CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 20 AUGUST. VIDEO


 

 

 

20 august, istoricul zilei

 

 

 

 

14: Agrippa Postumus, fiul adoptiv al împăratului roman Augustus, este executat de gărzile sale  în circumstanțe misterioase.

 

 

 

 

 

 

 

 

Marcus Agrippa Postumus Iulius Cezar (26 iunie 12 BC – 20 august AD 14),   cunoscut sub numele de Agrippa Postumus,era fiul lui Marcus Agrippa Vipsanius și al Juliei. Bunicii materni erau împăratul roman Augustus și a doua sa soție a sa, Scribonia.

Născut după moartea tatălui său (de unde și numele), a fost adoptat de împăratul Augustus. Pentru o perioadă el a fost moștenitor al tronului lui Augustus, dar în circumstanțe neclare a fost arestat și exilat. În momentul mortii lui Augustus a fost executat de gărzile sale.

 

 

 

 

 

 535: A decedat Sfantul Mochta (în sursele latine Maucteus), ultimul ucenic supraviețuitor al Sf. Patrick, apostolul Irlandei.

 

 

 

 

 

636: Are loc bătălia de la Yarmouk,  in care  invadatorii arabi condusi  de Khalid ibn al-Walid,  infrang fortele Imperiului Bizantin si ocupa Siria şi Palestina , marcând primul mare val al cuceririlor musulmane si înaintarea rapidă a Islamului în afara peninsulei Arabia.

 

 

 

 

917: In lupta de la Acheloos, ţarul Simeon I al Bulgariei  infrange  decisiv o  armata bizantina.

 

 

 

 

  Simeon I

 

 

În  anul 917, o armată extrem de puternică bizantină, condusă de  Leon Phokas  cel Batran, fiul lui Nichifor Fokas, a  invadat Bulgaria, însoțit de marina bizantină aflata sub comanda lui Romanos Lekapenos, care a  atacat  porturile bulgare la Marea Neagră.

 In drum spre Mesembria (Nesebar), în asteptarea trupelor transportate pe mare, forțele lui  Phokas  au oprit lângă râul Acheloos,  moment in care  tarul  bulgar Simeon s-a  grăbit să-i  atacace de pe dealurile din apropiere în timp ce ei se odihneau.

În timpul bataliei  care a urmat si care  a fost  una dintre cele mai mari din istoria medievală, bulgarii au  distrus  complet oastea bizantina și au  ucis mulți dintre comandanții lor. Phokas a reușit să fugă în Mesembria.

Zeci de ani mai tarziu,  Leon Diaconul  scria că “grămezi de oase pot fi văzute astăzi la  raul Acheloos , unde armata a fugit rusinos “.

 

 

 

 

1000: Regele Stefan intemeiaza statul maghiar.  Ziua este sărbătorită ca zi națională în Ungaria.
Pe numele sau originar Vajk (considerat de unii istorici maghiari fiind un nume păgân turcic, iar de alții de origine slavonă), Stefan a proclamat  statutul de regat Ungariei, etimologia cuvantului avandu-si radacina in turca veche „on-ogour”(aproximativ sec. al VII-lea), traducandu-se prin „10 sageti”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ștefan I al Ungariei (în maghiară Szent István király „sfântul rege Ștefan”) (n. 969, cu numele de Vajk la Strigoniu (Esztergom) – d. 15 august 1038, Székesfehérvár (lat. Alba Regia), a fost  membru al Casei Arpadiene, fiul lui regelui Géza, care  începuse să   integreze Ungaria în Europa creștină occidentală.

Învățătorul tânărului Vajk a fost Adalbert, episcopul de Praga. El i-a influențat pe Géza (încă păgân) și pe Sarolt (provenită dintr-o familie creștină de rit bizantin), să treacă la crestinism, împreună cu copiii lor.

Vajk a fost botezat în 994 (sau cândva între 994 și 996) de acest episcop la Esztergom și a primit numele primului martir, Sfântul Ștefan.

Ștefan s-a căsătorit în 995 cu Ghizela de Bavaria, sora împăratului Henric al II-lea si a devenit rege al Ungariei după ce l-a învins unchiul său păgân Koppány, care de asemenea  pretindea tronul.

După consolidarea puterii lui ca principe, Ștefan a început creștinarea țării și l-a trimis pe călugărul benedictin Asztrik la Roma cu misiunea de a obține binecuvântarea Papei și coroana regală.

Conform tradiției, Papa Silvestru al II-lea i-ar fi trimis o coroană de aur cu nestemate, iar în ianuarie 1001 o scrisoare de binecuvântare, prin care îl recunoștea oficial ca rege creștin al Ungariei.

„Sfânta coroană a Ungariei”, cunoscută drept Coroana Sfântului Ștefan, este o lucrare artistică realizată ulterior, în mai multe faze, în secolele XI-XIII.

Tot Papa Silvestru i-a dat celui pe care ungurii aveau să-l numească Sfântul Ştefan, puteri depline.

Fostul print păgân Vajk a poruncit ca supuşii săi să plătească o taxă Bisericii, iar la fiecare zece sate să se construiască o biserică şi să fie întreţinut un preot care să slujească în noul lăcaş.

Tot el a donat domenii episcopatelor şi mănăstirilor şi a interzis căsătoriile între ungurii creştinaţi şi cei care mai practicau religia lor originară.

Au fost chemaţi călugări străini care să predea latina şi să-i înveţe pe unguri agricultura, iar  ungurii au abandonat alfabetul scrierii lor originare, compus din caractere asemănătoare runelor, şi au adoptat grafia latină. 

Stefan  a initiat reforme radicale pentru a moderniza a Ungaria dupa modelul occidental. Țara a trecut la utilizarea in documentele oficiale a limbii latine.

De fapt, latina a fost limbă oficială în teritoriile locuite de unguri din perioada Sfântului Ştefan până în anul 1844.

Este venerat ca sfânt în Biserica Catolică și în Biserica Ortodoxă.

 

 

 

 

1083: Primul rege al Ungariei, Ștefan I, a fost canonizat sfant de papa Grigore al VII-lea.

 

 

 

 

 

1153 : Moare Sfântul Bernard de Clairvaux; a fost canonizat oficial la 18.01.1174 (n. 1090).

 

 

 

 

 Sfântul Bernard de Clairvaux

 

 

 

 

În anul 1115, Bernard de Clairvaux fondează celebra mănăstire cisterciană Clairvaux, în Burgundia, pe care o va conduce timp de aproape patru decenii .

În calitate de abate de Clairvaux, Bernard a întemeiat șaizeci și opt de mănăstiri-fiice  (dependente de spiritualitatea abației-mamă), răspândite pe întreg cuprinsul Europei.

El a făcut să fie în mod oficial recunoscut  în 1128 Ordinul Templierilor, organizație al cărei inspirator a fost.

Tot el  avut o contribuție importantă în aplanarea crizei provocată de Schisma papală din anul 1130.

 

 

 

 

 

1308: Papa Clement al V- lea il absolva de acuzatia de erezie pe Jacques de Molay, ultimul Mare Maestru al Cavalerilor Templieri, care fusese ars pe rug.

 

 

  Jacques de Molay,  născut între 1244 și 1249 și mort la 18 martie 1314, a fost  ultimul  Mare Maestru al Ordinului Templului.
  In 1307 a fost arestat la Paris la ordinele regelui Filip cel Frumos, care a acuzat templierii de erezie și a practicilor obscene.   În urma unui proces neechitabil, Jacques de Molay ars pe rug in  martie 1314 .

Sfârșitul dramatic al Jacques de Molay a inspirat legende și ficțiuni mai ales în jurul  blestemului  pe care l-ar fi lansat împotriva Filip cel Frumos si a papei Clement al V-lea.  

 

 

 

 

1470: A avut loc Bătălia de la Lipnic între Ştefan III-lea (Ştefan cel Mare) al Moldovei şi tătari.

 

 

 

 

Ştefan III-lea (Ştefan cel Mare), domn al Moldovei (1457-1504)

 

Prevăzînd că va avea în curînd de luptat cu turcii, Ştefan voia să aibă în Muntenia (Valahia) un domn prieten, în locul vasalului otomanilor, Radu cel Frumos, şi de asemenea să încheie tratate de alianţă cu alţi vecini.

Domnul moldovean  a început ostilităţile împotriva lui Radu cel Frumos prin incursiunea din februarie 1470 in Muntenia, cînd a prădat şi ars Brăila (la 27 februarie, în „marţea brînzei”), Oraşul de Floci şi  judeţul Ialomiţa.
Reacţia turcilor a venit prin intermediul tătarilor Hoardei de Aur (aliaţii lor), care au năvălit peste Nistru şi au început să prade.

La 20 august 1470 (după alte surse 20 august 1469), a avut loc Bătălia de lîngă satul Lipnic (Lipinţi) pe Nistru, între o oaste a domnului Ştefan cel Mare al Moldovei şi invadatorii tătari.
Oştirea moldoveana , condusa de Ştefan cel Mare, urmărindu-i pe tătari, îi surprind în dumbrava de la Lipnic şi castiga o strălucită victorie, pricinuindu-le pierderi grele.

Fiul și fratele (Eminec),ai Hanului Mamak au fost luați prizonieri si eliberaţi robii capturaţi de tătari şi redobandite prăzile jefuite de acestia.
După obținerea victoriei, Ștefan „a cunoscut că ajutoriu nu de aiurea i-au fost, ci numai de la Dumnezeu și Preacurata Maica Sa” (Grigore Ureche).

Cronicarul polonez Jan Długosz, afirmă că după bătălie Hanul Mamak i-a trimis la Ștefan cel Mare 100 de soli pentru a cere, cu cele mai grozave amenințări, eliberarea fiului de han aflat captiv la moldoveni.

Ștefan cel Mare, ca răspuns, a dispus ca fiul hanului să fie spintecat în patru  în fața solilor.
Apoi, 99 din cei 100 de soli au fost trași în țeapă.
Ultimului sol tătar rămas în viață i s-a tăiat nasul, fiind trimis înapoi la Mamak pentru a povesti ce a văzut.
Eminec, fratele Hanului Mamak, a reușit să fugă din Cetatea Albă, unde era ținut închis.

 

Stema lui Ştefan III-lea (Ştefan cel Mare), domn al Moldovei

Stema lui Ştefan III-lea (Ştefan cel Mare), domn al Moldovei

 Mamak Han nu a mai organizat un nou atac împotriva Moldovei, iar Stefan a luat măsuri pentru a proteja frontiera de est a tarii, întărind cetățile Orhei și Tighina și  construind cetatea Soroca, completând astfel linia  de aparare de-a lungul râului Nistru 

 

 

 

 

1561: S-a nascut Jacopo Peri, compozitor italian, autorul primelor opere, „Dafne”, cca.1597 şi, de asemenea, „Euridice” (1600). 

 

 

 

 

A  decedat la 12 august 1633.

 

 

 

 

 

 

1741: Exploratorul danez  Jonas Vitus Behring, aflat in serviciul Rusiei, a descoperit Alaska.

Acest teritoriu  avea sa devina cel de-al 49-lea stat american în anul 1959.

 

 

 

Image from www.bagetorel.ru

 

Jonas Vitus Behring

 

 

Este cunoscut pentru cele două explorări ale coastei de nord-est a continentului asiatic, iar de acolo pe coasta de vest a continentului nord-american.

 Dupa moartea sa,  Stramtoarea Bering, Marea Bering, Insula Bering,  Ghetarul Bering, au primit numele sau.

 

 

 

 

 

1749: A început domnia fanariotă a lui Constantin Racoviţă în Moldova.

Constantin Racoviță, a fost domn în Moldova: 31 august 1749 – 3 iulie 1753 și c. 29 februarie 1756 – 14 martie 1757 și în Țara Românească: iulie 1753 – c. 28 februarie 1756 și 9 martie 1763 – 28 ianuarie/8 februarie 1764.

Era fiul lui Mihai Racoviță, iar tronul l-a câștigat cu ajutorul grecilor, care i-au fost și tovarăși de domnie, întocmai ca și tatălui său. Birurile apăsătoare ale nesătulului domn și abuzurile grecilor, au provocat o mișcare de nemulțumire, dar fără efect durabil.

A murit la București în 1764, in urma unui ospăț prea îmbelșugat.

 

 

 

 

1779:  S-a născut chimistul şi mineralogul  suedez Jöns Jakob Berzelius, unul dintre creatorii chimiei moderne; a introdus notaţia elementelor chimice prin simboluri; (m. 7 august 1848).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1827 : S-a născut compozitorul şi dirijorul austriac Josef Strauss; (m. 22 iulie 1870).

 

 

Josef Strauss

 

 

 

 
S-a născut în Viena,fiind  fiul lui Johann Strauss I și al Mariei Anna Streim, fratele lui Johann Strauss și al lui Eduard Strauss. Tatăl său îl vrut să aleagă o carieră în armată austriaca.

  A studiat muzica cu Franz Dolleschal si a invatat sa cante la vioara cu Franz Anton Ries.
S-a format ca inginer și a lucrat pentru orașul Viena ca inginer și designer  și a publicat două manuale pe teme matematice.  

Strauss a dovedit un talent multilateral si ca artist, pictor, poet, dramaturg, cântăreț, compozitor și inventator.

A scris mai multe valsuri, printre care: SphärenKlänge (muzica sferelor), Delirien,Transaktionen, Mein Lebenslauf ist Lieb und Lust   și Dorfschwalben aus Österreich ,   faimoasa Pizzicato Polka scrsa impreuna cu fratele său Johann, cadriluri, și alte piese muzicale de dans.  

În timpul unui turneu în Polonia în 1870, el a căzut inconștient in timpul unui spectacol și sa lovit la cap. Soția lui la adus înapoi acasă la Viena, la Hirschenhaus, unde a murit la 22 iulie 1870.   Au existat zvonuri că a fost bătut de soldați ruși beți după ce el ar fi refuzat să cante pentru ei o noapte.

Cauza decesului nu a fost stabilită, pentru ca văduva lui a interzis sa se faca o autopsie. Mormantul sau se afla la Viena in Cimitirul Central,  alături de mama lui Anna.  

 

 

 

 

1833: S-a născut scriitorul Vasile Pogor, om politic, publicist şi poet român, membru fondator al “Societăţii Junimea”; (m. 1906).

 

 

 

 

 

 

A  îndeplinit în mai multe rânduri funcția de primar al municipiului Iasi.

 

 

 

1847: S-a nascut marele romancier polonez Bolesław Prus; (d. 19 mai 1912).

 

 

 

 

 

  Numele sau  era Aleksander Glowacki si a fost cea mai importantă figură a literaturii poloneze a secolului al XIX-lea .

A scris  4 romane mai importante: Avanpostul (1886), Păpușa (1889), Femeia nouă (1893) și Faraonul (1896).

 

 

 

 

 

1860: S-a nascut Raymond Poincaré, politician francez, al nouălea preşedinte al Republicii (1913-1920); (d. 15 octombrie 1934).

 

 

 

 

 

 

 

Era văr primar cu matematicianul Henri Poincaré.

 

 

 

 

 

1833: S-a născut Benjamin Harrison,  cel de-al douăzeci şi treilea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, între 1889 şi 1893; (m. 13 martie 1901).

 

 

 

 

Benjamin Harrison

 

 

 

 

 

1856: A fost inaugurata actuala sala a Teatrului Mare (Bolsoi) din Moscova, cu peste 2000 de locuri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1858: Charles Darwin publica Teoria evoluției prin selecție naturală în revista Proceedings of the Linnean Society of London.

În anul 1858, Darwin primise  o scrisoare din partea naturalistului Alfred Russel Wallace. Observațiile pe care acesta le formulase, călătorind prin America de Nord, referitoare la ereditate și transformarea proprietăților printre specii, l-au facut  pe Darwin să grăbească finalizarea teoriei evoluției.

Câteva luni mai târziu, atât Alfred Russell Wallace cât și Chales Darwin s-au prezientat  la Linnean Society pentru atestarea Teoriei evoluției.

Consiliul acestei societati a decis asupra întâietății formulării teoriei și astfel Charles Darwin a fost  considerat părintele Teoriei evoluției.

 

 

 

 

 

 

 

Charles Darwin (n. 12 februarie 1809  – d. 19 aprilie 1882 ) este cel mai celebru naturalist britanic, geolog, biolog și autor de cărți, fondatorul teoriei referitoare la evoluția speciilor (teoria evoluționistă).

 

 

 

 

1864 : S-a născut Ionel I.C.Brătianu, preşedinte al Partidului Naţional Liberal, de mai multe ori ministru şi prim-ministru (m. 1927), membru de onoare al Academiei Române; (m. 24 noiembrie 1927).

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

 

1868: Preşedintele Andrew Johnson  al S.U.A., declara  oficial  incheierea Razboiului dintre Nord si Sud.

 
 
 
 
 
 
 

 

 

1870: S-a născut fiica regelui Carol I şi al reginei Elisabeta, Maria, singurul copil al familiei regale.

 

 

 
 
 
 
 
 

 

A  încetat din viaţă in urma imbolnavirii  de scarlatină la vârsta de 3 ani.

 

1872: A încetat din viaţă scriitorul Dimitrie Bolintineanu, participant la revoluţia de la 1848 (“Manoil. Roman naţional”, “Elena. Roman original de datine politico-filosofic”); (n.14.01.1819 sau 1925 dupa alte surse,la Bolintin-Vale).

 

 

 

 

 

 

1873: S-a născut medicul internist şi balneolog Anibal Theohari; a pus bazele balneologiei moderne în ţara noastră; (m. 5 februarie 1933).

 

 

 

1884: A aparut importantul  cotidian romanesc , “Universul”. Primul director: Luigi Cazzavillan.

 

 

 

 

 

 

 

1885: S-a nascut  Dino Campana, poet italian a carui lirica  vizionară a influenţat poezia ermetică interbelică ; (“Canti orfici”);  (d. 1 ianuarie 1932).

 

 

 

 

 

 

1892: S-a nascut  Octav Onicescu, matematician, membru al Academiei Române, membru al Uniunii interbalcanice a matematicienilor.

 

 

 

 

 

A fost  împreună cu Gh. Mihoc, creatorul şcolii matematice româneşti de teoria probabilităţilor şi statistică matematică; (d.19.08.1983).

 

 

 

 

1900:  A murit  G. Dem. Teodorescu, folclorist, autorul celei mai importante colectii de folclor românesc, ”Poezii populare române”; (n. 25.08.1849).

 

 

 

1901: S-a născut poetul Salvatore Quasimodo, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1959, autorul operelor “Ape şi pământuri” şi “Pământul neasemuit”; (m. 14 iunie 1968).

 

 

 

 

 

 

1910 : A încetat din viaţă medicul Nicolae Manolescu, , întemeietorul şcolii româneşti de oftalmologie ; (n. 1850).

 

 

 

 

 

 

1913: S-a nascut  Roger Wolcott Sperry, neurobiolog american, laureat împreună cu D. Hubel şi T. Wiesel, al Premiului Nobel pentru Medicină pe anul 1981 ; a stabilit că emisferele creierului au funcţii diferite;(d.17.04.1944).

 

 

 

 

1914: A încetat din viaţă Papa Pius al X-lea (Giuseppe Melchiorre Sarto), a fost Papă din 1903 până în 1914; (n. 2 iunie 1835).

 

 

 

 

Papa Pius al X-lea

 

 

 

 

 

 

1917: A murit Johann Friedrich Wilhelm Adolf von Baeyer, chimist german, laureat al Premiului Nobel (n. 1835).

 

 

 

 

 

1920: S-a născut Zoe Dumitrescu – Buşulenga, personalitate a culturii române, cu o prolifică activitate de cercetător, critic şi istoric literar, eseist, filozof al culturii şi pedagog român, membru al Academiei Romane. 

 

 

 

 

 

 

 

După 1989 a ales viata monahală la Mănăstirea Văratec, avand numele de Maica Benedicta; (d. 5 mai 2006, Mănăstirea Văratec, Neamt).

 

 

 

 

 

1921: S-a nascut la Belea de Sus, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor, astăzi în Republica Macedonia, Zaharia Pană (cunoscut și sub numele de Zahu Pană) , publicist si poet de origine aromână  intemeietor al ziarului “Cuvantul Romanesc”, detinut politic in inchisorile comuniste  din Romania; (d. 11 martie 2001, New York, SUA).

A reușit să emigreze în Statele Unite cu ajutorul unei rude a soției sale, stabilindu-se la New York, unde a fost ales președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici. Zahu

Pană a desfășurat o intensă activitate jurnalistică la câteva publicații de limba română.

 

 

 

 

 

 

 

În 1982 publică la Editura „Cuvântul Românesc” lucrarea „Poezii din închisori”, o culegere antologică din opera lirică a peste 50 de poeți cunoscuți și anonimi, iar în 1989, cartea lui de poezii originale, „Cu acul pe săpun”.

 

 

 

 

 

 

 

1923:  A încetat din viaţă compozitorul Alexis Catargi; (n.17 septembrie 1876).

 

 

 

 

1938 : S-a nascut Jean-Loup Chretien, primul cosmonaut francez (astronaut al misiunii STS-86).

 

 

 

 

 

 

 

 

1940:  Lev Troţki (Lev Davidovici Bronstein),  figură proeminentă a revoluţiei din 1905 – 1907 şi a celei bolsevice din 1917, creatorul Armatei Roşii şi tovarăş al lui Lenin în revoluţia bolşevică din Rusia, refugiat in Mexic in timpul terorii staliniste, este ranit grav  la ordinul lui Stalin, de către agentul Moscovei, Ramon Mercader si moare a doua zi ; (n.7 noiembrie 1879, stil nou)

 

 

 

 

 

 Lev Troţki

 

 

 

Este autorul volumelor „Revoluţia trădată” şi „Stalin”, ambele lucrări antistaliniste ; (n.26.10.1879). .

 

1940: Prim-ministrul britanic Winston Churchill ține al patrulea din faimoasele sale discursuri din timpul războiului, care conținea  fraza: „Niciodată atâția oameni nu au datorat atât de mult unui număr atât de mic de semeni ai lor”, referindu-se la piloții din Royal Air Force.

 

 

 

 

 

Foto: Winston Churchill

 

 

1941: Începe asediul german asupra oraşului Leningrad.

Mii de oameni au murit de foame; între ianuarie şi februarie 1942 s-au numărat peste 20.000 de victime. Cei care nu mureau de foame, frig sau diverse boli, fie mureau din cauza oboselii, fie înnebuneau.

Orasul a fost complet eliberat de sub asediul german abia la 27 ianuarie 1944, după ce mai mult de un milion de oameni pieriseră.

 

 

 

 

1941: S-a nascut Slobodan Milosevici, fostul presedinte al Serbiei si Muntenegrului, fost  presedinte al fostei Republici Iugoslavia, în 1992.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lui i se atribuie responsabilitatea pentru izbucnirea conflictului din Kosovo si pentru bombardamentele NATO asupra Iugoslaviei; La 12.02.2002, a început, la Haga, procesul fostului presedinte iugoslav; a murit in celula sa la 11 martie 2006, procesul pierzandu-si astfel obiectul.

 

 

 

 

 

 

1944: S-a nascut  Rajiv Gandhi, prim ministru al Indiei (1984-1991); (d. 21.05.1991).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1944: Al Doilea Război Mondial: Începe Bătălia pentru România cu o ofensivă majoră a Uniunii Sovietice.

După 23 august, România va ieși din război de partea Axei și va trece de partea Aliaților.

 

 

 

 

1945: S-a nascut  Cristian Gaţu, unul dintre cei mai mari handbalisti români … si  o poveste .

 

 

 

 

 

 

 

A făcut parte din lotul echipei naționale de handbal a României, care a fost medaliată cu argint olimpic la Montreal 1976 și cu bronz olimpic la München 1972.

La data de 14 septembrie 2007, colonelul în retragere din Ministerul Apărării Naționale, Cristian Gațu, a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu o stea), în retragere.

Cristian Gațu a fost președintele Federației române de handbal timp de 18 ani (1996-2014

 

 

 

 

1948 : S-a nascut  Robert Plant, fost membru al  legendarului grup  pop “Led Zeppelin”, vocalist si  compozitor.

 

 

 

 

 

 

 

1968: Armatele pactului de la Varșovia (cu exceptia Romaniei), au invadat Cehoslovacia, punând capăt perioadei de liberalizare a regimului comunist din aceasta tara, cunoscută sub numele de “Primăvara de la Praga”.

 

 

 

 

 

 

 1968: Pe poarta uzinei de la Colibaşi (Piteşti) a ieşit primul autoturism românesc, Dacia 1100.

 

 

 

 

 

 

 

1980: A murit  cantaretul franco-american Joseph Ira Dassin , mai cunoscut sub numele Joe Dassin.

Joe s-a născut  in  New York la 5 noiembrie 1938 , tatăl său fiind regizorul american Jules Dassin, iar mama sa era violonista maghiară Béatrice Launer.

 

 

 

 

 

 

 

 A copilărit la New York și Los Angeles. După ce tatăl său a fost trecut pe lista neagră a Hollywoodului în anii 1950, s-a mutat cu familia în Europa.

 

 

 

 1981: Intră în vigoare acordul de încetare a atacurilor irakiene împotriva Iranului.

Conflictul s-a soldat cu 300.000 de morţi în rîndul irakienilor.

 

 

 

 

1987: S-a nascut gimnasta romana  Catalina Ponor, campioana olimpica la Atena; (n. la Constanta).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1991: Parlamentul eston a proclamat independenţa de stat a Estoniei,  recunoscută de URSS la 6.09.1991.

 

 

 

 

 

 

 

Statul independent Estonia fusese cotropit de URSS la 6 august 1940, anexat, si transformat in republica sovietica.

 

 

 

 

1999: In  Iugoslavia a început conflictul din provincia Kosovo, locuita in mare  majoritate de etnici albanezi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20 august este:

 

 

 

In Ungaria:  Sarbatoare nationala – Sfântul Stefan (sanctificarea primului rege al Ungariei, Stefan, supranumit Cel Sfânt).

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Sfantul Proroc Samuel

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Proroc Samuel

 

 

 

 

Sfantul Proroc Samuel a trait cu 1000 de ani inainte de Intruparea Domnului. Fiu al lui Elcana si al prorocitei Ana, a fost ultimul judecator al evreilor.

Precizam ca s-a nascut in perioada cand poporul evreu era condus de judecatori.

A fost rod al rugaciunii parintilor sai. Acesta este motivul pentru care Ana l-a dus pe Samuel la templul Domnului, cand acesta a implinit varsta de trei ani.

Locuind langa Chivotul Legii, Samuel a avut la varsta de 12 ani o descoperire de la Dumnezeu despre pedepsele ce aveau sa cada asupra casei marelui preot Eli din pricina depravarii si desfraului fiilor acestuia: Ofni si Fineea. Descoperirea s-a implinit in curand, caci filistinii i-au robit pe israeliti si i-au ucis pe fiii lui Eli si au luat cu ei Chivotul Legii.

Eli, marele preot, a murit in momentul in care a auzit de pierderea Chvotului Legii si a celor doi fii ai sai.

Vreme de 20 de ani, poporul lui Israel a ramas rob la filisteni. Dupa aceasta perioada, Dumnezeu l-a trimis pe Samuel inaintea poporului ca sa ii predice pocainta.

Poporul s-a pocait, a lepadat idolii filistenilor si au inceput a umbla in caile Domnului, recunoscand in Samuel pe prorocul, preotul si judecatorul lui Dumnezeu. Filistenii au mai pornit razboi, dar acum, sub conducerea lui Samuel, a biruit Israel.

Cand Samuel a ajuns la batranete, poporul i-a cerut sa le puna un rege care sa ramana in urma lui. In zadar a incercat Samuel sa le arate ca Dumnezeu este regele lor.

Desi refuza o vreme sa faca acest lucru, il va unge rege pe Saul dupa o descoperire dumnezeiasca. Din cauza unor fapte pacatoase, Samuel povatuit de Dumnezeu, il va unge rege pe David.

 

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

 

– Sfintilor treizeci si sapte de mucenici, care au marturisit in Vizia Traciei;
– Sfintilor Mucenici Sever si Memnon Chendirionul;
– Sfantului Mucenic Luchie, sfetnicul;
– Sfintilor Mucenici Iliodor si Soda.

 

 

 

 

 

 

VIDO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=juB0dkuVgFo

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 1. Crestin Ortodox

 2. Istoria md;

 3. Istoricul zilei.com

 4. Mediafax.ro;

 5. wikipedia.org

 

20/08/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

3 comentarii »

 1. Reblogged this on Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de munteanioan | 20/08/2016 | Răspunde

 2. MULTUMESC

  Apreciază

  Comentariu de SECRIERU IOAN | 20/08/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: