CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 6 SEPTEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

6 septembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

394 – Ia sfarsit batalia de la Frigidus (5 -6 sptembrie), dintre trupele Imperiului Roman de Rasarit, aliate cu vizigotii lui Alaric, sub comanda imparatului Theodosius I si armatele Imperiului Roman de Apus coalizate cu triburile francilor, aflate sub comanda lui Eugenius si Arbogast.

 

 

 

 

 

 

 

Eugenius (Flavius Eugenius), retor la Vienne (in sud-estul Frantei actuale),fusese proclamat imparat in anul 392 impotriva lui Theodosius I.

Dupa un succes initial,Eugeniu si Arbogast sunt tradati de o unitate a francilor si invinsi.Eugeniu este decapitat sau se sinucide.

Moartea lui Eugeniu la 6 august 394  permite pentru ultima data in istoria romana, unirea sub un singur imparat toate teritoriile Imperiului Roman si  crestinarea partii apusene a imperiului,marcand sfarsitul tentativelor de restabilire a paganismului.

 

 

 

 

 

972 – A decedat Papa Ioan al XIII-lea.Spre sfârșitul vieții ar fi transformat Palatul Lateran  într-un harem personal,si conform cronicilor ar fi fost omorât de un  soț înșelat.A fost Papa  al Romei între 965 și 972.

După decesul papei Leon al VIII-lea  a fost ales papă fiind susținut  de impăratul OTTO I.

 

 

 

 

 

Death of Pope John XIII, an Embarrassment to the Church

 

 

 

Cronicile timpului  au relatat de acte de mare cruzime (cum că i-ar fi scos inamicilor săi și ochii, omorând jumătatea populației Romei).

 

 

 

 

 

 

1522 – „Victoria”, singura nava ramasa din expeditia  lui Magellan,  se intoarce in Spania, devenind prima care a efectuat o expeditie in jurul lumii.

 

 

 

 

 

1666 – S-a nascut Țarul  Ivan al V-lea al Rusiei; (m.8 februarie 1696).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A  domnit de la 7 mai 1682 pana la moartea sa, partajand tronul cu Petru I „cel Mare”, fratele sau vitreg, caz unic in istoria Rusiei.

 

 

 

 

 

1683 –  A încetat din viaţă Jean Baptiste Colbert, om politic ce a deţinut mai multe funcţii în timpul regelui Ludovic al XIV-lea, printre care şi aceea de controlor  general al finanţelor; (n. 29 august 1619).

 

 

 

 

Joh Baptiste Colbert

 

 

 

 

Datorită politicilor sale fiscale, a reuşit să consolideze puterea economică a Franţei.

 

 

 

 

 

1757: S-a nascut  Marie-Joseph-Paul-Yves-Roch-Gilbert du Motier, marchiz de La Fayette, om politic si militar de cariera, participant la razboiul pentru Independenta Coloniilor Engleze din America de Nord (1757-1834).

 

 

 

 

 

Marquis de La Fayette

 

 

 

 

A participat activ la viața politică franceză, de la Revolutia Franceza până la Monarhia din Iulie, când s-a evidențiat ca unul dintre cei mai mari notabili liberali.

 

 

 

 

1766 – S-a născut fizicianul si chimistul englez John Dalton, cunoscut ca unul dintre părinţii fizicii moderne; a studiat o anomalie a vederii în perceperea culorii, pe care el însuşi o avea (daltonismul) şi a formulat prima teorie atomică (1808); (d. 27 iulie 1844).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A avut preocupări științifice în domeniu meteorologiei , al analizei aerului și al comportării amestecurilor de gaze, acestea din urmă ducându-l la enunțarea teoriei atomice .

În legătură cu legea sa, a presiunilor partiale  ale gazelor, a  publicat în 1805  primul tabel de greutăți „atomice” (de fapt greutăți echivalente). În 1808  a publicat o lucrare completă asupra teoriei atomice și a legilor proporțiilor simple și multiple fiind considerat părintele teoriei atomiste moderne.

Reluând teoria anticilor, el afirma că toate corpurile sunt alcătuite din particule numite atomi, pe care i-a imaginat ca sfere de mase și dimensiuni diferite.

A introdus noțiunea de zero absolut , temperatura la care presiunea gazului se anulează.

 

 

 

 

 1808 – S-a nascut învățatul  arab Abd el-Kader, conducator al luptei algeriene de eliberare națională ; (d.26 mai 1883).

 

 

 

 

 

 

 

 

Ales emir în 1832, a condus o luptă adesea victorioasă, împotriva armatei franceze, dar în 1847 a fost luat prizonier și reținut în Franta  până în 1853.

 

 

 

 

  1817 – S-a născut Mihail Kogălniceanu, om politic, istoric, prim-ministru al României între anii 1863 şi 1865, ministru de externe în anul 1876 şi între anii 1877 şi 1879.

 

 

 

Mihail Kogălniceanu, 1817-1891

Mihail Kogălniceanu, 1817-1891

 

 

 

 

N-aş schimba săraca Moldovă nici pentru întîiul tron din lume„, afirma la Luneville, în Franţa, Mihail Kogălniceanu, cel care se considera, pe bună dreptate, „un adevărat fiu al secolului al XIX lea”.

Personalitate fascinantă a epocii moderne, spirit pasionat, Mihail Kogălniceanu se situează în fruntea celor mai talentaţi reprezentanţi ai generaţiei paşoptiste contribuind activ în lupta pentru Unirea Principatelor Româneşti.

 

Mihail Kogălniceanu este fiu de basarabeni de pe Kogîlnic, dar născut la Iaşi la 6 septembrie 1817, om politic, democrat, istoric, scriitor, ziarist şi orator român.

Şi-a făcut studiile în Franţa şi Germania (Berlin). A fost profesor de istorie naţională la Academia Mihăileană şi membru al Academiei Române, prim-ministru în Moldova (1860-1861), apoi prim-ministru al României (1863-1865). Mihail Kogălniceanu a fost căsătorit cu Ecaterina Jora (1827-1907), văduva colonelului Iorgu Scorţescu.

 

În 1839, Kogălniceanu redactează „Foaea sătească a prinţipatului Moldovei„, publicaţie nevinovată cu efecte modeste, dar sigure. Rugîndu-se lui Dumnezeu „să ne păstreze români (subl. n.)” în aprilie 1840, în „Întroducţie„, publicată în „Arhiva românească„, Mihail Kogălniceanu propune să se publice o colecţie a tuturor cronicarilor Valahiei şi Moldovei, „spre a le păstra românilor„, colecţie ce va fi publicată în 1841 în 6 volume. Avem, deci, o recunoaştere directă de către Kogălniceanu a apartenenţei sale la naţionalitatea română.

În „Cuvînt pentru deschiderea cursului de istorie naţională în Academia Mihăileană„, rostit la 24 noiembrie 1843, M. Kogălniceanu spune, printre altele:

Departe de a fi părtinitorul unui simtiment de ură către celelalte părţi a neamului meu, eu privesc ca Patria mea (passim subl. n.), toată acea întindere de loc unde se vorbeşte româneşte, şi ca istoria naţională, istoria Moldaviei întregi, înainte de sfîşierea ei, a Valahiei şi a fraţilor din Transilvania. Această istorie este obiectivul cursului meu; întinzîndu-mă,. .., mai mult asupra întîmplărilor Moldaviei, nu voiu trece subt tăcere şi faptele vrednice de însămnat a celorlalte părţi a Daciei, şi mai ales a românilor din Valahia, cu cari suntem fraţi şi de cruce, şi de sînge, şi de limbă, şi de legi„.

Deja în august 1848, în „Dorinţele partidei naţionale din Moldova„, M. Kogălniceanu propunea Unirea Moldovei cu Muntenia, „o Unire care este dictată atît de vederat prin aceeaşi origine, limbă, obiceiuri şi interese„.

El spunea: „…Pe lîngă toate aceste radicale instituţii, singurele cari ne pot regenera Patria, apoi partida naţională mai propune una, ca cunună tuturor, ca cheia boltei, fără care s-ar prăbuşi tot edificiul naţional; aceasta este Unirea Moldovei cu Ţara Românească, Unire dorită de veacuri de toţi românii cei mai însemnaţi ai amînduror Principatelor, o Unire pe care, după spiritul timpurilor, cu armele în mînă au vroit să o săvîrşească Ştefan cel Mare şi Mihai Viteazul, carele şi ajunsese a se intitula: Cu mila lui Dumnezeu, Domn al Ţării Româneşti, al Moldovei şi al Ardealului„.

 

 

 

Harta Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei, 1859
Harta Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei, 1859

 

Unirea Principatelor, continuă eminentul bărbat al României, inclusiv al Moldovei, este dar dorinţa vie şi logică a marii majorităţi a românilor„. „Românii, declară Kogălniceanu, au dovedit că sunt demni de libertate„.

Mihail Kogălniceanu a decedat la Paris pe data de 20 iunie 1891. A fost înmormîntat la Cimitirul „Eternitatea” din Iaşi.

 

 

 

 

 

 

1819 – S-a născut scriitorul Nicolae Filimon. Opera sa „Ciocoii Vechi şi noi” a marcat un moment decisiv în evoluţia romanului românesc (m.18 martie 1865).

 

 

 

 

 

A fost de asemenea, autor de nuvele romantice și realist-satirice și primul critic muzical român. A scris un jurnal de călătorii pe Dunare , și prin Occident, în Ungaria,Austria si Italia. Cea mai importantă operă a sa este romanul Ciocoii vechi si noi, apărută în 1863,o frescă a societății românești la începutul secolului al XIX-lea. A fost inițiat în francmasonerie   când se afla la studii în Franța.

 

 

 

1837 – S-a născut Charles Jacques Bouchard, fiziolog, membru de onoare străin al Academiei Române; (m. 2 martie 1915).

 

 

 

 

 

 

1863 –  A intrat în funcțiune, la  Londra  prima linie de  metrou din lume, cu o lungime de 6,3 km, de-a lungul sectorului Victoria Street; tracțiunea era realizată de o mașina cu aburi.

 

 

 

 

 

 

 1885 –  Sub presiunea naționaliștilor bulgari majoritari in regiune, Rumelia orientală  și-a proclamat unirea cu Principatul Bulgariei.

Rumelia orientală a fost înființată ca provincie autonomă în cadrul Imperiului Otoman prin Tratatul de la Berlin din 1878.

Ea cuprindea teritoriul dintre Muntii Balcani, Muntii Rodopi si Strandia, o regiune denumită de locuitorii săi  Tracia de Nord.

Rumelia Orientală a fost o provincie autonomă din punct de vedere administrativ (vilayet) in cadrul Imperiului Otoman intre 1878 si 1908  si  a trecut sub control bulgăresc după 1885 când, în urma unei revoluții fără vărsare de sânge, s-a unit cu Principatul Bulgarie care avea o  autonomie mai largă.

 

 

 

 

 

https://i1.wp.com/upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/86/Rumelia_map.jpg

 

 

 

 

 

In Acordul de la Tophane din 24 martie 1886, sultanul turc Abdul Hamid al II-lea  l-a numit pe principele Bulgariei (fără a da numele cuiva anume), în funcția de Guvernator General al Rumeliei Orientale, păstrând fosta distincție între cele două entități statale și respectând litera tratatului de la Berlin..

  Era clar, însă, pentru Marile Puteri că unirea dintre Principatul Bulgariei și Rumelia Orientală era una permanentă, care nu va mai fi dizolvată.

Provincia  a rămas  sub suzeranitate otomană până când Bulgaria a devenit de jure stat independent în anul 1908.

6 septembrie, Ziua Unirii, este sărbătoare națională în Bulgaria.

 

 

 

 

 

 

 1901: Anarhistul Leon Czolgosz îl împușcă mortal pe președintele american William McKinley,  la Pan-American Exposition, în Buffalo, New York. Presedintele va muri la 14 septembrie.

 

 

 

 

 

Imagini pentru Leon Czolgosz

 

 

 

 

 

1907 – A încetat din viaţă poetul Sully Prudhomme (René-Francois Armand Prudhomme), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1901.

 

 

 

 

 

(poezie: „Stances et poèmes”, „Les Vaines Tendresses”, „Le Bonheur”;

proză : „Que sais-je?”, „La Vraie religion selon Pascal’); (n. 16 martie 1839).

 

 

 

 

1915 – S-a nascut politicianul vest-german Franz Joseph Strauss ; ( d.1988).

 

 

 

 Imagini pentru Franz Josef Strauss

 

 

 

 

 

 

1923 – S-a nascut regele  Iugoslaviei Petru al II-lea; (d.3 noiembrie 1970).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost ultimul rege al Iugoslaviei, părinții săi fiind regele  Alexandru I  și Prințesa Maria de Romania (Mignon).

A devenit  rege la vârsta de 11 ani, după asasinarea tatălui său la Marsilia, pe 9 octombrie 1934.

 

 

 

 

 

 

 

1925 – S-a nascut cantaretul, ghitaristul  si compozitorul american Jimmy Reed; (d. 1976).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1940 – După instaurarea guvernului militar-legionar condus de  generalul Ion Antonescu, regele Carol al II-lea a abdicat  în favoarea fiului său, Mihai.

Începe cea de-a doua domnie a regelui Mihai I; (1940-1947).

 

 

 

 

 

 

1941 – Naziștii le-au impus evreilor cu vârsta mai mare de 6 ani, să poarte ca semn distinctiv câte o insignă galbenă cu Steaua lui David.

 

 

 

 

 

 1943 – S-a nascut cântărețul si compozitorul  englez de muzica pop-rock, Roger Waters (membru al grupurilor Pink Floyd și The Bleeding Heart Band).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1944 – Al doilea razboi mondial ; Orasul belgian Ypres  este eliberat de fortele aliate de sub ocupatia germana.

Pe frontul rasaritean sovieticii  captureaza orasul Tartu din Estonia.

 

 

 

1946: Marele compozitor George Enescu și soția sa, Maria Cantacuzino, părăsesc definitiv Romania ocupata de sovietici, ajutați de fostul sau elev, marele violonist  Yehudi Menuhin .

 

 

 

 

 

 Controversata poveste de dragoste dintre Maria Cantacuzino şi George Enescu. Maria a încercat să se sinucidă din cauza compozitorului, turnându-şi acid pe faţă

 

 

 

 

1948 – Regina Juliana urca pe tronul Olandei.

 

 

 

 

 

 

Juliana (Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina; n30 Aprilie 1909 – d.20 Martie 2004), a fost regina Regatului Olandei intre anii 1948 si 1980.

 

 

 

 

1952 – Incepe sa emita in orasul Montreal, primul post de televiziune canadian – CBFT – Tv.

 

 

 

 

1955 – Grupuri de turci din Istanbul au atacat comunitatea  greaca din oras, ucigând 13 oameni, rănind peste 30 și distrugând peste 5.000 de case și prăvălii grecești.

A fost un pogrom organizat în zilele de 6–7 septembrie 1955.

Revoltele au fost orchestrate deasa zisul Grup de mobilizare tactic al armatei turce, centrul ramurii turcești a „Operatiunii Gladio” .

Evenimentele au fost declanșate de vestea că sediul consulatului turc din  salonic, in Grecia —clădirea în care în 1881 se născuse Mustafa Kemal Attaturk   —fusese cu o zi înainte ținta unui atac cu bombă. 

  Bomba  plantată de fapt de un portar turc al consulatului, care ulterior a fost arestat și a mărturisit, a incitat evenimentele.

Presa turcă nu a relatat nimic despre arestarea faptasului, insinuând în schimb că bomba ar fi fost pusă de greci.

O mulțime de turci, dintre care majoritatea fuseseră aduși dinainte în oraș cu camioanele, au atacat comunitatea greacă din Istanbul timp de nouă ore.

Deși mulțimea nu cerea explicit moartea grecilor, mai multe persoane au murit în timpul pogromului sau ca urmare a bătăilor și incendierilor.

Printre victime s-au numărat și evrei,armeni și chiar musulmani.

 Pogromul a accelerat emigrarea  etnicilor greci din Turcia, și în special din regiunea Istanbulului.

Populația grecească de pe teritoriul Turciei a scăzut de la 119.822 de persoane în 1927  la 3.000–4.000 in 2008.

Pogromul a fost considerat și ca o continuare a procesului de turcificare început odată cu declinul Imperiului Otoman.

 

 

 

 

1966 – A murit primul ministru sud-african Hendrik Werwoerd, considerat unul dintre arhitectii apartheidului, politica de separare a albilor minoritari, de populatia majoritara de culoare din tara sa.

 

 

 

 

 

 

 

 

1968 – Colonia africana  Swaziland  devine independenta de Marea Britanie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1983: URSS recunoaște că a doborât  avionul  de pasageri sud coreean  KAL-007, declarând că piloții militari sovietici nu au știut că era un avion civil, atunci când acesta a  încălcat spațiul aerian sovietic.

În prima fază, sovieticii  negasera  doborârea avionului la data de 1 septembrie, dar mai târziu au recunoscut, motivând că avionul de pasageri făcea spionaj.

Sovieticii au acuzat faptul că zborul a fost deliberat deviat de la curs, ca să verifice gradul de pregătire a apărării sovietice, sau chiar să provoace un război.

 

 

 

 

1991 –  Orasul Leningrad  isi reia numele său istoric de Sankt Petersburg .

 

 

 

 

 

 

 1997– Au avut loc funeraliile prinţesei Diana, moartă într-un accident de automobil  la Paris.

 

 

 

 Imagini pentru funeraliile prinţesei Diana

 

 

 

 

 

Printesa era  căsătorită cu Charles, Prinţ de Wales, moştenitorul tronului Regatului Unit, cu care a avut doi fii : Prinţul William şi Prinţul Henry.

 

 

 

 

 

 

 1998 –  A încetat din viaţă regizorul japonez Akira Kurosawa,unul dintre cei mai de valoare artiști din țara sa, și printre numele mari ale cinematografiei universale. supranumit „împăratul cinematografiei japoneze” („Cei şapte samurai”, „Fortăreaţa ascunsă”); (n. 23 martie 1910).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Printre multele premii care i-au fost acordate se numără Leul de aur de la Festivalul de la Venetia în 1951 pentru Rashômon), Legion d’Honneur și un Oscar for Lifetime Achievement.

 

 

 

2007 –  A încetat din viaţă celebrul tenor italian Luciano Pavarotti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S-a nascut la Modena, in nordul Italiei, la 12 octombrie 1935. si a  fost unul dintre cei mai mari tenori ai secolului XX, o adevarata  legendă a muzicii de operă si singurul cântareț de operă care vanduse pana la decesul sau mai mult de 100 de milioane de înregistrări.

 

 

 

 

 

 

 2008 – Președintele turc Abdullah Gul a asistat la un meci de fotbal  în Armenia, in urma unei invitații primite de la președintele armean Serj Sarkisian, fiind primul șef de stat turc care a vizitat aceasta țara, dupa declararea independentei sale fata de Turcia in anul 1918.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Pomenirea minunii Sfantului Arhanghel Mihail in Colose

 

 

 

 

 

Pomenirea minunii Sfantului Arhanghel Mihail in Colose

 

 

 

 

In cursul anului bisericesc avem parte de mai multe sarbatori inchinate Sfintilor Arhangheli.

Pe 6 septembrie facem pomenirea unei minuni a Sfantului Arhanghel Mihail din Colose, din Frigia.

Potrivit  traditiei, Sfantul Apostol Ioan insotit de Filip a predicat Evanghelia la Heretop, aproape de cetatea Colose.

El a privit catre acest loc si a prorocit ca din el va tasni un izvor cu ape vindecatoare si ca va fi cercetat de Sfantul Arhanghel Mihail.

La putin timp prorocia s-a implinit, iar la el veneau din toate partile persoane pentru a primi vindecare de diverse boli. Unui pagan din Laodiceea i s-a aratat Sfantul Mihail si i-a spus sa-si ia fiica lipsita de puterea de a vorbi si sa vina la acel izvor pentru a primi vindecare.

Dupa ce fata a baut din acea apa, a inceput sa vorbeasca. Tatal fetei, in semn de recunostinta a zidit acolo o biseria inchinata Arhanghelului Mihail.

Paganii, vazand ca multi se boteaza in acea biserica, au dorit sa schimbe cursul acelui izvor peste ea. Arhanghelul Mihail i s-a descoperit lui Arhip si l-a incurajat pe acesta sa loveasca cu toiagul in stanca, pentru a face loc apei sa treaca prin ea. Din acel moment locul s-a numit „Hones”, adica „mistuire”, pentru ca acolo apele se mistuie in piatra.

 

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

 

 

– Patimirii Sfintilor Mucenici Eudoxie, Zinon, Romil si Macarie;
– Celor 1.104 ostasi;
– Sfintei Calodoti;
– Sfintilor Faust, prezbiterul, Macarie, Andrei si Viv, monahul, Chiriac, Dionisie, Andronic;
– Sfintelor Andropelaghia si Tecla;
-Teoctist, corabierul, Chiriac, Dimotul, taranul, si a Sfantului Sarapavon, senatorul.

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

http://youtu.be/zaKVEkFLgOI

 

 

 

BIBLIOGRAFIE (surse) : Crestin Ortodox.ro; Istoria md; Mediafax.ro; Wikipedia.ro.

 

06/09/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , ,

1 comentariu »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: