CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 16 SEPTEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

16 septembrie,  istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

307: Imparatul roman Severus al  II-lea (Flavius Valerius Severus Augustus), este capturat și închis la Tres tabernae.A fost mai târziu executat (sau forțată să se sinucidă).

 

 

 

 

 

 

A domnit  in Imperiul Roman de Apus, intre anii 306-307.

 

 

 

 

 

Anul 16 e.n.: S-a nascut Julia Drusilla (d.10 iunie 38 d.Hr.), o aristocrata romana  membra a familiei imperiale iulio-claudiene, a doua fiica a lui Germanicus și Agrippina Maior  și sora împăratul Caligula.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost o stranepoata a imparatului Augustus si nepoata împăratului Tiberius, nepoata Împăratul Claudius, și mătușa împăratului Nero.

 

 

 

 

655: A murit  Martin I, Papa al Romei din anul 649. În același an a întrunit un Conciliu la Lateran, în care a fost condamnată erezia monotelită, care afirma că în persoana lui Iisus  nu există decât voința divină, nu ceea umană, ceea ce punea în dubiu natura omenească a lui Isus.

 

 

 

 

 

 

 

A fost arestat în anul 653 din ordinul împăratului Constant (care susținea cauza ereticilor) și dus la Constantinopol, unde i s-a înscenat  un proces de înaltă trădare. Papa Martin I a fost condamnat la moarte, dar ulterior pedeapsa a fost comutată și a fost exilat în Chersones (Crimeea), unde a decedat în 655. In Biserica Catolica este venerat ca martir si  sfânt.

 

 

 

1087: A decedat Papa Victor al III – lea (n.cca 1026). A fost Papa de la 24/ mai 1086 pana la moartea sa, în 1087 si a fost  succesorul Papei Grigore al VII -lea.

Papa Leon al XIII-lea l-a beatificat  la data de 23 iulie 1887.

 

 

 

 

 

1380: A murit regele Carol al V-lea al Franței, supranumit „Inteleptul”; (n. 1338).

 A fost rege al Frantei  în perioada 1364 -1380, ca fiu și succesor al lui Ioan al II-lea.Domnia sa marcheaza sfârșitul primei faze a Razboiului de 100 de ani.

 

 

 

 

 Carol al V-lea s-a remarcat ca unul dintre marii regi din perioada acestui lung conflict, datorită faptului că a pus accent pe  consolidarea militara a Frantei , actiune in care a fost ajutat de generalii săi, conteabilii DuGuesclin si Clison , care au reușit să realizeze o strategie de succes  împotriva englezilor, construind pe teritoriul francez mai multe fortificații care aveau rolul de a evita lupta și de a-i obliga inamicul să își irosească forțele.

Planul a funcționat atât de bine încât s-au recuperat aproape toate teritoriile pierdute in fața englezilor.

 

 

 

 

1408: Prima menţionare documentară a unui ţinut din Moldova – ţinutul Romanului, unitate administrativ-teritoriala echivalenta cu “judetul” din Muntenia.

 

 

 

 

1437:  S-a încheiat, la Căpâlna,aflata pe atunci in comitatul Dabâca din Transilvania, “Uniunea Frăţească” (Fraterna Unio), cunoscută în istorie sub numele de “Unio Trium Nationum” (în latină, în traducere „uniunea celor trei naţiuni”).

A fost o înţelegere încheiată la 16 septembrie 1437  între nobili, saşi şi secui. „Înţelegerea frăţească” (fraternio unio) dintre stările privilegiate ale Transilvaniei s-a făcut în timpul răscoalei de la Bobâlna şi presupunea ca cele trei „naţiuni” astfel definite, să se ajute reciproc împotriva duşmanului extern.

Pe termen scurt urmărea zdrobirea răzvrătiţilor. Cu timpul însă această înţelegere a dus la excludea de la viaţa politică din Transilvania, a populaţiei româneşti, care forma majoritatea locuitorilor.

Înţelegerea a fost în mod succesiv reînnoită. Sintagma „unio trium nationum” a început să fie folosită în documente de pe la 1500, cu referire la starea juridică a naţiunilor transilvane instaurată prin „înţelegerea frăţească”.

De remarcat că „nobili”, deşi erau în marea lor majoritate unguri, nu erau acelaşi lucru cu populaţia ungurească. Ţăranii unguri nu erau consideraţi parte din naţiune şi ca atare erau supuşi aceluiaşi tratament cu ţăranii români, majoritatea dintre ei fiind iobagi. O stare mai privilegiată a tuturor ungurilor din Transilvania s-a instaurat treptat, mai târziu.

 Părțile semnatare au fost in fapt patru, pactul de alianță mutuală militară și politică fiind  încheiat  între marea nobilime maghiară din Transilvania, clerul catolic si orășenii sasi si secui .

Unio Trium Nationum excludea în mod tacit grupul etnic român  din Uniune și de la orice formă de participare politică sau socială. Românii erau considerați în Transilvania, conform cu prevederile înscrise în actul Unio Trium Nationum (Fraterna Unio) o națiune „tolerată”, acest statut fiind menținut până la desființarea iobăgiei și a sistemului politic medieval în timpul împăratului Iosif al II-lea.

 

 

 

 

 

 

1498 : A murit  Tomás de Torquemada, primul Mare Inchizitor al Spaniei, rămas celebru prin cruzimea lui și metodele diabolice de tortură folosite; (n. 1420).

Torquemada a fost,  duhovnicul reginei Isabella I de Castilia. A ramas in istorie   pentru campania sa împotriva asa zisilor “cripto-evrei” si “cripto-musulmani”  din Spania.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost unul dintre susținătorii principali ai Decretului Alhambra, in urma caruia  au fost  expulzati in 1492 evreii din Spania. 

Intre 1480 și 1530 au fost arsi pe rug  in Spania  de Inchizitia spaniola,  aproximativ 2000 de oameni.

În timpurile moderne, numele Inchiziției a devenit sinonim cu bigotismul și fanatismul crud.

 

 

 

 

 

 1507:  S-a nascut imparatul chinez Jiajing ; (d. 1567). A fost al unsprezecelea imparat al dinastiei Ming  si i-a succedat la tron vbarului sau Zengde  mort fara urmasi.

 

 

 

 

A murit la 60 de ani, posibil in urma unei otraviri cu mercurul pe care-l folosea in ritualurile taoiste. A fost urmat la tron de fiul sau Longqing.

 

 

 

 

 

 

 1557: S-a nascut compozitorul francez  renascentist Jacques Mauduit; (d. 21 august 1627).

 

 

 

 

 

 

 

Este autorul faimosului Requiem, compus pentru funeraliile marelui poet Pierre Ronsard, mort la 27 decembrie 1585.

 

 

 

 

1620: Vasul englez  Mayflower cu 102  pelerini persecutati religios in Anglia isi incepe calatoria spre America.

 

 

 

 

1630: Este fondat oraşul Boston,  în statul Massachusetts din America de Nord.

 

 

 

 

1701: A murit  regele Iacob al II-lea al Angliei ; (n. 1633).

 

 

 

 

1736 : A încetat din viaţă fizicianul Gabriel Daniel Fahrennheit, unul dintre fondatorii termometriei; a inventat termometrele cu alcool (1709) şi cu mercur (1714), precum şi scara termometrică ce-i poartă numele; (n. 24 mai 1686).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1745: S-a nascut mareşalul rus Mikhail Ilarionovici  Kutuzov, erou al razboaielor antinapoleoniene; (d.1813).

 

 

 

 

Portrait of Mikhail Kutuzov (Golenishchev-Kutuzov Prince of Smolensk)

 

 

 

 

 

1776: Razboiul american de independenta. Armata americană a obținut o importanta victorie împotriva celei britanice, în batalia de la Harlem Heights.

 

 

 

 

 

 

1804: Fizicianul francez Joseph-Louis Gay-Lussac s-a ridicat la o inaltime de 7.016 m cu un balon cu hidrogen, stabilind un record mondial.

 

 

 

 

Gay-Lussac, Joseph-Louis

Joseph Gay-Lussac (1778-1850)

 

 

 

 

Împreună cu astronomul si fizicianul  Jean-Baptiste Biot , a primit de la Institut de France  (Institutul Francez) misiunea de a verifica observațiile lui Horace-Bénédict de Saussure asupra scăderii magnetismlui din atmosfera , efectând in acest scop un zbor cu balonul.

După prima încercare, nereușită, Lussac va reîncerca experimentul, de data aceasta singur, urcând până la altitudinea de 7016 metri (acesta fiind un record la acea vreme) și dezmințând astfel afirmațiile naturalistului.

 

 

 

 

 

1824: A încetat din viaţă Ludovic al XVIII-lea, rege al Franţei între anii 1814 şi 1824, a carui  domnie a  marcat restauraţia Burbonilor în Franţa; (n. 17 februarie 1755).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

După căderea lui Napoleon în 1814, a fost reinstaurat în Franţa regimul monarhic care a existat înaintea Revoluţiei.

Ludovic al XVIII-lea a dus o politică internă conformă intereselor aristocraţiei funciare emigrate în timpul Revoluţiei peste hotare şi care a revenit în urma Restauraţiei.

Deşi a încercat să aducă reconcilierea între francezi, s-a confruntat deseori cu opoziţia fanatică a ultraregaliştilor, nostalgici ai Vechiului Regim, care au triumfat în 1824, o dată cu venirea pe tronul Franţei a regelui Carol al X-lea.

Ludovic al XVIII-lea a fost supranumit Regele emigranţilor. În 1823 a intervenit în Spania şi a înăbuşit revoluţia care izbucnise in aceasta tara.

 

 

 

 


1836: Domnul Țării Românești, Alexandru Ghica, instituie ca monedă a țării, leul, unitate teoretică de cont, echivalentul a 60 de parale. 

În secolul al XVII-lea, în statele românești se foloseau ca monedă talerii olandezi („Lowenthaler”) care aveau gravat pe revers un leu rampant (ridicat în două labe).

 

 

 

 

 

http://salveazaistoria.files.wordpress.com/2013/01/62.jpg?w=265&h=230

Chiar și după ieșirea din uz a talerilor (pe la 1750), numele de leu a fost păstrat ca termen generic pentru bani in tarile romane.

 

 

 

 

 

 1848: O delegatie a românilor ardeleni a înaintat Curtii vieneze “Memoriul poporului român din Transilvania” – document adoptat de cea de-a III-a Adunare nationala de la Blaj.

 

 

 

 

 

1863: Christopher Robert, un filantrop american, fondeaza Robert College din Istanbul – Turcia,prima instituţie de învăţământ american din afara Statelor Unite.

 

 

 

 

 

1868: Se deschide la Sibiu, primul Congres naţional-bisericesc al românilor ortodocşi din Transilvania şi Ungaria; se adoptă Statutul organic, care consfinţesc  principiile fundamentale ale autonomiei Mitropoliei ortodoxe române din Transilvania şi Ungaria.

 

 

 

 

 

1868: A avut loc cea dintâi alegere de membri ai Societatii Academice Române.

Sunt propusi si alesi în unanimitate: Gheorghe Sion, Mihail Kogalniceanu si Alexandru Papiu Ilarian (16/28).

 

 

 

 

 

1880: Ia fiinta Societatea farmaciștilor din România.

 

 

 

 

 

1887: S-a nascut Nadia Boulanger, compozitoare şi profesoară franceză; (d. 1979).

 

 

 

 

1891: S-a nascut Karl Dönitz, amiral şi om politic german, preşedinte al Germaniei dupa sinuciderea lui Hitler în perioada 30 aprilie – 23 mai 1945.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În decursul celui de-al Doilea Război Mondial, Dönitz a fost comandatul flotei militare germane.Tribunalul international de la  Nürnberg l-a gasit pe Dönitz vinovat de crime de război și la condamnat la zece ani de închisoare; A decedat la 24 decembrie 1980).

 

 

 

 

1904: S-a nascut scriitorul rus  Nikolai Ostrovski; (d. 1936).

 

 

 

 

 

1908: William Crapo „Billy” Durant fondează in orașul Flint, din statul american Michigan, compania  “General Motor Co.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În anul 2010, compania era pe locul doi mondial, cu 8,39 milioane de vehicule vândute, după Toyota (cu 8,41 milioane) și înaintea Volkswagen (cu 7,14 milioane).

 

 

 

 

 

1910: S-a nascut Lucia Demetrius scriitoare, poeta si traducatoare romana; (d. 29 iulie 1992).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1916: Are loc în timpul ul Primului Război Mondial, Bătălia de la Praid-Sovata, ultima acţiune ofensivă a armatei române de pe frontul din Transilvania; (16-20 septembrie).

 

 

 

 

 

 

1923: S-a nascut omul politic  Lee Kuan Yew, primul conducator al statului Singapore.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1925: S-a nascut  marele  muzician de blues american B.B. King.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 B.B. King (n. Riley B. King) a  început să înregistreze muzică în anul 1940 și a lansat de-a lungul timpului peste 50 de materiale discografice, majoritatea fiind albume de muzica blues .

 În cei 62 de ani de activitate, B.B King a susținut peste 15.000 de concerte pe plan internațional, clasându-se pe poziția cu numărul trei în clasamentul celor mai buni chitariști din istoria modernă, ierarhie întocmită de revista de specialitate Rolling Stone.

A primit 14 premii Grammy  și  numeroase alte distincții  din partea unor instituțiilor naționale din SUA.

Accesati:

http://youtu.be/4fk2prKnYnI

 

 

 

 

 

 

1927: S-a nascut Peter Falk, actor american de cinema,  devenit celebru  in rolul detectivului  din serialul Colombo. (d.23 iunie 2011).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1932: A încetat din viaţă  sir Ronald Ross, medic si parazitolog.

 

 

 

Imagini pentru Ronald Ross,photos

 

 

 

 

 

A descoperit ca transmiterea malariei la om se face prin intermediul tântarului anofel. Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina în 1903; (n. 13.05.1857).

 

 

 

 

 

1936: A încetat din viaţă Jean-Baptiste-Etienne-Auguste Charcot, explorator şi oceanograf francez al Antarcticii; (n. 1867).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1938: Adolf Hitler îl primeşte la reşedinţa sa din Berchtesgaden pe primul ministru britanic Arthur Neville Chamberlain, care îşi exprimă disponibilitatea de a convinge guvernul de la Praga să cedeze regiunile sudete, locuite în majoritate de germani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1945:  Al Doilea Război Mondial: Trupele japoneze în Hong Kong se predau in fata amiralul britanic sir Cecil Harcourt.

 

 

 

 

 

 

Foto: viceamiralul Ruitaro Fujita semnează capitularea Japoniei în Hong Kong 916/09/1945).

 

 

 

 

 

1954 : S-a nascut actorul american de film Mickey Rourke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1955: Presedintele argentinian Juan Domingo Perón este demis.

 

 

 

 

 

 

 

Perón (n.8 octombrie 1895 – d. 1 iulie 1974), a fost  de 2 ori președinte al Argentinei, în perioada 1946-1955 și în perioada 1973-1974.

Primul său mandat ca președinte al Argentinei s-a încheiat dezastruos, fiind exilat în urma unei lovituri de stat. Se reîntoarce în Argentina în 1973, fiind reales ca președinte, însă mandatul său a durat mai puțin de 9 luni, murind în 1974.

 

 

 

 

 

1956: S-a nascut iluzionistul american  David Copperfield.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

David Copperfield (născut David Seth Kotkin), este un iluzionist american, descris de  revista Forbes ca cel fiind magicianul cu cel mai mare succes comercial din istorie. Show-urile sale de televiziune au câștigat 21 de Premii Emmy , dintr-un total de 38 de nominalizări.

Cariera de peste 30 de ani a lui Copperfield  i-a adus 11 Guiness World Record,o stea pe Hollywood Walk of Fame, rangul de cavaler din partea Guvernului Francez si a fost numit Legendă Vie a Bibliotecii Congresului din SUA.

Copperfield a vândut până acum peste  40 milioane bilete la spectacolele sale și a avut încasări care au depașit 4 miliarde de dolari, mai mult decât oricare alt entertainer din istorie.

 

 

 

 VIDEO:

http://youtu.be/70U2yybKhKg

 

 

 

 

1957: S-a nascut  la Campulung-Moldovenesc Anca Parghel, cântăreaţă şi profesoară de jazz din România.

 

 

 

 

 

Imagini pentru anca parghel photos

 

 

 

 

 

Până în  1989, a predat canto, pian si improvizatie  la Liceul de Muzică din Suceava, în Bucuresti la Conservatorul de Muzică, în Belgia la Bruges si Namur (La Marlagne), la Hanovra,Ravensburg,  la Conservatorul din Leipzig,Munchen, Oldenburg , în Germania,  si Cleolaine  Workshops în Marea Britanie si la Chisinau.

A cântat  la  mari  festivaluri de jazz începînd cu  1984 din Europa dar și în cluburi  de jazz din Romania,Bulgaria,  Germania, Belgia,  Austria si Elvetia.

 La 28 iunie 2008, Anca Parghel a fost internată în spital, fiind  diagnosticată cu un un cancer ovarian,  care se pare că era ereditar. a decedat la  5 decembrie 2008 2008 la Spitalul Județean din Timișoara și a fost înmormântată pe aleea Artiștilor din cimitirul Bellu din București.

 

VIDEO:

http://youtu.be/GKtpYNHaFHI

 

 

 

 

 

1963: Malaya, Singapore, Borneo de Nord (Sabahul de astăzi) și Sarawak  s-au unit pentru a forma statul independent Malaezia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1966: Are loc inaugurarea noii Opere Metropolitan din New York.

 

 

 

 

1976: A intrat în funcțiune în Marea Neagra prima platformă românească de foraj marin, numita “Gloria”.

 

 

 

 

 

 

1977: Soprana Maria Callas (Maria Anna Sofia Cecilia Kalogeropoulos) s-a stins din viata la Paris, la varsta de 53 de ani.

S-a nascut in New York, in 2 decembrie 1923, parintii sai fiind imigranti greci.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Despre ea se poate spune ca este cea mai cunoscuta cantareata de opera din perioada de dupa al Doilea Razboi Mondial.

Callas a demonstrat ca are talent de mica, la 13 ani plecand in Atena sa studieze impreuna cu o soprana celebra, Elvira de Hidalgo. Solista a obtinut primul rol major intr-o opera in 1947, cand a aparut in “La Gioconda” pe scena din Verona.

Aclamata la scena deschisa pentru calitatile ei vocale, Maria Callas a fost solicitata sa cante in intreaga lume.

Talentul ei a facut posibil ca opere care nu mai fusesera interpretate de decenii, sa fie prezentate din nou publicului, creatiile lui Bellini numarandu-se printre acestea

In 1954, “Divina Callas” a debutat pe pamantul american, la Chicago, cu rolul principal din “Norma”.

Pe plan personal, soprana nu a avut la fel de mare succes. Dupa divortul de primul sot si dupa cateva aventuri, Maria Callas s-a implicat intr-o relatie sentimentala cu magnatul grec Aristoteles Onassis.

Miliardarul a parasit-o pe artista dupa o relatie de noua ani, el indragostindu-se de Jaqueline, vaduva preşedintelui SUA, J.F. Kennedy .

In anii ‘70, cariera Mariei Callas a intrat intr-un declin accentuat, soprana preferand izolarea in ultimii ani de viata.

 

 

 

 

 

 

1977: A decedat Marc Bolan (n. Mark Feld la 30 septembrie 1947), renumit cântăreț, compozitor și chitarist britanic care a cântat, printre altele grupurile John’s Children si  și cu formația glam rock T.Rex.

 

 

VIDEO:

http://youtu.be/XNkwe86LY6Q

 

 

 

 

 

1978: S-a nascut Alina-Stefania Gorghiu, om politic, deputat liberal in Parlamentul Romaniei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1980:  A încetat din viaţă Jean Piaget, epistemolog şi psihopedagog; este fondatorul epistemologiei genetice (lucrări: “Naşterea inteligenţei”, “Introducere în epistemologia genetică”); (n. 9 august 1896).

 

 

 

 

 

1987:  S-a definitivat protocolul de la Montreal, un tratat internațional pentru protejarea stratului de ozon prin interzicerea fabricării unor substanțe dăunătoare acestuia.

 

 

 

 

 

1989: Omul politic reformist Imre Pozsgay este ales preşedinte al Ungariei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1993: A murit actrita româna de teatru şi film Silvia Popovici; (n.7 mai 1933 la Fundata, Braşov).

 

 

 

 

 

Imagini pentru silvia popovici photos

 

1996: Miniştrii de externe ai României şi Ungariei, Theodor Meleşcanu şi László Kovács, semnează la Timişoara, Tratatul bilateral de prietenie şi bună vecinătate (Tratatul de la Timişoara).

 

 

 

 

 

1996: Dezvăluirile privind aurul naziştilor determină Elveţia să renunţe la un tabu internaţional : secretul bancar, datând din 1934.

 

 

 

 

 

1999:  A încetat din viaţă istoricul şi profesorul Nicolae Stoicescu, specialist în istoria evului mediu românesc (“Ţara Românească”, “Continuitatea românilor”, “Istoricul problemei, dovezile continuităţii”, “Unitatea românilor în evul mediu”, “Continuitatea daco-romanilor în istoria română şi străină”); (n. 1924).

 

 

 

 

 

 

2000: A încetat din viaţă poetul Ioan Alexandru (Ion Şandor). Volume: “Viaţa deocamdată”, “Infernul discutabil”, “Vămile pustiei”, “Imne”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 După 1989 s-a implicat în politică, înscriindu-se în Partidul Naţional Ţărănesc Creştin-Democrat, pe listele căruia a fost ales deputat şi apoi senator; (n. 25 decembrie 1941).

 

 

 

2001: Anchetatorii americani au arestat primii doi suspecţi, în cazul atentatelor de la 11 septembrie de la World Trade Center din New York.

 

 

 

 

2002 : A încetat din viaţă James Gregory, actor american de film (seriale de televiziune: “Bonanza”, “Star Trek”); (n. 23 decembrie 1911).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2004: Rămăşiţele pământeşti ale domnitorului Şerban Cantacuzino şi ale câtorva dintre urmaşii săi, au fost reînhumate în pronaosul bisericii mănăstirii Cotroceni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Șerban Cantacuzino (n. 1640 – d. 28 octombrie 1688 ), membru al ilustrei familii de origine bizantină a Cantacuzinilor, a fost domnitor  al Tarii Romanesti  între anii 1678 si 1688 .

 

 

 

 

 

2007: Unsprezece state, printre care şi România, au semnat, la Viena, “Parteneriatul global pentru energie nucleară” (GNEP), din care fac parte deja Statele Unite şi alte patru puteri nucleare şi care promovează utilizarea energiei atomice în scopuri paşnice.

 

 

 

 

 

2010: A decedat prințul Friedrich Wilhelm de Hohenzollern, seful casei princiare de Hohenzollern-Sigmaringen din Germania ; (n. 3 februarie 1924).

 

 

 

Imagini pentru prințul Friedrich Wilhelm de Hohenzollern, seful casei princiare de Hohenzollern-Sigmaringen photos

 

 

Foto: Frederic Wilhelm, Prinț de Hohenzollern (Friedrich Wilhelm Ferdinand Joseph Maria Manuel Georg Meinrad Fidelis Benedikt Michael Hubert von Hohenzollern-Sigmaringen).

 

 

Actualul Şef al Casei de Hohenzollern, fosta dinastie conducătoare a Imperiului German şi a Regatului Prusiei, este  Georg Friedrich Ferdinand, Prinţ al Prusiei (Georg Friedrich Ferdinand Prinz von Preußen; n. 10 iunie 1976. 

Este stră-strănepotul lui Wilhelm al II-lea, ultimul împărat al Germaniei şi rege al Prusiei, care a fost detronat după înfrângerea Germaniei în Primul Război Mondial în 1918.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

Sfanta Mucenita Eufimia

 

 

 

 

Sfanta Eufimia s-a nascut in Calcedon si a trait in vremea imparatului Diocletian (284-305). Tatal ei, senatorul Filofron si mama sa, Theodorisia, erau crestini. Pentru ca refuzat sa implineasca porunca proconsului Pricus de a aduce jertfe idolilor, a fost supusa la multe chinuri.

Cand a fost intrebata de ce a sfidat porunca data de proconsul, Sfanta Eufimia a raspuns: “Comanda imparatului si a ta se cuvine sa fie implinita atunci cand nu este contrara poruncii lui Dumnezeu. Dar daca ea este potrivnica poruncii lui Dumnezeu, atunci ea nu numai ca nu trebuie implinita, dar trebuie si combatuta”. A fost aruncata intr-un cuptor incins, intr-o apa plina de taratoare otravitoare, dar insemnandu-se cu semnul sfintei cruci, a iesit nevatamata. Si-a dat sufletul cand a fost aruncata la fiarele salbatice.

Sfanta Eufimia mai este praznuita pe 11 iulie, cand facem pomenire de minunea petrecuta la sfintele sale moaste. (Pentru a se descoperi daca invatatura cu privire la cele doua firi din Hristos este adevarata, Sfintii Parinti au scris intr-o carte dreapta credinta – in Hristos sunt doua firi, unite intr-un mod neamestecat, neschimbat, neimpartit si nedespartit si ereticii si-au scris intr-o alta carte invatatura lor si le-au pus pe amandoua pe pieptul Sfintei Eufimia.

Dupa putine zile, au deschis din nou racla si au vazut ca la picioarele ei se afla cartea ereticilor, iar cea a Sfintilor Parinti in mainile ei).

Moastele Sfintei Eufimia pot fi venerate in Catedrala patriarhala “Sfantul Gheorghe” din Fanar.

 

 

 

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

 

– Sfintei Mucenite Meletina;
– Sfintei Mucenite Sevastiana, ucenica Sfantului Apostol Pavel;
– Sfintilor Isachie, Iosif din Georgia si Ludmila;
– Sfintului Cuvios Dorotei din Egipt;
– Sfantului Procopie Cehul;
– Sfantului Ierarh Ciprian, mitropolit de Kiev.

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=3McjYmpowNY

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse): Crestin Ortodox.ro; e.maramures.ro;mediafax.ro;Istoria md.; istoricul zilei.com; Wikipedia.ro; Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008; Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

 

16/09/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

  1. MULTUMESC

    Apreciază

    Comentariu de SECRIERU IOAN | 16/09/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: