CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 6 AUGUST. VIDEO


 

 

 

 

 

6 august, istoricul zilei

 

 

 

 

258: A  murit  Papa Sixtus al II-lea; (data naşterii necunoscută).

Sixt al II-lea a fost al 24-lea Papa al Bisericii Catolice. I-a  succedat  lui Ştefan I  in anul 257  la 31 august.

In timpul pontificatului sau, stapanirea  a reluat persecuţiile  împotriva creştinilor, iar din august 258 sunt luate măsuri drastice împotriva clerului crestin.

Sixt al II-lea s-a refugiat impreuna cu un număr de diaconi, în catacombele aflate  de-a lungul Via Appia.

 

 

 

 

 

 

La data de  6 august 258, este găsit de soldaţi si este adus în faţa unei instanţe, apoi este decapitat.

Patru dintre diaconii aflati in preajma sa, au fost de asemenea executati.

 

 

 

 

 

 

523: A murit  Papa Hormisdas; (nascut cca. 450).

 

 

 

 

 

 

 

Papa Hormisdas este al  52- lea  Papa. A murit dupa 9 ani şi 15 de zile de pontificat in fruntea Bisericii Romei.

Fiul său a fost si el Papa, sub numele de Silvere.

750: A decedat Marwān al II – lea (n. in anul 688), cel de-al 14-lea si ultimul calif omeyad.

 

 

 

 

1181: Cronicile chineze si japoneze consemneaza aparitia unei supernove, care a ramas vizibila pana  la începutul anului 1182, în Constelaţia Cassiopeia.

Aceasta este una dintre cele cinci supernove istorice, identificate ca atare cu certitudine.

 

 

 

 

 

Deşi mai puţin luminoasă decât celelalte, a rămas vizibila pana la 6 februarie  1182. 

 

 

 

 

1284:  Republica Pisa este învinsa  de către Republica Genova, în Bătălia de la Melori, pierzându-şi astfel poziţia  navala  dominantă  în Marea Mediterană.

 

 

 

 

1484: Începe asediul cetăţii Chilia, în timpul campaniei sultanului Baiazid al II-lea în Moldova (iunie – august 1484); după opt zile, cetatea este cucerită de invadatori (la 14 august) şi devine raia turcească.

 

 

 

 

1506: Oastea Marelui Ducat al Lituaniei, a învins armatele Hanatului Crimeii în Bătălia de la Kletsk.

 

 

 

 

 

1538: Este fondat de Gonzalo Jiménez de Quesada orasul Bogotá, actuala capitala a statului sud-american Columbia.

 

 

 

 

 

Gonzalo Jiménez de Quesada (n. 1495, Cordoba, Spania – d. 16 februarie 1579 la Bogota)  a fost un  conchistador spaniol care a condus între 1536 și 1538, expediția spaniolă care a descoperit și a cucerit un teritoriu intins din actuala Columbie.

 

 

 

 1660: A murit pictorul spaniol Diego Velasquez; (n.6 iunie 1599).

 

 

 

 

 

 A fost unul dintre cei mai cunoscuți pictori spanioli din sec.al  XVII-lea. Reprezentant al stilului baroc, s-a remarcat în special ca portretist la curtea regelui Filip al IV-lea al Spaniei.

În același timp, a fost  creatorul unei noi viziuni și al unui nou mod de zugrăvire a naturii.

Acest lucru a determinat ca, la sfârșitul secolului al XIX-lea, majoritatea impresioniștilor să valorifice în pictura lor moștenirea lui Velázquez.

 

 

 

 

1651: S-a nascut  François Fénelon (de Salignac de La Mothe), prelat catolic şi scriitor francez, precursor al iluminismului (“Aventurile lui Telemac”, “Dialoguri despre elocinţă”, “Fabule”); (d.07.01.1715).

 

 

 

 

 

 

 

 

1697: S-a nascut Carol Albert de Bavaria ( d. 20 ianuarie 1745), fost principe elector al Sfantului Imperiu Romano – German  și împărat al Imperiului Romano-German, sub numele de Carol al VII-lea, între anii 1742-1745, în perioada discuțiilor dacă Maria Terezia  de Habsburg, este sau nu aptă să-i succeadă la tron tatălui ei

 

 

 

 

 

 1775: S-a nascut  Louis-Antoine, duce de Angoulême, ultimul Delfin (print mostenitor) al Franţei; (d. 3 iunie 1844).

 

 

 

 

 

 

 Louis-Antoine, Delfin al Franței și Duce de Angoulême  a fost fiul cel mare al regelui Carol al X-lea al Franței și a soției lui, Marie-Thérèse de Savoia. Când tatăl său a devenit rege, el a devenit ultimul Delfin.

A devenit  rege sub numele de  Ludovic al XIX-lea al Franței și al Navarrei, intr-o domnie disputată de numai 20 de minute în anul 1830 și a  continuat sa fie pretendent la tron în perioada 1836-1844.

 

 

 

 

 1791: Este inaugurata  Poarta Brandenburg din Berlin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost construită între anii 1788-1791 de către Carl Gotthard Langhans, fiind cel mai important simbol al oraşului şi totodata un simbol al statului german.

 

 

 

 

 

1806: Dupa  înfrângerea  suferita în Bătălia de la Austerlitz, în Războiul celei de-a Treia Coaliții  antinapoleoniene, împăratul austriac Francisc al II-lea a abdicat si  a dizolvat Sfântul Imperiu Romano-German.

Francisc al II-lea  si-a luat titlul de imparat al Austriei si  s-a umilit, dand mana  foarte tinerei sale fiice,  pentru a se casatori cu  imparatul francez, Napoléon Bonaparte.

 

Acest imperiu  a fost fondat de  Otton I in  anul 962  si reunea la inceputurile sale mari parti  din Germania, Italia si Franta. Începuturile sale converg către data încoronǎrii lui Carol cel Mare (denumit si Charlemagne – 742/814) cu ocazia Crăciunului din anul 800, de cǎtre papa Leon al III-lea.

În mentalitatea medievală a existat ideea de continuitate între Imperiul Roman şi Sfântul Imperiu Roman, prin particula „sfânt” evidenţiindu-se faptul că acesta din urmă, a fost unul creştin, spre deosebire de Imperiu Roman (antic), care fusese creat şi dezvoltat până la epoca creştinismului consacrat.

La fel ca Biserica Romano-Catolică, şi reprezentanţi ai Sfântul Imperiu Roman îl vedeau şi prezentau ca fiind continuatorul (deplin) al civilizaţiei romane.

În decretul emis in  urma Dietei din Cologne din 1512, numele acestui imperiu a fost oficial schimbat în Sfântul Imperiu Roman de Naţiune Germană. (latină: Imperium Romanum Sacrum Nationis Germanicæ), fiind utilizat pentru prima dată în anul 1474. Noul titlu a fost adoptat parţial din cauza pierderii teritoriilor italiene şi burgunde de către Imperiu în secolul al XV-lea, dar sublinia importanţa statelor germane imperiale în conducerea imperiului în timpul reformei imperiale.

La sfârşitul secolului XVIII, termenul de „Sfântul Imperiu Roman de Naţiune Germană” a încetat să mai fie utilizat.

Voltaire scria că era o aglomerare de ţări ce se autodenumea Sfântul Imperiu Roman, dar nu a fost nici sfânt, nici roman, nici imperiu.


 

 

 

 

 

1813: Generalul şi omul de stat sud-american Simon Bolivar, a ocupat oraşul Caracas şi a restaurat republica.

 

 

 

1845: La Sankt Petersburg, in Rusia, este fondată  „Societatea Geografică Rusă”.

 

 

 

 

1863: La Londra a intrat în funcţiune primul metrou din lume, de-a lungul sectorului Victoria Street, cu lungimea de 6,3 kilometri. Tracţiunea era realizată cu o maşină cu abur.

 

1867: S-a înfiinţat Biblioteca Academiei Române.

1868: S-a nascut  Paul Claudel, poet, dramaturg şi eseist francez , unul dintre reprezentanţii cei mai de seamă ai curentului şi grupării Renouveau catholique (“Oraşul”, “Cele cinci mari ode”, “Pâine amară”, “Povestea lui Tobi şi a Sarei”); (d.23.02.1955).

 

 

 

 

 

 

 

1868: S-a nascut Lipót Ács (Lipót Auerbach), scriitor, designer si  pedagog maghiar ; (d. 1945).

1877: Marele duce Nicolae al Rusiei adresează domnitorului Carol I noi telegrame, în care solicită trecerea Dunării de către întreaga armată română. Unităţi ale armatei române trec Dunărea şi iau în primire paza podului de vase Zimnicea-Şiştov.

 

 

 

 

1879: A murit Johann von Lamont, astronom şi fizician scoţiano de origine germana; (n. 13.12.1805).

 

 

 

 

1881: S-a nascut sir Alexander Fleming, bacteriolog britanic, laureat al Premiului Nobel, descoperitorul penicilinei; (d.11.03.1955).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1887:  A murit George Creţianu, poet şi publicist român, membru de onoare al Academiei Române; (n. 1829).

 

 

 

 1890: Criminalul american William Kemmler, a fost prima persoană executată pe scaunul electric, în închisoarea Auburn din New York.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1914 : Primul Razboi Mondial : Serbia declara razboi Germaniei; Austro-Ungaria declara razboi Rusiei.

 

 

 

1917: Incepe  Bătălia de la Mărășești, in care  armata română a respins puternica ofensivă a armatei germane, în timpul Primului Război Mondial.

 

 

 

Cuib de mitralieră, Armata Română, Primul Război Mondial, sursa:art-historia.blogspot.com

Mormîntul eroilor de la Mausoleul Mărășești, inscripționat cu deviza - Pe aci nu se trece!

Cuib de mitralieră, Armata Română, Primul Război Mondial, sursa:art-historia.blogspot.com

Mormantul Generalului Eremia Grigorescu de la Mausoleul Mărășești, inscripționat cu deviza „Pe aci nu se trece”!

Armata română a respins puternica ofensivă a armatei germane în cadrul Primului Război Mondial. Prin durată şi intensitate, bătălia a fost cea mai mare de pe frontul românesc din tot cursul războiului.

 Cele mai dramatice momente ale marii bătălii de la Mărăşeşti au fost luptele de pe platoul Mușcelului  şi lupta de la Răzoare,  unde a căzut eroic întreaga companie de mitraliere comandată de căpitanul Grigore Ignat  n. 1885 Bîrlad).

Pierderile trupelor române în morţi, răniţi sau dispăruţi se cifrează la 610 ofiţeri şi 26 800 soldaţi şi gradaţi; mulţi dintre ostaşii de toate gradele au fost distinşi, pentru eroismul de care au dat dovadă, cu ordine şi medalii şi alte recompense, iar drapelele unui mare număr de unităţi române au fost decorate cu ordinul „Mihai Viteazul“; comandantul Armatei I generalul Eremia Grigorescu împreună cu alţi generali şi ofiţeri au fost decoraţi, de asemenea, cu ordinul „Mihai Viteazul“.

 

 

 

 

Mausoleul Eroilor din Mărășești, România

Mausoleul Eroilor din Mărășești, România

Batalia s-a incheiat in ziua de 16 august  1917.

 

 

 

 

 

1917: S-a nascut Robert Mitchum, actor american (“Povestea lui G. I. Joe”, “Focuri încrucişate”, “Băieţi buni, băieţi răi”); (d.01.07.1997).

 

 

 

1926: Înotătoarea americană Gertrude Ederle a fost prima femeie din lume care a traversat Canalul Mânecii.

 

 


 

Traversarea a durat mai mult de 14 ore.

 

 

 

 

1935: A murit  George Vâlsan, geograf român, membru al Academiei Române; (n. 21 ianuarie 1885).

 

 

 

 

 

 

George Vâlsan  si-a făcut studiile la București, Berlin și Paris.

A fost profesor la universitățile din Iași, Cluj și București; președinte al Societății etnografice române și director al Institutului de geografie din Cluj, pe care l-a înființat și în jurul căruia a înființat o școală geografică românească.

 

 

 

 

1937:  S-a nascut Tamás Adamik, scriitor, filolog şi istoric literar maghiar.

 

 

 1938: S-a nascut compozitorul român  Liviu Glodeanu;  (d. 1978).

 

1940: Estonia a fost anexata  la URSS, in baza intelegerii secrete semnata de Germania nazista si Uniunea Sovietica (Pactul Ribbentrop – Molotov).

 

 

 

 

 1941: S-a nascut poetul roman Cezar Ivănescu;  (d. 2008).

 

 

 

1942: A murit Alfonso Castaldi, compozitor şi dirijor român de origine italiană; (n.23 aprilie 1874).

S-a stabilit în  Romania la vârsta de 20 de ani.

În 1914 a fondat orchestra Tinerimea simfonică din București. Între 1925 și 1929 a fost inspector al muzicii în Ministerul Artelor.

În afară de prelucrări după autori preclasici, a compus două simfonii, schița simfonică „Tarantella” , poeme simfonice („Talatta”; „Marsyas”, muzică de cameră. Are realizări și în domeniul muzicii vocale (coruri, cântece, etc.). Deosebit de importantă a fost activitatea sa pedagogică în domeniul predării armoniei și contrapunctului, fiind profesorul multor compozitori și dirijori români, printre care George Georgescu, Ion Dumitrescu,Alfred Alessandrescu, Gheorghe Dumitrescu.

A fost și un talentat de artist plastic, pictând portrete și peisaje. A făcut parte din cercul de artiști plastici de seamă ai vremii sale: Jean Steriadi, Camil Ressu, Fritz Storck, Pul Verona, Stefan Luchian, Iosif Iser,  Oscar Han.

 

 

 

1943: S-a nascut  pianistul roman Dan Grigore, elev al Cellei Delavrancea şi al lui Mihail Jora (n.Bucuresti).

 

 

 

 

 

 

1945 : Bombardierul  american B-29 “Enola Gay”, pilotat de colonelul  Paul Tibbets, a lansat la ora 8,15, prima bombă atomică (Little Boy) asupra oraşului japonez  Hiroshima .

 

 

 

 

 

In urma bombardamentului atomic s-au  inregistrat  cca.70.000 de victime,iar alte mii de oameni au murit in anii urmatori, ca urmare a efectelor radiatiilor.

 

 

 

 

1945: Se restabiliesc relaţiile diplomatice româno-sovietice.

  Guvernele SUA și Angliei au condiționat reluarea relațiilor diplomatice cu Romania, de includerea în guvernul Petru Groza dominat de comunisti, a unor reprezentanți ai PNL si PNT.

Acestea vor restabili relațiile diplomatice cu România la 5 februarie 1946.

 

 

 

 

 1955:  A murit Nicolae Bălan, mitropolitul Transilvaniei şi Banatului (n. 27.04.1882).

 

 

 

 

 

 

1960: Ca răspuns la un embargoul impus de  Statele Unite, Cuba comunista  nationalizeaza   proprietatile  americane şi străine în ţară.

 

 

 

 

 

1962: Proclamarea independenţei fata de Marea Britanie a statului Jamaica, din Marea Caraibilor. Sărbătoare naţională.

 

 

 

 

 

 1972 : S-a nascut cantareata britanica  Geri Halliwell.

 

 

 

 

 

 

 

 

1973: Compozitorul şi cântăreţul american Stevie Wonder a suferit un grav accident răsturnându-se cu maşina, în urma căruia a stat patru zile în comă şi şi-a pierdut complet vederea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1973: A murit regizorul roman de teatru si film Sica Alexandrescu; a fost vreme îndelungată prim-regizor al Teatrului Naţional din Bucureşti, pe scena căruia a montat comediile lui I.L.Caragiale (filmografie: “Bădăranii”, “O scrisoare pierdută”); (n.15.08.1896).

 

 

 

 

 

 1978:  A murit  Papa Paul al VI-lea (Giovanni Battista Montini) (21 iun. 1963 – 6 aug.1978); (n.26.09.1897).

 

 

 

 

 

 

 

1990: Organizaţia Naţiunilor Unite decretează  embargou împotriva Irakului şi autorizează, la 25 august 1990, recurgerea la forţă împotriva regimului de la Bagdad, ca urmare a invadarii Kuweitului de catre armata lui Saddam Hussein.

 

 

 

 

 

1991:  Programatorul britanic Tim Berners-Lee  a publicat primele sale idei pentru realizarea unui sistem de documente legate între ele prin Internet, sistem ce avea să fie denumit World Wide Web.

 

 

 

 

2000: A decedat actorul roman  Petre Gheorghiu;  (n.Iasi; d. 20.06.1929).

 

 

 

 Foto: Cinemagia.ro

 

 

2001: Preşedintele Boliviei, Hugo Banzer a demisionat din funcţie.

 

 

 

 

2002: A  decedat informaticianul olandez Edsger W. Dijkstra.

A rămas celebru pentru algoritmul drumului minim într-un graf, algoritm care-i poartă numele; (n. 11 mai 1930).

 

 

 

 

2005: A murit  celebrul cântăreţ cubanez  Ibrahim Ferrer, membru al grupului „Buena Vista Social Club”; (n.20 februarie 1927).

 

 

 

 

 

 2005: În Brazilia a avut loc unul dintre cele mai mari jafuri bancare din istoria acestei tari, fiind furate 65 milioane de dolari americani.

 

2008 : In Mauritania, o juntă militară condusă de Mohamed Ould Abdel Aziz, il rastoarna de la conducere printr-o lovitură de stat, pe presedintele Sidi Ould Cheikh Abdallahi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mohamed Ould Abdel Aziz (nascut 20 decembrie 1956), este președintele  în funcție al Mauritaniei din 2009.

Este militar  de carieră de rang înalt si a fost o figură de frunte în lovitura de stat august 2005 prin care a fost demis președintele Maaouya Ould Sid Ahmed Taya, iar în august 2008 a condus o altă lovitură de stat, care a rasturnat presedintele Sidi Ould Cheikh Abdallahi.

 

 

 

 

În urma loviturii de stat 2008, Abdel Aziz a devenit președinte al Consiliului Suprem de Stat, care a organizat tranziția politică spre noi alegeri.  El a demisionat din acest post în aprilie 2009, candidand în alegerile prezidențiale iulie 2009, pe care le-a câștigat, fiind  învestit în data de 5 august 2009. 

A fost de asemenea  președinte al Uniunii Africane in anii 2014-2015.

 

 

 

2012: Roverul Curiosity, lansat de de NASA  la 26 noiembrie 2011, a ajuns pe Marte.

 

 

 

 

 

6  august este:

 

 

 

Ziua Hiroshimei – Ziua mondială a luptei pentru interzicerea armei nucleare.

 

 

 

In  Bolivia: Ziua naţională – aniversarea proclamării independenţei – 1825.

 

 

 

 

In  Jamaica: Ziua naţională – aniversarea proclamării independenţei – 1962, fata de Marea Britanie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

Schimbarea la Fata a Domnului (dezlegare la peste).

 

Schimbarea la Fata a Domnului (dezlegare la peste)

Schimbarea la Fata a Domnului  este praznuita pe 6 august. Schimbarea la Fata este cunoscuta in popor si sub denumire de Probojenia.

Primele reprezentari iconografice ale Schimbarii la Fata sunt din secolul al VI-lea: mozaicul din Biserica “Sfantul Apolinarie“ din Ravenna si cel din Manastirea “Sfanta Ecaterina“ din Sinai.

Din Scriptura aflam ca Mantuitorul luand pe Petru, Iacov si Ioan pe muntele Taborului, “S-a schimbat la fata inaintea lor, si a stralucit fata Lui ca soarele, iar vesmintele Lui s-au facut albe ca lumina. Si iata, Moise si Ilie s-au aratat lor, vorbind cu El si, raspunzand, Petru a zis lui Iisus: Doamne, bine este sa fim noi aici; daca voiesti, voi face aici trei colibe: Tie una, si lui Moise una, si lui Ilie una.

Vorbind el inca, iata un nor luminos i-a umbrit pe ei, si iata glas din nor zicand: “

Acesta este Fiul Meu cel iubit; pe Acesta ascultati-L”.

Si, auzind, ucenicii au cazut cu fata la pamant si s-au spaimantat foarte” (Matei 17, 2-6; text paralel: Marcu 9, 2-7; Luca 9, 28-36).

 

Schimbarea la Fata  ne descopera ca Hristos a fost cu adevarat Fiul lui Dumnezeu.

Prin firea omeneasca pe care a asumat-o, ne-a fost descoperita dumnezeirea Sa.

In acest sens, Sfintii Parinti afirma ca “Hristos Se schimba la Fata, nu luand ceea ce nu era, nici preschimbandu-Se in ce nu era, ci aratand ucenicilor ceea ce era, deschizandu-le lor ochii si facandu-i din orbi vazatori”.

Pe muntele Taborului, trupul Sau a fost strabatut de lumina propriei dumnezeiri. Astfel, aproape toti comentatorii Evangheliei sunt de acord ca Schimbarea la Fata a Domnului anticipeaza invierea Lui, iar invierea Sa o prefigureaza pe a noastra.

Faptul ca Evanghelistul Matei spune despre chipul lui Hristos ca era “ca soarele”, iar Luca, vorbind despre vesmintele Sale, mentioneaza ca “erau ca zapada”, ne descopera ca firea omeneasca nu a fost absorbita de cea dumnezeiasca in Hristos, dupa cum nici “zapada” nu a fost topita de “soarele” din El. Cele doua firi sunt unite in chip neamestecat, neschimbat, neimpartit si nedespartit in Hristos.

Pe 6 august, de sarbatoarea Schimbarii la Fata a Domnului, Biserica ofera dezlegare la peste pentru bucuria praznicului.

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=3xlnXvMP_CA

Bibliografie (surse):

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestin Ortodox.ro;

  3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric

  4. Istoricul zilei blogspot.com;

  5.  lessignets com;

  6. Wikipedia.ro;

 

Reclame

06/08/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

1 comentariu »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: