CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 15 AUGUST. VIDEO


 

 

 

 

 

15 august, istoricul zilei.

 

 

 

 

 

 

 

 423: Moare imparatul roman  Flavius Honorius (384 – 423). A domnit din anul 395 si era fiul lui Teodosiu I, fratele lui Arcadius și a Gallei Placidia.

 

 

 

 

 

 

 

 

La decesul  lui Teodosiu în 395 d.I Hr., Honorius  devine  împărat al Occidentului, iar fratele său Arcadius, împărat in  provinciile din est.

Domnia i-a fost zguduită de  masive invazii ale barbarilor în Imperiu (în special de goți, care au ocupat Roma în 409) și de provincile care își declarau independența.  

 

 

 

465: A decedat imparatul roman Flavius Libius Severus Serpentius; (n. cca. 420, Lucania). 

A condus  Imperiul  Roman de Apus din 19 noiembrie 461, până la moartea sa.

Practic, incepand cu anul 460,  Imperiului Roman de Apus nu mai putut sa mentina sub dominatia sa multe dintre provinciile sale.

Insulele Britanice au fost abandonate, Africa a fost cucerită de vandali; și Hispania a fost ocupat de suebi și de vizigotii (care erau foederati ai Imperiului).

Cu toate acestea, teritoriul aflat  sub controlul lui  Libius a fost chiar mai mic, daca avem in vedere ca guvernatorii mai multor  provincii nu-l recunosteau ca împărat (atât Aegidius, care controla  Galia, cat și Marcellinus, care a condus semiautonom  provincia  Iliria).

Chiar si împăratul Leon tracul al Imperiului Rasaritean , nu l-a recunoscut pe Libius Severus ca imparat, iar istoricii storice , Marcellinus Comes și Iordanes, il considerau pe Libius un uzurpator al tronului Imperiului Roman de Apus.

 

 

 

 

 

636: Incepe  Bătălia de la Yarmuk între Imperiul Bizantin și Califatul Rashidun.  Aceasta a durat pana la 20 august si s-a desfasurat lângă râul Yarmuk în Siria. Lupta s-a terminat cu victoria arabilor care erau în inferioritate numerica  față de bizantini.

Se pare că o furtună de nisip s-a abătut ca din senin asupra bizantinilor, orbindu-i și provocând înfrângerea acestora.

Pentru unii istorici, în bătălia de la Yarmouk este unul dintre angajamentele majore ale istoriei și marchează primul val mare de cuceriri musulmane, stand la originea extinderii  Islamului în Levantul creștin.

 

 

 

 

 

71t: Incepe al doilea asediu arab asupra capitalei bizantine Constantinopol

A fost un atac combinat pe mare și pe uscat. Forțele terestre arabe, conduse de Maslama ibn Abdal Malik, stranse în afara zidurilor masive ale cetății  au fost decimate de o epidemie de ciumă și în cele din urmă masacrate de armata bulgară.

Flota arabă a fost distrusă de bizantini cu ajutorul focului grecesc, iar rămășițele sale au fost scufundate ulterior de o furtuna care i-a surprins pe arabi în timpul retragerii.

 

 

 

 

778: In batalia  de la Roncevaux, ariergarda francilor comandata de Roland, nepotul lui Charlemagne, a fost atacata de basci, lupta ramanand celebra datorita descrierii sale in  faimosul „Chanson de Roland”.

 

 

 

 

927: Trupele musulmane (numite in epoca Sarazini), cuceresc si distrug orasul italic Taranto.

982 Armata impăratului romano – german  Otto al II– lea sprijinita de aliatii sai lombarzi, este învinsa de sarazinii (musulmani) condusi de emirul Abu al-Qasim al Siciliei, în Bătălia de la Capo Colonna, în Calabria.

 

 

 

 

1038: A decedat regele Ștefan I al Ungariei („sfântul rege Ștefan”); (n. 969, Strigoniu (Esztergom) – d. 15 august 1038, Székesfehérvár (lat. Alba Regia).

 

 

 

 

 

Este considerat întemeietorul Regatului Ungariei, primul rege creștin al maghiarilor, membru al Casei Arpadiene. Este venerat ca sfânt în Biserica Catolică și în Biserica Ortodoxă.

 

 

 

 

 

1248: Este pusă piatra de temelie a Domului din  Koln, una dintre marile reusite arhitectonice ale Evului Mediu european.

 

 

 

 

 

 

 

 

1281: Invazia mongola din Japonia: Flota mongolă a lui Kublai Khan este distrusa de un vânt divin”, în Bătălia de la Koan.

Lupta e asemenea, cunoscuta sub numele de a doua bătălie de la Golful Hakata si a fost a doua incercare a  mongolilor de invadare a Japoniei, după încercarea  eșuata care a avutloc cu  șapte ani mai devreme, în bătălia de la Bun EI.

În vara anului 1281, mongolii  au invadat Japonia cu două armate uriase pentru acele vremuri, insa apărătorii japonezi au fost ajutati de o furtună violentă, care scufundat o parte considerabilă a flotei de invazie.

Trupele mongole care au reusit totusi sa ajunga  la țărm au fost masacrate la scurt timp după sosire.

Japonezii au numitkamikaze”  (vântul divin) aceasta furtuna salvatoare, un nume care a fost folosit si în al doilea război mondial pentru atacurile piloților japonezi  care s-au angajat în atacuri sinucigașe aeriene asupra fortelor americane.

 

 

 


1309: Cetatea  Rhodos se preda forțelor Cavalerilor Ordinului  Sf. Ioan..

Acestia  isi  stabilesc sediul de pe insulă, iar ordinul lor se va redenumi al Cavalerilor de Rhodos.

 

 

 

 

 

 

1519: Este intemeiata de conquistadorii spanioli, asezarea Ciudad de Panama.

 

 

 

 

 

1530: Este terminată construcţia Mânăstirii Humor, ctitorie a marelui logofăt Teodor Bubuiog si opera a zugravului Toma de la Suceava.

 

 

 

 

 

 

 

 

1534: Sfântul Ignaţiu de Loyola a întemeiat Ordinul Iezuit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1537: Este fondat orasul Asuncion, actuala capitala a statului Paraguay.

 

 

 

 

 1595: Oastea otomană ocupă Bucureștiul. Unele biserici sunt transformate în moschei, iar mănăstirea lui Alexandru Vodă este fortificată.

 

 

 

 

 

1769: La Ajaccio, in  insula Corsica, se naște Napoleon Bonaparte, devenit mai tîrziu imparatul  Napoleon I, lider politic şi militar al Franţei, ale cărui acţiuni au influenţat puternic politica europeană si istoria începutului de  secolul al XIX-lea.

 

 

 

 

 

 

Napoleon Bonaparte (n.1769-d.1821), împărat francez 1804-1815

 Cunoscut mai tîrziu ca Napoleon I şi iniţial ca Napoleone di Buonaparte, a fost un lider politic şi militar al Franţei, ale cărui acţiuni au influenţat puternic politica europeană de la începutul secolului al XIX-lea.

A decedat la 5 mai 1821,exilat  în insula Sfînta Elena.

A devenit ofiter al armatei franceze si s-a specializat in artilerie, devenind  popular în timpul Primei Republici Franceze dupa ce  a condus campanii reuşite împotriva Primei şi celei de-a Doua Coaliţii de tari care luptau împotriva Franţei.

În 1799 a organizat o lovitură de stat şi s-a proclamat Prim Consul, iar cinci ani mai târziu s-a încoronat ca Împărat al francezilor.

În prima decadă a secolului al XIX-lea a opus armatele Imperiului Francez tuturor  puterilor majore europene şi a dominat Europa continentală printr-o serie de victorii militare.

A menţinut sfera de influenţă a Franţei prin constituirea unor alianţe extensive şi prin numirea prietenilor şi membrilor familiei sale în calitate de conducători ai altor ţări europene clientelare.

 

 

 

 

 

1771: S-a nascut sir Walter Scott, prozator, creator al romanului istoric englez si european (“Ivanhoe”, “Rob Roy”); (d. 21.09.1832).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1848: M. Waldo Hanchett a inventat scaunul de dentist.

 

 

 

 

1870: În revista „Convorbiri Literare” a fost publicat poemul eminescian „Epigonii”.

 

 

 

 

 

1881: A încetat din viaţă, la Rusăneşti, jud. Olt, Alexandru GOLESCU (Negru sau Arăpilă) (n.1819), om politic român.

 

 

 

 

 

 

 

A participat, alături de marele său prieten Nicolae Bălcescu, la revoluţia din 1848 din Ţara Românească, fiind secretar al Guvernului provizoriu şi agent al acestui guvern în Occident.

A militat  pentru Unirea din 1859 si a fost  ministru şi prim-ministru, în timpul domniei lui Al. I. Cuza.

 

 

 

 

1888: A apărut, la Bucureşti, cotidianul “Adevărul” (1888-1916; 1919-1937 şi 1946-1951; din 25.12.1989), cel mai longeviv din istoria presei româneşti, după „Universul”; fondatorul şi primul director al ziarului a fost Alexandru V. Beldiman

 

 

 

 

 

 

 

 

1892: S-a nascut  Louis Victor de Broglie, fizician francez, laureat al Premiului Nobel; (d. 19.03.1987).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1896:  S-a născut regizorul de teatru şi film Sică Alexandrescu; a fost vreme îndelungată regizor al Teatrului Naţional din Bucureşti; (d. 6 august 1973).

 

 

 

 

 

1903: S-a nascut Ştefan Marius Milcu, om de stiinta  considerat, alături de Constantin I. Parhon, creatorul şcolii româneşti de endocrinologie; (n.Craiova, d. 01.12.1997).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1912: S-a nascut (Poienita-Dumitresti, Vrancea) Grigore Gheba, matematician, autor a peste 40 de culegeri de probleme de matematică pentru elevi (romanul « Între viaţă şi moarte »); (d.5.09.2004).

 

 

 

 

 

 

Grigore Gheba  a fost general de armată și profesor de matematică .

A scris peste 30 de culegeri de probleme de matematică, tipărite în peste 6 milioane de exemplare.

Prima culegere sub semnătura sa a apărut în 1948; a fost o culegere de nivel elementar și mediu, în special de algebră și geometrie.A urmat liceul la Râmnicu-Sărat.

Apoi a făcut școala de ofițeri la Bacău, obținând gradul de sublocotenent. În 1936 s-a căsătorit cu Lilica Popescu.

La începutul războiului a luptat pe front la artilerie împotriva rușilor, în Transnistria. În 1942 a căzut prizonier și a trecut prin 3 lagăre de prizonieri. Gheba s-a înscris apoi în Divizia Tudor Vladimirescu și a luptat împotriva nemților. A fost rănit de două ori și a primit 8 decorații.

Considerat cel mai important autor de culegeri de matematică din România, Gheba a fost un om al cărui destin a fost presărat cu numeroase dezamăgiri. A fost prizonier în lagărele din Siberia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În 1975 i s-a interzis să-și mai publice culegerile, din cauză că devenise prea celebru în propria-i țară, lucru care i-a deranjat pe șefii partidului comunist.

După război a urmat Facultatea de Matematică de la Universitatea București. Prima sa culegere de matematică a apărut în 1958, iar ultima în 2004, când împlinise deja 91 de ani.

Faima lui Gheba a atins maximul prin anii 1975.

În 1957, la doi ani după moartea primei soții, s-a recăsătorit cu Lucreția.

La 6 septembrie 2004, dimineața, a făcut un atac de cord. A murit fără să-și termine noile culegeri pe care se pregătea să le publice.

 

 

 

 

 

15/28 1916:  In prima conflagraţie mondială, Germania declară război României, dupa ce  la 14/27.VIII.1916, România declarase război Austro-Ungariei.

 

 

 

 

 

1917: Bătălia de la Varniţa şi Muncelu. Ofensiva armatei germano-austro-ungare este oprită de armata română cu preţul unor grele pierderi.

 

 

 

 

 

 

 

În cursul acestei bătălii cade eroic, la datorie, Ecaterina Teodoroiu, “Eroina de la Jiu”;(15/28.08-21.08/3.09).

 

 

 

 

 

 

 

 

1931: A apărut in clandestinitate primul număr al ziarului  comunist „Scânteia”.

 

 

 

 

 

 

1932: A murit generalul Traian MOŞOIU.

 

 

http://vladimirrosulescu-istorie.blogspot.ro/2012/12/triumful-generalului-mosoiu-in.html

 

S-a remarcat în luptele pentru eliberarea teritoriului României de sub ocupaţia Puterilor Centrale, în timpul primului război mondial.

 

 

 

 

 

 

 

După război, ca ministru (de război, al comunicaţiilor sau al lucrărilor publice), s-a ocupat de reorganizarea şi refacerea armatei, a economiei şi a administraţiei, grav afectate de conflagraţia mondială (n.2.VII.1868) .

 

 

 

 

 

 

1935: Steagul cu svastica devine  drapelul Germaniei naziste.

 

 

 

 

 

 

 

1944: S-a nascut Gianfranco Ferre, celebru creator de moda italian;(d.17.06.2007).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1947: Proclamarea independenţei Indiei. Sărbătoare naţională. 

 

 

 

 

Foto: Mahatma Gandhi şi Jawaharlal Nehru

 

 

 

Mişcarea de eliberare naţională condusă de Mahatma Gandhi şi Jawaharlal Nehru, a obligat Marea Britanie să acorde Indiei deplina sa independenţă, care va fi proclamată la 26.01.1950.

 

 

 

 

 

 

1947: In Romania a fost adoptata Legea pentru înfăptuirea reformei monetare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1950: S-a nascut prinţesa Ana (Anne Elizabeth Alice Louise), fiica Reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

 

 

 

 

 

 

 

 1960: Proclamarea independenţei Republicii Congo.

 

 

 

1967: A murit  René Magritte, pictor belgian, reprezentant al suprarealismului (n. 21.11.1898).

 

 

 

 

 

 

 

1969: Se deschide festivalul  de muzica pop Woodstock.

 

 

 

 

 

 

 

Au participat aproximativ 500 000 de tineri iubitori ai genului, această manifestare fiind reprezentativă pentru generaţia anilor 60, generaţia “hippy”; (15-17 august).

 

 

 

 

1972: S-a nascut actorul american  Ben Affleck.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1990:  A fost încoronat printul de Leichtenstein, Hans Adam al II-lea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1992: A decedat  indragita actrită si interpretă de muzică usoară si folk Anda Calugareanu;  (n.24.10.1946, Bucuresti).

 

 

 

 

 

 

Anda Calugareanu,

 

 

 

 

 

2000: A avut loc prima întâlnire simbolica a familiilor separate dupa razboiul coreean, in conformitate cu  Acordul semnat la 14 iunie 2000 intre cele doua state coreene; evenimentul a coincis cu aniversarea a 55 de ani de la eliberarea Peninsulei Coreene de sub ocupatia coloniala japoneza, comemorata de cele doua tari (1945).

 

 

 

 

 

 

 

 

2009 : A decedat compozitorul și interpretul român de muzică ușoară Florin Bogardo; (n. 1942).

 

 

 

 

 

 

 

 

2013: Institutul Smithsonian anunță descoperirea unei  noi specii carnivore, numita olinguito, găsita în America în ultimii 35 de ani.

 

 

 

 

 

 

 

Olinguito  este un mamifer din familia enotului ( Procyonidae), care trăiește în pădurile montane din Anzii   de la  vest de Columbia și Ecuador. Specia a fost descrisă ca noua în 2013.

La 22 mai 2014, olinguito  a fost declarat ca fiind unul dintre cele 10 specii noi  descoperite în 2013.  

 

 

 

 

 

Astazi, 15 august, in România  se sarbatoreste  Ziua Marinei

 

 

 

 

 

 

 

Oficializată ca  sarbatoare a marinarilor români la 15 august 1902, de Sfânta Maria Mare,  Ziua Marinei Române a reprezentat , mai bine de un secol, caracterul de autentica serbare a mării şi spiritualităţii marinăreşti.

În urmă cu un secol, prin adresa cu Nr. 6082 din 6 august 1902, Cristea Georgescu, primarul Constanţei, din dorinţa de a atrage turişti, se adresa primarilor comunelor urbane reşedinţe de judeţ din toată ţara, atenţionându-i asupra semnificaţiei acestei sărbători:

,,Cu ocazia serbării zilei de 15 august a.c. – Sfânta Maria , patroana Marinei, vor avea loc în apele Constanţei şi pe uscat nişte serbări demne de văzut precum regale, alergări, corabia Argonauţilor şi altele.”

În anul 1945, la sărbătoarea marinarilor români au participat şi membrii Comisiei Aliate de Control, atât la deschiderea expoziţiei Marinei în localul Subsecretariatului de Stat al Marinei din Bucureşti, cât şi pe Lacul Herăstrău, acolo unde, după oficierea unei slujbe religioase, s-au arborat drapelele României şi ale Naţiunilor Unite şi s-a dat startul serbărilor nautice.

Între anii 1949 şi 1953, ziua Marinei s-a rezumat la marcarea Zilei Flotei U.R.S.S. (ultima duminică din luna iulie), ceremonialul fiind diminuat ca semnificaţie din cauza intenţiei conducerii Ministerului Apărării Naţionale de a schimba data acestei tradiţionale sărbători naţionale.

Din anul 1954, când Ziua Forţelor Maritime Militare s-a serbat, conform Decretului Prezidiului Marii Adunări Naţionale nr. 309 din 29 august 1953, în prima duminică din luna august, programul Zilei Marinei a fost politizat şi adaptat noii ideologii promovată intens şi în rândurile oştirii.

Ca urmare, la 1 august 1954 s-a serbat pentru prima dată în Republica Populară Română Ziua Forţelor Maritime Militare.

Din anii ’60, manifestările au dobândit vădite accente propagandistice, în detrimentul încărcăturii spirituale ortodoxe. Acestea includeau conferinţe despre semnificaţia Zilei Marinei susţinute de către ofiţeri şi propagandişti în întreprinderi şi în garnizoanele de marină, înmânarea de către delegaţiile de marinari a unor machete de nave, organizarea vizitării de către pionieri a navelor-şcoală ,,Mircea” şi ,,Libertatea” şi ieşiri pe mare cu acestea.

Din anul 1990, o dată cu revenirea la tradiţie prin celebrarea Zilei Marinei Române la sărbătoarea Sfintei Marii – Praznicul Adormirii Maicii Domnului, organizatorii, atât la Constanţa, cat şi în celelalte oraşe-porturi maritime şi fluviale, au păstrat în programele serbărilor atât elemente tradiţionale cât şi probe noi, în pas cu specificul local şi preferinţele publicului spectator al noului mileniu.

Prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, s-a instituit Ziua Marinei Române pe data de 15 august.

La Constanţa, manifestările au avut loc iniţial pe terasa Comandamentului Marinei Militare, respectiv Statului Major al Forţelor Navale şi, ulterior, pe platforma portuară, în perimetrul danei de pasagere şi a Farului ,,Carol I”, pentru a da o încărcătură cuvenită acestui regal marinăresc.

 

 

 

 

Tot pe 15 august:

 

 

 

In Congo se sarbatoreste proclamarea independenţei (1960).

 

 

In India  este sarbatoare nationala –  Proclamarea independenţei 1947.

 

 

 

 

In Principatul Liechtenstein – Sărbătoare naţională

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

Adormirea Maicii Domnului

 

 

 

Adormirea Maicii Domnului
 
 
 
 
 

 

Adormirea Maicii Domnului este praznuita pe 15 august. Despre aceasta sarbatoare nu gasim informatii in Sfintele Evanghelii, ci numai in Traditia Bisericii.

Potrivit acestei Traditii, Maica Domnului a fost instiintata printr-un inger de mutarea ei din aceasta viata: “Acestea zice Fiul tau: Vremea este a muta pe maica Mea la Mine.

Nu te teme de aceasta, ci primeste cuvantul cu bucurie, de vreme ce vii la viata cea nemuritoare“.

Dupa ce Fecioara Maria si-a cerut iertaciune de la toti, si-a dat duhul. Domnul Insusi S-a coborat din ceruri pentru a primi in mainile Sale sufletul ei cel sfant.

Atunci s-au petrecut multe minuni: ochii orbilor si auzul surzilor s-au deschis, ologii si bolnavii s-au vindecat.

Trupul a stat trei zile in mormant, dupa care a fost ridicat in chip tainic spre lacasurile ceresti. Traditia marturiseste ca Toma soseste la Ierusalim in a treia zi dupa inmormantarea Maicii Domnului.

Dorind sa cinsteasca trupul ei, Apostolii au deschis mormantul. Dar minune! Mormantul era gol. Trupul Fecioarei Maria a fost ridicat la ceruri de Fiul ei.

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

http://www.youtube.com/watch?v=UvlXjJyjOqE

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestin Ortodox.ro;

  3. Istoria md.;

  4. Istoricul zilei blogspot.com;

  5. lessignets.com

  6. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

  7. Wikipedia.ro.

 

 

 

Reclame

15/08/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: