CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 10 AUGUST. VIDEO


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

10 august, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 258: Moare Sfântul arhidiacon Lavrentie (in latină:  Laurentius, n.cca  225), unul din cele șapte diaconi din Roma care au slujit sub Papa Sixtus al II-lea si care au fost martirizați, în timpul persecuției împăratului Valerian în 258.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fluviul  canadian St. Lawrence a fost numit  în onoarea lui, de  exploratorul francez Jacques Cartier, care a navigat pentru prima dată intr-o zi  10 august, de Sfântul Laurențiu.

Ploaia de meteoriți  Perseidele care se observă pe cerul de vară în jurul zilei de 12 august, poarta de asemenea denumirea de   „Lacrimile Sfântului  Laurentiu”.

 Este celebrat de catolici şi ortodocşi pe 10 august.

 

 

 

 

 

 

626: Înfrângerea avarilor care  asediau Constantinopolul.

  Asediul Constantinopolului din 626,  intreprins de avari, aliati cu  un număr mare de aliați slavi și perși sasanizi, s-a încheiat cu o importanta victorie strategică pentru bizantini.

Eșecul acestui asediu a salvat Imperiul Bizantin de la colaps și, combinat cu alte victorii obținute de Heraclius în anul precedent și în anul următor (625, repsectiv 627), a permis bizantinilor să-și recâștige teritoriile pierdute și să pună capăt distructivelor războaie romano-persane, prin incheierea unui tratat favorabil.

 

 

 

 

 

955:  Împăratul Otto I al Sfântului Imperiu Romano- German, i-a învins pe maghiarii condusi de Bulcsú, Lehel și Súr, în bătălia de la Lechfeld, oprindu-le înaintarea spre vestul Europei.

 

 

 

 

Imagine similarăImagine similară

Regele Otto I şi o reprezentare a bătăliei de la Lechfeld de Michael Echter

 

 

 Cronicarul Widukind de Corvey relateaza ca forțele germane i-au urmărit pe maghiari in următoarele două zile, in timp ce acestia căutau refugiu în satele din apropiere, caii lor fiind obosiți. Au fost înconjurați și arși de vii în interiorul zidurilor.

Maghiarii capturați au fost executați ori trimiși înapoi la prințul lor,Taksony, dar cu urechile și nasul tăiate. La întoarcerea lor, ducii maghiari Lie, Bulcsú și Sur, care nu erau arpazi, au fost executați. 

 

 

 

 

 

1270: Yekouno Amlak  urca pe tronul Etiopiei, reinstaurand dinastia Solomon la putere după o 100 de ani  de domnie a dinastiei Zagwe.

 

 

 

 

1500: Ștefan cel Mare, domnul Moldovei (1457–1504), a dăruit Mănăstirii Putna, marea dveră a Răstignirii, o broderie monumentală de o valoare inestimabilă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În colțurile lucrării sunt înfățișate portretele votive ale lui Ștefan și al Mariei Voichița, soția sa.

 

 

 

 

 

 

 

1519: Exploratorul spaniol  Magellan a pornit, cu 5 corabii, in  celebra sa calatorie in jurul lumii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1534: A început înălțarea bisericii “Sf. Dumitru” din Suceava, ctitorie a domnitorului Petru Rareș. 

Biserica a fost terminata in 30 august 1535.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1539:  Regele  Frantei Francisc I introduce in tara limba franceza ca limba de stat, si  ordona ca toate documentele oficiale sa fie scrise in franceza si nu in latina ca pana atunci.

 

 

 

 

 

1675: In Anglia   s-a pus piatra de temelie a Observatorului Regal Greenwich, care astăzi este reperul pentru meridianul  geografic zero. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 In 1948, Observatorul a fost transferat în castelul Herstmonceux (Sussex). Vechea clădire a observatorului, construită de Wren, s–a păstrat până în prezent, şi este înconjurată de un parc în centrul Londrei.

 

 

 

 

 

1759: A murit  Regele Ferdinand al VI-lea al Spaniei; (n.23.09.1713).

 

 

 

 

 

 

 

 

Ferdinand al  VI- lea a fost rege al Spaniei din 1746 până la moartea sa.

Era al patrulea fiu al regelui Filip al V-lea al Spaniei, fondatorul Casei de Bourbon din Spania și a primei lui soții, Maria Louisa de Savoia.

A intreprins o serie de reformele financiare și militare complete, in urma carora au reînviat comerțul si  industria.

A dispus construirea de canale, a  favorizat dezvoltarea artelor si a stiintei,  a intemeiat mai multe universități și fondeaza Academia Regală de Arte Frumoase din San Fernando.

În ciuda unor  cheltuieli uriase, a lasat visteria Spaniei plina.

 

 

 

 

1792: Revolutionarii parizieni au luat cu asalt  palatul Tuileries.

Adunarea națională decide că regeleLudovic al XVI-lea este suspendat din funcțiile sale și că francezii vor alege o nouă Convenție Națională a cărei misiune este să fondeze o națiune nouă – „a doua revoluție”.

 

 

 

 

 

1793: Este deschis oficial la Paris, Muzeul Louvre, unul dintre cele mai mari și renumite muzee ale lumii din zilele noastre.

 

 

 

 

 

Luvru, Paris | Agentia de Turism Viotop Travel

 

 

 

 

 

1802: Moare  Franz Ulrich T. Aepinus, fizician şi matematician german, cunoscut pentru  cercetările sale  în domeniul electricităţii şi magnetismului; (n.13.12.1724).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1810: S-a nascut Camillo Benso conte Cavour, om de stat si diplomat italian din Piemont si Italia, unul dintre arhitectii  unificarii tarii  sub conducerea dinastiei Savoia; (d.6 iunie 1861).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Camillo Benso Paolo Filippo Giulio, conte de Cavour, de Isolabella și de Leri,  a fost un om de stat italian și o figură de frunte în mișcarea de unificare a Italiei.

A fost fondatorul  Partidului Liberal și prim-ministru al Regatului PiemontSardinia, o poziție pe care s-a menținut (cu excepția unei demisii de șase luni) pe parcursul celui de-al doilea război italian de Independență și a campaniilor lui Garibaldi de unificare a  Italiei.

 

 

 

 

 

 

1821: Missouri devine al 24-lea stat al SUA.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1864: Guvernul român a contractat cu casa britanică „Stern Brothers” primul împrumut extern al României (916.000 de lire sterline, din care statul a primit 679.244 de lire, cu o dobândă de 7%), garantat cu veniturile vămilor.

 

 

 

 

 

1865: S-a născut  compozitorul şi dirijorul rus Aleksandr Konstantinovici Glazunov; (d. 21 martie 1936).

 

 

 

 

 

 

 

 Foto:  Aleksandr Glazunov

 

 

 

 

 

1874: S-a născut politicianul american Herbert Hoover, al 31-lea preşedinte al SUA (1929-1933).

 A decedat la 20 octombrie 1964.

 

 

 

 

 

Herbert Hoover

 

 

 

 

Confruntat cu efectele crizei economice din 1929, a promovat o politică de izolare a SUA faţă de restul lumii.

A fost învins în alegerile din 1933 de F.D.Roosevelt.

 

 

 

 

1875: Este pusă piatra de temelie a castelului – resedinta regala Peleș, din Sinaia; (10/22 august).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1875: S-a nascut in localitatea Chiojd,jud. Buzău, istoricul român, editor de texte vechi Constantin Giurescu; (d.15/28 octombrie 1918).

 

 

 

 

 

 

 

 

A nu fi confundat cu fiul sau, istoricul Constantin C.Giurescu, tatal academicianului Dinu C.Giurescu.

 

 

 

 

1878: S-a născut scriitorul şi medicul Alfred Döblin, considerat a fi unul din principalii reprezentanţi ai expresionismului în literatură. Romanul său, “Berlin Alexanderplatz”, este considerat prototipul romanului modern al marilor oraşe; (d. 28 iunie 1957).

 

 

 

 

 

Foto: Alfred Döblin

 

 

 

 

 

 

1884: S–a născut Panait Istrati (Gherasim Istrate), scriitor român afirmat în Franţa: “Chira Chiralina”, “Cum am devenit scriitor”, “Ciulinii Bărăganului”, “Codin”, “Moş Anghel”, “Spovedania unui învins”) ; (d. 16 aprilie 1935, Bucuresti).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1895: A decedat Ernst Felix Imman Hoppe-Seyler, biochimist german; în 1862 a preparat o formă cristalină de hemoglobină; (n. 26.12.1825).

 

 

 

 

În 1871 a descoperit invertaza, o enzimă care grăbeşte conversia zahărului în glucoză şi fructoză

 

 

 

 

 

1896: A murit  Otto Lilienthal, inginerul  german care în 1877 a conceput primul planor cu aripi arcuite  ca ale păsărilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În 1895 a realizat şi a zburat împreună cu fratele său Gustav, cu primul planor care se poate ridica mai sus decât înălţimea de la care şi-a luat avânt.

A murit un an mai târziu, in urma  prăbuşirii planorului cu care zbura; (n. 23.05.1848).

 

 

 

 

1902: S-a nascut  Arne Wilhelm Kaurin Tiselius, chimist suedez; în 1930 a introdus electroforeza, o metodă de separare a proteinelor aflate în suspensie cu ajutorul curentului electric. Premiul Nobel în 1948. (n. Stockholm; d.29.101971, Uppsala).

 

 

 

 

Foto: Arne Tiselius

 

 

 

 

 

1912: S-a născut scriitorul brazilian Jorge Amado: „Dona Flor şi cei doi soţi ai ei”; (d. 6 august 2001).

 

 

 

 

1913: Se incheie  Pacea de la Bucureşti, care consfinţeşte sfârşitul războiului şi înfrângerea Bulgariei.

Grecia si  Serbia îşi împart Macedonia, iar România anexeaza Cadrilaterul.

Termenii  păcii împuse Bulgariei, au contrastat cu ambițiile guvernului de la Sofia din momentul declanșării războiului care  nu a reușit cucerirea Macedoniei, (care fusese pricipalul obiectiv al războiului, în special orașele Ohrid si Bitolia ), fiind  obligat să abandoneze proiectele pentru instaurarea hegemoniei bulgare în Balcani .

 

 

 

 

 

 

 Foto: Harta modificărilor  teritoriale din Balcani după Pacea de la Bucuresti.

 

 

 

 

 

1913: S-a nascut  Wolfgang Paul, fizician german, laureat al Premiului Nobel; (d. 07.12.1993).

 

 

 

Foto: Wolfgang Paul

 

 

 

 

1915: Moare  Henry Gwin Jeffreys Moseley, fizician englez. În 1913 a dedus locurile ocupate de elementele chimice în tabelul periodic cu ajutorul spectrelor acestora.

 

 

 

 

 

 

 

 

A formulat legea numărului de electroni: numărul de electroni al unui element chimic corespunde cu numărul său atomic; (n. 23.11.1887).

 

 

 

 

 

1919: În cadrul  unei adunări la Timișoara, reprezentantii  șvabilor din Banat  își dau acordul pentru  Marea Unire a provinciilor românești, proclamată la Alba Iulia.

 

 

 

 

 

 

1920: Imperiul  Otoman dispare, odată cu semnarea Tratatului de la Sèvres dintre Antanta şi  Turcia.

În urma acestui tratat, Turcia a pierdut  patru cincimi din teritoriul său.

 

 

 

 

 

 

 

 

Negocierile de pace au durat peste 15 luni, fiind începute la Conferința de Pace de la Paris, au continuat la Conferința de la Londra și au ajuns la forma finală a documentului la Conferința de la San Remo; (aprilie 1920).

In textul acestui Tratat, turcii recunoșteau inclusiv noile granițe ale României Mari.

Tratatul de la Sèvres a fost anulat practic în cursul Războiului de Independență al Turciei, la sfârșitul căruia a fost semnat un nou tratat de pace – Tratatul de la Lausanne din 1923, mult mai favorabil Turciei.

 

 

 

 

 

 

1921: S-a născut Ion Negoiţescu, critic şi istoric literar, membru marcant al Cercului literar de la Sibiu; (d. 6 februarie 1993, Munchen).

 

 

 

 

 

Imagine similară

 

 

 

1929:  S-a născut renumita actriţă română de teatru şi film,Tamara Buciuceanu.

     
     

Tamara Buciuceanu, actriţă română de teatru şi film

 

Tamara Buciuceanu (Tamara Buciuceanu-Botez), născută în data de 10 august 1929 la Tighina, este o actriţă română de teatru şi film.

Între 1948-1951 a frecventat Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iaşi, iar  în anul IV de studii s-a  transferat la Bucureşti, la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, la clasa profesorului Ion Bălţăţeanu (asistentă Sorana Coroamă). A absolvit în 1952.

Este una din reprezentantele generaţiei de aur a teatrului românesc., fiind  supranumită “Doamna comediei româneşti“.

Tamara Buciuceanu a jucat în peste 25 de filme, personajul său emblematic fiind profesoara Isoscel din seria “Liceenii“.

A jucat pe scenele marilor teatre Bucureştene precum: Giuleşti, Bulandra, Naţional, Teatrul de comedie etc.

A interpretat-o pe Coana Chiriţa pe scena Teatrului Naţional din Iaşi.

A avut roluri importante în teatru în piese precum “Coana Chiriţa“, “Romeo şi Julieta la început de noiembrie“, “Scaunele“, “Cumetrele“, “Doctor fără voie“, “Nepotul“, “Aşteptând la arlechin“, “Domnişoara Nastasia“, “Mamouret” etc. Cartea de vizită a carierei sale rămâne fără îndoială personajul Vicăi Delcă din piesa “Dimineaţă pierdută” după Gabriela Adameşteanu.

De asemenea Tamara Buciuceanu a făcut o cariera impresionantă şi în Televiziune, memorabile fiind cupletele sale din programele de Revelion. TVR Media a lansat în 2006 DVD-ul “Tamara Buciuceanu” ce cuprinde o selecţie din apariţiile sale memorabile în programele de divertisment ale Televiziunii Române.

 
 

 

1944: În războiul din Pacific, trupele americane infrâng ultima rezistență a trupelor japoneze din insula Guam.

 

 

1944: Al Doilea Război Mondial: Se incheie  Bătălia de la Narva .

Această bătălie a fost parte a luptelor de pe flancul de nord al Operațiunii Kingisep-Gdov  declanșată de Frontul Leningrad în februarie 1944, parte la rândul ei a mai amplei Ofensive strategice Leningrad-Novgorod, cunoscută și ca prima dintre cele „10 șocuri ale lui Stalin”.

Bătălia de la Narva este de asemenea cunoscută și ca Bătălia SS-iștilor europeni, pentru ca in rândul voluntarilor europeni din cadrul Waffen SS s-au aflat luptători din Norvegia, Danemarca, Olanda, Belgia și în special din Estonia (Divizia SS a 20-a Waffen Grenadier).

Cu toate ca  în rândul forțelor germane au luptat și două corpuri ale Wehrmachtului, rolul și prezența lor în luptă a fost trecute pe planul doi).

Deși in final operațiunea sovietică a fost un succes, Armata Roșie reușind traversarea râului Narva și cucerirea orașului cu același nume, mica forță germană a reușit să blocheze înaintarea sovietică pentru mai multe luni, folosind la maxim natura terenului din aria de operațiuni (o zonă mlăștinoasă împădurită).

 

 

 

 

1945: Japonia cere pace  Aliatilor și capituleză oficial după 4 zile, punându-se astfel capăt celui de–al doilea război mondial.

 

 

 

 

 

  1951: S-a înregistrat cea mai ridicată temperatură din România: +44,5° C în localitatea Ion Sion, la stația meteorologică din comuna Râmnicelu, judeţul Brăila.

 

 

 

 

 

1960: S-a nascut Antonio Banderas, cântareţ şi actor spaniol, supranumit “latino  lover” sau “noul Rudolph Valentino” ; (“Evita”, “Masca lui Zorro”, “Desperado”).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1961: Armata americana foloseste pentru prima data în timpul luptelor, defoliantul numit Agentul Orange, distrugând suprafeţe întinse din jungla care servea de adăpost gherilelor comuniste.

 

 

 

 

 

1974: Portugalia recunoaște independența coloniei sale africane Guineea–Bissau.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1974: A fost inaugurată Sala Polivalentă din Bucureşti.

 

 

 

 

Sala Polivalentă

 

 

 

 

  1990: Sonda spațială, Magellan lansată de Agenţia Spatială Americană (NASA), a ajuns la planeta Venus, după cincisprezece luni de la lansare.

 

 

 

 

 

1995: A fost semnat (Taba; 10–11 august), acordul parțial israeliano–palestinian privind extinderea autonomiei palestiniene în Cisiordania.

 

 

 

 

 

2001: In timpul Razboiului Civil din Angola, fortele UNITA  provoaca cu o mina antitanc deraierea unui tren care circula intre   localitatile  Zenza si  Dondo , dupa care mitraliaza pasagerii.

In urma acestui atac criminal, au ramas 252 de morti din cei 500 de pasageri care se aflau in tren.

 

 

 

 

2003: A încetat din viaţă părintele Galeriu  (Constatin Galeriu), teolog , preşedinte de onoare al Ligii Culturale a Românilor de Pretutindeni, membru în Comisia Naţională UNESCO,  preşedinte de onoare al Ligii Culturale a Românilor de Pretutindeni; (n. 21.11.1918, Racatau-Razesi, Bacau ).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2003: Cosmonautul rus Iuri Malencenko, aflat pe Sonda Spatiala Internationala în Cosmos, se căsătorește cu Ekaterina Dmitrieva aflată în Texas.

 

 

 

 

First space wedding: A bride on earth wed her husband on the ISS ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 august este :

 

 

 

 

 

In Ecuador – Sărbătoare naţională – Proclamarea independenţei  – 1809.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Republica Ecuador este o țară situată în partea de nord-vest a Americii de Sud, care se învecinează cu Columbia la nord, Peru la est și sud, respectiv cu Oceanul Pacific la vest.

Ecuador și Chile sunt singurele țări din America de Sud care nu au graniță cu Brazilia.

Aparținând de Ecuador, la aproximativ 965 km spre vest, în Oceanul Pacific, este arhipelagul Insulelor Galápagos (cunoscut și sub numele de Archipelago de Colón). N

Numită Ecuador după denumirea ecuatorului în limba spaniolă, țara este străbătută   de Ecuatorul Pământului și are  o suprafață totală de 283.560 km2, dintre care 272.045 km2 reprezintă partea continentală. Capitala țării este orașul Quito.

Populația acestei țări este de 16.498.502 locuitori (2018), din care metiși (71,9%); montubio (7,4%); amerindieni (7%); albi (6,1%); afro-ecuadorieni (4,3%); ; negri (1%).

Religii: romano-catolică (74%), evanghelică (10,4%), atei 7,9%, altele (6,4%), Martorii lui Iehova (1,2%), agnostici (0,1%).

Limba oficială: spaniola 93% (limba oficială). Alte limbi: quechua 4,1%, alte limbi indigene 0,7%, străine 2,2%.

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Lavrentie

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Lavrentie a vieţuit in secolul al III lea. Lavrentie a fost arhidiaconul episcopului Sixt. Din cauza persecutiei impotriva crestinilor, Sixt a fost luat spre a fi judecat, impreuna cu doi dintre diaconii sai: Felicissimus si Agapitus.

Pe cand cei trei erau aruncati in temnita, Arhidiaconul Lavrentie a spus catre Sixt: “Unde mergi, Parinte, fara fiul tau? Unde grabesti, Preasfintite, fara al tau arhidiacon?”.

La auzul acestor cuvinte, episcopul i-a raspuns: “Nu fiule, nu te parasesc, dar lupte inca si mai mari te asteapta.

Noi, ca batranii, ne-am angajat intr-o lupta usoara. Dar pe tine, tanar viguros, te asteapta o victorie si mai plina de glorie asupra tiranului. Nu mai plange. Peste trei zile Diaconul ii va urma Preotului”.

Dupa arestarea acestora, Lavrentie a vandut vasele bisericii si a impartit banii saracilor.

In timp ce Sixt era dus pe Via Appia, spre a i se taia capul, Sfantul Lavrentie i-a iesit in cale si i-a strigat: “Nu ma lasa, Parinte Sfant, pentru ca am impartit deja comorile pe care mi le-ai incredintat”.

Dupa ce a rostit aceste cuvinte, a fost luat de soldati si somat sa-i daruiasca imparatului comorile de care vorbise.

Ca imparatul sa cunoasca despre ce comori era vorba, Lavrentie va chema schiopii, orbii, bolnavii care se bucurasera de banii dati de Lavrentie.

Cuprinsi de furie, i s-a cerut acestuia sa se inchine idolilor. A refuzat si astfel a fost inchis in temnita. Aici l-a vindecat de orbire pe Lucillus si apoi l-a botezat. Temnicerul Hippolytus, fiind martor la minune a cerut si a primit si el botezul. S-a numarat si el in rand cu mucenicii, fiind omorat pentru credinta in Hristos (vezi ziua de 13 august).

Dupa mai multe chinuri, a fost intins pe un gratar asezat pe carbuni aprinsi. Lavrentie le-a raspuns:

“Eu ma dau ca jertfa placut mirositoare singurului Dumnezeu adevarat, pentru ca jertfa ce se cuvine lui Dumnezeu este o inima infranta si smerita” (Psalmii 50 :18).

Pe cand soldatii intareau focul, el i-a vestit imparatului: “Invata ca acest jaratec ma racoreste dar pe tine te va chinui vesnic. Acum ca sunt ars pe o parte, intoarce-ma pe partea cealalta !”.

Dupa ce a fost intors si pe cealalta parte, a rostit o ultima rugaciune: “Multumesc Tie, Iisuse Hristoase, pentru ca m-ai invrednicit sa intru pe portile Imparatiei Tale”, iar apoi si-a dat duhul.

Primind patimirea focului, Lavrentie a stins focul cel necurat al idolatriei.

In iconografie, el este reprezentat cu cadelnita cu jar in mana, cadind si inmiresmand Biserica lui Hristos.

 

Tot astazi, facem pomenirea:

– Sfantului Iron, filosoful;
– Sfintilor sase Mucenici care au murit in Vizie.

Video: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=fr0v2tahZY4

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

Crestin Orodox.ro; Istoria md.; Istoricul zilei blogspot. com; Mediafax.ro; lessignets com; Wikipedia ro; Rador.ro;  http://www.mae.ro 

Publicitate

10/08/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

4 comentarii »

  1. MULTUMESC

    Apreciază

    Comentariu de SECRIERU IOAN | 10/08/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: