CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 4 AUGUST. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 august, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

70: Armata romană distruge al doilea Templu de la Ierusalim.

 

 

 

 

 

 20120504-Reconstruction_of_Jerusalem_and_the_Temple_of_Herod.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

367: Impăratul roman Valentinian I  il asociază  la tron pe fiul sau

Gratian, în vârstă de 8 ani , și îi acorda titlul de Augustus.

 

 

 

 

 

 

966: A murit Berengar al II-lea  (n. cca.900), fost markgraf de Ivrea și uzurpator al Regatului Italiei din 950 pana in 961.

A fost  ultimul rege înainte de încorporarea Italiei in Imperiul Romano-German.

 

 

 

 

 

 

 

A fost capturat de fortele imparatului Otto I al Imperiului Romano-German  și închis la Bamberg, in Germania, unde va muri.

Soția sa, Willa a petrecut tot restul vieții sale într-o mănăstire germană.

 

 

 

 

 

1060: A decedat  Regele Henric I al Franţei; (n. 1008).

 

 

 

 

 

 

 

 

 Henric I, din dinastia  Capetienilor, a domnit intre anii 1031 – 1069 si a fost fiul regelui Robert al II-lea si al Constantei de Arles .

 Pe 19 mai  1051 el  s-a căsătorit cu Anna de Kiev, având cu aceasta  4 copii:

 •  Filip I (1052—1108), moștenitorul tronului Franței;

 • Emma (1055—1109);

 • Robert (1055—1060);

 • Hugo (1057—1102)

Anna de Kiev a fost a treia din cei patru copii ai lui Iaroslav I  cel intelept , Mare Cneaz al Kievului, și a soției acestuia, Ingegerd Olofsdotter a Suediei.

 Dupa moarte, Henric I  a fost succedat de fiul său, Filip I , care era minor în acel timp, astfel ca la conducerea Franței timp de 6 ani a fost Regina Anna de Kiev, având atribuții de regentă.

 

 

 

 

1306: A decedat Venceslau al III-lea Cehul (n. 6 octombrie 1289), rege al Ungariei începând cu 1301, rege al Boemiei din 1305 și rege titular al Poloniei, ultimul din dinastia de Přemysl.

 

 

 

1327: Primul Război de Independență scotian: James Douglas conduce un raid în Weardale și aproape il ucide pe regele Edward al III– lea al Angliei.

 

 

 

 

Sir James Douglas (cunoscut si sub numele de  Douglas cel Negru, n.cca 1286 d.1330), a fost un cavaler scoțian și lord feudal si unul dintre comandanții cei mai de seamă în timpul războaielor de independență ale scoțienilor.

 

 

 

 

 

 

1526 : A murit  navigatorul Juan Sebastián Elcano.

 

 

 

 

 

 

 

 

De origine bască, Juan Sebastián Elcano (n.1476),  a fost  exploratorul care a finalizat prima circumnavigație a Pământului, preluand după moartea lui Magellan în Filipinecomanda expeditiei spaniole.

 

 

 

 

 

1532: Ducatul Bretania (Bretagne) este alipit Franței.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1578: Se desfasoara batalia de la Al-Kaar al Kabir (Maroc), dintre portughezi și maurii din Fez.

In cursul luptei, regele Sebastian al Portugaliei  a fost ucis.

Profitand de aceasta, Spania va ocupa Portugalia in 1580 (pana in 1640), anexand și imperiul colonial al acesteia.

 

 

 

 

 

1693: Monahul Dom Perignon (1638 – 1715) a inventat șampania, bautura care a primit acest nume de la regiunea Champagne din nordul Franței.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1704: Englezii cuceresc Gibraltarul, in timpul razboiului spaniol de succesiune (Tratatul de la Utrecht le va recunoaște posesiunea  in 1713).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1792: S-a născut  Percy Bysshe Shelley, poet englez (“Crăiasa Mab”, “Revolta Islamului”, “Prometeu descătuşat”, “Apărarea poeziei”; (d.8.07.1822).

 

 

 

 

 

 

 

 

1821: S-a nascut  Louis Vuitton, producatorul  francez al celebrelor marci de genti Vuitton; (d.27.02.1892).

 

 

 

 

1859: S-a nascut  Knut Hamsun (Knut Pedersen), scriitor norvegian, laureat al Premiului Nobel in 1920; (d.19.02.1952).

 

 

 

 

 

 

 

 A avut un rol important în modernizarea romanului european si este un reprezentant al realismului psihologic, în primul rând prin capodopera sa, romanul Foamea ( 1890).

 

 

 

 

1866: S-a născut Gheorghe D. Mărdărescu, general român, participant la Bătălia de la Oituz și la Campania din Ungaria (d. 5 septembrie 1938).

 

 

 

 

Gheorghe Mardarescu

 

 

 

Gheorghe D. Mărdărescu, general al armatei române în timpul campaniei din  Ungaria (1919-1920), decorat de Regele Ferdinand şi Regina Maria cu Ordinul militar “Mihai Viteazul” clasa III-a , pentru acţiunea contra regimului bolşevic a lui Béla Kun. A fostministru de Război (1922- 1926).

 

 

 

1875 : A murit Hans Christian Andersen, autor de poveşti danez autor de poveşti danez („Crăiasa zăpezii”, „Fetiţa cu chibrituri”) (n.02.04.1805).

 

 

 

 

 

 

 

 

1900: S-a nascut  printesa Elizabeth Bowes-Lyon, soţia regelui George al VI-lea al Regatului Unit şi mama reginei Elisabeta a II-a; (d.30.03.2002).

 

 

 

 

 

QUEEN ELIZABETH BOWES - LYON Glossy 8x10 Photo Celebrity Print ...

 

 

 

Elisabeth Bowes-Lyon (Elizabeth Angela Marguerite; 4 august 1900 – 30 martie 2002) a fost soția regelui George al VI-lea al Regatului Unit. După decesul soțului său, i s-a spus Regina Mamă Elisabeta pentru a evita confuzia cu fiica ei, Elisabeta a II-a. Înainte ca soțul ei să devină rege, din 1923 până în 1936, a purtat titlul de Ducesă de York.

Născută într-o familie de nobili scoțieni, ea a devenit cunoscută în 1923, când s-a căsătorit cu Albert, duce de York, cel de al doilea fiu al Regelui George al V-lea și al Reginei Mary.

În postura de ducesă de York, împreună cu soțul ei și cu cele două fiice ale lor, Elisabeta și Margaret, Elisabeta a întruchipat ideile tradiționale despre familie. Și-a asumat diverse îndatoriri publice și a fost supranumită „Ducesa Zâmbitoare”, datorită zâmbetului pe care îl afișa mereu în public.

În 1936, soțul Elisabetei a devenit pe neașteptate rege după ce cumnatul ei, Edward al VIII-lea, a abdicat pentru a se căsători cu americanca divorțată Wallis Simpson. Elisabeta, în calitate de regină, l-a însoțit pe soțul său în călătorii diplomatice în Franța și în Statele Unite ale Americii, în perioada premergătoare celui de-al Doilea Război Mondial.

În timpul războiului, a oferit sprijin moral publicului britanic. Recunoscând rolul ei ca instrument de propagandă, Adolf Hitler a descris-o pe Elisabeta ca fiind „cea mai periculoasă femeie din Europa”. În urma războiului, sănătatea soțului ei s-a deteriorat, Elisabeta rămânând văduvă la vârsta de 51 de ani.

La moartea soacrei ei, Regina Mary, în 1953, fiica ei cea mare, Regina Elisabeta a II-a, avea doar 25 de ani, astfel că Regina Mamă Elisabeta a devenit practic capul familiei. De-a lungul anilor, și-a păstrat popularitatea, chiar și atunci când alți membri ai familiei regale au fost implicați în scandaluri.

A fost foarte activă până la doar câteva luni înainte de moartea sa, la vârsta de 101 de ani, la șapte săptămâni după moartea celei mai tinere dintre cele două fiice ale sale, Prințesa Margaret.

 

 

 

 

1900: S-a nascut Louis Armstrong, celebru interpret american de jazz (d. 06.07.1971).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1914: Primul război mondial: Germania invadează Belgia; ca răspuns, Marea Britanie declară război Germaniei.

Statele Unite îşi proclamă neutralitatea.

 

 

 

 

 

 1915:În timpul Primului Razboi Mondial armata germană ocupă Varșovia.

 

 

 

 

 

1916 : S-a încheiat Tratatul de alianță dintre România și Antanta (4/17 august 1916)

 

 

 

Tratatul de alianţă dintre România şi Antanta (4/17 august 1916 la Bucureşti) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

Tratatul de alianţă dintre România şi Antanta (4/17 august 1916 la Bucureşti) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

 

 

Tratatul de alianță a României cu Antanta a fost un acord internațional, secret încheiat între guvernul român și guvernele Antantei (1) având ca obiect principal intrarea României în război, de partea acestei alianțe, pe timpul Primului Război Mondial. Acordul a fost semnat la 4/17 august 1916 la București, în locuința lui Vintilă Brătianu. de către Ion I.C. Brătianu, președintele Consiliului de Miniștri al României și reprezentanții diplomatici ai puterilor Antantei la București.

Principalele prevederi ale acordului prevedeau recunoașterea de către Antanta a drepturilor României asupra teritoriilor locuite de români din Transilvania, Crișana, Maramureș, Bucovina și Banat, precum și de a fi tratată similar în cadrul conferințelor de pace ca și ceilalți aliați. În schimb România se obliga de a declara război Imperiului Austro-Ungar în termen de două săptămâni. Tratatul era însoțit de o convenție militară. De asemenea părțile se obligau să țină un secret absolut asupra existenței și conținutului acordului.

 

 

 

 

 

1919: Armata romana a intrat victorioasa in Budapesta.

Este sfarșitul regimului comunist instaurat de Bela Kun la 21 martie 1919 in Ungaria.

 

 

 

Trupele române ocupând Budapesta, 1919 - foto preluat de pe ro.wikipedia.orgGeneralul Gheorghe Mărdărescu (dreapta) pe terasa hotelului Ghelert din Budapesta, august 1919

 

Foto august 1919: Trupele române la Budapesta

Generalul Gheorghe Mărdărescu (dreapta) pe terasa hotelului Ghelert din Budapesta 

La 3 august 1919, patru escadroane de roșiori, dintre care unul din Craiova, au pornit spre Kecskemét.

Grupul avea patru sute de cavaleriști și era dotat cu două tunuri și zece mitraliere.
Colonelul Rusescu, fără ordin, a pătruns în Budapesta si in jurul orei 20, detașamentul român a intrat în Budapesta descălecând în curtea cazărmii de husari „Arhiducele Josef”.

A doua zi, la ora optsprezece, aflat în centrul bulevardului Andrássy din Budapesta, comandantul armatei române care opera  în Ungaria, generalul Mărdărescu, va privi defilarea militarilor români din Divizia1 Vânători.

Acțiunea pe cont propriu a colonelului Rusescu nu i-a convenit generalului Mărdărescu.
Acesta a luat măsuri disciplinare împotriva ofițerului care îndrăznise să îi știrbească  aura victoriei.

Istoricii contemporani i-au sărit în ajutor, înregistrând data de 4 și nu de 3 august, ca dată a ocupării capitalei ungare, acțiunea din 3 august fiind tratată cu discreție.

 

Razboiul impotriva Ungariei comuniste a fost condus  de generalul Gheorghe Mărdărescu, care s-a aflat in fruntea trupelor din Transilvania începînd din 12 aprilie 1919.

Capitala Ungariei, Budapesta, a fost cucerită de trupele române fără niciun ajutor militar aliat, ea fiind  singura capitală inamică ocupată de un stat din Antanta în cursul primului război mondial, considerînd războiul româno-ungar din 1919 ca parte a acestuia, sau o consecinţă imediată a lui.

Meritul armatei române este imens, ţinînd cont că în toată istoria modernă, România a dus război doar în coaliţie, această acţiune militară fiind singura în care România a acţionat singură, fără aportul aliaţilor.

Atât trupele franco-sârbe din sud, cît şi cele cehoslovace, s-au mişcat mult mai tîrziu şi fără sa participe direct la lupte,  ocupînd doar zone de securitate în Ungaria, după ce armata bolşevică ungară a fost zdrobită de cea română.

Cu atât mai importantă apare victoria românească, cu cît România, în acea perioadă, ducea un război pe două fronturi, al doilea front fiind în est, pe linia Nistrului, împotriva bandelor bolşevice ce făceau dese incursiuni în Basarabia, încercînd să răscoale populaţia şi să reocupe teritoriul dintre Prut şi Nistru pentru a-l aduce în “marea familie sovietică“, aşa cum vor face cu Ucraina si alte teritorii în anii 1920.

 

 

 

 

 1929: S-a nascut omul politic palestinian Yasser Arafat, pe numele său adevărat Muhamed Abdel Rauf Arafat al-Qudwa al-Husseini, laureat al Premiului Nobel pentru Pace (d. 11 noiembrie 2004).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Din 1969 a fost co-fondator și președinte al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei  (OEP) și din 1993 președintele (rais) Autoritatii Nationale Palestiniene.

 

 

 

 

1948 : S-a nascut  la Sibiu actrita romana Cezara Dafinescu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1953: A murit pictorul si graficianul roman Francisc Şirato; (n. 15 august 1877).

 

 

 

 

 

 1958 : Membrii grupării spirituale Rugul Aprins, de la Mănăstirea Sf. Antim din Bucureşti, au fost arestaţi. Printre ei se găseau nume de primă mărime ale spiritualității ortodoxe și ale culturii române printre care se numărau preoţii Dumitru Stăniloae, Benedict Ghiuş, Andrei Scrima, Arsenie Papacioc, Bartolomeu Anania precum şi scriitorul Vasile Voiculescu şi filosoful Mircea Vulcănescu.

 

 

 

 

Organizaţia culturală ”Rugul Aprins”, denumită şi „Grupul de la Mănăstirea Antim”, se formează treptat începând din 1945. La baza formării acestei organizaţii se afla întâlnirea vizionarilor Alexandru Teodorescu (alias Sandu Tudor), poet, eseit, publicist şi Ivan Culighin (duhovnicul mitropolitului Kievului, eliberat de trupele germano-române în oraşul Rostov), aflat în chilia sa de la Mănăstirea Antim - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

 

 

 

Organizația culturală ”Rugul Aprins”, denumită și „Grupul de la Mănăstirea Antim”, se formează treptat începând din 1945. La baza formării acestei organizații se afla întâlnirea vizionarilor Alexandru Teodorescu (alias Sandu Tudor), poet, eseit, publicist și Ivan Culighin (duhovnicul mitropolitului Kievului, eliberat de trupele germano-române în orașul Rostov), aflat în chilia sa de la Mănăstirea Antim.

Simbolistica „Rugului Aprins” reprezintă focul etern al credinței care nu se mistuie, rugăciunea neîncetatâ a lui Hristos. Termenul este din Vechiul Testament și simbolizează rugul văzut de Moise în pustietate care arde și nu se preface în cenușă. „Rugul Aprins” este un simbol al rugăciunii repetate, al rugăciunii inimii, al adorării lui Dumnezeu.

(…) Sentintele vor fi între 5-25 ani, iar Sandu Tudor va primi pedeapsa cea mai grea, 25 de ani (va fi încarcerat la Aiud, unde a decedat în detenție la data de 17 noiembrie 1962).

Poetul Vasile Voiculescu a fost condamnat la cinci ani de temniță. Nu i-a ispășit pe toți. Cu sănătatea distrusă de anii de temniță, Vasile Voiculescu avea să fie grațiat în data de 28 aprilie 1962, prin Decretul nr. 291 al Consiliului de Stat. A murit un an mai târziu (26 aprilie 1963). [6]

Membrii “Rugului Aprins” au fost eliberați în anul 1964, prin decretul 411, împreuna cu mai mulți detinuți politici, în fapt acțiunea regimului comunist făcea parte din atitudinea generată de acesta pentru o destindere a legăturilor cu Occidentul.

 

 

 

 

 

1959: A murit in inchisoarea comunistă de la Sighet, Ioan Balan, episcop martir  greco–catolic; (n. 11.02.1880).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În 29 octombrie 1948 în contextul interzicerii Bisericici Unite cu Roma a fost arestat de autoritățile comuniste, iar din 1950,  după refuzurile sale consecvente de a trece la Biserica Ortodoxa , a fost închis la Sighet unde a fost supus unor munci istovitoare.

În 1955 a fost internat cu domiciliu obligatoriu la Curtea de Arges , ulterior a fost transferat la Manastirea Ciorogarla, unde s-a stins din viață.

 

 

 

 

1960: S-a născut  José Luis Rodríguez Zapatero, politician spaniol, fost prim-ministru al guvernului Spaniei.

 

 

 

 

 

José Luis Rodríguez Zapatero President of Spain, club madrid member

 

 

 

 

Este membru al Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) si a fost ales timp de două mandate  prim ministru al Spaniei, în 2004 și 2008 . La 2 aprilie 2011 el a anunțat că nu va participa la următoarele alegeri generale.

După înfrângerea zdrobitoare pe care a suferit-o partidul său în alegeri, a părăsit funcția de prim ministru la 21 decembrie 2011.

 

 

 

 

1961: S-a născut în Honolulu (Hawaii), Barack Hussein Obama, actualul presedinte  al SUA.

 

 

 

 

Barack Obama - U.S. Presidency, Education & Family - Biography

 

 

 

 

 

1969: Incepe Conferința de pace de la Paris privitoare la  încetarea  razboiului  din Vietnam.

 

 

 

 

 

 

1984: Republica Volta Superioară (Haute Volta) îsi schimba numele in Burkina Fasso.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1997: A murit  la  vârsta de 122 ani şi 164 de zile Jeanne Calment, cel mai logeviv om din lume la acea dată ; (n. 21.02.1877).

 

 

 

 

 

 

 

 

2005: La Frankfurt, in Germania, incepe prima conferința internaționala Wikipedia.

 

 

2007: Agentia Spatiala americana NASA a lansat sonda Phoenix Mars Lander, care ulterior a găsit dovezi ale existenței apei pe planeta Marte.

 

 

 

 

2019: Un atac armat în statul american Ohio s-a soldat cu 10 morţi, inclusiv atacatorul, şi cca.16 răniţi, într-un schimb de focuri în oraşul Dayton.

 

 

 

 

 2019: Inventatorul Franky Zapata, supranumit ”Omul zburător”, a traversat Canalul Mânecii pe un hoverboad cu reacţie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Franky Zapata a reuşit să traverseze Canalul Mânecii pe hoverboad-ul său cu reacţie, relatează duminică DPA.

Zapata, în vârstă de 40 de ani, a decolat duminică dimineaţă de pe plaja din Sangatte din nordul Franţei, pe placa “Flyboard Air” inventată chiar de el şi dotată cu motoare cu reacţie, şi a ajuns în doar 20 de minute St Margaret’s Bay din Dover, Marea Britanie.

El a reuşit să se oprească la jumătatea drumului pe o platformă amplasată pe o ambarcaţiune pentru realimentarea cu kerosen a hoverboad-ului.

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Sfinții șapte tineri din Efes

 

 

 

 

Sfinții 7 tineri din Efes. Prăznuirea lor de către Biserica Ortodoxă se face la data de 22 octombrie, 4 august - foto: doxologia.ro

 

                                                     

 

 
 

 

 

 

 

Sfintii sapte tineri din Efes  sunt: Maximilian, Exacustodian, Iamvlih, Martinian, Dionisie, Ioan si Constantin.

Ei au fost ostasi si au trait in vremea imparatului Deciu (249-251).

Au refuzat sa participe la un festival pagan si s-au rugat lui Dumnezeu ca toti crestinii care erau torturati din cauza credintei lor, sa fie mantuiti.

Cand au aflat ca numele lor au fost citate acuzator inaintea imparatului, ei s-au ascuns intr-o pestera.

Afland imparatul despre aceasta, a poruncit zidirea intrarii in pestera, ca acestia sa moara prin infometare sau sufocare.

Pentru ca faptele lor sa fie tinute minte de cei ce vor urma, Teodor si Rufin, doi crestini, au scris pe doua table de plumb viata lor si le-au pus langa pietrele ce astupau pestera.

Dar Dumnezeu, prin purtarea Sa de grija, a adus somn asupra celor sapte tineri, care a durat doua sute de ani.

Amintim ca in vremea imparatului Teodosie s-a ivit o disputa despre invierea mortilor. Teodosie s-a rugat mult lui Dumnezeu sa-i descopere adevarul.

Si ca raspuns, in timpul disputei, niste pastori au luat piatra cu care era zidita pestera pentru a face un zid de imprejmuire pentru staulul oilor. In acel moment, cei sapte tineri s-au trezit din somnul de sute de ani. Aceasta minune a intarit credinta oamenilor in inviere.

Treziti din somn, Iamvlih a mers in cetate sa cumpere paine cu bani din timpul domniei lui Deciu.

Ajuns la intrarea in oras, el ramase uimit pentru ca a vazut semnul Sfintei Cruci la toate portile si usile. Era foarte dezorientat, caci nu mai cunostea nici orasul.

Cand a dorit sa cumpere pâine, vânzatorul, vazând banii, a crezut ca acesta este posesorul unei comori, caci acei bani purtau chipul unui alt imparat.

Iamvlih marturiseste de unde are banii si ajunsi la pestera, au aflat placile de plumb cu istoria sfintilor. Toti au recunoscut veridicitatea miracolului si au slavit pe Dumnezeu.

Auzind despre acestea, imparatul Teodosie a venit la Efes si, intrand in pestera, s-a inchinat acestor sfinti.

Dupa o saptamana de la minunata lor trezire, tinerii au adormit somnul mortii celei firesti, intru asteptarea Invierii de obste.

Imparatul Teodosie a dorit sa ia si sa aseze trupurile lor in racle de aur, insa tinerii s-au infatisat in vis inaintea imparatului si i-au cerut sa fie lasati in pestera in care au adormit intai.

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

 1. Cristian Negrea, Ocuparea Budapestei de armata română, 1919;

 2. Istoria md;

 3. Istoriculzileiblogspot.com;

 4. lessignetts com;

 5. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 6. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

 7. Wikipedia.ro;

 8. Rador.ro

 

 

Publicitate

04/08/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: