CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 24 SEPTEMBRIE. VIDEO


 

 
 
 
 
 
 
 

24 septembrie, istoricul zilei 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anul 15 :  S-a nascut imparatul roman Vitellius;  (d. 69). A condus Roma din 17 aprilie 69 până la moartea sa , fiind unul din împărații romani aparținând asa numitului An al  celor patru împărați.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legiunile trimise de Vespasian impotriva sa au  obținut  la 24 octombrie o victorie categorică la Cremona, iar Vitellius  fost  ucis la 20 decembrie 69 în timpul luptelor de stradă pentru cucerirea Romei, de forțele lui Vespasian.

 

 

 

 

 

 

366: A murit Papa Liberius.  A pastorit  Biserica Romei din 17 mai 352, iar despre viața lui dinainte de pontificat nu se știe nimic sigur; conform   Liber Pontificalis, era roman, fiul unui anume Augustus.

Liber Pontificalis sau Cartea Papilor este o compilaţie de biografii a papilor din secolele I – XV si o importantă sursă pentru studiul istoriei Bisericii Catolice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Perioada in care a condus Biserica Romei a coincis cu perioada tristă a cezaropapismului exercitat de Împăratul  Constantiu al II-lea care, instigat de ariani, voia să proscrie doctrina Conciliului de la Niceea.

La început Papa Liberiu a știut să reziste pretențiilor împăratului, dar cu timpul a cedat,cel puțin în parte, iar această slăbiciune a sa i-a procurat un renume nefavorabil nemeritat.

 

 

 

 

 

 

622: Profetul Muhammad încheie pelerinajul de la Mecca la Medina ( Hedjira).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

768: A murit Pepin cel Scurt, regele francilor şi tatăl lui Carol cel Mare; (n. 714). Carol cel Mare este incoronat rege al francilor.

 

 

 

 

 

 

Pepin cel Scurt

 

 

 

 

 

Pepin cel Scurt (714-768), fiul lui Carol Martel şi tatăl lui Carol cel Mare, a fost primul rege de drept carolingian al Franţei (751-768), care si-a asigurat legitimitatea prin încoronarea sa de către papă.

 

 

 

 

 

Imagine: Pepin cel scurt se inchina Papei Stefan al II-lea.

 

 

 

 

Teritoriile din Italia pe care le-a eliberat de sub stăpânirea longobardă, le-a dăruit papalităţii  ele stand la baza formării Statului Papal.

Porecla de cel Scurt i s-a dat din cauza staturii sale mici, pe care a moştenit-o şi fiul său, Carol cel Mare (numit cel Mare pentru faptele sale deosebite în plan politic, militar şi pentru spijinul acordat culturii).

 

 

 

 

 

 

787: Incepe al VII lea Sinod Ecumenic (al doilea de la Niceea). Sinodul s-a tinut intre 24 septembrie si 13 octombrie 787  si a fost  convocat pentru a  dezbate controversa referitoare la icoane si la locul lor in inchinarea ortodoxa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hotararea sinodului, orientata dupa precizarile Sfantului Ioan Damaschin, cuprindea urmatoarea decizie dogmatica :

„Este permis si chiar util si bineplacut lui Dumnezeu a face icoane religioase si a le venera; dar aceasta venerare sa fie numai cinstire, iar nu adorare, caci adorarea se cuvine numai lui Dumnezeu. Cinstirea nu se adreseaza materiei icoanei si astfel ea nu este idolatrie”.

Totodata, au fost emise 22 de canoane privitoare la aspectele de ordin admnistrativ si disciplinar prin care s-a incriminat hirotonirea pe bani (simonia), alegererea episcopilor de catre autoritatea statala si construirea de manastiri mixte.

  Adunarea de la Niceea, desi recunoscuta de Papa, nu a fost acceptat de catre Bisericile din imperiul lui Carol cel Mare (Germania, Franta, Spania). Prin urmare, in 794, la Frankfurt a avut loc un nou sinod care a condamnat venerarea icoanelor.

Curand dupa inchiderea Sinodului VII ecumenic de la Niceea, Carol cel Mare (768-814) – care nu a recunoascut acest sinod – a primit traducerea latina deformata a actelor sinodului si atunci el a predat-o teologilor de la palat, comentand cu ei atitudinea ce urma sa fie luata fata de Sinodul VII ecumenic.

Teologii franci au fost insarcinati sa alca­tuiasca o scriere polemica impotriva celor stabilite la Niceea, cunoscuta in istorie sub numele de Libri Carolini.

Abia la sfarsitul secolului al IX-lea  hotararile luate la Sinodul de la Niceea au  fost recunoscute si  in Apus.

 

 

 

 

 

 

1180: A  murit  Manuel I Comnenul, ultimul împărat al dinastiei Comnenilor( n.28 noiembrie 1143), a cărui domnie a avut un rol crucial în istoria Bizanțului.

Manuel a avut alianțe cu Biserica Catolică, a invadat Italia, a participat la invazia Egiptului alături de Regatul cruciatilor de la Ierusalim.

 

 

 

 

 

Fișier:Manuelcomnenus.jpg

 

 

 

 

 

Manuel I Comnenul a schimbat harta politică a Balcanilor și a zonei de est mediteraneene, plasând regatele Ungariei și a statelor înființate după prima Cruciadă (Țara Edessa, Principatul Antioch, Comitatul Tripoli și Regatul de la Ierusalim), sub hegemonia Bizantină.

Dupa moartea sa, Imperiul Bizantin intra in declin.

 

 

 

 

 

 

1420:  După o rezistenţă eroică, în lupta de sub zidurile cetatii Haţegului, forţele transilvănene sunt înfrânte de oastea otomană, iar voievodul  Miklós Csáki pierde cea mai mare pare a oamenilor săi.

In zilele urmatoare, invadatorii au distrus targul Orastie si au devastat sud-estul Transilvaniei, dupa care s-au retras.După atac oraşul Orastie a fost  repopulat.

Despre luptele de la Haţeg şi din Secuime mai aflam într-un act emis de Ladislaus de Chak, la 8 iulie 1421, in Cetatea de Baltă:  Blasij, filij Sandrini, filij Lewkews a participat la luptele cu  „Thurcis sub Castro Haczok”, şi a apărat, cu  „preţul sângelui său”, fortificaţia şi turnul de la  Solyomkew (Piatra  Şoimului), situat aproape de râul Olt, care pe vremuri era un turn de veghe a secuilor din Tuşnad (munimentum ac turrim Solyomkew olim Spiculatorum in territorio possessionis Thwsnad Siculorum de Chik prope fluuium Olth vltra syluam dicte possessionis sitam).(Gróf József Kemény: Diplomatarium Transilvanum, Appendix.V)

Ţara Bârsei a avut  aceeaşi soartă.

Analele Brasovului: „Amurathes II imperator Turcanum terram Barizensem ferro et igne vastat, senatum coronensem abducit residuo populo in arce montis conservato”- (Amurathes II, împăratul turcesc, a devastat (a trecut prin fier şi foc) Ţara Bârsei, senatul braşovean  a fost luat (în robie), restul populaţiei a supravieţuit în cetatea de pe munte.

(Johannis Georgii Schwandtner: Scriptores Rerum Hungaricarum Veteres Ac Genuini vol.I.).

 

 

 

 

 

 

1501: S-a nascut Girolamo Cardano, medic, matematician, astrolog si filozof italian, autorul a peste  200 de lucrări de medicina, matematica, fizica, filozofie, religie și muzică.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Lucrările lui Leonardo da Vinci cum ar fi introducerea metodei matematice în cercetare şi rezolvarea problemelor de mecanică, au exercitat o influenţă directă asupra lucrărilor lui Cardano.

A fost un adevărat spirit universal, contemporan cu Tartaglia, un alt mare matematician al epocii sale.

 A decedat la 21 septembrie 1576.

 

 

 

 

 

 

1541:  A  încetat din viaţă Paracelsus (Theophrastus Bombastus von Hohenheim), alchimist, medic şi filosof, una dintre cele mai pitoreşti figuri ale Renaşterii, precursor al iatrochimiei prin folosirea, în tratamentul bolilor, a unor medicamente realizate prin sinteză chimică; (n. 10 noiembrie 1493).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ca alchimist a utilizat pentru prima oară în laborator aparatul de distilare prin antrenare cu vapori de  apa inventat de el, a preparat hidrogenul din  otet și pilitură de fier și eterul  etilic din etanol si vitriol .

Paracelsus nu a scris prea mult. În mod obișnuit, el dicta ceea ce dorea să‑i învețe pe discipolii săi și astfel cea mai mare parte a lucrărilor lui a ajuns în posesia acestora; numai câteva au fost publicate în timpul vieții sale.

Cărțile tipărite, în număr de șapte, au alcătuit “De Grandibus et Compositionibus Receptorum et Naturalium”, Basel, 1526, și “Chirurgia Magna”, aparută la Ulm în 1536. Celelalte scrieri au devenit cunoscute publicului numai după moartea sa.

 

 

 

 

 

1572: Este asasinat de conchistadorii spanioli, Túpac Amaru I, ultimul conducător a Imperiului Inca .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1724 : Este sfinţita Biserica Mânăstirii Văcăreşti, ctitorie a domnitorului Nicolae Mavrocordat, situată în partea sudică a Bucureştilor, unul dintre cele mai valoroase monumente ale patrimoniului istoric şi artistic românesc, cea mai mare manastire din Balcani.

 

 

 

 

manastirea-vacaresti-(1)

Foto: Biserica mănăstirii cu hramul “Sfânta Troiţă” – clădire grandioasă, însumând o seamă de elemente arhitectonice brâncoveneşti si influenţe ale barocului muntean, considerată de unii istorici ca o încununare a  stilului brancovenesc din Ţara Românească.

 

 

 

Manastirea Vacaresti

 

 

 Voievodul a înfiinţat aici o şcoală în limba elenă, o tiparniţă de sub teascurile căreia au văzut lumina zilei câteva cărţi importante în 1741 şi, ceea ce este mai important, a instalat la Văcăreşti o bibliotecă de proporţii, cunoscută ca fiind una dintre cele mai mari şi mai complete din Europa acelei epoci (un catalog al bibliotecii din 1723 care se păstrează confirmă numărul de 237 de autori).

În 1730 Nicolae Mavrocordat moare de ciuma şi este îngropat la Văcăreşti, în incinta bisericii.

Din păcate, după moartea domnitorului, biblioteca s-a împrăştiat.

În 1848, armata rusă de ocupaţie i-a inchis  la Văcăreşti pe deţinuţii revoluţionari munteni care participaseră la Revoluţia Română , iar în 1864, an al unor răscoale ţărăneşti,  guvernul conservator ii încarcerează aici pe ţăranii arestaţi, întregul ansamblu monastic fiind transformat în penitenciar.

Intervenţiile făcute pentru dotarea monumentului în scopul noii destinaţii, succedate de-a lungul deceniilor, au alterat arhitectura originală a majorităţii clădirilor.

Aici au fost închise personalităţi ale vieţii culturale şi politice româneşti între care scriitorii Liviu Rebreanu, Tudor Arghezi, Ioan Slavici, Mircea Damian, episcopul greco-catolic Vasile Aftenie, Corneliu Zelea Codreanu (interesant la acesta din urma amănuntul că, după cum el însuşi mărturisea, numele organizaţiei pe care a întemeiat-o – Legiunea Arhanghelului Mihail – i-a fost inspirată de icoana Sfântului Arhanghel aflată pe uşa din dreapta a iconostasului bisericii mari de la Văcăreşti).

 

 

Demolarea bisericii (11-15 decembrie 1986)

Ca urmare a activitatii de „sistematizare teritoriala urbana si rurala”, initiate de dictatorul Nicolae Ceausesc, intregul ansamblu al acestei manastiri a fost daramat, in ciuda protestelor şi intervenţiilor Bisericii Ortodoxe Române,a oamenilor de cultură din ţară şi de peste hotare, organizaţiilor şi a  instituţiilor internaţionale.

Intre 11-15 decembrie 1986 a fost demolată biserica , iar în 1987 întreaga Mănăstire Văcăreşti a fost rasă de pe faţa pământului, pentru a elibera terenul în vederea construirii unui complex de clădiri pentru justiţie, în care trebuiau să se instaleze Ministerul Justiţiei, Procuratura Generală, Tribunalul Suprem şi alte instanţe judecătoreşti. După ce în 1988 a început turnarea fundaţiilor, în 1990 lucrările au fost abandonate.

Nici măcar dealul nu a fost cruţat, el fiind aproape total distrus.

 

 

 

 

 

1789: A fost infiintata  printr-un act adoptat de Congres si semnat de presedintele George Washington (Judiciary Act), Curtea Suprema a  SUA.

 

 

 

 

 

 

1834: A murit  Pedro I, împărat al Braziliei, rege al Portugaliei; (n. 12 octombrie 1798).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A  fost primul impărat al Braziliei (1822–1831) și al douăzeci și al optulea rege al Portugaliei (timp de șapte zile în 1826).

 

 

 

 

 

 

1870: S-a nascut Georges Claude, fizician si chimist francez, inventatorul tubului cu neon; a fondat propria sa firma cu numele „Claude Néon”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aceasta noua tehnologie a  prezentat-o la Paris la 11.12.1910 si ulterior a vandut patentul firmei “Packard” (SUA) pentru 24.000 $ ; (d.23.05.1960).

 

 

 

 

 

 

1896: S-a nascut Francis Scott Fitzgerald, scriitor american, autor al celebrului roman “Marele Gatsby”. S-a nascut in St. Paul, Minnesota.

S-a inscris la Universitatea Princeton, insa nu a mai absolvit cursurile acesteia pentru ca s-a inrolat in armata, participand la luptele din Primul Razboi Mondial.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Este unul dintre reprezentantii de marca ai “generatiei pierdute”, acel grup de scriitori americani care au trait la Paris in anii ’20, printre care Ernest Hemingway si Gertrude Stein. Primul roman al lui Fitzgerald, “Dincoace de Paradis”, a aparut in 1920 si are caracter autobiografic.

Cartea l-a facut faimos si celebru. Dupa cativa ani petrecuti in lux la New York, autorul s-a mutat in 1924 la Paris. Insuccesul si problemele de sanatate ale sotiei sale l-au afectat enorm pe Fitzgerald, care a cazut in patima alcoolului. S-a reintors in SUA si a inceput sa scrie scenarii de film la Hollywood. A murit la data de 21 decembrie 1940.

 

 

 

 

 

1911: S-a nascut  Konstantin Ustinovici Cernenko, Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice; (d. 10 martie 1985).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A condus Uniunea Sovietică din 13 februarie 1984 până la moartea sa, care a survenit treisprezece luni mai târziu. Cernenko a fost şi Preşedinte al Prezidiului Sovietului Suprem din 11 aprilie 1984 până la moartea sa.

 

 

 

 

 

 

 

1916: S-a nascut  compozitorul român Aurel Giroveanu;  (d.2001).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1920 : In zilele de 24-25 septembrie,  s-a întrunit  la Chişinău  Congresul Partidului Popular din Basarabia.

Preşedinte al Comitetului Central al partidului a fost ales Sergiu Niţă.

 

 

 

 

1929: Guvernul sovietic a decretat că începând de la 1 octombrie  se va introduce pe teritoriul tarii o versiune reformata a calendarului, în care săptămâna devenea de 5 zile, toate lunile aveau 30 de zile, iar restul de 5 sau 6 zile erau sărbători intercalate câte una sau două între anumite luni.

Acest calendar „revoluționar”, care reducea de asemenea săptămînile la 5 zile, a fost luat în serios numai în anii 1930 și 1931, după care s-a renunțat la el.

(Săptămîna de 5 zile a fost înlocuită cu una de 6 zile urmînd ca în 1940 să se revină la săptămîna normală).

Chiar și in  această perioadă lumea a continuat să utilizeze calendarul gregorian, inclusiv la nivel oficial, lucru care se vede din edițiile zilnice ale  Pravda,organului de presă al  Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

 

 

 

 

 

1934: S-a născut Manfred Wörner, om politic german, fost secretar general al NATO (1988-1994);  (m.13 august 1994).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1936: S-a nascut Jim Henson, actor şi cineast american, realizatorul  primului spectacol cu păpuşile Muppets in 1969  şi al serialul de televiziune “The Muppets Show” (1976-1981);  (d.1990).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1941: S-a nascut cântăreaţa americană Linda McCartney,  soţia lui Paul McCartney, membru al celebrei formatii de muzica pop britanice The Beatles; (d. 17.04.1998).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1941: S-a nascut  Lucia Hossu-Longin, jurnalistă română, redactor la Radiodifuziunea Română între anii 1976 şi 1978, apoi redactor la Televiziunea Română .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Din 1991 a început, la TVR, seria de documentare de maxim impact “Memorialul durerii” privind universul concentrationar comunist, pentru care a obţinut numeroase premii

 

 

 

 

 

 

1941: URSS a aderat la “Carta Atlanticului”. Dată publicităţii la 14.VIII.1941, Carta, semnată de preşedintele SUA, Franklin Delano Roosevelt  şi de primul ministru britanic, Winston Churchill (în urma unei întrevederi la bordul navei “Prince of Wales”, în Golful Argentina din Newfoundland), stabilea strategia Aliaţilor în timpul celui de-al doilea război mondial şi se referea la organizarea postbelică a lumii după înfrângerea nazismului.

 

 

 

 

 

 

 

1944: A murit  pictorul  si sculptorul  francez Aristide Maillol; (n.8 decembrie 1861).

 

 

 

1945: A decedat Hans Geiger, cunoscut fizician german care a  descoperit  împreună cu Walther Müller  detectorul de particule Geiger-Müller);  (n. 30.09.1882).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1950: A decedat  prinţesa Victoria de Hesse, nepoata reginei Victoria a Marii Britanii; (n. 1863).

 

 

 

 

 

 

 1957: La Barcelona, in Spania, a fost inaugurat stadionul Camp Nou.

 

 

 

 

 

Cu o capacitate de 98 787 de locuri, este cel mai mare stadion de fotbal din Europa si  este terenul propriu al echipei catalane FC Barcelona.

Denumirea stadionului provine din limba catalană, însemnând „teren (câmp) nou”.

 

 

 

 

 

 

1960: Statele Unite lanseaza  primul  portavion cu propulsie nucleara din lume, USS Enterprise.

 

 

 

 

 

La data lansarii era cel mai lung vas din lume si avea o masa totala a navei este de 94.781 tone.

 

 

 

 

1970: Capsula de întoarcere a stației automate “Luna-16″ aparținând URSS,  a adus pe Pamant pentru prima oara  mostre de sol  lunar.

 

 

 

 

 

 

1989: A decedat Paul Georgescu, critic literar şi prozator roman; (n.1923).

 

 

 

 

 

 

1991: “A patra mineriada”. În 24 septembrie 1991, minerii din Valea Jiului intră în grevă generală și cer primului ministru, Petre Roman  să vină la Petroșani pentru a le asculta problemele

Nemultumiti de întârzierea raspunsului Guvernului la revendicarile lor, pornesc spre Bucuresti. Primele acțiuni violente au fost făcute la Petroșani unde au intrat în primărie și l-au agresat pe subprefectul Ionel Botoroaga și pe directorul Regiei Autonome a Huilei, Benone Costinaș.

Apoi, se opresc la Craiova si devasteaza gara orasului.

 

 

 

In dimineata zilei de 25 septembrie primele garnituri de tren pline cu mineri sosesc in Gara Baneasa.

 

 

 

 

 

 

1992: A intrat în vigoare in Romania, Legea nr. 102 din  21/09/92 privind stema ţarii şi sigiliul statului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1993: Este restaurata monarhia in Cambodgia, iar regele Norodom Sihanuk revine pe tron.

Norodom Sihanouk (n. 31 octombrie 1922 – 15 octombrie 2012),  a fost rege al Cambodgiei din 1941 până în 1955 și din nou din 1993 până în 2004.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost conducător efectiv al Cambodgiei din 1953 până în 1970.

După cea de-a doua abdicare în 2004, a fost cunoscut drept „Regele-Tată al Cambodgiei” (Preahmâhaviraksat), o poziție în care a păstrat multe dintre responsabilitățile sale anterioare, ca monarh constituțional.

 

 

 

 

 

 

1996:  Sectorul Agricol Ilfov, al saptelea sector al Bucurestiului, alcatuit din 38 de comune si orasul Buftea, este transformat in jude.

 

 

 

 

 

 

 

 

1997: A fost retras din activitate celebrul Deep Blue, supercomputerul care l-a învins pe campionul mondial la şah, Gari Kasparov, în “Meciul secolului”, din mai 1997.

 

 

 

 

 

 

 

1998: A decedat Irina Eliade, traducătoare şi prozatoare romana; (n.5 februarie 1920).

 

 

 

 

 

 

1998: O echipă internațională de chirurgi din Lyon a reușit primul transplant mondial  al unei maini .

 

 

 

 

 

2003 : A decedat cântăreaţa americană Rosalie Allen; (n. 1924).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2004: A încetat din viaţă scriitoarea franceză Françoise Sagan;  (n. 21 iunie  1935).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A făcut parte din curentul denumit Nouvelle Vague (noul val). Adevăratul său nume era Françoise Quoirez si a publicat primul său roman – Bonjour tristesse – în anul 1954, la vârsta de 18 ani, sub un pseudonim ales din opera lui Marcel Proust.

Cărţile sale, printre care Un certain sourire (1956, Aimez-vous Brahms? (1959), La Chamade (1965), Le lit défait (1977), scrise într-un stil alert şi cu o tonalitate amară, s-au bucurat de un succes deosebit. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24 septembrie este:

 

 

 

 

– In Guinea-Bissau – Ziua naţională. Proclamarea independentei fata de Portugalia;  (1973).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

Sfanta Mucenita Tecla

 

 

 

 

 

 

Sfanta Mucenita Tecla

 

 

 

 

 

 

 

 Sfanta Mucenita Tecla este prima femeie martira pentru Hristos. In Sinaxarele Bisericii este socotita intocmai cu Apostolii. Sfanta Tecla s-a nascut in cetatea Iconiu, din parinti pagani.

S-a logodit cu Tamir, un tanar de neam bun, in timpul in care la Iconiu sosise Sfantul Apostol Pavel, impreuna cu Varnava, ca sa predice Evanghelia.

Ascultand timp de trei zile si trei nopti cuvantarile acestuia, Tecla s-a convertit la crestinism si s-a hotarat sa duca o viata de feciorie.Mama sa, auzind ca nu mai doreste sa se casatoreasca, a batut-o, a torturat-o si a infometat-o.

Pentru ca nici dupa aceste chinuri nu a facut-o sa lepede credinta in Hristos, mama sa a dat-o pe mana judecatorului cetatii si a cerut sa o arda in foc, invocand ca ea nu este fiica ei, ci este „ramura uscata si blestemata odrasla“.

A fost aruncata in foc, dar a iesit nevatamata.Sfanta Tecla l-a urmat pe Pavel la Antiohia, iar aici un tanar si-a dorit-o sotie. Pentru ca a fost refuzat, acesta a acuzat-o in fata conducatorului cetatii ca este crestina.

A fost aruncata la fiare, dar animalele nu s-au atins de trupul acesteia.Primind binecuvantarea Sfantului Apostol Pavel, s-a retras intr-un loc pustiu, la Maloula, oras situat la 70 km vest de Damasc, in Siria.

Pentru credinta ei, Dumnezeu i-a dat darul vindecarii bolnavilor, iar toti cei care ajungeau la pestera sa, primeau tamaduire de orice boala erau cuprinsi.

Vracii din Maloula i-au ridicat pe localnici impotriva ei. Dorind sa scape de rautatea acestora, Tecla s-a rugat si in urma rugaciunilor ei, stanca sa despicat si i-a devenit mormant.

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

– Sfantului Cuvios Coprie;

– Sfantului Cuvios Siluan Athonitul.

 

 

 

 

 

 

 VIDEO:  ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=awpEWv0gbd8

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):  Crestin Ortodox.ro; e.maramures.ro; cugiralba blogspot.com; Istoriculzilei blogspot.com; mediafax.ro;Wikipedia.ro.

 

 

 

 

 

Reclame

24/09/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

  1. Reblogged this on Cronopedia.

    Apreciază

    Comentariu de munteanioan | 24/09/2016 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: