CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 3 AUGUST. VIDEO


 

 

       

 

 

3 august, istoricul zilei

 

 

     

 

 

 

Anul 8: Generalul roman Tiberius ii infrange pe dalmati, in batalia de la raul Bathinus.

 

 

 

 

 

 

 

Tiberiu Cezar Divi Augusti Filius Augustus (16 noiembrie 42 î.Hr. – 16 martie 37 d.Hr.), a fost al doilea  imparat  roman de la AD 14 la AD 37.

A apartinut  dinastiei Iulio-Claudiene.

         

 

 

 

 

 435:  Nestorie, Patriarhul Constantinopolelui, inițiatorul ereziei  nestorianismului , este detronat si este exilat de imparatul Theodosius al II-lea, la o manastire din Egipt.

 

 

 

 

 881: Bătălia de Saucourt-enVimeu, in Picardia: Oastea  regelui francilor Louis al  III– lea ii înfrânge pe vikingi, evenimentul fiind  celebrat în poemul Ludwigslied, scris în  germana veche. Acesta este considerat unul dintre cele mai vechi texte in vechea  limba germana.

  Poemul a fost  transcris într-un manuscris din secolul al IX-lea la mănăstirea Saint-Amand, fiind acum păstrat la biblioteca din Valenciennes (Codex 150, f. 141v-143R) ..

A fost scris în anturajul regelui, la scurt timp după bătălie și înainte de moartea regelui Ludovic (Louis sau Ludwig) al III-lea la 5 august 882 .

Cu toate acestea, antetul poemului sugerează că acesta este o copie a unui text mai vechi, scris după moartea regelui.

 

 

 

 

 1342: Incepe asediul  de 21 de luni al cetatii Algeciras  ocupata de arabi.

Căderea acestei cetati  a fost un pas decisiv în Reconquista  crestinilor spanioli , oferind Regatul Castilia principalul port de pe coasta de la nord de Strâmtoarea Gibraltar. Orașul va fi ulterior baza principală de acțiune a armatelor creștine impotriva invadatorilor musulmani.

 

 

 

     

 1347: După unsprezece luni de asediu, oraşul francez  Calais s-a predat  armatei  engleze, dupa ce regele Angliei Edward  al III – lea  Plantagenet  a promis ca nu va masacra locuitorii , cu condiţia  sa i se dea cheile cetatii.

 

 

     

 

Edward III ( 1327-1377)

 

Trupele  franceze care s-au baricadat în oraș sub conducerea lui Jean de Vienne la data de 4 septembrie 1946, au fost nevoite sa se predea, după o rezistență eroică. Sase notabilitati  din oraș si insusi Eustache de Saint-Pierre s-au predat ostatici la curtea regelui Eduard, salvând astfel orașul de la distrugere.

Deja slăbiți de foametea cauzată de îndelungatul asediu, locuitorii orașului erau aproape decimați de ciumă. Fortareata a  servit ca punct de sprijin strategic si cap de pod pentru raidurile engleze în Franța.

In cele din urmă orasul a fost recastigat de francezi  in timpul reginei  engleze Mary I, in anul 1558.

 

 


 
 
 

1460: A murit  regele James al II-lea al Scotiei ; (n.16 octombrie 1430).

 James al II- lea, care a domnit ca rege al Scotiei din 1437 , a fost fiul lui James I și al Joanei de  Beaufort.

La 21 februarie 1437 tatal sau   a fost asasinat, iar James al II-lea i-a urmat pe tron la varsta de numai 6 ani.

 

 

 

     

1492: Cristofor Columb  a pornit în prima sa călătorie spre Lumea Noua, plecand din portul spaniol Palos de la Frontera cu navele Santa Maria – de aproximativ 30 metri lungime care era sub comanda sa, Pinta și Nina – două caravele mai mici, de aproximativ 15 m lungime. Cele două nave mai mici erau comandate de către Martín Alonso Pinzón și fratele său Vicente Yañez Pinzón și cu 90 de oameni. Este ales pentru traversarea oceanului drumul alizeelor.

La 12 octombrie 1492, la ora 2 noaptea, Rodrigo de Triana – un marinar de pe nava Pinta zărește pământul, descoperind astfel Lumea Nouă (America). Sunt descoperite insulele: Santa Maria Conception, Fernandina, Isabella, Juna, Bohio -Española .

 

Pe 15 martie 1493 Columb a revenit triumfător în Spania. 

 

 

   

 

 

 

 

   

Înainte de a se întoarce în Spania, Columb a răpit între zece și douăzeci și cinci de indieni , pe care i-a luat cu el. Doar șapte sau opt din ei au ajuns vii în Spania, ei făcând o impresie deosebită la Sevilia.

De asemenea, el a lăsat pe teritoriul descoperit 39 dintre oamenii sai și a întemeiat așezarea La Navidad, care astăzi este o localitate din Haiti.

Expediția se va încheia la 15 martie 1493.

 

 

 

 

1571: Are loc  bătălia de la Famagusta,  in urma careia  turcii cuceresc insula Cipru de la veneţieni.

       

 

 

 

1601: În lupta de la Guruslău, trupele lui Mihai Viteazul și ale lui Gheorghe Basta îl înfrâng pe Sigismund Bathory; șase zile mai târziu, Mihai Viteazul este ucis la 3 km sud de Turda, din ordinul generalului imperial G.Basta.

Trupul i-a fost îngropat pe câmpia Turzii, iar capul eroului îi fu luat de comisul Radu Florescu și adus la mănăstirea Dealului (lângă Târgoviște), unde odihnește și astăzi.

 

     

 

1734: S-a nascut regele Birmaniei  Naungdawgyi ; (d. 1763).

 

 

         

1770: S-a nascut  Regele Frederick Wilhelm al III – lea al Prusiei ; (d. 1840).

 

 

 

 

         

1778:  A fost inaugurat “Teatrul Scala” din Milano, unul dintre cele mai renumite teatre de operă din lume, cu opera “Europa Riconosciuta” de A. Salieri.

 

 

     

Scala din Milano

 

     

 

1783: Vulcanul  Asama erupe in Japonia, provocând moartea a 35.000 de persoane.

 

 

     

1811: S-a nascut Elisha Graves Otis, inventatorul  american care  a conceput  in 1852, dispozitivele de siguranta pentru lifturi; (d. 08.04.1861).

 

 

   

 

     

 

 

1826: Moare  la varsta de 45 de ani, René Laennec, inventatorul stetoscopului.

           

 

 

 

1857: A murit  popularul scriitor francez Eugène Sue; (n.1804).

 

 

   

 

 

Una dintre cele mai cunoscute carti pe care le-a publicat a fost “Misterele Parisului”, tradusa in mai multe editii si in limba romana.

 

     

 

1858:  Exploratorul britanic John Hanning Speke a descoperit Lacul Victoria și îi va da numele reginei de atunci a Marii Britanii.

A descoperit și izvorul Nilului Alb in 1862 dezlegand  misterul izvoarelor Nilului, care i-a preocupat pe cercetătorii Continentului Negru ani îndelungați.A decedat la 15 septembrie.

   

 

 

 

 

 

John Speke (4 mai 1827- 15 septembrie 1864)

         

 

 

 

1889: A încetat din viaţă poeta Veronica Micle, cunoscută în special datorită iubirii care a legat-o de Mihai Eminescu; (n. 22 aprilie 1850).

 

 

 

   

S-a  sinucis cu arsenic la Mănăstirea Văratec.

 

   

 

1895: A decedat  Dimitrie Brândză, om de ştiinţă, medic şi botanist român, membru titular al Academiei Române; (n. 10.10.1846).

 

 

 

 

     

 

 

A fondat Grădina Botanică din Bucureşti, care astăzi îi poartă numele .

 

 

 

1914: Germania invadează prin surprindere Belgia şi declară război Franţei, la  inceputul Primului Război Mondial.

     

 

   

1919: Armata română intră în Timişoara la cateva zile dupa instalarea unei administratii romanesti, consfintind unirea Banatului cu patria mama – Romania.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Evenimentul a coincis cu ocuparea Budapestei de catre armata romana si alungarea regimului comunist instaurat de Kun Bela in Ungaria.

Unităţile sârbe părăsisera  Timişoara   în 27 iulie 1919.

În 28 iulie 1919, dr. Aurel Cosma, numit prefect al judeţului Timiş – Torontal de către Consiliul Dirigent, decretează preluarea puterii şi instalarea administraţiei româneşti.

 La 1 august 1919 a sosit în Timişoara prima unitate de jandarmi români, iar la 3 august 1919 îşi fac intrarea solemnă în oraş, unităţile Armatei Române, sub comanda colonelului Economu.

Au fost momente înălţătoare, care au marcat, în zbuciumata istorie a Timişoarei o impresionantă zi de sărbătoare.

Potrivit mărturiilor din acel timp,pregătiri mai amănunţite pentru primirea Armatei Române nu s-au putut face. Dat fiind situaţia specială existentă în Banat, momentul sosirii trupelor române s-a ştiut doar cu trei zile înainte. O mărturie de atunci consemnează următoarele:

„Anunţul dat s-a lăţit ca fulgerul printre români şi însufleţirea a fost atât de mare încât bărbaţi şi femei, tineri şi bătrâni s-au grăbit să ia parte la sărbătoarea cea mare a primirei fraţilor cari ne-au adus libertatea dorită de veacuri. Manifestarea publicului pentru acest moment înălţător a fost spontană, instinctivă, iar nu pusă la cale şi a decurs în cea mai perfectă ordine, cu toate că afluenţa de mase a fost enormă”.

Peste 100.000 de oameni, de pe cuprinsul întregului Banat, sosiţi cu trenul, cu căruţele sau călare au fost prezenţi la această sărbătoare românească.

  Flamura tricoloră împodobea o mare parte a caselor, drapate şi ele cu covoare româneşti şi ghirlande de flori. Străzile erau inundate de mulţimea celor dornici să ovaţioneze soldaţii unui Regiment care a luptat cu eroism pe fronturile din Dobrogea şi Moldova.

La ora 10,00, pe Calea Lugojului, intră în oraş coloana militară. În acordurile „Răsunetului”, Deşteaptă-te Române, îi întâmpină „un banderiu” de 900 de tineri bănăţeni călare, toţi în haine albe, naţionale, cu căciula de dorobanţ, decorată cu panglică tricoloră. A fost un spectacol emoţionant.

În fruntea primului batalion al Armatei Române se afla figura impunătoare a colonelului Virgil Economu. Prefectul, dr. Aurel Cosma adresează salutul de „bună venire”, „Veacuri de-a rândul am avut bucurii puţine, supărări multe, după cum arată istoria. Acum, fraţii noştri, aţi venit în leagănul românilor, vărsând sânge pentru noi, care am gemut sub stăpânire străină.”

De la intrarea în oraş, coloana militară, urmată de sutele de călăreţi bănăţeni, se îndreaptă spre Biserica ortodoxă română din cartierul Fabric. În faţa ei, pe un altar improvizat, protopopul Ioan Oprea, asistat de şase preoţi, oficiază un serviciu divin. Răspunsurile le dau sutele de corişti români veniţi din satele învecinate.

În cuvinte de aleasă simţire, protopopul Oprea salută Armată Română. Îi răspunde colonelul Economu: „Dumnezeu a fost totdeauna în inimile românilor, în inimi curate, cu sentimente valabile şi ne-a învăţat ca românul să se iubească şi să nu trăiască despărţit.”

 

 

 

     

1924 : A decedat Joseph Conrad (Josef Teodor Konrad Korzeniowski), prozator englez de origine polonă (n. 03.12.1857).

 

 

 

 

 

 

 

 

Printre cele mai cunoscte romane ale sale se numara :

Palatul lui Almayer (1895); Proscrisul din arhipelag (1896);Negrul de pe Narcis (1897); Inima întunericului (1899);Nostromo (1904); Agentul secret (1907); Sub ochii Occidentului (1911); Hotarul din umbră (1917)

     

 

 

 

1929: A murit  Emil Berliner, inventator germano-american, cel care a inventat gramofonul cu discuri orizontale de ebonită; (n. 20.05.1851).

   

 

 

 

 

       

 

1929: In Romania  se infiinteaza ”Regia autonomă a poştelor, telegrafelor şi telefoanelor” (PTT), care a luat în exploatare şi administrare serviciile publice de poştă, telegraf şi telefon.

 

     


1934: S-a născut Jonas Savimbi, politician angolez, întemeietorul şi conducătorul mişcării UNITA (Uniunea Naţională pentru Independenţa Totală a Angolei); (d. 22 februarie 2002).

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1935:  S-a  nascut primadona Operei Naționale din Republica Moldova – Maria Bieșu ( d. 16 mai 2012).

   

 

Maria Bieșu (n.1935), cîntăreață de operă, soprană și lied din Republica Moldova.

Maria Bieșu (n.1935- d. 16 mai 2012), cîntăreață de operă, soprană și lied din Republica Moldova.

 

 

Renumita cantareata a vazut lumina zilei în satul Volontiri, judeţul Cetatea Albă, România (azi satul Volontiri, raionul Ștefan Vodă, Republica Moldova).

Pimadona Operei Naționale din Republica Moldova, Maria Bieșu a detinut titlurile  de  Artistă a Poporului, Laureată a Premiilor de Stat, profesor universitar, academician, “Doctor Honoris-Causa” , Cavaler al “Ordinului Republicii” și deţinătoarea Ordinului Naţional “Steaua României” – Maria Bieşu este o cîntăreaţă de operă prin excelenţă.

Maria Bieșu a interpretat numeroase  roluri memorabile : Floria Tosca, Cio-Cio-san, Norma, Aurelia, Olga, Natalia, Ruxanda, Iolanta, Cuma, etc.: personaje din opere renumite, cu tematici variate. La fel de importantă este şi activitatea concertistică a Mariei Bieşu, în care se produce cu creaţii de cameră. În acest domeniu de activitate, Maria Bieşu s-a remarcat prin simţul fin al stilului, lucrul minuţios cu textul muzical şi cel poetic, profunzimea redării conţinutului, plinătatea emoţională şi sinceritatea interpretării.

A fost  președinte al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova din 1987 și Vicepreședinte al Uniunii Mondiale a Muzicienilor din Moscova din 1992.

Elena Vdovina, muzicolog din Rpublica Moldova, afirmă că “vocea Mariei Bieșu impresionează pînă în adîncul sufletului prin tembrul ei irepetabil, pătruns de frumusețe, căldură și prospețime. Ea te cucerește prin neobișnuita eleganță a vocalismelor, prin tehnica filigranată.

 

     

 

1936:  La Jocurile Olimpice de la Berlin, atletul american de culoare Jesse Owens  a câștigat proba de 100 m.

 

 

 

   

 

 

 

 

   

1940: Generalul francez  Charles de Gaulle este condamnat la moarte in contumacie, de  un tribunal militar al regimului marioneta instalat de ocupantii nazisti  la Vichy, pentru atentat la siguranta statului si dezertare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pe 18 iunie, de Gaulle s-a adresat populaţiei franceze în timpul unei emisiuni difuzate de BBC de la Londra. El a cerut soldaţilor armatei franceze şi populaţiei să continue lupta alături de  Aliaţi împotriva Axei. În Franţa, “Apelul din 18 iunie” nu a avut o audienţă largă, dar un nou discurs al generalului de Gaulle de pe 22 iunie a fost ascultat la nivel naţional în Franţa.

Se consideră că “Apelul” a pus bazele organizării Rezistenţei Franceze  împotriva ocupaţiei Germaniei Naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Discursul de pe 18 iunie a rămas unul dintre cele mai celebre alocuţiuni din istoria Franţei, însă în ciuda eforturilor lui de Gaulle, Pétain a semnat pe 22 iunie actele capitulării şi a devenit liderul unui stat marionetă francez cu capitala la Vichy.

 

 

 

       

1942: A murit Richard Willstätter, biochimist german, laureat al Premiului Nobel; (n. 13.08.1872).

 

 

 

195o: S-a nascut  in Bucuresti, miliardarul roman Dinu Patriciu.

 

     

 

 

 

  Dan Costache Patriciu (d. 19 august 2014, Londra), a fost un politician și om de afaceri care a activat în domeniul petrolier, bancar și imobiliar, fiind unul dintre cei mai bogati români.A activat si in randurile Partidului National Liberal.

 

   

 

1954: A incetat din viata Sidonie-Gabrielle Colette, memorialistă, eseistă şi romancieră franceză; (n. 28.01.1873).

 

 

 

         

 

 

 

 

 

1958:  Submarinul american cu propulsie nucleară “Nautilus” a efectuat prima traversare în imersiune a Polului Nord. “Nautilus” a fost primul submarin atomic lansat de Statele Unite ale Americii, la data de 21 ianuarie 1954.

 

 

 

      Nautilus          

 

 

 

 

 

1962: S-a nascut  la Ramnicul Sarat, Maria Bitang, antrenoare federală a echipei de gimnastică a României.

   

 

 

 

 

 

1969: S-a nascut la Piatra Neamt,  cunoscuta  prezentatoare si realizatoare TV, Mihaela Radulescu (n.Andreea Țigănașu).

 

 

 

     

 

 

 

 

 

 

 

1977:  A încetat din viaţă arhiepiscopul ortodox cipriot Makarios al III- lea, [Mihail Mouskos], primul preşedinte al Ciprului; (n.13 august  1913).

 

 

 

 Archbishop Makarios III

 

 

 

 

1988: Autoritatile sovietice il elibereaza din inchisoare pe tanarul aviator german Mathias Rust, care fusese condamnat la patru ani de internare intr-un lagar  munca, pentru ca a incalcat spatiul aerian sovietic, aterizand in Piata Rosie din Moscova la  28 mai 1987, umilind intregul sistem de supraveghere si aparare aeriana al URSS.

 

 

 

   

 

 

 

Aflati mai mult, accesand :

 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2011/05/28/mathias-rust-un-pusti-german-care-a-umilit-antiaeriana-sovietica-aterizand-fara-sa-fie-detectat-in-piata-rosie-de-la-la-moscova/

 

 

 

2004: A încetat din viaţă fotograful francez Henri Cartier-Bresson, considerat părintele fotojurnalismului; (n. 1908).

 

 

 

 

 

 

 

2005 : Mahmoud Ahmadinejad  devine preşedinte al Iranului.

 

 

 

 

      Mahmoud Ahmadinejad voting on 24 June 2005

 

     

 

 

 

 

 

2008:  A încetat din viaţă scriitorul dramaturgul si  istoricul  rus, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1970, Aleksandr Soljeniţîn, autor a numeroase romane monumentale despre lagărele sovietice, intre care cel mai cunoscut in intreaga lume este  “Arhipelagul Gulag”;  (n. 11 decembrie 1918).

 

 

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 Deși, de cele mai multe ori, scrierile sale erau interzise de autoritatile sovietice, el a reușit să publice o serie de cărți in regim samizdat.

 A primit Premiul Nobel pentru Literatură în 1970, fiind omagiat „Pentru forța etică cu care a continuat tradițiile inalienabile ale literaturii rusești”

El a fost expulzat din Uniunea Sovietică în 1974 dar s-a întors în Rusia, în 1994, după ce regimul comunist s-a prăbușit impreuna cu URSS.

 

 

       

 

 

 

3 August este  ZIUA ORASULUI TIMISOARA. 

       

 

Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 217 din 1999  este desemnata  ca zi a oraşului,  ziua  intrării trupelor româneşti în Timişoara, la 3 august 1919.

     

 

 

 

 

 

Iată ce declara Iosif  Velceanu, cunoscut om de cultură, martor ocular al evenimentelor, referitor la ziua de 3 August 1919:

“Şi iată că la 3 august 1919 sosi deci ziua mult aşteptată şi dorită! Peste noapte metropola îmbrăcase haine de sărbătoare. Ca o vrajă a unei nopţi de vară, înfloriră pretutindeni steagurile tricolore.

Dimineaţa, Metropola se deştepta transformată într-o podoabă neobişnuită de drapele româneşti, care fluturau vesel pe case şi palate, pe turlele bisericilor şi frontispiciile tramvaielor.

Vitrinele prăvăliilor şi geamurile cafenelelor erau toate împodobite cu portretele regelui Ferdinand I şi al Reginei Maria, iar între ele era împodobit cu panglici tricolore portretul moştenitorului de tron, Carol.

Lumea orăşeană asalta balcoanele şi ferestrele palatelor, iar mulţimea ocupase străzile, publicul românesc din Timişoara şi din jur se aglomerase spre centru, grăbind să-şi asigure loc în Piaţa Unirii, unde autorităţile aşteptau sosirea armatei române.

Armata regală română, armata glorioasă, în ochii plini de admiraţie ai lumii, venită ca să ieie în stăpânire moştenirea. Azi a intrat cu glorie în cetatea Timişorii.”

 

 

 

 

         

 1960: Niger îşi câştigă independenţa faţă de Franţa.

 

 

           

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

             

Sfintii Isachie, Dalmat si Faust

 

 

 

 

 

 

              Sfintii Isachie, Dalmat si Faust

 
 
 

 

 

 

Sfantul Isachie este cinstit aparte pe 30 mai. Este sfantul care a luptat pentru inapoierea bisericilor ortodoxe luate de arieni.

Inainte de a trece la cele vesnice, Sfantul Isachie l-a numit staret pe ucenicul sau, Dalmat. Acesta a fost ostas in armata imperiala a imparatului Teodosie cel Mare.

Dalmat si-a parasit sotia si copiii si a vietuit in obstea Cuviosului Isachie, impreuna cu fiul sau, Faust.

 

Dalmat s-a dat pe sine unei aspre postiri, incat ajungea sa nu manance nimic timp de 40 de zile. A fost unul din Parintii prezenti la al treilea Sinod Ecumenic, tinut in anul 431, la Efes, unde a luptat impotriva invataturii lui Nestorie care sustinea ca Fecioara Maria este nascatoare numai de om.

Faust, fiul lui Dalmat, i-a fost sprijin in toate tatalui sau. A trecut la cele vesnice in obstea in care a intrat impreuna cu Dalmat.

 

 

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

 

– Sfantului Cuvios si Marturisitor Ioan, egumenul Manastirii Patalaria; – Sfintei Mironosite Salomeea.

 

 

 
 
 
 
 
 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

http://www.youtube.com/watch?v=NKftoMWK_ow

     

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

  1. Vlada Afteni, articol Maria Bieșu, biografie;

  2. born-today.com;

  3. Istoria.md;

  4. Istoricul zilei blogspot.com;

  5. Wikipedia.ro;

  6. Mediafax.ro;

  7. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  8. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric

 

03/08/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , ,

1 comentariu »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: