CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 8 SEPTEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

8 septembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

Anul 70 e.n. Forțele romane sub comanda viitorului imparat Titus, cuceresc  Ierusalimul.

Asediul sa încheiat cu  distrugerea celebrului său al Doilea Templu. Distrugerea atât a primului cat  și a celui de-al doilea templu de la Ierusalim sunt încă jelite anual de evrei .

 Căderea Ierusalimului a marcat sfârșitul a patru ani de război si  începutul celei de a doua diaspora evreiesti. Tara evreilor a devenit  provincia imperială  Iudeea, administrata direct de către un guvernator pretorian.

Veterani ai armatei romane au  fondat aici mai multe colonii.

 

 

 

 

 

 

701 –  A decedat papa Sergiu I. A ajuns în această funcție probabil la data de 15 decembrie 687.

Toată viața  s-a implicat puternic în opera de  creștinizare a Angliei . Regele vest-saxon (Sf.) Caedwalla a fost botezat de el.

De asemenea l-a sprijinit pe Sf. Aldhelm (starețul de la Malmesbury) și l-a numit episcop pe englezul Sf. Willibrord, trimițându-l să predice în Frisonia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În jurul anului 693 a intrat în conflict cu împăratul Bizantului Iustinian al II-lea  dupa ce a refuzat să semneze actele Conciliului „Quinisext”. Din chestiunile de conflict au făcut parte mult discutata egalitate protocolară a Patriarhului de la Coinstantinopol   cu Papa de la Roma, precum și interzicerea de a se ține post în zilele de sâmbătă șau  înfățișarea lui Iisus  ca Agnus Dei.

Efortul împăratului  de a-l aresta pe papă și de a-l transporta la Constantinopol, a eșuat datorită rezistenței milițiilor cetățenilor din Roma și a exarhului de la Ravenna.

Papa Sergiu a îmbogățit slujba liturghiei, adăugând de pildă cântarea Agnus Dei la aceasta.

Biserica Catolică îl sărbătorește pe 8 septembrie (prima lui mențiune s-a făcut în calendarul festiv al lui Willibrord).

 

 

 

 

 780: Este incoronat imparatul bizantin Constantin  al VI-lea (Orbul). A domnit pana in anul 797.  La  18 august 797 a fost inlaturat de la conducerea Imperiului  in urma unui complot.

Conjuratii l-au orbit, l-au deportat departe de Constantinopol  si l-au inchis intr-o manastire , unde probabil a murit la putin timp datorita ranilor, pe tron ramanand in urmatorii cinci ani mama sa, Irina Ateniana cunoscutǎ și ca Sfânta Irina.

 

 

 

 

1157 – S-a născut Richard I Inimă de Leu, rege al Angliei în perioada 1189-1199, participant la cea de-a treia cruciadă (1189-1192); (m. 6 aprilie 1199).

 

 

 

 

1331 –  Stefan Uroš al IV-lea  Dušan se declara rege al Serbiei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost țar al sârbilor și grecilor (din  16 aprilie 1345 ), iar sub conducerea sa, Serbia și-a atins apogeul extinderii teritoriale, ajungand unul dintre cele mai mari state din Europa  în acea vreme.

Stefan Uroš IV Dušan și regele Ioan  Alexandru al Bulgariei  au realizat o alianță, consfințită prin căsătoria regelui sârb cu Elena a Bulgariei, soră a lui Ioan Alexandru, în ziua de Paști din anul 1332.

 

 

 

 

 

1474 – S-a născut poetul renascentist Ludovico Ariosto; capodopera sa, poemul epic “Orlando furioso”, a fost una dintre sursele de inspiraţie pentru Ion Budai-Deleanu, autorul “Ţiganiadei” (m. 6 iulie 1533).

 

 

 

 

 

 

1504 – David, o sculptură realizată de Michelangelo Buonarotti  care îl înfățișează pe eroul biblic David, a fost dezvelită la Florenta (Italia).

Este o statuie de marmura alba care măsoară 4,34 metri (5,17 metri împreună cu soclul).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a fi ferită de intemperii și acte de vandalism, statuia a fost îndepărtată din piață în 1873, și relocată în Galleria dell’Accademia. O replică a statuii a fost amplasată în 1910 în Piazza della Signoria.

 

 

 

 

 

 1613 – A murit compozitorul  italian  Carlo Gesualdo  (Gesualdo da Venosa) ; (n. 1566).

 

 

 

 

Imagini pentru compozitorul italian Carlo Gesualdo Photos

 

 

 

 

 

1636 –  Este fondată Universitatea americana Harvard, in urma deciziei l Înaltei Curți a  coloniei britanice  Province of Massachusetts Bay , fiind cea mai veche universitate din Statele Unite ale Americii de Nord. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Instituția a fost denumită Colegiul Harvard pe 13 martie 1639, după cel care a investit cei mai mulți bani în universitate, un tânăr preot numit John Harvard. Absolvent al Colegiului Emmanuel, din Cambridge, John Harvard a lăsat prin testament câteva sute de cărți care să formeze baza de carte a bibliotecii universității și câteva sute de lire sterline.

 

 

 

 

 

 1779: S-a nascut sultanul otoman Mustafa al IV-lea; (d.1808).

A domnit din 29 mai  1807 pana la 15 noiembrie 1808, cand a fost inlaturat de la tron de fratele sau vitreg  Mahmud al II-lea.

 

 

 

 

1793 –  Se desfasoara Batalia de la  Hondschoote dintre  trupele Republicii franceze si cele ale Primei Coalitii.Trupele generalului francez Houchard inving armata ducelui de York si Albany si elibereaza orasul port Dunquerque.  

 

 

 1830: S-a născut poetul francez de limbă provensală Frédéric Mistral, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe 1904 (împreună cu dramaturgul spaniol José Echegaray).

 

 

 

 

 Imagini pentru Frédéric Mistral,photos

 

 

 

 

In anul 1854 a fondat  în Provence, o grupare literară, numită a „felibrilor”, care avea ca scop dezvoltarea limbii, literaturii şi tradiţiilor provensale. A fost prieten cu Vasile Alecsandri (m. 25 martie 1914)

 

 

 

 

 

1841 – S-a nascut marele compozitor ceh  Antonín Leopold Dvořák , unul din fondatorii școlii muzicale naționale cehe (d. 1 mai 1904).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1873:  S-a născut Alfred Jarry, dramaturg şi prozator, precursor al suprarealismului („Ubu rege”, 1896); (m. 1 noiembrie 1907).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1894 – A încetat din viaţă Hermann von Helmholtz, fizician şi fiziolog; a formulat principiul transformării şi conservării energiei, a inventat oftalmoscopul; (n. 31 august 1821).

 

 

 

 

 

 

 

 

 Enciclopedia Britannica din 1911, scria: „viața sa a fost de la început până la sfârșit una dedicată științei, și el trebuie considerat unul din cei mai de seamă intelectuali ai secolului al XIX-lea.”

 

 

 

 

 

  1907 – A încetat din viaţă Iosif Vulcan, poet, prozator şi dramaturg, coordonator al revistelor „Familia” şi „Şezătoarea”; (n. 31 martie 1841).

 

 

 

 

Iosif Vulcan, poet și publicist român

 

 

 

 

 

În februarie 1866, Iosif Vulcan  a primit  la sediul redacției revistei „Familia” de la un „privatist” de la Gimanziul din Cernauti , o scrisoare însoțită de o poezie, „De-aș avea”, semnată   Mihai Eminovici.

Este încântat de poezia primită, permițându-și însă o modificare, și anume, romanizarea numelui tânărului poet, transformându-l din Eminovici în Eminescu.

Din acest motiv, Iosif Vulcan este considerat „nașul literar” al celui mai mare poet român.

 

 

 

 

 

 

 1910 – S-a nascut  actorul francez  de teatru și film, mim, regizor și director de teatru  Jean Louis Barrault ; (d. 1994).

 

 

 

Imagini pentru Jean Louis Barrault photos

 

 

 

 

 

 1926 – A încetat din viaţă Vasile Bogrea, filolog şi lingvist, specialist în limbile clasice.

 

 

 

 

Vasile Bogrea

 

 

 

 

A pus  împreună cu Sextil Puşcariu,  bazele Muzeului Limbii Române. A fost  membru corespondent al Academiei Române; (n. 6 octombrie 1881)

 

 

 

 

 

1930 – S-a  născut  Petre Salcudeanu, scriitor, scenarist şi om politic roman  (ministru al Culturii între 28 august şi 5 noiembrie 1993). A absolvit Facultatea de Critică și Literatură din Moscova și Facultatea de Filozofie din București.

Romanul „Biblioteca din Alexandria” i-a adus Premiul Uniunii Scriitorilor şi al Academiei Române); (d. 6 noiembrie 2005).

 

 

 

 

 

 

A  ocupat funcția de ministru al Culturii din România în 1993  și a fost  membru fondator al Uniunii Scriitorilor din Romania . 

 

 

 

 

 

1941 –  Începe  blocada Leningradului de catre trupele germane, in timpul celui de-al doilera razboi mondial. Se va incheia  la  data de  27 ianuarie 1944.

 

 

 

 

 1944 –  Londra este lovită pentru prima dată de rachetele germane V-2.

 

 

 

 

 

1949 – A încetat din viaţă Richard Strauss, compozitor şi dirijor, reprezentant al post-romantismului („Aşa grăit-a Zarathustra”, „Don Juan”; „Salomeea”, „Electra”) ; (n. 11 iunie 1864).

 

 

 

 

 

Strauss, Richard

 

 

 

 

 

Richard Strauss, portret  de Max Liebermann din  1918, aflat la National-Galerie, Berlin.

 

 

 

 

 

 1951 – Se semneaza oficial Tratatul de la San Francisco, între Japonia  și o parte a Puterilor Aliate.

A fost semnat oficial de 48 de țări la 8 septembrie 1951 și a intrat în vigoare la 28 aprilie 1952.

Scopul tratatului a fost de a pune capăt oficial celui de -al Doilea Razboi Mondial si poziției Japoniei ca putere imperială și de a aloca despăgubiri civililor și foștilor prizonieri de război din țările aliate, care suferiseră din cauza crimelor de război comise de japonezi. Acest tratat a invocat carta Organizatiei Natiunilor Unite si Carta Universala a Drepturilor Omului.

O delegatie  a Uniunii  Sovietice  condusa de viceministrul de externe Andrei Gromiko  a luat parte la conferința de la San Francisco, dar incă de la începutul conferinței,  și-a exprimat opoziția față de textul  tratatului pregătit de Statele Unite și de Regatul Unit.

Delegația sovietică a făcut mai multe tentative procedurale nereușite de a tergiversa conferința,  pretinzand printre altele că tratatul încalcă Acordul de la Yalta  nerecunoscând suveranitatea Uniunii Sovietice asupra Sahalinului de Sud și asupra Insulelor Kurile.

Abia la 19 octombrie 1956, Japonia și URSS au semnat o Declaratie Comuna   prin care au pus capăt războiului și au restabilit relațiile diplomatice.

 

 

 

 

 

1951 – S-a nascut Bela Marko,  politician român de etnie maghiară, lider al formatiunii Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1954 –  Microbiologul american  Jonas Edward a realizat primul vaccin împotriva poliomielitei; la 12 aprilie 1955,  vaccinul a început să fie comercializat pe piața americană.

 

 

 

 Imagine similară

 

 

Foto: Jonas Edward Salk (n. New York City, New York, SUA, 28 octombrie 1914 – d. La Jolla, California, SUA, 23 iunie 1995), medic virusolog american, creatorul vaccinului contra poliomielitei.

 

 

 

 

 1965 – A încetat din viaţă chimistul Hermann Staudinger, (Premiul Nobel, 1953),considerat întemeietorul chimiei macromoleculare; a descoperit şi a explicat fenomenul polimerizării   ; (n. 23 martie 1881).

 

 

 

 

 

 1966 – Televiziunea americana NBC difuzeaza  primul episod al serialului   stiintifico-fantastic Star Trek .

 

 

 

 

 

 

 1979 – S-a nascut cântăreața americană de muzica pop-rock Pink (Alecia Beth Moore ), câștigătoare a două premii Grammy, care a devenit celebră în 2000 datorită albumului Can’t take me home. Al doilea ei album, M!ssundaztood ,a devenit cel mai bine vândut din cariera sa.

 

 

 

 

 

 

 

 

În total, Pink a vândut peste 30  de milioane de  albume  în toată lumea.

 

 

 

 

 

 

1981 – A încetat din viaţă fizicianul Hideki Yukawa (Premiul Nobel pentru Fizică, 1949); s-a ocupat de fizica nucleară şi de razele cosmice, emiţând ipoteza existenţei mezonului, particulă descoperită, ulterior, în razele cosmice ;  (n. 23 ianuarie 1907).

 

 

 

 

 

1990 – A avut loc, la Braşov, din iniţiativa „Mişcării 15 noiembrie 1987”, prima întrunire a Rezistenţei Române. Au participat Societatea Timişoara, GDS, AFDP, CADA, Asociaţia „21 Decembrie”.

 

 

 

 

 

 

1991 –  Republica Macedonia și-a declarat in urma unui referendum independența față de Iugoslavia, fiind numita Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM).

Denumirea  oficiala a acestei tari este disputata din cauza neintelegerilor cu Grecia vecina,care respinge aceasta denumire pentru motivul ca ea apartine istoriei sale nationale si unui teritoriu aflat in prezent in componenta sa .

 

 

 

 

 

Harta FYROM (R.Macedonia)

 

 

 

 

 

 

1994 – Are loc la  Berlin, ceremonia plecării trupelor aliate (americane, britanice și franceze) prezente în Berlinul de Vest după anul 1945.

Ceremonia a avut loc în prezența președintelui Franței,Francois Mitterand, a premierului britanic,  John Major, a secretarului de stat american, Warren Cristopher   și a cancelarului german, Helmuth Kohl.

 

 

 

 

 

2004 – S-a stins din viata la Bucuresti, popularul interpret roman de muzica usoara Dan Spataru ; (n. 2 octombrie 1939).

Au avut un mare succes de  public cantecele sale „Ţărăncuţă, ţărăncuţă„, „Nici o lacrimă„, „Nu-ţi şade bine cînd plîngi„, „Nu m-am gîndit la despărţire„, „Oare, Oare„, „Îţi pare rău”,  „În rîndul patru„,”Drumurile noastre„.

 

 

 

 

 

Coperta discului Raza mea de soare, interpret Dan Spataru

 

 

Dan Spătaru a bătut, în Cuba, recordul la aplauze: 16 minute și 19 secunde: „prin 1967 am fost la un festival internațional în Cuba, la Varadero, unde sunt trecut în Cartea Recordurilor pentru aplauze: 16 minute și 19 secunde!“

La înmormîntarea sa au venit peste 10 000 de oameni.

 

 

 

 

 

 2009 – A decedat Aage Niels Bohr, fiul  marelui savant fizician Niels Bohr, laureat Nobel, el însuși un important specialist în fizica nucleara , laureat al  Premiului Nobel pentru fizica , în 1975 ; (n. 19 iunie 1922).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2012 – A decedat in California , Bill Moggridge, designer britanic, autor și educator, realizatorul primului laptop din lume, Grid Compass , un computer pliabil care a fost folosit si pe naveta spatiala Discovery in 1985;  (n. 25 iunie 1943) .

 

 

 

 

 

 

Bill Moggridge - IDEO

 

 

 

 

 

 

 

 2012 – Fostul preşedinte american Jimmy Carter (n.1924), îl depăşeşte pe  predecesorul sau Herbert Hoover, în cea mai lungă perioada de pensionare a unui fost preşedinte american după încetarea mandatului.

 

 

Imagini pentru Jimmy Carter photos

 

Jimmy Carter 

 

Recordul lui Hoover a fost de peste 54 ani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

Nasterea Maicii Domnului

 

 

 

 

Nasterea Maicii Domnului este primul praznic din Anul bisericesc, care incepe la 1 septembrie. Fecioara Maria s-a născut din părinţi foarte inaintaţi în vârsta, Ioachim si Ana, ca rod al rugaciunii lor. Tatal ei era din semintia lui David, iar mama ei din cea a lui Aaron.

Sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului este prezenta si la copti si la sirieni, separati de Biserica Ortodoxa dupa al patrulea sinod ecumenic, ceea ce denota ca inceputul ei trebuie pus intre sinodul trei ecumenic (431) si sinodul al patrulea (451).

Aceasta sarbatoare a fost adoptata in Apus in vremea papei Serghie I (687-701).

Condacul si Icosul acestui praznic au fost alcatuite de Sfantul Roman Melodul in secolul al VI lea. Canonul care se canta la slujba Utreniei a fost compus de Sfantul Ioan Damaschin.

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

 

– Sfintilor frati dupa trup Ruf si Rufian;
– Sfantului Sever;
– Sfantului Artemidor;
– Sfantului nou Mucenic Atanasie.

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

http://youtu.be/tA-0_JJjJgA

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 1. Istoria.md;

 2. Istoricul zilei.com;

 3. Mediafax.ro;

 4. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 5. Wikipedia.ro;

Publicitate

08/09/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

3 comentarii »

 1. Reblogged this on bejenariupetreablog.

  Apreciază

  Comentariu de gaellycus | 10/09/2015 | Răspunde

 2. MULTUMESC

  Apreciază

  Comentariu de SECRIERU IOAN | 08/09/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: