CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 18 AUGUST. VIDEO


 

 

 

 

 

18 august, istoricul zilei

 

 

 

 

440: A murit Papa Sixtus al III-lea. A condus Biserica Romei în perioada 31 iulie 432 pana la moartea sa.

 

 

 

 

În decursul pontificatului său a fost construită la Roma, între altele, Bazilica Santa Maria Maggiore.

Zidirea acestei impozante bazilici a urmat Conciliului de la Efes din anul 431, care a  dezbatut asupra naturii umane și divine ale lui Iisus Christos si dacă Sfanta Maria ar putea fi   legitim numita „Maica lui Dumnezeu„, sau doar „Maica lui Hristos”.

Conciliul i-a dat Maicii Domnului titlul din limba greaca  „Theotokos” (literal „Purtatoare de Dumnezeu„, sauMaica Domnului„).

 

 

472: A murit  Flavius Ricimer (n.cca.405), generalul  german din armata romană, care a condus de facto Imperiul Roman de Apus între 456 și 472 d.Hr.

 

Gloria Romanorum: The Unconquerable Ricimer Dies ~ August 18, AD 472

 

 

A devenit magister militum, pe vremea imparatului Avitus, pe care l-a detronat  în 456,în favoarea lui Majorian.

Magister militum era un grad utilizat spre  sfârșitul Imperiului Roman, fiind  echivalentul  comandantului suprem al armatei.

Ricimer a fost fiul printului suebilor  Rechila și al unei fiice a regelui vizigot Wallia, iar originea sa  barbară și credința ariană l-au împiedicat să acceadă la tronul Romei.

In schimb și-a făcut o carieră de succes în armata imperială.

În timpul cât a fost magister militum, el  a avut o autoritate reală asupra împăraților occidentali: Avitus, Maioran, Severus, Anthemius și Olybrius.

A întreținut relații bune cu Imperiul Roman de Răsărit, iar în timpul împăratului bizantin Leon I, a încercat să organizeze în anul 468 o expediție comună cu acesta, impotriva  vandalilor.

 

 

849: A decedat calugarul si teologul german  Walafrid Strabo; (n.808).

 

 

 

1201: Este fondat oraşul Riga.

 

 

Imagini pentru Riga photos

 

Foto: Riga , capitala Letoniei, situatǎ pe malul Marii Baltice, la gura de vǎrsare a râului Daugava. 

 

 

 

1227: A murit  Ginghis Han, unul dintre cei mai mari cuceritori ai tuturor  timpurilor.

 

 

Ginghis Han - Povestea unui cuceritor - Atlas Geografic

 

 

A  cucerit o mare parte din Asia și Europa, punând temelia Imperiului Mongol,  unul dintre cele mai mari imperii pe care le-a cunoscut istoria omenirii.

 În anul 1206 la 42 ani și după o campanie militară împotriva unor triburi din estul Mongoliei devine „mare conducător” (1206-1227)(hagan, „hanul hanilor”), sub numele de Ginghis, al unei populații vorbitoare de dialecte mongole și turcești.

Ginghis a unit triburile mongole și a reușit să ocupe cu oștile sale teritorii vaste, spre est, până la Marea Chinei și spre vest până la Marea Caspica, cu o suprafata de doua ori mai mare decat cea a Imperiului Roman si de patru ori mai mare ca a Imperiului lui Alexandru cel Mare.

 

 

    Imperiul Mongol – foto: ro.wikipedia.org

 

 

  Oamenii de știință au descoperit că a omorât atât de mulți oameni, încât pământurile cultivate s-au transformat în păduri, nemaifiind lucrate.

După moartea sa, imperiul a fost împărțit între fii lui și extins în continuare, timp de două generații, după care marea formațiune statală mongola  s-a dezmembrat.

 

 

 

 

1276: A murit Papa Adrian al V-lea.

A fost ales Papă  la 12 iulie 1276, dar a murit la Viterbo in ziua de  18 august 1276.

 

 

 

 

Adrian al V- lea  a fost al treilea Papă, din asa numitul “An al celor patru papi”- 1276.

 

 

 

1450: S-a născut la Split (în italiană Spalato), poetul croat Marko Marulic; (d. 5 ianuarie, 1524).

 

 

 

 

Este considerat părintele literaturii croate.

 

Cartea saPsichiologia ratione animae Humanae”, conține prima mențiune cunoscută a termenului psihologie”

 

 

 

1572: La Paris are loc, într-o tentativă de reconciliere a protestanților cu catolicii, căsătoria dintre viitorul rege Henric al IV – lea al Franţei şi Margareta de Valois, fiica lui Henric al II-lea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1642: A murit  Guido Reni, unul dintre cei mai importanti pictori ai barocului italian ; (n.04.11.1575).

 

 

 

 

 

 

 

 

1657: S-a stins din viaţă la Mănăstirea Secu, Mitropolitul Moldovei Varlaam ( numele de botez Vasile Moţoc ), autorul “Cazaniei” sau “Cărţii româneaşti de învăţătură” şi al primelor versuri în limba română.

A fost una din personalităţile marcante ale perioadei domniei în Moldova a lui Vasile Lupu

 

 

 

 

 

 

 

 

Vasta sa cultură cărturărească şi teologică de ortodoxie creştină acumulată, l-a făcut să se evidenţieze printre fraţii de credinţă şi rugăciune.

În 1610 termină de întocmit traducerea din limba slavonă în română a manuscrisului “Scara paradisului” a ecumenului creştin ortodox, Ioan Climax, al unei mănăstiri de pe muntele Sinai, Orientul Apropiat, cunoscut în ţările române ca Ioan Scărariul. În 1628, Varlaam, devine duhovnic şi sfetnicul personal al domnitorului Moldovei Miron Barnovschi-Movilă.

În scurtă vreme va fi numit în fruntea unei solii la Moscova trimise cu daruri şi comenzi de icoane la ţarul Rusiei Mihail Fiodorovici şi Patriarhul Moscovei Filaret Nikitici.

La întoarcere trece pe la Kiev, unde este primit cu ospitalitate de arhimandridul Petru Movilă, iar în 1632 este uns Mitropolit al Moldovei sărind treapta de egumen.

În 1639 Varlaam figurează printre cei 3 candidaţi la funţia de Patriarh al Constantinopolului alături de Partenie (Mitropolit al Adrianopolului) căruia i sa dat preferinţa şi de Porfirie (Mitropolit al Niceii) fapt ce demonstrază înalta sa pondere în lumea ortodoxă.

Cazania lui Varlaam (Cartea românească de înţelepciune) este cea mai relevantă lucrare a sa pe care o finalizează în 1637. “Cazania” lui Varlaam contine primele versuri în limba română, intitulate “Stihuri în stema domniei Moldovei“. Reuşeşte să o tipăreacă abia în 1643 la Iaşi la “tiparul domnesc“.

Varlaam participă la publicarea în 1644 a “Predisloviei” şi a altei tipărituri “Şapte taine bisericeşti” în tălmăcirea lui Eustratie Logofătul. În 1645 vede lumina tiparului o altă carte “Răspunsul împotriva catihismului calvinesc” fiind un fel de mărturisire ortodoxă din Moldova pentru românii din Transilvania.

 

 

 

 

Foto:“Cazania” (“Cartea românească de învăţătură“) lui Varlaam.

 


Cartea românească de învăţătură (Cazania) a Mitropolitului Moldovei Varlaam, opera sa de vîrf, este apreciată drept capodopără a literaturii române din prima jumătate a sec. XVII. Cunoscutul istoric literar George Ivaşcu, referindu-se la această operă, arată: “Cartea românească de învăţătură… deţine în cultura română un loc analog “Bibliei” lui Luther în cultura germană. Ea este cea mai însemnată scriere sub raportul contribuţiei la formarea limbii literare, atît prin geniul lingvistic al tălmăcitorului, care a reuşit cel dintîi să emancipeze limba română de originalele slavone, creînd pe o bază populară, stilul cărturăresc al limbii noastre vechi, cît şi prin răspîndirea extraordinară ce a cunoscut-o…“.
 

Prin activitatea sa de mare prelat şi de cărturar Mitropolitul Varlaam a apărat biserica ortodoxă din ţările române de curentele reformatoare. Prin cărţile sale şi prin activitatea sa de Mitropolit al Moldovei Varlaam a făcut un mare pas în trecerea la limba română în biserică.

În multe biblioteci, arhive, mănăstiri şi biserici din România, Republica Moldova, Rusia şi alte ţări, se păstrează cărţi tipărite şi manuscrise, obiecte de cult şi veşminte care au aparţinut celebrului cărturar.

 

 

 

 

 

1750: S-a nascut la Legnago, în Italia, Antonio Salieri, compozitor italian, rival al lui Mozart si îndrumător al lui Beethoven, Schubert si Liszt.

Conflictul dintre Salieri si Mozart a stat la baza multor creatii artistice ,printre care si  “Amadeus”, film în regia lui Milos Forman (d.07.05.1825).

 

 

 

 

 

Antonio Salieri  ( d. 7 mai 1825, Viena, Austria), a fost și dirijor, maestru al Capelei Imperiale din Viena și  unul dintre cei mai importanți muzicieni ai timpului său.

Cele mai cunoscute lucrări ale sale sunt: Europa recunoscută, Danaidele, Falstaff.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Se bănuiește și astăzi că ar fi fost implicat în moartea lui Mozart, deși marea majoritate a muzicicologilor specializați în epoca respectivă sunt de părere că suspiciunea este total nefondată.

 

 

 

 

1786:  Este fondat orașul Reykjavík, capitala Islandei.

 

 

 

 

 

 

 

1812: Se desfășoară Bătălia de la Smolensk, în care  francezii au învins armata rusă a lui Kutuzov cu mari pierderi.

 

 

 

 

1830 : S-a nascut la Viena,  Franz Joseph I, împărat al Austriei şi rege al Ungariei; (d. 21.11.1916, la Viena).

 

 

 

 

 

Franz Joseph al Austriei ( – d. 21 noiembrie 1916, Viena) a fost un împărat al Austriei din Casa de Habsburg, rege al Ungariei și Boemiei, rege al Croației, mare duce al Bucovinei, mare principe de Transilvania, marchiz de Moravia, mare voievod al Voievodatului Serbia etc. din 1848 până în 1916. Domnia sa de 68 de ani a fost a treia ca lungime dintre domniile din Europa, după cea a regelui Ludovic al XIV-lea al Franței și a principelui Johann al II-lea al Liechtensteinului.

 

 

 

1835: A decedat chimistul german Friedrich Strohmeyer, descoperitorul cadmiului; (n. 1776).

 

 

 

 

1844: Se constituie în Muntenia,  printr-un Ofis semnat de principele Gheorghe Bibescu, la propunerea Departamentului Treburilor din Lăuntru, „Roata de Pompieri”.

Serviciul nou-înfiintat avea o structură militară și era împărțit în șase grupe, cu un efectiv de 7 ofițeri, 23 subofițeri și 256 soldați.

Ca dotare tehnică, noua unitate militară din Garnizoana Bucureștilor dispunea de 14 pompe de incendiu, un car de instrumente, 30 sacale, 48 cai, 40 căngi și 50 lopeți de lemn.

 

 

 

 

 1850:  A murit Honoré de Balzac, scriitor francez, unul dintre cei mai prolifici prozatori; sub titlul generic “Comedia umana”, în aproape o suta de romane si nuvele, a descris cu o inegalabila forta creatoare tabloul societatii franceze din timpul  Restauratiei; (n.20.05.1799).

 

 

 

 

 

 

 

 

1858: A murit la Iași, Barbu Lăutarul (Vasile Barbu), cântăreţ, cobzar şi violonist.

 

 

 

 

Din marturii ale vremii, se știe că marele compozitor Franz Liszt, aflat la Iași în 1847, a rămas impresionat de măiestria artistică a lăutarului român; (n. 1780).

 

 

 

 

 1868: Astronomul francez Pierre Jules César Janssen a descoperit heliul, în timp ce analiza  cromosfera Soarelui, în timpul unei eclipse solare totale,la Guntur, în India.

 

 

 

Amazon.com: Jules Janssen (1824-1907) Nfrench Astronomer Full Name ...

 

 

 

Pierre Jules César Janssen, uneori Jules Janssen (22 februarie 1824, Paris – 23 decembrie 1907, Meudon), a fost un astronom francez. Un accident survenit în tinerețe i-a creat dificultăți mari de mers, fapt ce l-a întârziat în completarea studiilor.

A studiat matematica și fizica la Universitatea din Paris Premiul Jules-Janssen a fost instituit în onoarea astronomului francez, în 1897.

 

 

 

 1877: A apărut  la Sibiu, săptămânal (18 august 1877 – 1 octombrie 1878) apoi bisăptămânal (15 octombrie 1878- 30 septembrie 1880), publicatia romaneasca “Albina Carpaţilor”.

  Redactorii sai au fost Ioan Alexandru Lapedatu, Iosif Popescu, editor și redactor Visarion Roman.

 

 

 

Imagini pentru albina carpaţilor photos

 

 

 

 

A fost o revistă cu profil enciclopedic, in care erau publicate  fragmente de romane, „nuvele și alte narațiuni, datine, credințe și muravuri, articole istorice, descrieri de călătorii, biografii, articole de igienă, poezii, recenzii și studii, articole de științe naturale, industrie, arhitectură și sculptură, bibliografii.”

Fiecare număr conținea ilustrații.

 

 

1898: Se constituie la Timişoara, Clubul  Biciclist, al cărui statut a fost aprobat la 1 mai 1899.

În anul 1898, în oraşul de pe Bega existau numai puţin de patru cluburi de biciclişti: Tigris Kerekpar Egyesulet, Velocitas, Hunyadi Kerekpar Egyesulet şi Temesvari Bicycle Club.

 

 

 

 

Afişul unui concurs de ciclism organizat la Timişoara, de clubul „Velocitas”, în 24 iunie 1898.

 

 

1904: S-a nascut  Max Factor, renumit cosmetician de origine poloneză.

 

 

 

 

 

 

1909: S-a născut regizorul francez, Marcel Carné, reprezentant al realismului poetic; (d. 1996).

 

 

 

 

 

Regizorul Marcel Carne a  intrat în industria cinematografiei ca asistent al regizorului Jacques Feyder, iar în 1929 a realizat documentarul de scurtmetraj “Nogent, eldorado du dimanche“.

În 1936 el a regizat primul său film de lungmetraj, “Jenny”, moment din care şi-a început lunga colaborare cu scenaristul Jacques Prévert, potrivit imdb.com. De-a lungul timpului, cei doi au fost autorii unora dintre cele mai valoroase filme din istoria cinematografiei franceze, dând naştere unui stil care este cunoscut sub numele de realism poetic.

Printre filmele lor de succes se numără “Le Quai des brumes” (1938) sau “Hôtel du Nord” (1938).

 

 

 

1916: S-a nascut  la București, prof.Neagu Bunea  Djuvara, istoric, diplomat şi filolog român de prestigiu.

 

 

 

 

 

 

 

 1916: Bulgaria a atacat România în Dobrogea. Declaraţia de război a fost făcută abia a doua zi.

 

 

 

 

 

 

 De partea românilor, Dunărea și frontiera terestră erau apărate de Armata a III-a, având în față Armata a III-a bulgară, bine dotată grație armamentului austro-german și beneficiind de susținerea ofițerilor și trupelor specializate germane.

Elementul esențial care dădea forță acestei armate îl reprezenta comandamentul său german și însăși experiența șefului ei suprem, mareșalul Mackensen.

În schimb, armata română se afla într-o poziție de inferioritate atât numerică,  cât și tehnică, iar din punct de vedere organizatoric comandamentul se găsea la aproape 200 de kilometri de front, la cartierul-general al generalului Mihail Aslan la… București !

La data de 26 august armata română a evacuat Silistra, iar la mijlocul lunii septembrie a reușit să oprească ofensiva inamicului pe aliniamentul Rasova – Cobadin – Topraisar. La lupte a participat, de partea română, o divizie de prizonieri sârbi și croați din armata austro-ungară, formată în Rusia.

 

Diferite împărțiri ale Dobrogei între România și Bulgaria - foto: ro.wikipedia.org

Diferite împărțiri ale Dobrogei între România și Bulgaria – foto: ro.wikipedia.org

 

 

 

1920: A fost ratificat al 19-lea amendament al Constituţiei SUA, care garantează dreptul la vot al femeilor.

 

 

 

1929: S-a născut  cântaretul francez Hugues Aufray.

 

 

 

 

 

 

1930: S-a nascut  profesorul universitar israelian originar din Romania, Liviu Librescu.

 

 

 

 

A fost ucis  în timpul masacrului de la universitatea americana Virginia Tech, din 16 aprilie 2007.

 

 

 

 

 1933: S-a născut Roman Polanski, regizor francez de origine poloneza; (în 2003, filmul “Pianistul” a câstigat Oscarul pentru cel mai bun film si sapte premii Cesar; “Cutitul în apa”, “Balul vampirilor”, “Tess”).

 

 

 

 

 

 

 

 

1936: S-a născut Robert Redford, actor şi regizor american; (”Descult în parc”, “Jeremiah Johnson”), regizor (”Oameni obisnuiti” – premiat cu patru Premii Oscar), fondator al companiei producatoare de filme ”Woldwodal Enterprises”.

 

 

 

 

 

 Charles Robert Redford Jr. este fondatorul Festivalului de Film Sundance.

A primit Premiul Oscar de două ori, în 1981 pentru regia filmului Ordinary People șiîn 2003, pentru întreaga sa activitate  .

 

 

 

1939: În Germania, moașele și medicii obstetricieni sunt încurajați să raporteze nou-născuții cu handicap.

Începe Programul de eutanasiere nazist.

 

 

 

1940: Cea mai grea zi din Batalia Angliei declansata de aviatia nazista impotriva Marii Britanii. 

 

 

 

 

 

 

Ambele părți au inregistrat în acea zi cele mai mari pierderi. Bătălia Angliei (10 iulie – 31 octombrie 1940) este numele dat eforturilor Luftwaffe depuse pentru câștigarea superiorității aeriene asupra Royal Air Force (RAF), înaintea unei invazii terestre și aeriene asupra Marii Britanii (Operațiunea Leul de Mare), în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Bătălia Angliei a fost prima luptă purtată integral doar de forțele aeriene. A fost de asemenea cea mai mare și susținută campanie de bombardamente desfășurată până la acea dată și primul test adevărat al teoriilor bombardamentelor strategice dezvoltate după Primul Război Mondial. Eșecul Germaniei Naziste de a distruge forța aeriană a Angliei sau de înfrângere a stării de spirit a guvernului sau poporului britanic este considerată prima înfrângere majoră a celui de-al Treilea Reich.

 

 

 

 1941: Ca urmare a protestelor din Germania, Adolf Hitler ordonă încetarea uciderii sistematice a bolnavilor mintal și a handicapaților.

 

 

 

 

1949: S-a adoptat în România, Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 903 privind declararea zilei de 23 august ca sărbătoare națională.

Hotărârea va fi abrogată în 1990, imediat după victoria revoluției anticomuniste, când se va proclama sărbătoare națională ziua de 1 decembrie .

 

 

 

 

 

 1952: S-a născut actorul american Patrick Swayze; (“Ghost”, “Dirty Dancing”etc.).

 

 

 

 

 

 

A decedat in ziua de 14  septembrie 2009.

 

 

 

Video:

 

http://www.youtube.com/watch?v=D7hEu0n6Tig&hl=en&gl=IL

 

 

 

 

 

 

1960: În America a  început comercializarea pastilelor contraceptive

 

 

 

1969: S-a încheiat dupa patru zile, festivalul muzical de la Woodstock. 

 

 

 

Împuşcat aeriană a festivalului Woodstock - 17 august 1969

 

 

 

A fost un festival de muzică pop-rock de patru zile la care au participat artiști de referință în muzica rock a anilor 1960. 

Se estimeaza ca aproximativ 400.000 tineri au fost prezenti la aceasta manifestare care a devenit cel mai mare concert rock  al deceniului.

 

 

 

  

 

 

1991: Începutul Puciului de la Moscova. Pucistii il aresteaza la resedinta sa din Crimeea pe  seful partidului comunist si al statului sovietic, Mihail Gorbaciov.

 

 

 

 

 

Pe 18 august 1991, vechea gardă comunistă, reprezentată de Dimitri T. Iazov, ministrul Apărării și comandant al Forțelor Armate Sovietice, Boris K. Pugo, ministrul de Interne, Vladimir A. Kriuskov, șeful KGB-ului și premierul Valentin S. Pavlov, împreună cu trei divizii armate, au ocupat Moscova.

Se zvonea atunci că armata va demola Casa Albă, clădirea guvernamentală și va termina definitiv cu perestroika.

În timp ce Gorbaciov era reținut în Crimeea, Elțin se cățăra pe un tanc T-72 și vorbea mulțimii nelinistite, câștigând simpatia moscoviților.

Autorii loviturii de stat care l-au reținut pe Mihail Gorbaciov în reședința de la Foros Crimeea,l-au declarat „incapabil să-și asume funcțiunile din motive de sănătate” si l-au numit în fruntea statului pe vicepreședintele URSS, Ghenadi Ianaev, organizand in pripa un „Comitet de stat pentru starea de urgență”.

Presedintele Federației Ruse, Boris Elțin, a făcut apel la rezistență și a cerut armatei să se alature populației  pentru a face să eșueze „lovitura de stat reacționară”.

 

 

 

1998: A murit Iosif Sava, muzicolog, realizator de emisiuni radio şi de televiziune (nascut Iosif Segal) , creatorul “Seratelor muzicale” la TVR.

 

 

 

 

 

 

 

 

Intre scrierile sale s-au remarcat: “Seismograf muzical”, “Majestatea sa muzica”, “Muzica si zgomotul lumii”) ; (n. 15.02.1933, Iași).

 

 

 

 

 

1998 : A decedat  Otto Wichterle, inventatorul ceh al lentilelor de contact, fost preşedinte al Academiei de Ştiinţă cehoslovace şi preşedinte onorific al Academiei Cehe (n.27.10.1913).

 

 

 

 

 2008: Tenismanul spaniol Rafael Nadal a devenit Numărul 1 ATP , după ce a câştigat turneul de tenis de la Jocurile Olimpice Beijing 2008.

Rafael „Rafa” Nadal Parera  (n. 3 iunie 1986) este un jucător spaniol de tenis, fost numărul 1 mondial, în prezent ocupă locul cincilea. Nadal este considerat unul dintre cei mai mari tenismeni din istorie și în opinia multor experți cel mai mare jucător de tenis pe zgură din toate timpurile.

Multiplele sale succese pe zgură i-au adus numele de „Regele zgurii

 

 

 

 

În finala turneului olimpic, Nadal l-a învins pe chilianul Fernando Gonzalez cu scorul de 6-2, 7-6 (4), 6-1.

 

 

 

 

 

 

 

 2012 : A decedat renumitul cântăreț și compozitor american Scott McKenzie ; (n.1939).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2017: În primul atac terorist produs în istoria Finlandei au fost ucise prin înjunghiere două persoane și  rănite alte opt, în orașul Turku.

Atacatorul, Abderrahman Bouanane, un marocan căruia i se respinsese solicitarea de  azil, a fost  reținut. În iunie 2018, Bouanane a fost găsit vinovat de două acuzații de omor și opt acuzații de tentativă de omor cu intenție teroristă. 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

Sfântul Ioan de Rila – ocrotitorul Bulgariei

 

 

 

 

Sfantul Ioan de Rila (cca. 867 – 946) este cunoscut ca ocrotitor al poporului bulgar si unul dintre cei mai reprezentativi sfinti ai Bisericii Ortodoxe Bulgare. Sfantul Ioan de Rila a fost unul dintre primii sfinti canonizati dupa increstinarea bulgarilor.

 

Este atat intemeietorul monahismului bulgar cat si al primului asezamant monahal din Bulgaria, Manastirea Rila.

Sfantul Ioan de Rila s-a nascut la anul 867 in Skrino, la poalele Muntelui Osogovo (Dupnitsa de astazi). A fost contemporan cu Boris I, cu fiul sau Vladimir, Tarul Simeon I cel Mare, si cu fiul celui din urma, Tarul Petru I.

 

 

 

Manastirea Rila

 

 

 

Initial păstor, la varsta de 25 de ani a ales sa-si traiasca viata in singuratate si rugaciune.

Sfantul Ioan de Rila a trait in singuratate in mai multe locuri, inainte de a se duce in Muntii Rila, unde si-a petrecut restul vietii. 

Sfantul Ioan de Rila era cunoscut, incă din timpul vietii, ca făcător de minuni. 

Vestea aceasta  s-a raspandit  cu usurinta in intreaga tara, ajungand pana in capitala Imperiului Bulgar.

Tarul Petru I a intreprins o calatorie de 120 km, pana in Muntii Rila, pentru a se intalni cu Sfantul Ioan si a lua povatuire duhovniceasca.

 

 

Sfantul Ioan de la Rila

 

 

 

Intalnirea lor este descrisa in detaliu intr-una din „Vietile” Sfantului precum si in “Testamentul” Sfantului Ioan.

Dupa o lunga calatorie , Tarul Petru I a ajuns la locul unde se nevoia Sfantul Ioan, insa sfantul refuza sa-l intalneasca pe imparat in persoana.

Imparatul a trimis un soldat pentru a-i oferi darurile pe care la adusese sfantului. Sfantul Ioan a pastrat numai o mica parte din mancare, si i-a inapoiat tot aurul si celelalte daruri de valoare, spunandu-i tarului ca nu calugarii au nevoie de aur, ci imparatii, pentru a putea apara tara si a-l oferi saracilor.

Cu putin inainte de moartea sa (18 august 946) Sfantul Ioan de Rila si-a scris “Testamentul” ce se pastrea za pna in zilele noastre. La putin timp dupa moartea sa, moastele sale , facatoare de minuni, au fost mutate in Sofia, in timpul lui Petru I.

Dupa ce regele maghiar Bella II a cucerit Sofia in 1183, moastele Sfantul Ioan de Rila au fost trimise in capitala Ungariei, Esztergom, unde au ramas timp de 4 ani, pana in 1187, cand au fost readuse in Sofia.

 

 

Sfantul Ioan de la Rila          Sfantul Ioan de la Rila

 

 

 

In anul 1194, Tarul Ivan Asen I a ordonat ca moastele Sfantului sa fie mutate in Veliko Tarnovo, noua capitala. Supravietuind cuceririi turcesti a orasului din 1393, au fost inapoiate Manastirii Rila in anul 1469 cu permisiunea Sultanului Murad II.

 

 

Sfantul Ioan de la Rila

Sfantul Ioan de la Rila

 

 

 

 

Sfantul Ioan de Rila este reprezentat pe reversul monedei bulgare de o leva incepand cu anul 2002 ,si, de asemenea, poate fi observat pe bancnota de o leva.

Este prăznuit la 18 august și la 19 octombrie.

 

 

 

 

VIDEO: AZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 1. Crestin Ortodox.ro;

 2. Istoricul zilei blogspot.com;

 3. Wikipedia.ro;

 4. Istoria md.;

 5. Andrei Eşanu, Cultura şi civilizaţie Medievală Românească, Editura Arc, 1996 ;

 6. http://ro.wikipedia.org

 7. Rador.ro

  

Publicitate

18/08/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , ,

3 comentarii »

 1. MULTUMESC

  Apreciază

  Comentariu de SECRIERU IOAN | 18/08/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: