CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 16 AUGUST. VIDEO


 

 

 
 
  

 

 

 

 

 

 

 

16 august, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 963: Nichifor al II-lea Focas este încoronat împărat al Imperiului Bizantin.

 

 

 

 

Nichifor al II-lea Focas ( n.cca  912- d. 11/12 decembrie 969, a condus imperiul din 963 pana in anul 969, cand a fost asasinat.

 Sa remarcat  ca un strălucit   general, care a reusit sa  extinda  Imperiului Bizantin.

1027: A murit regele Giorgi I, al  Georgiei (n. 998 sau 1002), din Casa  Bagrationi.

A domnit din anul 1014 până la moartea sa si a dus un război indelungat si sângeros cu Imperiului Bizantin. A fost înmormântat în Catedrala Bagrati. Un mormânt descoperit recent, jefuit probabil  în secolul al 19-lea, se presupune a fi fost mormantul sau .

 

 

 

 

 

 

 1258: A decedat imparatul bizantin al Niceei, Teodor al II – lea Dukas Laskaris  (1221/1222 16 august 1258).

 

 

 

 

 

A condus imperiul intre anii 1254-1258.

 

 

 

 

 

1297: A murit Ioan al II-lea Megas Komnenos  (n.c. 1262 ), fost împărat al Trapezuntului de la 1280 la 1297.

A  fost cel mai tanar fiu al împăratului Manuel I si se intitula ”Impărat şi Autocrat al romanilor”.

 

 

1328: Casa de Gonzaga preia puterea în Ducatul de Mantua (Italia de azi), pe care îl va conduce până în 1708.

 

 

 

 

 

1376/1379: A decedat  Sfantul Roch (Rocco); (n. Montpellier,  între 1346 și 1350). Este venerat ca sfânt de  Biserica Catolică și este patronul spiritual al multor orașe.

Era unul dintre sfintii cei mai invocati  in Evul Mediu ca protector  impotriva ciumei, patronatul său extinzandu-se  treptat la lumea rurală, la animale, la dezastre majore, cum ar fi cutremurele, epidemiile și bolile grave 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Este celebrat pe  16 august si este patronul  breslelor de chirurgi, farmacisti, cojocari  fiind  de asemenea un  protector al animalelor, cultul  sau fiind  răspândit în întreaga lume.

 

 

1419: A decedat  la Praga, Wenceslas (Vaclav in cehă) al IV- lea, poreclit bețivul”, prinț al casei de Luxemburg născut 26 februarie 1361 în Nürnberg, fost rege al  Germaniei 1376-1400 (sub numele Wenceslas I), rege al Boemiei 1378-1419 (Wenceslas IV), elector de Brandenburg  și Duce de Luxemburg, 1383-1390 (Wenceslas II).

 

 

 

 

 1570: Prin Tratatul de la Speyer, principele Ioan Sigismund Zapolya îl recunoaște rege al Ungariei pe împăratul Maximilian al II-lea , iar acesta din urmă îl recunoaște pe Ioan Sigismund drept principe al Transilvaniei și al Partium-ului.

Acest tratat a pus capăt conflictului aparut intre pretendenții la coroana Regatului Ungariei, după Bătălia de la Mohacs (1526) și decesul regelui Ludovic al II-lea pe câmpul de luptă.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ioan Sigismund Zápolya (în maghiară János Zsigmond Zápolya) (n. 7 iulie 1540, Buda – d. 10 martie 1571, Alba Iulia), a fost rege al Ungariei sub numele de Ioan al II-lea și principe al Transilvaniei (din 1570), sub numele de Ioan Sigismund. El a purtat prima dată titlul de principe al Transilvaniei.

Prin Tratatul de la Speyer, încheiat la 16 august 1570, el a renunțat la pretenția asupra coroanei Ungariei și l-a recunoscut pe împăratul Maximilian al II-lea drept rege al Ungariei, iar acesta din urmă l-a recunoscut drept principe al Transilvaniei și al Partium-ului.

Este înmormântat în Catedrala Sfântul Mihail din Alba Iulia.

 

 

 

 

1645: S-a născut Jean de La Bruyère, scriitor, unul dintre cei mai importanţi moralişti ai literaturii universale: “Caracterele” sau “Moravurile veacului”; (d. 10 mai 1696).

 

 

 

 

1705: A decedat matematicianul elvetian Jakob Bernoulli; (n. 27.12.1654, Basel).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contemporan cu Newton și Leibniz, a dezvoltat calculul diferențial și integral introdus de aceștia.

Jakob Bernoulli este cel care a introdus noțiunea de funcție în 1694. De asemenea, a notat cu „x” variabila independentă, notație care este și astăzi consacrată. Tot lui îi aparține și noțiunea de integrală și de calcul integral.

În urma cercetărilor sale asupra șirurilor a ajuns la celebra inegalitate care îi poartă numele (Inegalitatea lui Bernoulli).

 Unul din frații săi a fost Johann Bernoulli, un alt mare matematician.

 

 

 

1809: La inițiativa  lui Wilhelm von Humboldt, este fondată Universitatea Humboldt din Berlin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1823: S-a nascut Alexandru Hurmuzaki, publicist si om politic roman originar din Basarabia, membru fondator al Societatii Academice Romane și unul dintre fruntașii mișcării naționale din Bucovina.(d. 8 martie 1871).

 

 

 

 

1845: S-a nascut  Gabriel Lippmann, fizicianul  care a obţinut prima fotografie colorată a spectrului solar – Premiul Nobel pentru Fizică, pe anul 1908; (d. 13 iulie 1921).

 

 

 

 

 1856: Congresul SUA aprobă Legea Insulelor  Guano, act ce dădea dreptul oricărui cetățean american să ocupe în numele Statelor Unite orice insulă pe care se găsea guano, cu condiția ca acestea să nu facă parte din teritoriul altei tari și să nu fie locuită.

Comercianții americani au ocupat astfel peste 100 de insule și atoli, dintre care 9 sunt și astăzi sub controlul SUA.

 

 

 

 

1858: Regina Victoria  a Marii Britanii  face un schimb de mesaje cu  preşedintelele S.U.A., James Buchanan, inaugurand  astfel noua linie telegrafica transatlantica  prin cablu .

 

 

 

 

 

1877: La Gorni-Studen  in Bulgaria, are loc întîlnirea dintre Prinţul Carol al României şi Marele Duce Nicolai a Rusiei, în urma căreia comanda trupelor aliate româno-ruse trece la Prinţul Carol al României.

 

 

 

 

Regele Carol al Romaniei, comandantul forţelor armate româneMarele Duce Nicolai Nicolaevici al Rusiei (1831-1891), comandantul forţelor armate Ruse în BalcaniGazi Osman Paşa, comandantul forţelor otomane asediate în fortificaţiile de la Plevna

Regele Carol I            Marele Duce Nicolai            Gazi Osman      

 

Asediul Plevnei a fost una dintre principalele bătălii ale Războiului Ruso-Turc din 1877–1878 şi meritul acestei victorii aparţine acţiunilor Armatei Române în frunte cu Regele Carol.

Osman Paşa, comandantul forţelor otomane asediate la Plevna, a organizat defensiva şi a respins doua asalturi ruseşti cauzînd multe pierderi trupelor ruse.

În acest moment, ambele părţi erau aproximativ egale în termeni de numar de soldaţi (aproximativ 40.000 fiecare parte), iar armata rusă era demoralizată de cele două eşecuri suferite anterior.

Rusia nu mai avea alte trupe la dispoziţie pe care să le trimită într-un nou asalt al Plevnei, aşa că au solicitat României să trimită întăriri. Comandantul trupelor ruse de pe frontul balcanic, marele duce Nicolai, a cerut cu insistenţă (prin telegrama din 19 iulie 1877) ajutorul lui   Carol al României.

În scurt timp, armata română mobilizată a trecut Dunarea pe la Zimnicea, si s-a alăturat asediului.

La 16 august, la Gorni-Studen, grupul vestic de armate care asedia Plevna a trecut sub comanda principelui Carol I al Romaniei, secundat de generalul rus Pavel Dmitrievici Zotov şi de generalul român Alexandru Cernat.

Carol a decis să nu mai întreprindă niciun asalt, ci să asedieze oraşul, tăind căile de aprovizionare cu alimente şi muniţii. Armata româno-rusă a reuşit la începutul asediului să cucerească mai multe redute din jurul Plevnei, păstrînd pe termen lung doar reduta Griviţa.

Asediul început în iulie 1877 s-a încheiat abia în luna decembrie a aceluiaşi an cînd Osman Paşa a încercat fără succes sa forţeze ruperea asediului în direcţia Opanez şi a fost rănit.

 

 

 

 

Amplasarea trupelor la Plevna (11-12.09.1877)

 

 

 

Pe 9 decembrie 1877, în timpul acestei încercări otomane de a ieşi din încercuire, aceştia au traversat noaptea răul Vit ieşind imediat la tranşele româno-ruse şi atacînd pe un front de 3,2 km.

S-au dus lupte la baionetă dar turcii au fost în cele din urma împinşi înapoi în cetate, pierzînd 5000 de oameni şi cauzînd 2000 de victime forţelor româno-ruse.

 A doua zi, Osman s-a predat, lăsîndu-i garnizoana şi sabia colonelului român Mihail Cristodulo Cerchez acceptînd condiţiile de capitulare oferite de aceasta.

El a fost tratat onorabil, dar mulţi dintre soldaţii săi au murit ca prizonieri marşăluind prin zăpadă.

Cei mai grav răniţi au rămas în urmă în spitalele de campanie, dar mulţi au fost ucişi de bulgari.

În urma bătăliei de la Plevna, armatele ruse au putut avansa şi au atacat în forţă păsul Şipka, reuşind să învingă defensiva otomană şi să işi deschidă drumul spre Constantinopol.

 

 

 

 

1888: A încetat din viaţă farmacistul John S. Pemberton, cel care a inventat celebra băutură “Coca-Cola”; (n. 8 iulie 1831).

  În aprilie 1865, Pemberton fusee rănit în Bătălia de la Columbus, Georgia, și la fel ca mulți alți veterani răniți, a devenit dependent de morfină.

Căutând un leac pentru dependența sa a început să facă experimente cu coca și vinuri obținute din coca, creând în cele din urmă propria sa versiune de Vin Mariani, care conținea nucă de kola și damiana și pe care l-a numit Pemberton’s French Wine Coca.

O dată cu creștea îngrijorării publice privind dependența de droguri, depresia și alcoolismul în rândul veteranilor și a neurasteniei în rândul femeilor sudiste irascibile, produsul lui medical a fost promovat ca fiind foarte benefic pentru „doamne și toți cei a căror loc de muncă sedentar cauzează neurastenie, probleme ale stomacului, intestinelor și rinichilor, precum și cei care au nevoie de un fortifiant și de un agent stimulant pur.”

 În 1886, atunci când  in Atlanta și Fulton County a fost adoptat o nouă legislație, mai riguroasă, Pomberton s-a văzut obligat să producă o alternativă non-alcoolică a versiunii sale de French Wine Coca.

Pemberton s-a bazat pe ajutorul farmacistului din Atlanta, Willis Venable pentru a testa și perfecționa noua rețetă, pe care a formulat-o folosind metoda aproximațiilor succesive.

Astfel Pemberton a elaborat un set de indicații pentru prepararea sa, care în cele din urmă a inclus și amestecul de sirop cu apă carbogazoasă.

Frank Mason Robinson a avut ideea ca noua formulă să se numească Coca-Cola, datorită rezonanței numelui, care era populară printre vinurile medicamentoase.

 

 

 

 

 

Deși numele făcea referire destul de clar la cele două ingrediente principale, controversa asupra conținutului de cocaină avea să determine mai târziu The Coca-Cola Company să afirme că numele a fost „lipsit de sens, dar fantezist”.

 

 

 

 

 

 

1893: A încetat din viaţă Jean Martin Charcot, medic psihiatru, unul dintre fondatorii neurologiei moderne; (n. 29 noiembrie 1825).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1896: Lângă Dawson City, Yukon, Canada s-a descoperit aur, fapt ce a declanșat Goana după Aur din Klondike (în imagine mineri in Klondike).

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

1906: La Valparaiso, in  Chile, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 8,6 pe scara Richter, care a făcut 20.000 de victime.

 

 

 

 

 

1913: S-a născut omul politic Menachem Begin, prim ministru al Israelului, laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1978; (d.09.03.1992).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1920: S-a născut Virgil Ierunca (Virgil Untaru), eseist, critic literar şi poet, traducător, stabilit în Franţa din 1946; a colaborat ca redactor la principalele reviste literare româneşti din exil, a fost redactor al emisiunilor pentru străinătate ale Radioteleviziunii Franceze şi colaborator, alături de soţia sa, Monica Lovinescu, al postului de radio “Europa Liberă”; (d. 28 septembrie 2006).

 

 

 

 

 

 

 

 

1920: S-a nascut  compozitorul român de muzică uşoară, Gelu Solomonescu; (d. 1984).

 

 

 

 

 

1921:  S-a născut Moise Cohn (pseudonim – Ovid S. Crohmălniceanu), prozator, critic şi istoric literar (d. 30 aprilie 2000 la Berlin).

 

 

 

1925: A avut loc premiera filmului “Goana după aur”, al 72-lea film al lui Charlie Chaplin.

 

 

 

 

 

 

1929: In Palestina aflata sub mandat britanic, izbucnesc lupte  între arabi şi evrei, care vor  continua până la sfârşitul lunii. În total, 133 de evrei şi 116 arabi si-au  pierdut  viata.

 

 

 

 

 

1936: S-au încheiat Jocurile Olimpice de la Berlin, transformate de guvernul german înr-o ocazie de  propagandă politică profascistă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1940 : Încep  tratativele româno-maghiare de la Turnu Severin privind partajarea Transilvaniei. Eşecul acestora, previzibil, a dus la Dictatul de la Viena din 30 august 1940.

 

 

 

1942: S-a nascut Florin Bogardo, compozitor de muzica usoara si de film din Romania; (d.15.08.2009).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1945: Puyi, ultimul împărat chinez  al statului marioneta japonez  Manciukuo din China, este capturat de trupele sovietice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1949: A încetat din viaţă scriitoarea americana  Margaret Mitchell, autoarea celebrului roman  “Pe aripile vântului”, care a fost ecranizat în 1939; (n. 8 noiembrie 1900).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Filmul, cu acelaşi titlu, este considerat o capodoperă a celei de-a şaptea arte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1954: S-a nascut  James Cameron, regizor canadian, laureat cu premiul Oscar pentru filmul “Titanic”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1956: A încetat din viaţă pictorul roman Theodor Pallady; (n. 11/24 aprilie 1871 la Iasi).

 

 

 

 

 Autoportret

 

 

 

 

1957: In  Canada este abolita pedeapsa cu inchisoarea  pentru datoriile neplatite.

 

 

 

 

1958: S-a nascut Madonna (Madonna Louise Veronica Ciccone ), interpretă americană de muzică pop, de origine italiană.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1960: Americanul Joseph Kittinger, se parasuteaza dintr-un balon aflat la 31.330 m, stabilind 2 recorduri mondiale, ramase si astazi –  saritura de la cea mai mare altitudine si cea mai mare viteza atinsa de un om fara un avion.

 

 

 

 

 

 

 

 

1977:  A încetat din viaţă, la resedinta sa din Graceland,SUA, idolul muzicii anilor ’50-’60, Elvis Presley,actor în numeroase filme realizate special pentru el: “Veselie la Acapulco”, ” Blue Hawaii”, “Viva Las Vegas”; (n. 8 ianuarie 1935).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1987: A decedat  Emil Condurachi, renumit istoric şi arheolog român, membru al Academiei Romane, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bruxelles; (n.03.01.1912).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1999: In urma unui vot  obtinut in Duma de Stat, Vladimir Putin a devenit premier al guvernului Rusiei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2003: A murit în exil în Arabia Saudită, fostul dictator al Ugandei, criminalul Idi Amin.

Există unele dispute legate  de vârsta lui reală, dar cele mai multe surse spun că el ar fi avut  80 de ani.A fost fiul unui vrăjitor, a servit in armata coloniala britanica si campion de box la categoria grea.

Idi Amin a fost unul dintre  cei  mai sangerosi dictatori din istoria Africii.El a condus Uganda din 1971 până în 1979, când a inlaturat  de la putere de  trupe din Tanzania şi de exilaţi ugandezi.

 

 

 

 

 

 

Idi Amin isi acorda lui  însuşi  medalii

 

Se estimeaza ca ar fi asasinat cca. 400.000 de oameni, si ca  mulţi dintre opozantii sai au fost închişi şi torturaţi.

 

 

 

 

2005:  A murit  fratele Roger,  fondatorul comunităţii Taizé, stareţul singurei mănăstiri ecumenice din lume, apropiat al Maicii Tereza si confident al Papei Ioan Paul al II-lea; (n. 12.05.1915).

 

 

 

 

 

 

 

 

A  fost asasinat de catre o femeie  bolnavă psihic originara din Romania.

 

 

 

 

 

2008: A decedat  Elena Leuşteanu, gimnastă română, triplu laureată cu bronz olimpic la Melbourne 1956 – 2 medalii şi Roma 1960 – 1 medalie.

S-a nascut la 4 iulie 1935 la  Cernauti.

 

 

 

 

Ascultati ultimul  interviu pe care l-a acordat in aprilie 2008 .

 

 

 

 

 

2010: China  a depasit Japonia devenind a doua mare putere ecomomica a lumii, dupa S.U.A.

Astfel, PIB-ul Chinei a fost de 5.878,6 miliarde de dolari in 2010, fata de Japonia care a avut 5.474,2 miliarde de dolari.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 16 august este:

 

In Gabon –  Ziua Independentei, celebrarea declararii in 1960 a

independentei acestei foste colonii africane, fata de Franta .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

Sfintii Martiri Brancoveni

 

 

 

 

Sfintii Martiri Brancoveni: Constantin Voievod cu fiii sai, Constantin, Stefan, Radu, Matei si sfetnicul Ianache, sunt praznuiti pe 16 august. Domnia lui Constantin Brancoveanu a inceput sub semnul aparitiei Bibliei in limba romana, numita “de la Bucuresti”, in anul 1688.

Si-a asumat rolul de protector al tiparului si scolilor din Muntenia, dar si din Transilvania.

A dat Bucurestiului o noua Academie Domneasca, transformand scoala de la Sf. Sava in “colegiu public pentru pamanteni si straini”, cu o programa asemanatoare institutiilor de grad superior.

 

 L-a adus de la Istanbul pe Andrei, viitorul mitropolit Antim Ivireanul, sub indrumarea caruia se vor tipari numeroase carti in limbile romana, greaca, slavona, georgiana si chiar araba.

A ctitorit mai multe biserici si manastiri, intre care: bisericile de la Potlogi si Mogosoaia, Manastirile Hurezi si Brancoveni, Biserica “Sf. Gheorghe Nou” din Bucuresti, unde odihnesc sfintele sale moaste.

Pentru ca a refuzat sa se lepede de la credinta crestina, pe 15 august 1714, chiar in ziua cand implinea 60 de ani, domnitorul roman a fost decapitat.

 

 

 

Aceeasi pedeapsa au suferit-o si cei patru fii ai sai, impreuna cu sfetnicul Ianache.“De legea crestina nu ma las, caci in ea m-am nascut si am trait, si in ea vreau sa mor! “

Numai in camasi, istoviti de suferinte si dureri, legati cu lanturi, cu capetele descoperite si desculti, marturisitorii intru Hristos au fost adusi in fata sultanului Ahmed.

La cererea sultanului de a renunta la crestinism, Brancoveanu a raspuns fara retineri: “De legea crestina nu ma las, caci in ea m-am nascut si am trait, si in ea vreau sa mor!”, iar catre fiii lui a rostit: “Fiilor, fiti barbati! Am pierdut tot ce aveam pe asta lume. Nu ne-au mai ramas decat sufletele.

Sa nu le pierdem si pe ele, ci sa le ducem curate inaintea fetei Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Sa spalam pacatele noastre cu sangele nostru!”.In urma acestor cuvinte, sultanul a poruncit sa fie taiate capetele copiilor domnitorului.

Primul cap retezat a fost al lui Constantin, fiul cel mare. Au urmat capetele lui Stefan si Radu.

Cand a sosit randul lui Matei, baiatul cel mai mic, acesta a inceput sa planga. Tatal lui i-a poruncit sa se asemene fratilor sai. Copilul s-a indreptat spre jertfa fara retineri.

Au urmat Ianache Vacarescu, bunul sfetnic al Brancoveanului si apoi domnitorul, care a batut o cruce mare si a spus: “Doamne, fie voia Ta!”.Trupurile pescuite din Bosfor, redescoperite dupa doua secole!

Trupurile lor au fost aruncate in Bosfor. Au fost scoase de cativa crestini si ingropate in mare taina intr-o manastire din Halki, chiar langa Tarigrad.

In vara anului 1720, Doamna Maria (Marica) a adus pe ascuns ramasitele domnitorului si le-a ingropat in Biserica Sfantul Gheorghe Nou din  centrul Bucurestiului.

A asezat peste mormant o piatra impodobita doar cu pajura tarii, fara nici o pisanie, iar deasupra a pus o candela de argint.

Pornind intre altele, si de la inscriptia de pe aceasta candela (din 12 iunie 1720), Virgil Draghiceanu a facut in 1914 senzationala descoperire a mormantului voievodal (“cea mai mare rasplata pentru modesta mea activitate de o viata”, ii scria el savantului Dimitrie Onciul).

In jurul autenticitatii si paternitatii descoperirii s-au iscat pe atunci multe polemici si chiar procese, in care de partea lui Virgil Draghiceanu a fost inca de la inceput, printre multi altii, si marele Nicolae Iorga.

Pe 15 august 1992, Constantin Brancoveanu cu fiii sai si cu sfetnicul Ianache au fost declarati sfinti de catre Biserica Ortodoxa Romana.

Sunt sarbatoriti pe 16 august pentru a nu coincide cu sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului.

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

http://www.youtube.com/watch?v=XGIfkihr5nI

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

 

 1. Crestin Ortodox.ro;

 2. Istoria md;

 3. Istoricul zilei blogspot.com;

 4. Mediafax.ro;

 5. lessignets com;

 6. wikipedia ro.

 

16/08/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

3 comentarii »

 1. MULTUMESC

  Apreciază

  Comentariu de SECRIERU IOAN | 16/08/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: