CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 5 SEPTEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

5 septembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

590: A decedat regele longobarzilor Authari (n. cca. 540). A domnit din anul 584 până la moartea sa.

Era fiul fostului rege, Cleph al longobarzilor, la moartea căruia (574), nobilimea longobardă a refuzat numirea unui succesorul, situaţie care a condus la interregnum-ul de 10 ani, cunoscut ca „Domnia ducilor”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Abia in 584, ei l-au ales rege pe printul Authari, căruia i-au cedat nu numai stăpânirea asupra reşedinţei de la Pavia, dar şi jumătate din domeniile lor ducale.

El a extins stăpânirea longobardă pe seama unor posesiuni ale Bizanţului din Italia.

La 15 mai 589, Authari s-a căsătorit cu Theodelinda, fiică a ducelui Garibald I al bavarezilor.

De credinţă catolică, regina a avut o mare influenţă asupra longobarzilor datorită virtuţilor sale. Authari a murit la Pavia în 590, posibil otrăvit.

 

 

 

 

699: S-a nascut fondatorul școlii sunnite Hanafi fiqh de jurisprudența islamica, Nu’mān ibn Thabit ibn Zuta ibn Marzubān,  cunoscut de asemenea  sub numele Imam Abū Hanifah (d.767).

El este deseori numit „Marele Imam„.

Şcoala hanefită este cea mai veche, fiind intitulată astfel după numele  întemeietorul ei Abu Hanifa, care a fost conducătorul corpului de jurişti din localitatea Kufa.

Conform unor surse, acesta ar fi scris în timpul vieţii două cărţi, pierdute, datele din acestea transmiţându-se prin ucenicii săi. Metodologia lui Abu Hanifa a permis dezvoltarea dreptului islamic, iar ideile şcolii hanefite s-au răspândit şi în Khorasan, India de nord şi Transoxania, fiind adoptate şi de către selgiukizi şi otamani. În prezent, ideile acestei şcoli predomină în Turcia.


 

 

 

 

 

1187: S-a nascut la Paris, regele Frantei Ludovic al VIIIlea, fiu al regelui Filip al II-lea si al Isabellei de Hainaut; ( d.8 noiembrie 1226). A condus Franța intre anii 1223-1226.


Louis VIII le Lion (05/09/1187 Paris - 08/11/1226 Montpensier) - Fils de Philippe II Auguste - Dynastie des Capétiens
Era supranumit Ludovic „Leul”(Le lyon)

 

 

 

 

În 1215, dupa ce baronii englezi s-au răzvrătit în primul război al baronilor împotriva nepopularului rege Ioan al Angliei (1199-1216),i-au oferit tronul Prinţului Ludovic, care a ajuns fără opoziţie pe insula Thanet din Anglia, în capul armatei sale, la 21 mai 1216.

El a intrat în Londra  unde a fost proclamat rege, la Catedrala St Paul,   si chiar dacă nu a fost încoronat, mulţi nobili, precum şi regele Alexandru al II-lea al Scoţiei (1214-1249), i-au oferit  omagiul.

La 14 iunie 1216, Ludovic a capturat orasul Winchester şi curând a controlat mai mult de jumătate din regatul Angliei, insa atunci când se părea că tara era a lui, moartea regelui Ioan în octombrie 1216, a cauzat multe rebeliuni în favoarea fiului de 9 ani al acestuia, Henric al III-lea.

Cu William Marshall, conte de Pembroke în calitate de regent, a facut un apel pentru englezi „pentru a apăra ţara noastră” împotriva francezilor ceea ce a dus la o inversare a succeselor pe câmpul de luptă.

După ce armata franceza  a fost înfrântă în Bătălia de la Lincoln (20 mai 1217) şi forţele navale, conduse de Eustace Călugărul, au fost învinse în Bătălia de la Sandwich (24 august 1217), Ludovic a fost obligat să facă pace cu englezii.

Prevederile principale ale Tratatului de la Lambeth au fost o amnistie pentru rebelii englezi; Ludovic s-a angajat să nu atace din nou Anglia şi 10.000 de mărci urmau să fie acordate lui Ludovic.

In urma tratatului, Ludovic a recunoscut  că nu a fost niciodată regele legitim al Angliei.

La 1 noiembrie 1223, el a emis o ordonanţă care interzicea funcţionarilor săi să înregistreze creanţe datorate evreilor.

Camăta era ilegală pentru creştinii practicanţi si conform legii bisericeşti camăta era văzută ca un viciu şi a fost sancţionată prin excomunicare.

Cu toate acestea, deoarece evreii nu erau creştini, nu au putut fi excomunicaţi. Interdictia data  evreilor de  Ludovic al VIII-lea a fost o încercare de a rezolva această problemă juridică care a fost o sursa constanta de fricţiuni între biserică şi stat.

Curand dupa aceea, regele Ludovic al VIII-lea s-a îmbolnăvit de dizenterie şi a murit la 8 noiembrie 1226, la castelul de la Montpensier, la vârsta de 39 de ani. A fost succedat de fiul său cel mare, Ludovic al IX-lea al Franţei.

 

 

 

 

 

 

1568: S-a nascut filosoful, teologul si poetul italian Tommaso Campanella , botezat Giovanni Domenico Campanella; (d.21 mai 1639).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lucrările sale „Filosofia democrației prin simțuri”, „Cetatea soarelui” (scrisă împreună cu „Poezii Filozofice” în beciurile Inchiziției unde a fost închis în 1599, și torturat timp de 27 de ani, fără să cedeze), constituie o încercare de a organiza rațional societatea si  desființarea proprietății private, fiind astfel, alături de Thomas Morus, unul dintre cei mai importanți precursori ai teoriei comunismului. 

 

 

 

 

 

 1638: S-a născut   Ludovic al XIV-lea al Franţei. supranumit „Regele Soare”; (d. 1715).  

 

 

 

 

A condus Franța vreme de 72 de ani – cea mai lungă domnie din istoria europeană. Era doar un copil de aproape cinci ani în momentul în care s-a suit pe tron în 1643  si a condus personal guvernul din 1661  până la moartea sa.

 

 

 

 

 

1661: Nicolas Fouquet, ministrul de finanțe al regelui Ludovic al XIV-lea al Frantei, este arestat la  Nantes de faimosul capitan al muschetarilor regelui, D’Artagnan.

 

 

 

 

 

Imagini pentru Nicolas Fouquet

Nicolas Fouquet (27 ianuarie 1615 – 23 martie 1680)

 

 

 

 

 

Nicolas Fouquet, marcHiz de Belle-Ile, viconte de Melun et Vauz , era posesorul unei averi considerabile si a avut o mare influenta asupra politicii regatului pana la majoratul regelui Ludovic al XIV-lea, a fost destituit  si arestat din ordinul regelui pentru deturnare de fonduri, fiind condamnat la inchisoare pe viata si confiscarea imensei sale averi.

Destinul sau tragic a constituit subiectul multor carti si filme, exemplul cel mai faimos fiind  romanul „Vicontele de Bragelonne” al lui Alexandre Dumas.

 

 

 

 

 

1698: Tarul  Petru I al Rusiei impune nobilimii o „taxa pe barba”,din dorinta de a occidentaliza tara. Sunt exceptati de la plata acestei taxe taranii si clerul ortodox.

 

 

 

 

 

 

 1704: S-a nascut pictorul francez Maurice Quentin de la Tour; (d 17 februarie 1788).

 

 

 

 

 

 

Maurice Quentin de la Tour (autoportret)

 

 

 

Printre portretele sale celebre se numara cele ale unor personalitati ale timpului ca Voltaire, Jean Jaques Rousseau, Ludovic al XV-lea, madame Pompadour, D’Alembert si altii.

 

 

 

 

 

 

 1725: Regele Frantei Ludovic al XV-lea se casatoreste  cu printesa poloneza Maria Leszczyńska, a doua fiică a regelui Stanislaw Leszczynski  al Poloniei (mai târziu Duce de Lorena) și al  Katarzynei Opalińska.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cardinalul Fleury, primul ministru al lui Ludovic al XV-lea, a vrut să îi găsească regelui o mireasă care nu ar trage Franța în complicate alianțele politice. Deoarece puterea regală a lui Stanisław nu mai exista, Maria a fost aleasă pentru căsătoria cu regele francez.

 

 

 

 

 

 1735: S-a născut compozitorul Johann Christian Bach, al unsprezecelea și cel mai tânăr fiu al luii Johann Sebastian Bach  si al Annei Bach; (m. 1 ianuarie 1782).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A trăit la Londra o mare parte a vieții.  Creația sa  caracterizată prin simplitate și spontaneitate, a avut o importanta influența asupra marelui  Mozart.

 

 

 

 

 

 1791: S-a nascut compozitorul german Giacomo Meyerbeer; (d.2 mai 1864).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pe numele său real Jakob Liebmann Beer, după alte surse Jakob Meyer Beer, a fost un compozitor evreu-german, care şi-a petrecut o mare parte din viaţă în Franţa.

 

 

 

 

 

 

1803: A decedat scriitorul francez Choderlos de Laclos, cunoscut mai ales pentru romanul epistolar Legături primejdioase (” Les Liaisons dangereuses”); (n. 17 octombrie 1741).

 

 

 

 

 

Laclos, Pierre Choderlos de

 

 

 

 

Lucrarea sa „Legăturile primejdioase sau scrisori adunate într-o societate și publicate întru instruirea altor câteva„, ilustrează psihologia erotica a societății  rafinate a marii aristocratii  franceze (a vieții „împotriva naturii„) din perioada anterioară Revolutiei franceze. 

 

 

 

 

 

1858: S-a născut  marele scriitor roman Alexandru Vlahuţă

A urmat școala primară și liceul la Bîrlad, între 1867 și 1878, susținînd examenul de bacalaureat la București, în 1879.

Părinţii scriitorului erau ţărani care, cu multă greutate, îşi puteau întreţine cei opt copii.

 

 

 

 

 

 

 Alexandru Vlahuţă, scriitor român, pictură de Ipolit Stambru

 

 

 

 

 

 

După terminarea liceului, din cauza sărăciei, nu poate să-şi continue studiile. A urmat timp de un an cursurile Facultății de Drept din București, dar le-a părăsit din cauza situației materiale șubrede şi intră în învăţămînt.

Din 1884 pînă în 1893 a funcționat ca profesor la diverse instituții de învățămînt bucureștene (Școala Normală a Societății pentru Învățătura Poporului Român, Azilul „Elena Doamna”, Liceul „Sfîntul Gheorghe”).

În 1888 a fost revizor școlar pentru județele Prahova și Buzău. Editează revista Vieața (1893–1896), apoi Sămănătorul (1901), împreună cu George Coșbuc.

Din 1901 a funcționat ca referendar la Casa Școalelor.

Curînd, este destituit fără nici o anchetă, pentru motivul că în articolele sale critcase societatea. După scurt timp pleacă la Galaţi, unde se stabileşte ca avocat.

Pledînd în procesele unor deţinuţi, victime ale nedreptăţii sociale, are prilejul să cunoască viaţa mizerabilă a ocnaşilor pe care o va descrie în două nuvele.

Neîmpăcandu-se cu viaţa de avocat, părăseşte Galaţiul şi vine la Bucureşti.

În primele sale poezii se resimte influenţa lui Eminescu, pe care-l cunoscuse la Bucureşti şi cu care se împrietenise.

Patriotismul scriitorului şe maifestă şi prin dragostea pentru frumuseţile şi bogăţiile patriei, descrise în volumul “România pitorească”, rezultat al unei îndelungate călătorii prin ţară, despre care Dumitru Micu spune că este un „atlas geografic comentat, traversat de o caldă iubire de țară”. Frumuseţea locurilor este comunicată cititorului cu o caldă însufleţire.

 În timpul Primului Război Mondial a locuit la Iași, apoi la Bîrlad, unde era vizitat de tineri scriitori pe care îi îndruma cu solicitudine; unul dintre aceștia a fost V. Voiculescu.

Vlahuță a murit la Bucuresti la 19 noiembrie 1919.  Casa în care a locuit este astăzi Muzeul Memorial „Alexandru Vlahuță”.

Un liceu cu profil uman din Barlad   îi poartă numele, iar în Ramnicul Sarat exista „Colegiul National Alexandru Vlahuta „

 

 

 

 

 1905:  Sub medierea presedintelui SUA Theodore Roosevelt, a fost  semnat tratatul de la Portsmouth, in urma caruia  a luat sfarsit razboiul ruso-japonez.

 

 

 

 

 

 1906: S-a născut compozitorul rus Dmitri Dmitrievici Şostakovici,   (n. 5/25 septembrie); (m. 9 august 1975.

 

 

 

 

 

 

1914: Primul Razboi Mondial : Incepe prima batalie de pe Marna,  în care au murit 550.000 de soldați, după ce armata franceză a atacat armata germană care avansa spre Paris.

 

 

 

 

 

 

1916 : Are loc Bătălia de la Dobrici  (sau Bătălia de la Bazargic), o bătălie din  timpul Primului Razboi Mondial , parte a campaniei armatei romane, care s-a încheiat cu victoria trupelor bulgare și retragerea trupelor ruso-române spre Cobadin, pe linia Oltina-kara Omer -Mangalia.


 

 

 

 

 

 1939: La izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, Statele Unite ale Americii se declară neutre.

 

 

 

 

 

 

1940: A fost suspendată Constituţia României din februarie 1938, iar generalul Ion Antonescu a fost învestit cu puteri depline.

 

 

 

 

 

1941: Teritoriul Estoniei, cotropit cu putin timp inainte de URSS, este ocupat de Germania nazista.

 

 

 

 

 

1944: Armata a IV-a română oprește ofensiva germano-ungară din centrul Transilvaniei.

 

 

 

1946: S-a născut Freddie Mercury, liderul popularului grup pop-rock britanic „Queen”; (m. 24 noiembrie 1991).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1953: A încetat din viaţă, la Paris, dr. Constantin Levaditi, microbiolog, virusolog şi imunolog, considerat unul din fondatorii virusologiei pe plan mondial; (n. 19 iulie 1874).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1972: In timpul Jocurilor  Olimpice de la Munchen,opt terorişti arabi, reprezentând grupul militant „Septembrie Negru”, au pătruns în Satul Olimpic, au ucis 2 membri ai delegaţiei Israelului şi i-au luat ostateci pe alţi 9.

În timpul operaţiunii de salvare intreprinse de fortele antitero, au murit ostaticii, 5 terorişti şi un poliţist.

 

 

 

 

 

1980: Inaugurarea tunelului St. Gotthard din Elveţia; cel mai lung tunel de autostradă din lume (16,22 km) şi se întinde de la Goschenen la Airolo.

 

 

 

 

 

 

 

1993: A încetat din viaţă regizorul francez Claude Renoir (Filmografie: Monsieur Vincent, Cleopatra, The Spy Who Loved Me); (n. 4 decembrie 1913).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

fost fiul actorului Pierre Renoir și nepotul lui Jean Renoir și director, de asemenea, nepotul pictorului Pierre-Auguste Renoir.

 

 

 

 

1995: A încetat din viaţă academician prof. Eduard Pamfil, întemeietorul şcolii româneşti de psihiatrie antropologică.

 

 

 

 

 

 

  1997: A încetat din viaţă, în urma unui atac de cord, Maica Tereza (pe numele ei laic Agnes Ganxhe Bojaxiu), fostă superioară a Congregaţiei romano-catolice „Surorile carităţii”, cu sediul la Calcutta, laureată a Premiului Nobel pentru Pace pe anul 1979,  beatificată de Papa Ioan Paul al II-lea pe 19 octombrie 2003.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

2004: A decedat renumitul  matematician român   Grigore Gheba; (n. 15 august 1912).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost un general de armată şi profesor de matematică român, care a scris peste 30 de culegeri de probleme de matematică, tipărite în peste 6 milioane de exemplare.

Prima culegere sub semnătura sa a apărut în 1948 si a fost o culegere de nivel elementar şi mediu, în special de algebră şi geometrie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Proroc Zaharia

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 

Sfantul Zaharia,  tatal Sfantului Ioan Botezatorul, a fost preot la Templul din Ierusalim in timpul imparatului Cezar August. In acea vreme, in Tara Sfanta domnea Irod cel Mare, ucigasul de prunci.

Din Scriptura aflam ca in vreme ce slujea la Templul din Ierusalim, in sfantul altar i s-a aratat ingerul Gavriil care i-a vestit ca Elisabeta, sotia lui, ii va naste fiu, ca raspuns la rugaciunile lor.

Zaharia s-a indoit de cuvintele ingerului, pentru ca atat el, cat si sotia sa erau inaintati in varsta.

Pentru indoiala sa, va ramane mut pana cand ii va scrie numele fiului pe o tablita, dupa nasterea acestuia.

In Evanghelia de la Luca 1, 67-69, Sfantul Zaharia proroceste despre viata si activitatea lui Ioan: „Iar tu, pruncule, prooroc al Celui Preainalt te vei chema, ca vei merge inaintea fetei Domnului, ca sa gatesti caile Lui, sa dai poporului Sau cunostinta mantuirii intru iertarea pacatelor lor, prin milostivirea milei Dumnezeului nostru, cu care ne-a cercetat pe noi Rasaritul cel de Sus, ca sa lumineze pe cei care sed in intuneric si in umbra mortii si sa indrepte picioarele noastre pe calea pacii.“

Datorita acesti prororciri, Zaharia este numarat in randul prorocilor.

Potrivit traditiei, cand Irod a poruncit ca toti pruncii din Betleem sa fie ucisi, in speranta de a-L ucide si pe Hristos, Elisabeta s-a ascuns cu Ioan intr-o pestera.

Irod stia de nasterea minunata a lui Ioan si pentru ca ajunsese sa creada ca acesta ar putea fi Mesia, le porunceste soldatilor sa-l caute si sa-l omoare.

Stiind de nasterea minunata a lui Ioan si crezand ca insusi Ioan ar putea fi Mesia, a poruncit soldatilor sa il caute si sa il omoare.

Pentru ca soldatii nu l-au gasit pe Ioan, Irod a poruncit ca preotul Zaharia sa fie injunghiat in locul fiului sau.

Exista traditia ca Zaharia a fost ucis inaintea altarului. Potrivit unei inscriptii din secolul al IV lea, descoperita in 2003, moastele Sfantului Zaharia se gasesc in Ierusalim, la Yad-Avshalom, alaturi ce cele ale lui Simeon cel Batran.

Mentionam ca la patruzeci de zile dupa uciderea lui Zaharia, a murit si Elisabeta. Copilul loan a ramas in pustie, hranit de inger si pazit de Dumnezeu, pana in ziua in care s-a aratat la Iordan.

 

 

 

 

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

 

 

– Sfintilor Mucenici Urban, Teodor, Medimn si a celor impreuna cu dansii, optzeci de preoti si diaconi;

– Sfantului Sfintitului Mucenic Avda, episcop de Hormizd (Persia);

– Aratarii Sfantului Apostolul Petru imparatului Iustinian.

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

http://youtu.be/3qLMXtOl3kM

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

Crestin Ortodox.ro; Istoria md; Mediafax.ro; Wikipedia.ro

 

 

 

05/09/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , ,

4 comentarii »

  1. Reblogged this on Cronopedia.

    Apreciază

    Comentariu de munteanioan | 05/09/2016 | Răspunde

  2. MULTUMESC

    Apreciază

    Comentariu de SECRIERU IOAN | 05/09/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: