CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 23 SEPTEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

23 septembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 Anul 490 i.I Hr.: Are loc batalia de la Marathon, in urma careia, pentru prima dată,  persii au fost înfrânți decisiv într-o lupta deschisă.

Ea a marcat sfârșitul primei invazii a perșilor în Grecia, aceștia fiind siliți să se retragă în Asia.

Deși războaiele dintre greci și perși au continuat, cu unele întreruperi  încă mulți ani, bătălia de la Maraton a demontat mitul invincibilității persane.

 O legendă relatează faptul că Fidipide  un mesager atenian, a alergat distanța de 42 de kilometri de la câmpul de luptă de la Maraton până la Atena, pentru a anunța victoria asupra perșilor.

În momentul în care a ajuns, a strigat: Nenikikamen ! (am învins!), după care a murit pe loc.

 Data exactă a bătăliei

Herodot datează evenimentele despre care a scris în „Istoriile” sale conform unui calendar lunisolar; dar fiecare oraş-stat (polis) din vremea sa utiliza o altă variantă.

Prin calcule astronomice se poate obţine o dată corelată cu calendarul iulian – astfel, Philipp August Böckh (în 1855) a concluzionat că bătălia de la Maraton a avut loc pe 12 septembrie 490 î.Hr., conform calendarului iulian.

Această dată este în general acceptată de către istorici. Există însă şi opinii diferite: dacă se ia în considerare faptul că spartanii nu au participat la luptă datorită motivelor religioase (ei nu s-au pus în mişcare înainte de a fi lună nouă, adică la şase zile după terminarea bătăliei), iar calendarul lor era decalat cu o lună faţă de cel atenian, ar rezulta că bătălia ar fi avut loc o luna mai devreme, adica pe 12 august 490 î.Hr.

 

480 î.Hr.: S-a nascut dramaturgul grec Euripide;  Aristotel l-a supranumit „poetul tragic prin excelență”;(d. 406 î.Hr.).

Alături de Eschil și Sofocle, Euripide face parte din celebra triadă a poeților dramatici eleni, care au pus bazele tragediei clasice.

Din vasta operă a lui Euripide (circa 90 de piese) s-au păstrat 17 tragedii și o dramă satirică (între care Troienele, Rugătoarele, Fenicienele, Heraclizii, Oreste, Hecuba, Medeea).

 

 

 

 

 

Euripide a inspirat mari scriitori ca Racine, Corneille, Voltaire, Lessing, Goethe ș.a.

În limba română, piese de Euripide au început să fie jucate în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în traducerile semnate de Panait Ioanide și Petre Dulfu.

  63 î.Hr.: S-a nascut impăratul  roman Octavianus (Cezar August); (d. 19.08.14d.Hr.).

 

 

Augustus Octavian Caesar a fost primul Imparat Roman. Deși a păstrat  Republicva, el a condus imperiul ca un dictator timp de mai mult de 40 de ani, încheind un secol de războaie civile și a adus o eră de pace, prosperitate și măreție imperială.

Este cunoscut de istorici cu titlul de “Augustus”, pe care l-a luat în anul 27 i.Hr.

867: Începe in Bizanț domnia împăratului Vasile I, întemeietorul dinastiei Macedonene ; (n.cca. 811  – d. 29 august 886 in urma unui accident de vanatoare).

A domnit  între 867 şi 886, fiind unul dintre  iniţiatorii renaşterii artei bizantine.

A scris multe cărți legislative, printre care Basilica (sau Basiliscale), terminată de Leon al VI-lea), Prochiron sau Eisagoge.

 

 

1122: Se incheie Concordatul de la Worms  intre trimișii papei Calixt al II-lea  și împăratul Sfantului Imperiu Romano-German, Henric al V-lea.

Înțelegerea a pus capăt luptei de investitură între papa si imparat.

In urma  acestui acord, imparatul  nu mai avea dreptul să numească episcopii din imperiu,  el trebuind să renunțe la dreptul precedent de a înmâna însemnele ierarhice, cârja și inelul episcopal, dar putea totuși, numai in teritoriile germane de la nord de Alpi, sa ia parte cu  delegați proprii, in cazuri de dispute si conflicte, la dezbaterile de investitură a ierarhilor catolici.

 

1215: S-a născut  marele han mongol Kublai ; (d. 18 februarie 1294).

 

 

Era unul din nepoții   lui  Ginghis han, intemeietorul Imperiului Mongol.

Kubilai han a  fost din 1271  împăratul  Chinei si este considerat a fi fost unul dintre cei mai importanți conducători mongoli din dinastia Yuan.

La curtea lui Kubilai s-a aflat timp de mai mulți ani călătorul venetian Marco Polo (n. 1254-d.1324), care după întoarcere în patrie furnizează Europei cunoștințe de cultură asiatică.

Kubilai a reunificat după 300 de ani nordul cu sudul Chinei, întemeind dinastia mongolă Yuan (1271-1368), marele han mongol fiind recunoscut ca împărat al Chinei cu numele de Șizu

A încercat, fără succes, în 1274 și 1281, să cucerească Japonia. Eșecul a pus capăt expansiunii mongole în estul Asiei.

Cu puțin timp înainte de moartea marelui han, Imperiul Mongol avusese cea mai mare întindere din istoria sa, cuprinzând aproape tot spațiul euro-asiatic.

În anul 1253  s-a convertit la religia budistă  si a luat măsuri în sprijinul ei și al mănăstirilor din  Tibet , astfel  incat budismul a ajuns în timpul său religie de stat in imperiu. 

 

 

 

1386: A decedat domnul Țării Românești Dan I (n. 1354),  fiul lui Radu I și frate vitreg al lui Mircea cel Bătrân. Dan I  a fost  domn  al Țării Românești  între 1383  sau 1385 si   23 septembrie 1386.

„Cronica anonimă bulgară” , contemporană evenimentului, afirmă că voievodul ar fi murit asasinat pe 23 septembrie 1386 in timpul unei  campanii militare pentru ajutorarea  unchiului  său, Sracimir, țarul bulgar de la Vidin, îndreptate  împotriva țarului Bulgariei de răsărit Șișman, aliatul  otomanilor.

1386:  Începe domnia lui Mircea cel Bătrân în Ţara Românească .

 

 

In timpul domniei lui Mircea se pun bazele principalelor instituţii feudale ale statului, iar  tara Romaneasca  a ajuns la întinderea teritorială maximă din Evul Mediu.

 La 1406 Mircea isi spunea : „Eu, întru Hristos Dumnezeu binecredincios și binecinstitor și de Hristos iubitor și autocrat, Io Mircea mare voievod și domn din mila lui Dumnezeu și cu darul lui Dumnezeu, stăpânind și domnind peste toată Țara Ungrovlahiei și a părților de peste munți, încă și către părțile tătărești și Amlașului și Făgărașului herțeg și domnitor al Banatului Severinului și pe amândouă părțile pe toată Podunavia, încă până la marea cea mare și stăpânitor al cetății Dârstorului”.

Marele domn a decedat  la 31 ianuarie 1418.

1403 : Mircea cel Bătrân reînnoieste alianţa cu regele Poloniei, Wladyslaw al II-lea Jagello.

1666:  A murit  Francois Mansart, arhitect francez, considerat inventatorul mansardei; (n.23.01.1598).

 

 

 1713: S-a nascut Ferdinand al VI- lea, rege al Spaniei din 1746, până la moartea sa; (d.10 august 1759).

 

 

 

 

 

A fost al patrulea fiu al regelui Filip al V-lea al Spaniei   fondatorul Casei de Bourbon din Spania și a primei lui soții, Maria Louisa de Savoia.

1835:  A decedat in Franta, compozitorul Vicenzo Bellini ; (n. 3 noiembrie 1801).

 

 

  Îşi numea lucrările „melodrame” sau „tragedii lirice”(Somnambula, Norma, Beatrice di Tenda, Puritanii). Cea mai cunoscută arie a sa este „Casta Diva”, din opera Norma.

Alături de Gaetano Donizetti şi Gioacchino Rossini, Bellini a fost unul din compozitorii de frunte ai operei bel canto.

1846:  Astronomul german Johann Gottfried Galle a identificat Neptun, a opta planeta de la Soare si a patra ca marime din Sistemul solar

 Planeta se gaseste la peste 4.500 milioane de kilometri de Soare, traseul orbital al acesteia durand aproape 165 de ani.

Existenta lui Neptun a fost stabilita prin calcule matematice de catre astronomul francez Urbain-Jean-Joseph Le Verrier.

File: JohannGalle.jpg

 

 

 

Tot el a  calculat pozitia aproximativa a planetei urmarind perturbarile gravitationale din preajma astrului si i-a spus colegului sau german in ce loc poate sa descopere Neptunul.

In Observatorul din Berlin, Galle si asistentul sau, Heinrich Louis d’Arrest, au reusit sa vada planeta. Gigantica planeta albastra, a carei diametru este de patru ori mai mare decat a Pamantului, a fost botezata dupa zeul roman al marii.

Planeta are opt luni, cea mai mare fiind Triton. Culoarea albastra se datoreaza in mare parte metanului ce absoarbe lumina rosie de la Soare, dar si altor substante, inca neidentificate.

Neptun este inconjurat de un set subtire de inele, relevat de sonda spatiala Voyager 2 in 1989, in timpul singurei “vizite” a omului pe indepartatul astru.

 

1856 : S-a nascut Karl Krumbacher, istoric si filolog german, membru de onoare strain al Academiei Române ; este considerat întemeietorul studiilor de istorie bizantina, el fiind titularului primei catedre de filologie bizantina din lume; (d.12.12.1909).

1861: S-a născut  Robert Bosch, industriaş şi filantrop german, fondatorul companiei “Bosch”.

În 1887 a construit o versiune îmbunătăţită a bujiei. În 1902 compania lui a construit bujia de tensiune înaltă.

În 1906 Bosch a introdus programul de lucru de 8 ore pe zi în propria companie. 

 

 

În 1910 a donat un milion de mărci Universităţii tehnice din Stuttgart, iar in  1913, Bosch a donat 20 de milioane de mărci în scopuri caritabile; (d.12.03.1942).

1870:  A decedat scriitorul francez Prosper Mérimée, cunoscut prin nuvelele sale (“Colomba”,”Carmen” – scriere din care s-a inspirat compozitorul G. Bizet în compunerea operei cu acelaşi nume);  (n.28.09.1803).

 

 

 

1879 : Societatea de cultura macedo-româna, constituita la Bucuresti si recunoscutã ca persoanã juridicã prin legea votatã de Corpurile Legiuitoare si promulgata prin inaltul  Decret domnesc nr. 1298  din  15 aprilie 1880, a lansat o Proclamatie adresata tuturor românilor din sudul Dunarii, chemându-i sa învete limba româna si sa traiasca în pace cu toate popoarele cu care vietuiesc; societatea a functionat în mod continuu, nefiind desfiintata de la data înregistrarii, ca persoana juridica.

1882: A decedat la Göttingen,  Friedrich Wöhler, chimist german (n. 1800 Eschersheim), pionier al chimiei organice.

În 1828 a realizat sinteza ureei din materiale anorganice.

 

 

Lucrările lui Wöhler au dus  și la izolarea elementelor ytriu, beriliu si titan.

A facut observația că siliciul  poate fi obținut sub formă de cristale și că unii meteoriți conțin materie organică.

 

1889:  S-a născut marele jurnalist american Walter Lippmann; (d. 1974).

Imagini pentru Walter Lippmann;photos

Foto: Walter Lippmann 

 

 

 

1889 : A fost infiinţată de catre japonezul Fusajiro Yamauchi, firma Nintendo.

Iniţial aceasta firma producea cărţi de joc.

 

La inceputul anilor 1970 a inceput productia de jocuri video; prima consola a fost creata in 1977 – Color TV Game 6.

1901 : S-a născut Jaroslav Seifert, poet şi publicist ceh, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1984; (d. 1986).

Motivaţia Juriului Nobel : „Pentru poezia sa care, înzestrată cu prospeţime, senzualitate şi o bogată inventivitate, oferă imaginea eliberatoare a spiritului neîmblânzit şi a diversităţii naturii umane”.

 

1905Norvegia și Suedia semneaza tratatul Karlstad„, prin care s-a hotarat dizolvarea pe cale pașnica a  Uniunii dintre cele două țări.

1916:  S-a nascut Aldo Moro, om politic italian, fost prim ministru al Italiei.

 

A fost asasinat in  1978  de catre gruparea  terorista de extremă stânga italiană „Brigazile Rosii”.

 

 

1920: S-a nascut Mickey Rooney, renumit  actor  american de cinema; (d. 6 aprilie 2014).

 

1923: Reprezentanţi ai poliţiei din 20 de ţări s-au reunit la Viena pentru a infiinta  Organizaţia de Poliţie Criminală Internaţională – Interpol.

 

 

 

1930: S-a nascut Ray Charles, celebru pianist si solist american. A fost inclus in Rock and Roll Hall of Fame, in Blues Hall of Fame, Grammy Hall of Fame, Jazz Hall of Fame, ceea ce dovedeste indiscutabil valoarea sa, dar si talentul cu care a fost inzestrat.

 

 

 

 La 5 ani a inceput sa aiba probleme cu vederea, iar la 7 ani a orbit. Handicapul sau nu l-a impiedicat sa isi implineasca visul de a deveni muzician.

A inceput sa concerteze la inceputul anilor ’50, cand a aparut pe scena alaturi de nume grele ale muzicii americane.

A cantat cu Lowell Fulson si Guitar Slim. Prima sa interpretare vocala dateaza din 1951, cand a inregistrat hitul „I Got A Woman”, ajuns pe locul 2 in Top 10 R&B din Statele Unite.

Ray Charles a reusit cu adevarat sa-i faca pe oameni sa-l venereze cu piesa „What’d I Say”, care a intrat direct pe locul 1 in Top 100 Billboard.

Activitatea sa muzicala s-a intins pe aproape o jumatate de veac.

S-a stins din viata la varsta de 74 de ani, in data de 10 iunie 2004.

1932: Regatul Hejaz și Nejd este redenumit Regatul Arabiei Saudite.

 

1939: A încetat din viaţă Sigmund Freud, psihiatru austriac, întemeietorul psihanalizei; (n. 6 mai 1856).

 

 

 

 

1941: S-a nascut (comuna Toporauti, Jud. Cernauti ), renumita  interpreta română de muzică populară  Sofia Vicoveanca. 

1943: In timpul celui de-Al Doilea Război Mondial este proclamată Republica Sociala  Italiană.

A fost un stat marionetă al Germaniei Naziste condus dictatorial de „Ducele Naţiunii” care era şi „ministru al afacerilor externe”, Benito Mussolini şi isi exercita puterea asupra Italiei de nord, dar depindea în totalitate de Wehrmachtul german pentru a păstra controlul asupra teritoriului.

ITA - Italian Social Republic MapAcest stat efemer a mai fost cunoscut şi sub numele de  Republica de la Salò (Repubblica di Salò), deoarece cartierul general al lui Mussolini se afla la Salò, un oraş mic de pe malul lacului Garda.

La scurtă vreme după înfiinţare, republica a fost forţată să cedeze Germaniei, Triestul, Istria şi Tirolul de Sud.

Si-a incetat existenta sub loviturile armatelor aliate anglo-americane, in data de  25 aprilie 1945.

 

1943: S-a născut renumitul cantareţ spaniol  de muzică uşoară  Julio Iglesias.

 

 

 

1948:  S-a născut actorul român de teatru și film George Mihăiță,  director al Teatrului de Comedie din Bucureşti.

 

 

 

 

1949:  S-a născut cantăreţul american Bruce Springsteen.

 

 

 

 1950:  Consiliul de Ministri  al RPR a hotarât înfiintarea  Studioului Cinematografic Bucuresti , destinat productiei de filme artistice si de animatie .

Cu aceasta ocazie, au început lucrarile de constructie a studioului de la Buftea (“Centrul de Productie Cinematografica”).

 

1963: A decedat actorul roman Jules Cazaban; (n. 1903).

 

 

 

 

1963: Este  arestat  pentru spionaj în favoarea URSS, Georges Paques, şeful  adjunct al serviciului de presă al NATO.

Inaltul oficial francez condamnat în 1963 pentru spionaj în favoarea Uniunii Sovietice, a fost acuzat de vanzarea de informații vitale legate de  apărare in timpul perioadei Războiului Rece,cand a dezvăluit sovieticilor informații importante cu privire la organizarea NATO.

A fost considerat cel mai important spion care a lucrat pentru URSS pe teritoriul francez.

1967: A decedat  Ştefan Nădăşan, inginer român, membru al Academiei Române, întemeietorul şcolii româneşti de încercarea materialelor.

A contribuit la îmbunătăţirea fontelor şi a adus importante inovaţii în sudura metalelor; (n.19.08.1901).

 

1970:  A decedat actorul francez André Bourvil  (pe numele adevărat André Rimbourg),  unul dintre cei mai îndragiți interpreți ai ecranului francez (“Mizerabilii”, “Cei trei mușchetari”); (n. 1917).

 

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=GXV-1ZebdBs

 

 

 

 

1973: A murit   poetul  chilian Pablo Neruda, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe 1971 (“Spania în inimă”, “Ode elementare”); (n. 1904).

 

 

 

 

1973:  Fostul preşedinte argentinian Juan Perón a revenit la putere.

 

 

 

 

 

1998 : Rezoluţia 1199 a  ONU cere Belgradului încetarea focului, retragerea forţelor sale din Kosovo,  iniţierea unui dialog  politic cu albanezii  şi întoarcerea refugiaţilor la caminele lor.

 

 

 

 

2002 : In Belgia a intrat în vigoare legea care aproba euthanasia, Belgia fiind a doua ţară din lume, după Olanda, care a legalizat euthanasia.

 

 

 

 

2006: A încetat din viaţă compozitorul britanic Sir Malcom Arnold, câştigător al unui premiu Oscar pentru coloana sonoră a filmului “Podul de pe râul Kwai”.

 

 

 

 

2013:  A decedat  regizorul, scenaristul și actorul român Geo Saizescu.

 

 

 

 

 

 

 

A  regizat mai multe lungmetraje considerate antologice pentru istoria filmului românesc de comedie, printre care “Astă seară dansăm în familie”, “Păcală” şi “Secretul lui Bachus”.

La unele dintre filmele sale, Geo Saizescu a fost şi scenarist, şi actor.

De-a lungul carierei sale, regizorul a colaborat cu unii dintre cei mai populari actori români, ca Gheorghe Dinică, Dem Rădulescu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Jean Constantin, Sebastian Papaiani, Stela Popescu sau Horaţiu Mălăele.

Geo Saizescu s-a născut la 14 noiembrie 1932, la Prisăceaua în judeţul Mehedinţi.

 23 septembrie este  in Arabia Saudită  Ziua naţională – aniversarea întemeierii regatului saudit (1934).

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

Zamislirea Sfantului Ioan Botezatorul

 

 

 

 

Sfantul Arhanghel Gavriil i-a vestit lui Zaharia, in timp ce slujea la templu, ca sotia sa Elisabeta, inaintata in varsta, va naste un fiu care se va numi Ioan.

Nasterea lui Ioan s-a petrecut cu sase luni inaintea nasterii lui Iisus.

Prin ingerii Lui, Dumnezeu a vestit nasterea lui Isaac varstnicei Sara, nasterea lui Samson femeii sterpe a lui Manoe si a lui loan, parintilor varstnici Zaharia si Elisabeta.

Sfantul Nicolae Velimirovici spune ”Daca dorim sa stim cum se pot naste copii din parinti sterpi si varstnici, sa nu mergem sa-i intrebam pe oameni, caci nu vor avea ce sa ne spuna.

 Faptele despre care se intreaba sunt mai presus de stiinta naturala. Mai curand sa mergem sa privim la puterea lui Dumnezeu care le-a facut pe toate din nimic, care nu a avut nevoie de parinti tineri sau varstnici ca sa-l faca pe Adam. Decat sa fim curiosi, mai bine sa dam slava lui Dumnezeu care ne-a descoperit puterea Sa noua pacatosilor.

Biserica i-a inchinat lui Ioan sase sarbatori: zamislirea lui – 23 septembrie; nasterea – 24 iunie; soborul lui – 7 ianuarie; taierea capului – 29 august; prima si a doua aflare a capului – 24 februarie; a treia aflare a capului sau – 25 mai.

 

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

 

– Sfintilor Mucenici Andrei, Ioan, Petru si Antonie;
– Sfintei Mucenite Raida, fecioara (†308);
– Sfintelor Cuvioase femei Xantipa si Polixenia;
– Sfantului Mucenic Nicolae Pantopolitul;
– Sfantului Mucenic Ioan din Conita.

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TYODAY IN HISTORY

 

http://www.youtube.com/watch?v=-P6AsPfc

 

 

 

 

Bibliografie (surse): Crestin Ortodox.ro;mediafax.ro; e.maramures.ro.; Istoricul zilei blogspot.com; Wikipedia org.

23/09/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

4 comentarii »

  1. MULTUMESC

    Apreciază

    Comentariu de SECRIERU IOAN | 23/09/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: