temelie a fost depus, de catre Regele Carol I, documentul care consfintea „intemeierea unui port la tarmurile vechiului Pont Euxin, unde din veacurile cele mai indepartate comertul a gasit un loc de adapost, unde atatea monumente istorice ne aduc aminte vechea dominatie a stramosilor nostri romani si unde s-a sfarsit poetul Ovidiu.”

Lucrarile de constructie au inceput dupa proiectul inginerului I.B. Cantacuzino si au fost continuate cu modificarile propuse de alti doi ingineri romani de exceptie: Gheorghe Duca si Anghel Saligny.

In anul 1899, conducerea lucrarilor portuare a fost preluata de Saligny, constructorul podului de la Cernavoda.

 

 

Plachetă „Inaugurarea portului Constanța”, sculptată de Anton Szirmai, 1909.Piesa prezintă, pe avers, față în față, farul de la Constanța și figura regelui în profil, iar în planul inferior legenda „CAROL I/REGE AL ROMÂNIEI”. Pe revers, imaginea de ansamblu a portului este încadrată, sus, de stemele reunite ale regatului și portului, ansamblul decorat cu frunze de stejar și laur, iar jos legenda „INAUGURAREA PORTULUI CONSTANȚA/27 SEPTEMBRIE 1909”. 

Pana in 1909, cand a fost inaugurat oficial portul Constanta, s-au efectuat lucrari de dragaj, au fost ridicate digul de larg, cel de intrare, cel de sud si cheurile, au fost construite 6 bazine, rezervoarele de petrol si, nu in ultimul rand, silozurile.

Pornind de la aceste dotari, portul Constanta a operat in 1911 peste 1,4 milioane tone marfuri.

 

 

 

 

 

1910: Aviatorul roman Aurel Vlaicu a parcurs traseul Slatina – Piatra Olt, în cadrul unor manevre militare de toamnă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1914: A decedat (27 septembrie/10 octombrie), după o domnie de 48 de ani regele Carol I al Romaniei. Este succedat de regele Ferdinand I.

În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor românești), Carol I a obținut independenta tarii, a redresat economia, a dotat România cu o serie de instituții specifice statului modern și a pus bazele unei dinastii,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A construit în Sinaia castelul Peles care a rămas și acum una dintre cele mai vizitate atracții turistice ale țării.

După razboiul de independenta din 1877-1878, România a câștigat Dobrogea (dar a pierdut sudul Basarabiei)..

Tot regele Carol a dispus ridicarea primului pod peste  Dunare, între  Fetesti si Cernavoda, care să lege noua provincie Dobrogea de restul țării si inceperea marilor lucraril  de constructie si modernizare a portului Constanta.

 

 

 

 

 

1917: A încetat din viaţă pictorul impresionist francez Edgar Degas; (n. 19 iulie 1834).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1917: A apărut, la Bucureşti, “Scena”, “ziar zilnic de teatru, muzică, literatură, artă şi sport” (până la 11 noiembrie 1918), la care au colaborat Liviu Rebreanu, Tudor Arghezi, Gala Galaction şi Camil Petrescu.

 

 

 

 

 

 

1922: Regele Greciei, Constantin I este forțat să abdice în favoarea fiului său George al II-lea.

 

 

 

 

 

 

1926: A avut loc, la Paris, primul Congres internaţional al cinematografului, sub egida Societăţii Naţiunilor.

 

 

 

 

 

 

1928: S.U.A  recunosc  Republica Chineză si guvernul nationalist chinez.

Republica Chineză a fost un stat în Asia de Est care a ocupat teritoriile actuale ale Chinei, Mongoliei şi Taiwanului, care a preluat puterea din 1912, după căderea regimului imperial

In 1940-1945,în timpul ocupației japonezea fost înființată o alta Republica China  cu capitala in  Nanking.

Aceasta republica a fost guvernul legitim al Chinei până în 1949, când fiind infrant in  războiul civil împotriva comuniștilor, s-a retras în  insula Taiwan.

Actualmente conducerea Taiwanului continuă să pună în aplicare Constituția din 1947 si  intituleaza Taiwanul, Republica China, în ciuda pierderii controlului asupra restului teritoriului chinez,care este condus  de un guvern comunist.

 

 

 

 

 

 

1933:  S-a născut poetul Grigore Hagiu, autor al volumelor “Nostalgica triadă” (1970), “Miazănoaptea miresmelor” (1973) şi “Descântece de gravitaţie” (1977).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A primit numeroase distinctii  printre care, Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1967) şi Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1968); (m. 1 februarie 1985).

 

 

 

 

 

1939:  Varșovia capitulează în fața trupelor naziste germane care au asediat orașul timp de zece zile.

 

 

 

 

1940: S-a încheiat la Berlin Pactul militar şi economic pe zece ani între Germania, Italia şi Japonia (Axa Berlin-Roma-Tokio).

Cele trei țări își promit ajutor multilateral pentru instaurarea unei “noi ordini” în Europa şi în “Marea Asie de Răsărit”.

 

 

 

 

 

1945: S-a nascut poetul român din Bucovina de Nord, Vasile Tărâțeanu (n. in satul Sinăuții de Jos, raionul Adâncata, regiunea Cernăuți actualmente in Ucraina.

În anul 1972 a absolvit cursurile Facultății de Litere de la Universitatea din Cernăuți. Lucrează ca redactor la ziarul Zorile Bucovinei (1969-1981), apoi la Postul de Radio Kiev (1981–1991).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În 1989, alături de alți scriitori români din Cernăuți a fondat Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu“. Din anul 2000 este președinte al “Fundației culturale “Casa Limbii Române” din Cernăuți.

Este redactor-șef (sau director-fondator și editor) al gazetelor românești din Ucraina – Cernăuți: Plai românesc(1990–1994), Arcașul”, “Curierul de Cernăuți”, “Junimea etc.

A debutat editorial, în 1981, cu Harpele ploii.

 

 

 

 

 

 

1951: S-a născut cântăreţul  american Marvin Lee Aday ( grupul pop Meat Loaf).

 

 

 

Imagini pentru cântăreţul  american Marvin Lee Aday photos

 

 

 

 

 

 

 

1952: S-a născut Dumitru Prunariu, cosmonaut, primul şi până  în prezent singurul român care a zburat în spaţiul cosmic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S-a născut la Brasov, unde a urmat scoala generala si liceul.

A absolvit apoi Universitatea Politehnica din Bucuresti in 1976 cu specializarea inginerie aeronautica, dupa care a lucrat pentru scurt timp la IAR Brasov. In 1977, a devenit pilot in aviatia armatei si la catva timp a fost recrutat in programul Intercosmos.

 Pe 14 mai 1981, la numai 29 de ani, Dumitru Prunariu a devenit primul roman care a zburat in spatiu la bordul navetei Soyouz 40.

Naveta a fost lansata de la cosmodromul Baikonur, iar din echipaj mai facea parte si cosmonautul rus Leonid Popov.Cei doi au ramas pe statia Salyut 6 aproape o saptamana unde au realizat experimente stiintifice legate de campul magnetic al Pamantului.

 Durata zborului in spatiu a romanului a fost de 7 zile, 20 de ore, 41 de minute si 52 de secunde.Dumitru Prunariu este cel de-al 104-lea cosmonaut din lume si este membru corespondent al Academiei Internaţionale de Aeronautică, membru fondator al Asociaţiei Explorărilor Spaţiului Cosmic, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române.

 

 

 

 

1953 : S-a nascut Diane Abbott, prima femeie de culoare aleasa  în Parlamentul Britanic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1961: A decedat poeta americana Hilda Doolittle; (n.10 septembrie 1886).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Impreuna cu alti artisti, printre care si Ezra Pound, a ilustrat miscarea poetica a imagistilor (“Gradina marina”); a scris o biografie a poetului J. Keats .

 

 

 

 

 

 

1962: S-a înfiinţat Universitatea din Timişoara (în prezent, este numita Universitatea de Vest).

 

 

 

 

 

1964:  Sfarsitul anchetei in cazul asasinarii lui J.F.Kennedy.S-a stabilit ca Lee Harvey Oswald a actionat singur.

 

 

 

 

 

 

1984:  S-a nascut  cântăreaţa şi textiera franco-canadiană Avril Lavigne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost nominalizată de opt ori la Premiile Grammy și a câștigat  șapte distincții Juno.

Lavigne este una dintre cele mai importante personalități ale muzicii pop rock contemporane.

 

 

 

 

 

 

1991: S-a născut campioana româna de tenis de câmp Simona Halep.

 

 

 

 

 

 

 

 

A  câștigat de-a lungul carierei 8 turnee WTA la simplu (6 în 2013 și 2 în 2014), cele mai importante fiind cele de categorie Premier de la New Haven si Moscova, Doha, dar și Turneul Campioanelor de la Sofia.

Actualmente se afla  pe locul 2 mondial.

 

 

 

 

 

 

1991: S-au desfasurat, la Bucureşti, lucrările Congresului Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, primul congres de după război al acestei formaţiuni politice, in urma caruia a fost ales preşedinte al partidului Corneliu Coposu, o figura emblematica a rezistentei anticomuniste din Romania.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1991: A decedat  Oona O’Neill ( n. 14 mai 1925), fiica autorului dramatic Eugene O’Neil, laureat al Premiului Nobel pentru literatura (1936) .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost sotia marelui actor  Charlie Chaplin, cu care a avut opt copii (Geraldine, Michael, Josephine, Eugene, Annette – Emilie, Cristopher).

Decesul sau s-a datorat unui cancer la pancreas.

 

 

 

 

 

 

1996: Talibanii afgani  cuceresc Kabulul, îl executa pe preşedintele Najibullah, închid şcolile pentru fete, interzic femeilor să lucreze şi stabilesc pedepse islamice,instaurand  un “sistem islamic complet”.

 

 

 

 

 

 

1998 : O piesă de teatru scrisă în urmă cu 400 de ani, al cărei personaj principal este regele Edward al III-lea, a fost oficial recunoscută de experţi ca fiind o lucrare a lui William Shakespeare.

 

 

 

 

 

 

2001: Guvernul României a adoptat Planul Naţional de Aderare la NATO, având ca scop admiterea României la summit-ul de la Praga din 2002.

In urma acestui summit, România a fost invitată să adere la Alianţa Nord Atlantică ; în 2004, România a devenit membră a NATO.

 

 

 

 

 

2002 : Timorul de Est, stat insular din sud-estul Asiei, a devenit cel de-al 191-lea membru al ONU, dupa ce ce şi-a declarat independenţa fata de Indonezia la 20 mai 2001.

 

 

 

 

Harta Timorul de Est

 

 

 

 

 

 

2008: Astronautul Zhai Zhigang   primul chinez  care a zburat in spatiu , la bordul navei  Shenzhou 7, a ieşit pentru 22 de minute din modulul orbital.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shenzhou 7 fusese lansată în ziua de 25 Septembrie 2008.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfântul Antim Ivireanul

 

 

 

 

 

 

Sfantul Antim Ivireanul s-a nascut in anul 1650. A fost de neam georgian (ivirean) sau caucazian. Dupa iesirea din robia turca, a invatat caligrafia, pictura, sculptura si limbile greaca, araba, turca.

Este adus in Tara Romaneasca in jurul anului 1690 de domnitorul Constantin Brancoveanu. Ajunge conducatorul tipografiei de la Bucuresti in 1691.

In anul 1696, este numit egumen al Manastirii Snagov. Aici va intemeia o noua tipografie. In anul 1705, este ales episcop al Ramnicului, iar in 1708 devine mitropolit al Tarii Romanesti.

A tiparit 30 de carti in limba greaca, 22 in romana, una in slavona, 6 slavo-romane, 2 greco – arabe, una greco-romana si una greco-slavo-romana, in total 63 de carti. Ele au fost tiparite la Bucuresti, Snagov, Ramnic si Targoviste.

Didahiile (28 de predici rostite in cursul ahipastoririi sale la diferite sarbatori) l-au facut sa fie considerat carturarul care a vorbit cea mai frumoasa limba romana dintre carturarii epocii sale.

Acuzat ca ar fi avut legaturi cu austriecii si ca ar fi uneltit impotriva lui Nicolae Mavrocordat si a turcilor, a fost arestat. Patriarhul ecumenic l-a caterisit si a fost condamnat la exil in Muntele Sinai.

Turcii care il duceau spre locul exilului l-au ucis pe drum, iar trupul sau a fost aruncat in raul Tungia, un afluent al Maritei, langa Adrianopol.

Propunerea canonizarii mitropolitului Antim Ivireanul a fost facuta in sedintele Sfantului Sinod din 23-25 mai 1916.

Sentinta de caterisire a fost ridicată in vremea patriarhului ecumenic Athenagoras, pe 8 martie 1966.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut in rândul sfinţilor pe 21 iunie 1992.

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=4tOCD9d16rw

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

Crestin Ortodox.ro; e.maramures.ro; Istoriculzilei blogspot.com; mediafax.ro; Wikipedia.ro.

 

 

 

Publicitate

27/09/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

4 comentarii »

  1. Reblogged this on Cronopedia.

    Apreciază

    Comentariu de munteanioan | 27/09/2016 | Răspunde

  2. MULTUMESC

    Apreciază

    Comentariu de SECRIERU IOAN | 27/09/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: