CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 4 SEPTEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

4 septembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

422: A decedat  Papa Bonifaciu I, conducatorul Bisericii  Romei în perioada 28 decembrie 418 – 4 septembrie 422.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L-a susținut pe Sfântul Augustin în lupta cu pelagianismul, iar acesta din urmă i-a dedicat o parte din lucrări.

Papa Bonifaciu I l-a convins pe Împăratul Teodosiu al II-lea să returneze Illyricul Sfântului Scaun, apărându-și astfel drepturile asupra acestei provincii, pe care Împăratul Teodosiu al II-lea o atașase în 421 Constantinopolului — „Noua Romă”.

 

 

 

 

 

476:  Generalul foederat germanic Odoacru, l-a înlăturat de pe tron pe împăratul roman Romulus Augustus.

Flavius Romulus Augustus (n. 463 –  d. după anul 476), a fost ultimul împărat (475-476) al Imperiului Roman de Apus.  

Era fiul patricianului Orestes, magister militum, care l-a  proclamat  împărat la 31 octombrie 475, intr-un timp in care autoritatea  Romei se limita doar la sudul Galiei şi la Italia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La 28 august 476, Romulus Augustus este îndepărtat de la tron de către Odoacru, căpetenia herulilor (neam germanic din uniunea de triburi a goţilor), iar insignele imperiale au fost trimise de la  Roma la Constantinopol, fapt care mai târziu va genera dispute în privinţa moştenirii romane.

Severin de Noricum, consilier al lui Odoacru, a mediat detronarea fără violenţă a ultimului şi tânărului împărat roman al Imperiului de Apus, pentru care a reuşit să obţină chiar şi o pensie.

 

 

 

 

Odoacru si abdicarea lui  Romulus Augustus

 

 

 Odoacru, autoproclamat magister militum (guvernator suprem), înfiinţează un stat independent în Italia (476).

Odată cu instaurarea dominaţiei germanice în Italia, Imperiului Roman de Apus isi inceteaza existenta si odata cu el are loc sfârşitul Antichităţii şi începutul Epocii Medievale.

   Mulţi istorici au observat  coincidenţa că ultimul împărat apusean a purtat atât numele de Romulus, fondatorul legendar şi primul rege al Romei cat şi acela de Augustus, al primului împărat roman.

 

 

 

 

 

1063: A murit Tughril, fondatorul Marelui Imperiu Selgiuk, și primul sultan al acestui imperiu din 1037 pana in 1063. 

 

 

 

 

 

Stock photo of Tughril

 

 

 

 

 

 Tughril (n.990) a unit războinicii turci din stepele eurasiatice într-o confederație de triburi, care considerau că se trag dintr-un singur strămoș numit Selgiuk, conducându-i în campania de cucerire a estului Iranului.

El va fonda mai târziu, Sultanatul Selgiuk după cucerirea Persiei și dupa cucerirea  capitalei abbaside, Bagdad, de la dinastia Buyidă în in 1055. 

 

 

 

 

 

1541: Transilvania intră sub suzeranitatea Porţii Otomane.

 Sultanul otoman Soliman Magnificul l-a înlǎturat pe regele minor Ioan Sigismund Zapolya (nǎscut 1540), de la conducerea Ungariei și l-a numit principe al Transilvaniei (4 septembrie),   George Martinuzzi ,episcopul Oradei,devenind  guvernator până la majoratul principelui.  

Principatul Transilvaniei a fost recunoscut de Imperiul Otoman ca stat independent, care plătea totuși Porții Otomane un dar anual de complezență („munus honorarium”) în valoare de 10.000 de ducați. În această calitate, a participat ca țară beligerantă la razboiul de o suta de ani  și a încheiat o serie de tratate cu țări europene, de pe poziție de egalitate.

De subliniat faptul că principatul nu includea Banatul (aflat sub stăpânire turcească (1552) și  nici Oradea transformată în vilayet turcesc intre anii 1661-1692.

 

 

 

 

1768: S-a născut Francois-René Chateaubriand, scriitor francez; considerat fondatorul curentului romantismului în literatura franceză („Geniul creştinismului sau Frumuseţea religiei creştine”); (m. 4 iulie 1848).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1774:  În timpul celei  de-a doua calatorii a sa, exploratorul englez James Cook a descoperit la 1.200 km est de Australia, insulele din Pacific pe care le  numeşte Noua Caledonie, după numele latin al Scoţiei (Caledonia).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1824 : S-a născut Anton Josef Bruckner, compozitor austriac; (m. 11 octombrie 1896).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1870: Împăratul Napoleon al III-lea al Franței este  detronat și se declară cea de – A Treia Republică Franceză.

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Imparatul Napoleon al III-lea (Charles-Louis-Napoléon Bonaparte); (n.20 aprilie 1808  — d. 9 ianuarie 1873).

 

 

 

 

 

 

 

1881-  4/17 septembrie: Se naste la Bacau poetul George Bacovia (George Vasiliu ); (d. 22 mai 1957, Bucureşti).

 

 

 

George Bacovia (n.1881-d.1957), poet român

George Bacovia (n.1881-d.1957), poet român

 

 

Este autorul unor volume de versuri şi proză scrise în baza unei tehnici unice în literatura română, cu vădite influenţe din marii lirici moderni francezi pe care-i admira.

Poetul s-a născut în casa comerciantului Dimitrie Vasiliu şi a Zoei Vasiliu. Copilul în vârsta de doar 6 ani începe să înveţe limba germană. 

 Vădeşte mare talent la desen. Se dovedeşte foarte bun executant la vioară şi la alte instrumente din orchestra şcolii, pe care o şi dirijează. Se evidenţiază la gimnastică.

În 1899 obţine premiul I pe ţară la concursul ”Tinerimii române” pentru desen artistic de pe natură.

În 1900 se înscrie la Şcoala Militară din Iaşi, de unde se retrage în al doilea semestru, neputând suferi disciplina cazonă. Compune poezia Plumb, o va finisa totuşi abia în 1902.

În 1901 se înscrie în cursul superior al Liceului Ferdinand. Absolvă liceul din Bacău în 1903. Se înscrie la Facultatea de Drept din Bucureşti.

Colaborează la revista Arta de la Iaşi. Se retrage de la Facultatea de Drept din Bucureşti. Se stabileşte în 1905 În Bucureşti, împreună cu fratele său Eugen.

În 1914 se internează la sanatoriul Dr. Mărgăritescu din Bucureşti. Publică în suplimentul literar al ziarului Seara. Trimite la tipar volumul Plumb.

În 1915 editează la Bacău, în colaborare, revista Orizonturi noi. Publică poezii, proză, recenzii, sub mai multe pseudonime. Strânge relaţiile de prietenie cu Alexandru Macedonski.

În 1916 devine copist la Direcţia învăţământului secundar şi superior din Ministerul Instrucţiunii. În iulie apare în librării volumul Plumb. În timpul războiului, în octombrie, este trimis cu arhiva direcţiei sale în evacuare la Iaşi.

În perioada 1917-1919 e funcţionar în Bucureşti. În 1920 devine şef de birou clasa a III-a în Ministerul Muncii.

În 1921 este avansat şef de birou clasa a I-a în acelaşi minister. Se îmbolnăveşte de plămâni şi demisionează. Un an mai târziu se reîntoarce la Bacău.

În 1924 apare la Râmnicu-Sărat ediţia a II-a a volumului Plumb. Este numit suplinitor de desen şi caligrafie la Şcoala comercială de băieţi din Bacău.

În 1925 devine primul director al revistei Ateneul cultural. În 1926 tipăreşte pe cont propriu la Bacău volumul Scântei galbene.

Îi apare şi volumul Bucăţi de noapte, editat de poeta Agatha Grigorescu. Între 1926-1928 funcţionează ca profesor suplinitor de desen şi caligrafie la Şcoala comercială de băieţi din Bacău.

În 1928 se căsătoreşte cu Agatha Grigorescu şi se stabileşte la Bucureşti, unde soţia sa era profesoară. În 1929 retipăreşte volumele Plumb şi Scântei galbene sub titlul Poezii, la Editura Ancora.

Din noiembrie 1930 până în octombie 1933, locuieşte în Bacău, fără serviciu. În 1931 i se naşte unicul fiu, Gabriel, iar în 1932 Societatea Scriitorilor Români (S.S.R) îi aprobă o pensie lunară de 1000 lei.

Din 1933 se stabileşte cu familia în capitală, unde rămâne până la sfârşitul vieţii. În 1934 i se tipăreşte volumul antologic Poezii.

În 1940 i se majorează pensia acordată de S.S.R la 2000 lei lunar. Se înfiinţează Casa de pensii a scriitorilor, de unde obţine o pensie de 10.000 lei lunar. În 1944 apare volumul intitulat Opere, care reuneşte toate scrierile sale publicate anterior.

În 1945 este numit bibliotecar la Ministerul Minelor şi Petrolului. Este editat în 1946 volumul Stanţe burgheze, pentru care va fi criticat de autorităţile comuniste.

Este pus la index, dar la mijlocul anilor ’50 este repus în circulaţie. E sărbătorit ulterior de Ministerul Artelor, care-l şi angajează. În 1956 i se publică volumul Poezii.

Moare în ziua de 22 mai 1957 în locuinţa sa din Bucureşti.

  La început vazut ca poet minor de critica literară,Bacovia  va fi treptat receptat favorabil, mergând până la recunoaşterea sa ca unul dintre cei mai importanti  poeti simbolisti români şi unul dintre cei mai importanţi poeţi din poezia română modernă.

 

 

 

 

 

 

1886:  După 25 de ani de lupte împotriva armatelor americane și mexicane, conducatorul războinicilor apași, Geronimo, s-a predat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1907: A încetat din viaţă compozitorul si pianistul norvegian Edvard Grieg ; (n. 15 iunie 1843).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Este considerat cel mai de seamă muzician din școala națională norvegiană și unul din reprezentanții de frunte ai muzicii romantice  europene.

Muzica lui a fost influențată de romanticii germani, ca de pildă Schumann, și de asemenea de muzica populară a poporului său, uneori și de cea a popoarelor scandinave vecine.

Intre lucrarile sale se numara capodopera  Peer Gynt

 A fost ales membru al academiilor din Suedia, Paris, doctor onorific al universităților din Cambridge și Oxford.

 

Video: http://www.youtube.com/watch?v=bR3N1yBEGbw

 

 

1912 – S-a născut la Dej, criticul de artă  si academicianul  român, Raoul Şorban ; (d. 18 iulie 2006 la Cluj-Napoca).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Personalitate multilaterala, fost de asemenea  pictor, scriitor, eseist și memorialst.

În 1944, în timpul celui de al II-lea Război Mondial a făcut acte de înalt eroism și umanitate salvând cu mari riscuri  viețile a mii de evreii, fapt  pentru care a primit titlul și medalia „Drept între popoare”, acordată de Statul Israel.

 

 

 

 

1919:  Se infiinţeaza  la Bucureşti „Societatea Opera – artiştii asociaţi”; la 22 septembrie acelaşi an va lua numele de „Societatea lirică română Opera” (nucleul Operei Române de mai târziu).

 

 

 

 

 

1890: Un incendiu de proporții a provocat daune grave în orașul – port grec Salonic.

Cartierul european a ars complet, 20.000 de oameni  rămanand fără adăpost.

 

 

 

 

 

 

1915: In Primul Război Mondial, Bulgaria se alătură  Puterilor Centrale.

 

 

 

 

 

1928 : România a aderat la „Tratatul Briand-Kellog”, semnat la Paris la data de 27 august 1928, privind interzicerea războiului ca instrument al politicii internaţionale.

 

 

 

 

 

1940:  Regele Carol al II-lea demite cabinetul  condus de Ion Gigurtu, și-l însărcinează pe generalul Ion Antonescu să formeze un nou guvern.

 

 

 

 

 

1943:  In URSS a fost ales cu acordul lui Stalin, în funcția de patriarh al Moscovei și al întregii Rusii,cu scopul de a-i mobiliza pe credincioși în războiul contra Germaniei , Mitropolitul Serghei.

 

 

 

 

 

 

1948: Regina Wilhelmina a Olandei abdică din motive de sănătate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1958: S-a desfăşurat la Bucureşti, prima ediţie a Festivalului internaţional George Enescu.

 

 

 

 

 

 

 

1959: A încetat din viaţă profesorul Iuliu Haţieganu, personalitate a medicinii româneşti ; (n. 14 aprilie 1885).

A fost un medic internist român recunoscut în  special pentru cercetările făcute în domeniul tuberculozei. A format la Cluj o valoroasă şcoală de medicină internă.

Astăzi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj îi poartă numele. A fost membru al Academiei Române şi fratele politicianului Emil Haţieganu.

 

 

 

 

 

1965: A încetat din viaţă dr.Albert Schweitzer, medic, muzicolog şi teolog protestant, care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1952 (n. 14 ianuarie 1875).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1968: A decedat  regizorul Victor Iliu, unul dintre maeștrii cinematografiei românești; (n. 1912).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1972: Înotătorul american Mark Spitz a câștigat cea de-a șaptea medale de aur la Olimpiada de vară de la München, devenind primul olimpic care reuseste o astfel de performanta  la o singură Olimpiadă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1974: Statele Unite ale Americii a stabilit relații diplomatice cu Republica Democrata Germană.

 

 

 

 

 

1981: S-a nascut cântăreața de muzica R&B americană Beyoncé Knowles.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1989: A încetat din viaţă Georges Simenon, scriitor belgian de limbă franceză, autor a peste 300 de romane poliţiste; a fost membru al Academiei regale din Belgia (n. 13 februarie 1903).

 

 

 

 

 

 

 

1991: Preşedintele Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, recunoaşte independenţa celor trei state baltice: Estonia, Letonia şi Lituania.

 

 

 

 

 

1992: A murit  poetul  român Dan Deșliu;  (n. 31 august 1927).

 

 

 

 

 

 

1997: Echipa feminină de gimnastică a României cucereşte medalia de aur la Campionatele Mondiale, desfăşurate la Lausanne (Elveţia).

 

 

 

 

 

 

1998 : La Menlo Park, California, SUA, Larry Page şi Serghei Brin au înfiinţat compania Google, cu scopul de a promova motorul de căutare pe care l-au dezvoltat ca proiect de cercetare la Universitatea Stanford din California.

 

 

 

 

 

 

 

2002: A fost prezentată opiniei publice Doctrina Bush, prin care Statele Unite ale Americii își rezervă dreptul de a întreprinde lovituri militare preventive, împotriva statelor care găzduiesc pe teritoriul lor baze teroriste.

 

 

 

 

2002: Uniunea Europeana face apel la SUA, de a nu a ataca Irakul decat cu  aprobarea ONU.

 

 

 

 

 

2003: A decedat renumita  violonistă și profesoară română, stabilită în Belgia, Lola Bobescu; (n. 1920).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Vavila

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Vavila

 

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Vavila a trait in vremea imparatului Numerian. Acest imparat dupa ce a jertfit idolilor pe copilul unui conducator pagan, dat drept zalog in semn de  pace, a mers catre biserica in care slujea Sfantul Vavila, sa vada ce se petrece in ea.

Sfantul Vavila l-a oprit pe imparat sa intre in biserica, motivand ca nu este crestin.

Imparatul Numerian l-a acuzat de insulta si l-a chemat pe Sfantul Vavila la palatul sau, cerandu-i  sa jertfeasca zeilor.

In timp ce Sfantul Vavila era supus la torturi, imparatul a poruncit sa fie ucisi trei copii, fii sai duhovnicesti.

 Dupa moartea copiilor a fost ucis si Sfantul Vavila.

 

Astazi, facem pomenirea:

 

– Sfantului Vavila, dascalul din Antiohia, impreuna cu optzeci si patru de copii;
– Sfintilor Teotim si Teodul;
– Sfantului Proroc Moise;
– Sfintei Ermiona, fiica Apostolului Filip;
– Sfintilor Mucenici Chentirion, Ochean, Teodor, Amian si Iulian;
– Sfintilor Mucenici Ermiona impreuna cu fratii sai: Haritina, Eutihia, Petronie, Zarvil, Tatuil si Veveea.

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

http://youtu.be/7z4HQal5nsg

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

Crestin Ortodox.ro; Istoria md; Mediafax.ro; Wikipedia.ro

Anunțuri

04/09/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

  1. Reblogged this on Cronopedia.

    Apreciază

    Comentariu de munteanioan | 04/09/2016 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: