CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 21 AUGUST. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 21 august, istoricul zilei

 
 
 
 
 
 
 

 

 

1157: La moartea regelui Alfons VII  al Castiliei și Leonului, regatul a fost împărțit între fiii săi, Sancho (Castilia) și Ferdinand (Leon).

 

 

 

 

1165: S-a nascut Philip II Augustus, rege al Franţei din 1180, care a lărgit considerabil teritoriul tarii, transformând-o în unul din cele mai puternice state ale Europei medievale; (d.1223).

 

 

 

 

 

1192: Minamoto no Yoritomo  devine sogun  si conducatorul de facto al Japoniei.

 

 

 

 

 

1331: Regele sarbilor, Stefan Uroš al III- lea Dečanski, este facut prizonier si otravit de fiului sau, Stefan Uroš IV Dušan, care  urca pe tronul Serbiei.

 

 

 

 

 

1485: In Anglia ia sfârșit războiului „celor două roze”.

  Războiul celor Două Roze (1455–1485) este numele sub care mai este cunoscut războiul civil purtat cu intermitențe pentru tronul Angliei între susținătorii Casei de Lancaster și cei ai Casei de York.

Amândouă aceste case princiare erau ramuri ale Casei Regale Plantagenet, avându-l ca strămoș comun pe regele Edward al III-lea.

Numele generic de Războiul celor Două Roze nu a fost folosit în perioada în care conflictul a avut loc, ci mai târziu, avându-și originea în formele și culorile blazoanelor celor două case regale: Roza roșie de Lancaster  , și Roza albă de York .

 

 

 

 

 

1567: S-a nascut Francisc de Sales (François de Sales), episcopul  catolic al Genevei, venerat ca sfânt în Biserica Catolică și în Biserica Anglicană; (d. 28 decembrie 1622, Lyon).

 

 

 

 

Francisc de Sales

 

 

 

Cele mai celebre scrieri ale sale sunt Philothea și Theotimus, actuale încă și astăzi.

Împreună cu Sf.Ioana Francisca de Chantal, a întemeiat Ordinul Vizitațiunii Mariei.

 

 

 

 

1614: A murit contesa maghiara Elisabeta Báthory, casatorita Nádasdy (n.7 august 1560), una dintre cele mai mari criminale in serie pe care le-a cunoscut istoria, judecata si condamnata pentru supunerea la perversiuni, torturarea și uciderea a câtorva sute de fete.

 

 

 

 

 

 

 

Elizabeth Báthory (Erzsébet Báthory), s-a nascut in august 1560 in sanul uneia dintre cele mai nobile, vechi, influente si bogate familii din Ungaria. Rudele sale beneficiau de putere sociala si politica – in familie existau mai multi printi, un cardinal, un var care prim-ministru al Ungariei.

O alta ruda faimoasa era Istvan (Stefan Bathory), print al Transilvaniei, duce de Lituania si ulterior rege al Poloniei.

Au existat in jur de 600 de victime, servitoare, fete umile, fete de taran, dar si fete nobile (610 conform jurnalului contesei, 650 conform altor surse).

In ciuda acuzatiilor de vrajitorie, crime si alte atrocitati, gratie pozitiei sale inalte din societate si pentru evitarea unui scandal de proportii, contesa nu a fost nici decapitata, nici spanzurata, nici arsa pe rug. De fapt, Elizabeth nici nu a participat la propriul proces.

Nu putini sunt cei care sustin ca multe dintre atrocitatile comise de contesa sunt de fapt un produs al intrigilor politice si al conflictelor pentru putere, rivalitatea dintre familia Bathory si dinastia Habsburgica fiind considerata un potential motiv pentru conspiratiile impotriva-i.

Contesa a fost intemnitata pe viata in propriul castel si izolata in propria camera printr-un zid, nepermitandu-i-se contactul cu nimeni.

In august 1614,  Erzsébet Báthory a fost gasita moarta in camera sa. Avea 54 de ani.

 

 

 

 

1643: S-a nascut Afonso al VI-lea   al 22-lea (sau 23-lea potrivit unor istoricii), rege al Portugaliei intre anii 1656–1683. A decedat la 12 septembrie 1683.

In timpul domniei sale, portughezii obtin  victorii asupra trupelor spaniole la Ameixial (8 iunie 1663) și la Montes Claros (17 iunie 1665), culminând cu recunoașterea de către Spania a noii dinastii portugheze, Casa de Braganza, la 13 februarie 1668 prin Tratatul de la Lisabona.

 

 

 

 

1698: S-a născut Giuseppe Guarneri, unul dintre cei mai faimoşi meşteri de viori ai tuturor timpurilor .

Una dintre viorile construite de el i-a aparţinut marelui Paganini si se afla expusa la Sala Rosaa din  Palatul Municipal din Genova; (m. 17 octombrie 1744).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1700: Constantin Brâncoveanu, domnitor al Tarii Româneşti, a primit de la Tarul Petru I crucea de cavaler al ordinului Sf. Andrei.

 

 

 

 

 

 

 Desi a intretinut relatii foarte bune cu Rusia, Brâncoveanu nu a încheiat cu ruşii o alianţă antiotomană, cum făcuse şi Dimitrie Cantemir al Moldovei,   deşi puternică familie a Cantacuzinilor si mitropolitul Antim Ivireanul, ar fi dorit o alianta, pentru că însemna apărarea de fapt a ortodoxiei, domnul roman a avut o politică de expectativă, pentru a nu trezi suspiciuni turcilor.

 

 

 

 

1723 : A încetat din viaţă Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei (martie-aprilie 1693; noiembrie 1710- iulie 1711), personalitate culturală enciclopedică, ales membru al Academiei din Berlin (1714) la propunerea filosofului Leibniz, autor de lucrări de istorie, orientalistică şi muzicologie.

 

 

 

 

 

 

 

Lucrarea sa “Descrierea Moldovei” cuprinde prima hartă detaliată a Moldovei, unic document cartografic despre Moldova timp de un secol; a inventat primul sistem de notare pentru muzica turcească şi şi-a câştigat recunoaşterea europeană prin lucrarea “Istoria Imperiului Otoman” (1716), tradusă şi tipărită la Londra (1734), Paris (1743), Hamburg (1745) (n.26.10.1673).

 

 

 

 

1745: Marele Duce Piotr  Fedorovici, viitorul tar al Rusiei Petru al III-lea, s-a căsătorit cu prințesa germană Sophie Friederike Auguste von  Anhalt- Zerbst – Dornenburg, cunoscuta mai târziu  sub numele de Ecaterina cea Mare. 

 

 

 

 

1770: Navigatorul englez  James Cook declara estul Australiei posesiune a  Marii  Britanii, numind-o New South Wales.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1772: Regele Gustav al III-lea impune o nouă constituție a Suediei, prin care instaureaza  pentru o scurta perioada un regim absolutist.

 

 

 

 

 

1798: S-a nascut Jules Michelet, istoric şi publicist francez, un mare prieten al Romaniei; (d.09.02.1874).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1810: Maresalul francez Jean-Baptiste Bernadotte, este ales  de către Riksdagul (Parlamentul) suedez, rege al  Suediei.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

1813: Tarul Alexandru l al Rusiei aprobă la Teplice proiectul de instituire a Eparhiei Chişinăului şi Hotinului, căreia i-au fost subordonate şi bisericile din aşa numita Ucraina Hănească, sau stepa Oceakovului, cu oraşele Ananiev, Tiraspol şi Odesa.

 

 

 

 

1818: A fost promulgat Codul de Legi al lui Caragea (”Legiuirea Caragea”), inspirat de Codul Civil austriac din 1811 şi de Codul lui Napoleon.

 

 

1831: Izbucnește in Statele Unite ale Americii o rascoala a a sclavilor  din Southampton County, in statul Virginia, condusă de Nat Turner.

 

 

 

Picture

 

 

Au fost uciși 55 de albi înainte ca poliția să inabuse revolta. Turner era un fanatic religios, care susținea că primea ordine de la Dumnezeu.

 

 

 

 

 

1856: S-a nascut  Constantin C. Bacalbaşa, publicist (“Bucureştii de altădată”); (d.05.02.1935).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1882: S-a născut omul de ştiinţă Augustin Maior, realizatorul primei instalaţii experimentale din lume de telefonie multiplă pe o linie reală, cu 5 căi, la o distanţă de 15 km, în anul 1907, înaintea brevetării sistemului de telefonie multiplă (1911) de către americanul C.O. Squier; (d.3 octombrie 1963).

În luna noiembrie 1905 a fost  angajat prin concurs  inginer la Stația Experimentală a Poștelor din Budapesta unde, în 1906, a reușit să transmită simultan, pe o singură linie telefonică de 15 km, 5 convorbiri fără ca semnalele să interfereze.

 

 

 

 

 

 

Fundamentele teoretice ale telefoniei multiple au fost publicate în 1907 în revista „Elektrotechnische Zeitschrift” și apoi, în 1914, în lucrarea „The use of High-Frequency Alternating Currents in Telegraphy, Telephony and for Power Transmission” publicată în revista “The Electrician”.

 

 

 

 

1885: A murit  Mihail Gheorghiade Obedenaru, medic şi diplomat român de carieră; s-a preocupat de economia, antropologia şi folclorul popoarelor de origine latină; (n.Bucuresti, Muntenia ,1839).

 

 

 

 

1897: A fost fondata prima fabrica de automobile, “Olds Motor Vehicle Company” – Oldsmobile.

 

 

 

 

 

 

 

 

1902: S-a născut la Galati, regizorul Paul Călinescu, pionier al cinematografiei româneşti instituţionalizate, autor al primelor filme de actualitati.

 

 

 

 

 

Primul  film pe care l-a  regizat a fost “România” (1934). A scris scenariul filmului “Titanic vals” (1964) – în colaborare cu Tudor Muşatesc; (m. 25 martie 2000, Bucuresti).

 

 

 

 

1905: S-a nascut Fritz Freleng, creator de filme de desene animate (Bugs Bunny, Daffy Duck, Pantera Roz); ( d.26 mai 1995).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1911: Faimoasa pictura  a lui  Leonardo da Vinci, Mona Lisa,  a fost furată din Muzeul Luvru din Paris, dar a fost  recuperată după două zile.

 

 

 

Fișier:Mona Lisa, by Leonardo da Vinci, from C2RMF retouched.jpg

 

 

 

 

 

1921:  S-a născut actorul de revistă Gioni Dimitriu.

 

 

 

 

 

A jucat în multe filme precum “Dragoste la zero grade” (1964), “Drumul oaselor” (1980) etc.; (m. 16 decembrie 2003).

 

 

 

 

1925: S-a născut Toma Caragiu unul dintre cei mai mari actori români, de origine aromana, cu activitate bogată în teatru, TV, film.

Unul dintre filmele sale de referinţă fiind “Actorul şi sălbaticii” (1975). (A murit  la  4 martie 1977, la marele cutrmur care a zguduit Romania).

 

 

 

 

 

 

 

1928: S-a nascut la Techirghiol, jud.Constanta, Jean Constatin, actor de comedie; şi-a câştigat o deosebită popularitate în teatrul de revistă şi prin apariţiile în emisiunile de divertisment TV (din filmografie“B.D. la munte şi la mare”, “Secretul lui Nemesis”, “Punctul zero”) .

 

 

 

 

 

 

 

 

In anul 2003, Consiliul Director al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România, i-a acordat o Clachetă de aur şi o medalie jubiliară « Magna cum Laudae », iar UNITER i-a acordat premiul special pentru teatru de revistă. A decedat la 26 mai 2010, Constanța.

 

 

 

 

1938: S-a nascut  Kenny Rogers, cunoscut actor şi cântăreţ american de muzică country.

 

 

 

 

 

 

 

 

1941: S-a nascut Ilinca Tomoroveanu, actrita romana de teatru si film, nepoata a poetului Octavian Goga.

 

 

 

 

 

  Din anul 2005 este director adjunct artistic al Teatrului Național „Ion Luca Caragiale”, unde își continuă și cariera de actor.

În 1990 a devenit membră a UNITER, iar din 1999 este membră în senatul UNITER.

A fost distinsă, în anul 2004, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor.

 

 

 

 

1942: Al Doilea Război Mondial – Drapelul nazist este instalat pe vârful muntelui Elbrus, in Caucazul sovietic.

 

 

 

 

 

 

1943: Sfârșitul bătăliei de la Kursk (începută la 5 iulie 1943), cea mai mare bătălie a blindatelor din istorie.

Armata germană a pierdut in confruntarea cu sovieticii peste 500.000 de militari.

 

 

 

 

 

1945: Regele Mihai I a somat guvernul dr. Petru Groza să demisioneze. În urma refuzului primit, a hotărât să nu mai semneze decretele de legi („greva regală”).

 

 

 

 

 

 

1947: Moare  Ettore Bugatti – celebru constructor francez de automobile de lux; (n.15 septembrie 1881).

 

 

 

 

 

 

 

 

1955: La ora 20.00 începe prima emisiune experimentală de televiziune în România.

 

 

 

 

1959 : Hawaii devine cel de-al 50-lea stat american.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1961: De la Galeria Națională din Londra a fost furat celebrul tablou al lui Goya, „Ducele de Wellington”. A fost recuperat în anul 1965.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1964: A murit liderul  comunist italian  Palmiro Togliatti; (n.26.03.1893).

 

 

 

 

1965: In  România  comunista este adoptată o noua Constituţie si este proclamată Republica Socialistă România.

 

 

 

 

 

1967: La Madrid se reuneşte, sub conducerea lui Horia Sima, “Congresul Legionar”.

 

 

 

1968:  La Bucureşti s-a desfăşurat un urias miting de protest împotriva ocupării Cehoslovaciei de către trupele a cinci state participante la Tratatul de la Varşovia (URSS, Polonia, RDG, Ungaria şi Bulgaria), la care participă peste 100.000 de cetăţeni ai Capitalei.

 

 

 

1968:  La Bucureşti s-a desfăşurat un urias miting de protest împotriva ocupării Cehoslovaciei - foto - historia.ro

 

 

România  condamnă public invazia  sovietica si trece la inarmarea populaţiei, ca raspuns la posibilele represalii sovietice.

 

 

 


 

 

1978: A avut loc inaugurarea oficială a Muzeului Colecţiilor de Artă din Bucureşti.

A fost constituit iniţial ca secţie a Muzeului Naţional de Artă al României, având ca scop reunirea tuturor colecţiilor de artă particulare devenite publice. 

 

 

 

 

 

A funcţionat până în 1986, fiind redeschis circuitului public la sfârşitul anului 2003 .

 

 

 

 

1980: S-a nascut Razvan Florea, primul înotator din România care a urcat pe podiumul olimpic, prin câstigarea medaliei de argint la Campionatele Europene din 2004.

 

 

 

 

 

 

 

1983: Liderul opoziţiei filipineze, Benigno Aquino, a fost asasinat la doar câteva minute după întoarcerea acasă din exilul  petrecut ultimii trei ani în SUA.

 

 

 

 

 

 A revenit în tara in ciuda ameninţărilor cu moartea primite.

 Aquino a fost cel mai temut adversar politic al dictatorului filipinez Ferdinand Marcos.

 

 

 

 

1991: Letonia îşi declară independenţa fata de Rusia.

 

 

 

 

 

 

 

 

1991: A încetat din viaţă Eugen Jebeleanu, academician, poet, publicist şi traducător român.

Membru al Academiei Române în 1955, membru titular din 1974; (n. 24 aprilie 1911).

 

 

 

 

2008: A murit la Palma de Majorca, in Spania, Iosif Constantin Drăgan, om de afaceri român stabilit în Italia; (n. 20 iunie 1917, Lugoj).

 

 

 

 

 

 

 

  A scris mai multe cărți, în general cu tematică istorică. A editat buletinul istoric „Noi tracii”. În anul 2005 a fost pe locul doi în topul celor mai bogați români, conform revistei Capital, cu o avere estimată la 850 de milioane de dolari.

Conform aceleiași reviste, în 2006 a urcat pe primul loc, cu circa 1,3 – 1,6 miliarde de dolari.

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

Sfantul Apostol Tadeu

 

 

 

 

 

Sfantul Apostol Tadeu

 

 

 

Sfantul Apostol Tadeu  a facut parte din cei saptezeci de Apostoli. Sfantul Tadeu a primit botezul de la Sfantul Ioan Botezatorul. Ajunge in Edesa, locul sau de nastere, dupa Invierea si Inaltarea Domnului.

 

Aici ii va darui lui Avgar, dupa fagaduinta Mantuitorului, Sfanta Mahrama. Avgar, sarutand acest chip nefacut de mana omeneasca, s-a vindecat de lepra, apoi a primit botezul.

In urma acestei minunate vindecari, poporul a lepadat credinta in idoli si s-a botezat. Asa s-a luminat cu Hristos, toata cetatea Edesei.

Sfantul Apostl Tadeu a predicat Evanghelia in Siria si Fenicia. A trecut la cele vesnice in Berit, cetate din Fenicia.

In anul 377, moastele sale au fost aduse in Constantinopol.

 

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

 

– Sfintei Mucenite Vasa, impreuna cu copiii ei: Teognie, Agapie si Pistos;
– Sfintei Teoclita, facatoarea de minuni.

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI  IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

http://www.youtube.com/watch?v=-QrOfuXmMHo

 

 

 
 
 
 
 
 

 

Bibliografie (surse):

  1. Crestin Ortodox.ro;

  2. Istoria md.;

  3. Istoricul zilei.com;

  4. Nediafax.ro;

  5. Wikipedia.ro;

  6. Vlada Afteni, Articol Vasile Alecsandri, biografie;

  7. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  8. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

21/08/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , ,

2 comentarii »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: