CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 26 SEPTEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

26 septembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

46 î.I.Hr.:  Iulius Cezar dedica un templu zeitatii Venus Genetrix, in urma unui  jurământ  făcut  in timpul bataliei de la Pharsalus.

 

 

 

 

Forumul roman si templul lui Venus Genetrix

 

El a decis să dedice templul lui Venus Genetrix, considerata  a fi mama lui Aeneas, legendarul strămos  al ginţii  Julia, careia  Cezar i-a  aparţinut.

 

 

 

 Foto: Iulius Caesar

 

Bătălia de la Pharsalus, in centrul Greciei, a decis in timpul Războiului civil roman, victoria lui Iulius Cezar (care conducea forțele pro-populare), împotriva forțelor pro-aristocratice ale lui Pompei și ale Senatului roman. A avut loc pe 9 august 48 î.Hr.

 

 

 

 

1087: William al II-lea “Rufus” (c. 1056 – 2 august 1100), al treilea fiu al regelui William Cuceritorul, este incoronat rege al Angliei.

 

 

 

 

 

1371: In timpul războiului impotriva invadatorilor turci condusi de Lala Sahin Pasa, fortele sârbe comandate de regele  Vukasin Mrnjavcevic si fratele acestuia, despotul Iovan Uglesia, sunt infrânte  in urma unui atac surpriză  de noapte al otomanilor.

Regele Vukașin  si despotul Uglieșa sunt  ucisi. Mii de sârbi au fost macelariti sau au murit înnecaţi în râul Marița, atunci când au încercat să fugă.

 

 

 

 

 1387: Domnul Moldovei,  Petru I Musat, recunoaște suzeranitatea poloneză, in ziua de Înălţarea Sfintei Cruc,i printr-un act omagial făcut la Liov, regelui Poloniei, Vladislav al II-lea Iagello.

 

 

 

 

 

 

1497: Incepe de către poloni, asediul cetăţii Suceava, capitala Ţarii Moldovei .

Asediul a durat „trei săptămîni zi şi noapte„, însă fără nici un rezultat.

 

 

 

 

 

1580: Corsarul englez Francis Drake termina o calatorie in jurul lumii care a durat trei ani.

 

 

 

 

Francis Drake (n. cca. 1540, d. 27 ianuarie 1596) a  fost primul englez care a facut ocolul  Pământului din 1577 până în 1580. La întoarcerea sa a fost făcut cavaler de regina Elisabeta I a Angliei.

Corsar, navigator, neguţător de sclavi şi om politic din era elisabetană, Drake a comandat  flota engleza care a luptat împotriva flotei spaniole în 1588. 

 

 

 

1617: Este semnat Tratatul de alianţă de la Soroca între Radu Mihnea şi Gabriel Bethlen, principele Transilvaniei.

 

 

 

1687: Partenonul din Atena a fost partial distrus in cursul luptelor din fortele venetiene si cele ale Imperiului Otoman, in timpul razboiului dintre cele doua puteri.

Partenonul a fost construit in secolul V i. Hr., fiind inchinat zeitei Atena Partenos.

A fost ridicat din initiativa lui Pericle, conducator al Atenei, ca semn de multumire pentru patroana cetatii.

Partenonul a fost construit pe locul unui vechi templu distrus de persi. Lucrarile au fost conduse de sculptorul Fidias, care a fost ajutat de arhitectii Ictinios si Callicrates, coordonati de Fidias.

Constructia a inceput in 447 i. Hr. si s-a finalizat in 438 i. Hr., insa decoratiile si sculpturile au fost gata abia cinci ani mai tarziu.

 

 

 

Parthenonul din Atena

 

 

 Monumentul, realizat in stil doric, adapostea o statuie uriasa a zeitei Atena, care insa a fost furata ai distrusa cel mai probabil in timpul cruciadei din 1204.

Templul, situat pe Acropole, este considerat o capodopera a arhitecturii grecesti si se numara printre cele mai faimoase constructii din lume.

In 1687, armata otomana a transformat templul in magazie de explozibil. In timpul unui atac al venetienilor, Partenonul a fost partial distrus, structura de rezistenta a monumentului fiind avariata, iar sculpturile deteriorate in cea mai mare parte.

 

 

 

 

1791 : S-a născut pictorul şi graficianul francez  Théodore Géricault, exponent al romantismului  in pictura ; (m. 26 ianuarie 1824).

 

 

Imagini pentru Théodore Géricault,photos

 

 

Foto: Théodore Géricault

Este autorul celebrei picturi „Pluta meduzei”.

 

Imagini pentru picturi „Pluta meduzei”.

 

 

 

1815 : A fost semnat, la Paris, actul de constituire a “Sfintei Alianţe”, de către Alexandru I, ţarul Rusiei (1801-1825), Francisc I, împăratul Austriei (1804-1835), şi Frederic Wilhelm al III-lea, rege al Prusiei (1797-1840).

 

 

 

 

1830: Prin Decret imperial, ţarul  Rusiei acordă privilegii evreilor care doresc să se strămute în oraşele din Basarabia ţaristă.

 

 

 

 

1870: S-a nascut regele Christian al X-lea al Danemarcei ; (d. 1947).

 

 

 

1874: Are loc, la Bucureşti, prima competiţie internaţională din analele sportului românesc – un concurs de tir (tragere la semn), intre tragatori din Transilvania, (la data aceea teritoriu austro- ungar) si Romania.

La inceputul secolului al XIX-lea (1831), se constituise la Arad, Asociatia Cetateneasca de Tir, prima structura organizatorica dedicata sportului cu arme de pe teritoriul actual al Romaniei, infiintata de militari si aristocrati pasionati de  partidele de tir de agrement sau vânătoare.

 

 

 

 

Pe 5 mai 1862, in Principatele Române ia ființă prima societate de tir la nivel național, denumită : „Societatea Română de arme și dare la semn” având sediul la București, care la numai un an de la înființarea ei, avea un număr de 120 de membri și 5 membri de onoare.

In 1865 prin Decretul Domnesc Nr. 1147 dat de Alex Ioan Cuza, au fost aprobate astatutele “Societatii de dare la semn” in Principatele Unite.

În urma acestui decret, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza donează societății din terenul Mânăstirii Radu – Vodă, teren trecut în patrimoniul statului, o suprafață de 47.514 mp, pentru a-l folosi drept poligon de tir cu condiția ca acest teren să nu fie înstrăinat.

Terenul donat s-a adăugat la cel pe care societatea îl avea deja în folosință și care era poziționat în zona Clubului Progresul, unde până în anul 1900 se efectuau doar trageri cu arme de glonț – carabină și pistol – urmând ca mai apoi să se organizeze și trageri cu arme de vânătoare.

Pe data de 1 aprilie 1900, printr-un alt Decret Regal, Societatea de Dare la Semn este recunoscută ca persoană juridică.

Prima participare a unor trăgători români la un concurs internațional a fost în anul 1919 la Le Mans – Franța, unde românii au cucerit locul doi. La acest concurs au participat trăgători de elită din toate țările aliate în primul război mondial.

În anul 1924, România participă la Jocurile Olimpice de la Paris cu un lot de trăgători, unde Constantin Tomescu ocupă locul 18.

 

 

 

 

1887: A apărut primul disc plat de gramofon.

 

 

 

 

 

 

 

 

1888:  S-a născut poetul şi dramaturgul american Thomas Stearns Eliot; a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 1949  (“Crimă în Catedrală”); (m. 4 ianuarie 1965).

 

 

 

 

 

 

 

 

1889 : S-a născut Martin Heidegger, unul dintre cei mai importanti  filosofi  al secolului al XX-lea. A avut o mare influenţă asupra filosofiei contemporane (“Fiinţă şi timp”, “Introducere în metafizică”);  (m. 26 mai 1976).

 

 

 

 

 

 

897: S-a nascut  Papa Paul al VI-lea (pe numele de mirean Giovanni Battista Montini).

 

 

 

Paolovi.jpg

 

 

 

A  condus Biserica Catolica de la 21 iunie 1963  pana la moartea sa la 6 august 1978.

 

 

 

1898: S-a născut compozitorul George Gershwin, creatorul jazzului simfonic; (m. 11 iulie 1937).

 

 

 

 

 

 

 

1899:A  fost dezvelită statuia fostului primar al oraşului.

Monumentul ridicat în memoria lui Emilian Pake-Protopopescu, a fost realizat în marmură albă de Carrara de către sculptorul Ion Georgescu.

Era amplasat lângă Biserica Greacă din Bucureşti, în actualul Parc Izvorul Rece, pe locul unde la 6 decembrie 2007 a fost inaugurat monumentul „Nicolae Bălcescu”, turnat în bronz de sculptorul Mircea Corneliu Spătaru.

 

 

 

 

 

Emilian Pake-Protopopescu (n. 1845; d. 1893), este considerat unul din cei mai buni primari pe care i-a avut  Bucureştiul , fiind cel care a modernizat oraşul: a pavat străzi, a introdus iluminatul electric, a deschis noi linii de tramvai, a reorganizat lucrul primăriei ş.a. 

Pake Protopopescu a deschis noul bulevard, care lega cartierul Cotroceni cu mahalaua Oborului, care se numea atunci Orizontului.

În Piaţa Pache, lângă fântână, a fost ridicat   în cinstea sa  monumentul, demolat în 1948 de catre autoritaţşile comuniste.

După 1989, bulevardul a reprimit numele fostului primar.

 

 

 

1902: A murit Levi Strauss, creatorul celebrilor pantaloni “blue jeans”; (n. 26 februarie 1829). 

 

 

 

 

 

 

 

Emigrant din Bavaria, a venit in Statele Unite in 1850,  iar in 1853 a infiintat impreuna cu cei doi frati ai sai o fabrica specializata la inceput in confectionarea de pantaloni rezistenti pentru mineri apoi si pentru vacari.

 

 

 

 1907: S-a născut poetul, eseistul şi dramaturgul român Dan Botta ; (d.13 ianuarie 1958).

 

 

 

 

 

 

 

A fost fratele actorului şi poetului Emil Botta. Tatăl, medic, provine dintr-o veche familie  nobiliara ardeleana, care numara printre stramosi, foşti voievozi ai cetăţii şi ţinutului Chioarului din Maramureş. Mama era corsicana, din familia  Franceschi.

 A urmat  studii universitare clasice (limba latină şi limba greacă) la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, fiind apoi licenţiat si  în Educaţie Fizică şi Sport.

Publică în diverse reviste: Rampa, Gândirea, Vremea, La Nation Roumaine, etc. Participă la conferinţele grupului Criterion şi este cooptat în comitetul de redacţie al revistei, apoi va face parte, sub conducerea sociologului Dimitrie Gusti, din comitetul de direcţie al Enciclopediei României, proiectul debutând în 1938.

A debutat  în 1931 cu volumul de poezii „Eulalii” si a mai  publicat, în timpul vieţii, două volume de eseuri. Postum i-au apărut patru volume de Scrieri.

Pe lângă opera originală, este şi autor al unor traduceri din literatura universală: poeziile lui Edgar Allan Poe şi romanul Oile Domnului (A Lã e a Neve), al scriitorului portughez Ferreira de Castro.

In 1956, Dan Botta a dat o excepţională traducere a „Baladelor villoneşti”, ediţie prefaţată de Tudor Arghezi.

A fost  colaborator al revistei legionare Sfarmă-Piatră  si a fondat  în 1941 revista „Dacia” împreună cu Octavian Tăslăuanu şi Emil Giurgiuca.

 

 

 

 

1914:  S-a născut medicul şi dramaturgul Ştefan Berceanu, specializat în hematologie şi imunopatologie; membru post-mortem al Academiei Române (ianuarie 1991);  (m. 9 noiembrie 1990).

 

 

 

 1918: Începe  Batalia de la Meuse, una dintre marile batalii ale Primului Razboi Mondial care se va termina în noiembrie cu victoria decisivă a Aliatilor impotriva armatelor germane.

 

 

 

 

1929:  In Statele Unite, este folosit pentru prima data in cadrul unui zbor pilotul automat, sistem  inventat in 1914 de Elmer Sperry.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1937: A încetat din viaţă cântăreaţa americana  de blues Bessie Smith; (n. 15 aprilie 1894).

 

 

 

 Imagini pentru cântăreaţa americana de blues Bessie Smith photos

 

Supranumită “Queen of Blues”, a fost cea mai populară cântareaţă de blues din anii 1920 și 1930, fiind adesea considerată  una dintre cele mai mari cântărețe ale epocii sale care, împreună cu Louis Armstrong, a exercitat o influență majoră asupra altor interpreti de jazz.

 

 

 

 

1944: Al doilea război mondial –  Operațiunea  anglo-americana Market-Garden  de invadare a Olandei ocupate de nazisti a eșuat.

 

 

 

Trupele britanice și poloneze s-au retras din Arnhem.

 

 

 

 

1945 : A murit la New York, compozitorul, pianistul, muzicologul şi folcloristul Béla Viktor János Bartók; născut la Sânnicolau Mare, în Transilvania, Bartok a introdus în muzica sa teme şi intonaţii ale muzicii populare româneşti; este membru post-mortem  al Academiei Române; (n. 25 martie 1881).

 

 

 

 

 

 

 

 1948: S-a nascut  in Australia,  actrita si cantareata Olivia Newton-John.

 

 

 

 

 

 

 

1957: A avut loc pe Broadway premiera musicalulului de succes “West Side Story”, al compozitorului Leonard Bernstein .

 

 

 

 

1960: Fidel Castro, liderul comunist al Cubei,  a sustinut cel mai lung discurs din istoria ONU, de 4 ore si 29 de minute.

 

 

 

 Imagini pentru fidel castro photos

 

 

 

 

1960:  În Chicago, statul american Illinois, Richard Nixon şi John F. Kennedy , candidaţi la preşedenţia Statelor Unite, au luat parte la prima dezbatere prezidenţială televizată din lume.

 

 

 

 

 

 

 

1969: Trupa The Beatles îşi lansează în Anglia  faimosul album “Abbey Road”.

 

 

 

 

 

 

 

1973 : A murit marea actriţă italiană, Anna Magnani;  (n.07.03.1908).

 

 

 

 

 

 

 

 

1979: A încetat din viaţă, la New York, contesa Alexandra Tolstoi, fiica şi secretara scriitorului Lev Nikolaevici Tolstoi; a scris “Tolstoi – viaţa tatălui meu”, “Tragedia lui Tolstoi” (n. 1 iulie 1884).

 

 

 

 

1983 :  Ofiţerul sovietic  Stanislav Petrov salvează  omenirea de un război nuclear,  identificand  corect o eroare de calculator care indica o lovitură nucleară americană.

 

 

 

 Imagini pentru Stanislav Petrov photos

 

 

 

 

1984: Marea Britanie este de acord sa retrocedeze Republicii Populare Chineze, colonia  Hong Kong .

 

 

 

Marea Britanie şi China au finalizat un acord, care a încheiat mai mult de 150 de ani de prezenţă britanica  în Hong Kong.

 

 

 

 1989 : Ultimele trupe vietnameze părăsesc Cambodgia.

 

 

 

 

 

1990: A încetat din viaţă scriitorul italian Alberto Moravia, pseudonim al lui Alberto Pincherle (“Ciociara”, “Mascarada”); (n. 28 noiembrie 1907).

 

 

 

 

 

 

 

1991: “A patra mineriadă”: Minerii revin în Piaţa Victoriei. Au loc negocieri cu uşile închise, între reprezentanţii minerilor  (Miron Cosma şi Eugen Tamaş) şi cei ai conducerii ţării.

 

 

 

 

 

 

 

1998:  Miniştrii Apărării din opt state sud-est europene, printre care şi România, au semnat  la Skopje, în FYROM ( adică fosta republică iugoslavă a Macedoniei), Acordul de constituire a Forţei Multinaţionale de Pace din Sud-Estul Europei.

 

 

 

 

1999: Președintele egiptean  Hosni Mubarak a fost confirmat de un referendum pentru un al patrulea mandat de șase ani. Va deține funcția de președinte al Egiptului.

 

 

 

 Imagini pentru Hosni Mubarak

 

 

 

În 2011,Hosni Mubarak a demisionat în urma unor proteste de masă. 

 

 

 

2000 : Comitetul Executiv al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) a decis, la propunerea Comisiei Medicale a acestui for, descalificarea gimnastei române Andreea Răducan de la Jocurile Olimpice desfăşurate la Sydney, retragându-i medalia de aur cucerită în concursul individual compus, sportiva fiind depistată pozitiv la un control antidoping.

 

 

 

2002: Feribotul senegalez “Joola” a naufragiat în largul coastelor Gambiei.

Din cei 1 034 de pasageri aflaţi la bord, doar 64 au supravieţuit.

 

 

 

2002 : Timişoara a devenit primul oraş din România cu un sistem de iluminare stradală inteligentă  pe perioada nopţii, când traficul scade foarte mult, are loc o reducere a nivelului de iluminanţă, fără a afecta însă siguranţa circulaţiei, astfel încât consumul de energie electrică se reduce cu până la 30 la sută.

 

 

 

2003 : A încetat din viaţă cântăreţul englez Robert Allan Palmer; (n.19 ianuarie 1949).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2007: A încetat din viaţă violonista americană Dorothy Schwartz; (n. 1913).

 

 

 

 

2008: A murit marele actor si regizor american  Paul Newman; (n. 1925).

 

 

 

 

Imagine similară

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

Sfântul Domnitor al  Ţării Româneşti, Neagoe Basarab

 

 

 

Sfântul Neagoe Basarab este pomenit pe 26 septembrie. Canonizarea sa a fost hotarata in sedinta de lucru a Sfantului Sfantului Sinod din 8-9 iulie 2008, alaturi de cea a Sfantului Ierarh Iachint de Vicina si a Sfantului Dionisie Exiguul.

Proclamarea solemna a canonizarii a avut loc la Bucuresti, de praznicul Sfantului Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir, pe 26 octombrie.

Sfantul Neagoe Basarab a fost domn al Tarii Romanesti intre anii 1512 si 152. A fost inmormantat in gropnita domneasca de la Curtea de Arges, ctitoria sa, iar  pe piatra de mormant sta scris:

“A raposat robul lui Dumnezeu Io Neagoe Voievod si Domn a toata Tara Romaneasca si a partilor dunarene, in luna lui Septembrie 15 zile, anul 7029 (1521), crugul soarelui 26, crugul lunii 15, temelia 18. A domnit 9 ani si jumatate. Si rog pe cei ce Dumnezeu ii va ingadui sa vie dupa noi, sa pazeasca adapostul acesta mic si lacasul oaselor mele, ca sa fie nestricat“.

Conicarul Gavriil Protul, in “Viata Sfantului Nifon”, patriarhul Constantinopolului, spune despre Sfantul Neagoe Basarab:

“Ce vom spune despre lucrurile si manastirile pe care le-au miluit?… Si in toate laturile de la Rasarit pana la Apus si de la Amiaza-zi pana la Amiaza-noapte, toate sfintele biserici le hranea si cu multa mila pretutindeni da.

Si nu numai crestinilor fu bun, ci si paganilor, si fu tuturor tata milostiv, asemanandu-se Domnului ceresc, care straluceste soarele Sau si ploaia si peste cei buni, si peste cei rai, cum arata Sfanta Evanghelie”.

Tot din aceasta lucrare, aflam ca Neagoe l-a avut profesor si duhovnic pe Sfantul Nifon: “Iar fericitul Nifon il intarea in invataturile sale”.

A facut donatii manastirilor ortodoxe din Muntele Athos, Muntele Sinai, Ierusalim, Tara Romaneasca.

A fost ctitor al multor biserici din tara si autorul uneia dintre cele mai vechi capodopere ale literaturii romanesti, “Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie”, lucrare cu un continut moral-crestin.

 

Tot in aceasta zi facem pomenirea:

 

– Sfantului Apostol si Evanghelist Ioan;
– Sfintei Mucenite Hira si a dreptului Ghedeon.

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

http://www.youtube.com/watch?v=wdEkBEI365o

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

CrestinOrtodox.ro;  e.maramures.ro; Istoriculzilei blogspot.com; Wikipedia.ro; Mediafax.ro

 

 

 

Reclame

26/09/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

3 comentarii »

  1. Reblogged this on Cronopedia.

    Apreciază

    Comentariu de munteanioan | 27/09/2016 | Răspunde

  2. MULTUMESC

    Apreciază

    Comentariu de SECRIERU IOAN | 26/09/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: