CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 9 SEPTEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

9 septembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anul 9 e.n.: O alianță de triburi germanice condusă de Arminius, conducătorul tribului  cheruscilor, a atacat forțele romane conduse de Publius Quinctilius Varus,  învingând trei legiuni în următoarele zile, in batalia de la Teutoburger Wald.

Istoricul roman Tacitus il numește  „Eliberatorul Germaniei”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arminius a devenit în timp un erou și un simbol în mitologia germană, fiind redenumit in timpurile moderne, Hermann.

Noile cercetări arată că numele lui germanic adevărat nu este cunoscut, Arminius fiind nume latinizat.

 

 

 

 

 

214: S-a nascut împăratul roman Aurelian (Lucius Domitius Aurelianus Augustus).

 

 

 

 

 

 

 

 

A  domnit din anul 270, pana la moartea sa in anul 275 si a  înregistrat succese remarcabile, străduindu-se să apere imperiul de frecventele invazii barbare.

  Aurelian a dispus retragerea armatei și a administrației romane din Dacia în anul 271, în vederea consolidării frontierei balcanice pe linia Dunării de Jos. În 274 a lichidat secesiunea Regatului galic, restaurand astfel unitatea statului roman.

 În drum spre Orient, în vederea începerii unei campanii împotriva Imperiului Sasanid, Aurelian este asasinat de secretarul său, la Byzantion, ca urmare a unui obscur complot de palat.

 

 

 

 

 

337: Constantin al II-lea, Constantius al II-lea si Constans,  ii succed tatalui lor Constantin I cel Mare la conducerea Imperiului Roman, care se imparte astfel in trei.

 

 

 

 

 

 

384: S-a nascut Honorius (Flavius Honorius Augustus; 9 septembrie 384 – 15 august 423),împarat al Imperiului Roman de Apus între anii 395 – 423.

 

 

 

File:Consular diptych Probus 406.jpg

 

 

 

Flavius Honorius (384 -423), a fost  împărat roman între anii 395 – 423. A fost fiul lui Theodosiu I si  fratele lui Arcadius si al Gallei Placida fiind asociat la domnie din 394. 

In timpul domniei, imperiul a fost zguduit de invaziile masive ale barbarilor,în special goți, (care au ocupat in anul 409 Roma) și de secesionismul provinciilor  care doreau separarea.

Cel mai important ministru al său a fost Flavius Stilicho, care conducea in fapt statul.

 

 

 

 

 

1087: Moare William the Conqueror (Cuceritorul), regele Angliei; (n.cca 1028)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Descendent al vikingilor,el a fost Duce de Normandia din 1035 sub numele de William al II-lea. După o luptă lungă pentru a-şi stabiliza puterea, în anul 1060 poziţia sa în Normandia era sigură, iar el s-a lansat în cucerirea normandă a Angliei, în 1066. 

 

 

 

 

 

 

1493: Are loc batalia de la Krbavska bitka , in sudul Croatiei, intre o armata croata vasala Regatului Ungariei si fortele Imperiului Otoman.

In timpul bataliei a pierit floarea nobilimii croate (printre care si  banul  Mirko Derencin si Janos Both de Bajna) si au fost masacrati 7000 de osteni.

Dupa victorie, turcii au anexat la Imperiul Otoman o mare parte din Croatia. 

 

 

 

 

 

1516: A murit pictorul flamand Hieronymus Bosch (Hieronymus (sau Jeroen van Aken), a carui operă fantastică și grotescă a ilustrat  în principal păcatul și decăderea umană; (n.cca 1453).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost considerat eretic, alchimist și chiar alienat mintal.

Picturi: “Ispitele Sfântului Anton”, “Judecata de Apoi”, “Grădina plăcerilor”.

 

 

 

 

1543: Maria Stuart, in vârstă de nouă luni, este încoronată oficial “Regină a Scoției” în orașul Stirling.

 

 

 

 

1569: A murit pictorul flamand Pieter Bruegel cel Batran (n.1525).

 

 

 

 

 

 

 

Pieter Bruegel cel Bătrân, Autoportret

 

 

 

Este considerat cel mai de seamă pictor flamand al secolului al XVI-lea care, datorita  originalității și unicității operei sale, ocupă un loc excepțional în istoria picturii. 

 

 

 

 

 

1585: S-a nascut  Armand Jean du Plessis , cardinal Richelieu, om politic francez, reprezentant de seama al absolutismului in Franta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In timpul domniei regelui Ludovic al XIII-lea, in perioada cat a fost prim-ministru (1624-1642), a condus efectiv Franta.

Pentru a repara prestigiul Frantei in Europa si a impiedica intarirea puterii Habsburgilor, Richelieu a incurajat participarea statului (din 1635), alaturi de principii protestanti germani si de Suedia, impotriva Imperiului German si a Spaniei la Razboiul de 30 de ani.

In acelasi an a contribuit la intemeierea Academiei Franceze.

 

 

 

 

 

1737:  S-a născut medicul, fizicianul și filosoful italian Luigi Galvani ; (d.4 decembrie 1798).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A studiat la început teologia ulterior medicina, devenind  profesor de medicină la catedra de anatomie  din Bologna.

Succesul operei sale „De renibus atque urethris volatilium” l-a determinat să se ocupe cu studiul fiziologiei păsărilor și a instrumentelor pentru auz.

Galvani a observat fenomenul de contracție a mușchilor scheletici de la piciorul de broasca la o excitare cu curent electric. Prin această descoperire, el a pus bazele pentru cercetările ulterioare ale electrochimismului celular.

Printr-o întâmplare a descoperit la 6 noiembrie 1780   procedeul de galvanizare, procedeu care îi va purta mai târziu numele.

 

 

 

 

 

1743: Este emis Rescriptul imparatesei Maria Terezia, prin care se da dreptul copiilor de iobagi romani din Transilvania de a frecventa scoala.

 

 

 

 

 

 

 1791: Capitala Statelor Unite, este numită Washington D.C, după numele președintelui  american George Washington.

 

 

 

 

1828: S-a nascut  genialul scriitor rus Lev Nicolaevici Tolstoi, unul dintre marii  romancieri ai literaturii universale (“Anna Karenina”, “Război şi pace”); (m. 20 noiembrie 1910).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1850: In urma Compromisul din 1850, SUA si Mexicul pun capat controverselor teritoriale ivite în urma  razboiului  mexicano-american (1846–1848) declansat în urma anexarii în 1845 de către Statele Unite a Texasului.

Cea mai importantă consecință a războiului  au reprezentat-o termenii capitulării Mexicului în conformitate cu Tratatul de la Guadalupe Hidalgo, prin care teritoriile mexicane Alta California, si Santa Fe de Nuevo Mexico au fost cedate Statelor Unite.

California  a fost admisa in componenta Statelor Unite  cu statut de stat liber, devenind cel de-al 31-lea stat al SUA.

 

 

 

 

 

1878: Pe baza propunerii Consiliului de Miniştri, domnitorul Carol I al Romaniei a adoptat titlul de “Alteta regala”, titulatura recunoscuta ulterior pe plan international; (9/21).

 

 

 

 

 

1886: Se adoptă, la Berna, prima Conventie internationala pentru protectia operelor literare si artistice (intra in vigoare in Romania la 5/17 decembrie 1887).

 

 

 

 

 1896: A încetat din viaţă Matei Millo, actor şi cântăreţ, autor de texte dramatice, unul dintre pionierii teatrului românesc (“Baba Hârca”, piesă reprezentată pentru prima dată la Iaşi, la 27 ianuarie 1849, în care a jucat rolul principal) (n. 24/25 noiembrie 1814).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1898: Stephane Mallarme, poet şi eseist francez, s-a stins din viata la varsta de 56 de ani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1901: A murit Henri de Toulouse–Lautrec, pictor şi litograf francez post–impresionist, ce a avut un rol important în dezvoltarea artei afişului modern (picturile “Jane Avril”, “Yvette Guilbert”); (n.24.11.1864).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1908: S-a născut scriitorul italian Cesare Pavese (jurnalul “Meseria de a trăi”); (m.27.08.1950).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1911: Este efectuată prima cursă poştala cu avionul din Europa.

 

 

 

 

 

1912: Este dezvelit bustul generalului dr. Carol Davila, lucrare a lui Constantin Brancusi, si singurul monument de for public al sculptorului amplasat in Bucuresti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 La solicitarea Ministerului de Razboi, in 1903 Brancusi a primit prima comanda pentru un monument public, bustul generalului medic Carol Davila. Acest bust a fost comandat de un consiliu format de fostul sau profesor Dimitrie Gerota, pentru a il ajuta pe Brancusi sa plateasca drumul pana la Paris, pentru continuarea studiilor.

Plata pentru monument a fost impartita in doua transe, prima jumatate fiind platita inainte ca lucrul sa inceapa, iar a doua transa dupa ce Brancusi va termina bustul.

 

 

 

 

 

Cand Brancusi a terminat lucrarea, aceasta a fost prezentata in fata consiliului, dar receptia a fost nesatisfacatoare, diferite persoane din consiliu avand opinii contrarii despre caracteristicile fizice ale generalului, spre exemplu cerand micsorarea nasului si de asemenea pareri diferite in legatura cu pozitionarea epoletilor.

Infuriat de inabilitatea consiliului de a intelege sculptura, spre mirarea tuturor, Brancusi a plecat din sala de sedinte fara a primi a doua jumatate a banilor necesari plecarii sale spre Franta, hotarand sa parcurga drumul catre Paris pe jos.

 

 

 

 

 

 

1914: Ia sfârşit Batalia de pe Marna, trupele germane fiind oprite sa inainteze spre Paris.

Aceasta a fost una dintre marile batalii din Primul Razboi Mondial, la care au participat aproximativ 2 milioane de militari.

Armatele aliate franco-engleze, comandate de generalul Joseph Joffre, au oprit ofensiva germana, condusa de maresalul prusac Helmuth von Moltke.

 

 

 

 

 

1936: S-a născut  cantăreţul emerit de muzică populară din Republica Moldova, Nicolae Sulac.

 

 

 

Nicolae Sulac (n.1936-d.2003), cîntăreţ român de muzică populară din Republica Moldova, solist al orchestrei Lăutarii

Nicolae Sulac (n.1936 – d.2003)

Regretatul Nicolae Sulac s-a născut  în satul Sadîc, Cahul, România (astăzi Republica Moldova).

Activitatea s-a artistică a început  în  cadrul capelei corale “Doina” (din 1959) si in 1965 devine solist al ansamblului “Fluieraş“, ansamblu care a lansat mulţi interpreţi de muzică populară în R.S.S.Moldovenesti.

În anii 70 şi începutul anilor 80, concertează ca  solist al ansamblului “Lăutarii“.

Nicolae Sulac a fost laureat al premiilor Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (U.R.S.S.), artist al poporului R.S.S.Moldovenesti şi ulterior al Republicii Moldova, cavaler al ordinului Republicii din Republica Moldova.

În anul 2002 a creat un fond de susţinere a muzicii populare. Marele artist  a interpretat piese exclusiv în limba română, fiind aplaudat de fiecare dată la scena deschisa , chiar şi de cei ce nu cunoşteau limba română.

În cei 67 ani de viaţă, marele artist al poporului roman s-a facut  remarcat cu piesele “Ce frumos mai cînta cucul”, “Tinereţe-tinereţe”, “Foaie verde magheran”, “Cînd tata va veni”, “Floarea lui Sulac”, Doinele “Mioriţa” şi “Doina de jale”, “În pădurea de la Prut” şi multe altele.

… maestrul Nicolae Sulac a rămas o legendă în folclorul moldovenesc, iar balada “Mioriţa”, cîntată de atîtea ori de el este culmea măiestriei interpretative. Nicolae Sulac ne-a lăsat o moştenire spirituală bogată– a înregistrat sute de piese compuse şi intrepretate de el, a evoluat în cadrul sutelor de concerte cucerind spectatorii noştri şi cei de peste hotare. Pe firmamentul culturii noastre Nicolae Sulac a strălucit nu numai cu harul său interpretativ, ci şi cu cu umorul său fin şi profund filozofic. Istorioarele şi bancurile sale circulă şi azi în popor”,  (Veaceslav Madan, ministrul culturii).

Nicolae Sulac a fost înzestrat cu har Dumnezeiesc pentru a bucura sufletele noastre”, (Valentin Goga, directorul Palatului Naţional).

…Nicolae Sulac nu ştia cine este Nicolae Sulac, el aparţinea unui timp,unei epoci, unui popor…”, (Emil Loteanu).

Spre sfîrşitul vieţii Sulac a dorit să se stabilească cu traiul la Iaşi, oraş care îi plăcea mult şi unde obişnuia să se înţîlnească cu prietenii.

A decedat la Chişinău (2003) şi a fost  înmormîntat în cimitirul din strada Armeană din Chişinău, azi in  Republica Moldova. La 9 octombrie 2004, în   Cimitirul  Central din Chisinau, a fost inaugurat bustul imarelui nterpret .

Numele lui Nicolae Sulac îl poartă un festival-concurs  la nivel republican al tinerilor interpreţi de muzică populară din Republica Moldova, precum şi Şcoala de muzică din oraşul Floreşti, în curtea căreia a fost inaugurat un bust al artistului.

 

 

 

 

 

 

1940: In comuna Traznea, judetul Salaj sunt ucisi 263 de romani de catre ocupantii hortisti unguri.

La cinci zile după Dictatul de la Viena, 5 septembrie 1940, ora 7, prima unitate militară ungară a trecut frontiera pe la Sighetul Marmației.

 

 

 

 

 

 

 

 

Trupe maghiare aparținând batalionului 22 de Grăniceri Debrețin aflat sub comanda locotenentului Akosi au intrat în comuna Treznea pe 9 septembrie.

După ocuparea satului, unitățile maghiare au dezlănțuit măcelul rămas în istorie sub denumirea de „Masacrul de la Trăznea”.

Primele victime au fost copii aflați cu vitele la păscut. Cadavrele lor au fost descoperite pe izlazul comunal.

Români și evrei au fost masacrați cu focuri de mitraliere, străpunși cu săbiile și baionetele, iar casele atacate cu grenade și incendiate.

 

 

 

Monumentul inaltat in memoria martirilor romani masacrati de ocupantii unguri.

 

Cotidianul „România nouă” din 1 ianuarie 1941, relata cazul lui Nicolae Brumar, român ridicat din propria sa casă de trupele ungare și împușcat lângă o căpită de fân, împreună cu soția și cele două fiice ale sale.

Cadavrele au fost descoperite ciopârțite cu baioneta. Un alt caz foarte cunoscut în epocă a fost cel al lui Vasile Mărgăruș.

Acesta a fost străpuns cu baioneta în mai multe părți ale corpului și apoi împușcat în cap cu gloanțe model „dum-dum”.

Preotul ortodox a căzut de asemenea victimă trupelor horthyste. A ars in casa parohiala care a fost incendiată.

În Trăznea se aflau și 9 soldați români reîntorși acasă și demobilizați. Aceștia au fost împușcați cu efectele militare pe ei.

Învățătorul și soția au încercat să se refugieze în comuna Pusta. Au fost prinși și aduși la sediul jandarmilor maghiari de la Agrij, de unde au fost duși pe un câmp și împușcați.

 

 

 

Imagini pentru Horthy Miklós,photos

 

 

Foto: Horthy Miklós, regent al Ungariei

 

 

 

Într-un raport statistic al Secretariatului de stat pentru naționalități din București, privind situația din Ardealul de Nord, pâna la 1 noiembrie 1941, ocupantii maghiari au savarsit  919 omoruri, 1126 schingiuiri, 4126 bătăi, 15893 arestări, 124 profanări, 78 respectiv 447 devastări colective și individuale.

 

 

 

 

 

 

 1941: S-a nascut Otis Redding, solist american de soul, influentat puternic de Little Richard.

A participat la Festivalul de la Monterey in 1967, inregistrind un mare succes.  

 

 

 

 

 

 

 

Si-a pierdut viata in acelasi an in ziua de 10 decembrie,intr-un accident aviatic.
Postum a fost lansata piesa “Dock of the Bay”, locul 1 in topul  din Statele Unite  in 1968 si probabil cel mai mare hit al muzicianului.

 

 

Video:

 http://youtu.be/UCmUhYSr-e4

1948: Sangerosul dictator comunist Kim Ir Sen proclamă Republica Populara Democrata Coreeana, in partea de nord a Peninsulei Coreea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1952: S-a nascut David E. Stewart, fost membru al trupei Eurythmics.

 

 

 

 

 

1960: S-a nascut Hugh Grant, actor britanic, producator de film (Patru nunti si o inmormantare, Mickey, Ochi Albastri, Notting Hill s.a.).

 

 

 

 

 

Agenda zilei: s-a intamplat in 9 septembrie…

 

 

 

 

 

 

 

 1966: A încetat din viaţă Octav Mayer, matematician, membru al Academiei Române, primul doctor în matematică pură din ţara noastră; este considerat unul dintre principalii realizatori ai teoriei reţelelor unei suprafeţe (n. 22 septembrie/6 octombrie 1895).

 

 

 

 

 

 

 

 1969 : In Canada este votata La Loi sur les langues officielles, legea prin care limba franceza devine limba oficiala, egala cu limba engleza, pe intreg teritoriul tarii.

 

 

 

 

 

 

Mao Zedong1976: Mao Zedong, presedinte al Republicii Populare Chineze si fondator al Partidului Comunist Chinez, a murit la varsta de 82 de ani in urma bolii Parkinson.

In 1921, s-a numarat printre intemeietorii Partidului Comunist, timp in care a fost arestat de mai multe ori.

In 1935, Mao a preluat controlul partidului si a inceput lupta impotriva ocupatiei japoneze, dar mai ales a dominatiei imperialiste, inspirat fiind de miscarea bolsevica.

Dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, a proclamat independenta Chinei (1949) si a inceput sa isi puna in aplicare ideile marxiste. A fost presedinte al C.C. al P.C. Chinez si al Comisiei Militare a C.C, al P.C. Chinez (1943-1976), a fost presedinte al Guvernului Popular Central (1949-1954), lider al Republicii Populare Chineze (1954-1959) si, in final, presedinte de onoare al Comitetului pe Intreaga China al Consiliului Consultativ Politic Popular (1954-1976).

A initiat “Revolutia culturala” conceputa pentru relansarea spiritului patriotic in randul chinezilor, care s-a soldat insa cu milioane de morti.

Ca orice lider absolut, si Mao Zedong a fost atins de cultul personalitatii, astfel incat citate din opera sa si portrete ale lui puteau fi zarite la tot pasul in China.

A fost una din personalitatile influente ale secolului XX, cu un impact major mai ales in perioada Razboiului Rece. Dupa moartea sa, Deng Xiaoping a fost cel care a preluat puterea in China.

 

 

 

 

 

1989 : Între 9 septembrie și 17 noiembrie 1989, s-a desfășurat primul și cel mai rapid înconjur al lumii cu automobilul.

A fost efectuat de indienii  Mohammed Salahuddin Choudhury  și de soția sa Neena, în 69 de zile, 19 ore și 15 minute, având ca punct de plecare și sosire capitala Indiei, Delhi.

 

 

 

 

 

1997: Kim Jong Il, fiul  și moștenitorul desemnat al fostului lider nord-coreean  Kim Ir Sen, a fost numit oficial președinte al RPD Coreene, după 3 ani de doliu păstrat în memoria tatălui său.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1997: Sinn Fein, partid nationalist irlandez asociat cu IRA (Armata Republicana Irlandeza), s-a angajat sa renunte la violente si sa contribuie la instalarea procesului de pace in Irlanda de Nord.

 

 

 

 

 

 

2002: Canalul de televiziune Al-Jazeera a difuzat o banda sonora in care Osama Ben Laden revendica, pentru prima data explicit, atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA.

 

 

 

 

 

 

2003: A încetat din viaţă Edward Teller, om de ştiinţă, considerat părintele bombei cu hidrogen; (n. 15 ianuarie 1908).

 

Imagini pentru Edward Teller photos

 

 

 

 

2004: A fost lansată prima rachetă ecologică,  construita de 12 specialişti români, pentru competiţia internaţională lansată de Fundaţia Americană „X-Prize” din St. Louis.

 

 

 

 

 

Imagini pentru demonstrator 2 b photos

 

 

 

 

Denumită „Demonstrator 2B”, racheta foloseşte drept combustibil apă şi oxigen, fiind considerată ecologică în proporţie de 100%. Acest prim zbor a durat 42 de secunde.

 

 

 

 

 

2004: Secretarul de stat american Collin Powell, a declarat că violențele din provincia sudaneza Darfur  constituie o gravă încalcare a drepturilor omului și a invocat Convenția internațională din 1948 asupra prevenirii și pedepsirii crimelor de genocid.

Conflictul din vestul Sudanului a început în februarie 2003, când milițiile proguvernamentale (numite de localnici “diavolii călări”) au silit populația de culoare să-și părăsească locuințele, terorizând și exterminând zeci de mii de persoane;

ONU a declarat cu privire la criza din Darfur că este cea mai gravă criză umanitară în curs de desfășurare din lume.

 

 

 

2009: Are loc ceremonia de inaugurare a Metro Dubai, prima rețea de tren  urban în Peninsula Arabică.

 

 

 

 

 

9 septembrie este:

 

–  In Coreea de Nord: Ziua nationala. Proclamarea Republicii Populare Democrate Coreene (1948).

 

 

 

 

 

 

– Ziua nationala a Tadjikistanului. Proclamarea independentei de stat; (1991).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

Sfinţii Ioachim si Ana

 

 

 

 

Sfintii Ioachim si Ana sunt parintii Maicii Domnului. Sfantul Ioachim a fost din neamul regelui David. Sfanta Ana a fost fiica preotului Matan.

Acest preot a avut trei fiice: Maria – care a nascut-o pe Salomeea, Elisabeta – mama Sfantului Ioan Botezatorul si pe Ana – cea care a nascut-o pe Fecioara Maria.

Lipsa copiilor ii facea pe Ioachim si Ana sa fie priviti ca fiind blestemati, pentru ca in societatea iudaica, familiile sterpe erau socotite a nu avea binecuvantarea dumnezeiasca. Dupa rugaciuni indelungi, celor doi li s-a daruit o prunca: Fecioara Maria.

Tinand seama ca Biserica a marturisit totdeauna ca Fecioara Maria este Nascatoare de Dumnezeu, caci Cel ce S-a nascut din ea nu e o persoana omeneasca deosebita de cea dumnezeiasca, ci Insusi Fiul lui Dumnezeu, putem afirma fara retinere ca Ioachim si Ana sunt bunicii lui Hristos.

Sfantul Ioachim a trecut la cele veşnice la varsta de 80 de ani, iar Sfanta Ana a murit in varsta de 70 de ani, la doi ani dupa Sfantul Ioachim.

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

– Sfantului Onufrie  de la Manastirea Sihastria Voronei;
– Sfantului Cuvios Chiriac de la Tazlau;
– Sfantului Mucenic Severian;
– Sfantului Cuvios Teofan Marturisitorul;
– Sfantului Hariton;
– Sfintilor Parinti care au participat in Efes la Sinodul al III-lea Ecumenic.

 

 

 

 

 

 

VIDEO:  ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=xKkB0V5W7Ds

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie ( surse):

 

 

Crestin Ortodox.ro; emaramures.ro; Tustiai.ro; Istoria md; Mediafax.ro ; Wikipedia.ro

 

 

 

 

 

09/09/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

4 comentarii »

  1. MULTUMESC

    Apreciază

    Comentariu de SECRIERU IOAN | 08/09/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: