O ANALIZA STRATFOR: ”Moldova este mai mult decât o provincie românească, departe de a fi o provincie rusă şi nu îndeajuns de a se considera o națiune”
Stratfor este o agenție privată care isi desfasoara activitatea in domeniul culegerii de informatii la nivel global si al intocmirii uor analize geopolitice si geostrategice.
A fost înființată in 1996 de George Friedman, în orasul Austin, din Texas, câștigandu-si relativ rapid recunoașterea la nivel mondial, prin strângerea și procesarea de informații din întreaga lume, pe care le folosește în realizarea de rapoarte, știri economice, politice și geopolitice, precum și analize militare
Dupa o vizita de documentare facuta in 2010 in Republica Moldova, George Friedman a facut cateva observatii,valabile si astazi:
„Moldova este o ţară care are nevoie de explicaţii, de fapt două explicaţii.
În primul rând, ce fel de țară este Moldova?
În al doilea rând, de ce cuiva i-ar păsa de această țară?”
Potrivit lui, după destrămarea Uniunii Sovietice, Belarusul a devenit țara tampon între Rusia şi Câmpia de Nord Europeană, iar Ucraina între Rusia şi Munţii Carpaţi.
Rusia se simte mai protejată atâta timp cât Ucraina nu este controlată de o putere ostilă.
„Ceea ce este Ucraina pentru Rusia, Republica Moldova este pentru Ucraina. Moldova este un satelit, or în cazul în care acest satelit iese de sub control, ar fi dificil de apărat Ucraina, iar în cazul în care Ucraina nu ar putea fi apărată, Rusia ar rămâne neprotejată,”spune analistul de la STRATFOR.
În prezent, Moldova devine un teritoriu de importanţă emergentă, cu toate că acest proces decurge foarte lent, deoarece ea a devenit o țară semnificativă si aici are loc o ciocnire a marilor puteri mondiale.
Moldova este un loc unde oamenii trăiesc, prinși între patrimoniul lor românesc şi trecutul lor sovietic.
„Este greşit să credem că Republica Moldova este pur şi simplu, o parte din România luată de sovietici. După șaptezeci de ani de la despărțirea de România, Moldova a devenit mai mult decât o provincie românească, departe de a fi o provincie rusă şi nu îndeajuns de a se considera o națiune. Este cazul când Geopolitica şi realitatea socială se ciocnesc cap în cap,” scrie Friedman.
Sovieticii au brutalizat Moldova. Stalin era conștient că moldovenii vor dori unirea cu România si cu toate că România a fost un satelit sovietic, Stalin nu a dorit să-i dea nici o șansă.
Soluția lui a fost deportarea populației române, aducerea populației ruse, foametea și teroarea, cu unicul scop să distrugă spiritul moldovenilor.
Diferența între Europa de est și fostele republici sovietice, este că primele considerau perioada sovietică un coșmar, iar cele din urmă și în prezent au o nostalgie pentru acele timpuri.
Partidul Comunist din Republica Moldova ca succesor al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, a continuat să guverneze Moldova până în 2009, cu toate că acest partid nu este unul tocmai comunist din punct de vedere ideologic și nici nu are vreo ideologie.
George Friedman a observat că, în Republica Moldova, societatea este foarte divizată.
În timp ce există cei care doresc unirea cu România, acest grup este departe de a fi unul dominant.
Manifestatie la Chisinau pentru unirea cu România
Lupta reală se dă între cei care vor să revină la comunism şi cei care sprijină o țară independentă, orientată spre Uniunea Europeană şi NATO.
Partidele pro-occidentale au handicapul de a fi împărţițe în mai multe tabere diferite, dominate mai mult de lideri decât de ideologii.
Or, acest lucru înseamnă că guvernul creat, după evenimentele din 2009, este o coaliţie extrem de fragmentată și respectiv fragilă din cauza intereselor şi ambiţiilor politice.
Friedman constată că nu există un consens cu privire la definirea națiunii moldovenești.
„Există națiuni care nu au state. Moldova este un stat căruia îi lipsește o națiune,” spune el.
Pentru România aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană a însemnat consolidarea naţiunii, devenind astfel o ţară europeană protejată de toți care le-ar putea ameninţa.
„Dacă a fi european este un obiectiv în România, acesta este aprig disputat în Republica Moldova, deşi ceea ce doresc comuniştii în realitate, în afară de putere, este greu de spus,” constată Friedman.
Scopul partidelor pro-occidentale de a adera la Uniunea Europeană şi NATO, se ciocnesc de relațiile puternice ale Partidului Comuniștilor cu rușii.
Chiar și unele dintre partide pro-occidentale, sensibile la această problemă, încearcă să inițieze legături cu Moscova, direct sau indirect. Alegând opţiunea spre Vest, ei încearcă să-și stăpânească sentimentele pro-ruse.
Dar să rupi acest cerc vicios nu este uşor, astfel dezbinarea socială persistă.
În acest sens, ţara rămâne în impas, consideră analistul de la STRATFOR.
Eu, iubite cetitoriule, nicăirea n-am aflatŭ nici un istoric, nici latin, nici leah, nici ungur, şi viiaţa mea, Dumnezeu ştie, cu ce dragoste pururea la istorii, iată şi pănă la această vârstă, acum şi slăbită. De acéste basne să dea seama ei şi de această ocară. Nici ieste şagă a scrie ocară vécinică unui neam, că scrisoarea ieste un lucru vécinicŭ. Cândŭ ocărăsc într-o zi pre cineva, ieste greu a răbda, dară în véci? Eu voi da seama de ale méle, câte scriu. Făcutu-ţ-am izvod dintăiaşi dată de mari şi vestiţi istorici mărturii, a cărora trăiescŭ şi acum scrisorile în lume şi vor trăi în véci. Şi aşa am nevoit, să nu-mi fie grijă, de-ar cădea această carte ori pre a cui mână şi din streini, carii de-amăruntul cearcă zmintélile istoricilor. Pre dânşii am urmat, care vezi în izvod, ei pavăţa, ei suntŭ povaţa mea, ei răspundŭ şi pizmaşilor neamului acestor ţări şi zavistnicilor. Putérnicul Dumnezeu, cinstite, iubite cetitoriule, să-ţi dăruiască după acéste cumplite vremi anilor noştri, cânduva şi mai slobode veacuri, întru care, pe lângă alte trebi, să aibi vréme şi cu cetitul cărţilor a face iscusită zăbavă, că nu ieste alta şi mai frumoasă şi mai de folos în toată viiaţa omului zăbavă decâtŭ cetitul cărţilor. Cu cetitul cărţilor cunoaştem pe ziditoriul nostru, Dumnezeu, cu cetitul laudă îi facem pentru toate ale lui cătră noi bunătăţi, cu cetitul pentru greşalele noastre milostiv îl aflăm. Din Scriptură înţelégem minunate şi vécinice fapte puterii lui, facem fericită viiaţa, agonisim nemuritoriŭ nume. Sângur Mântuitorul nostru, domnul şi Dumnezeu Hristos, ne învaţă, zicândŭ: Čńďèňŕèňĺ ďèńŕíiŕ, adecă: Cercaţi scripturile. Scriptura departe lucruri de ochii noştri ne învaţă, cu acéle trecute vrémi să pricépem céle viitoare. Citéşte cu sănătate această a noastră cu dragoste osteneală.
De toate fericii şi daruri de la Dumnezeu voitoriŭ
Miron Costin, care am fost logofăt mare în Moldova
[…] https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/08/24/o-analiza-stratfor-moldova-este-mai-mult-decat-… […]
ApreciazăApreciază
Reblogged this on integralistul.
ApreciazăApreciază