CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 17 AUGUST. VIDEO


 

 

 

 

 

 
 

 17 august, istoricul zilei

 

  309/310: Papa Eusebiu, al 31-lea papă al Bisericii catolice, a fost alungat de împăratul Maxentius în Sicilia, unde va muri.

A guvernat biserica doar câteva luni: de la 18 aprilie până la 17 august anul 309 sau 310.

 

 

 

 

 

In timpul pontificatului sau au continuat dezbinările grave din interiorul bisericii romane cu privire la reprimirea apostaților (numiți lapși), și care crease deja tensiuni grave și pe timpul Papei Marcel I.

Eusebiu a reconfirmat poziția Bisericii romane față de apostați, care nu trebuiau excluși definitiv de la comuniunea ecleziastică, dar puteau fi reprimiți numai după ce au făcut pocăința: (Eusebius miseros docuit sua crimina flere).

Acest punct de vedere a fost contestat de o fracțiune de creștini care-l aveau în frunte pe un oarecare Heraclie, care  era probabil reprezentantul unei fracțiuni de apostați care cereau insistent reintegrarea imediată în corpul bisericii.  

Pare probabil ca Heraclie și grupul său de susținători ar fi încercat să obțină cu forța readmiterea lor la sfintele sacramente, atitudine care i-a făcut pe susținătorii papei Eusebiu să reacționeze.

Din cauza acestor controverse, atât Eusebiu cât și Heraclie au fost exilați de Împăratul Maxențiu. Eusebiu a fost deportat în Sicilia, unde a și murit la puțin timp.

Trupul său neînsuflețit a fost readus  la Roma, ,probabil pe 26 septembrie 311  și a fost depus într-un mormânt din Catacombele sf. Calixt, aproape de mormântul papei Caius.

 

 

 

 

 

986: In Bătălia de la Porțile lui Traian (in regiunea Sofia, a Bulgaiei de azi), oștile bizantine  au suferit cea mai grea  înfrângere  din timpul domniei imparatului  Vasile (Vasilios) al II-lea. 

 

 

 

 

 

 

 

Imparatul Vasile al II-lea („cel tanar”), n.958- d.1025, a domnit din anul 960, pana la moartea sa.

Dupa infrangere, bizantinii s-au retras în Tracia unde, în munții Sredna Gora, au fost înconjurati de oastea bulgară  condusa de tarul Samuil.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tarul Samuil al Bulgariei (m.6 octombrie 1014), a fost comandant militar   (general) in timpul tarului Roman I, din 980 pana in 997, iar din 997 pana la moartea sa,țar).

Armata bizantină a fost anihilată de bulgari, iar imparatul Vasile al II-lea a reușit să scape cu greutate.

 

 

 

 

 

1386: Printul Carlo (Karl) Topia conducătorul Albaniei, incheie o alianță cu Republica Veneția, angajandu-se sa participe la toate războaiele alaturi de Republica in schimbul protejarii  coastelor tarii sale de catre flota venetiana împotriva atacurilor otomanilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Karl Topia, (aproximativ 1335/1340 1388) a fost un prinț albanez. Tatăl său era nobilul albanez Andrei Topia, iar mama lui a fost o fiică nelegitimă a regelui Robert de Anjou al Neaapolelui,nerecunoscuta de acesta.

 

 

 

 

 

1424: S-a desfasurat Bătălia de la Verneuil, o importantă bătălie a  razboiului de 100 de ani,  între forțele anglo-burgunde pe de-o parte și cele franco-scotiene pe de altă parte.

Bătălia este  considerată una dintre cele mai violente și sângeroase de-a lungul războiului si s-a incheiat cu victoria englezilor, care au pierdut in lupta 1.600 de ostași.

Franco-scoțienii au pierdut 6.000 ostași, dintre care majoritatea au fost scoțieni.

Aproximativ 200 au fost luați prizonieri.

 

 

 

 

 

  1498: Cesare  Borgia,  fiul papei Alexandru al VI-lea   și al amantei sale, Vannozza dei Cattanei, a devenit prima persoană din istorie care a demisionat din funcția de cardinal.

 

 

 

 

Ficheiro:Cesare-Borgia 1298519a.jpg

 

 

 

 

În aceeași zi regele Franței Ludovic al XII-lea l-a numit pe Cesare, Duce de Valentinois.

 A fost fratele  Lucreziei Borgia si al lui Giovanni Borgia  Gioffre Borgia.

 

 

 

 

 

1560: Biserica Romano-Catolică pierde pozitia dominanta in Scotia, unde protestantismul devine religie națională.

 

 

 

 

1585:  Orasul Anvers este capturat de forțele spaniole conduse de  Alessandro Farnese, Duce de Parma, care ordona  protestanților  să părăsească orașul.

Drept  urmare mai mult de jumătate din cei 100.000 de locuitori ai orasului se refugiaza in  provinciile nordice.

 

 

 

 

 

1601: S-a născut matematicianul Pierre de Fermat,  avocat, funcționar public și matematician francez, cunoscut pentru contribuțiile sale importante la diferite domenii matematice, precursor al calculului diferențial, geometriei analitice și calculului probabilităților.(d. 12 ianuarie 1665). 

A elaborat un principiu fundamental în optica geometrică: principiul Fermat.

Alaturi de  René Descartes, a fost unul dintre primii care a aplicat algebra în geometrie ; (d.12.01.1665).

 

 

 

 

 Fermat, Pierre de

 

 

 

 

 Este recunoscut si pentru descoperirea unei metode originale in găsirea celei mai mari şi celei mai mici ordonate pentru linii curbe, care este analoaga cu calculul diferenţial, precum şi pentru cercetările sale în Teoria numerelor. 

  

 

 

 

1629:  S-a născut Jan Sobieski, rege al Poloniei sub numele de Ioan al III-lea (1674-1696).

Este comandantul de osti care a salvat Viena asediata de  turci.

 

 

 

 

 

 

 

 

A condus campanii militare şi în Moldova, în timpul domniei lui Constantin Cantemir; (d. 17 iunie 1696).

 

 

 

 

 

1717: In timpul razboiului austro-turc din  1716-1718, Belgradul este eliberat de turci, dupa un asediu de o luna, de trupele austriece  comandate de porintul Eugeniu de Savoia.

 

 

 

 

 

1771: Savantul englez  Joseph Prestley descopera ca plantele elimina oxigen.A fost un teolog, chimist, pastor dizident, educator şi  filozof al politicii , care a scris peste 150 de lucrări.

 

 

 

 

 

 

Lui Priestley îi este atribuită descoperirea oxigenului, pe care l-a izolat sub formă gazoasă, cu toate că şi Carl Wilhelm Scheele şi Antoine Lavoisier au revendicat, de asemenea, această descoperire.

 

 

 

1786: A murit Friederic al II-lea, rege al Prusiei (1740 – 1786), din dinastia Hohenzollern, supranumit Frederic cel Mare; (n.24 ianuarie 1712).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A participat la războiul de succesiune la tronul Austriei (1740-1748), la Războiul de 7 ani (1756-1763) şi la cel de succesiune la tronul Bavariei (1778-1779).

A anexat Silezia şi a consolidat poziţia internaţională a Prusiei. A participat la prima împărţire a Poloniei (1772).

 După moartea sa, a urmat la tron  nepotul sau, Frederic Wilhelm al II-lea, care  a domnit din 1786 până la moartea sa. 

 

 

 

 

1807: Clermont, primul vapor comercial  cu aburi  conceput de  Robert Fulton, a efectuat prima sa cursă de la New York la Albany,  pe fluviul Hudson. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1844: S-a nascut Menelik al II-lea (Sahle Maryam) împărat (negus ) al statului semiindependent Shewa (1865-1889), și împărat al Etiopiei  (1889-1913).

A fost capturat și închis timp de zece ani, după ce tatăl său, regele Haile Melekot  din Shewa, a fost detronat de Teodor al II-lea.

 

 

 

 

Emperor Menelik II of Ethiopia

Foto: Imparatul Etiopiei, Menelik al  II-lea

 

In 1865 a evadat din prizonierat, întorcându-se în Shewa  pentru a-și recupera titlul de negus (rege). După moartea împăratului  Yohannes al IV-lea   a urcat pe tronul etiopian, luându-și numele de la Menelik  fiul legendar al lui Solomon si al reginei din  Saba.

În Razboiul Italo-Abisinian  (1895-1896), când Italia a încercat să transforme Etiopia   în protectorat, Menelik a repurtat o victorie strălucită în Batalia de la Aduwa (1 martie 1896) și a câștigat independența statului.

Ulterior, a extins imperiul etiopian si a inițiat o serie de reforme administrative și programe educaționale moderne, a construit infrastructura țării și fondat noua capitală a Imperiului, Addis Abeba. A decedat la 12 decembrie 1913.  

 

 

 

 

 

1850: A murit Jose de San Martin, general si om politic argentinian, erou al razboaielor pentru independenţa Americii Latine ; (n.25 februarie 1778).

 

 

 

 

 

 

 

 

1868: S-a născut Ion Păun-Pincio, scriitor, membru de onoare post-mortem al Academiei Române; (d. 30 decembrie 1894).

 

 

 

 

 

 

 

 

1870:  S-a nascut  generalul de brigadă american Frederick Fuller Russell (d. 29 decembrie 1960), un  medic al armatei americane, care a perfecționat in 1909 un vaccin al febrei tifoide pe care l-a aplicat in  1911, in cadrul  unui program de vaccinare impotriva febrei tifoide, program care  avea sa imunizeze  întreaga armata americana.

 

 

 

 

 

 

 

Ca rezultat direct al cercetarilor sale, Armata SUA a fost prima armata vaccinata profilactic împotriva febrei tifoide, fapt care a eliminat tifoida dintre cauzele semnificative de morbiditate si mortalitate in randul personalului militar din SUA.

 

 

 

 

 

 

1872 : S-a născut Traian Vuia, pionier al aviaţiei române, membru al Academiei Române.

La Paris, a realizat cu eforturi proprii un ”aeroplan automobil” cu care a reuşit să zboare, la 18 martie 1906, pe câmpul de la Montesson.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 Traian Vuia (n. 17 august 1872, Bujoru, comitatul Caraş-Severin, Austro-Ungaria; d. 2 septembrie 1950, Bucureşti, România) a fost un inventator român, pionier al aviaţiei mondiale. În 1906 el a realizat primul zbor autopropulsat (fără catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decît aerul.

Dintre primii inventatori români din domeniu, Traian Vuia, s-a bucurat de recunoasterea rezultatelor activităţii sale, chiar dacă multa vreme prioritatea în realizarea zborului mecanic i-a fost atribuită brazilianului (naturalizat francez) Alberto Santos-Dumont; (1873-1932).

Dorinta lui Vuia de a realiza aeroplanul-automobil l-a îndemnat sa plece la Paris, la începutul lunii iulie 1902, avînd cu el planurile şi macheta acestui aparat de zbor.

Vuia a înaintat Academiei de Ştiinte din Paris un memoriu, în februarie 1903, intitulat Proiect de aeroplan-automobil, prin care demonstra posibilitatea realizării zborului cu o maşină mai grea decît aerul, însă proiectul a fost considerat o himeră. Totuşi, în 17 august 1903, obţine brevetul de invenţie.

A fost nevoit să îşi echipeze micul monoplan (aeroplanul “Vuia 1″), pe care a început sa-l construiască în Franţa în 1903, cu multe inovaţii. Lucrurile au avansat încet din cauza lipsei banilor.

Neputîndu-şi permite să achiziţioneze un motor ultrauşor, Vuia s-a resemnat sa inventeze un motor cu acid carbonic comprimat, care avea avantajul ca era simplu şi putin costisitor, însa, n-a putut fi pus la punct, servind doar pentru demonstratii (timpul sau de funcţionare era de aproximativ trei minute).

În 1905, aeroplanul sau a fost gata. Era un monoplan – aproape toate încercarile în acea vreme se faceau cu avioane biplane, Louis Blériot (1872-1937) urmînd exemplul lui Vuia, un an mai tîrziu.

Aparatul de zbor avea aripile repliabile, asemeni unui evantai, purtate pe un cvadriciclu cu roţi pneumatice, care avea rol de tren de decolare şi aterizare.

Întreaga construcţie era metalică din tuburi de oţel, îmbinate prin manşoane, iar aripa era din pînza de in impregnată.

O alta noutate a acestui aeroplan era reprezentata de utilizarea unei singure elice, spre deosebire de celelalte aparate contemporane, care foloseau doua elice contrarotative.

Aeroplanul nu avea însa nici profundor, nici ampenaj stabilizator. Cu toate acestea, la încercarile de la Montesson, din 18 martie 1906, aeroplanul, propulsat de propriul motor, dupa ce a rulat aproximativ 50 metri pe sol, s-a ridicat la înaltimea de un metru şi a parcurs aproximativ 12 metri în aer, deteriorîndu-se la revenirea pe sol în urma impactului cu un copac.

El avea stabilitatea longitudinală precară şi forţa motrice insuficientă.

Multe ziare din Franţa, Statele Unite şi Marea Britanie au scris despre primul om care a zburat cu un aparat mai greu decît aerul, echipat cu sisteme proprii de decolare, propulsie şi aterizare.

 

 

 

 

 

 

De atunci a fost scoasă în evidenţă şi propagată ideea că Vuia a reuşit cu aparatul său să decoleze de pe o suprafaţă plată, folosind numai mijloace proprii, “la bord“, fără “ajutor extern” (pantă, cale ferată, catapultă, etc.).   

Prin perfecţionarea primului model, s-a obţinut aeroplanul “Vuia 1 bis“. Mai tîrziu, a fost construit un aeroplan nou, dotat cu un motor Antoinette pe benzină, cu opt cilindri în V, răciţi cu apă, de 25 CP, creaţia inginerului Léon Levavasseur, cu care a zburat în 1907, cu rezultate satisfăcătoare, mentinîndu-se în aer aproximativ 100 metri (Alberto Santos-Dumont zburase deja 200 metri). Acesta s-a numit “Vuia 2” şi a fost brevetat în Belgia.

Vuia a continuat să studieze zborul vertical şi a construit, în 1918 şi 1922, două elicoptere, în colaborare cu Marcel Yvonneau, care aveau mai multe rotoare de sustentaţie, cu axe separate.

Primul model era acţionat prin forţa musculară, iar cel de-al doilea era dotat cu un motor Anzzani, de 16 CP, cîntarind în total 190 kg; ambele elicoptere au fost experimentate la Juvissy (nu de catre Vuia) si s-au ridicat de la sol.

 

Dintre creatiile lui Vuia mai amintim torpila aeriana, realizată, în 1917, împreuna cu Victor Tatin (1847-1917) şi generatoarele de aburi, de joasa şi înaltă presiune (1925).

Traian Vuia fost ales membru de onoare al Academiei române, pe 27 mai 1946.

Este înmormîntat la cimitirul Bellu din Bucureşti.

Astăzi Aeroportul Internaţional Timişoara din România îi poartă numele.

 

 

 

 

 

1893 :  S-a născut actriţa americana Mae West (d. 22 noiembrie 1980).

 

 

 

 

 

 

 

 

 A fost considerata cea mai inteligenta si spirituala “zeita a sexului din industria divertismentului american”, din prima jumatate a secolului XX („Lady Lou”, „Nu sunt un înger”) (n. New York; (d.22.11.1980, Los Angeles).

 

 

 

 

1894: S-a născut chimistul Radu Cernătescu, membru al Academiei Române; (d. 17 ianuarie 1958).

 

 

 

 

1898: A încetat din viaţă compozitorul Karl Zeller, autorul operetei “Vânzătorul de păsări”; (n. 19 iunie 1842).

 

 

 https://www.youtube.com/watch?v=VheXhJw_Kf8

 

 

 

 

1905 : S-a născut cântăreaţa Ada Falcon, supranumită “împărăteasa tangoului” pentru interpretările unice ale celebrelor tangouri argentiniene (d. 4 ianuarie 2002).

 

 

 

 

 

 

 

A  cunoscut consacrarea în 1923, când a devenit cea de-a treia cântareata de tango din Argentina, alaturi de Azucena Maizani si Rosita Quiroga; (d.04.01.2002).

 

 https://www.youtube.com/watch?v=58j4GXVzXNM

 

 

 

 

1911 : S-a nascut Mihail Botvinnik, mare maestru internaţional la şah rus, campion mondial; (1948-1957, 1958-60 şi 1961-63).

 

 

 

 Image from www.diagonale.eybens.free.fr

 

 

 

 

 

1916: A încetat din viaţă Umberto Boccioni, sculptor şi pictor încadrat curentului futurist; (n. 19 octombrie 1882).

 

 

 

 

1925: A încetat din viaţă scriitorul Ioan Slavici, membru corespondent al Academiei Române. (“Moara cu noroc”, “Popa Tanda”,  “Fata de birău”); (n.Şiria, jud. Arad 18.01.1848;(d.Panciu, jud.Vrancea).

 

 

 

 

 

 

Romanul său “Mara” a marcat un moment important în evoluţia romanului românesc (n.18 ianuarie 1848).

A fost redactor al ziarului “Timpul”, director al “Tribunei” din Sibiu (1884-1890) si fondator, alături de Coşbuc şi Caragiale, al revistei “Vatra”.  

 

 

 

 

 

1926: S-a nascut  Jiang Zemin, politician chinez, secretar general al Partidului Comunist Chinez, din 1989 până în 2002 și presedinte al Republicii Populare Chineze  din 1993 până în 2003.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1930: S-a născut artistul plastic Marcel Chirnoagă, realizatorul ciclului de gravuri “Apocalipsa”; (d. 23 aprilie 2008).

 

 

 

 

1942: Primul raid al fortelor aeriene militare americane (USAF) in Europa, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

 

 

 

 

1943: S-a nascut Robert De Niro, actor american.

 

 

 

 

 

 

 

Este considerat ca unul dintre cei mai mari si mai influenţi actori din toate timpurile.

A primit  Premiul Oscar în 1974 si în 1980 (din filmografie: “Nasul”, “S-a întâmplat cândva în America ”).

 

 

 

 

1945: Reprezentantul politic al SUA la Bucuresti, Roy Melbourne, remite o nota diplomatica regelui Mihai, în care arata ca guvernul sau considera în continuare guvernul Petru Groza ca “nereprezentativ” si ca nu poate relua raporturile diplomatice cu România.

O nota cu continut asemanator va fi primita, din partea Marii Britanii, la 19.08.1945. În aceste condiţii, la 21 august, Regele Mihai cere guvernului Petru Groza sa demisioneze, iar în fata refuzului acestuia, sunt întrerupte relaţiile oficiale cu guvernul, până la 6.01.1946 – “greva regala”.

 

 

 

 

 1949: S-a nascut Ion Hadârca, poet si scriitor, cavaler al “Ordinului Republicii” din Basarabia (n. Sângereii Vechi, jud.Balti).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1952 : A încetat din viaţă Gheorghe Magheru, poet modernist şi dramaturg, care a cultivat o lirică nonconformistă şi un teatru de factură filosofică (piese de teatru: “Piele de cerb – pretext dramatic pentru meditaţiune”, “Oglinda fermecată sau Divina re-creaţiune”; poezii: “Cântece la marginea nopţii”); (n. 17/30 decembrie 1892).

 

 

 

 

1954: A încetat din viaţă la Bucuresti, medicul neurolog Nicolae Ionescu-Siseşti; (n. 11 februarie 1888, Șișești, județul Mehedinți).

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost  profesor de Neurologie la Facultatea de Medicină din București, director al Clinicii de Neurologie a Spitalului Colentina-București, membru corespondent (din 1939) al Academiei Române,membru corespondent al Academiei Americane de Neurologiea fost fratele academicianului Gheorghe Ionescu-Șișești.

A fost fratele academicianului Gheorghe Ionescu-Șișești,doctor în științe agricole al Universității din Jena, Turingia, Germania.

 

 

 

 

 

 

1955: A murit Fernand Léger, pictor si decorator francez, unul dintre promotorii cubismului; (n.04.02.1881).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1956: Curtea Constituțională a Germaniei Federale interzice Partidul Comunist declarandu-l neconstituțional .

 

 

 

 

 

1958: S-a nascut Belinda Carlisle, cântăreaţă şi compozitoare americană.

 

 

 

 

 

 

 

 

1960 : S-a nascut Sean Penn, actor, scenarist, producător; în anii ’80, a fost în atenţia publicului si prin mariajul sau cu celebra cântăreaţa Madonna (filmul “Dead Man Walking”).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1962: Militia de frontieră est-germana il ucide pe Peter Fechter, un băiat de 18 ani, în timp ce încerca să treacă  Zidul Berlinului spre Berlinul de Vest, acesta devenind prima victimă a zidului.

 

 

 

 

1964: A încetat din viaţă la Berlin, Mihail Ralea,estetician, sociolog, psiholog, filosof, eseist, critic literar, membru al Academiei Române: “Explicarea omului”, “Formarea ideii de personalitate”; (n. 1 mai 1896 la Husi ). A fost director al revistei “Viaţa Românească” (din 1933).

 

 

 

 

1977:  Spărgatorul de gheaţă sovietic “Arktica” atinge Polul Nord.

 

 

 

 

 

 

 

 

1983:  A încetat din viaţă poetul Ira Gershwin, fratele compozitorului George Gershwin, împreună cu care a colaborat la realizarea unor hit-uri ale vremii (n. 6 decembrie 1896).

 

 

 

 

1987: S-a sinucis, în închisoarea de la Spandau, Berlin, Rudolf Hess, politician naţional-socialist, condamnat în procesul de la Nürnberg, la închisoare pe viaţă pentru “complot împotriva păcii mondiale “şi “urzirea unui război de agresiune”.

A fost adjunctul lui Adolf Hitler, iar în 1939 a fost desemnat drept cel de-al doilea succesor (după Goering) al Führerului ; (n. 26 aprilie 1894).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1998: Preşedintele Statelor Unite, Bill Clinton, a recunoscut ca a avut o relaţie necorespunzătoare cu fosta  stagiara a  Casei Albe, Monica Lewinsky.

Într-o alocutiune televizata, Clinton a declarat că isi asuma  intreaga responsabilitate in fata poporului  american pentru acţiunile sale.

 

 

 

 

 

“Într-adevăr am avut o relatie cu doamna Lewinsky, care nu a fost adecvată, în fapt a fost greşita..”

 

 

 

 

 

 

1999: Turcia a fost  lovita la putin timp dupa ora locala 003,  de un cutremur catastrofal cu magnitudinea de 7,6 grade pe  pe scara Richter. Oraşul industrializat Izmit din vestul Turciei, a fost  aproape distrus.

 

 

 

 

 

 

Mari parti  din oraş au fost transformate in ruine si s-au inregistrat peste 1000 de morti si mii de raniti.

 
 
 
 

2008:  Înotătorul american Michael Phelps a devenit primul sportiv care a câştigat 8 medalii de aur la aceeaşi ediţie a Jocurilor Olimpice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 2010: A decedat politicianul  italian Francesco Cossiga, al 8-lea președinte al Italiei; (n. 1928).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2014: A decedat criticul de artă român Dan Hăulică.

 Dan Hăulică (n. 7 februarie 1932, Iași – d. 17 august 2014, București a fost un eseist literar, critic de artă român, membru corespondent (din 1993) al Academiei Române, fost redactor-șef pentru o lungă perioadă de timp a revistei de literatură universală Secolul 20.

 

 

 

A fost președinte al AICA (asociația internațională a criticilor de artă), ales în 1981. În 2012 era președinte de onoare al aceleiași asociații.[2]A fost președinte al CAMERA (consiliul mondial pentru editarea și cercetarea artei), ales în 1986.

La data de 31 iulie 1990 Dan Hăulică a fost numit  ambasador, delegat permanent al României pe lângă UNESCO.

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 Sfantul Mucenic Miron

 

 

 

 

 

 Sfantul Mucenic Miron

 
 

 

 

 

 

Sfantul Miron  preotul a trait in Ahaia, in timpul imparatului Deciu (249-251). O multime de pagani a intrat in biserica in care slujea Sfantul Miron, in ziua praznuirii Nasterii Domnului, cu scopul de a-i prinde pe crestini si a-i supune la chinuri.

Pentru ca a refuzat sa aduca jertfa idolilor, Sfantul Miron a fost aruncat in foc si i-a fost luata pielea de pe trup.

A fost dus in cetatea Cizicului si acolo i s-a taiat capul.

Tot astazi, facem pomenirea:

 

– Sfintilor Mucenici Straton, Filip, Evtihian si Ciprian;
– Sfintilor Mucenici Tirs, Levchie, Coronat, cu sotiile lor.Maine, facem pomenirea:
– Sfintilor Mucenici Flor, Lavru, Polien si Leon.

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

http://www.youtube.com/watch?v=jzomUbhtys0

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

  1. Crestin Ortodox.ro;

  2. ro.wikipedia.org;

  3. aviatori.ro;

  4. Istoria md;

  5. Istoricul zilei.com;

  6. Madiafax.ro;

  7. lessignets.com;


17/08/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , ,

1 comentariu »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: