CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 19 AUGUST. VIDEO


 
 
 
 
 

 

 

 

 

19 august, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

  43 I.I.Hr.: Gaius Julius Caesar Octavianus, cunoscut mai târziu ca Augustus, obligă Senatul roman sa-l aleagă Consul.

 

 

 

 

 

Anul 14 e.n.: A murit Gaius Julius Caesar Octavianus Augustus, primul împarat roman (27 î.e.n. – 14) .

Augustus Octavianus Caesar (n. 23 septembrie 63 î.Hr., Roma — d. 19 august 14 d.Hr., Nola),   a fost primul Împărat Roman.

Deși a păstrat în aparenta  Republica Romana, insa a condus ca un dictator pentru mai mult de 40 de ani. A încheiat un secol de războaie civile și a adus o eră de pace, prosperitate și măreție imperială. Este cunoscut de istorici cu titlul de Augustus, pe care l-a luat în 27 î.Hr..

 

 

 

232:  S-a nascut imparatul roman Marcus Aurelius Probus.

A urcat pe tronul imperial  in anul 276 si a domnit pana in anul 282.

 

 

 

 

Originar din Sirmium, Pannonia, fiu al unui tribun, Probus și-a început cariera militară de foarte tânăr. Ca soldat, s-a făcut remarcat sub împărații Valerian, Aurelian și Tacit.

În anul morții lui Tacit, 276, Probus a fost numit comandantul militar al „Orientului”, iar soldații l-au proclamat împărat imediat după moartea lui Tacit.

Florianus, care se considera îndreptățit pentru succesiunea la tron, a fost asasinat de propriii soldați după o campanie militară nedecisivă. Probus s-a mutat în Occident, a învins goții, dobândind titlul onorific Gothicus (280), iar poziția i-a fost ratificată de Senat.

 În timpul domniei sale, frontiera Rin și Dunăre a fost consolidată după războaie cu succes împotriva  triburilor germanice ale  goților, alamanilor, francilor, burgunzilor și vandalilor, in urma carora a  restabilit securitatea la frontiere.

Cele mai importante dintre operațiunilor sale militare  au fost  îndreptate spre eliberarea Galiei de invadatorii germanici si i-au adus lui Probus  titlurile onorifice Gothicus Maximus și Germanicus Maximus.

In anul 282,  Marcus Aurelius Carus, comandantul Gărzii pretoriene, a fost proclamat împărat, iar Probus a trimis  trupe împotriva     uzurpatorului, dar acestea au trecut de partea lui Carus.

La aflarea acestei vesti, Probus a fost asasinat de propriii soldați.

 

 

 

 

 

947: Moare liderul rebel  Abu Yazid (n. 873)

Abū Yazid ibn Mukhallad Kayrād al-Nukkari, a fost un berber din tribul Banu Ifran, care a condus o revoltă împotriva Califatul Fatimid în Ifriqiya (Tunisia de azi și in estul Algeriei) începând cu anul 944. Abū Yazid a cucerit Kairouan pentru un timp, dar în cele din urmă a fost respins  și ulterior învins de califul fatimid  al-Mansur Billah.

 

 

 

 

 

 

1316: Regele  Ungariei, Carol Robert d’Anjou acordă Clujului  statutul de oraș și-l scoate din statutul de  posesiune a Episcopiei Catolice de Alba Iulia.

Regele maghiar  a răspuns unei solicitări a  comitelui clujean Stark și a acordat așezării statutul de oraș (civitas).

Clujenii obțin dreptul de a-și alege liberi judele (villicum), cu putere de a judeca pricinile între ei, în afară de omucideri, care se judecau împreună de către judele orășenesc și judele regesc.

Locuitorii Clujului erauobligați să-și plătească impozitele anual, de ziua sfântului Martin, și să pună la dispoziția regelui câte un ostaș bine echipat la fiecare 60 de gospodării.

Împăratul romano-german Sigismund de Luxemburg, devenit si rege al Ungariei, a extins în anul 1405 privilegiile clujenilor, care au primit  dreptul de a-și întări și înconjura orașul cu ziduri, de a ridica turnuri și metereze, de a le înconjura cu șanțuri, de a-și alege pe lângă judele orășenesc 12 jurați drept consilieri.

 

 

 

 

 

Treptat, Clujul a devenit un important centru de  producție și schimb  de mărfuri, care cuprindea o suprafață de circa 45 de hectare

 

 

 

 

 

1646: S-a nascut John Flamsteed, primul astronom regal englez, cel care a organizat Observatorul din Greenwich şi a alcătuit primul mare catalog modern al stelelor, în care erau notate peste 3 000 de poziţii ale astrelor; (d.31.12.1719).

 

 


1662: A murit Blaise Pascal, personalitate enciclopedică, filosof şi scriitor francez, deschizător de drumuri în fizică şi matematică; a scris una dintre cărţile fundamentale de apologetică creştină: “Cugetări”; (n. 19.06.1623) .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1745: S-a nascut  Johann Gottlieb Gahn, mineralog şi chimist suedez, descoperitorul  manganului; (d. 1818).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A descoperit  in 1770 ca oasele contin fosfor, iar in 1774 a reusit sa izoleze  manganul metalic, prin reducerea dioxidului de magneziu.

 

 

 

 

1780: S-a nascut Pierre Jean de Béranger, poet şi şansonetist francez ale cărui cântece s-au bucurat de o mare popularitate în epocă; (d.16.07.1857).

 

 

 

 
 1792: Armatele prusace au  invadat Franţa revoluţionară.

 

 

 

 

1800: S-a nascut  Iacob Cristian Stanislav Cihac, medicul german, care  a organizat Serviciului sanitar militar din Moldova.

Tot el a  înfiintat, impreuna cu Mihai Zotta, “Societatea de medici si naturalisti din Iasi”; (d. 1888).

 

 

 

 

 

1819: A încetat din viaţă inventatorul scoţian James Watt, cel care a adus îmbunătăţiri motorului cu aburi , moment important in revolutia industriala.

 

 

 

 

 

 

James Watt ( n. 1736 la  Greenock in Scotia ).

 

 

 

 

 

 

1822: A încetat din viaţă matematicianul şi astronomul francez Jean Baptiste Joseph Delambre; (n. 1749).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ca matematician, s-a distins prin calculele efectuate cu ocazia măsurării meridianului terestru, operație încredințată de către Academia din Paris. Pentru aceasta, împreună cu Pierre Méchain, Delambre a măsurat arcul de meridian dintre Dunkerque și Barcelona.

Lucrarea a fost întreruptă de evenimentele din cadrul Revoluției franceze și a fost reluată în 1799.

Un  merit al lui Delambre îl constituie introducerea sistemului metric în Franța în 1791.

În 1786, el a prezentat, la Academia de Științe, o dare de seamă privind observarea tranzitul lui Mercur în fața Soarelui, din 4 mai 1786.

În ceea ce privește măsura unghiurilor, a introdus diviziunea zecimală a acestora.

Ca astronom, a contribuit la perfecționarea tabelelor astronomice, a determinat traiectoria lui Uranus (descoperit recent de William Herschel), a lui Jupiter și Saturn și a stabilit formule speciale pentru verificarea legilor Sistemului solar. De asemenea a scris și o istorie a astronomiei.

 

 

 

 

1828: S-a nascut Ioan Raţiu, om politic din Transilvania, preşedinte al Partidului Naţional Român; (d.4  decembrie 1902).

 

 

 

 

 

1830: S-a nascut Julius Lothar Meyer, chimist german cu  contribuţii importante in  clasificarea elementelor chimice (d. 11.04.1895).

 

 

 

 

1856: Americanul  Gail Borden jr. ( 1801 – 1874), primeste brevetul  pentru inventarea  laptelui condensat.

 

 

 

 

 Thumbnail of Gail Borden

 

UNITED STATES PATENT OFFICE.

GAIL BORDEN, JR., OF BROOKLYN, NEW YORK.

IMPROVEMENT IN CONCENTRATION OF MILK.


Specification forming part of Letters Patent No. 15,553, dated August 19, 1856.


To all whom it may concern:

Be it known that I, GAIL BORDEN, Jr., of the city of Brooklyn, in the county of Kings, State of New York, have discovered and invented a new and useful Process and Improvement for the Concentration and Preservation of Milk; and I do hereby declare that the following is a full, clear, and exact description of the same, reference being had to thc annexed drawing, said drawing being a vertical view of the apparatus and forming a part of this specification, except the vessel marked D, which does not pertain to this application. To enable others skilled in the art to make and use my invention, I herein describe its nature, office, and construction.

 

 

 

Condensed Milk - Patent 15,553 Diagram

 

 

 

 

1858: Reprezentantii celor şapte puteri (Marea Britanie, Franta, Austria, Prusia, Rusia, Turcia, Regatul Sardiniei), au semnat Convenţia de la Paris, potrivit căreia cele două ţări române urmau să poarte numele de Principatele Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti (fiecare cu domn, guvern şi adunare legiuitoare proprii), rămânând sub suzeranitatea Porţii. Convenţia a devenit legea fundamentală a ţării şi a rămas în vigoare până în 1864.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1881: S-a născut genialul compozitor român George Enescu.

 

 

 

 

George Enescu, compozitor, violonist, pedagog, pianist şi dirijor român, imagine preluată de pe revistafelicia.ro

 

 

 

 

 

George Enescu (n. 19 august 1881, Liveni, Botoșani – d. 4 mai 1955, Paris), a fost un compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor, considerat pe bună dreptate cel mai mare muzician român.

Între anii 1888-1894 studiază la Conservatorul din Viena. Se încadrează rapid în viața muzicală a Vienei, concertele sale în care interpretează compoziții de Johannes Brahms, Pablo de Sarasate, Henri Vieuxtemps, Felix Mendelssohn-Bartholdy, entuziasmînd presa și publicul, deși avea doar 12 ani.

După absolvirea Conservatorului din Viena cu medalia de argint, își continuă studiile la Conservatorul din Paris (1895-1899) sub îndrumarea lui Martin Pierre Marsick (vioară), André Gédalge (contrapunct), Jules Massenet și Gabriel Fauré (compoziție).

În ziua de 6 februarie 1898 își face debutul în calitate de compozitor în cadrul Concertelor Colonne din Paris cu Suita simfonică Poema Română, op. 1.

Tot atunci, în același an, începe să dea lecții de vioară la București și să dea recitaluri de vioară. Admirat de Regina Elisabeta a României (Carmen Sylva) era deseori invitat să execute piese pentru vioară în Castelul Peleș din Sinaia.

Enescu a pus pe muzică cîteva dintre poemele reginei Carmen Sylva, dînd naștere mai multor lieduri în limba germană ale compozitorului.

Din primii ani ai secolului XX datează compozițiile sale mai cunoscute, cum sunt cele două Rapsodii Române (1901-1902), Suita Nr. 1 pentru orchestră (1903), prima sa Simfonie (1905), Șapte cîntece pe versuri de Clément Marot (1908).

Activitatea sa muzicală alternează între București și Paris, întreprinde turnee în mai multe țări europene, avînd parteneri prestigioși ca Alfredo Casella, Louis Fournier.

În timpul Primului război mondial rămîne în București. Dirijează Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven (pentru prima dată în audiție integrală în România), compoziții de Claude Debussy, precum și creațiile proprii: Simfonia Nr. 2 (1913), Suita pentru orchestră Nr. 2 (1915).

 

 

 

 

 

 

 

În același an are loc prima ediție a concursului de compoziție „George Enescu”, în cadrul căruia compozitorul oferea cîștigătorilor, din veniturile sale proprii, sume de bani generoase, precum și șansa interpretării acestor piese în concerte.

După război își continuă activitatea împărțită între România și Franța. De neuitat au rămas interpretările sale ale Poemului pentru vioară și quartet de corzi de Ernest Chausson și ale Sonatelor și Partitelor pentru vioară solo de Johann Sebastian Bach.

Face mai multe călătorii în Statele Unite ale Americii, unde a dirijat orchestrele din Philadelphia (1923) și New York (1938). Activitatea sa pedagogică capătă de asemenea o importanță considerabilă.

Printre elevii săi se numără violoniștii Christian Ferras, Ivry Gitlis, Arthur Grumiaux și Yehudi Menuhin.

Acesta din urmă, virtuoz cu o profundă cultură umanistă, a păstrat un adevărat cult și o profundă afecțiune pentru Enescu, considerîndu-l părintele său spiritual. „Pentru mine, Enescu va rămîne una din veritabilele minuni ale lumii. (…) Rădăcinile puternice și noblețea sufletului său sunt provenite din propria lui țară, o țară de inegalată frumusețe.” (Yehudi Menuhin)

În anii 1921-1931 lucra la opera Oedip, monumentală creație dramatică și muzicală, care abia în ultimii ani a început să se impună pe scenele teatrelor de operă din lume.

 

Opera o dedică Mariei Tescanu Rosetti (fostă Cantacuzino), cu care se va căsători mai tîrziu. Opera Oedip a fost terminată la conacul Marucăi din Tescani, într-un pavilion de vară ridicat pe o colină artificială din pămînt, chiar în mijlocul pădurii. Premiera operei Oedip a avut loc la Paris pe 13 martie 1936 și s-a bucurat de un succes imediat.

Primul bariton care l-a interpretat pe Oedip pe scena operei din Paris a fost Andre Piernet. Opera se inspiră din cele doua piese păstrate din ciclul de tragedii tebane ale lui Sofocle, Oedip la Colonos și Oedip rege. Libretistul operei a fost Edmond Fleg.

Cariera internațională a operei a fost însă întreruptă de declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial, cînd, în 1940, Paris-ul a fost ocupat de armata germană.

Opera și-a păstrat însă popularitatea în România, fiind de mai multe ori montată în timpul Festivalului internațional „George Enescu” din București, premiera românească datînd din 1958, cînd în rolul titular a evoluat David Ohanesian, regia aparținînd lui Jean Rînzescu iar dirijor fiind Constantin Silvestri.

O spectaculoasă punere în scenă s-a făcut în regia lui Andrei Șerban (1995), care a provocat numeroase controverse.

În ultimii 20 de ani se observă un puternic reviriment al operei, prin montări în mai multe țări ale lumii, printre care Italia, Germania, Austria, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Portugalia.

 

 

VIDEO:

http://www.youtube.com/watch?v=b5Pn1X1_a64

 

 

 

 

 

 

 1883: S-a născut celebra creatoare franceză de modă Gabrielle Chanel, numită şi Coco. In 1916, a lansat o linie a eleganţei feminine care s-a impus drept “stilul Chanel” ;(d.10.01.1971).

 

 

 

 

 

 

 

 

1891:  A încetat din viaţă pictorul Theodor Aman, fondator al scolilor de arte frumoase din Bucureşti şi Iaşi (1864), membru al Academiei Române (n.20.03.1831, Campulung-Muscel, Arges).


 

 

 

 

 

 

 

Despre Muzeul Theodor Aman puteti afla mai multe accesand : aici

 

1905: A murit  William-Adolphe Bouguereau, pictor francez; (n. 1825).

 

 

 

 

 

1916: “Dezastrul de la Turtucaia”, batalie în care armata româna a fost înfrânta si nevoita sa se predea în fata atacului germano-bulgar; au murit mii de soldati români si alti 25 000 au fost luati prizonieri; (19.08/1.09-24.08/6.09).

 

 

 

 

1917: În timpul ul bătăliei de la Mărăşeşti a avut loc  celebrul atac  al “cămăşilor albe” din Regimentul 32 Infanterie “Mircea”.

 

 

 

 

 

1917 : Aparitiile Sfintei Fecioare la Fatima (Portugalia).

Sfânta Fecioara apare pentru a patra oara celor trei copii (Lucia, Iacinta si Francisc).

 

 

 

Cei trei copii  pastori carora li s-a aratat Fecioara Maria, care le-a cerut  zilnica rugaciune, pentru ei si pentru pacatosi,promite vindecarea unor sateni si  indica sa se construiasca din donatiile credinciosilor o capela.

 

 

 

 

 

1919: S-a semnat tratatul de la Rawalpindi, prin care Marea Britanie  a recunoscut independența Afganistanului.

 

 

 

 

 

1920: Solemnitate la Palatul Artelor aflat atunci în Parcul Filaret (Parcul Libertatii) : Guvernul francez a decorat prin maresalul Joffre, orasul Bucuresti cu cea mai înalta distinctie militara – « Crucea de razboi ».

 

 

 

 

1927: Mitropolitul Serghie proclamă Declaraţia de loialitate a Bisericii Ortodoxe Ruse fata de  Uniunea Sovietică .

 

 

 

 

 

 1929: A murit  Serghei Diaghilev, celebru coregraf si impresar; stabilit în Franta din anul 1906, a creat la Paris în 1909, “Baletul rus”; (n. 19/31.03.1872) .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1934: Hitler primeşte 89,9% din voturile germanilor care sunt de acord cu noile sale puteri.

Adolf Schicklgruber (Hitler), obţine prerogativele puterii supreme in  stat (posibilitatea de a guverna prin decrete-legi fără a consulta Reichstag-ul).

 

 

 

 

 

 

 

 

După moartea preşedintelui Hindenburg, cancelarul Adolf Hitler a preluat şi funcţiile de preşedinte şi şef al armatei, autointitulându-se Fuhrer.

 

 

 

 

 

1935 : S-a nascut (Pausa, Bihor),  Dumitru Radu Popescu, prozator, dramaturg și academician român. Dumitru Radu Popescu a fost membru supleant în CC al PCR din 1968, deputat în Marea Adunare Națională din 1975.

Romanele sale au fost comparate cu cele din cadrul curentului numit realism magic  latino-american, prezentând similitudini, până la un punct, cu romanele lui Italo Calvino.

Este unul dintre dramaturgii contemporani români extrem de apreciați. Capodoperele sale dramaturgice sunt Pasărea ShakespeareAcești îngeri triști și Piticul din grădina de vară.

 

 

 

 

 

 

 

 

1936: A decedat  Federico Garcia Lorca, poet şi dramaturg spaniol, executat în timpul Războiului Civil din Spania (1936-1939), datorită simpatiei sale pentru Frontul Naţional şi condiţiei sale de homosexual declarat;

 (“Cântece tigăneşti”, “Casa Bernardei Alba”) .

 

 

 

 

 

 

Este cel mai popular şi influent scriitor spaniol din secolul XX. Ca dramaturg este considerat una dintre figurile de referinţă ale teatrului spaniol din secolul XX, alături de Valle-Inclán şi Buero Vallejo; (n.15 iunie 1898).

 

 

 

 

 

1941:  S-a născut inginerul chimist Mircea Desideriu Banciu, membru corespondent al Academiei Române, membru al Societăţii europene de chimie; (d. 2005).

 

 

 

 

1943: Semnarea acordului de la Quebec, dintre SUA şi Marea Britanie, privind construirea bombei nucleare.

 

 

 

1946: S-a nascut in localitatea Hope, Arkansas,  William Jefferson (Bill) Clinton – Al 42-lea presedinte al SUA intre anii 1993 – 2001.

 

 

 

 

 

 

 

 

1948: S-a nascut Radu Anton Roman, jurnalist, scriitor şi realizator TV; (n.Fagaras; d. 29.08. 2005, Bucuresti).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1954: Congresul american a votat legea Humphrey-Buler, privind controlul activităţii comuniste.

Este interzis Partidului Comunist American.

 

 

 

 

 

1954: A decedat Alcide De Gasperi, prim-ministru al Italiei, unul dintre primii care a avansat ideea unei comunităţi europene; (n.03.04.1881).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1958 : Iolanda Balas a cucerit pentru România primul titlu european la saritura în înaltime, la Campionatele Europene de Atletism de la Stockholm, desfasurate în perioada 19-22.07.1958.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1960: La Moscova, pilotul avionului american U-2 doborât, Francis Gary Powers, este condamnat la 10 ani de închisoare pentru spionaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1960: URSS lansează Sputnik 5, cu căţeii Belka şi Strelka, 40 de şoareci, 2 şobolani şi o varietate de plante la bord. A doua zi, la întoarcerea pe Pământ, toate animalele erau sănătoase.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1961 : A murit N.I. Herescu, latinist, poet, prozator, eseist, traducator, fondator si director al Institutului Român de Studii Latine din Bucuresti (1937-1945), presedinte al Societatii Scriitorilor Români, director al Fundatiilor Culturale Regale Carol I din 1940; din anul 1944 s-a aflat în exil, în Portugalia, apoi în Franta.(n. 6 decembrie 1903).

 

 

 

1963:  A fost lansată în eter prima emisiune în limba română a postului de radio “Deutsche Welle ”.

 

 

 

 

 

 

 

1983 : A murit  Octav Onicescu, matematician, membru al Academiei Române, membru al Uniunii interbalcanice a matematicienilor; este, împreună cu Gh. Mihoc, creatorul şcolii matematice româneşti de teoria probabilităţilor şi statistică matematică; (n.20.08.1892, Botosani).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1983:  S-au încheiat lucrarile la prima magistrala a metroului bucurestean care strabate orasul pe axa est-vest, legând cartierele Titan, Balta Alba si Militari cu centrul Capitalei.

 1989: In  orasul Hanovra din Germania a fost inventat CD-ul .

 

 

 

 

 

 1989: Preşedintele polonez Wojciech Jaruzelski nominalizează în funcţia de prim-ministru pe Tadeusz Mazowiecki, activist al sindicatului Solidaritatea, primul premier ne-comunist în 42 de ani.

 

 

 

 

 

 1990: Leonard Bernstein dirijează ultimul său concert, sfârşind cu Simfonia nr. 7 de Ludwig van Beethoven.

 

 

 

 

 

 

 

 

1991: Puciul de la Moscova –  Puciştii preiau controlul Televiziunii şi Radioului sovietic.

Boris Elţîn, dă un decret prin care toate hotărârile Comitetul de stat pentru starea excepţională (C.S.S.E.) constituit de autorii loviturii de stat , nu aveau valabilitate pe teritoriul R.S.F.S. Ruse.

 

 

 

 

 Foto : Eltin si Gorbaciov

Puciul din 19 august 1991 reprezintă unul dintre momentele cruciale ale destrămării URSS – alături de căderea Zidului Berlinului şi de luptele pentru suveranitate din republicile pe cale de-a deveni „ex-sovietice”.

Contextul puciului, în schimb, e departe de a fi elucidat. Privind din persectiva,  nu e clar dacă numai Mihail Gorbaciov a fost ţinta acestui complot sau, dimpotrivă, ţinta implicită era mult mai imprevizibilul, atunci, Boris Elţîn.

Potrivit unei versiuni, Gorbaciov şi Elţîn ar fi fost avertizaţi încă din 20 iunie (de către ambasadorul american la Moscova, Jack Matlock, la rându-i informat de primarul Moscovei, Popov), că se pregăteşte un complot care ar viza înlăturarea primului.

 În procesul ce avea să urmeze după puci, unii martori au declarat sub jurământ că Gorbaciov nu a fost nicio clipă izolat şi că ar fi putut comunica prin sistemele de comunicaţie prin satelit ce existau pe maşinile escortelor sale; sau că ar fi putut părăsi oricând reşedinţa din moment ce nu exista nicio blocadă terestră sau maritimă în jurul perimetrului in care se afla retinut.

 

 

 

 

 

 

1994: A încetat din viaţă chimistul american Linus Pauling, laureat al Premiului Nobel pentru chimie şi al Premiului Nobel pentru pace; (n. 28 februarie 1901).

 

 

 

 

 

1999 : A decedat Mircea Sântimbreanu, scriitor ( director al Editurii Albatros ), publicist, scenarist şi producător român de film (“Lîngă groapa cu furnici”, “Recreaţia mare”).

 

 

 

 

 

 

 

 

Mircea Sântimbreanu (n. 7 ianuarie 1926, Băița, județul interbelic Hunedoara), a fost cunoscut mai ales ca scriitor de literatură pentru copii.

La 20 mai 1996, Mircea Sântimbreanu a fost declarat „Cetăţean de onoare al municipiului Brad”, ca Fiu al Ţării Zarandului, pentru întreaga sa activitate în domeniul literaturii.

 

 

 

 

 

 1999:  În Belgrad, zeci de mii de sarbi au demonstrat cerand  demisia preşedintelui Republicii  Federale Iugoslavia,  Slobodan Miloşevici.

 

 

 

 

 

 2005: China şi Rusia au început primele exerciţii militare comune în aşa-numita „Misiune de Pace 2005”.

Exerciţiile vor dura opt zile şi vor simula invadarea unei ţări imaginare, în zona Vladivostokului şi a regiunii chineze Shandong.

 

 

 

 2010 : Se incheie  Operațiunea Iraqi Freedom, ultimulele brigazi ale armatei  Statele Unite ale Americii parasind tara.

 La sfârșitul lunii august 2010, Statele Unite ale Americii au încercat să reducă la maxim  rolul său in razboiul din  Irak, hotarand retragerea tuturor  forțele terestre desemnate pentru operațiuni de luptă .

Ultimele  brigăzi de luptă americane au plecat din Irak în primele ore ale dimineții din 19 august spre  Kuweit.

Dupa ce aceste trupe  combatante  au părăsit țara, cca. 50.000 de militari (inclusiv cei cu misiuni de consiliere și asistență) au rămas în țară pentru a  sprijini  armata irakiană.


Oficialii americani au aratat că misiunile fortelor americane de consultanță pentru armata irakiana nu vor participa efectiv la lupte.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, PJ Crowley a declarat: „… nu ne termină munca noastră în Irak, avem un angajament pe termen lung în Irak.” 

La 31 august, presedintele Obama a tinut  la sfârșitul lunii operației Iraqi Freedom un discurs din Biroul Oval. 

 

 

 

 

 

 

 

 19 august este :

 

 

 

In Afganistan – Ziua Independenţei fata de Marea Britanie (1919).

 

 

 

 

 

 

 

 

In Vietnam – Ziua Revolutiei din 1945.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 In aceasta zi vietnamezii   comemoreaza revolta populara  condusa de organizatia Viet Minh ( Liga pentru Independența Vietnamului), împotriva fortelor coloniale franceze din Vietnam, inceputa pe 14 august 1945.
In dimineața zilei din 19 august Viet Minh a preluat controlul asupra orasului Hanoi si a eliberat  nordul Vietnamului în următoarele câteva zile.

Comunistul Ho Chi Minh avea sa  declare la 2 septembrie 1945 independența Republicii Democrate Vietnam, cu capitala în Hanoi, in jumatatea de nord a tarii .

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Sfantul Andrei Stratilat

 

 

 

 

 https://i2.wp.com/str.crestin-ortodox.ro/foto/1209/120864_andreas_stratilatis.jpg

 

 

Sfantul Andrei a fost ofiter in armata imperiala a Romei, in vremea imparatului Maximian. A fost ridicat la rangul de “Stratilat”, adica de general, datorita rezultatelor sale.

In anul 305, este nevoit sa lupte impotriva persilor.

Atat el cat si cei de sub comanda sa, se vor ruga lui Hristos sa-i ajute sa iasa biruitori. Datorita rugaciunii lor, armata persana a fost infranta.

Cand Andrei Stratilat a intrat biruitor in Antiohia, a fost denuntat ca este crestin. Pentru ca a marturisit credinta sa in Hristos, a fost supus la multe chinuri.

Datorita respectului de care se bucura, este eliberat din temnita cu scopul de a nu ridica multimea impotriva armatei si de a cauta imprejurari si motive pentru uciderea sa.

Andrei, afland prin descoperire dumnezeiasca de gandurile imparatului, si-a luat armata formata din doua mii cinci sute nouazeci si trei de militari de elita si a pornit spre Tarsul Ciliciei, unde cu totii au primit Sfantul Botez din mainile Episcopului Petru al Tarsisului.

Aici au fost prigoniti de autoritatile imperiale. Din cauza acestor persecutii, Generalul Andrei si armata sa, au urcat in Muntii Taurus. Armatele romane i-au ajuns pe cand ei se rugau intr-un defileu din acei munti, si i-a decapitat pe toti.

Niciunul dintre ei nu s-a impotrivit, ci cu totii au primit cu bucurie moartea muceniceasca pentru Hristos.

 

 

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

– Sfintilor Cuviosi Timotei, Agapie si Tecla;
– Sfintilor Mucenici Evtihian, ostasul, a lui Stratighie;
– Sfantului Cuvios Teofan cel Nou, facatorul de minuni.

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=u-oXOEWCblk

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

  1. Crestin Ortodox.ro;

  2. lessignets.com;

  3. mediafax.ro;

  4. Istoria md.;

  5. Istoricul zilei.com;

  6. ro.wikipedia.org.

Reclame

19/08/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: