CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 13 AUGUST. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

13 august, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 523: Ioan I ( 470-18 mai 526) devine Papa. S-a nascut în Italia la Siena (sau Castello di Serena„), aproape de Chiusdino si este primul papa care a vizitat  Constantinopolul.

 

 

 

 

Scopul vizitei sale a fost acela de a obține reconcilierea cu împăratul răsăritean Iustin I, care îi persecuta pe arieni.

La revenirea sa la Ravenna – capitala de atunci a Italiei, Papa Ioan I a fost încarcerat din ordinul regelui ostrogot Theodoric cel Mare, care il bănuia de trădare si a decedat din cauza relelor tratamente la care a fost supus.

Trupul său neînsuflețit a fost transportat la Roma, unde a fost înmormantat în Basilica Sf.Petru.

 Biserica Romei l-a asezat printre martirii săi.

 

 

 

 

582: Mauricius devine împărat al Imperiului Roman de Răsărit.

  Flavius Mauricius Tiberius Augustus (n.cca.539, Arabissus – d.602, la Constantinopol), cunoscut sub numele de Mauriciu/Maurikios, a fost împărat bizantin bizantin între anii 582 și 602.

 

 

 

 

 

 

El a fost ultimul membru al dinastiei iustiniene.

Mauriciu a organizat provinciile din Italia și Africa în exarchate, conduse de un exarch , începând din anul 584.

Prin creearea exarhatelor din Italia, Mauriciu a încetinit invazia lombarzilor.

I-a ridicat pe fii săi la rangul de co-împărați: Teodosiu, fiul cel mare, guverna provinciile apusene, iar Tiberiu, provinciile balcanice.

A fost tolerant față de monofiziți.

În 602, trupele dunărene s-au revoltat împotriva împăratului sub conducerea lui Focas si l-au forțat pe Mauriciu să abdice, fiindfiind nevoit să fugă cu familia sa la Nicomedia (azi Izmit, Turcia). A fost capturat si executat de trupele lui Focas, care a devenit împărat.

Mauriciu este autorul tratatului de arta militara Strategikon.

 

 

 

 612: A murit  imparateasa bizantina Evdochia; (n.cca. 580).

Numita inițial Fabia, a fost prima  consoarta a imparatului Heraclius de la 610 pana la decesul ei, in urma unei crize de epilepsie.  

 

 

 

 

 

1099: Pascal al II-lea devine papă al Romei, ramanand pe tronul pontifical pana  la moartea sa, în anul 1118.
A fost călugăr, fiind creat Cardinal de Papa Grigore al VII-(1073-1085), în 1073.  

În 1113, Papa Pascal al II-lea a recunoscut Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta ca ordin religios.

 

 

 

 

 

1391: Prima atestare documentară a mănăstirii Peri (Transilvania), în “Tomos”- ul patriarhului ecumenic Antonie al IV – lea.

Pe malul drept al Tisei, in localitatea Peri ,pe pamantul Dragoiestilor , la inceputul secolului XIV sau dupa unii chiar in secolul XIII , s-a  infiintat o sihastrie, intretinuta de strabunii lui Dragos, protector fiind  Arhanghelul Mihail . In prima jumatate a  veacului al XIV-lea , comunitatile isihaste de pe Tisa Superioara s-au grupat la Sihastria Peri.

Tot cam atunci , Bogdan Voda ,voievod de Maramures , intra pe paminturile Moldovei , si-l alunga pe BALC , fiul lui SAS si nepot al lui Dragos , care era vasal  al regelui Ungariei si intemeiaza voievodatul  Moldova.

Dupa venirea lui Bogdan Voda la tronul Moldovei, fratii Balcu si Drag au condus Tara Maramuresului, ca voievozi, vreme de 30 de ani. Luandu-l ca exemplu pe Bogdan, au vrut sa intemeieze si ei, la nord de Carpati, o tara romaneasca suverana .

Lupta lor cea mare a fost pentru pastrarea si impunerea ortodoxiei  si au daruit manastirii Perii Maramuresului  bunuri si pamanturi si au ridicat o biserica din piatra iar in 13 august 1391.  La cererea lor,cu acordul patriarhului Antonie al IV-lea al Constantinopolului , manastirea e ridicata la rangul de Stavropighie Patriarhala cu drept de jurisdictie asupra bisericilor din opt tinuturi , si  timp de 312 ani aici si-a avut sediul Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului.

Cele opt tinuturi care s-au aflat sub jurisdictia Stavropighiei de la Peri au fost: Maramuresul, Salajul, Arva, Ugocea, Beregul, Ciceul, Ungurasul si Almasul Bihorean. Pe 13 august 1391, printr-o diploma patriarhala, Manastirea Peri a fost instituita cu atribute episcopale, avandu-l ca intai episcop pe Simion Moldoveanul.

La Săpânţa-Peri a existat de asemenea una din scolile de caligrafie insemnate din Romania, aici au fost traduse si copiate in romana pentru prima data Psaltirea, Evanghelia, Legenda duminicii, Codicele Voroneţean si Faptele Apostolilor.

Manastirea Peri a fost distrusa si desfiintata in 1703,  in timpul rascoalei antihabsburgice a lui Francisc Rakoczi al II-lea.

 

 

 

 

 

biserica peri

Noua biserica Peri

 

 

 

Astazi localitatea Peri apartine Ucrainei , dar pe malul sting al Tisei cat mai aproape de vechea asezare , linga Sapanta ,a fost  construita o biserica din lemn menita sa aminteasca de vechea manastire si episcopie

Prin darurile generoase ale unei  familii de  ctitori si prin stradania preotului Grigore Lutai, linga Sapanta  s-a ivit , intr-un frumos parc dendrologic ,cea mai inalta biserica de lemn din Europa, atingand 75 metri de la pamant spre cer. Crucea din varful turlei are 7,50 metri inaltime si o greutate de 430 kg.

Constructia a fost realizata dupa planurile arhitectului Dorel Cordoş, de catre mesterul Ioan Ştiopei, zis Buga din Bârsana.

 

 

 

 

1521: Forțele conchistadorului spaniol  Hernán Cortés aliate cu războinici Tlaxcalan, condusi de Xicotencatl cel Tânăr, cuceresc  capitala Imperiului Aztec, Mexico.

Invazia, initiata în numele regelui Carlos I al Spaniei a început în februarie 1519,  iar  victoria asupra Imperiului Aztec a fost proclamată la 13 august 1521.

 

 

 

1532: Unirea dintre Bretania şi Franţa: Ducatul de Bretania este absorbit de Regatul Franţei.

 

 

 

 

 

1595: Are loc Bătălia de la Călugăreni (13/23 august).

Domnitorul Mihai Viteazul a înfrânt oastea otomană condusă de marele vizir Sinan Paşa.

 

 

 

 

 Bătălia de la Călugăreni. Pictură de  Theodor Aman

 

 

 

 

 

1704: O armată anglo-germano-olandeză a învins Franța aliata cu  Bavaria,  în bătălia de la Blenheim, marcand un punct  de cotitură in  Războiul de succesiune spaniol.

 

 

 

 

Fișier:Battle of Blenheim Tapestry.jpg

 

1792: Regele Ludovic al XVI-lea al Frantei  este arestat  de Tribunalul National, care il declara ”dusman al poporului” .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ludovic al XVI-lea (n. 23 august 1754, Versailles – d. 21 ianuarie 1793, decapitat în Paris), a fost rege al Franței și al Navarei din 1774 și până în 1789, rege al francezilor din 1789 și până în 1793.

A fost ultimul reprezentant al absolutismului in Franta și o victimă a Revoluției Franceze.

 

 

1802: S-a nascut  Nikolaus Lenau, poet austriac (“Faust”,“Savonarola”, “Don Juan”); (d.22 august 1850).

 

 

 

 

 

 

 

 

1814: S-a nascut fizicianul şi astronomul suedez Anders Jonas Ångström ; (d. 1874).

 

 

 

 

 

 

 

Este unul dintre inventatorii spectroscopiei. În cinstea sa, o unitate de lungime îi poartă numele, iar craterul Ångström de pe Lună ii poarta numele.

 

 

 

 

 

1819: S-a nascut  sir George Gabriel Stokes,  un matematician și fizician irlandez  care, lucrând la Cambridge, a adus importante contribuții în domeniile dinamicii fluidelor, opticii, și fizicii matematice; (d. 1 februarie 1903).

 

 

 

 

1863: A încetat din viaţă pictorul, desenatorul, gravorul şi litograful  francez, Ferdinand Victor Eugene Delacroix: “Dante şi Vergiliu în Infern”, “Intrarea cruciaţilor în Constantinopol”, “Autoportret cu vestă verde”, “Răpirea Rebecăi”; (n. 26 aprilie 1798).

 

 

 

 

 

)

 

 

 

 

 

1862: Ia fiinta  Ministerul Trebilor Străine al României .

 

 

 


 

1872: S-a nascut  biochimistul german Richard Martin Willstätter; (d. 3 august 1942).

 

 

 

 

Studiile asupra clorofilei  i-au adus Premiul Nobel pentru Chimie in 1915. Willstätter ia nventat cromatografia pe hârtie  independent de botanistul rus Mihail TSVET

 

 

 

 

 

 

1888: S-a născut inginerul scotian John Logie Baird, considerat a fi “părintele televizorului”; (d. 14 iunie 1946).

 

 

 

 

 

Este renumit pentru faptul că a inventat primul sistem de televiziune mecanică si a conceput primul tub electronic pentru televiziunea color.

A facut  prima demonstrație a invenției sale în fața membrilor Royal Society, cu un echipament care utiliza discuri rotative pentru a descompune imaginea într-o serie de linii.

În anul 2002, BBC i-a acordat locul 44 în topul „100 Greatest Britons”, iar în 2006 National Library of Scotland l-a considerat ca fiind unul dintre primii zece oameni de știință scoțieni.

 

 

 

 

 

1894: William Ramsay şi John William Strutt, lord Rayleigh, au anunţat la Oxford descoperirea unui nou gaz: argonul.

 

 

 

 

 

1899: S-a născut regizorul şi scriitorul de origine britanică sir Alfred Hitchcock: “Psihoză”, “Cazul Paradine”, “O crimă aproape perfectă”, “Păsările”, ” Psycho”; (d. 29 aprilie 1980).

 

 

 

 

 

 

 

1905: Norvegia devine  independentă. Aproape 100% dintre  alegători au votat  intr-un referendum pentru dizolvarea Uniunii personale cu  Suedia  (doar 184 de alegători au votat în favoarea Uniunii).

 

 

 

 

 

 

1910: A murit infirmiera britanică Florence Nightingale ; (n. 1820).

A  organizat spitale militare in timpul razboiului Crimeei si razboiului franco-prusac.

 

 

 

 

 

 

 

A fondat in anul 1860, la spitalul  Saint-Thomas din Londra, prima scoala pentru infirmiere.

 

 

 

 

 

1912: A încetat din viaţă compozitorul, pedagogul şi dirijorul francez Jules Emile Frédéric Massenet; (n. 12 mai 1842).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Reprezentant al  romantismului târziu, Massenet s-a bucurat de un succes semnificativ în timpul vieții; totuși, cu excepția operei „Manon” (1884), muzica sa a fost uitată pentru mult timp după moartea sa.  

 

 

 

 

 

1913: Inventatorul englez Harry Brearley,  a obținut pentru prima oară oțel inoxidabil  într-un furnal electric.

 


 

 

 

1914: S-a nascut la Irun, in Tara Bascilor, celebrul tenor Luis Mariano, pe numele sau adevarat Mariano Eusebio González y García; (decedat la Paris la 14 iulie 1970).

 

 

 

 

 

 

 

 

A trait cea mai mare parte a vietii sale in Franta, fiind considerat unul dintre cei mai mari cantareti de  opereta.

 

 

 

 

 

 

1917: A încetat din viaţă Eduard Buchner, chimist german, laureat al Premiului Nobel pentru chimie pe anul 1907, pentru lucrările sale privind fermentaţia (n. 20 mai 1860).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1920: A început Bătălia de la Varșovia, etapa finală a Războiului Polono-Sovietic 1919-1921.

 

 

 

Comandantul polonez Józef Piłsudski, Bătălia de la Varşovia

 

Comandantul sovietic, Mihail Tuhacevski, Bătălia de la Varşovia

Bătălia de la Varșovia (uneori numită și Miracolul de pe Vistula, în limba poloneză Cud nad Wisłą), a fost bătălia finală a Războiului Polono-Sovietic, conflict care a început la scurtă vreme după încheierea primului război mondial (la 1919) și a fost încheiat prin Tratatul de pace de la Riga din 1921.

Bătălia de la Varșovia a început pe 13 august 1920 și s-a încheiat pe 25 august 1920. Forțele Armatei Roșii comandate de Mihail Tuhacevski s-au îndreptat către capitala Poloniei, Varșovia, și către fortăreața Modlin aflată în vecinătate.

Pe 16 august, forțele poloneze conduse de Józef Piłsudski au contraatacat dinspre sud, forțînd trupele rusești să se retragă în dezordine către est, traversînd rîul Niemen.

 

 

 

 

 

 

 

Soldati polonezi prezentind drapelele de lupta sovietice capturate, Războiul Polono-Sovietic 1919-1921.

S-a estimat că bolșevicii au pierdut 10.000 de soldați uciși, 500 dispăruți și 10.000 de răniți, 66.000 fiind luați prizonieri.

Prin comparație, polonezii au pierdut 4.500 de soldați morți, 10.000 dispăruți și 22.000 răniți.

 

 

 

Defensiva poloneză la Milosna, lîngă Varşovia

Înainte ca Miracolul de pe Vistula să se petreacă, atît bolșevicii cît și majoritatea experților străini considerau Polonia practic înfrîntă.

Victoria neașteptată și uluitoare în Bătalia de la Varșovia a distrus forțele bolșevice.

În lunile care au urmat, o serie de noi victorii poloneze au asigurat independența țării și i-au securizat frontierele. 

 

 

 

 

 

1926: S-a nascut Fidel Alejandro Castro, dictatorul comunist al Cubei si conducatorul revolutiei cubaneze din anii  1958-1959, care a rasturnat dictatura generalului  Fulgencio Batista.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1928 : S-a nascut scriitorul roman Ion Lăncrănjan,laureat al Premiului Uniunii Scriitorilor pentru proza in 1963 (“Cordovanii”, “Caloianul”, “Fiul secetei”); (d. 4 martie 1991).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1946: A încetat din viaţă Herbert George Wells, prozator, istoric şi sociolog englez: “Omul invizibil”, “Dragostea şi dl. Lewisham”, “Utopia modernă”; (n. 21 septembrie 1866).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1946: În şedinţa plenară a Conferinţei de Pace de la Paris, ia cuvântul şeful delegaţiei române, Gheorghe Tătărescu, care expune punctul de vedere al României.

 

 

 

El cere recunoaşterea calităţii de cobeligerant al tarii noastre, modificarea unor clauze economice şi adeziunea României la principiile Cartei ONU.

Totuşi, României i s-a impus plata unor reparaţii de război păgubitoare.

 

 

 

1948: S-a nascut la Paris printul  Paul – Philippe de Hohenzollern, cunoscut și ca Paul Lambrino sau chiar Prințul Paul al României (n. 13 august 1948, Paris), fiul lui Mircea Grigore Carol Lambrino (cunoscut drept Mircea Grigore Carol de Hohenzollern, 1920–2006), fiul regelui Carol al II-lea al României.

În urma a două procese de paternitate în Portugalia și Franța, câștigate de tatăl său, numele legal recunoscut în UE al lui Paul este Paul Philippe, Prinț de Hohenzollern, Prinț al României.

Mama lui Paul este Helene Nagavitzine, prima soție a lui Mircea Grigore Carol.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paul susține că el este adevăratul succesor la tronul României, deși mariajul morganatic al lui Carol al II-lea cu Zizi Lambrino (mariaj ce a dus la nașterea tatălui său in ianuarie 1920), a fost anulat de către Tribunalul Ilfov în ianuarie 1919, după care această hotărâre a fost contestată în tribunalele internaționale (din Portugalia și Franța), acolo unde  a câștigat recunoașterea faptului că tatăl său este fiul legitim al lui Carol al II-lea.

 

 

 

 

 

1961: A început ridicarea Zidului Berlinului, care separa germanii de est cetateni ai Germaniei comuniste, de berlinezii din vest; Zidul a rezistat până la 9 noiembrie 1989.

 

 

 

 

 

VIDEO: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=MM2qq5J5A1s

 

 

 

 

1969: A decedat  George Oprescu, istoric, critic si colectionar de arta membru al Academiei Române; (n. 27.11.1881).

 

 

 

Lui i se datorează înfiinţarea la Bucureşti, a Institutului de Istoria Artei al Academiei Române, căruia, alături de revista de specialitate (“Analecta”) si  Galeria de artă universală a Muzeului Naţional, le-a consacrat ultimii ani de viaţă .

 

 

 

 

 

1999: A încetat din viaţă la Bucuresti pictorul Ion Pacea, membru de onoare al Academiei Române; (n. 7 septembrie1924, la Hortopani, Grecia).

 

 

 

 

A fost distins cu mai multe premii importante naționale și internaționale, ca premiul „Ion Andreescu” al Academiei Române (1963), Premiul pentru pictură (1965) și Marele Premiu al UAP (1967

 

 


 

2004: Se deschid  Jocurile Olimpice de la Atena.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2008: Razboiul ruso- georgian din Osetia de Sud –  unități ale armatei ruse ocupa orașul georgian Gori. 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Tihon de Zadonsk

 

 

 

 

 

 

Sfantul Tihon de Zadonsk

 

 

 

 

 

 

Sfantul Tihon de Zadonsk s-a nascut in anul 1724 in Rusia, din parinti crestini. A primit la nastere numele de Timotei. Din cauza mortii tatalui sau, diaconul Savelie Chirilov, familia pierde sustinerea materiala. Acesta va fi motivul pentru care Domnica, mama sa, va fi la un pas de a-l da pe Sfantul Tihon spre crestere unui vizitiu.

A absolvit seminarul in anul 1754, intr-o vreme in care scolastica era la moda. Va fi profesor de retorica in seminar, din anul 1754 pana in 1758, anul cand intra in monahism, primind numele de Tihon. Devine arhimandrit si egumen al Manastirii Jelticov, episcop-vicar al Novgorodului pentru un an de zile si din 1763 episcop de Voronej si Eletk pentru vreme de patru ani si jumatate.

In aceasta calitate, lupta impotriva ereticilor, paganismului, dezvolta invatamantul din zona in care pastorea si se ingrijeste sa aiba in eparhia sa preoti competenti.

Decide sa se retraga in singuratate in anul 1769, la Manastirea Bogoroditk din Zadonsk. Aici, se adanceste în rugaciune si viata ascetica, incat de multe ori a fost vazut cu chipul stralucind, in extaz duhovnicesc.

Sfantul Tihon de Zadonsk a trecut la cele vesnice pe 13 august 1783. A fost inmormantat intr-o cripta de sub altarul Manastirii Bogoroditk. A fost trecut in randul sfintilor de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, pe 25 mai 1861.

 

 

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

 

– Imparatesei Irina, ctitora Manastirii Pantocrator;
– Sfantului Cuvios Dositei;
– Sfantului Cuvios Dorotei de Gaza;
– Sfintei Evdochia, imparateasa;
– Sfantului Cuvios Serida, egumenul manastirii din Gaza;
– Sfantului Mucenic Coronat;
– Sfantului Tihon de Zadonsk, episcop de Voronej;
– Mutarii moastelor Sfantului Cuvios Maxim Marturisitorul

 

 

 

 

 

 

ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

https://www.youtube.com/watch?v=IOYg4-YFClM

 

 

 

Surse: Crestin Ortodox.ro; Wikipedia.ro; Mediafax.ro; lessignettes.com; Istoria md.

Reclame

13/08/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: