CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 31 AUGUST. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

31 august, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

Anul 121 e.n. : S-a nascut Caligula, membru al dinastiei  Iulio-Claudiene, fiul lui  Germanicus, nepotul și fiul adoptat al împăratului Tiberius, imparat roman intre anii 37- 41. 

 El a inițiat o mare parte din proiectele de construcții ambițioase și locuințe de lux pentru el, dar și construirea a două noi apeducte din Roma: Claudia Aqua și Anio Novus.

În timpul domniei sale, imperiul a anexat  Mauritania și a transformat-o in provincie.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Caligula a fost primul împărat roman asasinat, in urma unei conspirații care a implicat ofițeri din garda pretoriană, precum și membri ai Senatului roman și a curții imperiale, la  24.02.41.

Scopul conspiratorilor a fost   restabilirea  Republicii Romane, dar planul a fost zădărnicit dupa ce  în aceeași zi, garda pretoriană l-a declarat pe unchiul lui Caligula , Claudius, împărat în locul lui.

Istoricii i-au atribuit unele ciudatenii, printre care si  aceea de a-si fi facut calul senator.   

 

 

 

 

 

 

161: S-a nascut  imparatul roman Commodus; (d. 192).

 

 

 

 

 

 

 

 

Proclamat împărat in anul 180, Commodus a instituit un regim absolutist,  in care puterea era exercitată de favoriții săi, Tigidius Perennius și M. Aurelius Cleander, apoi de Q. Aemilius Laetus, prefecți ai pretoriului.

Cultele orientale au cunoscut  o largă răspândire.
La 31 decembrie 192 a  cazut victima unei conspirații  inițiată de Q. Aemilius Laetus, Eclectus și de Marcia (amanta împăratului).

Odata cu el s-a stins dinastia Antoninilor

 

 

577: A decedat Ioan Scolasticul, fost patriarh al Constantinopolului din 12 aprilie 565 până la moartea sa. A fost sanctificat de  Biserica Ortodoxa.

 

 

 

 

 

1056: A murit Teodora a III-a, împărăteasă a Bizanțului; (n. cca 981).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Teodora a III-a  a fost fiica lui Constantin al III-lea și sora cea mai mică a Zoei.  În anul 1032 a fost nevoită să se retragă la manastire, iar 21 aprilie 1042 în fruntea unei revolte a maselor a revendicat dreptul ei de succesoare pe tronul bizantin, insă în luna iulie a aceluași an a trebuit să renunțe la tron în favoarea lui Constantin al IX-lea Monomahul  care s-a căsătorit cu sora ei Zoe.

După moartea împăratului Constantin al IX-lea, Teodora a urcat la vârsta de 70 de ani din nou pe tron, la data de 11 ianuarie 1055.

Neavand copii, odata cu disparitia sa a luat sfârșit si  dinastia macedoniana care a condus destinele imperiului timp de 189 de ani.

 

 

1158: A murit regele Sancho al III- lea al Castiliei și Toledo timp de un an, din 1157 la 1158. S-a nascut in 1134.

În timpul Reconquistei,la care a luat parte activ, el a fondat Ordinul Calatrav, primul Ordin  militar înființat  în Castilia.

O Bula papală data de Papa Alexandru al III– lea la 26 septembrie 1164 a confirmat constituirea acestui Ordin.

Puterea politică și militară a ordinului s-a disipat spre sfârșitul secolului al 15-lea, dar dizolvarea Ordinului nu a avut loc decat in anul 1838.

1314: Regele Håkon V Magnusson muta capitala Norvegiei de la Bergen, la Oslo.

Haakon Magnusson (1270 – 8 mai 1319) a fost regele Norvegiei din 1299 până în 1319.

Haakon a fost fiul cel mic supravieţuitor al lui Magnus al VI-lea al Norvegiei şi a soţie sale, Ingeborg a Danemarcei.

Prin intermediul mamei sale, era descendent al lui Eric al IV-lea al Danemarcei.

 

 

 

 

1422: A murit Regele Henric al V-lea al Angliei; (n. 1387).

 

 

 

 

 

 

 

 

Fiul sau Henric al VI-lea a devenit rege  la vârsta de opt luni, iar treburile tarii vor fi conduse de un consiliu de regență până la majoratul monarhului.

 

 

 

 

1724: A murit Regele Ludovic I ( Luis Felipe) al Spaniei; (n. 1707).

 Ludovic a domnit pentru o scurtă perioadă, după ce tatăl său a abdicat în favoarea sa la 15 ianuarie 1724 și  până la moartea sa de variola, șapte luni mai târziu.

 

 

 

 

După decesul său, tatăl său s-a întors pe tron și a continuat să domnească până la propria lui moarte în 1746.

 

 

 

 

 

1786: S-a nascut  chimistul francez Michel Eugene Chevreul.

A scris lucrarea “Principiile armoniei si contrastului culorilor si aplicarea lor in arte”, desemnata ca cea mai complexa carte scrisa vreodata despre culoare; (d. 9 aprilie 1889).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I se atribuie descoperirea acidului margaric, cu rol important în obținerea margarinei și crearea primului tip de sapun, realizat din grasimi animale.

În ceea ce privește domeniul artelor vizuale, Chevreuil studiază culorile și formulează Legea contrastului culorilor.

A trăit aproape 102 ani, fiind în același timp un deschizător de drumuri în domeniul gerontologiei.

 

 

 

 

 

1811: A murit Louis Antoine de Bougainville,  celebru explorator francez; (n.11 noiembrie  1729).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Louis Antoine de Bougainville a făcut o călătorie celebră, între anii  1766 -1769 , pe care a descris-o în lucrarea sa „Voyage autour du monde” .   

În  Brazilia, botanistul  Philibert Commerson  îmbarcat pe nava l’Étoile aflata sub comanda lui Bougainville, a descoperit floarea pe care o va denumi, mai târziu Bougainvillée, iar această floare îi va fi daruită primei soții  a lui Napoleon.

În anul  1768, Bougainville a descoperit cea mai mare insulă din Arhipelagul  Salomon , de cca 9.000 km² și care îi poartă numele: Insula Bougainville.

 

 

 

 

 

1821: S-a născut Hermann von Helmholtz, fizician şi fiziolog; a formulat principiul transformării şi conservării energiei, a inventat oftalmoscopul; (m. 8 septembrie 1894).

 In  Enciclopediei Britannica din 1911, se spunea:”viața sa a fost de la început până la sfârșit una dedicată științei, și el trebuie considerat unul din cei mai de seamă intelectuali ai secolului al XIX-lea.”

 O mare asociație de institute de cercetări din Germania, Asociatia Helmholtz, îi poartă numele.

 

 

 

 

 

1848: Au fost publicate “Dorinţele Partidei Naţionale în Moldova”, unul dintre documentele programatice de bază ale Revoluţiei de la 1848.

 

 

 

 

 

 

1867: Ion Heliade-Radulescu este ales presedinte al Academiei Române.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1867: A murit Charles Baudelaire, poet, critic literar, estetician francez, precursor al simbolismului şi modernismului; unicul său volum de poeme, “Florile răului”, a fost caracterizat de criticul T.S.Eliot drept “cel mai mare exemplu de poezie modernă în orice limbă”; (n. 9 aprilie 1821).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1876: A fost detronat  de catre fratele său Abdul-Hamid al II- lea, sultanul otoman Murat al V-lea.

 

 

 

 

 

 

Foto:  Mehmed Murad al V-lea ( 21 septembrie 1940 – 29 august 1904).

 

 

A fost sultan al Imperiului Otoman numai trei luni, de la 30 mai 1876 la 31 august 1876, domnia sa fiind cea mai scurta din istoria acestui imperiu.

A fost aruncat in inchisoare pe motiv că ar fi fost bolnav mintal, adversarii săi folosind  acest argument  pentru a opri punerea în aplicare a reformelor democratice pe care a incercat sa le initieze.
A ramas prizonier pana la moarte in palatul Çırağan din Istanbul, dupa ce fratele sau Abdulhamid al II-lea l-a inlocuit pe tronul imperial.

 

 

 

 

 

1879: S-a nascut Taisho, al 123-lea împărat al Japoniei; (d.25 decembrie 1926).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost fiul unei concubine oficiale a Împăratului Meiji, Naruko Yanagiwara, si  a primit titlul de „Haru no miya” pe data de 6 septembrie 1879.

Cei doi frați mai mari ai săi muriseră de mici, iar el însuși era bolnăvicios.

Conform tradiției, a fost crescut până la vârsta de 7 ani de prințul Tadayasu Nakayama, care îl crescuse și pe tatăl lui, Împăratul Meiji.

Pe data de  3 noiembrie 1888 a fost numit oficial prinț-regent, primind numele de Tōgu.

 

 

 

 

 

1888: Este ucisă Mary Ann Nicholls, prima victimă a lui Jack Spintecătorul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 1895: Contele german Ferdinand von Zeppelin patentează balonul navigabil care ii poarta numele (Zeppelinul).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1897: Thomas Edison patentează kinetoscopul, strămoșul proiectorului cinematografic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1907: Anglia, Rusia şi Franţa formează alianta  Tripla Înţelegere.

 

 

 

 

 

 

1908: S-a nascut  William Saroyan, prozator și dramaturg american; (d. 1981).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1914: S-a născut Octavian Vuia, filosof, eseist, memorialist; a fost director adjunct al departamentului românesc al postului de radio “Europa Liberă” în perioada 1976-1980 şi a fondat, împreună cu Mircea Eliade, Emil Cioran şi Horia Stamate Centrul român de studii de la Paris (1949); (m. 11 decembrie 1989).

 

 

 

 

 

 

1921: Medicul român Nicolae Paulescu , a publicat un studiu referitor la descoperirea unui hormon antidiabetic, numit de el “pancreina”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Studiul a aparut în revista “Archives Internationale de Physiologie”, tiparita la Paris si la Liege si poate fi considerat actul de nastere al insulinei.

Cu toate acestea, Premiul Nobel pentru descoperirea insulinei a fost atribuit în 1923 canadienilor F.G. Banting si J.J.R. MacLeod.

 

 

 

 

 

1927: S-a născut poetul Dan Deşliu: “Lazăr de la Rusca”, “Minerii din Maramureş”; (m. 4 septembrie 1992).

 

 

 

 

1928: S-a născut James Coburn, cunoscut actor de film (Premiul Oscar, în anul 1998, pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru prestaţia din filmul “Affliction”); (m. 18 noiembrie 2002).

 

 

 

 

 

 

 

1931: Corneliu Zelea Codreanu, conducatorul Miscarii Legionare din Romania, a fost ales deputat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1939: Germania nazista montează un atac armat asupra postului de radio  Gliwice (Gleiwitz), creând un pretext  pentru a acuza si ataca Polonia  în ziua următoare,declansand astfel Al doilea Razboi Mondial.

 

 

 

 

 

1939:  Prim-ministrul Armand Calinescu  a respins cererea guvernului german de a nu permite tranzitul prin România a 3000 de lazi cu bombe si proiectile destinate Poloniei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Premierul român a dat asigurari privind neutralitatea României si respectarea angajamentelor economice asumate, cu conditia ca si partea germana sa le respecte.

 

 

 

 

1941: Moare asasinata de N.K.V.D.-ul sovietic, scriitoarea rusa Marina Țvetaeva; (n.1892).

 

 

 

 

1944: Prin Înaltul Decret Regal nr. 1620 din 1944 este repusa în functiune Constitutia din 1923 (abrogata la 1938 de catre Carol al II-lea).

 

 

 

 

1944: Trupele sovietice au intrat în Bucureşti.

 

 

 

 

 

 

 La venirea armatei sovietice, rezistenta armatei germane in Bucuresti fusese lichidata de Armata Romana, dupa lovitura de la 23 August.

 

 

 

 

 

1945: S-a nascut  Van Morrison, vocalist, instrumentist și compozitor irlandez.

 

 

 

 

van morrison photo: Van Morrison van-morrison.jpg

 

 

 

 

 

 

1945: S-a nascut cosmonautul rus Leonid Popov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 A fost selectat   cosmonaut la 27 aprilie 1970, și a zburat în calitate de comandant pe Soyuz 35.

De asemenea a  făcut parte din echipajul Soiuz-40 în anul 1981, alături de cosmonautul român Dumitru Prunariu. 

 

 

 

 

 

1949: S-a nascut actorul american Richard Gere.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Revista „People” l-a numit „Cel mai sexy barbat in viata”, în 1999.

În 2002, el a apărut în trei aparitii majore: thriller-horror Mothman Prophecies, drama Unfaithful, și Chicago  (versiunea care a câștigat Premiul Oscar) pentru care a câștigat un Glob de Aur ca „Cel mai bun actor – Comedie sau muzical „.

Filmul lui Gere din 2004, Shall We Dance, a reprezentat un succes in incasari de 170 milioane dolari.

Gere a fost declarat „Omul Anului” de catre Harvard University’s Hasty Pudding Theatricals’in anul 2006.

 

 

 

 

 

1961: S-a nascut (la Agnita), Ioan Gyuri Pascu, actor, muzician si umorist  român.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1963: A murit   pictorul francez Georges Braque, fondator – alături de   Pablo Picasso –  al curentului cubist in arta; (n. 1882).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1963: Este  inaugurarat  ”telefonul roșu”, o  legatura telefonică directă intre președinții american și sovietic.

 

 

 

 

 

1970: S-a nascut regina Rania a Iordaniei, sotia regelui Abdulah al II-lea .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1973: A murit actorul şi regizorul John Ford; filmele western realizate de el au devenit modele ale genului: “Diligenţa”, “Omul liniştit”, “Fructele mâniei”; (n. 1 februarie 1894).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1980: Guvernul polonez a fost de acord, dupa doua luni de greve muncitoresti, cu revendicările grevistilor si a recunoscut sindicatul independent “Solidaritatea”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1990 : “Limba noastră cea română” a fost celebrată pentru prima dată  ca sărbătoare legală în Republica Moldova.

 

 

 

Emblema sărbătorii Limba noastră cea româna, 31 august, Republica Moldova

Legea despre trecerea la alfabetul latin (Tinerimea Moldovei din 6 septembrie 1989)

 

 

 

Limba noastră-i o comoară

Din adîncuri înfundată

Un şirag de piatră rară

Pe moşie revărsată

(A. Mateevici, fragment poezia “Limba noastră“)

 

În contextul dezintegrării Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (U.R.S.S.) şi a mișcării de renaștere națională de la sfîrșitul anilor ’80 din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (R.S.S.M.), la Chișinău a avut  loc “Marea Adunare Națională” de la 27 august 1989, la care au participat aproximativ 750.000 moldoveni (circa 1/6 din populația de atunci a republicii), care cereau proclamarea limbii moldoveneşti (române) ca limbă de stat şi revenirea la grafia latină.

VIZIONATI AICI:

http://www.youtube.com/watch?v=_BSfmhLOxO0&feature=player_embedded

 

Sub impulsul “Marii Adunări Naţionale“, peste două zile, pe 29 august 1989, s-au  deschis lucrările celei de-a XIII sesiuni a Sovietului Suprem din R.S.S.Moldovenesti, care au durat pană pe 1 septembrie.

La 31 august Sovietul Suprem al republicii (Parlamentul) a votat  legile care îndeplineau cerinţele participanţilor la “Marea Adunare Naţională“.

Discuţiile ce au precedat semnarea legilor privind trecerea la alfabetul şi grafia latină din Sovietul Suprem, au avut loc într-o atmosferă tensionată din cauza polarizării membrilor parlamentului în proromâni şi proruşi.

Încă din 16 august începuseră greve ale muncitorimii rusofone împotriva decretării limbii “moldoveneşti” ca limbă de stat, cerandu-se acordarea aceluiaşi statut şi limbii ruse.

Conform informării făcute de Mircea Snegur în plenul Sovietului Suprem, 116 întreprinderi cu un efectiv de 80 000 de muncitori, intraseră în grevă (conform publicaţiei “Tinerimea Moldovei” din 1 septembrie 1989).

Se pare ca tocmai această intrare în grevă a rusofonilor a contribuit la mobilizarea mai bună a moldovenilor, care au venit în număr mare la “Marea Adunare Naţională”.

Adoptarea  de către Sovietul Suprem al R.S.S.Moldovenesti, a legilor privind revenirea la grafia latină:

 1. A permis Declararea ca “Limbă de Stat” a Republicii Moldova a limbii moldoveneşti –  identice cu cea română;

 2. A fost recunoscută unitatea lingvistică dintre limba română şi cea moldovenească şi a fost stipulată trecerea de la alfabetul chirilic la alfabetul latin;

 3. A fost iniţiat un program pentru extinderea folosirii limbii moldoveneşti în guvernare, educaţie şi economia naţională.

Ziua de 31 august a fost declarată ulterior sărbătoare legală în Republica Moldova cu denumirea  „Limba noastră cea română”  sau  „Ziua limbii Române” şi se celebrează anual, fiind marcată cu manifestări patriotice prin poezie, cantec şi joc, prin repunerea în drepturi a vechilor tradiţii populare şi a momentelor care le-a marcat istoria.

Sărbătoarea a început sa fie celebrată începînd cu anul 1990, la un an de la evenimentul istoric.

 31 august – ZIUA LIMBII ROMANE, a devenit sarbatoare oficiala si  in România, in anul 2013 (Legea 53/2013).

 

 1990: Se semneaza  în Berlinul de Est, Tratatul de Uniune între cele doua Germanii (realizata efectiv la 3 octombrie 1990).

 

 

 REUNIFICARE // O HARTĂ imensă a Germaniei, realizată din PUZZLE, va fi prezentată la Chișinău

 

1991: Proclamarea independenţei  fata de U.R.S.S.a fostelor republici sovietice Kârgâstan si Uzbekistan.

 

 

 

 

1994: Retragerea trupelor ruseşti din Germania.

 

 

 

1994: Se incheie retragerea deplina a armatei ruse de pe teritoriul Lituaniei.

 

 

 

 

 

 

 

 

1997: Prinţesa de Wales, Lady Diana şi prietenul său Dodi al Fayed, şi-au pierdut viaţa într-un accident de maşină la Paris.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1998: Coreea de Nord anunţă lansarea primului său satelit artificial, Kwangmyongsong.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2002: A încetat din viaţă Lionel Hampton, pianist, baterist şi solist vocal de jazz. În 1985 a fost desemnat “ambasador al muzicii” Statelor Unite; (n.20 aprilie 1908).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2003: A fost sfintita Biserica Manastirii Sapânta – Peri (comuna Sapânta), cea mai înalta constructie de lemn din lume (75 m ).

 

 

 

 

 

 

 

2005: A încetat din viaţă Sir Joseph Rotblat, unul dintre oamenii de ştiinţă angajati in construirea bombei atomice.

După război, Rotblat s-a implicat în campania împotriva armelor nucleare şi, în 1995, a primit Premiul Nobel pentru Pace.

 

 

 

 

2012: A decedat poeta română Constanta Buzea ; (n.1941).

A urmat cursurile Facultăţii de Filologie, Universitatea din Bucureşti, obţinând licenţa în 1970.

Între 1974 şi 1989 a fost redactor la revista Amfiteatru, iar din 1990 a lucrat ca redactor la revista România literară, unde a semnat rubrica de corespondenţă „Post-restant“.

 

 

 

 

 

Imagini pentru Constanta Buzea

 

Constanţa Buzea s-a căsătorit în 1961 cu poetul Adrian Păunescu (soţii Păunescu au avut doi copii, pe Ioana (2 iunie 1967 – noiembrie 2011) şi pe Andrei (n. 1969), iar în 1977 au divorţat).

 

 

 

 

 2014: A decedat politicianul comunist Ştefan Andrei, fost  ministru de externe al României (n. 1931).

A fost numit în postul de ministru de Externe în 1978, ca succesor al lui George Macovescu, unde a rămas până în 1985.

Ulterior a fost numit preşedinte al Consiliului Central de Control Muncitoresc al Activităţii Economice şi Sociale, funcţie pe care a ocupat-o până în 1987, când a fost promovat din nou, în postul de viceprim-ministru al Guvernului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A deţinut acest post până în 1989. Pentru că a făcut parte din fostul regim al lui Ceauşescu, Ştefan Andrei a fost arestat în 1990, dupa Revolutia anticomunista, si a stat în închisoare timp de doi ani şi cinci luni.

 

 

 

 

 

 

 

31 august :

 

 

 

In Republica Moldova si România este Sărbătoarea limbii române.

 

 

 

 

 

 

In Polonia: Ziua Solidarității și Libertății.

 

 

 

 

 

 

 

In Kârgâzstan: Ziua națională. Aniversarea proclamării independenței (1991).

 

 

 

 

 

 

 

In Malaezia: Ziua națională. Aniversarea proclamării independenței; (1957).

 

 

 

 

 

 

 

 

In Trinidad-Tobago: Ziua națională. Aniversarea proclamării independenței. (1962).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

 

Punerea în racla a brâului Maicii Domnului

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Imagini pentru Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului photos

 

 

 

 

 

 

Potrivit traditiei, Apostolul Toma, nefiind prezent la inmormantarea Maicii Domnului, a primit Sfantul Brâu ca dovada a invierii si inaltarii ei cu trupul la cer.

Acesta a fost tesut de Maica Domnului din par de camila. Pana in secolul al IV-lea, Braul s-a pastrat la Ierusalim. Arcadie, fiul imparatului Teodosie cel Mare (379-395), aduce Cinstitul Brau la Constantinopol in 395.

In sec. al X-lea, in urma vindecarii sale miraculoase, imparateasa Zoe, sotia lui Leon cel Intelept, a brodat Brâul cu fir de aur si l-a reasezat in racla daruita de imparatul Arcadie. Evenimentul reasezarii Brâului in racla este pomenit, in calendarul ortodox, la 31 august.

Mai tarziu, in secolul al XIII-lea, trimisii regelui bulgar Ionita Caloian iau Brâul de la Constantinopol. In secolul XIV, cneazul sarb Lazar I (1372-1389) daruieste Brâul manastirii Vatoped din Muntele Athos.

Dupa cercetarile altora,  acest Brâu a fost daruit manastirii de imparatul bizantin Ioan Cantacuzino (1347-1355).

Intre anii 1512 si 1520, domnitorul Tarii Romanesti, Neagoe Basarab, a innoit incinta manastirii Vatoped si a construit un paraclis cu hramul “Brâul Maicii Domnului”.

Acesta a fost reparat in 1794 tot cu ajutoare romanesti, iar in secolul al XIX-lea Romania a daruit paraclisului o noua catapeteasma.

De asemenea, racla de argint in care se pastreaza Brâul la manastirea Vatoped a fost confectionata in secolul al XVIII-lea in Tara Romaneasca.

Este vorba de fapt numai despre o parte din Brau, pentru ca alte doua parti ale acestuia au fost daruite in anul 1522 manastirii de maici Kato Xenias, situata la 50 km de Volos (Grecia).

 

Brâul Maicii Domnului – tamaduiri

 

De-a lungul vremii, Brâul Maicii Domnului a vindecat nenumarati bolnavi, in special de cancer, si a ajutat sa nasca femei care nu puteau avea copii.

Tamaduirea acestora s-a produs prin purtarea in jurul brâului a unei panglici care a fost atinsa de racla in care se pastreaza Brâul Maicii Domnului.

De asemenea, Cinstitul Brâu a facut sa inceteze diferite epidemii: in 1813, Brâul Maicii Domnului de la Vatoped a fost adus in Tara Romaneasca pentru indepartarea ciumei; in 1871 sultanul turc sub a carui protectie se gasea Muntele Athos dupa caderea Constantinopolului, a dus Brâul in tara sa pentru indepartarea holerei; in 1894 Brâul a fost dus la Kios, pentru a inlatura epidemia care lovise plantatiile de lamâi si portocali.

In perioada 12-15 octombrie 2001, racla cu Brâul Maicii Domnului de la manastirea Kato Xenias s-a aflat la Iasi cu ocazia hramului Catedralei mitropolitane – Cuvioasa Parascheva, 14 octombrie.

Evenimentul a marcat totodata implinirea a 600 de ani de la recunoasterea Mitropoliei Moldovei de catre Patriarhia Ecumenica de la Constantinopol (26 iulie 1401) si a 360 de ani de la aducerea la Iasi a moastelor Sfintei Parascheva (13 iunie 1641).

Peste un milion de credinciosi au cinstit in acele zile la Iasi Brâul Maicii Domnului, impreuna cu moastele intregi ale Sfintei Parascheva si cu fragmente din moastele Sfantului Gheorghe.

In perioada 1-10 septembrie 2007, racla cu Brâul Maicii Domnului de la manastirea Kato Xenias, s-a aflat si in Arhiepiscopia de Alba Iulia.

Brâul tesut si purtat de Maica Domnului a fost adus pentru prima data in Constanta in anul 2002 si pentru a doua oara in anul 2008.

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

– Innoirii bisericii Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu de la Neoria;
– Sfantului Mucenic Fileort;
– Sfantului Mucenic Diadoh;
– Sfintelor sapte Fecioare din Gaza;
– Sfintilor Mucenici Mina, Faust, Andrei si Iraclie;
– Sfintilor patru Mucenici din Perga Pamfiliei;
– Sfintilor trei sute saizeci si sase de Mucenici din Nicomidia;
– Sfantului Aidan episcopul.

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

http://www.youtube.com/watch?v=gQ_Hd08HlHY

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 1. wikipedia.org.;

 2. mediafax.ro;

 3. Istoricul zilei.com;

 4. Istoria md.;

 5. http://mariusmioc.wordpress.com/

 6. http://www.scribd.com/doc/426028/Sarbatoarea-Limba-noastra

 

31/08/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

 1. MULTUMESC

  Apreciază

  Comentariu de SECRIERU IOAN | 31/08/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: