CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 22 SEPTEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

22  septembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anul 66: Împăratul roman Nero creeaza Legiunea a I-a Italica.

Aceasta unitate militara (in latina Legio I Italica), a fost un corp de infanterie de elita al armatei romane.

Numele sau provine de la locul recrutarii primilor soldati, de pe teritoriul Italiei si era  compusa dintr-un numar de soldati cuprins intre 4200 (in perioada republicana) si 5200 (in perioada imperiala).

 

 

 

 

 

 

Simbolul Legiunii a I-a  Italica era un porc mistret si avea sediul la Novae, in Moesia Inferior(Sistov,in Bulgaria de azi)

A servit si in Dacia participand in timpul  campaniei lui Traian, la construirea unui pod peste Dunăre

Nero s-a  nascut la  15 decembrie 37 si  a fost ultimul  imparat roman din dinastia iulio-claudiana .

 A urcat pe tron la 13 octombrie 54, la moartea tatălui său, Claudius. 

 

 

 

 

 

 Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus (n. 15 decembrie  37 – d. 9 iunie 68), a fost al cincilea împărat roman al dinastiei iulio-claudiene.

Este unul dintre împărații care au fost foarte aspru judecați în literatura antică. Se presupune că a dat foc Romei si se zvonea ca si-ar fi violat  mama .

A fost deposedat de putere si s-a sinucis la 9 iunie 68.

 

 

1072: Moare istoricul si carturarul  chinez  Ouyang Xiu;  (n. 1007).

 

 

 

 

 

 

Quang Xiu  om de stat, istoric, eseist şi poet chinez din timpul dinastiei Song.

 

 

 

1326 : Cea mai veche menţiune de înnobilare a unui cneaz român de către regele Ungariei, Carol Robert d’Anjou; Carol Robert îi daruieşte lui Stanislau  moşia Zurduc (jud. Maramureş), pentru serviciile sale aduse regatului.

 

 

1499:  A luat sfârșit Războiul Suab (sau “Războiul elvețian”), un conflict militar între “Confederația Elvețiană” și Casa Habsburg sprijinită de “Liga Suabă” prin semnarea Tratatului de la Basel, tratat care se dădea o foarte largă autonomie confederației de cantoane care avea să stea la baza Elveției moderne.

 

 

 

1515 : S-a nascut Anne de Cleves, soţia lui Henric al VIII-lea al Angliei; (d.16 iulie  1557).

 Anne de Cleves  în  stătulețul Cleves  din nordul Germaniei pe domeniile  fratelui  sau, Wilhelm III Herzog von Jülich-Cleves-Berg, care a considerat că o căsătorie a surorii sale cu regele Henric al VIII-lea al Angliei i-ar întări statutul.

După aranjarea căsătoriei, Anne de Cleves a plecat în Anglia, unde Henric a constatat că este urâtă “ca o iapă flamandă” și că nu se pot înțelege, pentru că el nu vorbea germana iar ea nu vorbea engleza.

Prima lui reacție a fost să nu se căsătorească, dar i-a fost imposibil să încalce tratatul de căsătorie semnat anterior.

 

 

 

 

 

În ciuda protestelor lui Henric, căsătoria a avut loc pe 6 ianuarie 1540, astfel Anne de Cleves devenind a patra sa soție, urmându-i lui  Jane Seymour .
Văzând că nu este dorită, a fost de acord cu propunerea de divorț, care s-a pronunțat în iulie 1540. În felul acesta, Henric a fost liber să se căsătorească cu a cincea sa soție, Catherine Howard.

 

 

 

 

1520: A murit sultanul otoman  Selim I; (n.10 octombrie  1465).

A fost al 9-lea sultan al Imperiului Otoman si primul care a purtat titlul de calif (incepand cu anul 1517).

L-a succedat pe tatal sau, Baiazid al II-lea. 

 

 

 

 

 S-a căsătorit cu Ayșe Hafsa Sultan, din Crimeea, fiica hanului Mengli Ghirai  cu care a  avut   patru copii: Soliman I (viitorul sultan Soliman Magnificul) și trei fiice, Sultana Hatice, Sultana Beyhan și Sultana Șah.

Selim I a condus imperiul intre anii 1512-1520.

In timpul domniei sale Imperiul Otoman s- a extins enorm, în special dupa cucerirea între 1516 și 1517 a Sultanatul Mameluc al  Egiptului si  alte teritorii musulmane.

Domnia lui Selim a reprezentat o schimbare bruscă în politica expansionista a imperiului, care era inaintea domniei sale  in mare parte orientata împotriva Occidentului si a tarilor crestine .

 Dupa  cucerirea Egiptului, Selim a luat titlul de calif al Islamului, fiind primul  sultan turc care si-a atribuit acest titlu.

El si-a  acordat, de asemenea titlul de “Khadim ul Haramain ish Sharifain” (slujitor al Sfintelor Orașe din Mecca si Medina), în 1517.

În ajunul morții sale, în 1520, Imperiul Otoman isi triplase teritoriul.

La moartea sa,pe tron s-a urcat fiul său, Soliman, supranumit „magnificul”, în timpul căruia Imperiul Otoman a atins apogeul.

 

 

 

 

 

 

1554: A murit conchistadorul spaniol Francisco Vásquez de Coronado y Luján  (n. 1510), care între anii 1540 şi 1542 a explorat teritorii di statul New Mexico de azi şi alte teritorii care acum fac parte din sud-estul Statelor Unite.

 

 

 

 

 

 

 

Bazandu-se pe povestile calugarului spaniol Marcos de Niza despre un oraş de aur, numit Cibola, aventurierul Francisco Vásquez de Coronado a plecat in 1540 împreună cu o trupă de 340 de spanioli şi 300 indieni aliaţi şi sclavi  într-o expediţie în cautarea orasului de aur Cibola, pe teritoriul New Mexico din Statele Unite de astăzi.

Decepţia lui a fost mare atunci când a văzut că oraşul de aur descris de Marcos, era doar un sat al tribului zuni.

 

 

 

 

1601: S-a nascut Ana de Austria, soţia lui Ludovic al XIII-lea al Franţei; (d. 20 ianuarie  1666).

 

Fișier:Peter Paul Rubens - Portrait of Anne of Austria - WGA20365.jpg

 

 Ana de Austria, pictura de Peter Paul Rubens

 

A fost infantă a Spaniei, regină a Frantei si Navarrei, soția regelui Ludovic al XIII-lea și regentă (1643-1651) pentru fiul său, Ludovic al XIV-lea .

În timpul regenței sale, a fost prim-ministru cardinalul Mazarin. A fost una dintre personajele principale în romanul lui Alexandre Dumas, „Cei trei muschetari”.

 

 

 

1750: S-a nascut  botanistul german  Christian Konrad Sprengel. A demonstrat rolul insectelor in polenizare; (d.067.05.1816).

 

 

 

 

1768 : A murit, la Roma, episcopul Ioan Inochentie Micu – Klein (Clain), luptător pentru cauza românilor ardeleni.

 

 

 

 

 

Osemintele i-au fost aduse în România, ca urmare a dorinţei lui testamentare, şi înhumate la Blaj, la 16 octombrie 1997 ;(n. 24 iunie 1692).

 

 

 

 

1774: A murit  Papa Clement al XIV-lea(Gian Vincenzo Antonio Ganganelli).

 

 

 

 

 

S-a născut la  31 octombrie 1705 si  si-a inceput pontificatul la data de 19 martie 1769.

A ramas in istorie prin ordinul dat pentru desfiintarea Ordinului iezuit care a fost suprimat in 21 iulie  1773 si pentru  extinderea  Muzeului Vaticanului.

 

 

 

 

1784:  Rusia fondeaza  colonia de la Kodiak, in Alaska.

 

 

 

 Arhipelagul Kodiak

 

Acest teritoriu  apartinut din vechime triburilor de indieni americani  Alutiiq, in limba carora  kadiak înseamnă „insulă”.

În 1763, exploratorul rus Stephan Glotov descoperit insula, numind-o Kad’yak (Кадьяк), fiind urmat de căpitanul britanic James Cook cincisprezece ani mai târziu, care a scris primul „Kodiak”, în jurnalele sale în 1778.

Insula a devenit un centru pentru colectarea blanurilor, in special a celorde vidre de mare care erau foarte apreciate.  Misionarii ortodocși s-au stabilit pe insula de la sfârșitul secolului al 18-lea, continuând colonizarea europeana a insulei, care ulterior a devenit capitala Alaskai ruse.

Când Rusia a vândut Alaska în Statele Unite în 1867, Kodiak a devenit un centru de pescuit comercial, important si pentru fabricile sale  de conserve.

1791: S-a nascut Michael Faraday, fizician si chimist englez, unul dintre fondatorii teoriei electromagnetismului.

A descoperit, in anul 1831, fenomenul de inductie electromagnetica si a formulat legile electrolizei.

 

 

 

 

El a fost cel care a introdus notiunea de echivalent electrochimic, cunoscut si ca „numarul lui Faraday”.

De asemenea, el este cel care a introdus in fizica notiunea de “câmp”.

S-a nascut in casa unui fierar care nu a avut bani sa il trimita la scoala. De la 13 ani, Faraday a inceput sa lucreze la o legatorie de carti. Aici si-a descoperit pasiunea de a citi, atentia sa indereptindu-se spre cartile de popularizare a stiintei. In 1812, a reusit sa isi gaseasca un loc de munca la Institutul Regal ca ajutor de laborant. In 1824 a fost ales membru al Societatii Regale.

Lucrarea sa de referinta este “Cercetari experimentale in domeniul curentului electric”. Cercetarile sale au contribuit enorm la dezvoltarea fizicii si chimiei.

Faraday si-a gasit timp sa scrie si carti pentru popularizarea stiintei, una dintre ele – “Istoria chimica a luminarii” – fiind extrem de apreciata. A decedat la  25 august 1867.

 

 

 

1831: S-a nascut  Grigore Cobălcescu, geolog şi paleontolog roman, cel care a pus bazele geologiei româneşti, ca disciplină ştiinţifică; a publicat, în 1862, prima lucrare geologică originală “Calcariul de la Rapidea”.

 

 

 

 

A decedat la 21 mai 1892.

A fost membru al Academiei Române.

 

 

 

 

 

1835:  S-a nascut prinţul Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen, fratele regelui Ferdinand al României; (d. 8 iunie  1905).

 

 

 

 

Leopold Stefan Karl Anton Gustaf Eduard Tassilo von Hohenzollern Sigmaringen,  a fost primul fiu al prinţului Karl Anton de Hohenzollern-Sigmaringen. Fratele său mai mic a devenit Regele Carol I al României.

După revoluţia spaniolă din 1868 care a detronat-o pe regina Isabella II, i s-a oferit coroana acestei tari, ofertă  sprijinită de prim-ministrul prusac Otto von Bismarck, dar respinsă de împăratul francez Napoleon al III- lea.

Leopold a declinat oferta la presiunile franceze, dar după o serie de solicitări suplimentare ale Franţei, s-a declanşat Războiul Franco-Prusac din 1870-1871, care va duce în final la căderea împăratului Napoleon şi proclamarea  celei de-a treia republici in Franta.

 

 

 

 

1862 : Presedintele american Abraham Lincoln decretează abolirea sclaviei în statele din sudul SUA., emitand Proclamația de Emancipare, prin care erau eliberati  toti sclavii  negri.

 

 

 

 

 

 

 

1873: S-a născut matematicianul Dimitrie Pompeiu,  creatorul şcolii matematice române de teoria ecuaţiilor cu derivate parţiale şi de mecanică; (m. 7 octombrie 1954).

 

 

 

 

 

 

 

De numele lui Pompeiu se leagă si organizarea la Cluj, după primul război mondial, a învăţământului matematic românesc. El organizează seminarul matematic din Cluj, după exemplul celebrului seminar de la College de France.

De asemenea, în 1929, împreună cu Petru Sergescu, înfiinţează revista Mathematica, de largă circulaţie internaţională.

Opera matematică a lui Pompeiu este conţinută în cele aproximativ 150 de lucrări publicate.

A fost membru titular al Academiei de Ştiinţe din România, începând cu 5 iunie 1943.

 

 

1882 : S-a nascut Wilhelm Keitel, feldmareşal german din Al Doilea Război Mondial (d. 1946).

 

 

 

 

 

 

 1903:  În SUA, a primit brevetul de invenţie pentru cornetul de îngheţată Italo Marchioni, un cofetar de origine italiana.

 

 

 

 Italo Marchioni. Ice Cream Cone. 1896

 

 

 

 

1904:  Se desfasoara cursa automobilistică, organizată de ACR, pe traseul Bucureşti-Giurgiu-Bucureşti, una din primele din ţara noastră şi din această parte a Europei.

 

 

 

 

Cursa a fost câştigată de printul George Valentin Bibescu, care a inregistrat cu automobilul sau Mercedes de 40 CP, cea mai mare viteză de până la acea dată în Europa, într-o competitie  pe soselele publice. 

 

 

 

1908: Printul Ferdinand de Saxa Coburg, sprijinit de guvernul lui Alexandar Malinov, declară printr- un manifest special, independenţa Bulgariei şi se proclamă ţar al bulgarilor; (5 octombrie s.n.)

Acest act s-a efectuat  fără consimţământul Marilor Puteri şi împotriva voinţei Turciei.

 

 

 

Dosar: Zar Ferdinand Bulgarien.jpg

 

 Foto: Ferdinand  (26 februarie 1861- 10 septembrie 1948) a condus  tara intre 1887-1918, mai întâi cu titlul de  Cneaz  și mai târziu  ca Tar al Bulgariei   (1908-1918).

Independența de jure a Bulgariei fata de  Imperiul Otoman a fost proclamata la  22 septembrie stil vechi (5 octombrie stil nou) 1908, in vechea capitala a Tarnovo de catre  Prințul Ferdinand al Bulgariei, care a luat apoi titlul de țar”.

Declarația de independență a Bulgariei a fost urmată de anexarea Bosniei   de catre Austro-Ungaria,in ziua următoare și de unirea Greciei cu Creta,  (nerecunoscuta pana in 1913). I

Independența Bulgariei a fost recunoscută pe plan internațional in primăvara anului 1909 si  este sărbătorită în fiecare an la 22 septembrie ca Ziua Independenței.

La data de 22 septembrie 2008, Bulgaria a celebrat  Centenarul aniversar al  independenței sale.

 

 

 

 

1914:  Împaratul Germaniei, Wilhelm al II-lea, îi cere telegrafic regelui Carol I al României (1866-1914), intrarea tarii noastre în razboi de partea Puterilor Centrale.

Regele Carol I îi raspunde ca nu poate da curs cerererii, din cauza impotrivirii opiniei publice românesti.

 

 

 

 

 

Majestatea Sa Carol I, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, (n. 10 aprilie 1839- d.10 octombrie 1914) .

În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor românești), Carol I a obținut independenta tariii, căreia  i-a șcrescut imens prestigiul international, a redresat economia  și a pus bazele unei dinastii. A construit la Sinaia  castelul  Peles, care a rămas și acum una dintre cele mai vizitate atracții turistice ale țării.

După războiul ruso-turc din 1877, România a câștigat Dobrogea , iar  in 1913, in urma Pacii de la Bucuresti, Cadrilaterul ( Dobrogea de sud).

Carol a dispus ridicarea primului pod peste  între Fetesti si Cernavoda, una dintre marile  constructii europene ale timpului , care să lege noua provincie de restul țării.

 

 

 

 

1919 : A decedat Alexandru Şuţu, medic psihiatru, membru corespondent al Academiei Române, membru al Societăţii de Antropologie din Paris şi al Societăţii Franceze de Psihiatrie

A fost fiul marelui cămăraș (șambelan) Alexandru Suțu – Dragomanaki (nepot de frate al domnitorului Alexandru Nicolae Suțu din Muntenia) și al Mariei Hrisomali.(n.30.03.1837).

A  fost doctor în medicină al Facultăților din Atena (1863) și Paris (1865), fondatorul Catedrei de Psihiatrie din România, medic șef al ospiciului de alienați Mărcuța din București (1866-1909), directorul ospiciului Mărcuța (1867-1878 și 1880-1892), fondatorul și redactorul Gazetei spitalelor (Paris, 1867), unul dintre redactorii Gazetei medico-chirurgicale a spitalelor’’ (1870-1880), fondatorul sanatoriului pentru alienați  “Caritatea”,  din București (unde a fost internat în mai multe rânduri poetul Mihail Eminescu și unde a și decedat), profesor de medicină legală la Universitatea din București (1879), efor al spitalelor civile române (1892), fondatorul Jurnalului psihiatriei și medicinei legale (1884), membru al Consiliului sanitar superior (1896), membru al Academiei române (1888), expert în psihiatrie medico-legală .

 

 

1929 : S-a nascut  Dinu Cocea, regizor şi scenarist, stabilit la Paris în 1985 (n.Periş, judeţul Ilfov).

 

 

 

 

 

 

1931 : La propunerea lui Nicolae Iorga, preşedinte al Consiliului de Miniştri, Constantin Brâncuşi a fost decorat cu ordinul “Meritul cultural pentru artă plastică”.

 

 

 

 

 

 

 

1934: A încetat din viaţă inginerul şi istoricul de artă Gheorghe Bâla; a colaborat cu Anghel Saligny la construirea Podului de la Cernavodă; (n. 24 aprilie 1868).

A fost un important cercetător al istoriei arhitecturii româneşti; membru al Academiei Române, vicepreşedinte al acestui for (mai 1928 – mai 1931) .

 

 

 

 1938 : S-a nascut Augustin Buzura, scriitor, membru al Academiei Române; fost preşedinte al Institutului Cultural Român (n.Berinţa, Maramureş).

 

 

 

 

 Din 1992 este membru al Academiei Romane.

 

 

 

1939 : Are loc o parada militara comună  a victoriei  a Wehrmacht-ului şi a Armatei Roşii  în Brest-Litovsk , la sfârşitul invadarii  si impartirii Poloniei, in baza intelegerii dintre Hitler si Stalin ( Pactul Ribbentrop – Molotov), intre Germania nazista si U.R.S.S.

 

 

 

 

 

Inalti ofiteri germani  şi sovietici prezenţi la parada: Generalul german Heinz Guderian şi comandantul brigazii 29  sovietice de tancuri, colonelul  Semion Krivoshein.

 

 

 

1944 : Al Doilea Război Mondial: Armata Roşie intră în Tallin, capitalaEstoniei.

 

 

 

1955: Se tipareste  primul volum al romanului “Moromeţii” scris de Marin Preda.

 

 

 

 Tirajul primei ediţii a fost de 20.100 exemplare.

 

 

 

1957:  S-a nascut muzicianul, compozitorul si actorul de film  australian, Nicholas Edward “Nick” Cave.

 

 

1958: S-a nascut Andrea Bocelli, tenor italian  de pop opera și cântăreț de operă. Până astăzi el are șapte albume de operă înregistrate (La bohèmeIl trovatoreWertherPagliacciCavalleria rusticanaCarmen și Tosca). A vândut deja peste 65 de milioane de albume peste tot în lume. Născut cu un glaucom grav, Andrea Bocelli a orbit total la vârsta de 12 anidupă un accident de fotbal.

 

 

 

 

 

 

A fost pasionat de muzica inca din copilarie, cand a invatat sa cante la pian, flaut si saxofon. Faptul ca a orbit  nu l-a impiedicat sa studieze Dreptul la Universitatea din Pisa.

Dupa ce a profesat un an ca avocat, a decis sa inceapa sa cante. Bocelli si-a inceput cariera de muzician cantand la pian in barurile italiene. Norocul i-a suras in 1992, cand a inregistrat un demo cu piesa “Miserere”.

Celebrul tenor Luciano Pavarotti a ascultat piesa si a insistat pe langa Bocelli sa o inregistreze impreuna. Duo-ul a avut imediat succes pe plan international, iar Bocelli a primit tot mai multe oferte.

A urmat single-ul “Time To Say Goodbye” (1996), in duet cu Sarah Brightman, iar un an mai tarziu artistul italian si-a lansat albumul “Romanza”.

 

 

 

 

 1958 : A avut loc premiera bucureşteană a operei “Oedip” de George Enescu (conducerea muzicală – Constantin Silvestri, regia Jean Rînzescu, în rolul principal – David Ohanesian; premiera mondială a operei avusese loc la Paris, în anul 1936.

 

 

 

 

 

 

 

 

1965: Războiul indo-pakistanez  (cunoscut sub numele de al doilea războidin  Kashmir), se încheie după ce ONU solicită  încetarea focului.

 

 

 

 

  1968: Are loc transferul celor două temple de la Abu Simbel, in Egipt.

Prin aceasta reasezare, clădirile de o inestimabila valoare istorica  sunt salvate de la scufundarea în apele lacului de acumulare al hidrocentralei Nasser.

 

 

 

 

 

 

Salvarea templelor a început în anul 1964 de către o echipă multinațională de arheologi, ingineri și operatori calificați sub stindardul UNESCO, și a costat aproximativ 40 de milioane de dolari.

Între 1964 și 1968, tot site-ul a fost atent tăiat în blocuri mari, demontate, ridicate și reasamblate într-un nou loc, cu 65 de metri mai mare și la 200 de metri mai sus de râu, într-una dintre cele mai mari provocările de inginerie arheologică din istorie.

 

 

 

1968: S-a nascut la Iasi, Mihai Razvan Ungureanu,  politician, istoric si diplomat roman, fost prim ministru al guvernului roman.

 

 

 

 

1975 : A încetat din viaţă matematicianul Enrico Bompiani, unul dintre fondatorii Uniunii Internaţionale de Matematică, membru de onoare străin al Academiei Române (n. 12 februarie 1889).

 

 

 

1975:  La San Francisco, a avut loc a doua încercare de asasinare a preşedintelui american Gerald  Ford.

 

 

 

 

 1976: Sonda americana Viking confirma existenta unei calote de gheata de pe Marte.

 

 

 

1976: S-a nascut Ronaldo Louis Nazario de Lima, sportiv brazilian, declarat  ”cel mai bun fotbalist al lumii” in 1996 si 1997.

 

 

 

1980:  Incepe razboiul din Golf. intre Irak si Iran.

 

 

 

1981: Prima cursa  a trenului francez de mare viteză Train à Grande Vitesse (TGV).

 

 

 

1989: A murit Irving Berlin, compozitor american de origine rusă ; (n.11.05.1888).

 

 

 

1994:  A încetat din viaţă scriitorul şi teologul  roman Alexandru Bardieru, născut în Nordul Bucovinei. A scris literatură pentru copii. (“Mreană, mreană năzdrăvană”, “Norocel degeţel”, “Poveşti nemuritoare”);(n.12 martie 1913).

 

 

 

1996 : A încetat din viaţă Dorothy Lamour, cântăreaţă şi actriţă americană de film (n. 10 decembrie 1914).

 

 

 

2001: A încetat din viaţă violonistul  Isaac Stern; (n. 21 iul 1920).

 

 

 

 

 

2007 : A încetat din viaţă celebrul mim francez  Marcel Marceau; (n. 22 martie 1923).

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

Sfantul Teodosie de la Brazi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Sfantul Teodosie de la Brazi

 

 

 

 

Sfantul Teodosie de la Brazi este praznuit de Biserica Ortodoxa Romana pe 22 septembrie. Sfantul Ierarh Teodosie s-a nascut in prima jumatate a sec. al XVII-lea, in tinutul Vrancei.

A intrat de tanar in monahism. Datorita culturii sale, este numit secretar la cancelaria manastirii Bogdana.Mai tarziu, in calitate de egumen, se ocupa de reconstruirea acestui asezamant. In anul 1670 a fost hirotonit episcop de Radauti, iar in 1671, episcop de Roman.

Din cauza plecarii Sfantului Dosoftei in Polonia, scaunul de Mitropolit al Moldovei devine vacant.

Moldova era condusa la acea vreme de domnitorul Dumitrascu Cantacuzino, o persoana fidela otomanilor.  La cererea acestui domnitor, episcopii din Moldova il vor alege ca mitropolit pe Teodosie.

Pastorirea sa in calitate de mitropolit nu va dura decat un an, din cauza faptului ca i-a cerut domnitorului sa puna capat asupririi otomane.

La revenirea Mitropolitului Dosoftei, ierarhul Teodosie pleaca la Focsani.

Aici s-a ocupat cu reconstruirea Manastirii Brazi. La cererea sa este adus egumenul Zaharia, din Muntele Athos, o persoana instruita in tainele monahismului.In anul 1688, pe cand se afla la Focsani, ierarhul a fost rapit de prietenii domnitorului Dumitrascu Cantacuzino si dus in Tara Romaneasca.

Aici a fost chinuit timp de zece saptamani.In toamna anului 1694, tatarii au navalit si la schitul Brazi. Acestia i-au cerut sa le predea avutul si obiectele de pret.

Pentru ca Sfantul Teodosie a refuzat, acestia i-au taiat capul.Moastele Sfantului Teodosie au fost descoperite printr-o minuneSfantul Antipa de la Calapodesti (1816-1882), pe atunci frate la Manastirea Brazi, marturiseste: “Inainte ca arhim.

Dimitrie sa fie staret al Manastirii Brazi din Moldova, el a trait viata pustniceasca aspra intr-o padure mare, unde din intamplare a gasit ingropat un vas mare plin cu bani de aur.

In vas a gasit o insemnare, in care se spunea ca acesti bani sunt de la Mitropolitul Dositei (Teodosie – confuzie datorata apropierii dintre numele celor doi ierarhi contemporani) care i-a ascuns acolo, prevazandu-si sfarsitul sau mucenicesc din mana turcilor.

In insemnare se mai spuneau si acestea: “Cine va gasi acesti bani este indatorat sa zideasca din ei o manastire si trei schituri” si ca “la terminarea de zidit a celui din urma, al treilea schit, va afla si moastele mele”.

Arhim. Dimitrie marturiseste intr-o insemnare din 20 februarie 1842, ca dupa ce a terminat de construit si cel de-al treilea schit, sapand in curte mormantul sau, a aflat sicriul cu moastele Sf. Teodosie.

Capul era asezat alaturi, cu fata in jos, pe o caramida. Moastele erau intregi si raspandeau un miros foarte placut, ceea ce confirma evlavia credinciosilor care l-au considerat sfant inca din timpul vietii.

La 6 mai 1842, moastele Sfantului Teodosie au fost asezate intr-un mormant nou, zidit in partea de nord a paraclisului subteran de la Manastirea Brazi.

Dupa un scurt timp, capul sau a fost scos din mormant si asezat spre inchinare in biserica, probabil tot de catre staretul Dimitrie.

El a ramas in paraclisul subteran pana la desfiintarea asezamantului, in 1959, cand a fost pus inapoi in mormant.

Dupa redeschiderea manastirii, in urma lucrarilor de restaurare, maica Iustina a redescoperit  la 20 martie 2000, moastele Sfantului Teodosie.

Hotararea canonizarii sale s-a facut in sedintele Sfantului Sinod din 4-5 martie 2003.

Slujba de proclamare a canonizarii a avut loc la 5 octombrie 2003, la Manastirea Brazi din judetul Vrancea.

 

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

– Sfantului Sfintitului Mucenic Foca, facatorul de minuni;
– Sfantului Foca, gradinarul;
– Sfantului Mucenic Isaac;
– Sfantului Martin;
– Sfantului Cuvios Cosma Zografitul si a 36 de cuviosi parinti de la Manastirea Zograful, din Muntele Athos.

 

 

 

 

 VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 http://www.youtube.com/watch?v=jMpg8io0Gis

 

 

 

 

 

  Bibliografie (surse): Crestin Ortodox.ro.; mediafax.ro; Istoriculzilei blogspot.com; e.maramures.ro ;  Wikipedia.ro

 

 

Publicitate

22/09/2015 - Posted by | DIVERSE | , , , , , , , , , , ,

5 comentarii »

  1. Reblogged this on Cronopedia.

    Apreciază

    Comentariu de munteanioan | 22/09/2016 | Răspunde

  2. MULTUMESC

    Apreciază

    Comentariu de SECRIERU IOAN | 22/09/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: