CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 31 IULIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31 iulie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

54  î.Hr.: A decedat Aurelia Cotta, mama lui Iulius Caesar; (n. 120 î.Hr.).

 

 

 

 

 

 

Aurelia Cotta (Mother of Julius Caesar) - On This Day

 

 

 

 

 

Istoricul Tacitus o  considera  matroana romană ideală iar Plutarh o descria ca o femeie “stricta și respectabila”.

Era  renumita pentru independența, frumusețea si bunul ei simț.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30 î.IHr.: In  bătălia de la Alexandria, Marcus  Antonius  a obţinut  o victorie modesta asupra  forțelor lui Octavianus.

Ulterior, ele mai multe dintre trupele sale au dezertat, ceea ce a  dus la sinuciderea sa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Marcus Antonius s-a nascut in anul 82 î.Hr.  A fost un renumit general și politician roman, locotenent al lui Cezar si  membru, alături de Octavianus  și Lepidus, al celui de-al II-lea triumvirat  care si-a impartit puterea la Roma.

 

 

 

 

 

 

781: Are loc  cea mai veche erupție consemnată de istorie a vulcanului japonez Fuji.

 

 

 

 

 

                           Foto: Fuji, muntele sfant al japonezilor

 

 

 

 

 

904: Orasul bizantin Tessalonic este cucerit si este  distrus de arabii sarazini, dupa trei zile de asediu.

 

 

 

 

1009: Pietro Boccapecora devine Papa Sergiu al IV-lea,  al 142-lea Papa al Romei.

Înainte de a deveni papă numele lui era Pietro. Așa s-a numit și tatăl lui care era cizmar. Se spune că Sergiu îm timpul tinereții lui ar fi purtat porecla „Bucca Porci (adică botul porcului)”.

Cu acea poreclă este menționat și în cronica lui Thietmar de Merseburg.

Între 1004 și 1009 a figurat ca episcop de Albano, de aceea și numele Pietro da Albano. Nu se știe nimic de circumstanțele alegerii lui de papă.

Acest papa ar fi stabilit din nou legăturile juridice între mănăstiri și episcopi.

 

 

 

 

 

Imagini pentru Papa Sergiu al IV-lea,photos

 

 

 

 

 

Se spune că Sergiu ar fi fost primul papă al Romei care ar fi chemat creștinătatea la izgonirea musulmanilor din Țara Sfântă (dupa distrugerea  Bisericii Sfântului Mormânt de la Ierusalim de către califul al-Hakim în octombrie 1009).

Acea biserică a fost reconstruită abia în 1055. În general istoricii consideră că manifestul cruciadei descoperit în 1682 este un fals fiind întocmit abia în timpul Primei Cruciade la mănăstirea Saint-Pierre de Moissac (cu scopul de a întări dogmatic apelul papei Urban al II-lea).

Chiar dacă este considerat azi un pontif relativ slab, a știut sa sprijine poporul simplu în timpul unei foamete.

A condus Biserica Romei pana in 1012, iar după moartea lui a fost înmormântat la Roma.

 

 

 

 

 

1143: S-a născut impăratul Nijo al Japoniei; (d. 1165).

 

 

 

 

1227: Papa Grigore al IX-lea  îi cere  într-o epistolă episcopului de Strigoniu  din Ungaria să determine convertirea la creștinism a populației din “Cumania et Bordinia terra illis vicina”.

Incepe crestinarea cumanilor si brodnicilor de pe teritoriul actual al Moldovei.

 

 

 

 

1396: S-a nascut Filip cel Bun, Duce de Burgundia .

 

 

 

 

 

Portrait of Philip the Good, Duke of Burgundy, wearing the Order ...

 

 

 

 

Filip cel Bun, de asemenea Filip al III-lea, a fost Duce de Burgundia   Duce de Burgundia din 1419 până la moartea sa la 15 iunie 1467.  

A fost membru al unei ramurii a Casei de Valois (atunci dinastia regală a Franței). În timpul domniei sale, Burgundia a atins apogeul prosperității sale și a prestigiului și a devenit un centru important al artelor.

Filip este cunoscut în istorie pentru reformele sale administrative, patronajul artiștilor flamanzi, cum ar fi Jan van Eyck, și de capturarea Ioanei d’Arc. În timpul domniei sale a alternat între alianțele engleză și franceză, în încercarea de a-și îmbunătăți poziția dinastiei sale.

 

 

 

 

1423 : În urma victoriei în Bătălia de la Cravant împotriva Franței și a Scoției, Anglia a atins apogeul succeselor sale în Războiul de O Sută de Ani.

 

 

 

Bătălia de la Cravant (31 iulie 1423) - Parte din Războiului de 100 de Ani - Ilustraţie medievală a bătăliei de la Cravant din secolul al XV-lea - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

 

 

 

 

Bătălia de la Cravant a fost o importantă bătălie Războiului de 100 de Ani, fiind considerată drept una dintre cele mai mari victorii ale aliaţilor englezi şi burgunzi.

 

 

 

 

1431: Prima atestare a oraşului Piatra Neamţ.

  Într-un  act din 31 iulie 1431  domnul moldovean Alexandru cel Bun a dat Manastirii Bistrita doua prisăci, mentionand și o „casă a lui Crăciun de la Piatra”.

Statutul de târg domnesc orașul   îl primește doar în anul 1453.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cu timpul, târgul Piatra capătă o mai mare importanță, aceasta și datorită constituirii aici (estimată a fi între 1468-1475) a unei Curți Domnești (menționată ulterior în mai multe randuri – 1552, 1570, 1594), de către Stefan cel Mare.

Aceasta a exercitat o puternică influență atât în plan economic, politic cât și administrativ, chiar dacă ea nu a fost decât o casă voievodală.

 

 

 

 

 

 

1492: Intra in vigoare  Decretul  Alhambra, in baza caruia evreii sunt expulzati din Spania catolica.

Porunca a fost retrasă în mod oficial la 16 decembrie 1968, după Conciliul Vatican II.  

 

 

 

 

1498: In cea de-a treia calatorie, Cristofor Columb devine primul european care descopera insula Trinidad.

 

 

 

 

 

 

 

 

Columb a ridicat ancora în a treia sa călătorie peste Atlantic   pe data de 30 mai 1498. Prima debarcare a avut loc pe insula Trinidad (Sfânta Treime). Atunci a descoperit insula care se numeşte acum Venezuela. După ce a navigat de-a lungul coastei a intrat în Golful Paria. La gurile râului Orinoco a coborât puţin pe uscat.

În jurnalul său de bord a scris că a găsit o „Lume Nouă” necunoscută încă europenilor. Columb a ridicat ancora din nou, întâlnind şi alte insule noi printre care şi insula Margarita după care şi-a îndreptat cursul spre insula Hispaniola.

 

 

 

 

 

1527: S-a născut  la Viena, impăratul Imperiului romano – german, Maximilian al II-lea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maximilian al II-lea (d. 12 octombrie 1576, Regensburg) a fost pe tronul Sfântului Imperiu Roman între anii 1564–1576. El a fost încoronat la 14 mai 1562 la  Praga ca rege al Boemiei și în același an, la 24 noiembrie, ales la Frankfurt am Main ca rege romano-german.

La 16 iulie 1563 va fi încoronat la Preßburg și ca rege al Ungariei, iar după moartea tatălui său Ferdinand I va urca pe tronul Sfântului Imperiu Roman.

 

 

 

 

 

1556: Moare la Roma, Sfantul Ignatius de Loyola, “stalpul de foc”al Bisericii Apusene, fondatorul temutului ordin iezuit ”Societatea  lui Isus” .

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfântul Ignațiu de Loyola, născut Ignacio López de Loyola, (n. 23 octombrie 1491, Azpeitia, Țara Bascilor, Spania) a fost fondatorul și primul superior general al Societății lui Isus (Ordinul Iezuit).  A îmbrățișat inițial cariera militară, în slujba viceregelui Navarrei. La 20 mai 1521 a fost rănit în cursul apărării Pamplonei, aflată sub asediu francez.

Convalescența i-a dat ocazia de a reflecta asupra vieții sale. În anul 1522 a depus armele și titlul nobiliar pe altarul Mănăstirii Montserrat și a pornit în lume ca pelerin și călător. A petrecut circa un an de pocăință la Manresa, după care s-a îndreptat spre Ierusalim.

A fost foarte activ în promovarea Reformei Catolice. Este înmormântat în basilica Il Gesù din Roma. A fost beatificat apoi canonizat în data de 12 martie 1622. Este sărbătorit în Biserica Catolică pe 31 iulie. Este patronul provinciei Guipúzcoa. Universitatea din New Orleans îi poartă numele.

 

 

 

 

 

1655: In timpul războiului  ruso-polonez (1654-1667), armata rusă intră în capitala Marelui Ducat al Lituaniei,Vilnius, pe care o ocupa  timp de şase ani.

  

 

 

 

 

1667: Al Doilea Război Anglo-Olandez a luat sfârșit prin semnarea tratatului de la Breda.Tratatul a  adus la un sfârșit  neconcludent al razboiului  (1665–1667) si a lăsat multe dispute teritoriale nerezolvate.

 

 

Tratatul de la Breda (31 iulie 1667) - Gravură reprezentând încheierea păcii la Castelul Breda - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

Tratatul de la Breda a fost semnat în oraşul olandez Breda pe data de 31 iulie (Calendarul gregorian), 1667, de Anglia, Provinciile Unite, Franţa, şi Danemarca.

A adus un sfârşit rapid şi neconcludent Celui de-al Doilea Război Anglo-Olandez (1665–1667), după ce forţele lui Ludovic al XIV-lea au invadat Ţările de Jos Spaniole ca parte a Războiului de devoluţiune, dar a lăsat multe dispute teritoriale nerezolvate.

A fost astfel un tratat rapid şi tipic uti possidetis. În ultimele etape ale războiului, olandezii au dominat.

 

 

 

 

1703: Scriitorul englez Daniel Defoe este pus la stâlpul infamiei pentru infracţiunea de calomnie  după publicarea unui pamflet politico – satiric,  dar  multimea adunata  il bombardeaza  cu flori.

 

 

 

 

 

Daniel Defoe (n.cca. 1659–1661- d.24 aprilie 1731).

 

Daniel Defoe a fost un scriitor englez, jurnalist, şi pamfletar, care si-a castigat  o mare faima pentru romanul sau Robinson Crusoe.

Defoe este unul  dintre cei  mai vechi scriitori englezi de  romane  şi se numără printre fondatorii romanului  englez.

 

 

 

 

 

1782: Caragea Voda a infiintat cel dintai pasaport: “Pasusul”, pentru  calatoriile  in alte tari .

 Ioan Vodă Caragea a fost un domnitor fanariot al Ţării Româneşti (1812-1818), fiind cunoscut, în special, pentru înfiinţarea primului cod de legi, „legiuirea Caradja”.

 

 

 

  caragea voda – Liber să spun – Pagina Home

 

 

 

 

 

Principele Ioan Gheorghe Caradja (n. 1754 la Constantinopol – d. 27 decembrie 1844 la Atena) cunoscut în bibliografia în limba română şi drept Ioan Vodă Caragea sau Ioan Gheorghe Caragea, a fost un domnitor fanariot al Ţării Româneşti (1812-1818).

A devenit faimos pentru primul cod de legi din Valahia care îi poartă numele („Legiuirea Caradja”), politicile fiscale excesive dar şi pentru măsurile eficiente luate împotriva epidemiei de ciumă bubonică care a izbucnit în 1813, la un an de la urcarea sa pe tron (Ciuma lui Caragea).

 

 

 

 

 

1784: A încetat din viaţă la Paris, filosoful şi scriitorul francez Denis Diderot: “Tatăl de familie”, “Călugăriţa”, “Nepotul lui Rameau”, “Cugetări filozofice” .

 

 

 

 

Diderot: pedagogue to power

 

 

 

 

Denis Diderot (n. 5 octombrie 1713, Langres) a fost o figură complexă a iluminismului francez, având o influență majoră asupra spiritului raționalist al secolului al XVIII-lea. Diderot a primit o educație iezuită și a renunțat la o carieră în drept, dedicându-se studiului și scrisului.

 Mare filosof al Iluminismului, Denis Diderot -a distins atât în roman, teatru, critică, cât și în eseu, dar a rămas mai înainte de toate în posteritate prin intermediul Enciclopediei începută în 1745, la care a lucrat fără odihnă mai mult de 20 de ani. 

El a avut o influență semnificativă asupra generațiilor următoare de gânditori din Franța, Germania și Anglia.

 Dintre celelalte opere ale sale, La Religieuse (Călugărița, 1796) – roman psihologic, Jacques le fataliste (Jacques fatalistul, 1796), precum și satira Le Neveu de Rameau (Nepotul lui Rameau) au devenit binecunoscute.

De asemenea, Diderot este apreciat și pentru scrierile sale filozofice: Pensées philosophiques (Cugetări filozofice, 1746) și Lettre sur les aveugles (Scrisoare despre orbi, 1749) și a avut o contribuție fundamentală în domeniul criticii moderne de artă, cu ale sale Salons (Saloane), articole pe care le-a publicat în ziare, începând din anul 1759. Corespondența vastă a lui Diderot descrie o imagine obiectivă a epocii sale. 

Diderot a descris mașina de calcul inventată de Blaise Pascal, descrisă în Oeuvres de Pascal (1779), dar mecanicii nu au reușit să reconstruiască această mașină pentru a fi utilizabilă, deși a fost bine concepută.

 

 

 

 

 

1877: Principele Carol I al Romaniei a primit telegrama care il instiinta  că rușii au suferit o înfrîngere completă la Plevna in  Bulgaria, în timpul Războiului ruso-turc de la 1877-1878.

 

 

 

 
Carol de Hohenzollern-Sigmaringen (n.1939-d.1914), rege al României 1866-1914

   Carol l de Hohenzollern-Sigmaringen (n.1939-d.1914), rege al României 1866-1914

 

La 31 iulie 1877, stil nou (19 iulie 1877, stil vechi), Principele Carol a primit telegrama care relata că rușii au suferit o înfrîngere completă la Plevna, in  Bulgaria, în timpul Războiului ruso-turc de la 1877-1878.

O parte din trupele rusești intrase în panică, iar Marele Duce Nicolae al Rusiei și-a mutat cartierul general, însăși țarul Alexandru II-lea fiind gată să se retragă peste Dunăre.

În telegrama către Carol, Marele Duce Nicolae al Rusie scria: ”Turcii au concentrat la Plevna cele mai puternice forțe armate, copleșindu-ne. Te rog să demonstrăm că suntem uniți și, dacă e posibil, treci Dunărea pe unde dorești. Între Jiu și Corabia, această demonstrație este indispensabilă ca să-mi ușurezi mișcările. Nicolae”.

Principele Carol a tărăgănat venirea Armatei Române pînă în momentul în care Marele Duce Nicolae al Rusiei a solicitat ajutor militar românesc.

Urma să aibă loc Bătălia de la Plevna, în care victoria armatei române va pune bazele independenței României.

 

 

 

 

 

1884: A  decedat impăratul Phuc Kien , din dinastia vietnameza Nguyễn (n.12 februarie  1869); 

A domnit timp de 8 luni (din 2 decembrie 1883) si a murit otravit.

 

 

 

 

 

 

1886: A încetat din viata la Bayreuth, în Bavaria marele compozitor   maghiar, Franz Liszt; (n. 22.10.1811).

 

 

 

 

 

 

 

 

Franz Liszt sau Liszt Ferenc (n. 22 octombrie 1811, la Raiding, în Imperiul Austriac, astăzi Burgenland, Austria)  a fost unul dintre cei mai renumiți pianiști ai tuturor timpurilor.

 

 

 

1914: A aparut ziarul  românesc “Ziua”, sub conducerea scriitorului roman  Ion Slavici.

 

 

 

 

1914: Moare asasinat omul politic francez , Jean Jaures, fondatorul ziarului  de stânga “L’Humanite”.

 

 

 

 

1914:  S-a născut actorul francez de origine spaniola, Louis de Funès (născut Louis Germain David de Funès de Galarza).

Într-un sondaj de opinie din 1968 a fost votat cel mai popular actor francez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Majoritatea filmelor sale de succes, ca de exemplu cele din seria “Jandarmul din Saint-Tropez”, sunt bazate pe gaguri vizuale; deşi de Funès putea interpreta şi roluri serioase cu o subtilitate suficientă, a fost renumit mai ales pentru grimasele şi expresiile faciale exagerate; (d. 27 ianuarie 1983).

 

 

 

 

 

 1919: A doua renunțare la tron a Printului Carol de Romania  (revenit la 20 februarie 1920 .

  Carol a fost primul născut al  regelui Ferdinand I al României  și al soției sale, principesa Maria , dobândind prin naștere titlul de Principe de Hohenzollern – Sigmaringen    (transformat mai târziu de Ferdinand în Principe al României).

După accederea la tron a părinților săi a devenit Principele moștenitor Carol al României.

 

 

 

 

 

Carol al II-lea şi Zizi Lambrino - foto preluat de pe adevarul.ro

                      Carol al II-lea şi Zizi Lambrino – foto preluat de pe adevarul.ro

 

 

 

 

S-a remarcat în timpul Primului razboi Mondial, prin dezertarea din armată și căsătoria ilegală cu Ioana Lambrino,  care a avut drept urmare două renunțări la Tron, neacceptate de tatăl său.

După dizolvarea acestui mariaj, a făcut o lungă călătorie în jurul lumii, la capătul căreia a cunoscut-o pe Principesa Elena a Greciei, cu care s-a căsătorit în martie 1921, cuplul având un copil, pe principele Mihai.

Carol și-a părăsit familia și nu s-a mai întors din străinătate în decembrie 1925, renunțând din nou la Tron și trăind în Franta cu Elena Lupescu, sub numele de Carol Caraiman. Mihai a moștenit Tronul la moartea Regelui Ferdinand I, in 1927. 

 

 

 

 

 1919:  Adunarea Națională Germană adoptă Constituția de la Weimar.

 

 

 

 

Harta Germaniei în perioada Republicii de la Weimar - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

Harta Germaniei în perioada Republicii de la Weimar – foto ro.wikipedia.org

 

Constituția, care a intrat în vigoare în septembrie 1919, a dat naștere unei republici federale și democratice, avându-l ca președinte pe social-democratul Friedrich Ebert.

Germania a fost împărțită în 17 landuri, care aveau fiecare Adunarea lor constituantă aleasă, precum și guvernul lor de land. Landurile aveau anumite prerogative în domeniul poliției, al cultelor, culturii și educației.

Cel care deținea adevărata putere era, însă, statul federal, putere care era împărțită între Parlament și președintele Republicii. Reparațiile de război impuse Germaniei, ocuparea bogatei zone Ruhrgebiet de către Franța, în 1923, dar și labila democrație au adus economia germană în pragul colapsului. Inflația a devenit galopantă și a izbucnit foametea. Republica, nepopulară chiar de la nașterea ei, a trebuit să facă față unor încercări de lovituri de stat, precum cea din 1920 a lui Wolfgang Kapp de la Berlin, sau cea din 1923, așa-zisul „puci” al lui Adolf Hitler de la München.

Între 1924 și 1929 Germania și-a regăsit o oarecare prosperitate, grație investițiilor americane și stabilizării monetare.

Mareșalul Paul von Hindenburg, candidatul dreptei, a câștigat alegerile prezidențiale din 1925, în ciuda vârstei sale înaintate.

 

 

 

 

 1932: Partidul National-Socialist  al Muncitorilor din Germania (nazistii), castiga peste 38% din voturi la alegerile din aceasta tara.

 

 

 

 

1936: Comitetul Olimpic International anunta ca Jocurile Olimpice de vara din 1940 se vor desfasura la Tokyo.

Jocurile au fost anulate din cauza celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

 

 

 

 

 

1938: Se semneaza, la Salonic, un acord intre tarile membre ale Intelegerii Balcanice (Turcia, România, Iugoslavia)  si Bulgaria, prin care partile se angajeaza sa nu recurga la forta in relatiile dintre ele.

 

 

 

 

1938: S-a născut la Eforie, actorul roman de origine aromana Nicu Constantin.

A jucat în peste 30 de filme de scurt şi lung metraj, 600 de emisiuni de radio şi peste 300 de televiziune.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În 2005, în cadrul Galei UNITER, a primit premiul special pentru teatru de revistă, iar un an mai târziu, premiul UNITER pentru întreaga activitate: “Secretul lui Bachus”, “Alo, aterizează străbunica!”, “Ministerul comediei”, “Grăbeşte-te încet” (d. 15 septembrie 2009).

 

 

 

 

 

 

1944: A disparut  în misiune Antoine de Saint-Exupéry, romancier, eseist şi reporter francez, aviator căzut pe frontul antifascist.

A plecat   într-un zbor de recunoaștere deasupra Mării Mediterane; avionul său  a fost  doborât și Antoine de Saint-Exupéry este considerat de atunci dispărut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S-a făcut cunoscut unui cerc larg de cititori, în special datorită povestirii “Micul Prinţ”, una din cele mai răspândite cărţi din lume, tradusă în circa 110 limbi;(n. 29 iunie 1900).  

 

 

 

 

 

 

 1944: S-a născut  la Santa Monica, în California, actriţa americană Geraldine Chaplin, fiica lui Charlie Chaplin.

 

 

Geraldine Chaplin (n. 31 iulie 1944, Santa Monica, California) actriță britanică. Ea este fiica comicului american Charles Chaplin - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

 

 

 

Geraldine Chaplin (n. 31 iulie 1944, Santa Monica, California) actriță britanică. Ea este fiica comicului american Charles Chaplin. Geraldine Chaplin este primul născut al familiei Chaplin, mama ei este Oona O’Neill, a patra soție a lui Charles Chaplin. Bunicul ei din partea mamei este Eugene O’Neill, care a fost distins cu premiul Nobel pentru literatură.

Geraldine a primit o educație aleasă într-un internat privat din Geneva, Elveția. Inițial dorința ei a fost de a deveni balerină, dar după terminarea școlii din Londra, a abandonat această carieră, alegând actoria. Primul ei rol mai important, a fost în filmul Doctorul Shiwago, regizat de David Lean. Pentru rolul jucat în acest film este nominalizată în anul 1966 pentru Premiul Globul de Aur.

 

 

 

 

 

 

1949: S-a nascut  la Timisoara Mircea Baniciu, cunoscut cantautor şi solist vocal român ( grupul Phoenix) .

 

 

 

 

 

 1954: Franţa a recunoscut autonomia internă a  coloniei sale Tunisia.

 

 

 

 

 

 Imagini pentru tunisia map photos

 

 

 

 

 

1957: A intrat în funcţiune la Magurele, langa Bucuresti, primul reactor atomic românesc.

 

 

 

 

 Magurele putea sa fie un Cernobil romanesc

 

 

 

 

 

1958: In Spania  s-a înființat organizația separatistă bască ETA.

ETA este abrevierea  titulaturii „Euskadi Ta Askatasuna” (în basca  Pământul Basc și Libertate sau Țara Bascilor.

Este un grup terorist armat, care  lupta pentru  formarea unui stat socialist independent basc. 

Simbolul său este un sarpe  încolăcit pe un topor. 

 

 

 

 

1976: Agentia spatiala americana NASA publică faimoasa fotografie „Faţa de pe Marte”, făcută de sonda spatiala Viking 1.

 

 

 

 

 Controversa din 1976: faţa de pe Marte

 

 

 

 

 

 

 

 

1986: A incetat din viata la Bucuresti, Iustin Moisescu, al patrulea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1977-1986) .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iustin Moisescu (n. 5 martie 1910, Cândești, Argeș  ) a fost al patrulea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1977-1986). Iustin Moisescu a fost deputat în Marea Adunare Națională în sesiunile din perioada 1957 – 1986. Iustin a colaborat cu fosta poliție politică, Securitatea, înainte de a ajunge în scaunul de mitropolit al Ardealului, din care avea să fie promovat mitropolit al Moldovei, iar ulterior, în 1977, să devină Patriarh.

  

La 12 iunie 1977 este ales ca arhiepiscop al Bucureștilor, mitropolit al Ungrovlahiei și patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, fiind înscăunat în Catedrala Patriarhală din București la 19 iunie 1977, păstorind ca patriarh până la moarte.

Ca patriarh, a fost consultat de Nicolae Ceaușescu referitor la viitorul Mănăstirii Văcărești. A refuzat sa preia Mănăstirea Văcărești pentru a înființa Institutul Teologic sugerat lui Ceaușescu de Mohammad Reza Pahlavi, temându-se ca dictatorul să nu dispună mutarea Patriarhiei la Văcărești. Din nefericire, mănăstirea a luat calea demolării.

 

 

 

 

 

 

1991: Statele Unite şi Uniunea Sovietică au semnat un acord istoric de reducere a stocurilor lor de focoase nucleare cu aproximativ o treime.

Semnarea tratatului a avut loc dupa  nouă ani de negocieri.

Tratatul de Reducere a Armelor Strategice, cunoscut sub numele de Start, a fost semnat la Moscova de către preşedintele american George W. Bush şi liderul sovietic Mihail Gorbaciov.

 

 

 

 

 

 

1993: A decedat regele Baudouin I al Belgiei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Baudouin I (7 septembrie 1930) a devenit rege al Belgiei după abdicarea tatălui său în 1951 până la moartea sa în 1993.

 

 

 

 

2006: Conducatorul comunist al Cubei, Fidel Castro, i-a cedat puterea fratelui său, Raul Castro (foto dreapta).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fidel Castro  pe numele său complet Fidel Alejandro Castro Ruz (n. 13 august 1926) a participat la răsturnarea dictaturii lui Fulgencio Batista și transformarea Cubei în primul stat comunist din emisfera vestică.

 

 

 

 

 

 2007:  Operațiunea Banner, prezența armatei britanice în Irlanda de Nord  a ajuns la final.

 


2012: Inotatorul american Michael Phelps sparge recordul stabilit in 1964 de catre Larisa Latînina, pentru cele mai multe medalii castigate la Jocurile Olimpice.

 

 

 

 

 

 

 

 

Michael Fred Phelps (n. 30 iunie 1985, Baltimore, Maryland, SUA) este cel mai de succes din istoria olimpică cu 22 de medalii, inclusiv 18 de aur a câștigat între 2004 și 2012.

De asemenea, este înotătorul cel mai decorat din istoria campionate mondiale înot lung, desigur, cu 26 de medalii de aur.

A fost de 14 ori medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de vară (cel mai mare număr de medalii câștigate de orice sportiv) și este deținătorul a șapte recorduri mondiale.

Phelps este deținătorul recordului de cele mai multe medalii de aur câștigate le o singură Olimpiadă, cu opt medalii câștigate la Jocurile Olimpice de vară din 2008.

Cu acest record, l-a depășit si pe conationalul sau Mark Spitz, care era tot înotător și care deținea recordul de șapte medalii de aur câștigate la Jocurile Olimpice de vară din 1972.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Sfântul Evdochim (Lăsata secului pentru Postul Sfintei Marii).

 

 

 

 

 

 

Sfantul Evdochim; Inceputul Postului Adormirii Maicii Domnului

 

 

 

 

 

Sfantul Evdochim  s-a nascut in Capadocia, din parinti crestini. Ajunge ofiter in armata imperiala, in vremea imparatului iconoclast Teofil (829-842). Datorita virtutilor sale, curatie trupeasca si sufleteasca, grabnic ajutator al celor in suferinta, mult milostiv cu cei nevoiasi, a fost numit de imparat guvernator al Capadociei.

Sfantul Evdochim a trecut la cele vesnice la varsta de 33 de ani. A fost ingropat in Capadocia, iar moastele sale au fost mutate la Constantinopol.

Astazi este Lasata secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului. Biserica Ortodoxa a randuit Lasata secului pentru Postului Sfintei Marii pe data de 31 iulie, insa, daca se intampla miercurea sau vinerea, se lasa sec cu o zi mai inainte.

Pentru credinciosii ortodocsi, Postul Adormirii Maicii Domnului incepe pe 1 august si tine pana in ziua praznicului, 15 august.

 

 

  

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 1. Paul Lindenberg, Regele Carol I al României, editura Humanitas, București, 2008;

 2. Istoria md;

 3. Istoricul zilei blogspot.com;

 4. Mediafax.ro;

 5. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 6. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

 7. Wikipedia.ro.

Publicitate

31/07/2015 - Posted by | DIVERSE | , , , , , , , ,

3 comentarii »

 1. MULTUMESC

  Apreciază

  Comentariu de SECRIERU IOAN | 31/07/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: