CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

1910: Patru români au ocolit Pamântul…in opinci


64028_526345107389300_512221884_n

În 1910, patru studenţi români – Paul Pârvu, Alexandru Pascu, Gheorghe Negreanu şi Dumitru Dan – au pornit să ocolească pe jos Pământul, au acceptat provocarea lansata de Touring Club France, de a face ocolul Pamantului pe jos in doar 6 ani.

Un drum dificil, o provocare care s-a dovedit fatala pentru trei dintre cei patru studenti temerari, Dan fiind singurul supravietuitor al extraordinarei calatorii.
Cei patru aventurieri, studenti in capitala Fratnei, se hotarasc sa accepte o provocare lansata de organizatia franceza pentru promovarea turismului, premiul cel mare fiind 100.000 franci francezi, echivalentul a jumatate de milion de euro in zilele noastre.

Intr-o perioada in care expeditiile erau la moda, cei patru romani de numai 19 ani, care isi castigau banii pentru studii cantand cantece populare romanesti si muncind cu ziua, citesc anuntul care le va schimba destinul.
100.000 km, in sase ani !

 

386411-harta-1-bun

Dumitru Dan, nascut pe 14 iulie 1889 si plecat din Buhusi, atunci un satuc la douazeci de kilometri mai sus de Bacau isi convinge camarazii sa se inscrie in cursa si afla detaliile: itinierariu la alegere, dar aprobat de Touring Club, certificarile vamale si ale autoritatilor locale probeaza parcursul, plecare din capitala tarii de origine iar toate costurile vor fi suportate de participanti.

In cateva luni, peste 200 de visatori se inscriu. Dintre toate itinerariile, cel al romanilor e singurul acceptat.

Dumitru Dan, liderul grupului, pune o singura conditie: doi ani sa fie lasati sa se pregateasca in tara.

Nebunia ocolirii globului pamintesc, de la expeditia lui Magellan in 1521, se implinise in mai toate felurile, mai putin pe jos. Recordul vremii apartinea italianului Armando Louy, care strabatuse 50.000 km intr-un deceniu.

Doar ca cei patru romani isi propun dublul distantei, in doar sase ani !

 

 

386412-harta-opinci-2-bun

Ocolul Pamantului in opinci

 

Intorsi in Romania, cei patru se specializeaza in cartografie, meteorologie si etnografie.

Fac studii geografice si deprind cunostinte de medicina. Vorbeau franceza si germana, asa ca fiecare se apuca de invatat o alta limba.

Merg zilnic 45 de km pe jos, in zone de campie, deal si munte, in toate anotimpurile.

Exerseaza diferite feluri de mers si marsaluit si aloca doua ore pe zi exercitiilor de forta si gimnasticii.

 

 

 

386413-harta-a-treia-bun

Singurul impediment ramane sustinerea materiala. Asa ca invata sute de cantece si dansuri populare romanesti si se experimenteaza in cantatul la fluier si acordeon:

“Daca suntem romani si vom cunoaste lumea, atunci cand sa cunoasca lumea romanii, daca nu atunci cand acestia le vin la poarta?

Vom purta tot timpul opinci si costum popular”, propune Dan. Banii pentru hrana, transport si taxe aveau sa-i obtina sustinand mii de spectacole folclorice, de la Teheran la Capetown si din satele eschimosilor pana la Casa Alba !

 

 

 

Re-exposure of 3edit  

Tragediile unei victorii ingropate.  

Pe 1 aprilie 1910 incepe calatoria impresionanta a celor patru. Pana la final, trei din ei aveau sa moara in condiţii dramatice: Pascu intoxicat cu opium in India, Negreanu prabusit in prapastiile Chinei si Parvu in New York dupa ce marsul prin gerul Siberiei ii distruge picioarele.

Dupa ce a strabatut cinci continente, Dan, singurul supravietuitor, se intoarce neampacat in Romania lui 1916: primul razboi mondial ii opreste aventura, cand mai erau zece mii de kilometri din itinerariu.

În 1923, el completeaza traseul si e primit cu onoruri la Paris, cei 100.000 de franci francezi primiti nu mai inseamna mare lucru: aproape 40.000 de euro astazi, caci razboiul devalorizase moneda.

Mormantul temerarului roman Dumitru Dan e strajuit de o cruce de metal, fara nume, intr-un cimitir din Buzau.

Temerarii romani au traversat de sase ori Ecuatorul pentru a evita vremea nefavorabila, itinerariul lor ducandu-I prin 1500 de mari orase si 74 de tari, de pe cinci continente.   Au parcurs 100.000 kilometri, un record absolut pentru care a intrat în Guiness Book.

Îmbrăcati în costum popular și încălțat în opinici, Dan Dumitru a pornit în 1910 într-o fabuloasă și uimitoare aventură alături de Alexandru Pascu, Gheorghe Negreanu, Paul Pârvu și câinele lor, Harap. Dan Dumitru a fost singurul care a reușit să termine călătoria, șase ani mai târziu.

În drumul lor, curajosii tineri au rupt 497 de perechi de opinci și 28 de costume naționale.

 

 

Reclame

23/08/2015 - Posted by | ROMANII DESPRE ROMANI

1 comentariu »

  1. Uimitor! N

    Apreciază

    Comentariu de Viorica Bălteanu | 23/08/2015 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: