CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

ARON TIRANUL SAU ARON CEL CUMPLIT, DOMN AL MOLDOVEI SI ALIAT AL LUI MIHAI VITEAZUL


Aron Tiranul sau Aron Emanoil, domnitor al Moldovei

Prima domnie: septembrie 1591 – iunie 1592

A doua domnie: 18 septembrie 1592 – 24 aprilie 1595

 

Aron Tiranul a fost  fiul lui Alexandru Lăpuşneanu, numit de boierii ţarii, „cel Cumplit”.

A ajuns la domnie din rîndaş, cumpărînd tronul  „plătise pentru tronul Moldovei o sumă nemaipomenită – peste 400 000 de galbeni”. Ambasadorul englez a fost principalul susţinător al numirii lui Aron Tiranul pe tronul Moldovei. În schimb, Aron a achitat datoriile consistente ale ambasadorului englez la Poartă.

Ca să-şi plătească datoriile, a scos dări noi.

Cronicile spun că Aron Tiranul „prăda” ţara, că agenţii care strîngeau dările erau însoţiţi de turci şi că la urmă a dat ordin ca să se ia de la tot omul cate un bou, iar pentru cei care nu aveau, se lua de la alţii.

De aceea, ţara se răscoală, iar Aron o potoleşte cu cruzime.

În acel moment Poarta îl mazileşte (1592). Dar, datorită rugăminţilor creditorilor săi, este numit din nou domn. În a doua sa domnie a susţinut relaţii cu Transilvania, cu cazacii, cu Habsburgii în scopul de a se menţine la tron.

Aron a fost convins de  Mihai Viteazul să se alăture alianței creștine împotriva otomanilor,la 5 noiembrie 1594.

Prinmcipatele romane la 1600

La această „Ligă sfantă” în centrul căreia se afla împăratul german Rudolf al II-lea, aderase și principele Transilvaniei, Sigismund Bathory. Mișcarea împotriva turcilor a început în aceeași zi și la  Iasi și la București, pe  13 noiembrie 1594.

A curăţat ţara de otomani şi a atacat cetăţile de la Dunăre, luînd şi Dobrogea în 1595.

Cu toate că Aron Vodă făcea parte din coaliția anti-otomană și și-a îndeplinit sarcinile în acest sens, principele ardelean Sigismund Bathory neîncrezător, pune la cale un complot împotriva lui, astfel incat, in  urma uneltirilor acestuia,   Ștefan Răzvan, fostul hatman al lui Aron Vodă, care acum era şeful gărzii ungureşti, l-a detronat dupa care,  oştile transilvănene l-au închis impreuna cu toată familia la Vinţu de Jos, in Ardeal,  în mai 1595, unde va si muri otravit în iunie 1597.

A fost  îngropat în biserica mitropolitana ortodoxa din Alba Iulia.În toamna anului 1600, sfîntul lăcaş mitropolitan a fost distrus de armata maghiara condusa de Basta, inclusiv, mormantul lui Aron Tiranul, fapt relatat de către Mihai Viteazul într-o scrisoare datata la 3 februarie 1601 , adresata marelui duce al Toscanei.

Voievodul Mihai, preciza  indignt în epistola sa, că „încă şi în biserica mea, pe care o clădisem mai înainte au intrat şi au dezgropat oasele lui Aron Vodă, care de atîta timp era înmormîntat şi ale altor boieri de-ai mei şi le-au zvîrlit afară. Aşa neomenie nu au făcut nici păgînii”.

Intr-adevar, istoria consemneaza ca la  20 septembrie 1600, armata lui Basta, victorioasă la Mirăslău, a intrat în Alba Iulia, i-a ucis pe toţi italienii, grecii, sîrbii şi românii, dupa care a  dăramat biserica românească şi au dezgropat oasele lui Aron vodă, aruncîndu-le afară….

Aron Vodă a făcut danii importante bisericii Sfantul Nicolae din Şcheii Braşovului şi a ctitorit spre neuitare, o mănăstire langă Iaşi, într-un sat care astăzi îi poartă numele (Aroneanu).

Predecesor:
Petru Șchiopul

Domnitor al Moldovei
15911592

Succesor:
Alexandru cel Rău

 

Predecesor:
Petru Cazacul

Domnitor al Moldovei
15921595

Succesor:
Ștefan Răzvan

Sursa:Istoria md.

Publicitate

12/09/2015 - Posted by | DIVERSE, ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: