O ISTORIE A ZILEI DE 5 AUGUST. VIDEO
5 august, istoricul zilei
882: A murit regele Ludovic al III-lea al Franţei; (n. 863).
1071: Normanzii încep un asediu de aproape trei ani împotriva garnizoanei bizantine a orașului Bari din Peninsula Italica.
1100: Henric I (n.cca.1068/1069 – 1 decembrie 1135), este incoronat rege al Angliei în Westminster Abbey.
A fost cel de-al patrulea fiul lui William I Cuceritorul , primul rege al Angliei, după cucerirea normandă din 1066. El i-a succedat fratelui său mai mare William al II-lea al Angliei în 1100 şi l-a învins pe fratele lui mai mare Robert Curthose pentru a deveni Duce al Normandia în 1106.
1192: Victoria cruciaților la Jaffa ( în timpul celei de-a III – Cruciade), împotriva musulmanilor conduși de Saladin.
Cruciada a treia (1189–1192), cunoscută și sub numele Cruciada regilor, a fost o încercare a liderilor europeni de a recuceri Țara Sfântă aflată sub ocupația lui Saladin (Salāh al-Dīn Yūsuf ibn Ayyūb).
1305: William Wallace, conducatorul rezistentei scoţienilor împotriva invaziei engleze, este capturat în apropierea oraşului Glasgow şi dus la Londra, unde este judecat ăi executat.
1424: Prima menţiune a vămii Calafat ca punct de tranzit pentru comerțul dintre Tara Româneasca și Peninsula Balcanică.
1540: S-a născut astronomul francez Joseph Justus Scaliger; (d. 21.01.1609).
Joseph Juste Scaliger a fost este unul dintre cei mai mari savanți francezi ai secolului al xvi – lea lea. Și-a făcut un renume ca istoric. A călătorit prin Franța , Germania , Italia și Scoția . A îmbrățișat religia reformată (1562) și a fost numit profesor la Academia de la Genevaapoi.
Este considerat creatorul științei cronologice folosite în astronomie , care permite datarea independentă a calendarului în vigoare.
A fost un lider religios și cărturar, cunoscut pentru extinderea istoriei clasice de la cea greacă și romană veche, la antichitatea persană , babiloniană , evreiască și egipteană. Și-a petrecut ultimii șaisprezece ani din viață în Olanda.
1583: Exploratorul Humphrey Gilbert a înființat prima colonie engleză în America de Nord, orașul St. John, astăzi în provincia Newfoundland din Canada.
Sir Humphrey Gilbert (n. c. 1539 – d. 9 septembrie 1583) din Devon, Anglia, a fost frate vitreg (din partea mamei) cu Sir Walter Raleigh. Aventurier, explorator, parlamentar și ofițer, a activat în timpul domniei reginei Elisabeta I și a fost un pionier al colonizării Irlandei și Americii de Nord de către englezi.
1729: Thomas Newcomen, mecanic englez, inventeaza primul motor „automat” cu abur de pompare a apelor din mine,care a contribuit in mod esential la revolutia industriala.
In 1711, dezvoltând ideea masinii atmosferice a lui Thomas Savery (1698), inventeza și foloseste la minele de cărbuni din Anglia prima masina cu abur cu piston, destinată evacuarii apelor de mina; (n.24.02.1664).
1746: Constantin Mavrocordat, domnul Tarii Românesti, a desfiintat rumânia.
Esenta reformei lui C. Mavrocordat a constat in reglementarea de catre stat a obligatiilor taranilor dependenti, care pana atunci se aflau la discretia stapanilor de mosie.
Hotararea adunarii obstesti a Tarii Românesti, primind intaritura domnului la data de 5 august 1746 , era actul juridic cu putere de lege care consfintea eliberarea din rumânie, stabilind totodata conditiile de aplicare a prevederilor sale.
Constantin Mavrocordat (1730-1769), a domnit alternativ în Moldova şi Ţara Românească; a aplicat un program de reorganizare administrativă, fiscală, judiciară.
Reforme:
– în fiscalitate: instituirea unei dări unice, prin comasarea dărilor multiple; plata impozitului unic în patru rate anuale;
– în administraţie: judeţele erau conduse de ispravnici şi s-a introdus leafa pentru dregători (pentru a se evita abuzurile săvârşte de aceştia);
– sociale: desfiinţarea şerbiei în Ţara Românească (1746) şi Moldova (1749);
Consecinţa acestei reglementari a fost aceea ca ţăranii deveneau clăcaşi, liberi din punct de vedere juridic, dar dependenţi economic de marii proprietari de pamant, ceea ce determina obligaţia în zile de muncă (claca): 12 zile pe an, în Ţara Românească, şi 24 de zile pe an, în Moldova;
1772: Austria, Prusia și Rusia au semnat tratatul prin care au început Prima Împărțire a Poloniei.
Prima împărțire a Poloniei sau, mai precis, prima împărțire a Uniunii Polono-Lituaniene, a fost prima dintre cele trei divizări care au pus capăt existenței acestui stat în 1795.
Teritoriul Uniunii, inclusiv cel deja controlat de Rusia, a fost împărțit între vecinii săi mai puternici—Austria, Rusia și Prusia—pentru a stabiliza echilibrul puterilor în Europa de Est între aceste trei țări.
Cum Polonia nu mai putea să se apere și armatele străine deja ocupau o parte din țară, parlamentul polonez (Seimul) a ratificat sub p-resiune, cesiunile teritoriale în 1773 în timpul așa-numitului Seim al Împărțirii, convocat de cele trei puteri.
Prin această primă împărțire, Uniunea Polono-Lituaniană a pierdut circa 211.000 km² (30% din teritoriul său de circa 733.000 km²), cu o populație de 4–5 milioane de locuitori (circa o treime din populația de 14 milioane de locuitori dinaintea divizării).
1796: Are loc bătălia de la Castiglione in care armata franceza condusa de Napoleon I a înfrânt armata austriacă.
1838: S-a născut istoricul Constantin Erbiceanu.
A fost un autor elenist, istoric și teolog român,preocupat de punerea în valoare a manuscriselor greceşti din arhivele şi bibliotecile din România membru titular (din 1899) al Academiei Romane; (d. 21 martie 1913).
1844: S-a născut pictorul rus Ilia E. Repin, autorul celebrelor lucrari “Refuzul spovedaniei” si “Edecarii de pe Volga”; (d.29.09.1930).
Autoportret-Muzeul de stat din St.Petersburg
1850: S-a născut scriitorul francez Guy de Maupassant: “Bel-Ami”, “O viaţă”, “Pierre et Jean”; (d.06.07.1893).
1858: A fost realizată prima legătură telegrafică prin cablu între Europa şi America.
Inginerul american Cyrus W. Field a terminat instalarea primului cablu telegrafic subacvatic, care făcea legătura între Anglia şi SUA.
Cablul telegrafic transatlantic a fost primul cablu utilizat pentru comunicații telegrafice întins pe fundul Oceanului Atlantic. El era întins între Telegraph Field, golful Foilhommerum, Insula Valentia, din vestul Irlandei până la Heart’s Content în estul Newfoundlandului. Cablul transatlantic a legat informațional Europa de America de Nord, și a accelerat comunicațiile între cele două.
După ce înainte un mesaj trimis peste Atlantic cu vaporul ar fi ajuns în zece zile, prin instalarea cablului, comunicațiile au devenit o chestiune de câteva minute.
Când au fost întocmite planurile pentru a amplasa primul cablu transatlantic de telegraf, compania care avea acest obiectiv a angajat drept consultant pe tânărul inginer William Thomson (cunoscut mai târziu ca lord Kelvin). Acesta a efectuat o serie de măsurători electrice de precizie, multe din instrumente fiind invenții proprii.
Dar indicațiile sale nu au fost înțelese, ceea ce a condus la eșecul proiectului.
Instalarea definitivă a cablului a avut loc în anul 1866, după probe care au durat aproape 10 ani.
1860 : Carol al XV-lea al Suediei-Norvegiei este încoronat rege al Norvegiei la Trondheim.
Carol al XV-lea (Carl Ludvig Eugen) (3 mai 1826 – 18 septembrie 1872) a fost rege al Suediei (sub numele de Carol al XV-lea) și rege al Norvegiei (sub numele de Carol al IV-lea) din 1859 până la moartea sa. Ca Prinț moștenitor, Carol cu toate că avea un mod brusc de a conduce, s-a dovedit a fi unul dintre cei mai populari regi scandinavi.
Domnia sa a fost remarcabilă prin mulțimea și anvergura reformelor. El a declarat libertatea femeilor acordând dreptul legal de maturitate pentru femeile necăsătorite în 1858. Sora sa, Prințesa Eugenie a Suediei a devenit prima femeie care a fost declarată matură.
1882: Cetshwayo kaMpande, ultimul rege suveran al poporului Zulu din Africa, sosește la Londra pentru o întrevedere cu regina Victoria a Imperiului Britanic.
1895: La Hastings (in Anglia), incepe cel mai mare turneu de sah din secolul XIX-lea. In paralel se desfasoara si primul turneu mondial al sahistelor.
1895: A murit filosoful german de origine evreiasca Friedrich Engels.
A dezvoltat teoria comunistă. si a redactat, împreună cu Karl Marx, “Manifestul Partidului Comunist”; (n.28.11.1820).
1897: Se pronunta sentinţa in privinta validării testamentului lui Edmond de Goncourt, prin care s-a creat societatea Literară, care va purta numele “Academia Goncourt”.
Avocatul care a pledat pentru crearea Academiei şi care a cîştigat procesul împotriva celor care atacaseră testamentul,a fost Raymond Poincaré, viitorul preşedinte al Franţei (1913-1920).
Société des littéraire Goncourt (Societatea literară Goncourt ), numita de obicei, Academia Goncourt , este o organizaţie literara franceza cu sediul la Paris si a fost fondată de către scriitorul şi editorul francez Edmond Goncourt (1822-1896), care a vrut să creeze un nou mod de a încuraja literatura în Franţa, nefiind de acord cu politicile de atunci ale Academiei Franceze.
Dorind sa onoreze memoria fratelui său decedat Jules, (1830-1870), Goncourt si-a lăsat averea pentru a se fonda o organizaţie menita sa promoveze literatura in Franta .
In acest scop el l-a numit pe prietenul său, scriitoru Alphomse Daudet pentru a supraveghea şi de a administra averea. In cepand cu anul 1903, in fiecare luna decembrie, un consiliu de zece membri ai acestei Academii a acordat Premiul Goncourt pentru cea mai buna lucrare de fictiune a anului.
1903: S-a nascut Principele Nicolae de Hohenzollern-Sigmaringen, al doilea fiu al regelui Ferdinand şi al reginei Maria (d. 9 iunie 1978, la Lausanne in Elvetia).
A fost fratele mai mic al regelui Carol al II-lea și unchi, după tată, al Majestății Sale Regale Mihai I al Romaniei.
Si-a petrecut întreaga existență princiară în umbra Coroanei Regale a României, jucând un rol mai activ doar între anii 1927- 1930, când a făcut parte din Consiliul de Regența, care conducea țara in locul regelui minor Mihai I.
A murit la vârsta de 75 de ani, departe de țară, după patru decenii de exil forțat.
1905 : S-a nascut Vassily Leontieff, economist de origine rusa, laureat al Premiului Nobel (d.05.02.1999).
1906: S-a nascut John Huston, actor, scenarist si regizor de film american, laureat al Premiului Oscar pe anul 1948 ( “Comoara din Sierra Madre” şi al Premiului “Leul de argint” ) “Moulin Rouge” (“Noaptea iguanei”, “Omul în mantaua de ploaie”, “Şoimul maltez”); (d.28.08.1987).
1911: S-a născut actorul american Robert Taylor ; (“Quo vadis?”, “Ivanhoe”, “Cavalerii mesei rotunde”, “Podul Waterloo”); (d.08.06.1969).
1914: Primul Război Mondial: Austro-Ungaria declară război Rusiei; Muntenegru declară război Austro-Ungariei.
1915: Primul Război Mondial – Trupele germane ocupă Varșovia.
1922: S-a născut la Siliștea-Gumești, județul Teleorman, scriitorul Marin Preda, nuvelist, romancier și director de editură român: “Moromeţii”, “Risipitorii”, “Imposibila întoarcere”, “Viaţa ca o pradă”, “Cel mai iubit dintre pământeni”.
Din 1974 a fost ales membru corespondent al Academiei Române; (d. 16 mai 1980 la Mogosoaia ).
|
Marin Preda (n.1922-d.1980), scriitor român |
Marin Preda a debutat în aprilie 1942 cu schița Părlitu’ în ziarul Timpul, la pagina literară ”Popasuri”, girată de Miron Radu Paraschivescu. Debutul la 20 de ani îi dă încredere în scrisul său, publicînd în continuare schițele și povestirile:Strigoaica, Salcîmul, Calul, Noaptea, La cîmp. Experiență sa militară o descrie în romanele Viața ca o pradă și Delirul. În 1945 devine corector la ziarul ”România liberă”. În 1956 primește Premiul de Stat pentru romanul Moromeții.
În 1954 se căsătorește cu poeta Aurora Cornu. Scrisorile de dragoste trimise poetei au fost publicate postum. Au divorțat în 1959. S-a recăsătorit apoi cu Eta Vexler, care ulterior a emigrat în Franța la începutul anilor 70.
Cu cea de-a treia soție, Elena, a avut doi fii: Nicolae și Alexandru. Din 1952 devine redactor la revista ”Viaț raomânească”. În 1970 – traduce în colaborare cu Nicolae Gane romanul lui Fiodor Dostoievski: Demonii. Romanul său, Marele singuratic, primește premiul Uniunii Scriitorilor pe anul 1971.
În 1980, la editura pe care o conducea, publică ultimul său roman: Cel mai iubit dintre pămînteni. O lună mai tîrziu este ales deputat în Marea Adunare Națională.
Pe 16 mai 1980 moare la vila de creație a scriitorilor de la Palatul Mogoșoaia. Fratele scriitorului, Saie, crede că a fost asasinat de Securitate, dar probele din dosarul CNSAS român ar fi dispărut. Familia sa este convinsă că moartea sa fulgerătoare are o legătură cu publicarea romanului Cel mai iubit dintre pămînteni și a survenit în condiții oculte.
1929: Incepe greva minerilor de la Lupeni; (5- 6 august).
Greva a avut drept cauză eșecul îndelungatelor negocieri legate de salarizare și condițiile de muncă dintre mineri și patronat. Aproximativ 6000 de muncitori au fost implicați în protestul provocat de salariile de mizerie și sărăcia extremă în care trăiau minerii transilvăneni, deznodământul confruntării fiind că 68 de mineri au căzut sub gloanțele trupelor armatei dintre care 28 au decedat pe loc, mulți dintre ei fiind împușcați în spate.
1930: S-a nascut Neil Armstrong, astronaut american, primul om care a păşit pe Lună.
Neil Armstrong ( d. 25 august 2012) a fost un astronaut american, pilot de încercare și pilot naval, cunoscut ca fiind primul om care a pășit pe Lună. Primul său zbor s. În aceasta misiune el a executat prima andocare a două nave spațiale, împreună cu pilotul David Scott. Cea de a doua și ultima misiune spațială a lui Armstrong a fost cea de comandant al misiunii de aselenizare Apollo 11 din iulie 1992.
În acest faimos “pas uriaș pentru omenire“, Armstrong și Buzz Aldrin au coborât pe suprafața Lunii și au efectuat o misiune de explorare de două ore și jumătate direct pe suprafața acesteia, în costume lunare, timp în care cel de-al treilea membru al echipajului lor, Michael Collins, se afla în capsulă pe orbită în jurul Lunii.
După 21 de ore și jumătate pe suprafața lunară, modulul Eagle a decolat și s-a înscris pe orbita lunară unde s-a cuplat cu modulul de comandă și serviciu pilotat de Collins.
1934: Are loc prima editiei a Turului ciclist al Romaniei.
Inspirat de Turul Franței, publicația lunară „Revista Automobila” a organizat în luna august 1910 prima ediție a „Circuitului Munteniei”.
La competiție au luat startul 12 rutieri pe traseul București – Sinaia – Târgoviște – Butimanu – București (aproximativ 300 km). După trei ediții, competiția nu s-a mai organizat.
Începând cu 1934 publicația „Sportul Zilnic”, în colaborare cu Federația Română de Ciclism a organizat prima ediție a Turului ciclist al României, România devenind a șasea țară din lume care organizează un Tur Ciclist Național pentru amatori, după Belgia (1906), Olanda (1909), Bulgaria (1924), Ungaria (1925) și Polonia (1928).
Traseul primei ediții a avut o lungime de 1026 de km și a cuprins șapte etape competitia fiind câștigată de Marin Nicolov și echipa Bulgariei.
1938: S-a nascut Rodica Popescu Bitănescu, actriţă româncă de comedie (n.Răsuceni, Giurgiu).
1939: S-a născut Prinţesa Irene a Olandei.
Este cel de-al doilea copil al fostei regine Juliana a Olandei și al Prințului Bernhard de Lippe Briesterfeld si sora mai mică a fostei regine, Beatrix a Olandei.
Prințesa Irene a fost exclusă din Casa Regală pentru că s-a căsătorit fără permisiunea oficială a Parlamentului cu Ducele de Parma, Carlos Hugo de Borbón Parma, pierzandu-si astfel poziția în linia de succesiune.
1940: Uniunea Sovietica anexeaza oficial Letonia.
1941: Se incheie marea batalie de la Smolensk din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Germanii captureaza 300000 de prizonieri sovietici.
Prima bătălie de la Smolensk (1941) – Parte din luptelor de pe Frontul de răsărit al celui de-al doilea război mondial – Frontul de răsărit în timpul primei bătălii de la Smolensk – foto ro.wikipedia.org
Prima bătălie de la Smolensk (10 iulie-10 septembrie 1941) se referă la o serie de lupte crâncene ale Grupul de Armate Centru german şi ale Fronturilor Sovietice de Vest, de Rezervă şi Briansk de pe frontul de răsărit al celui de-al doilea război mondial
Diviziile blindate germane au declanşat o ofensivă pe 10 iulie urmărind încercuirea şi distrugerea forţelor sovietice din regiunea Smolensk. Pânâ în cele din urmă, două armate sovietice au fost încercuite şi distruse la sud de Smolensk.
Smolensk a căzut pe 16 iulie, dar rezistenţa sovietică a fost foarte puternică, reuşind să efectueze câteva contraatacuri, dintre care trebuie notată Ofensiva Elnia. Această ofensivă a fost prima înfrângere a Wehrmacht din timpul războiului sovieto-german.
Sovieticii au reuşit chiar să spargă temporar încercuirea germană şi să evacueze o parte a trupelor din punga de la Smolensk. Luptele grele au întârziat în mod considerabil înaintarea germană spre Moscova, astfel încât liniile de apărare de mai la răsărit au putut fi mai bine fortificate, ducând la pierderea de ritm a ofensivei naziste.
În conformitate cu afirmaţiile propagandei naziste, pierderile sovietice din timpul bătăliei de la Smolensk s-au ridicat la aproximativ 250.000 de oameni. Oraşul Smolensk a fost distrus aproape în întregime în timpul luptelor.
În 1985, Smolenskului i-a fost conferit Titlul de Oraş Erou.
1944: Are loc ultima intrevedere dintre mareşalul Ion Antonescu si Hitler, la Rastenburg in Germania.
1944: A murit Francisc Iosif Rainer, medic şi anatomist, membru de onoare al Academiei Române; (n. 28 decembrie 1874).
1960: Volta Superioara (denumita ulterior Burkina Fasso),se declara independentă faţă de Franţa.
1962: Luptatorul sud-african pentru drepturile populatiei de culoare, Nelson Mandela, a fost arestat de către autorităţile Africii de Sud.El va fi eliberat abia în anul 1990.
1962: Actriţa americană Marilyn Monroe a fost găsită moartă în apartamentul sau din Brentwood, California; (n. 1 iunie 1926). Marilyn Monroe (Norma Jean), a murit la 36 ani, in urma unei supradoze de medicamente .(“Unora le place jazz–ul”, “Cum sa te mariti cu un milionar”, “Sapte ani de casnicie”, “Printul si balerina”); (n.01.06.1926).
Marilyn Monroe
1963: Statele Unite ale Americii, Regatul Unit şi Uniunea Sovietică, semnează un tratat de interzicere a testelor nucleare submarine, la sol si in atmosfera.
1973: Atac terorist pe aeroportul international din Atena . Trei persoane au fost ucise şi 55 au fost rănite, după ce doi pistolari arabi au deschis focul şi au aruncat grenade într-un salon de pasageri aglomerat al aeroportului din Atena.
Mai mult de 1.500 de oameni se aflau in aeroport în momentul atacului
1983: A încetat din viaţă astronomul Bart J. Bok, expert în studiul Căii Lactee; (n. 28 aprilie 1906).
1983: Membri ai IRA sunt condamnati la termene de inchisoare care totalizau 4000 de ani.
Douăzeci şi doi de membri ai IRA au fost închişi pentru un total de mai mult de 4.000 de ani in urma unuia dintre cele mai mari procese din Irlanda de Nord.
Patru inculpaţi au primit sentinte de inchisoare pe viaţă alături de alţi 18 care au fost condamnati la termene mai scurte închisoare.
În total, un numar de 38 inculpaţi au primit pedepse diferite pentru acuzatii de omor şi tentativă de omor.
1984: A încetat din viaţă actorul britanic Richard Burton;(n.10 noiembrie 1925).
1991: A murit Soichiro Honda, întreprinzător şi inginer japonez, fondatorul firmei de motociclete „Honda” (n.17.11.1906).
1995: Se restabilesc oficial relaţiile diplomatice dintre Statele Unite şi R S Vietnam, la 20 de ani după încheierea războiului din Vietnam; (30 aprilie 1975).
1998: A murit actriţa română de teatru şi film Coca Andronescu; ( n. 03.071932, Patarlagele, Buzau).
1998 : A murit Todor Jivkov, fostul presedinte dictator comunist al Bulgariei; (n.07.09.1911).
2000: A murit în Germania, Ştefan Berindei, interpret de jazz, realizator de rubrici în cadrul emisiunilor de divertisment ale TVR, dedicate popularizării jazz-ului; în 1975 s-a expatriat, stabilindu-se înGermania (n. 22 mai 1942).
2000: A încetat din viaţă actorul britanic Sir Alec Guiness, un gigant al ecranului si al scenei; (“Dr. Jivago”, “Oliver Twist”, “Războiul stelelor”) (n.02.04.1914).
2007: A incetat din viata actorul şi muzicianul Florian Pittiș , la vârsta de 63 de ani.S-a născut la Bucureşti, la 4 octombrie 1943.
A studiat la Liceul “Gheorghe Lazăr” şi a absolvit în 1966 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (clasa prof. Radu Beligan).
În 1992, a fondat trupa Pasărea Colibri, împreună cu Mircea Baniciu, Mircea Vintilă şi Vlady Cnejevici.
A rămas în formaţie până în 2000, când i-a luat locul Marius Baţu. A fost însă, în permanenţă, o prezenţă activă în lumea muzicii prin emisiuni la radio şi televiziune, articole în ziare, prezentări de concerte, colaborări pe diferite discuri.
O voce inconfundabilă a unor emisiuni de televiziune, printre care longeviva “Teleenciclopedie” şi a unor audiobook-uri (“Jurnalul unui mag” de Paulo Coelho – Humanitas Multimedia, “Levantul” de Mircea Cărtărescu – Editura Casa Radio) Pittiş a fost director, începând cu decembrie 1998, al Radio România Tineret, transformat în Radio3net.
În ultimii trei ani a condus acest post de radio aparţinând Societăţii Române de Radiodifuziune, care emite doar pe Internet, începând din noiembrie 2004.
5 august este:
In Burkina Fasso ( Volta Superioara) – Ziua Independenţei
CALENDAR CRESTIN ORTODOX
Sfantul Ioan Iacob Hozevitul
Sfântul Ioan Iacob cel Nou (Hozevitul) este unul dintre cei mai recenți sfinți din Biserica Ortodoxă Română, cu metania din Mănăstirea Neamț, care s-a nevoit 24 de ani în Ţara Sfântă, atât pe valea Iordanului, cât și în pustiul Hozeva, constituindu-se într-un model veritabil de viețuire în Hristos în era contemporană.
Biserica l-a rânduit ca pildă vie de credință și de viețuire creștinească, înscriindu-l în calendarul ortodox la data de 5 august.
Sfantul Ioan Iacob Hozevitul este praznuit in fiecare an, pe data de 5 august. S-a nascut pe 23 iulie 1913, in comuna Crainiceni din judetul Botosani si a primit la botez numele Ilie.
A ramas orfan de mic de amandoi parintii si a fost crescut de bunica. A urmat primii ani de scoala in satul natal, apoi gimnaziul la Lipcani (Hotin) si liceul la Cozmeni-Cernauti.
A fost primit cu multa dragoste in viata monahala de staretul Nicodim Munteanu, viitorul mitropolit al Moldovei si apoi al doilea patriarh al Romaniei.
Dupa satisfacerea stagiului militar, a devenit bibliotecarul Manastirii Neamt, iar apoi a predat literatura romana la seminarul de aici.
La 8 aprilie 1936, noul staret, arhimandritul Valerie Moglan (viitor arhiereu vicar la Iasi), l-a tuns in monahism, primind potrivit pravilei calugaresti, un nou nume, cel de Ioan. Nas si parinte duhovnicesc i-a fost ieromonahul Ioachim Spatarul, egumenul schitului Pocrov, unul din cunoscutii calugari moldoveni cu viata imbunatatita.
Cu aprobarea mitropolitului Nicodim, in noiembrie 1936 tanarul monah s-a indreptat, impreuna cu alti doi calugari, spre Tara Sfanta. Dupa doi ani petrecuti in pustiu, ajunge la Manastirea “Sfantul Sava”, unde se nevoieste timp de opt ani.
In anul 1947 este hirotonit preot in Biserica Sfantului Mormant si este numit egumen la Schitul romanesc cu hramul “Sfantul Ioan Botezatorul“, din Valea Iordanului, pe care il va conduce pana in anul 1952.In noiembrie 1952, Cuviosul Ioan Iacob Hozevitul, impreuna cu ucenicul sau Ioanichie, a intrat in obstea Manastirii Sfantul Gheorghe Hozevitul din Pustiul Hozevei. In vara urmatoare se retarage intr-o pestera, numita Chilia Sfanta Ana, care tinea de Manastirea “Sf. Gheorghe Hozevitul“.
Aici si-a petrecut ultimii ani, ducand o viata foarte aspra. Sfantul Ioan Iacob Hozevitul a trecut la cele vesnice pe 5 august 1960, la varsta de 47 de ani. A fost inmormantat de Amfilohie, egumenul Manastirii Sfantul Gheorghe, in pestera care-l gazduise in ultimii ani de viata.
Timp de 20 de ani trupul Cuviosului Ioan Iacob Hozevitul a ramas in pestera Sfanta Ana. La inceputul lunii august 1980, potrivit unei traditii locale, conducerea manastirii Sfantul Gheorghe Hozevitul a deschis pestera mormintelor, urmand ca osemintele Cuviosului sa fie duse in gropnita de obste.
Dezgropat doua decenii mai tarziu, s-a constatat cu uimire ca trupul sau nu putrezise, pastrandu-se intact. Arhimandritul Amfilohie, staretul manastirii Sfantul Gheorghe Hozevitul, istorisea mai tarziu: “Ne asteptam sa gasim numai sfinte oseminte si nu buna mireasma. Cand am luat scandura am vazut ca parintele Ioan dormea, cu trupul neatins de stricaciune, asa cum l-am pus.
Parca l-am fi pus in mormint de cateva ceasuri, ba nici ceasuri, ci chiar acum, vara nici o schimbare a infatisarii lui; mainile, barba, parul, rasa, incaltamintea erau neatinse.”
Tinand seama de toate acestea, Sfantul Sinod al Bisericii noastre, l-a canonizat in sedinta din 20 iunie 1992, cu data de praznuire in calendar pe 5 august.
Mentionam ca Sfantul Ioan Iacob Hozevitul a scris o seama de poeme adunate intr-o culegere intitulata “Hrana duhovniceasca”, tiparite,in conditii grafice modeste, aproape precare, de catre ucenicul sau, parintele Ioanichie Paraiala.
VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY
Bibliografie (surse):
-
Vlada Afteni, articol Marin Preda, biografie
-
Istoria md;
-
Istoriculzileiblogspot.com;
-
Mediafax.ro;
-
Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
-
Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;
-
Wikipedia.ro
-
Rador.ro
[…] https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/08/05/o-istorie-a-zilei-de-5-august-video-4/ […]
ApreciazăApreciază
Pingback de Ziua de 5 august în Istoria Românilor « CER SI PAMANT ROMANESC | 05/08/2016 |
[…] https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/08/05/o-istorie-a-zilei-de-5-august-video-4/ […]
ApreciazăApreciază
Pingback de MAREA UNIRE- ROMÂNIA LA 100 DE ANI. VIDEO « CER SI PAMANT ROMANESC | 05/08/2018 |