CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 22 AUGUST. VIDEO


 

 

 

 

22 august, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 392: După moartea lui Valentinian al II-lea, Eugeniu devine imparat al Imperiului Roman de apus cu sprijinul lui Flavius Arbogastes, sau Arbogast, un general franc ajuns Magister militum (titlu în armata romană, acordat acelora care erau împuterniciți guvernatori ai  Imperiului Roman). 

 Flavius Eugenius (mort la 6 septembrie  394), a fost un uzurpator al tronului imperial, împotriva împăratului Teodosie I.

Deși era creștin, a fost ultimul împărat roman care  a sprijini politeismul.  

 

 

 

 

476: Barbarul Odoacru este numit Rex Italiae de catre trupele sale.

Odoacru ( in latina Flavius Odoacer) (n. 433- d.493), a fost  rege al Italiei din  anul  476 până la moartea sa. Se consideră că  domnia sa a marcat  sfârșitul Imperiului Roman în Europa de Vest și începutul Evului Mediu.

El este consemnat ca fiind primul conducator de origine non-romană care a  domnit peste  toată Italia.

Odoacru a fost  general  foederati în Italia,apartinand unui trib  germanic, care a condus o revoltă  in urma careia  l-a detronat  la 4 septembrie 476 pe ultimul imparat al Imperiului Roman de Apus, Romulus Augustus.

 

 

 

 

 

 

Cu toate ca toată puterea din Italia era în mâinile lui, a domnit în numele imparatului  Julius Nepos, care ramaseses doar la conducerea Dalmatiei.

Cand Nepos a fost ucis de soldații săi in anul 480,Odoacru a invadat Dalmația și l-a învins pe generalul Ovida, încorporând Dalmația în regatul său, ramanand client al împăratului  Zenon de la Constantinopol.

 

 

 

565: Misionarul crestin, Sfantul Columban  a vazut un monstru in lacul Loch Ness din Scotia.

 

 

 

 

 

 

În anul 565, Sfântul Columban, un călugăr irlandez, a plecat spre Munții Scoției pentru a răspândi cuvântul lui Dumnezeu printre păgânii care traiau in acele tinuturi.

Când a sosit pe malul lacului Loch Ness, a zărit un grup de localnici care tocmai așezau în mormânt  trupul unui bărbat. Călugărul a întrebat în ce împrejurări a murit bărbatul, iar oamenii au răspuns, îndurerați, că nefericitul fusese ucis de monstrul care locuia în acel  lac.

Columban le-a cerut oamenilor să îl conducă până la lac unde,in scurt timp, din apele învolburate și-a făcut apariția o creatura  înfricoșătoare.

Columban și-a ridicat mâinile, strigând: “Piei din ochii mei, creatură a iadului!”.

În aceeași clipă, monstrul s-a scufundat din nou în adâncuri.

Din acea zi, în Scoția locuitorii pagani s-au convertit la crestinism  și, totodată,  au luat amploare legendele legate de acel monstru, relatarile privitoare  la  acesta  continuand  pana in zilele noastre.

 

 

 

 

1233: Primul Ban de Severin, Luca, este menționat  intr-un document din timpul regelui Andrei al II-lea al Ungariei (1205–1235). 

 

 

 

1456: Vlad Ţepeş a  început a doua domnie a lui în Țara Românească (până în noiembrie 1462).

 

 

 

 

 

 

 

1485: Regele Angliei, Richard al III-lea, a murit în bătălia de la Bosworth , bătălie ce a marcat sfârșitul dinastiei Plantagenet și victoria casei de Lancaster în Războiul celor Două Roze.

 

 

Fișier:Battle of Bosworth by Philip James de Loutherbourg.jpg

Bătălia de la Bosworth 

 

 

 

 

1531: In bătălia de la Obertin domnul moldovean Petru Rareș a fost înfrânt de poloni.

Trupele poloneze comandate de  hatmanul Jan Tarnowski (Ioan Tarnovschi) au recucerit Pocuția, de la moldoveni.

 

 

 

1599: A încetat din viaţă compozitorul italian Luca Marenzio, un foarte   admirat   autor de madrigaluri, supranumit „compozitorul divin””; (n. 1553).

 

 

 

 

 

A compus muzică religioasă: mise, motete, Sacri concenti, dar si laică : 500 de madrigale (9 volume), ,,Villanelle ed arie alla napolitana’’ ( 5 volume).

 

 

 

1639:  Compania Britanică a Indiilor de Est a achiziționat o bucată de teren  pe care a înființat orașul Madras, astăzi denumit Chennai.

 

 

 

 

1642: Începutul războiului civil în Anglia,  între partizanii regelui Carol I și Parlament. Regele declară Parlamentul englez, trădător.

 

 

 

 

1647: S-a născut fizicianul francez Denis Papin, inventatorul precursorului motorului cu aburi și oalei sub presiune.

 

 

 

Cercetarile sale au inclus o descriere a unui motor cu aburi in 1690, similar cu cel construit și pus în funcțiune de către Thomas Newcomen în 1712, an in care se crede ca Papin ar fi decedat.

 

 

 

 

1785: Imparatul austriac Iosif al II-lea, da o Patenta prin care aboleste iobăgia  in Transilvania.

 

 

 

1806: A murit Jean-Honoré Fragonard, pictor, desenator şi gravor francez (”Sărutul pe furate”, ”Jurămîntul dragostei”, ”Sărbătoare la Saint-Cloud”); (n.5 aprilie 1732).

 

 

 


 

 

Jean-Honoré Fragonard  a fost un reprezentant al stilului rococo din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea.

Totuși, deoarece a creat în toate stilurile epocii, nu poate fi perfect încadrat într-un anumit curent.

 

 

 

1846: SUA anexeaza  teritoriul New Mexico.

 

 

 

 

 

 

 New Mexico facea parte în 1846 din teritoriile care au fost cedate de Mexic, ca urmare a războiului mexican-american.

Ulterior, el a devenit un stat component al  Statelor Unite, in data de 6 ianuarie 1912.

 

 

 

 

1850: A încetat din viaţă poetul romantic banatean,  Nikolaus Lenau, autorul poemelor dramatice: “Savonarola” şi “Faust”; (n. 13 august 1802).

 

 

 

 

 

 

 

1860: S-a născut inginerul Paul Gottlieb Nipkow, unul dintre părinţii televiziunii.

A inventat reflectorul parabolic asimetric de baleiaj, precursorul televizorului; (m. 24 august 1940).

 

 

 

 

1862: S-a născut compozitorul Claude Debussy, considerat a fi cel mai important compozitor de pian, după Frederic Chopin; (m. 25 martie 1918).

 

 

 

 

 

 

 

1864: Douăsprezece țări Europene au semnat  din iniţiativa lui Henri Dunant,  Convenţia internaţionala de la Geneva privitoare la acordarea statutului de neutralitate răniţilor de război şi personalului sanitar militar.

A fost înfiinţată Crucea Roşie.

 

 

 

 

 

 

 

1883:  A încetat din viaţă scriitorul rus Ivan Sergheevici Turgheniev, autorul operelor “Un cuib de nobili” şi “Fum”; (n. 28 octombrie /9 noiembrie 1818).

 

 

 

 

 

 

 

 

1884: S-a nascut Raymonde de Laroche, prima femeie pilot din lume.

A murit la 18 iulie 1919, cand avionul pe care il pilota s-a prabusit inaintea aterizarii.

 

 

 

 

 

 

Acestei aviatoare temerare i s-a inaltat o statuie pe aeroportul Le Bourget, Paris.

 

 

 

 

1890: A încetat din viaţă poetul Vasile Alecsandri, redactor şi proprietar al revistei “România literară”, membru fondator şi membru de onoare al Academiei Române; a publicat prima culegere de poezie populară românească; (n. 21 iulie 1821).

La Mircești, județul Iași, România, se stinge din viață Vasile Alecsandri (n. 21 iulie 1821, Bacău, Moldova), poet, prozator și dramaturg român.

 

Vasile Alecsandri (n.1821-d.1890), poet, prozator și dramaturg român
 

 

 

La 22 august 1890, la Mircești, județul Iași, România, se stinge din viață Vasile Alecsandri (n. 21 iulie 1821, Bacău, Moldova), poet, prozator și dramaturg român. Prin traducerile în limbile franceză, germană, engleză ale poeziilor populare sau ale unora din poeziile originale, Alecsandri se numară și printre primii noștri scriitori moderni a căror operă a devenit accesibilă străinătății.

Ca scriitor, a debutat în 1840, cu nuvela Bucheti, publicată în “Dacia literară“, și cu pieseta “Farmazonul din Hîrlău“. După cîteva încercări în limba franceză, ca poet de limba română apare pentru prima dată în 1843 în ”Calendar pentru poporul românesc”.

Creația sa literară e reprezentată de cîteva cicluri mai mult sau mai puțin unitare sub aspectul tematicii, al principalelor caracteristici stilistice și al epocii în care au fost scrise. Primele sunt cele inspirate din poezia populară, “Doinele“.

Al doilea grup de poezii, “Lăcramioare“, apărute pentru prima dată în volumul din 1853, cuprinde partea cea mai mare a poeziei erotice a lui Alecsandri, Jurnalul poetic al dragostei pentru Elena Negri, ”Lăcrămioarele” demonstrează mai curînd muzicalitatea versului alecsandrinian, decît aderența lui la lirica de confesiune; expresia e de aceea adeseori stîngace.

Ciclurile de poezii intitulate “Suvenire” (1853) și “Margăritarele” (1863) au mult mai puțină unitate decît cele precedente. Deceniul al șaptelea al secolului al XlX-lea reprezintă un moment de cotitură în viața și creația lui Alecsandri.

Pastelurile, Legendele și Ostașii noștri lărgesc și aprofundează, în același timp, inspirația folclorică, ce va rămîne una din constantele creației sale.

Pastelurile, poezii descriptive, apărute, în marea lor majoritate, mai întîi în Convorbiri literare reconstituie în cheie poetică succesiunea anotimpurilor într-un peisaj românesc.

 

 

 

 

1892: S-a născut astronomul Victor Daimaca; a descoperit, la 3 septembrie 1943, o cometă omologată de Uniunea Astronomică Internaţională, pe care a numit-o “Cometa Daimaca”; (m. 20 mai 1969).

 

 

 

 

1893: S-a născut scriitoarea Dorothy Parker, autoare a volumelor “Enough Rope” şi “Big Blonde”; (m. 7 iunie 1967).

 

 

 

 

 

 

 

 

1902: S-a născut Leni Riefenstahl, una dintre cele mai controversate personalităţi feminine ale secolului XX, dansatoare, actriţă, regizoare de film. 

 Filmele sale, realizate din ordinul lui Adolf Hitler – „Olympia”, „Triumph des Willens” – , deşi demonstrau talentul de cineast al regizoarei, i-au adus oprobriul lumii artistice.

 

 

 

 

 

 

 

 

In anul 2002, ultimul ei film, documentarul „Impresii sub apă”, difuzat de canalul de televiziune ARTE, cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani, a fost considerat o adevărată capodoperă, însă cometariile criticilor nu au omis să pună în evidenţă răspunderea morală a creatorului de artă; (d.08.09.2003).

 

 

 

 

1904:  S-a născut sculptorul român Gheorghe D. Anghel, autorul bustului lui Mihai Eminescu aşezat în faţa Ateneului; (m. 7 aprilie 1966).

 

 

 

 

 

 

1904:  S-a născut fostul lider chinez Deng Xiaoping, este creditat cu faptul că a adus China mai aproape de capitalism şi a  deschis calea  creşterii  rapide a  economiei  si  a deschiderii acestei tari  spre lume.

 

 

 

 

 

 

Este cel care a ordonat in ziua de 4.06.1989, represiunea mişcării studenţeşti din Piaţa Tienanmen a capitalei chineze; (d. 19.02.1997).

 

 

 

 

1908: S-a  născut fotograful şi pictorul   Henri Cartier Bresson.

 

 

 

 

A cutreierat întreaga lume şi a fost primul fotograf “capitalist” acceptat să fotografieze liber în Blocul Sovietic.

A fondat împreună cu Robert Capa, în 1947, agenţia de fotografie Magnum; (d.3 august 2004).

 

 

 

 

 

1909: A avut loc primul miting aviatic internațional, organizat la Reims in  Franța.

 

 

 

 

1910: După cinci ani de protectorat, Coreea a fost anexată  de Japonia. Numele Coreea a fost  înlocuit cu vechea denumire Joseon.

 

 

 

 

1917: A murit Ecaterina Teodoroiu (nascuta  Cătălina Toderiu).

 

Ca voluntar in  Primul Război Mondial, s-a remarcat în luptele de pe Jiu. In timpul bataliei de  la Varnița și Muncelu, ofensivă a armatei germano-austro-ungare este oprită de Armata Română cu pierderi grele. În cursul acestei bătălii, Ecaterina Teodoroiu a căzut eroic, în fruntea plutonului pe care îl comanda ca sublocotenent.

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost împușcată în piept. Ultimele ei cuvinte au fost: „Înainte băieți, sunteți cu mine!”

A fost înmormântată în satul Poieni, comuna Fitionești, județul Vrancea.

Osemintele sale au fost strămutate în iunie 1921 la Tg. Jiu în mormântul monument din centrul orașului.

 

 

 

 

1917:  S-a născut criticul şi istoricul literar Alexandru Piru, autorul lucrării “Istoria literaturii române de la început până azi”; (m. 6 noiembrie 1993).

Alexandru Piru  a fost   profesor de literatură la Facultatea de Litere a Universității din București si unul dintre asistenții lui George Călinescu, alături de Dinu Pillat și Adrian Marino, pînă la „radierea” (îndepărtarea) acestuia din Facultate, și a îngrijit re-editarea monumentalei „Istorii a literaturii române de la origini și pînă în prezent”, semnând prefața ediției a doua, publicată în 1982 de Editura Minerva.

Este de asemenea autorul unor importante lucrari de istorie a   literaturii române :”Istoria literaturii române de la origini până la 1830″ (publicată în 1977), Istoria literaturii române (publicată postum în 1994) și nu în ultimul rând foarte utila Istorie a literaturii române vechi, considerată a fi a doua ca valoare după cea interbelică a lui Nicolae Cartojan.

 

 

 

 

 

 

Alexandru Piru este și autorul unei retrospective a deceniului literar cinci, intitulată Panorama deceniului literar românesc 1940-1950 (apărută în 1968). În anul 2006 a fost ales membru post-mortem al Academiei Române.

 

 

 

 

 

 

1917: S-a născut  John Lee Hooker, solist vocal şi instrumentist, o legenda blues-ului american cu peste o sută de albume înregistrate, câştigător al Premiilor Grammy; (m. 21 iunie 2001).

 

 

 

 

 

 

 

 

1920: S-a nascut Ray Bradbury, scriitor american de romane SF, fantasy, horror și mister; (”Cronici marţiene”, ”Farenheit 451”).

 

 

 

 

ray-bradbury-zen

A decedat la 5 iunie 2012 in Los Angeles, California.

 

 

 

1920: Se deschide  primul Festival de muzică “Mozart” de la Salzburg.

 

 

 

 

 

 

 

 

1922: A decedat Michael Collins, unul dintre eroii luptei pentru independenţa Irlandei, fata de Imperiul Britanic.

 

 

 

 

 

A fost lider al revoluţionarilor irlandezi, ministru de finanţe în guvernul Irlandei, director al serviciului de spionaj al IRA, membru al delegaţiei irlandeze în timpul negocierilor cu englezii, comandant al Armatei Naţionale Irlandeze ; (n.16.10.1890).

 

 

 

 

 

1933: S-a nascut renumita actriţă italiană de origine croată, Sylva Koscina.

 

 

 

 

 

 

 

 

1941: Generalul Ion Antonescu a fost avansat la gradul de mareșal.

 

 

 

 

 

 

 

 

1942: Al Doilea Război Mondial: Brazilia declară război puterilor Axei (Germania, Italia și Japonia).

 

 

 

 

1949: S-a nascut Diana Nyad, inotatoare american a, primul om care a reuşit să traverseze înot distanta dintre Bahamas şi Florida; (1979).

 

 

 

 

1958: A încetat din viaţă scriitorul francez laureat al Premiului Nobel pentru literatură în anul 1937; (n. 23 martie 1881).

 

 

 

 

 

 

 

 

Motivația Juriului Nobel: „pentru vigoarea artistică și adevărul cu care a înfățișat atât conflictele umane cât și anumite aspecte fundamentale ale vieții contemporane, în ciclul romanesc „Les Thibault”.

 

 

 

 

1963: S-a nascut scriitorul si jurnalistul  român Bogdan Teodorescu.

 

 

 

 

 

 

Este membru al Uniunii Scriitorilor din România.

 

 

 

 

1968: Papa Paul al VI-lea ajunge la Bogotá in Columbia.

 

 

 

 

 

 

A fost  prima vizită a unui papă în America Latină.

 

 

 

 

1968: Marea Adunare Naţională din România a adoptat “Declaraţia cu privire la principiile de baza ale politicii externe a României”, transmisa parlamentelor si guvernelor din toate tarile lumii si Organizaţiei Naţiunilor Unite, declaratie  care sublinia coordonatele politicii de independenta ale tarii.

 

 

 

 

1969: Decret de înființare a Academiei de Știinte Medicale din Romania.

 

 

 

 

 

 

 

1972: A încetat din viaţă fizicianul Ştefan Procopiu, cercetător în domeniul magnetismului, Doctor Honoris Causa al Institutului Politehnic din Iaşi, membru al Academiei Române.  

 

 

 

 

 

 

 

A  descoperit “Efectul Procopiu” de de polarizare a luminii. (n. 19 ianuarie 1890).

A fost desemnat în două rînduri în comisia de recomandări la Premiul Nobel; (n.19 ianuarie 1890).

 

 

 

 

1972:  Rhodesia a fost eliminata de la Jocurile Olimpice, cu doar patru zile înainte de ceremonia de deschidere de la  Munchen, Germania, la insistentele tarilor africane care considerau regimul colonistilor albi condus de Ian Smith, rasist si ilegal.

 

 

 

 

Preşedintele CIO, Avery Brundage cu logo-ul olimpic în fundal

 

Foto: Fostul preşedinte al Comitetului Olimpic International Avery Brundage

 

 

 

 

1978: A murit Jomo Kenyatta, luptător pentru independenţă şi primul preşedinte al Kenyei (1964–1978).

El a devenit în multe ţări o figură–simbol pentru tendinţa consecventă de africanizare din domeniul economiei şi al administraţiei.

La sfârşitul anilor ’60, prin măsurile dure întreprinse pentru anihilarea opoziţiei, a devenit, practic, un dictator; (n.20.10.1891).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1981: A încetat din viaţă poetul avangardist Saşa Pană (pseudonimul lui Alexandru Binder), autorul operelor “Călătorie cu funicularul” şi “Culoarea timpului”; (n. 8 august 1902).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1985: A încetat din viaţă marele actor  Octavian Cotescu.

 

 

 

 

 

 

 

A facut parte din generaţia de aur a teatrului romanesc si a jucat  în numeroase filme precum “Secretul lui Bachus” , “Buletin de Bucureşti”, “Eu, tu şi Ovidiu”; (n. 14 februarie 1931).

 

 

 

 

 

1989: Este descoperit primul inel al planetei  Neptun.

 

 

 

 

 

 

 

 

1990: Turkmenistanul isi proclama suveranitatea fata de  U.R.S.S.

 

 

 

 

 

 

1991: Se reintroduce drapelul de stat tricolor al Rusiei.


 

 

 

 

 

 

Aceasta zi este decretata  in Federatia Rusa “Ziua Drapelului”.

 

 

 

 

 

 

 

 

1999: A decedat Tudor Popescu, dramaturg, scenarist şi publicist român (“Satana cel Bun şi drept”, “O dragoste nebună, nebună, nebună”);(n.08.09.1930).

 

 

 

 

2000: A murit Hary Maiorovici, compozitor român, membru de onoare al Academiei Internaţionale de Cultură din Roma; a compus muzica pentru mai mult de 100 de filme, fiind distins cu 17 premii internaţionale; (n.6 septembrie 1918).

 

 

 

 

 

2002: A murit Horia Liman, scriitor şi publicist elveţian de origine română; a fost distins cu premiul internaţional ‘‘Friedrich Schiller ’‘, în anul 1993, pentru două din romanele sale în limba franceză ‘‘ L’ echeance ”şi ‘‘ Les Bottes ”; (n. 12 septembrie 1912).

  A făcut parte din cercul „Sburătorul” si a fost redactor-șef al revistei „Contemporanul” (1946-1957). A redactat si o „Antologie a poeților români din Occident”.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Agatonic

 

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Agatonic  

 

 

 

Sfantul Mucenic Agatonic a fost cetatean al Nicomidiei. A convertit la crestinism pe multi pagani. Din porunca imparatului Maximian (284-305), comisul Evtolmie ajunge in Nicomidia.

Aici, afland ca principele Nicomidiei devenise crestin, a poruncit ca acesta sa fie exilat in Tracia.

Din cauza lui Evtolmie au pierit multi crestini, dintre acestia ii amintim pe Zinon, Teoprepie, Achindin si Severian. Sfantul Agatonic a fost ucis in localitatea Silviria, impreuna cu principele Nicomidiei si alti crestini.

Tot astazi, facem pomenirea:
– Sfintei Mucenite Antuza si a Sfantului Mucenic Atanasie, episcopul;
– Mucenicilor Harisim si Neofit;
– Sfintilor Mucenici Irineu, Or si Oropsis.

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

 

 1. Crestin Ortodox.ro;

 2. Istoria md;

 3. Istoricul zilei.com;

 4. Mediafax.ro;

 5. Wikipedia.ro;

 6. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 7. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

 

 

 

22/08/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

4 comentarii »

 1. Reblogged this on lylyanadogarudal.

  Apreciază

  Comentariu de Aurora Liliana | 22/08/2015 | Răspunde

 2. Reblogged this on Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de munteanioan | 22/08/2016 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: