CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 3 SEPTEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 septembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

301: Este fondata San Marino, cea mai mica si mai veche republica existenta inca.

 

 

 

 

 

 

 

 

Este o enclava in  peninsula Italica, în apropierea țărmului Adriatic, cu o  suprafată de 60 km2 și 30.000 de locuitori.

Sfantul Marinus, un cioplitor de piatră dalmațian, a străbătut Marea Adriatică  pe vremea împăratului Dioclețian pentru a scăpa de persecuții si a construit aici cu propria sa mână, o capelă de piatră.

 Legenda spune că el a murit la 3 septembrie 301, lăsând  moștenire urmasilor  muntele pe care s-a dezvoltat statul care ii poarta numele.

 

 

 

 

 

 

 

590: Inceputul pontificatului Papei Grigore I, cunoscut ca Grigore cel Mare şi ca Grigore Dialogul (n. cca. 540, Roma – d.12 martie 604, Roma), papă al Romei din 590 până la moartea sa, pe 12 martie 604.

Este doctor al Bisericii şi unul dintre cei şase părinţi apuseni ai Bisericii, alături de Ambrozie, Augustin de Hipona, Ieronim, Tertulian şi Ciprian de Cartagina.

A fost şi primul călugăr care a devenit papă. Este recunoscut ca sfânt imediat după moartea sa, atât în Biserica Romano-Catolică cât şi în Biserica Ortodoxă (Răsăriteană).

Este patronul muzicienilor, cântăreților, studenților și al învățătorilor. 

 

 

 

 

Fișier:GregoryGreat3.jpg

 

 

 

 

 

Reformatorul religios protestant Jean Calvin, îl admira pe papa Grigore,  pe care l-a citat si  în lucrarea sa „Învăţătura religiei creştine”, una dintre  mai influente lucrari de teologie protestantă.

 

 

 

 

 

863: Bizantinii ii inving pe invadatorii arabi in batalia de la Lalakaon.

Aceasta victorie a permis Bizantului sa elimine presiunea constanta a arabilor asupra frontierelor sale orientale. 

 

 

 

 

 

1189: Regele  Richard I al Angliei (Richard “Inima de Leu”), este incoronat la Catedrala Westminster.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1260: Oastea mamelucilor ii invinge pe mongoli in Batalia de la Ain Jalut in Palestina. A fost o infrangere decisiva a mongolilor, in momentul maximei  lor expansiuni.

 

 

 

 

 

 

1658: A decedat  comandantul si omul  politic  englez, Oliver Cromwell, conducator al revolutiei impotriva dinastiei Stuart ; (n. 25 aprilie 1599).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1658: Richard Cromwell  (n. 4 octombrie 1626 – d. 12 iulie 1712), devine Lord Protector al Angliei, Scoției și Irlandei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fiind al treilea fiu al lui Oliver Cromwell si  i-a urmat acestuia, devenind al doilea Lord Protector, deoarece frații săi Robert și Oliver au murit înainte morții tatălui lor.

Richard a fost Lord Protector mai puțin de nouă luni, între 3 septembrie 1658 și 25 mai 1659.

 

 

 

 

 

 

1730: Constantin Mavrocordat , este ales  domnitor de catre boieri pentru ultima data.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Constantin Mavrocordat (n. 27 februarie 1711, Constantinopol –  d. 23 noiembrie 1769  Iași), a fost domn în Țara Românească de șase ori si in Moldova de patru ori.

A fost un om învățat,  pătruns de ideile filozofice și reformatoare ale ale secolului al VIII-lea. Domnia a obținut-o fiind ales de boieri.

După două domnii scurte în Țara Românească, a fost mutat în Moldova  unde, contrar firii sale, a trebuit să mărească dările ca să-i poată cumpăra pe turci.

Reîntors în Țara Românească în 1735, a  facut o serie de reforme, influențat fiind și de reformele austriece din Oltenia.

Desființează unele impozite indirecte, ca „văcăritul” și „pogonăritul” și introduce o taxă generală de 10 lei pe an, plătibilă în 4 „sferturi”.

Îi eliberează pe țărani, dându-le dreptul să se mute de pe o moșie pe alta, răscumpărându-și libertatea cu 10 lei, plătiți boierului.

Pe țăranii boierești îi obligă la dijmă și 12 zile de lucru pe an, în Muntenia, și 24 în Moldova (in țările învecinate, Transilvania,Polonia, Rusia sau Prusia Orientala,numărul zilelor de clacă ajungeau chiar la mai multe pe săptămână).

  În județe a numit ispravnici cu un rol judecătoresc și administrativ foarte întins.

În  1735, la un an de la aprinderea luminilor primei loji masonice autohtone de către secretarul său, Anton Maria del Chiaro, fondează la Iași, Loja Moldova .

În urma războiului ruso – turco – austriac ( 1736 -1739) , obține reunirea Olteniei ocupata de Austria, la Țara Românească, prin Tratatul de la Belgrad din 1739. 

 

 

 

 

 

 

1783: Se incheie  Tratatul de pace de la Versailles   între Franta si Marea Britanie, respectiv dintre Statele Unite ale Americii si Marea Britanie, la sfârșitul războiului american de independență.

Franța obținea teritorii în Marea Caraibilor   și restituirea bazelor din Senegal si India, iar Regatul Unit al Marii Britanii recunoștea independenta Statelor Unite ale Americii.

 

 

 

 

 

 

 

1791: Adunarea Nationala adopta Constitutia, care transforma Franta in monarhie constitutionala.

 

 

 

 

 

 

1851: S-a nascut printesa Olga Constantinovna a Rusiei, soția regelui  George I al Greciei ; (d.1926).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1859: S-a nascut Jean Jaurès, om politic si istoric francez de stanga , intemeietorul ziarului “L`Humanite”, devenit ulterior principalul organ de presa al Partidului Comunist Francez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost un orator şi parlamentar socialist, care s-a remarcat prin pacifism şi opoziţia faţă de izbucnirea Primului Război Mondial.

Pozitia sa pacifista i-a adus moartea, fiind asasinat de naţionalistul Raoul Villain în ajunul Primului Război Mondial.

Paradoxal, acest eveniment a dus la aderarea stângii la « Union sacrée » (Uniunea Sacră), care a unit francezii de toate culorile (politice sau religioase), in preajma Primul Război Mondial.

 

 

 

 

 

 

1883: A decedat  marele romancier si dramaturg rus, Ivan Turgheniev (n. 1818).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1887: A decedat filologul  și lingvistul  român Timotei Cipariu , unul dintre fruntașii Revoluției de la 1848 din Transilvania , întemeietor al Societății “Astra”; (n. 1805).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1914: Cardinalul Giacomo della Chiesa este ales Papa sub numele de Benedict al XV-lea; (1914/1922).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A militat pentru pace, indemnandu-l pe presedintele american Woodrow Wilson să se folosească de marea sa influenţă pentru o pace dreaptă la sfarsitul primei conflagratii mondiale, însă  şi-a exprimat dezamăgirea pentru rezultatele Conferinţei de Pace de la Paris.

În 1917 Benedict a promulgat Marele Cod de Drept Canonic, dar a declarat că meritele aparţin ilustrului său predecesor, sfântul papa Pius al X-lea.

 

 

 

 

 

 

 1914: Printul Wilhelm de Wied, rege al Albaniei, părăsește țara după doar șase luni  de guvernare, in urma opoziției la domnia sa.

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Wilhelm de Wied ( Wilhelm Friedrich Heinrich Prinz zu Wied) (nascut la  26 martie 1876 la Neuwied, Germania; decedat la  18 aprilie 1945 la Predeal, România).

 

 

 

 

 

 

1919:  In Italia este introdus votul pentru femei.

 

 

 

 

 

1926: S-a nascut actrița greacă Irene Papas.

 

 

 

 

 

1937: S-a nascut  în satul Hătăroaia din comuna Roşiile, judeţul Vîlcea, solista de muzica populara romaneasca Maria Ciobanu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Din 1961 pînă în prezent a obtinut numeroase  premii I  si aprecierile criticilor dar, cel mai important,  admiraţia publicului, fiind răsplătită din plin cu aplauze, flori şi ovaţii.

Doamna Maria Ciobanu a cantat în România, precum și în numeroase alte țări ca: Iugoslavia, Cehoslovacia, U.R.S.S., S.U.A., Israel, Austria, Belgia, Olanda, Danemarca, Italia, Malta, etc.

 Cuplul Maria Ciobanu – Ion Dolănescu, rămîne fără doar şi poate, unul dintre  cele mai iubite duete din muzica populară românească.

Cele trei vlăstare ale sale – Liliana CIOBANU (cunoscută sub numele de  Leontina Văduva), Camelia CIOBANU şi Ionuţ Dolănescu – îi moştenesc talentul.

 

 

 

 

 

 

1939: Al doilea Razboi Mondial: Marea Britanie si Franta declara razboi Germaniei.

 

 

 

 

 

 

1953: A intrat in vigoare Conventia europeana privind drepturile omului, semnata, la Roma, la data de 4 noiembrie 1950.

 

 

 

 

1965: S-a nascut actorul american Charlie Sheen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1967: În Vietnamul de Sud, generalul Nguyen Van Thieu câștigă cu 38% din voturi, alegerile pentru  președinția țării.

 

 

 

 

 

 

1991:A decedat marele regizor american originar din Sicilia (Italia), Frank Capra;  (n.1897). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Principalele sale realizări sunt filmele O viaţă minunată, Domnul Smith merge la Washington, S-a întâmplat într-o noapte, You Can’t Take It with You, Mr. Deeds Goes to Town, Lost Horizon, Vi-l prezint pe John Doe şi Arsenic and Old Lace.

 

 

 

 

 

 

1991: A decedat cunoscuta  actriță română de teatru și film Elvira Godeanu, una din marile interprete ale rolului Zoe Trahanache, din comedia lui Ion Luca Caragiale.

 

 

 

 

 

 

 

A fost căsătorită cu Emil Prager, un cunoscut inginer constructor şi arhitect din perioada interbelică. (n. 1904).

 

 

 

 

 

 

2008: Primul planetariu digital din tara si cel de-al treilea din lume, a fost inaugurat la Pitesti, de Muzeul Judetean Arges.

 

 

 

 

 

 

2012: A murit  liderul religios sud-coreean, fondator al  Bisericii Unificarii, Sun Myung Moon; (n. 1920).

 

 

 

 

 

 

 

 

Când avea 10 ani, familia lui s-a convertit la o formă penticostală de prezbiterianism.

În 1936, la vârsta de 16 ani, Moon pretinde ca a avut o vedenie în care Iisus Hristos însuşi l-a anunţat că a fost ales de Dumnezeu pentru a duce la capăt restaurarea Împărăţiei lui Dumnezeu pe pământ si alte revelatii ulterioare pe care  le-a făcut publiceîn 1946.

În 1947 el a fost condamnat de către guvernul comunist al Coreei de Nord pentru spionaj în favoarea Coreei de Sud, cu o sentinţă de 5 ani în lagărul de muncă din Hŭngnam.

În 1950, în timpul Războiului Coreean, el a fost eliberat, în urma unui atac al armatei  SUA asupra închisorii din Coreea de Nord in care se afla, dupa care s-a refugiat in Coreea de Sud.  

 

 

 

 

 

 

 

3 septembrie este :

 

 

 

 

 

In San Marino: Ziua națională. Aniversarea fondării statului (301).

 

 

 

 

 

 

In Qatar: Ziua națională. Aniversarea proclamării independenței. (1971).

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Antim

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Antim  

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Antim a pastorit Biserica Nicomidiei in timpul persecutiilor impotriva crestinilor, dictate de imparatii Diocletian si Maximian.

In anul 288 din porunca imparatului  Maximian, au murit 20.000 de crestini in Nicomidia.

In timpul acestei prigoane, Sfantul Antim era prezent in satul Semana, nu pentru a se feri de moartea muceniceasca, ci pentru a-i intari pe cei de acolo in primirea muceniciei.

Una din epistolele sale trimisa crestinilor din inchisoare, a fost predata imparatului Maximian. Imparatul citind epistola, a poruncit ca Antim sa fie prins.

Sunt trimisi douazeci de soldati in cautarea si prinderea sa. Antim, vazator cu duhul, le-a iesit in intampinare soldatilor, i-a dus la casa sa, le-a slujit la masa ca unor oaspeti si numai dupa aceea le-a marturisit ca el este cel cautat.

Soldatii, uimiti de bunatatea lui Antim, i-au poruncit acestuia sa se ascunda, spunand ca-i vor marturisi imparatului ca nu l-au gasit.

Antim le-a spus ca nu se fereste sa primesca moartea pentru Hristos si ca nu i se cade cestinului sa minta.

In drum spre imparat, toti soldatii au crezut in Hristos si au primit sa fie botezati.

 

Ajuns in fata imparatului, Sfantul Antim a fost supus la multe torturi, iar in urma acestora i s-a taiat capul.

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

– Sfintei Febe, diaconita din Chenhrea;
– Sfantului Cuvios Teoctist;
– Sfantului Zinon; a Sfintei Vasilisa;
– Sfantului Aristion, episcopul Alexandriei;
– Sfantului Hariton;
– Sfantului Mucenic Arhontiul;
– Sfantului Mucenic Polidor.

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

http://www.youtube.com/watch?v=-OyhpAmvzkE

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

Crestin Ortodox.ro; Istoria md; Mediafax.ro; Wikipedia.ro

 

 

 

03/09/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , ,

3 comentarii »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: