CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 20 SEPTEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

20 septembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

524: S-a nascut Kan B’alam I,regele  maya  din Palenque.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A urcat pe tron la varsta de 47 de ani, la 8 aprilie 572 si a domnit pana la moartea sa; (d. 583).

 

 

 

 

 

622: Profetul Muhammad este nevoit să își părăsească orașul natal Mecca, impreuna  cu un grup de adepti devotați si sa plece în orașul Yatrib, unde fusese invitat de două triburi rivale, care acceptaseră să-l recunoască drept conducător spiritual și se așteptau ca el să le arbitreze disputele.

 

 

 

 

01_19_Muhammad_04

 

 

 

Acest eveniment se numește  „Hejira”  și marchează începutul anului  islamic.

Hejira înseamnă în arabă „emigrare”. Numele orașului a fost schimbat în Medina – „Orașul” în arabă), ca prescurtare de la numele complet de „Orașul Profetului” (al Madinat al-Nabi)) .

Muhammad considerat, de către musulmani,  un mesager şi un profet al lui Dumnezeu si ultimul profet într-o serie de profeţi islamici, aşa cum se spune în Coran, devine conducătorul acestei asezari și în scurt timp Medina  ajunge capitala primului stat islamic din istorie.

 Dintre toţi întemeietorii de religii universale, Mahomed este singurul căruia i se cunoaşte, în linii mari, biografia (izvoarele cele mai importante sunt Coranul – în arabă, al Quar’an, „Propăvăduirea” – şi informaţiile transmise de Tradiţie – în arabă, al-Hadit, „Zicerea”, „Spusa”, chiar dacă valoarea istorică a acestor surse nu e întotdeauna sigură.

 

 

 

 

 

 

1187: Oștile musulmane comandate de sultanul   Saladin, incep asediul  Ierusalimului aparat de Cruciati.

La 2 octombrie  Saladin cucereste Cetatea Sfântă si provoaca  prabusirea  Regatului Ierusalimului, fapt care  declanșează a treia Cruciadă în scopul recuceririi  pentru a doua oară, a acestei cetăți si a Tarii Sfinte, de către creștini.

 

 

 

 

 

 Saladin, Salah ad-Din, Kurd

 

 

 

 

 

 

Saladin ( Salah al Din), a fost un musulman kurd, devenit primul sultan Ayyubid al Egiptului și al Siriei; (n. 1138 – d. 4 martie 1193).

La apogeul puterii sale a domnit peste Egipt, Siria, Yemen, Irak, Mecca, Hejaz și Diyarbakır.

În ciuda faptului că era adversarul principal al cruciaților, cronicile creștine menționează acțiunile sale onorabile si faptul ca a castigat respectul multor europeni, printre care si al lui Richard Inima de Leu.

 

 

 

 

 

1246: A murit Sfântul Mihail din Cernigov ( Mihail Vsevolodovici ), ( nascut c.1185), prinţ rus din  dinastia Rurik.

 A  fost domn al Kievului (1236-1240, 1240, 1241-1243) şi, de asemenea, a stapanit Pereiaslavl (1206),  Novgorod-Seversk (1219-1226),  Chernigov (1223-1235, 1242 -1246),  Novgorod (1225-1226, 1229-1230), şi Halici (1235-1236), fiind unul dintre cei mai puternici cnezi rusi in momentul marii invazii tatare.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Sfântului Mucenic Mihail, cneaz de Cernigov şi de Kiev şi a Sfântului Teodor, boierul lui.

La începuturile secolului al XIII – lea (1232) hoardele tătare ale hanului Batu, profitând de îndelungatele rivalităţi dintre cnejii ruşi, s-au revărsat din adâncurile Asiei Centrale în câmpia rusă, distrugând şi tâlhărind totul în drumul lor.

 În 1240 au ocupat şi Kievul si  faimoasa Lavră a Peşterilor.
În faţa nestăvilitului avânt al tătarilor, cneazul de Cernigov şi Kiev – Mihail, ca şi mulţi alţi cneji, a fugit împreună cu boierul său credincios Teodor, lăsându-şi ţara pustiirii. Dar pentru această lipsă de curaj şi de nădejde în Dumnezeu s-a pocăit curând.
După pustiirea groaznică a pământului, Batu a permis principilor ruşi să se întoarcă în cnezatele lor cu condiţia să fie vasalii lui şi a pretins să i se înfăţişeze ca să-i jure supunere. Mihail i-a adus la cunoştinţă boierului Teodor hotărârea sa de a-L mărturisi pe Hristos cu sângele său, iar credinciosul său boier i-a făgăduit că nu-l va părăsi nici în moarte.

Ajungând în tabăra Hoardei de Aur,  au acceptat să declare supunere faţă de Batu ca rege pământesc, însă au refuzat să treacă prin foc şi să se închine soarelui, potrivit tipicului pirolatru al tătarilor (pirolatria – adorarea focului; zoroastrism).

Mihail  a devenit  martir  dupa ce a fost ucis de tatari  atunci cand a refuzat sa renunte  la credinţa creştină.

 El şi boierul Fedor (Teodor) au fost torturaţi şi decapitati  de către tătari, iar trupurile lor au fost aruncate  câinilor, ca să le sfârtece.

Însă creştinii le-au luat pe ascuns şi le-au îngropat crestineste. În 1774, au fost aduse în biserica Arhanghelilor din Moscova, unde se păstrează până astăzi.

 

 

 

 

 

 

 

1347: Atestarea documentară al orașului Baia Mare,intr-un act emis de cancelaria regelui Ludovic I al Ungariei.

  Orașul a fost atestat documentar pentru prima data în anul 1329  sub numele  Râul Doamnelor, (Rivulus Dominarum) într-un act al cancelariei regelui Ungariei Carol Robert de Anjou .și s-a dezvoltat ca un centru aurifer în secolele 14-15.

Actul eliberat de cancelaria regelui Ludovic I de Anjou   la data de 20 septembrie 1347,reprezinta una dintre  cele mai timpurii mărturii scrise care s-au păstrat, privind importanța minelor din Baia Mare și Săsar (maghiară Zazurbanya, inclusă acum în Baia Mare)  si  cuprinde o serie de privilegii acordate centrelor  miniere și locuitorilor săi de către rege, orașul Baia Mare fiind deja un oraș liber regal.

 

 

 

 

 

1459:  Prima menţiune documentară a cetăţii Bucureştilor, într-un hrisov al lui Vlad Ţepeş, domn al Ţării Româneşti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In acest hrisov dat în limba slavonă „în cetatea Bucureşti”,  Vlad Tepes  întărea lui Andrei cu fiii săi, lui Iova, lui Drag şi unui al patrulea, al carui nume nu se mai poate citi, proprietatea lor, scutindu-i totodată de dări şi „slujbe”.

 

 

 

 

document

Foto: Primul document care mentioneaza  orasul  București

 

 

 

 

Legenda spune ca Bucurestiul a fost fondat de un oier pe nume Bucur, insa conform altei variante mai probabile, Bucuresti a fost intemeiat de catre Mircea cel Batran, la sfarsit de secol XIV.

Pe malurile Dambovitei si ale Colentinei este atestata cultura paleolitica si neolitica.

Pana in 1800 i. Hr. apar anumite dovezi ale unor comunitati in zonele Dudesti, Lacul Tei si  Bucurestii- Noi de astazi.

Sapaturile arheologice arata trecerea acestei zone printr-un proces de dezvoltare din epoca bronzului si pana in anul 100 i. Hr., in timpul caruia zonele Herastrau, Radu Voda, Lacul Tei, Pantelimon, dealul Mihai Voda, Popesti-Leordeni si Popesti-Novaci sunt populate de indo-europeni (mai precis geto-daci).

Primele locuinte dupa retragerea aureliana din 273 d. Hr. sunt atestate in secolele III – XIII, pana in Evul Mediu.

Asezarea este atestata documentar la 20 septembrie 1459 intr-un act emis de Vlad Tepes, domn al Tarii Romanesti, prin care se intareste o mosie unor boieri.

 Cetatea a fost preferată şi de alţi domnitori munteni precum Radu cel Frumos, Basarab cel Tânăr, Vlad Călugarul, Mihnea cel Rău.

In timpul domniei lui Mircea Ciobanul, Bucureştii au fost „îngrăditi cu lemne mari ( trunchiuri ) de stejar”, după cum ne relatează un cronicar sas, lucrare ce a fost executată din porunca domnitorului.

„Zidurile acestui oraş sunt trunchiuri groase de copaci, înfipte în pământ unul lângă celălat şi legate împreună prin grinzi de-a curmezisul, prinse de zisele trunchiuri prin cuie lungi şi groase de lemn”.

 Cetatea Dambovitei, cum mai apare in primii ani orasul, avea rol strategic, urmand sa supravegheze drumul ce mergea de la Targsor la Giurgiu, in ultima asezare aflandu-se o garnizoana otomana.

In scurt timp, Bucurestiul se afirma, fiind ales la 14 octombrie 1465 de catre Radu cel Frumos ca resedinta domneasca.

In anii 1558 – 1559, la Curtea Veche este construita Biserica Domneasca, ctitorie a domnului Mircea Ciobanul, aceasta ramanand pana astazi cel mai vechi lacas de cult din oras pastrat in forma sa initiala.

 

 

 

 

Bucuresti, secolul al XVII- lea

 

 

 

 

In 1659, sub domnia lui Gheorghe Ghica, Bucurestiul devine capitala Tarii Romanesti, moment in care se trece la modernizarea acestuia. Apar primele drumuri pavate cu piatra de rau (1661), se infiinteaza prima institutie de invatamant superior, Academia Domneasca (1694) si este construit Palatul Mogosoaiei (Constantin Brancoveanu, 1702), edificiu in care astazi se afla Muzeul de Arta Feudala Brancoveneasca.

In 1704, ia fiinta la initiativa spatarului Mihai Cantacuzino Spitalul Coltea, care a fost avariat ulterior intr-un incendiu si un cutremur si recontruit in 1888.

In scurt timp, Bucurestii se dezvolta din punct de vedere economic; se remarca cresterea numarului mestesugarilor, ce formau mai multe bresle (ale croitorilor, cizmarilor, cavafilor, cojocarilor, panzarilor, salvaragiilor, zabunarilor s.a). Odata cu acestea continua modernizarea orasului.

Sunt create primele manufacturi, cismele publice, iar populatia se mareste continuu prin aducerea de locuitori din intreaga Muntenie (catagrafiaul din 1798 indica 30.030 de locuitori, in timp ce cea din 1831 numara 10.000 de case si 60.587 de locuitori).

Incet-incet apar o serie de institutii de interes (Teatrul National, Gradina Cismigiu, Cimitirul Serban Voda, Societatea Academica din Bucuresti, Societatea Filarmonica din Bucuresti, Universitatea din Bucuresti, Gara de Nord, Grand Hotel du Boulevard, Ziarul Universul, cafenele, restaurante, Gradina Botanica din Bucuresti, Ateneul Roman, Banca Nationala, cinematografe) si inovatii in materie de tehnologie si cultura (iluminatul cu petrol lampant, prima linie de tramvai, iluminatul electric, primele linii telefonice).

Bucuresti este astazi cel mai mare oras, centru industrial si comercial al tarii.

Populatia de peste doua milioane de locuitori face ca Bucurestiul sa fie a sasea capitala dupa marime din Uniunea Europeana.

Bucurestiul are un statut special in tara, fiind singurul oras care nu apartine nici unui judet.

Totusi, populatia sa este mai numeroasa decat a oricarui judet.

 

 

http://youtu.be/evhVC6jEwJM

 

 

 

 

 

1519: A început expeditia in jurul lumii a lui  Magellan,  navigator portughez aflat in slujba regelui Spaniei, cu o flota compusa din cinci corăbii.

 

 

 

 

 

 

Ferdinand Magellan

 

 

 

 

A fost primul european care a navigat spre vest pornind din Europa pentru a ajunge în Asia, primul european care a navigat în Oceanul Pacific și primul care a condus o expediție în jurul lumii.

Pe 27 aprilie 1521, Magellan a fost  ucis în Filipine în timpul unei lupte cu băștinașii. Expediția se întoarce în Europa cu o singură navă, Victoria, având la bord 18 oameni și fiind comandată de Juan Sebastian El Cano în 1521.

Regele Spaniei l-a înnobilat pe El Cano și i-a dat ca blazon globul pământesc pe care scria „Primus Circumedisti me” („Tu m-ai înconjurat primul”).

 Relatarea expediției a fost făcută de geograful Antonio Pigafetta care a participat la toate expedițiile organizate de Magellan.

 

 

 

 

1590: A murit  compozitorul renascentist  italian Lodovico Agostini ; (n. 1534).

 

 

 

 

 

1702: A fost inaugurat Palatul de la Mogoșoaia, eveniment mentionat  in  pisania din foișorul de pe latura de răsărit a acestuia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1778: S-a nascut amiralul rus  Fadei Belingshauzen (Fabian Gottlieb Thaddeus von Bellingshausen).

S-a născut într-o familie baltică germană de pe teritoriul actual al Estoniei.

A absolvit la 18 ani Academia Navală la Kronstadt, în apropiere de Sankt Petersburg, după care, în scurt timp, a devenit căpitan.

A participat în 1803 la prima expediție rusească în jurul lumii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A comandat a doua epediție rusească în jurul globului,  in anii 1803-1806. În timpul acestei expediții Bellingshausen a devenit unul dintre primii trei europeni care a zărit Antarctica.(d. 25 ianuarie 1852).

Bellingshausen a luptat în Războiul Ruso-Turc din anii 1828-1829, unde a fost ridicat la rangul de amiral.

Din 1839 a devenit guvernator militar în Kronstadt, unde a și murit, în 1852.

 

 

 

 

 

1792: Bătălia de la Valmy. Armata prusacă a generalului Karl Wilhelm Ferdinand de Braunschweig, este înfrântă de armata revolutionarilor francezi.

 

 

 

 

Ca urmare a acestei victorii, la 21 septembrie 1792, va fi proclamată Republica Franceză.

Marele poet Goethe, care se găsea în tabăra prusacă, a considerat-o “începutul unei noi epoci în istoria omenirii”.

 

 

 

 

 

1842: S-a născut fizicianul şi chimistul englez Sir James Dewar, cel care a inventat, în 1898, recipientul pentru păstrarea gazelor lichefiate, care ii poartă numele – “vasul Dewar” (termosul); (m. 1923).

 

 

 

 

 

1850: A apărut la Paris, “România viitoare”, revistă politică redactata de un  grup de exilaţi români printre care se numarau Nicolae Balcescu, Vasile Alexandri si Alecu Russo, care, după înăbuşirea Revoluţiei române de la 1848, au fost obligaţi să se refugieze în Franţa.

 

 

 

 

 

1853: S-a născut Chulalongkorn, regele Siamului (Thailandei) din 1868 pana in 1910), cunoscut sub numele de Rama al V-lea (m. 23 octombrie 1910).

 

 

 

 

 

Imagini pentru Chulalongkorn, regele Thailandei photos

 

 

Phra Bat Somdet Phra Maha Chulalongkorn Poraminthra Phra Chom Klao Chao Yu Hua Chunla  , sau Rama al V – lea, a fost al cincilea monarh al Siamului ( Tailandei)din Casa de Chakri si este considerat unul dintre cei mai mari regi din istoria acestei tari. In timpul domniei  sale s-a trecut la modernizarea regatului și s-au infaptuit reforme sociale profunde.

Totodata, datorita unei politici intelepte, a reușit să salveze Siamul de a fi colonizat de puterile europene.

In fapt, toate reformele  au avut ca scop sa asigure supraviețuirea Siam în mijlocul colonialismului occidental, Chulalongkorn câștigandu-si pe merit  epitetul Phra Piya Maharat (พระ ปิย มหาราช – Marele si  Iubitul Rege).

 

 

 

 

 

 

1854: In bătălia de la Alma, (Războiul Crimeii), trupele aliate franco-britanice infrang trupele ruse.

 

 

 

 

 

1862: La Bucureşti, in Principatele Romane unite, s-au inaugurat cursurile Şcolii Militare, într-o clădire nouă de pe Uliţa Târgoviştei (în prezent Calea Griviţei, în imobilul unde astăzi functionează Universitatea Natională de Arte si în căminele ASE cu intrarea din Str. Mihail Moxa).  

La festivitatea de deschidere, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a spus:

“Sunt fericit de a prezida astăzi inaugurarea unei singure şcoli militare a României, unde întâia oară se găsesc împreună elevi de dincoace şi de dincolo de Milcov”.

 

 

 

 

 

1863: A murit  Jakob Grimm, unul din cei doi frati Grimm, considerati întemeietorii scolii mitologice în folcloristica (n. 1785).

 

 

 

 

 

1866 : S-a născut la Hordou, comitatul Bistrița-Năsăud, azi localitatea Coșbuc, marele  poet român George Coşbuc, al șaptelea dintre cei 14 copii ai preotului greco-catolic Sebastian Coșbuc și ai Mariei, fiica preotului greco-catolic Avacum din Telciu.; (d. 09.05.1918).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

George Coșbuc (d. 9 mai 1918, București), a fost  membru titular al Academiei Române din anul 1916.

 

 

 

 

 

 

1878 : S-a nascut scriitorul american Upton Sinclair Beall Jr.; ( d. 25 noiembrie 1968).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Romanele sale, inspirate din realităţile nord-americane, au avut un puternic impact social (“Jungla”, “Speculanţii de bursă”).

 

 

 

 

 

1880: Orasul  Buenos Aires  este declarat capitala Republicii Argentina.

 

 

 

 

 

1893: S-a nascut Hans Scharoun, arhitect şi urbanist german, unul dintre cei mai importanţi arhitecţi germani, după cel de–al doilea război mondial, partizan al mişcării de avangardă (d.25.11.1972).

 

 

 

 

 

Hans Scharoun este cel care a conceput cladirea Berlin Philharmonie.

 

 

 

 

 

1896: S-a nascut poetul, dramaturgul si ziaristul  român Scarlat Callimachi, descendent din familia de boieri moldoveni Callimachi , neam ce a dat Moldovei patru domnitori şi un mitropolit.

 

 

 

 

Scarlat Callimachi

 

 

 

 

 

Scarlat Callimachi ( d.2 iunie 1975, Bucureşti) a fost descendent al  unor vechi răzeşi moldoveni  din neamu­l Calmăş, din zona Câmpulungului.

Callimachi numără printre strămoşi câţiva care au jucat un rol im­portant în istoria Moldovei, patru dintre ei ocupând chiar tronul ţării: Grigore, Ioan, Alexandru şi Scarlat, acesta din urmă fiind creatorul Codului Callimachi, tipărit în 1812 şi rămas în vigoare, ca lege fundamentală, până la Unirea Principatelor Române.

Bunicul scriitorului, Theodor, era văr cu Al I.  Cuza şi a fost învestit cu diferite demnităţi de către domnitor.

Tatăl său, Alexandru, cărturar şi om politic, bun prieten cu N. Iorga, se retrage la moşia Stânceşti-Botoşani, loc în care îşi petrece copilăria şi Callimachi, sub atenta supraveghere a bunicii  sale Zenaida.

A urmat cursurile Facultăţii de Drept la Paris. Revenit în ţară, colaborează la ziarele „Facla” şi „Chemarea”, editate de N.D. Cocea.

 În 1933, este condamnat la un an de închisoare de Tribunalul Militar din Iaşi pentru articolul Căderea Babilonului, publicat în „Clopotul”.

Îmbrăţişează o ideologie de stânga, devenind un susţinător al  mişcării comuniste si are o contribuţie importantă în apărarea muncitorilor arestaţi după greva de la Atelierele CFR „Griviţa Roşie”. Aduce avocaţi celebri din Franţa pentru a-i apăra în instanţă pe fruntaşii greviştilor.

De atunci, i s-a spus „Prinţul Roşu”, poreclă romantică pentru unii, ironică pentru alţii.

Scarlat Calimachi a fost  membru al Partidului Naţional Ţărănist Democrat, condus de N. Lupu si  director al „revistei de artă constructivistă” „Punct” (1924-1925), în paginile căreia semnau Şt. Roll, F. Brunea-Fox, F. Aderca, Marcel Iancu, I. Vinea şi Ilarie Voronca.

Obiectivul declarat al publicaţiei viza găsirea unor forme noi de exprimare artistică şi contestarea literaturii conservator-paseiste. Împreună cu B. Fundoianu, Armând Pascal şi Sandu Elias, Callimachi întemeiază gruparea de teatru modern Insula, printre susţinători numărându-se şi soţia sa, actriţa Dida Solomon. 

Ulterior  se alătură revistei „Contimporanul”, editată de Ion Vinea.

Între anii 1937 şi 1939, a făcut parte din „Comitetul mondial împotriva războiului şi fascismului”, înfiinţat în Franţa de Henri Barbusse şi de Paul Vayllant-Couturier. Între 1941 şi 1944, este trimis pe frontul rusesc. Era ofiţer de cavalerie şi făcea parte din Regimentul Trei Călăraşi.

După război, colaborează la ziarul „Victoria”, alături de alţi gazetari ai vremii.

Dezamăgit de politică, se retrage din viaţa publică şi se dedică istoriografiei. Din 1948 a fost director al Muzeului Româno-Rus, o instituţie creată pentru  amplificarea legăturilor culturale dintre România şi Uniunea Sovietică, până în 1963, când acest muzeu a fost desfiinţat, ca urmare a distanţării lui Gheorghe Gheorghiu-Dej de influenţa URSS.

Prinţul Roşu a fost căsătorit cu Dida Solomon, importantă actriţă a teatrului românesc, celebră pentru frumuseţea şi talentul său. Au avut un singur copil, Dimitrie Callimachi.

Pe 2 iunie 1975, Sacarlat Callimachi moare si este inmormantat la Cimitirul Bellu din Bucuresti.

„La răscruce de vremuri„,  romanul publicat postum al Prinţului Roşu Scarlat Callimachi, este o frescă a societăţii româneşti  din zona Moldovei, în anii tulburi de dinainte şi de după cel de-al doilea război mondial.

Avand multe nuanţe autobiografice, este si povestea unui aristocrat moldovean sedus şi dezamăgit de credinţele comuniste.

 

 

 

 

 

 

1898: A încetat din viaţă Theodor Fontane, prozator şi poet, unul dintre întemeietorii romanului realist german (” Effi Briest “, ” Adultera “); (n. 30 decembrie 1819).

 

 

 

 

 

 

1902: S-a născut scriitorul Cesare Zavattini; a scris mai multe scenarii, în special pentru regizorul Vittorio de Sica, pentru filme precum: “Căsătorie în stil italian “, ” Acoperişul ” ; (m. 13 octombrie 1989).

 

 

 

 

 Imagini pentru cesare zavattini photos

 

 

 

 

 

 

1913: A avut loc primul meci oficial de rugbi din România.

 

 

 

 

 

1915: A încetat din viaţă omul de cultură şi teologul Ioan Micu Moldovan, membru al Academiei Române; a desfăşurat o intensă activitate politică şi culturală pentru emanciparea românilor transilvăneni, fiind unul dintre autorii “Delclaraţiei”de la Blaj ; (n. 13 iunie 1833).

1918: S-a constituit  la Paris, “Consiliul Naţional al Unităţii Româneşti”, organ reprezentativ al României, care va desfăşura o intensă activitate în străinătate în favoarea idealurilor de unitate naţională (preşedinte – Take Ionescu; vicepreşedinţi – Vasile Lucaciu, Octavian Goga); (20.09/3.10).

 

 

 

 

 

1920: Este infiintata  Legiunea Spaniolă ( Legion Españolao unitate de elită a Armatei spaniole   Unitatea, a fost conceputa ca un echivalent spaniol al Legiunii Străine Franceze.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Totuși, în practică, in acest corp militar de elita  au fost recrutati aproape exclusiv spanioli și expatriați din țările vorbitoare de limba spaniola.

Legiunea a  luptat in coloniile africane spaniole si în Războiului Civil Spaniol.

In zilele noastre, Legiunea este parte dintr-o armată profesionistă modernă, instruita  și echipata pentru toate tipurile de misiuni de luptă și de menținere a păcii.

 

 

 

 

 

1923: S-a înfiintat la Bucuresti, „Liga sportiva – liga de hipism” constituita pentru a apara adevaratii sustinatori ai sportului hipic de lacomia organizatorilor de pariuri.

 

 

 

 

 

1934: S-a nascut  Sophia Loren, una dintre cele mai populare actriţe italiene de cinema; (“Ciociara”, “Căsătorie în stil italian”).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1934:  S-a nascut actorul roman de comedie Marian Hudac ; (teatru: „Ondine”, „Bădăranii”, „Coana Chiriţa”) ; (d.29.01.1996).

 

 

 

 

 

 

1940: A început evacuarea populației romane din teritoriul cedat Bulgariei (Cadrilaterul), în urma tratatului de la 7 septembrie 1940, proces încheiat la 1 octombrie 1940.

 

 

 

 

 

 

1946: A reapărut, la Bucureşti, săptămânalul politic, social şi cultural “Contemporanul”.

 

 

 

 

 

 

1946: Oraşul francez Cannes a găzduit prima ediţie a Festivalului internaţional de film.

S-a dorit organizarea acestuia inca din anul  1939, insa izbucnirea celui de al Doilea Razboi Mondial a amanat aceste planuri. Festivalul de la Cannes s-a dorit a fi o alternativa a celui de la Venetia, pe care liderul fascist Benito Mussolini l-a transformat intr-un instrument de propaganda.

Primele filme prezentate în cadrul festivalului au fost “Diligenţa”, în regia lui John Ford, “Regula jocului” de Jean Renoir şi “Cavalerul fără spadă” de Frank Capra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Cannes a fost ales ca loc de desfasurare atat datorita pozitionarii pe coasta Mediteranei, cat si numeroaselor cazinouri si localuri aflate in zona. In 1939, deschiderea festivalului a coincis cu invadarea Poloniei de catre trupele naziste, astfel incat autoritatile franceze au luat decizia de a anula manifestarea.

Dupa sapte ani a avut loc si prima editie, la care au participat 18 natiuni. In anii ’50, festivalul era considerat cea mai prestigioasa competitie de film din lume.

 

 

 

 

 

1949: A încetat din viaţă Nikos Skalkottas, renumit compozitor al muzicii greceşti contemporane; (n. 21 martie 1904).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1954: Harlan Herrick, realizează primul program în limbaj Fortran.

 

 

 

 

 

 

1957: A încetat din viaţă Jan Sibelius, muzician şi compozitor finlandez. Poemul său simfonic “Finlandia” (1900) a devenit cântec patriotic; (n. 8 decembrie 1865).

 

 

 

 

Click pentru a vedea

 

 

 

 

 

1968: Inaugurarea Uzinei de la Pitești, prima uzină de autoturisme din România.

 

 

 

 

 

1971: A murit  Giorgios Seferis, poet grec, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1963 ; (n.13.03.1900).

 

 

 

 

 

1972: S-a nascut  omul politic  social-democrat roman  Victor Ponta, prim-ministru al Guvernului Romaniei ; (n.Bucuresti).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1974: Inaugurarea oficială a drumului național Transfăgărășan, o magistrală cu o lungime de peste 90 de km., situată la cea mai înaltă altitudine – 2 040 metri –  care cuprinde cel mai lung tunel rutier din România (887 m).

 

 

 

 

 

Transfagarasan

 

 

 

 

 

 

1975 : A încetat din viaţă poetul Saint-John Perse, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură; (n. 31 mai 1887).

 

 

 

 

 

1977:  Republica Socialistă Vietnam este admisă la Naţiunile Unite.

 

 

 

 

1979: O lovitură de stat  în Imperiul Centrafrican il  răstoarnă  pe sangerosul  impărat dictator Bokasa I.

 

 

 

 

1980: A început războiul dintre Irak și Iran, care s-a încheiat în 1988. Irakul denunță Acordul de la Alger din 1975, revendicând unele teritorii ; în conflictul iraniano-irakian au murit peste un milion de oameni.

 

 

 

 

1986: A încetat din viaţă lingvistul şi filologul Iorgu Iordan, membru al Academiei Române, întemeietor al Institutului de Filologie Română “Al. Philippide” din Iaşi.

A primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţilor din Berlin precum şi al universităţilor din Montpellier, Gand şi Roma; (n. 1888).

 

 

 

 

 

1990: Teritoriul Osetia de Sud  îşi declară independenţa faţă de Georgia.

 

 

 

 

 

Imagini pentru Osetia de Sud map

 

 

 

1999: A decedat Raisa Gorbaciova, soţia fostului şef al statului sovietic, Mihail Gorbaciov (n. 1932).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2000: A murit  Pierre Elliott Trudeau, politician canadian de origine franceza, fost prim-ministru al Canadei ; (n. 18 octombrie 1919).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2005: A încetat din viaţă la Viena Simon Wiesenthal, supranumit “vânătorul de nazişti”, care  şi-a dedicat viaţa aducerii în faţa justiţiei a foştilor responsabili nazişti; (n.31.12.1908).

 A fost fondatorul Centrului cu acelaşi nume.

Agent nazist?

A lucrat Wiesenthal în mod voluntar pentru opresorii săi din timpul războiului?

Această acuzaţie a fost formulată de cancelarul austriac Bruno Kreisky, tot de origine evreiască şi şef pentru mulţi ani al Partidului Socialist Austriac.

În timpul interviului cu jurnaliştii străini din 1975, Kreisky l-a acuzat pe Wiesenthal că foloseşte “metode mafiote”, respingând pretenţiile acestuia de “autoritate morală” şi sugerând că acesta ar fi fost un agent al autorităţilor naziste  germane.

 

 

 

 

 

Imagini pentru Simon Wiesenthal photos

Bruno Kreisky             Simon Wiesenthal

 

 

 

 

Astfel, în revista austriacă de ştiri „Profil”, cancelarul federal al acestei tari, Bruno Kreisky declara :

„Îl cunosc pe Dl. Wiesenthal numai din rapoarte secrete, care sunt foarte urâte,  foarte proaste. Afirm aceasta ca şi Cancelar Federal… Şi afirm că Dl. Wiesenthal avea o altă relaţie cu Gestapo decât aveam eu.

Da, aceasta se poate dovedi. Nu pot spune mai multe [acum]. Restul îl voi declara în instanţă.

Relaţia mea cu Gestapo este clară. Am fost deţinutul lor şi am fost interogat. Relaţia lui era una diferită, pot spune, şi asta se poate vedea clar. E destul de rău ce am spus deja aici.

Însă nu se poate ascunde doar acuzându-mă pe mine că îi pătez onoarea în presă, aşa cum poate s-ar gândi.

Nu e chiar atât de simplu, pentru că asta ar însemna un mare proces în instanţă… Un om ca acesta nu are dreptul să se pretindă o autoritate morală. Asta e ceea ce afirm. Nu are dreptul…

Un om care, după părerea mea, e agent şi foloseşte metode mafiote… Un astfel de om trebuie să plece…
Nu e deloc un domn, şi nici o autoritate morală… Nu ar trebui să pretindă că e o autoritate morală…

Dl. Wiesenthal a trăit în acea perioadă în sfera de influenţă nazistă fără să fie persecutat. Corect? Nu s-a ascuns şi nu a fost persecutat, da? E clar? Probabil ştiţi, nimeni nu putea risca asta.
El nu era un “submarin”… adică se dădea la fund şi se ascundea, ci umbla liber fără riscul persecuţiei. Cred că e destul. Erau multe ocazii să devii agent. El nu a fost obligat să fie agent Gestapo. Erau multe alte slujbe”.

 

 

 

 

 

 

 

ASTAZI ESTE ZIUA BUCURESTIULUI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ziua Bucureştiului a fost hotarâta în sedinta solemna a Consiliului Local al Municipiului Bucuresti, din 21.09.1990.

In 1459, domnitorul muntean Vlad Tepes pomeneste pentru prima oara numele de Bucuresti, într-un hrisov redactat în slavonă, limba de cancelarie a acelor timpuri.

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

Sfantul Eustatie si soţia sa, Teopista, cu cei doi fii: Agapie si Teopist.

 

 

Sfantul Eustatie  a fost general al armatei romane din vremea imparatului Traian (98-117). Inainte de a primi botezul se numea Placid. Din viata sa aflam ca intr-o zi, aflandu-se la vanatoare, a gonit un cerb.

Prin descoperire dumnezeiasca, vede intre coarnele cerbului cinstita Cruce a Mantuitorului si aude un glas de la Cruce: “Placide, pentru ce Ma prigonesti? Eu sunt Hristos, pe Care tu Il cinstesti fara sa stii, prin lucrarile tale cele bune“.

La putin timp dupa aceasta minune, Placid impreuna cu sotia si copiii sai, s-au botezat. La botez au primit numele de Eustatie, sotia lui – Teopista, iar cei doi copii: Agapie si Teopist.

Dupa botez, a mers la locul unde i s-a descoperit Dumnezeu pentru a-I multumi si aude din nou glasul Domnului care ii vesteste ca va lua moarte muceniceasca.

Se retrage din armata pentru o vreme, dar revine la insistentele imparatului Traian. Acesta dorea sa iasa invingator din lupta cu barbarii.

Armata romana iese invingatoare avandu-l conducator pe Eustatie.

Intre timp imparatul Traian a murit, iar noul imparat Adrian, i-a cerut sa aduca jertfe idolilor.

Pentru ca a refuzat, a fost aruncat la fiare impreuna cu familia sa. Pentru ca acestea nu le-au facut niciun rau, au fost aruncati intr-un cazan de arama incins.

In a treia zi, trupurile lor au fost scoase intregi si nearse.

 

 

 

Tot astazi, facem pomenirea:

– Sfintilor Marturisitori Ipatie, episcopul, si Andrei, preotul;
– Sfintilor Martin, episcop al Romei, si Maxim cel Intelept;
– Sfintilor Anastasie, Teodor si Euprepie, ucenici ai Sfantului Maxim;
– Sfintilor Mucenici Artemidor si Taleleu;
– Sfantului Cuvios Meletie, episcopul Ciprului; a lui Ioan Egipteanul, marturisitorul, si a Sfantului Mucenic Ilarion Criteanul.

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=koCJXChAVOg

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse): Crestin Ortodox.ro; istoriculzilei.blogspot.com; e.maramures.ro; Mediafax.ro; Wikipedia.ro

 

 

Publicitate

20/09/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

3 comentarii »

  1. MULTUMESC

    Apreciază

    Comentariu de SECRIERU IOAN | 20/09/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: