CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 1 AUGUST. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1 august, istoricul zilei

 

 

 

Anul 49 î.Hr.: In bătălia de la Ilerda (Spania), Cezar a învins ultimele trupe susținătoare ale lui Pompei.

 

 

 

 

 

Anul 30 î.Hr.:  Fortele lui Octavianus (mai târziu cunoscut sub numele de Augustus) intra in orasul Alexandria din  Egipt, aducându-l sub controlul Romei.

 

 

 

 

 

 

 

Octavian (23 septembrie 63 î.Hr. – 19 august 14 d.Hr.), a fost fondatorul Imperiului Roman și primul  imparat,  din anul  27 î.Hr.

 

 

 

 

 

 

 10 î.Hr.: S-a nascut imparatul roman Claudius, cuceritorul Britaniei; (d. 54).

 

 

 

 

 

 

Claudius (d.13 octombrie 54) a fost imparat roman intre anii  41-54.

 

 

 

 

 

 

69 e.n.: Are loc revolta triburilor batave (Olanda de azi)   conduse de  Gaius Iulius Civilis, impotriva  romanilor.

Dupa victoria de la Mayence, fiind invinsi la Treves  de generalul roman Petilius Cerialis, batavii au tratat cu romanii si au devenit aliatii lor, in anul 70.

 

 

 

 

126 e.n.: S-a nascut  imparatul roman Pertinax (d.28 martie 193);

 

 

 

Publius Helvius Pertinax Augustus s-a  remarcat în timpul războaielor cu marcomanii, a fost  guvernator al Moesilor (176-178), al Daciei (178-179), al Siriei (179-182), al Britanniei (185-187), al Africii (188-189).

Spre sfârșitul domniei lui Commodus, devine prefect al orașului Roma.

 A fost proclamat împărat,  a doua zi după asasinarea lui Commodus si asemenea împăratului Galbaa cautat  să obțină sprijinul Senatului în vederea redresării situației financiare a statului și a întăririi disciplinei militare.

La 28 martie 193, după 87 de zile de domnie, a fost  asasinat la Roma de Garda Pretoriană, nemulțumită de severitatea măsurilor pe care le-a luat și de austera politică economică inițiată de el.

 

 

 

 

527: Iustinian I este incoronat pe tronul Imperiului Bizantin .

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Iustinian (Flavius Petrus Sabbatius Justinianus), s-a născut în 482 în satul Tauresium (într-o familie de țărani traco-romani sau iliro-romani), sat situat lângă Justiniana Prima din prefectura romană Iliria.

Familia lui era vorbitoare a limbii latine, iar Iustinian a fost nepotul viitorului împărat Iustin I, care a făcut după anul 470 carieră militară în armata împăratului Leon I al Imperiului Roman de Răsărit (457-474).

 

Supranumit Iustinian cel Mare, a fost imparat al Bizantului  pana in anul  565. 

În timpul domniei sale,  a încercat să reînvie măreția Imperiului și sa recucereasca jumatatea de vest a Imperiului Roman.

 

 

 

 

 

902: Taormina, ultima fortareata  bizantina din Sicilia, este capturata de arabii condusi de  emirul Aghlabds.

 

 

 

 

 

 1291: Este creata Confederatia Elvetiana, si se semneaza Charta Confederatiei.

 

 

 

 

 

1401: S-a nascut  Nicolaus Casanus, filosof si savant italian de origine germana – este autorul teoriei coincidentei contrariilor si primei hărţi geografice a Europei Centrale si de Răsărit; (d.1464).

 

 

 

 

 

1464: Moare Cosimo di Medici, supranumit Cosimo cel Batran, conducator al Republicii Florentine si inflacarat protector al literaturii si artelor; (n.27.09.1389).

 

 

 

 

 

 

 

Cosimo di Medici, portret de Bronzino

 

 

 

 

 

 1473: Atestarea documentară a Orasului Zalau.

Matia Corvin, regele Ungariei și Boemiei, a declarat Zalăul pentru prima dată oraș-târg, „oppidum Zilah” (cetatea Zilah), privilegiu care scotea orașul de sub dominația comitatului, ceea ce îi conferea dreptul de comerț liber cu toată țara și îl făcea independent economic într-o eră în care bunul plac al aristocrației și al monarhului erau singurele criterii de împărțire a dreptății și de conducere a statului.

 

 

 

 

 

 

Prima mențiune scrisă cu privire la Zalău se află în Gesta Hungarorum, numită și Cronica lui Anonymus (notar al regelui Béla al III-lea al Ungariei) lucrare apărută în jurul anului 1200.

În baza acestei surse, Zalăul va fi existat ca așezare încă din jurul anului 900. După marea invazie mongolă, care a pustiit orașul în 1241, Zalăul a ajuns în 1246 sub administrația episcopatului catolic de Oradea.

Această tutelă s-a menținut până în 1542, când Zalăul a intrat în componența Principatului Transilvania.

 

 

 

 

 

1498: Cristofor Columb  devine primul european care atinge tarmul teritoriului numit acum Venezuela.

 

 

 

 

1664: Trupele Imperiului Otoman  sunt  învinse în Bătălia de la Saint Gotthard de armatele austriece conduse de Raimondo Montecuccoli  si se semneaza  Pacea de la  Vasvár .

Aceasta  încheie primul război austro-turc și asigura  pacea între austrieci și otomani până 1683, anul în care otomanii  vor asedia Viena pentru a doua oară.

Pacea de la Vasvár  recunoștea controlul otomanilor asupra Transilvaniei și  obliga Imperiul Austriac sa plăteasca despăgubiri de război Imperiului Otoman.

 

 

 

 

1744: S-a născut naturalistul Jean-Baptiste de Monet, Cavaler de Lamarck, naturalist francez, fondator al primei teorii unitare despre evolutia lumii organice; este una dintre marile personalitati din istoria biologiei; el a elaborat o metoda de clasificare a plantelor simpla si foarte eficienta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lamarck a vorbit primul despre notiunea de  “nevertebrate”, folosita pana  in prezent, in cadrul acestei clasificari  el descriind  cu o mare precizie numeroase specii si de asemenea, a propus  denumirea de  “biologie” pentru a desemna ştiinţa fiinţelor vii . Este  acela care a elaborat si prima ipoteza despre teoria evoluționistă; (d. 18.12.1829, Paris).

 

 

 

 

1770: Incepe Batalia de la  Cahul, intre armata rusa in frunte cu Rumeantev si oastea turceasca condusa de Halil-Pasa.

A fost cea mai importantă bătălie a războiului ruso-turc din 1768-1774 și una dintre cele mai mari bătălii din secolul al XVIII-lea. A avut loc la doar două săptămâni după victoria rusă de la Larga.

 Comandantul rus Piotr Rumeanțev cu o armata   de 40.000 de soldați  a ales să meargă în ofensivă împotriva forțelor unite ale Imperiului Otoman și Hanatului Crimeii, care constau din 30.000 de infanteriști și 45.000 de cavaleriști.

  Pierderile rusești au fost de 1.000 soldati, în timp ce pierderile de partea otomană s-au ridicat la peste 20.000 de soldați morți și răniți. În urma acestei victorii, rușii au capturat si 130 de tunuri otomane.

  Victoriile de la Larga, urmata de cea de la Cahul, au schimbat situația strategică a conflictului în favoarea Rusiei. În septembrie 1770, rusii au cucerit Tighina, iar apoi au capitulat cetățile Ismail, Chilia, Cetatea Albă și Ibrail.

După aceasta, operațiunile militare au continuat pe teritoriul Bulgariei. La 21 iulie 1774, Rusia și Poarta Otomană au semnat Pacea de la Kuciuk-Kainargi.

Tratatul conținea 16 prevederi favorabile Moldovei și Țării Românești. În decembrie 1774, armata rusa s-a  retras, Moldova și Țara Românească rămânând în continuare sub turci.

 

 1774: Chimistul englez Joseph Priestley obtine pentru prima data oxigenul pur, pe care-l numeste “un nou tip de aer”.

 

 

 

 

1778: A fost deschisa prima banca germana de economii la Hamburg .

 

 

 

 

1789: Armatele  ruso-austriece in frunte cu  generalul rus Suvorov, inving  in timpul razboiului ruso-turc din 1787-1791 in batalia de  langa Focsani, trupele turcesti conduse de Osman-Pasa .

 

 

 

 

1793:  Este introdusa  in Franta prima unitate de masura metrica a greutatii – Kilogramul.

Franta devine primul stat care utilizeaza sistemul metric.

 

 

 

 

 

1798: Are loc batalia navala de la Abukir, in care o escadra franceza este nimicita de flota engleza condusa de amiralul Horatio Nelson.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1818 : S-a nascut Maria Mitchell, prima femeie astronom de origine americană; (d.28 iunie 1889).

A elaborat primul raport privind observarea unei comete si a fost prima femeie membră a Asociaţiei Americane pentru Artă şi Ştiinţă ;

In anul 1869, Maria Mitchel se numara printre primele femei care au devenit membre ale Societatii Filozofice Americane.

De asemenea, a fost si membra a Asociatiei Americane pentru Promovarea Stiintei, urmand ca mai tarziu sa fie cea care pune bazele Asociatiei pentru Promovarea Femeilor. I s-a oferit ocazia sa lucreze pentru Almanahul Nautic si al Efemeridelor, unde s-a ocupat cu calcularea pozitiei astrilor in avans, calculand pentru o perioada de 19 ani pozitiile planetei Venus. In ciuda faptului ca nu a fost absolventa in astronomie a unei institutii de invatamant, a devenit director al observatorului Colegiului Vassar, cand acesta a fost deschis, in anul 1865. Totodata, a fost numita si profesor de astronomie la acest colegiu, dedicandu-si ultimii ani din viata instruirii studentilor, pentru a deveni astronomi.

Se stinge din viata la varsta de 70 de ani, pe 28 iunie 1889, impresionand prin realizarile sale in astronomie. Astfel, Maria Mitchel ramane in istorie drept una dintre primele femei de stiinta din Statele Unite, prima femeie astronom de aici si printre primele femei astronom din intreaga lume.

 

 

 

 

 

 

 

1819: S-a născut prozatorul şi poetul Herman Melville (“Moby Dick”, “Timoleon”); (d. 28 septembrie 1891).

 

 

 

 

 

 

 

 

1834: A intrat în vigoare Legea de abolire a sclaviei din 1833, prin care se desfiinta sclavia  în întregul Imperiu Britanic.

 

 

 

 

1860: S-a nascut  Assan Bazil, inginer şi explorator român, membru al Societăţii geografice române, primul român care a efectuat o călătorie în jurul Pământului. A fost şi deţinătorul automobilului cu nr. 1 din Bucureşti; (d.1918).

 

 

 

 

1865: A apărut, la Bucureşti, “Tipograful român”, prima gazetă muncitorească din România.

 

 

 

 

1867: În sesiunea din august a Societăţii Literare Române, s-a hotărât schimbarea denumirii în Societatea Academică Română şi a fost ales primul ei preşedinte (Ion Heliade Rădulescu, 1867-1870).

 

 

 

 

1873: Inventatorul britanic Andrew Smith Hallidie,  patenteaza in S.U.A. cabina de funicular.

 

 

 

 

 

1874: Se da in  exploatare calea ferata Iasi–Ungheni, care facea  jonctiunea  cailor ferate romane cu caile ferate rusesti din Basarabia.

 

 

 

 

 

1883:  S-a născut la Cubolta, județul Soroca, gubernia Basarabia, Pan Halippa, poet şi publicist din Basarabia, promotor al unirii acesteia cu România.

A fost  președinte al  Sfatului Țării care a votat Unirea Republicii Democratice Moldovenești cu România si un membru marcant al Partidului Naţional Ţărănesc din Romania, parlamentar în toate legislaturile între anii 1918-1940, ministru în guvernul României Mari în perioada 1927-1931 (d. 30 aprilie 1979).

 

 

 

 

Pantelimon Halippa, preşedinte a Sfatului Ţării care a votat Unirea Republicii Democratice Moldoveneşti cu România la 27 martie 1918

 

 

  Pantelimon Halippa a fost unul dintre cei mai importanţi militanţi pentru afirmarea spiritului românesc în Basarabia şi pentru unirea acestei provincii cu România.

A înființat în 1917 Partidul Național Moldovenesc, după care a fost vice președintele și apoi preşedintele Sfatului Ţării care la 27 martie / 9 aprilie 1918 a votat Unirea cu România.

A luat de asemenea parte la adunările de la Cernăuţi şi de la Alba-Iulia, care au proclamat Unirea Bucovinei şi, respectiv, a Transilvaniei cu România si a ocupat funcţii de ministru în diferite guverne.

  A fost membru corespondent al Academiei Române din 1918 exclus în 1948, repus în drepturi în 1990.

În 1908 şi 1912 a colaborat la revista „Viaţa românească”, în care a publicat “Scrisorile din Basarabia”. În 1908 a tipărit la Chişinău, cu caractere chirilice, „Pilde şi novele”, prima carte literară din Basarabia, iar în 1912 lucrarea „Basarabia, schiţă geografică”.

Revenit la Chişinău în 1913, publică împreună cu Nicolae Alexandri şi cu ajutorul lui Vasile Stroescu, ziarul „Cuvînt moldovenesc”, al cărui director a fost. În scrierile sale, Halippa nu a contenit să militeze pentru unirea Basarabiei cu România.

Este întemeietorul Universităţii Populare din Chişinău (1917), Conservatorului Moldovenesc, Societăţii Scriitorilor şi Publiciştilor Basarabeni, Societăţii de Editură şi Librărie “Luceafărul” din Chişinău (1940). În 1932 a editat şi a condus revista “Viaţa Basarabiei” şi ziarul cotidian omonim.

A fost persecutat politic de regimul comunist şi închis la Sighet.

Pantelimon Halippa a scris peste 280 poezii, articole, schiţe, traduceri, memorii, reuşind să editeze în timpul vieţii doar un singur volum – „Flori de pîrloagă” (1921, Iaşi), prefaţat de Mihail Sadoveanu.

A scris şi cîteva studii istorice: „Bessarabia do prisoedinenia k Rossii” (1914), „Basarabia sub împăratul Aleksandr I (1812-1825)”, „B. P.Hasdeu” (1939). Postum, i se publică în revista „Patrimoniu” din Chişinău „Povestea vieţii mele” (1990) şi un volum de publicistică (2001).

În colaborare a mai semnat şi cartea „Testament pentru urmaşi” (1991).

 

 

 

 

 

 

1891: S-a nascut  regizorul Grigore Brezeanu. A realizat filme documentare si primele filme de fictiune romanesti (“Insira-te, margarite”, “Amor fatal”, “Independenta Romaniei”); (d. 1919).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1894: Izbucneste  Primul război chino-japonez.

 Primul Război Sino-Japonez (1 august 1894 – 17 aprilie 1895) a avut loc în timpul  Dinastiei Qing din China și Japonia perioadei Meiji, în primul rând pentru controlul asupra Coreei.

După mai mult de șase luni de luptă continuă și succese ale armatei și marinei Japoneze și pierderea portului chinezesc Weihaiwei, în februarie 1895 conducerea chineza a cerut încheierea păcii.

Războiul a demonstrat eșecul  încercărilor dinastiei Qing de a moderniza armata în special în comparație cu succesul Japoniei în perioada de după Restaurația Meiji.

Pentru prima dată în peste 2.000 de ani, dominația regională în Asia de Est s-a mutat din China în Japonia, iar prestigiul dinastiei Qing, împreună cu tradiția clasică în China au suferit o lovitură majoră. Infrângerea a fost un catalizator pentru o serie de miscari revoluționare  și schimbări politice conduse de Sun Iat-sen și Kang Youwei. Aceste tendințe se vor manifesta mai târziu în Revoluția Xinhai (1911).

 

 

 

 

1901: Vede lumina tiparului la Paris, primul tratat consacrat istoriei limbii române,“Histoire de la langue roumaine”(volumul I, Les origines), de Ovid Densuşanu, o opera fundamentală in care sunt strânse informații vaste asupra formării și evoluției limbii române.

 

 

 

Ovid_Densusianu

 

Tot in acest an este este ales membru corespondent al Academiei Române

 

 

 

 

1902: Statele Unite cumpără de la Franţa drepturile asupra Canalului Panama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1908: A încetat din viaţă istoricul Ştefan Dimitrie Greceanu, istoric medievist cu preocupări privind genealogiile familiilor boiereşti din Ţara Românească; (n. 19 septembrie 1825).

 

 

 

 

 

1914: Germania declară război Rusiei, la inceputul  primului război mondial.

 

 

 

 

 

1915: S-a născut scriitorul Gellu Naum; (d. 29 septembrie 2001).

 

 

 

 

1921: La Haga a fost creată Curtea Internaţională de Justiţie.

 

 

 

 

1927: Se declanseaza răscoala din Nanchang, care  marcheaza prima bătălie importantă în războiul civil chinez  între Kuomintangul nationalist  şi Partidul Comunist din China.

In aceasta zi este  aniversata  fondarea Armatei Populare de Eliberare a Chinei.

 

 

 

 

 

1930: S-a născut Pierre Bourdieu, unul dintre cei mai importanţi filosofi şi sociologi contemporani; (d. 23 ianuarie 2002).

 

 

 

 

 

1933:  S-a născut actorul american de comedie Dom DeLuise: “Robin Hood: Bărbaţi în izmene”, “Escroci de elită”, “Bebeluşi geniali” ; (d. 4 mai 2009).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1936: Sunt deschise Jocurile Olimpice de vara de la Berlin (ultimele din perioada interbelica).

 

Participarea românească la Jocurile Olimpice a fost mai mare decât la ediţiile precedente ale Olimpiadelor. În 1936, oficialităţile au sprijinit nu numai deplasarea unei numeroase delegaţii sportive, ci şi a unor grupuri de elevi, studenţi, dansatori, corişti, totalizând peste 100 de persoane.

Atleţii români deşi se pregătiseră câteva luni au înregistrat rezultate modeste.

Probele de călărie, dominate de concurenţii germani, au adus în final prima medalie olimpică pentru delegaţia românească. În proba individuală a Marelui Premiu al naţiunilor a fost nevoie de o întrecere de baraj pentru desemnarea campionului. După ce concurenţii aflaţi la egalitate – germanul Kurt Hasse şi românul Henri Rang – au parcurs un nou traseu, Rang s-a clasat pe locul al doilea, obţinând medalia de argint.

 

 

 

 

 

1936:  S-a născut creatorul de modă Yves Saint Laurent, considerat ca fiind unul dintre cei mai mari designeri din secolul 20,  distins cu ordinele “Cavaler al Legiunii de Onoare” (1985) şi “Ofiţer al Legiunii de Onoare”; (1995);(d.01.06.2008).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1941: Trupele germane  impusca la Chisinau, peste o mie de evrei si comunisti.

 

 

 

 

 

 

1943: A încetat din viaţă  la Viena, arhitectul Horia Creangă (nepotul lui Ion Creangă, n. 20.07.1892).

 

 

 

 

 

 

Promotor al arhitecturii moderne în România, a construit mai multe edificii (peste 70 ) administrive, social-culturale, industriale, dar și clădiri de locuințe (cea mai cunoscută fiind blocul ARO). Alte construcții realizate după planurile arhitectului:  Grupul Școlar Mihai Bravu, Blocul Burileanu-Malaxa, și altele, hotelul ARO din Braşov, teatrul Giuleşti din Bucureşti, precum şi clădirile Fabricii de locomotive “Malaxa”.

 

 

 

 

1943: Aviatia americana ataca cu 177  bombardiere decolate de la Benghazi, din Libia, zona petrolifera de pe Valea Prahovei.

 

 

 

 

https://i2.wp.com/www.unstory.com/wp-content/uploads/2010/04/ploiesti-bombardament-7.jpg

 

 

Operaţiunea „Tidal Wave” (Valul nimicitor), de la 1 august 1943, avea drept scop să distrugă nouă rafinării din  jurul oraşului Ploieşti.

 

 

 

 

 

 

 

 

Avioanele americane au bombardat zacamintele de petrol de langa Ploiesti si Campina, producand mari pierderi umane si materiale Romaniei.

Cu toate acestea,in ciuda unei pregări îndelungate, „Valul nimicitor” a fost totusi un eşec: la Ploieşti nu s-a înregistrat „niciun fel de micşorare a capacităţii globale de producţie”, dar aviaţia americană a pierdut într-o singură zi 53 de avioane şi 660 de militari ( 310 au fost ucişi, iar restul au căzut prizonieri).

Cât priveşte pagubele materiale produse de bombardament, informaţiile diferă, evident, în funcţie de surse. Estimările americane au indicat, astfel, distrugerea a 40% din capacitatea de producţie a rafinăriilor. Adevărul e însă că majoritatea lor a rămas neatinsă, iar cele lovite într-adevăr  si-au revenit în numai câteva săptămâni.

Conform evaluării efectuate în septembrie 1943 de către Ennemy Oil Committee asupra rezultatelor bombardamentelor de la Ploieşti din 1 august 1943: „nu a fost înregistrată nicio micşorare a capacităţii globale de producţie”, multe dintre rafinarii operând, înaintea atacului, sub capacitatea maximă.

 

 

 

 

 

1944:  Moare Jean Prevost, scriitor, publicist si critic literar francez.

 

 

 

 

 

1944:  Rezistența poloneză  a declanșat revolta de la Varșovia  împotriva ocupației naziste a Poloniei  în timpul celui de al Doilea Război Mondial.

Participantii la rascoala au rezistat eroic  timp de 63 de zile.

 

 

 

 

 

1945: S-a nascut  Tudor Gheorghe, solist vocal, instrumentist, compozitor, actor la Teatrul National din Craiova (Podari, jud. Dolj).

 

 

 

 

 

 

 

 

  1946: Conducatorii  Armatei ruse de eliberare, aliata cu Germania Nazista, sunt executati la Moscova pentru tradare.

 

 

 

 

 

1946: Incepe prima editie a Festivalului international de film de la Marianske Lazne.

Mai tarziu,festivalul  si–a mutat sediul la Karlovy Vary .

 

 

 

 

 

1949 : S-a nascut  (Dragasani, Jud. Valcea), Mugur Constantin Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale, fost prim-ministru al Romaniei (1999-2000), membru al Academiei Romane .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1952: S-a nascut  la Targu Jiu, Horatiu Malaele, actor la Teatrul Nottara din Bucuresti (“Puricele”, “Unde-i revolverul?”, “Fierarii”,“Unchiul Vanea”).

 

 

 

 

 

 

 

A jucat in numeroase filme (“Divort din dragoste”, “Aceasta lehamite”, “Timpul liber”).

 

 

 

 

1952: S-a nascut premierul Serbiei, Zoran Djindjic.

 

 

 

 

 

 

A murit asasinat în urma unui atentatin data de 12 martie 2003.

 

 

 

 

1960: Orasul Islamabad  este declarat capitala federala a Pakistanului.

 

 

 

 

 

1961: Sunt desemnati  membrii titulari si membrii corespondenti care la prima Adunare Generala din 2 august al aceluiasi an, fondeaza Academia de Stiinte din Moldova sovietica.

 

 

 

 

1966: În China a început, sub directa conducere a dictatorului  comunist Mao Tzedong, Marea Revoluţie Culturală, care a durat între  1966-1968.

În fapt, aceasta “revoluţia culturală” era o exacerbare a principiilor realismului socialist şi o delimitare de moştenirea culturală ancestrală a Chinei, o ţară cu o cultură străveche, ale cărei vestigii datează din mileniul al II-lea î.Hr.

 

 

 

 

1973: A murit  Walter Ulbricht, fostul prim-secretar al Partidului Socialist Unit din Germania în perioada 1950-1971, şi preşedinte al Consiliului de Stat al RDG, între anii 1960 şi 1973.

 

 

 

 

 

A condus dictatura comunista in Germania de Est după modelul sovietic,  în perioada Războiului rece; (n.30 iunie 1893) .

 

 

 

 

1975: Semnarea Actului final al Conferinţei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (Helsinki).

 

 

 

 

 

1977: Greva generală a minerilor din Valea Jiului. 30.000 de mineri au blocat exploatările şi au cerut să discute numai cu Nicolae Ceauşescu (1 – 3 august).

 

 

 

 

1981:  S-a lansat postul de televiziune MTV, odată cu difuzarea primului său videoclip, Video Killed the Radio Star al formației The Buggles.

 

 

VIDEO – http://www.youtube.com/watch?v=W8r-tXRLazs&ob=av2n

 

 

 

 

 

 

 

1990: Romania preia, conform principiului rotatiei, presedintia Consiliului de Securitate al ONU.

Hotararile luate de acest organism al ONU in cursul lunii august s-au dovedit a fi esentiale pentru rezolvarea situatiei create de invadarea de catre Irak a Kuweitului.

 

 

 

 

1997: A încetat din viaţă la Moscova, pianistul ucrainean de  origine germana – rusa, Sviatoslav Richter, unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului XX\; (n. 20 martie 1915).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1998: A intrat în vigoare noua ortografie a limbii germane, prima după cea adoptata in 1901.

 

 

 

 

 

 

1999: Moare actrita romana, Silvia Dumitrescu–Timica.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2005: În Piaţa Revoluţiei din Bucuresti, a avut loc inaugurarea ansamblului monumental „Memorialul Renaşterii”, realizat de sculptorul Alexandru Ghilduş şi închinat Revoluţiei române.

 

 

 

 

 

 

 

Monumentul a născut polemici aprinse  pe marginea construcției, amplasării sau a aspectului sau, primind mai multe porecle de la  locuitorii Bucureștiului sau de la mass-media.

Dintre aceste porecle pot fi amintite: „Țeapa” din Piața Revoluției, Cartoful pe Băț , Țepușă cu cartof, „Vector cu coroniță”, “cartof tras în țeapă”, „ghildușa piramidă”, „circumcizia ratată”, „monumentul cu penetrare”, „un creier pe băț”, „măslina-n scobitoare”, „nuca-n țeapă”,   “cartoful revoluției”, “țeapa de 56 de miliarde”, “kitsch cu patalama”etc.

 

 

 

 

 

 

 

2008: Are loc o  eclipsă totală de Soare, vizibilă în România ca eclipsă parţială.

 

 

 

 

 

 

 

 

 2014 : A murit dupa o indelungata suferinta, in urma unui cancer osos, celebrul cascador roman de origine secuiasca  Szabolcs Cseh (SZABI) CSEH  ; ( (n. 11 decembrie 1942,  Miercurea Ciuc)

  De la debutul său, SZABI CSEH, cunoscut si ca Sobi, a colaborat la realizarea a peste 150 de filme artistice de lungmetraj sau TV, dintre care 25 de producții străine și coproducții (Germania, Franța, SUA etc), realizând concepția și regia secvențelor de acțiune-lupte, conceperea și/sau execuția cascadelor, coordonarea cascadorilor, interpretarea unor roluri memorabile de film.

 În anul 1985, revista vest-germană “Bunte Illustrierte” l-a desemnat cel mai bun cascador din Europa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Din anul 2005, lărgindu-și sfera preocupărilor, Szabi Cseh derulează programul social GLADIATOR pentru copii săraci, destinat prevenirii și combaterii delicventei juvenile, iar din 2008 a derulat un  program-metodă pentru copii cu handicap psihic și fizic sever.

Ambele programe  erau  bazate pe metodologii originale create de el, care au dat  rezultate impresionante.

 

 

 

 

 

 

 

 

1 august este :

 

 

 

 

In Elveţia – Ziua naţională

 

 

 In Republica Benin – zi nationala – proclamarea  independentei;(1960)

 

 

In China – Ziua Armatei Populare Chineze.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Scoaterea Sfintei Cruci

 

 

 

 

Scoaterea Sfintei Cruci

 

 

 

 

 

Scoaterea Sfintei Cruci s-a instituit la dorința comuna a ortodocșilor greci si ruși, întru prăznuirea biruinței simultane pe care au repurtat-o rușii asupra bulgarilor și grecii asupra sarazinilor.

Pe 1 august, la Constantinopol lemnul Sfintei Cruci  era scos in procesiune, din Palatul Imperial până la catedrala Sfânta Sofia.

De aici se faceau până pe 15 august diverse procesiuni pentru a-i feri pe creștini de suferințe și boli.

 

 

  

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=WXwL9mpqd_U

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 1. Dorina N. Rusu, Membrii Academiei Române 1866-1999, Editura Academiei Române, Bucureşti, 1999 ISBN 973-27-06967;

 2. e.maramures.ro;

 3. Istoria md.

 4. Istoricul zilei blogspot.com;

 5. mediafax.ro;

 6. Wikipedia.ro

 7. Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, Calendar Naţional. 2003;

 8. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 9. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

 10. Rador.ro

01/08/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

3 comentarii »

 1. MULTUMESC

  Apreciază

  Comentariu de SECRIERU IOAN | 01/08/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: