CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 23 AUGUST.VIDEO


 

 

 

 

 

23 august, istoricul zilei

 

 

 

 

 

30 i I.Hr: După invadarea  cu succes a Egiptului, Octavianus ii executa pe Marcus Antonius Antyllus, fiul cel mare a lui Marc Antoniu, și pe Caesarion, ultimul rege al dinastiei grecesti a Ptolemeilor din Egipt și singurul copil al lui Cezar și al Cleopatrei.

 

 

 

 79: Muntele Vezuviu da semne de eruptie.

Data erupției Vezuviului  este atestată  intr-o scrisoare  a lui  Plinius cel Tînăr, martor ocular al catastrofei.

Manuscrisul  vorbeste de producerea eruptiei cu nouă zile înainte de calendele septembrie, dată care corespunde zilei de  24 august 79, d. I Hr.



 

 

 

406: Regele gotilor  Radagaisus este executat, dupa ce armata sa a fost invinsa de  generalul roman Stilicho. 12.000 de luptatori barbari”   sunt încorporati în armata romană, iar altii sunt vânduti ca sclavi.

Armata barbarului Radagaisus a navalit  în nordul Italiei si a  inaintat spre Florența, blocând orașul.

O  treime din trupele goților au fost uciși,  dupa ce trupele romane comandate de  Stilicho au spart asediul Florenței, care se găsea aproape pe punctul de predare. 

Radagaisus și-a abandonat oamenii și a încercat să scape, dar a fost capturat de romani si executat. 

 

 

 

Anul 410 : Sub conducerea lui Alaric I vizigotii cuceresc nordul Italiei si ocupa  Roma, pe care o jefuiesc cumplit timp de 3 zile .

Atat autorii creştini cat şi cei pãgâni, oferã o imagine sumbrã a distrugerilor şi masacrelor comise de vizigoti.

 

 

 

 Imagini pentru Jefuirea Romei de catre vizigoti photos

 

In imagine: Jefuirea Romei de catre vizigoti

Vizigoții au apărut pentru prima dată în istorie ca un popor distinct, în anul 235  d.Hr., atunci când au invadat și au devastat Dacia.

În urma invaziei hunilor, vizigoții, care se găseau pe teritoriul de astăzi al Romaniei, au trecut Dunarea si după ce au devastat timp de mai multe decenii provinciile balcanice, au ajuns sub conducerea lui Alaric în nordul Italiei, unde au jefuit, în anul 410 Roma.

 Atacurile vizigote vor contribui la căderea Imperiului Roman de Apus in anul 476, iar după destrămarea  acestui imperiu, au jucat un rol important în Europa de Vest, pentru alte două secole și jumătate.

 

 

 

 

634: Califul Abu Bakr moare la Medina și este urmat de Umar I,la conducerea califatului.  Califatului

Abdallah ibn Osman Abu Bakr (573-643), primul calif arab musulman (632-634) a  întreprins campanii militare in urma carora o cucerit Mesopotamia (Irakul de azi) ȘI Palestina.

Era  unul dintre însoțitorii lui Mahomed si socrul acestuia, dar si cel mai apropiat  prieten al profetului.   Mormantul sau  se afla in moscheea din orasul  Medina, Alături de trei califi lau succedat.

1244: Armatele musulmane au ocupat Ierusalimul, care a fost definitiv pierdut de creştini.

 

 

 

 

1328: Regele Filip al VI-lea al Franţei este încoronat.

 

 

 

 

 

1346: Bătălia de la Crécy, din timpul Războiul de 100 de ani, soldată cu victoria englezilor asupra Franţei; au fost utilizate pentru prima dată armele de foc în Europa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1537: A decedat  Thomas Murner scriitor, călugăr si propovaduitor bisericesc franciscan, german.

 

 

File:Thomas Murner.jpg

 

 

 

Este cunoscut pentru operele sale satirice  si pentru faptul ca a  criticat vehement Reforma  din Germania si a polemizat cu Martin Luther.

 

 

 

 

1575:  Diaconul Coresi termina tiparirea, la Brasov, a unui “Octoih” slavon în doua părţi; lucrarea se înscrie în seria de tiparituri pe care Coresi le-a executat.

 

 

 

 

1595:  Bătălia de la Călugăreni pe apa Neajlovului. Armata  otomana, condusa de Sinan Pasa, a fost înfrântă  de oastea romana in frunte cu Mihai Viteazul.

 

 

 

 

1752: A încetat din viaţă Grigore al II-lea Ghica, domn al Ţării Moldovei (1726-1748) şi al Ţării Româneşti (1733-1735 şi 1748-1752), ctitor al mănăstirilor Frumoasa (Iaşi) şi Pantelimon (Bucureşti).

 

 

 

 

 

 

 

 

1754: S-a născut Ludovic al XVI-lea, rege al Franţei şi al Navarei din 1774 şi până în 1789. Din 1789 şi până în 1793, rege al francezilor (m. 21 ianuarie 1793).

 

 

 

 

 

A fost executat prin ghilotinare in timpul Revolutiei Franceze.

 

 

 

 

1769: S-a nascut  zoologul si paleontologul francez George Cuvier ; (d.13 mai 1832).

 

 

 

 

 

 

 

Este considerat unul din cei mai mari oameni de știință ai secolului al XIX-lea ,un pioner în domeniul anatomiei comparate și părintele paleontologiei vertebrate, fiind primul ce a studiat fosilele vertebratelor, el a fost un creationist   convins și a elaborat o teorie a catrastofismului.

A inclus în grupul vertebratelor pestii, amfibienii, reptilele, păsările, mamiferele si a descoperit legea corelatiei organelor.

Deși el a fost un antievoluționist convins, lucrările sale în domeniul  paleontologiei au fost deseori citate de către darwiniști. A încercat să facă o clasificare a animalelor.

 

 

 

 

1806: A murit Charles Augustin de Coulomb, fizician francez.

A creat în domeniul mecanicii tehnice (rezistenta materialelor, frecarea de alunecare si de rostogolire, torsiunea firelor);

 

 

 

 

 

 

 

Este autorul legii fundamentale a electrostaticii, ce-i poarta numele (n.14 iunie 1736).

Unitatea din Sistemul International pentru sarcină, coulombul,a fost numită în cinstea lui.

 

 

 

 

 

1821:Mexicul  îşi câştigă independenţa faţă de Spania.

 

 

 

 

1833:  Sclavia este abolită în coloniile britanice.

 

 

 

1839:  Hong-Kong-ul a fost anexat la Marea Britanie (până la 1 iulie 1997).

 

 

 

1912:  S-a născut actorul, regizorul şi dansatorul Gene Kelly (Eugene Curran Kelly), cunoscut pentru rolul din filmul “Cântând în ploaie”; (d.2 februarie 1996).

 

 

 

 

Click to show

 

 

 

 

Deși este mai cu seamă cunoscut pentru rolul său din musicalul Cântând în ploaie, Kelly a fost una din forțele majore ale filmelor muzicale ale Hollywoodului in anii ’40 si  ‘ 50, când realizarea filmelor de acest gen  a manifestat un declin accelerat, datorat parțial pierderii interesul publicului, dar mai ales datorită omniprezenței televiziunii în  societatea americana.

 

 

 

 

1914: Japonia, aliata Angliei, declară război Germaniei. şi bombardează Qingdao, China.
Conflictul european devine mondial.

 

 

 

1921: Faisal I este încoronat rege al Iraqului.

 

 

 

 

 

 

 

1926: A murit Rudolf Valentino, renumit actor actor american de origine italiană;  (n. 1895).

 

 

 

 

 

 

 

 

1939:  S-a semnat la Moscova, Tratatul de neagresiune germano-sovietic, Pactul Ribbentrop-Molotov, care, într-un protocol adiţional secret, prevedea împărţirea sferelor de influenţă în Europa de Est.

Ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov, România a fost obligată să cedeze, în 1940, Basarabia şi Bucovina de Nord URSS-ului.

 

 

 

 

Pactul Ribbentrop-Molotov(Pactul Hitler-Stalin) a constituit un act de trădare a neamurilor creştine ale Europei Răsăritene şi care a servit bază pentru ocuparea criminală a teritoriilor româneşti de către Armata Sovietică la 28 iunie 1940.

 

 

 

 

Adolf Hitler, coducătorul Germaniei Fasciste

Implementarea divizării Europei de Est în urma Pactului Ribbentrop-Molotov (1939)

Iosif Stalin, conducătorul Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste

 

 

 

 

 

 

 

Dumnezeu să-i odihnească pe cei care au fost asasinaţi de către hoardele naziste şi bolşevice!

Din pacate, pentru zeci de milioane de oameni, trăind în Albania, Belarus, Bulgaria, Cehoslovacia, Republica Democrata Germana (sau R.D.G.), Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Ungaria, ceea ce au hotărît cîţiva politicieni, iniţial Hitler şi Stalin, în 1939, ulterior Churchill, Roosevelt şi, din nou, Stalin, în 1945, dintr-o simplă trasatură de condei, avea sa fie tragedia lor pentru 2 sau 3 generaţii.

 

Cu ocazia semnării Tratatului de neagresiune dintre Reichul german şi Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (U.R.S.S.), la Moscova în data de 23 august 1939, plenipotenţiarii semnatari din partea celor două părţi au discutat, în cadrul unor convorbiri strict confidenţiale, problema delimitării sferelor de influenţă în Europa răsăriteană.

Conform Actului Adiţional Secret al Pactului, partea sovietică accentuează interesul pe care-l manifestă faţă de teritoriul dintre rîurile Prut şi Nistru,  fosta ocupaţie ţaristă a jumătate din Moldova sau aşa zisa Basarabie Ţaristă, iar, Partea germană îşi declară dezinteresul politic total faţă de acest teritoriu.

Pactul este semnat din partea Guvernul Reichului german de I.V. Ribbentrop, iar din partea Guvernului U.R.S.S. de către Veaceslav Molotov (Viaceslav Mihailovici Skriabin) în prezenţa lui Stalin.

Semnarea Protocolului Secret a Pactului Ribbentrop-Molotov a permis ocuparea nepedepsită a teritoriilor româneşti de către Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (U.R.S.S.) la mai puţin de un an după semnarea acestuia şi anume la 28 iunie 1940.

În conjunctura naţională şi internaţională indicată mai sus, România este prinsă de planurile mişeleşti ale lui Hitler şi Stalin de divizare a Europei Centrale şi de Est, planuri ce afectează România, prin utimatumul sovietic, la 26 iunie 1940.

Administraţia şi Armata română se retrag de pe teritoriile dintre Prut şi Nistru ale României precum şi din Bucovina de Nord, iar în ziua de 28 iunie 1940 primele unităţi militare sovietice pătrund în teritoriile supuse ultimatumului.

 

 

 

 

Carol II-lea, Rege al României

Pierderile teritoriale ale Romaniei, 1940

 

 

 

 

 

 

 

1940 : S-a nascut Zoe Petre, istoric si profesor universitar, fost consilier prezidenţial, sef al Departamentului de analiza politica din România (“Civilizaţia greacă” si “Originile democraţiei”).

 

 

1942:  Al Doilea Război Mondial: Începutul bătăliei de la Stalingrad.

 

 

 

 

1944:  Al Doilea Război Mondial: Marsilia este eliberată de aliați.

 

 

 

 

1944:  România a întors armele şi s-a alăturat Naţiunilor Unite în lupta împotriva puterilor Axei. Armata sovietică  se afla  deja pe teritoriul țării cand  regele Mihai I al României  l-a arestat pe Ion Antonescu și a instaurat un guvern condus de Constantin Sanatescu, care a decis trecerea de partea Aliaților din Al Doilea Război Mondial.

 

 

 

 

 

 

Ziua de 23 august a fost in Romania comunista sărbătoare națională între anii 1948–1989.

 

 

 

 

1947:  Parlamentul român a ratificat Tratatul de pace de la Paris (semnat la data de 10.02.1947) dintre România si Puterile Aliate si Asociate. României i se recunoşteau drepturile legitime asupra Transilvaniei de Nord, dar Basarabia si nordul Bucovinei rămâneau anexate URSS-ului; cobeligeranta României nu a fost recunoscuta, iar clauzele economice erau deosebit de grele.

 

 

 

 

1948:  A fost creat Consiliul Mondial al Bisericilor, care reuneşte bisericile anglicană, ortodoxă şi numeroase biserici protestante.

 

 

 

1948:  S-a nascut  in  Bucuresti, Andrei Plesu, filosof, eseist, fondator al săptămânalului “Dilema” (în prezent « Dilema veche »), rector al Colegiului “Noua Europă”, din Bucureşti ( “Despre îngeri” , “Minima moralia. Elemente pentru o etică a intervalului”, ”Limbajul păsărilor”).

 

 

 

 

 

 

 

 

1956:  Inaugurarea Bibliotecii Centrale de Stat din România (azi Biblioteca Naţională din Bucureşti).

 

 

 

1973: Ilie Năstase a devenit lider mondial al clasamentului ATP, poziţie păstrată timp de 40 de săptămâni.

 

 

 

 

 

 

 

 

1976 : S-a nascut cantaretul roman de muzica populara Fuego.

 

 

 

 

1983: Prima transmisie color a Televiziunii Romane.

 

 

 

 

 

1985: Şeful serviciului  vest-german contra-informaţii Hans-Joachim Tiedge, a fost demascat ca fiind spion est-german.

Tradarea lui a devenit cunoscuta  după ce acesta  a defectat in Germania de Est.

 

 

 

 

Hans Joachim Tiedge

 

 

 

 La domiciliul lui  Hans-Joachim Tiedge au fost gasite la perchezitie documente ultrasecrete.

Dezertarea şefului spionilor vest germani s-a produs dupa ce  în ultimele 18 luni fusesera arestati  in Germania de Estaproape 170 agenţi din Germania de Vest .

Cancelarul vest-german, Helmut Kohl, a descris trădarea  fostul sef-spion ca fiind “catastrofala”. A fost  cel mai mare scandal de spionaj din ultimii ani de  istorie  a  Germaniei de Vest .

Recrutarea lui  Hans-Joachim Tiedge este cea mai mare  lovitura data  de  seful  serviciului de spionaj din Germania de Est, Markus Wolff,un german nascut in Rusia,spionajului vest-german.

Cu câţiva ani în urmă, un defector  din Germania  de Est dezvaluise ca  numărul de spioni est-germani care opereaza in Germania de Vest  era de cca.   3.000 – inclusiv numeroase femei.

Hans Joachim Tiedge s-a nascut la  24 iunie 1937 in Berlin si a murit la  6 aprilie 2011, langa  Moscova.

 

 

1989: Aproximativ două milioane de oameni au demonstrat în favoarea independenței față de URSS dându-și mâinile și formând un lanț uman de 600 km de la Vilnius la Tallinn.

Această demonstrație politică pașnică cunoscută sub denumirea de „Lanțul Baltic” (sau „Lanțul Libertății”) a reunit aproximativ două milioane de oameni care au format un lanț uman de-a lungul celor trei Țări Baltice –  Estonia, Letonia și Lituania, la acea dată republici ale Uniunii Sovietice.

 

 

 

 

Imagini pentru lanţul uman 1989

 

 

 

Evenimentul a marcat comemorarea a 50 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov dintre Uniunea Sovietică și Germania Nazistă şi a fost organizat de mișcările baltice pro-independență: Rahvarinne din Estonia, Frontul Popular din Letonia și Sąjūdis din Lituania.

Protestul a fost gândit pentru a atrage atenția întregii lumi arătând dorința populară de independență în cele trei entități. El a ilustrat și solidaritatea între cele trei popoare. A fost descris ca o campanie de publicitate eficientă și ca o scenă emoționantă și impresionantă vizual.

La șase luni de la protest, Lituania a devenit prima republică sovietică care și-a declarat independența.

 

1990: Proclamarea independenţei Armeniei față de Uniunea Sovietică.

 

 

 

 

2000:  Pentru prima oară în lume, regizorul german Peter Stein a realizat o versiune integrală a celor 12.111 versuri din “Faust” de Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832), într-un spectacol de 21 de ore, special creat pentru Expoziţia universală Expo-2000 Hanovra.

 

 

 

2000: Ministrul Finanţelor, Decebal Traian Remeş, senatorii Dan Amedeu Lăzărescu Vicenţiu Găvănescu şi alţi membri marcanţi ai PNL au anunţat că demisionează din partid şi că organizează un grup care va “reconstitui adevăratul Partid Naţional Liberal”, şi va strînge semnături pentru susţinerea candidaturii lui Mugur Isărescu la Preşedinţia României.

 

 

 

 

2005: Forţele israeliene au început evacuarea simultană a coloniilor Sanur şi Homesh, din nordul Cisiordaniei.

 

 

 

 

2005 - Forţele israeliene au început evacuarea simultană a coloniilor Sanur şi Homesh, din nordul Cisiordaniei.

 

 

 

 

 

2006:  Pentagonul a anunţat închiderea a patru dintre bazele sale din Germania, măsură care se înscrie într-un plan amplu de redesfăşurare a trupelor americane staţionate în Europa.

 

 

 

 

 

23 august este:

 

 

 

 

Ziua internationala a victimelor regimurilor totalitare .

Actul comemorării are două dimensiuni: comemorarea simbolică, sub forma monumentelor şi a muzeelor, precum şi comemorarea educativă, constând în transmiterea învăţăturilor privind crimele regimurilor totalitare către generaţiile mai tinere, astfel încât acestea să poată lua aminte la avertismentul şi lecţiile oferite de experienţele trecutului.

Aceasta zi are menirea comemorarii tuturor victimelor regimurilor totalitare, considerand ca ele (victimele) cat si familiile acestora sunt indreptatite sa se bucure de dreptate, intelegere si recunoastere a suferintelor lor in urma acestor regimuri.

In Armenia – Sărbătoare națională-ziua independentei.

In Ungaria – Ziua comemorării evenimentelor din anul 1956.

In Bulgaria – Ziua armatei populare bulgare (marchează începerea luptelor decisive în războiul ruso-turc din 1877–1878).

Lituania – Ziua panglicii negre – zi de doliu naţional ce marchează începutul ocupaţiei sovietice (la 23.09.1939, prin protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, Lituania revenea sferei de influenta germana, iar prin noul acord sovieto-german din 28.09.1939 era cedata de Hitler URSS)

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Lup

 

 

Sfantul Lup a fost servitorul Sfantului Mare Mucenic Dimitrie din Tesalonic. Dupa uciderea Sfantului Dimitrie, Lup a inmuiat marginea vesmantului in sangele lui si i-a luat inelul.

Cu acestea, Sfantul Lup a savarsit multe minuni, aducand vindecare pentru multe boli si neputinte.

Din porunca imparatului Maximian, Sfantul Lup este prins si torturat.

Pentru ca nu primise botezul, s-a rugat lui Dumnezeu sa-l invredniceasca de botez, inainte de a-si da duhul.

Dupa aceasta rugaciune, a inceput sa ploua peste acest mucenic. Astfel, in chip minunat a primit botezul.

Dupa multe chinuri, Sfantul Lup a fost ucis cu sabia.

 

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

 

– Sfantului Mucenic Irineu, episcopul Sirmiului;
– Sfantului Mucenic Irineu, episcopul Lugdunumului (Lyon);
– Cuviosului Calinic, patriarhul Constantinopolului;
– Sfintilor 38 de mucenici din Tracia.Maine, facem pomenirea Sfantul Mucenic Eutihie.

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=jTT20yrbgas

 

Bibliografie (surse):

  1. Crestin Ortodox.ro

  2. Mediafax.ro;

  3. Istoria md.;

  4. Istoricul zilei.com;

  5. Wikipedia.ro;

  6. Articolul lui Constantin Mărăndici Pactul Ribbentrop-Molotov

  7. http://ro.wikipedia.org/

23/08/2015 - Posted by | ISTORIE, ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , , , ,

5 comentarii »

  1. Reblogged this on Cronopedia.

    Apreciază

    Comentariu de munteanioan | 23/08/2016 | Răspunde

  2. MULTUMESC

    Apreciază

    Comentariu de SECRIERU IOAN | 23/08/2018 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.