CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 27 AUGUST.VIDEO


 

 

 

 

 

 

27 august, istoricul zilei

 

 

 

 

 

Anul 479 î.Hr.: In timpul razboiului dintre persi si greci, spartanii condusi de comandantul Pausanias  infrang persanii in Bătălia de la Plataea.

 

 

 

 

 

1574: A decedat medicul  italian  Bartolomeo Eustachio (n. 1500 sau 1514 – d. 27 august 1574), unul din fondatorii anatomiei umane;(n.1500).

Eustachio a extins cunoștințele despre anatomia urechii studiind toate detaliile urechii interne, redescoperind și descriind corect acea cale de legătură dintre faringe și urechea medie, numită ulterior trompa lui Eustachio (sau Eustachius).

El  a mai studiat și descris cu multe amănunte: anatomia dinților (observând prima și a doua dentiție), originea nervilor optici, circulația sanguină fetală iar, în 1563, a descoperit glandele suprarenale.

A mai  studiat și reprezentat prin desene: rinichii, valvulele cardiace, vena cavă, coloana vertebrală, măduva spinării, mușchii (cum ar fi: mușchiul sterno-cleido-mastoindian, cel elevator al pleoapei, cel cocccigian etc.), precum și alte organe interne, la studiul cărora a utilizat un fel de lentile (microscopul de mai târziu !) .

O altă inovație promovată Eustachio, o constituie tehnica injectării de lichide colorate pentru studiul vaselor sanguine.

 

 

 

1577:  A încetat din viaţă Tițian (Vecellio Tiziano), pictorul oficial al Veneţiei. Tițian s-a bucurat de atenţia unor personalităţi precum Carol Quintul sau Francisc I .

 

 

 

 

 

 

A dezvoltat tehnica culorii, ca mijloc de expresie artistică, obţinând efecte deosebite, pentru care este considerat ca fiind unul dintre primii pictori moderni.

 Moartea sa a survenit în timpul epidemiei de ciuma. Ca urmare a deciziei Senatului, în pofida prevederilor de igienă, scapă de groapa comună și este înmormântat lângă biserica „Santa Maria Gloriosa dei Frari” din Venetia.  

 

 

 

 1588: Tratat de comerţ încheiat de Petru Şchiopul, domn al Moldovei, cu Elisabeta, regina Angliei.

 

 

 

 

 

Reprezentantul reginei, William Harebone, ambasador la Constantinopol, încheie, în numele reginei, cu domnitorul Petru Şchiopul un tratat prin care supuşii reginei urmau a fi liberi a se statornici şi a face negoţ, a vinde şi a cumpăra, „ba chiar a face toate cele ce societatea omenească şi obiceiul caută pentru negoţ şi pentru trebuinţele vieţii”.

 

 

 

 

 1595: Domnitorul Ieremia Movilă a recunoscut suzeranitatea polonă, declarând Moldova “membru credincios şi inseparabil” al coroanei polone.

 

 

 

 

1635: A murit  Lope Felix de Vega Carpio, reprezentant de seamă al Renaşterii spaniole; opera sa dramatică cuprinde peste 1800 de titluri; (n. 1562).

 

 

 

 

1664: 300 soldati englezi cuceresc asezarea olandeza New-Amsterdam si o renumesc in New-York .

 

 

 

 

 1689: Se semneaza intre Rusia si China (Imperiul Qing) tratatul de la Nercinsk (6 septembrie/27 august), care delimita frontiera intre cele doua imperii in Siberia, punand capat unui conflict militar a carui miza era regiunea fluviului Amur.

 

 

 

1770:  S-a născut Georg Wilhelm Friedrich Hegel, clasic al filosofiei germane: “Logica”, “Fenomenologia spiritului” ; (m. 14 noiembrie 1831).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1776: Armata britanică a învins Armata Continentală  americană în cea mai mare înfruntare din timpul Razboiului de Independenta al Statelor Unite ale Americii, batalia de la Long Island. 

 

 

 

 

1783: A fost înaltat primul balon umflat cu hidrogen, construit la cererea fizicianului francez Jacques Alexandre César Charles, dupa numele caruia, mult timp, baloanele cu hidrogen au fost numite “charliere”. 

 

 

 

 

   Jacques Alexandre César Charles (1746-  1823)

 

 

 

 Acest prim „charlier”, avea 4 metri diametru, era umplut cu hidrogen.

Prima călătorie cu un astfel de balon a efectuat-o la 1 decembrie 1783 si ca si primul balon cu aer cald, inventat de fratii Montgolfier, a fost înaltat fara echipaj.

 

 

 

 

1812:  A început, în Moldova, domnia lui Scarlat Callimachi (până în 1819) care a iniţiat codul de legi al Moldovei (« Codul lui Calimachi »); (27.08/8.09).

 

 

 

1812: A început domnia lui Ioan Gheorghe Caragea în Tara Româneasca (din 27.08/8.09 pâna în 1818).

 

 

 

 

File:Ion Vodă Caragea.jpg

 

A devenit faimos pentru primul cod de legi din Valahia care îi poartă numele („Legiuirea Caradja”), pentru  politicile fiscale excesive dar și pentru măsurile efective luate împortriva epidemiei de ciumă bubonică care a izbucnit în 1813, la un an de la urcarea sa pe tron, cunoscuta sub numele de „ciuma lui Caragea”.

 

 

 

 

1855: In timpul războiului din Crimeea (1853-1856), fortăreaţa rusească de la Sevastopol a fost cucerită după un lung asediu, de forţele aliate (Franţa, Marea Britanie, Turcia) (27.08/8.09).

Orașul a fost cucerit de englezi, francezi si italieni în septembrie, imediat dupa capturarea fortului Malakof, principala reduta de rezistență.

Rusii rămași în viață au abandonat orașul, strecurându-se pe un pod de vase spre nordul golfului de Nord (Severnaia).

Războiul din Crimeea a prilejuit instalarea primei linii telefonice în Moldova şi Ţara Românească, folosită de trupele aliate.

 

 

 

1871: S-a nascut  scriitorul american Theodore Dreiser; (d. 1945).

 

 

 

 

 

Theodore Dreiser
(27.08. 1871 –  28 .12.1945) 

 

 

 

 

1877: In timpul razboiului ruso-romano- turc a  avut loc primul atac al trupelor române asupra pozitiilor turcesti.

Misiunea de asalt şi cucerire a redanului otoman, din faţa redutei Griviţa-1 din sistemul de apărare a Plevnei,  a fost  încredinţată Regimentului 13 dorobanţi, comandat de locotenent-colonelul Ion Petrovici, şi altor subunităţi din cadrul Diviziei a 4-a infanterie.

Cucerirea acestui avanpost fortificat se înscrie ca o primă victorie a Armatei române. Pentru succesul repurtat, drapelul de luptă al Regimentului 13 dorobanţi este distins cu Ordinul “Steaua României”.

De asemenea, s-a acordat unor ofiţeri şi soldaţi din subunităţile participante la atac Ordinul “Steaua României”, precum şi medalia “Virtutea militară”.

 

 

 

 

1877:  S-a născut Charles Stewart Rolls, constructor de automobile şi aviator; a fost primul aviator care a traversat Canalul Mânecii dus-întors, fără escală, în iunie 1910.

 

 

 

 

 

Impreună cu Henry Royce, a format renumita firmă de automobile Rolls Royce la 25 decembrie 1904; (m. 12 iulie 1910).

 

 

 

1883: Vulcanul Krakatau din Indonezia erupe si provoaca un tsunami care cauzeaza moartea a  36.000 persoane. Explozia a fost resimtita până la 5.000 de kilometri si este  considerată cea mai mare catastrofă naturală a mileniului.

 

 

 

 

 

 

 

La 26 august 1883 (data locala 27 august, ora locală 10 a.m.), când Krakatau a erupt prima dată violent, jetul de cenușă avea o lungime de 27 de km.

A doua zi, dimineața, au urmat alte trei explozii. Ultima a fost cea care a aruncat în aer două treimi din nordul insulei Rakata.

Coloana  de cenușă a ajuns la o altitudine de 37 de km, iar zgomotul a fost auzit la 4600 de km distanță, în insula Rodriguez.

Acest zgomot a fost înregistrat ca fiind cel mai mare zgomot auzit pe pamânt.

În seara zilei de 27 august s-a mai înregistrat o explozie puternică, care a dus la surparea completă a părții nordice a insulei Rakata.

Cele patru explozii din 26-27 august au emis o energie echivalentă cu 200 megatone de TNT. Cea mai mare dintre explozii a fost cea de-a treia, estimată la echivalentul a 150 de megatone de TNT.   Indexul megnitudinii a fost de 6 VEI, numit și “colosal”.

În comparație, bomba de la Hiroshima a avut 20 de kilotone. Magma aruncată în aer a fost de aproximativ 125 km cubi.

 

 

 

 

1890: S-a născut Man Ray (pseudonim pentru Emanuel Radnitzky), fotograf şi cineast avangardist, numit de Cocteau ”poetul camerei obscure” (m. 18 noiembrie 1976).

 

 

 

 

1896: Războiul dintre Anglia si Zanzibar –  cel mai scurt razboi din istoria lumii,  s-a  desfasurat  intre orele 9:00   si  9:45.

 Conflictul a izbucnit  atunci când Sultanul Hamad bin Thuwaini, prieten al englezilor  a murit,iar  nepotul său  Khalid bin Bargash a preluat puterea printr-o  lovitură de stat. 

 

 

 

 

 

 

 Potrivit unui tratat semnat in 1886, o condiţie pentru a deveni sultan al Zanzibarului  era  obţinerea  permisiunii de le  consulul  britanic. Marea Britanie a dat un ultimatum lui Khalid, cerandu-i  ca el si  forţele sale fidele să părăsească palatul.

Ca răspuns, Khalid  a chemat garda palatului şi s-a baricadat  în interiorul resedintei sultanului.

Incercarea lui Khalid bin Bargash de a negocia a venit prea târziu si a fost nevoit sa se refugieze impreuna cu soţiile sale la ambasada Germaniei. Apoi a plecat în exil în Tanganyka, unde a fost capturat de britanici  în 1916.

 

 

 

 

1903: S-a nascut matematicianul român Miron Nicolescu ; (d. 1975).
 

 

 

 

1908: S-a nascut  Lyndon Johnson, al 36-lea preşedinte al SUA ; (d. 22.01.1973).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1910: Biochimistul polonez Casimir Funk a inventat termenul de “vitamine”, substanţe esenţiale pentru sănătatea omului.

 

 

 

 

1918: S-a nascut  Leon Leviţchi, lingvist, filolog, shakespearolog român; (d.16.10.1991).

 

 

 

 

 
1920: Nicolae Titulescu a fost numit delegat al României la Societatea Naţiunilor, alături de Thoma Ionescu şi Dimitrie Negulescu.

 

 

 

 

1928: 15 state au semnat la Paris pactul privind interzicerea războiului ca instrument al politicii naţionale (“Pactul Briand Kellog”).

 La 4 septembrie 1928 România a aderat la Pactul Briand-Kellogg privind interzicerea războiului ca instrument de politică naţională.

    După marile  pierderi umane şi materiale din Primul Război Mondial, ideea declarării  războiului ca  ceva ilegal a fost extrem de populară în opinia publică internaţională.

Pactul Briand-Kellogg, numit astfel după numele secretarului de stat american Frank B. Kellogg şi al ministrului de externe francez Aristide Briand, a fost semnat la Paris în 27 august 1928 de reprezentanţii a 15 state ( Franta, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Irlanda, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, India, Belgia, Polonia, Cehoslovacia, Germania, Italia şi Japonia.).

   Mai târziu, un numar de patruzeci şi şapte de naţiuni printre care şi România, au urmat exemplul, astfel ca in ​​cele din urmă pactul a fost  semnat   de un numar de 61 de state.

Primul test major a fost  în 1931, când Japonia a invadat  Manciuria deşi semnase acest pact.  În final acest act s-a dovedit a fi  lipsit de sens, fiind  clar că nu  există nici o modalitate de a fi pus  în aplicare sau să fie sancţionaţi cei care au declanşat noi conflicte.  

   Pactul Briand-Kellogg a făcut prea puţin pentru a împiedica Al Doilea Război Mondial.

Actul nu prevedea  nici o sancţiune împotriva celor care ar încălca pacea.   

 

 

 

 

 

1929: S-a nascut  Ira Levin, scriitor; romanul care i-a adus recunoaşterea internaţională, “Rosemary’s Baby”, s-a vândut până în anul 1978, doar în SUA, în 5 milioane de exemplare şi a fost ecranizat de regizorul Roman Polanski.

 

 

 

 

1939: Grigore Gafencu, ministrul de Externeal Romaniei , a declarat ministrului Germaniei la Bucureşti, W. Fabricius, că guvernul român este hotărât să păstreze neutralitatea “în orice conflict dintre Germania şi Polonia, chiar şi în cazul că Franţa şi Marea Britanie s-ar angrena şi ele în acest conflict”.

 

 

 

 

 1943: A murit Constantin Prezan, mareşal român , membru de onoare al Academiei Român, fost  Şef al Marelui Stat Major în perioada 1918-1920, a coordonat planul campaniei din 1917 – bătăliile de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz; (n. 1861).
 

 

 

 

1950: A murit scriitorul italian Cesare Pavese.

 

 

 

 

Cesare Pavese (n.9 septembrie  1908)

 

 

 

 

 

1955 : A apărut prima ediţie a Guinness Book of Records, având 198 de pagini. Ideea i-a aparţinut lui Sir Hugh Beaner, director comercial al Companiei Co Ltd., companie engleză producătoare de bere, într-o permanentă căutare de idei promoţionale.

 

 

 

 

 

1958: A încetat din viaţă fizicianul american Ernest Orlando Lawrence, laureat al Premiului Nobel pentru fizică în 1939; (n. 8 august 1901).

 

 

 

1965: A încetat din viaţă scriitorul Eusebiu Camilar, membru corespondent al Academiei Române: “Farmecul depărtărilor”, “Stejarul din Borzeşti”, “Povestiri eroice”; (n. 7 octombrie 1910).

 

 

 

1965: A încetat din viaţă marele arhitect francez de origine elvetiana, Le Corbusier (Charles Edouard Jeanneret),  urbanist, pictor şi teoretician al artei; în pictură, a iniţiat, împreună cu A. Ozenfant, curentul “purist” (1918); (n. 6 octombrie 1887).

 

 

 

 

1965:  A fost înfiinţată Universitatea din Craiova. Prin decizia nr.894 a Consiliului de Ministrii din 27 august, facultatile de Matematica, Chimie, Filologie, Economie, Electrotehnica, Agronomie, Horticultura au fost unite sub aceeasi administrare.

 

 

 

 

 

 

 

1970:  A încetat din viaţă actorul roman Ştefan Ciubotăraşu: “Valurile Dunării”, “Neamul Şoimăreştilor”; (n. 21 martie 1910).

 

 

 

 

1972: S-a nascut la Brasov, Horia Brenciu, cântăreţ şi prezentator român de televiziune.

 

 

 

 

1975: Moare imparatul Etiopiei, Haile Selassie I.

 

 

 

 


 

 

 

 

 A  fost ultimul împărat al Etiopiei si a domnit intre anii  1930 – 1936 (cand tara sa a fost invadata de Italia fascista)  şi 1941  pana in 1974, cand a fost inlaturat de la putere de o lovitura de stat  militara.

 

 

 

 

1979: Un atentat cu bomba al Armatei Republicane Irlandeze (IRA ), il ucide  pe vărul reginei Marii Britanii , lordul Louis Mountbatten.

 

 

 

 

 

 

Lordul Mountbatten

 
 
 
 

 

 

1982 :  Hotărâre a Biroului Comitetului Executiv al CNEFS  din Romania prin care se interzicea organizarea şi funcţionarea oricăror cercuri de yoga şi karate pe lângă sau în cadrul unităţilor sportive din ţara noastră.

Hotărârea a fost abrogată la data de 16.01.1990, dupa revolutia anticeausista.

 
 
 
 
 

1982: Lansarea primului avion de linie Rombac 1-11- primul avion de transport de pasageri cu reacţie realizat în ţara noastră.

 

 

 

1985: S-a nascut Alexandra Nechita, pictor american de origine română; este considerată un fenomen în lumea artei, fiind numită “micuţa Picasso”.

 

 

 

 

 

 

 

1989: La Chişinău a avut loc una din cele mai mari manifestaţii populare din istoria românilor: 750000 de persoane (aprecierea săptămînalului “Literatura şi Arta”).

Cei prezenti  au cerut decretarea limbii române ca limbă oficială în RSS Moldovenească şi revenirea la alfabetul latin, obiective care au fost atinse prin legile votate de parlamentul de la Chişinău în 31 august 1989.

“Ziua ce va lumina un veac” este descrierea pe care “Literatura şi Arta” a dat-o zilei de 27 august 1989.

 

Mai multe amănunte despre acest eveniment istoric citiţi în articolul “27 August 1989 – Marea Adunare Naţională de la Chişinău sau “ziua ce va lumina un veac”.

 

 VIDEO:

 https://www.youtube.com/watch?v=_BSfmhLOxO0

 

 

 

 

1991: La cateva zile dupa puciul de la Moscova, Republica Moldova si-a proclamat independenta, dupa ce Parlamentul de la Chișinău a adoptat Declarația de Independență a Republicii Moldova, votand LEGEA Nr. 691 din  27.08.1991, privind Declaraţia de independenţă a Republicii Moldova.

Guvernul si  Parlamentul Romaniei au sprijinit acest act, recunoscand, imediat, noul stat romanesc.

La 3.09.1991, prin decizia Parlamentului, România devenea primul stat care recunoaştea independenţa Moldovei .

  

 Video:

https://www.youtube.com/watch?v=J5-tRTOi-4A

 

 

 

 

1991: Comunitatea Europeană recunoaşte independenţa ţărilor baltice: Estonia, Letonia şi Lituania.

 

 

 

2003:  Planeta Marte se află la cea mai mică distanţă de Terra din ultimii 60.000 de ani, trecând la aproape 55.758.006 km de Pământ,

 

 

 

 

2007: Zborul inaugural al primei linii aeriene a Vaticanului; aeronava a decolat din Cetatea Sfântă şi a zburat până în oraşul francez Lourdes. Invitatul special al acestui eveniment a fost cardinalul Camillo Ruini, fost şef al Congresului episcopilor italieni.

 

 

 

 

2008:  Georgia a decis să îşi reducă prezenţa diplomatică în Rusia, lăsând doar doi diplomaţi în funcţie la Moscova, ca ripostă la recunoaşterea de către Rusia a republicilor separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud.

 

 

 

 

2009: A murit Serghei Mihalkov, scriitorul  rus  care a scris imnul sovietic sub Stalin şi apoi imnul Rusiei independente, tatăl cineaştilor Nikita Mihalkov şi Andrei Koncealovski (n. 13.03.1913);  (n. 1912).

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Sfantul Fanurie

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 

Sfantul Fanurie s-a nascut in insula Rodos din Grecia, insa nu se cunoaste data nasterii sale. Sfantul Fanurie a avut doisprezece frati, iar el a fost cel mai mare. Dupa moartea tatalui sau, mama sa ajunge sa cante si sa joace prin diverse locuri.

Cand Fanurie descopera acest lucru, decide sa fuga in pustiu. Primeste botezul si revine dupa un timp in orasul sau natal. Afla ca mama sa a murit in momentul in care a fost descoperita de el intr-un local si ca fratii sai s-au raspandit prin lume.

 

Revine in pustie si duce o viata aspra, manca o data la trei zile. Prin rugaciune a adus tamaduire surzilor, orbilor, botezandu-i si invatandu-i dreapta credinta. Cu toate ca savarsise atatea minuni, este nevoit sa parasesca cetatea, din cauza rautatii oamenilor. Acestia spuneau ca minunile savarsite de el nu sunt facute cu ajutorul lui Dumnezeu, ci al demonilor.

Se pare ca ajunge in Egipt, unde o readuce la viata pe fiica regelui. In urma acesti minuni, imparatul si slujitorii sai au primit botezul.

Dupa o vreme, vrajitorii din Egipt s-au ridicat impotriva lui Fanurie si astfel, sfantul a fost supus la multe chinuri: i s-au taiat mainile si degetele de la picioare, urechile, i s-au smuls dintii, a fost batut cu pietre, ca in cele din urma sa i se taie capul.

Moastele Sfantului Fanurie au fost descoperite de cativa pastori, in jurul anului 1500, intr-o pestera. Alaturi de moastele sale, au gasit si o piele de animal pe care era scrisa viata Sfantului Fanurie.

 

 

 

Tot astazi, Biserica face pomenirea:

 

 

 

– Sfantul Cuvios Pimen;
– Sfintei Mucenite Eutalia;
– Sfantului Cuvios Liberiu;
– Sfantului Cuvios Osie;
– A botezului famenului etiopian, savarsit de Sfantul Filip;
– Sfintei Antuza cea Noua.

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=RPY_7cIiO4w

 

 

 

 

 

Bibliografie ( surse):

 

Crestin Ortodox.ro; Istoricul zilei.com;Mediafax.ro; e,maramures.ro; Wikipedia.ro.

 

27/08/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , ,

3 comentarii »

  1. MULTUMESC

    Apreciază

    Comentariu de SECRIERU IOAN | 27/08/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: