CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 29 IULIE. VIDEO


 

 

 

 

 

29 iulie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

In  România  ziua de 29 iulie este  Ziua Imnului Naţional  – “Deşteaptă-te, române!”, sărbătorită anual  începând din 1998, ca urmare a unei hotărâri a Senatului României  din 18 mai 1998.

Imnul de stat al României este alcătuit din unsprezece strofe, primele trei şi ultima dintre ele fiind cântate la ocazii festive.

Timp de câţiva ani, „Deşteaptă-te, române! ” a fost şi imnul naţional al Republicii Moldova, fiind înlocuit în 1994 cu imnul  „Limba noastră”.

România a avut  de-a lungul  istoriei ca imnuri naţionale  si alte  cântece, incepand cu  „Trăiască Regele” de Vasile Alecsandri, cântat între anii 1866-1948.

Odata cu venirea comuniştilor la putere în România,  Imnul “Desteapta-te romane”, acest simbol vechi al libertăţii românilor  a fost  interzis, deoarece, în condiţiile ocuparii tarii de catre armatele sovietice,  cantecul   aducea mai degrabă aminte de libertatea pierdută, decât de cea câştigată,  asa cum pretindea propaganda tradatoare comunista.

 O dată cu abdicarea forţată a Regelui Mihai I, la 30 decembrie 1947 multe alte marşuri şi cântece patriotice au fost interzise.

In perioada  1948-1953 imnul tarii a fost „Zdrobite cătuşe”, pe versuri de Aurel Baranga şi muzica de Matei Socor.

 Dupa 1953 si pana in 1977, imnul  tarii  a fost „Te slăvim Românie” , care proslavea  “infratirea” dintre Uniunea Sovietică şi statul român, dupa care a urmat   imnul  „Trei culori”, în perioada 1977-1989, pe muzică de Ciprian Porumbescu.

 Revoluţia anticomunistă din decembrie 1989,  a impus  practic instantaneu şi generalizat,cântecul „Deşteaptă-te, române!”,  care  a fost cântat ca un adevărat imn naţional, înlocuind imnul „Trei culori”  compus de Ciprian Porumbescu , dar mutilat de versurile impuse de Ceausescu.

 Astfel, “Desteapta-te romane” a devenit  Imn Naţional de la sine, impunându-se  sub formidabila presiune a manifestanţilor anticomunisti  si a fost  consacrat prin Constituţia Romaniei din 1991.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

238:  Soldati ai  Garzii  Pretoriene au luat cu asalt palatul imperial de la Roma  şi  i-au capturat  pe Pupienus Marcus Clodius Maximus şi Decius Caelius Calvin Balbinus, co-imparati romani alesi de Senatul Romei pe 22 aprilie. Acestia sunt  târâti pe străzile  Romei şi executati.

În aceeaşi zi, Gordian al III- lea, in  vârsta de 13 ani, este proclamat împărat.

 

 

  615: : Pakal ( K’inich Janaab ‘Pakal ) urcă pe tronul Palenque   la 12 ani (martie 603 – august 683).

A fost conducător al mayasilor  Palenque în perioada clasică târzie  precolumbiana.

 

 

A avut o domnie de 68 ani, in timpul careia s-au  construit numeroase edificii si s-a  extins  arhitectura  monumentală mayasa.

După moarte a fost zeificat   și s-a spus ca putea comunica cu urmașii săi. Pakal a fost îngropat în Templul Inscripțiilo, iar mormântul său, închis cu o lespede de piatră, a fost descoperit de arheologul mexican Alberto Ruz în 1948.

Rămășițele sale  poarta o mască de jad și coliere cu șiraguri de mărgele, fiind înconjurate de sculpturi și reliefuri din mitologia Maya, care descriu trecerea domnitorului la divinitate .

 

 

 

869: S-a nascut Muhammad al-Mahdi, considerat de siitii musulmani, unul din salvatorii finali al omenirii si unul din cei doisprezece imami, care vor veni cu Isa  (Isus Hristos), pentru a-și îndeplini misiunea de a aduce pace și dreptate în lume.

 

 

 

1014:  Are loc batalia de la Kleidion in care Imparatul bizantin Vasile al II-lea  a înfrânt  decisiv  armata  bulgarilor  și a facut  15.000 de prizonieri pe care i-a  împărțit  în grupuri de 100 de oameni, orbind  99 din fiecare grup și lăsand un singur om cu un ochi, astfel încât  sa-i   poata  conduce pe ceilalti   inapoi in tara lor. Tarul bulgar Samuel I a reusit sa fuga, dar a murit cateva luni mai tarziu, in ziua de  6 octombrie 1014.

 Acesta a fost punctul culminant al aproape o jumătate de secol de lupte intre bulgari si bizantini, desfasurate la  sfârșitul secolului  10 și începutul secolului 11.

 

 

 

 

1095 : A murit regele  Ladislau I al Ungariei (n.27 iunie  1040).

 Cunoscut și sub numele de  Ladislau cel Sfânt a fost rege al Ungariei din 1077,  până la moartea sa, în 1095.

A dus o politică de expansiune teritorială în Croația. Învingător împotriva pecenegilor  și cumanilor (în ungurește: kunok), a cucerit Slovenia și Croația, iar prin fondarea episcopatului de la  Zagreb sub  control maghiar, Ungaria a obținut acces la Marea Adriatică.

A murit în timp ce se pregătea să participe la Prima Cruciadă. Papa Grigore al VII-lea i-a a cerut să fie comandantul armatei cruciate  si a acceptat însărcinarea, dar înaintea campaniei, i-a atacat pe cehi. În timpul războiului s-a îmbolnăvit și a murit în cetatea de la  Nitra.

A fost canonizat de Biserica Catolică în timpul domniei  Bela al III-lea  în anul 1192.

 

 

 

 

 

 

1099:  A murit papa Urban al II-lea; (n. 1042).

A ramas in istorie pentru  inițierea  Primei Cruciade  (1096-1099) și pentru  înființarea Curiei Romane, ca  organ central de conducere împreună cu Papa, al întregii Biserici Catolice.

 

 

 

 

 1108: A murit regele Filip I al Franţei; (n. 1081).

  A domnit între 1060-1108, fiind reprezentant al dinastiei Capetienilor , fiul regelui Henric I al  Frantei si al printesei Anna de Kiev, fiica Marelui Cneaz  Iaroslav cel Intelept al Kievului.

In timpul domniei sale s-a petrecut cel mai mare eveniment din mijlocul secolului – cucerirea Angliei de către William de Normandia, vasalul sau, care a  devenit rege al Angliei.

 

 

 

 

1148: Batalia de la Damasc se termină cu  înfrângerea decisiva a  cruciatilor  și  dezintegrarea celei de-a doua Cruciade.

 

 

 

1567: James al VI-lea este incoronat rege al Scotiei.

 

 

Imagini pentru James al VI-lea rege al Scotiei photos

 

 

 Iacob al VI-lea și I ( James VI and I) ( 19 iunie 1566 –  27 martie 1625) a fost rege al Scotiei sub numele de Iacob al VI-lea, și rege al Angliei si Irlandei  ca Iacob I.

 

 

 

1565: Regina Maria a Scotiei ( n.7/8 decembrie  1542 – d.8 februarie 1587), ramasa vaduva, s-a casatorit cu Henry Stuart, lord Darnley si duce de Albany, in Edinburgh, capitala Scotiei.

 

 

 

 

 

1588: Are loc batalia navala de la Gravelines, in largul coastelor Frantei, intre flota engleza comandata de lord Charles Howard si sir Francisc Drake, care infrange Armada spaniola.

 

 

 

 

 1644:  A murit Papa Urban al VIII-lea; (născut in 1568,  Maffeo Barberini) , conducator al Bisericii Catolice  de la 6 august 1623 la moartea sa în 1644. A fost ultimul papă  care a  extins  teritoriul statului papal prin forța armelor, și a fost un patron proeminent al artelor și reformator al misiunilor Bisericii. 

 

 

 

 

 

Cu toate acestea, datoriile masive contractate în timpul pontificatului său, au slăbit foarte mult statul condus de succesorii săi, care au fost in imposibilitate de a menține lungă durată influența politică și militară a papalității din Europa.

A  fost, de asemenea, implicat în procesul impotriva lui Galileo Galilei  impotriva caruia Inchizitia a obtinut condamnarea si obligarea acestuia sa-si renege teoriile. 

 

 

 

 

1805 : S-a nascut  Alexis de Tocqueville, istoric si om politic francez (“Democratia in America”, “Vechiul regim si revolutia”);  (d. 16.04.1859).

 

 

 

 

 A avut o contributie importanta  la dezvoltarea sociologiei.

 

 

 

1834: A fost înregistrat primul accident rutier. Diligenţa  cu aburi, a inginerului Edinburg, a lovit o piatră pusă  în drum. Cazanul cu aburi a explodat provocând moartea a 5 persoane.

 

 

 

 

1836: Inaugurarea Arcul de Triumf  din Paris.

 

 

 

 

 

 

Comandat de  imparatul Napoleon in 1906,  a fost inspirat de arhitectura  romana, fiind  înalt de cincizeci de metri. 

Poartă patru statui, câte una pe fiecare stâlp :

 • Triumful din  1810

 • Rezistența

 • Pacea

 • La Marseillaise

Pe zidurile interioare sunt înscriși cei 558 de generali ai Imperiului. Numele celor care au murit în luptă sunt subliniate.

Arcul face parte acum din monumentele naționale franceze cu o mare însemnătate istorică.

La picioarele sale se află Mormantul soldatului necunoscut   din Primul Razboi Mondial .

 

 

 

 

 1844 : A murit  Franz Xaver Wolfgang Mozart, compozitor austriac, fiul genialului muzician  austriac Wolfgang Amadeus  Mozart; (n. 1791).

 

 

 

 

 

 

 

 A  fost cel mai mic copil dintre copiii lui Wolfgang Amadeus Mozart  și  ai soției  sale Constanze , compozitor, pianist, dirijor si profesor, al carui stil muzical romantic  timpuriu  a fost  puternic influențat de stilul  tatălui său.

 

 

 

 

 1848:  Poarta Otomana  a recunoscut Locotenenţa Domnească a Ţării Româneşti drept legitimă, insa sub presiunea Rusiei şi la intervenţia boierilor munteni,  va refuza confirmarea oficiala a acestei recunoaşteri.

 

 

 

 

1848: În parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, în faţa unei numeroase asistenţe, după ce s-a citit noua Constituţie, un grup de tineri, avându-l în frunte pe Anton Pann, a intonat  imnul Revoluţiei paşoptiste “Deşteaptă-te, române”, devenit după Revoluţia anticomunistă din 1989 imnul naţional al României.

 

 

 

1856: A murit compozitorul german Robert Schumann, unul dintre cei mai celebri romantici ai primei jumătăţi a secolului XIX; (n. 8 iunie 1810).

 

 

 

 

 

1857: Carol Davila, medic roman de orgine franceza, în colaborare cu Nicolae Kretzulescu, a pus bazele invatamantului medical din tara noastra, infiintand în 1857,  Scoala nationala de medicina si farmacie.

 

 

 

1877: Carol I, principe (1866–1881) şi rege (1881–1914) al României, comandatul Ostirii  romane, a ordonat construcţia unui pod de pontoane peste Dunare, în zona Siliştioara–Măgura. Trupele române trec Dunarea si ocupa Nicopole.

 

 

 

 

1883:  S-a născut Benito Mussolini, “Il Duce”, primul dictator fascist al Europei; ( executat pe  28 aprilie 1945).

 

 

 

 

 

 

 

1890 : A încetat din viaţă pictorul  olandez Vincent van Gogh;   (“Tarani mancand cartofi”, “Lan de grau cu chiparosi”, “Autoportret”); (n. 30.03.1853.

 

 

 

 

 

 

 

 

1893 : S-a născut, în satul Hulub, comuna Dângeni, judeţul Botoşani, scriitorul Demostene Botez; (m. 18 martie 1973).

 

 

 

 

1895: S-a nascut  Victor Ion Popa, dramaturg, prozator, publicist şi eseist român; (d.30.03.1945).

 

 

 

 

 

 

 

1900: În Italia, regele Umberto I  este asasinat de  anarhistul  italian, Gaetano Bresci.

 

 

 

 

 

 

Regele Umberto I de Savoia (n.14 martie 1844 ), a fost rege al Italiei  din 1878 până în 1900.

 

 

 

 

1907:  Ia nastere in Marea Britanie miscarea “Scout” (“Cercetasii”), care s-a raspandit apoi in intreaga lume.

 

 

 

 

1912: S-a născut scriitorul Nicolae Steinhardt (“Jurnalul fericirii”, “Prin alţii spre sine. Eseuri vechi şi noi”, “Dumnezeu în care spui că nu crezi…” ).

 

 

 

 

 

 

A fost închis la Jilava, după care s-a călugărit, luându-şi numele de fratele Nicolae; (m. 30 martie 1989).

 

 

 

 1921: Adolf  Hitler devine liderul Partidului Naţional – Socialist  al Muncitorilor din Germania (Partidul nazist).

 

 

 

 

 

1925: S-a nascut  Mikis Theodorakis, compozitor grec; a compus muzica pentru filmul  de mare succes international “Zorba grecul”.

 

 

 

 

 

 

 

 

1938: Japonia a atacat URSS în regiunea lacului Hassan, de lângă Vladivostok.

 Aproximativ 35.000 de soldaţi din ambele tabere au participat la acest conflict de frontieră care s-a încheiat peste 12 zile cu înfrângerea completă a japonezilor.

Lacul Hasan este situat la 130 km sud-vest de Vladivostok, în apropiere de coasta Oceanului Pacific, la intersecţia cu frontierele chineze şi coreene .Acest conflict de frontieră a fost o consecinţă a acaparării Manciuriei chineze de către Japonia şi creării pe teritoriul ocupat a statului Manzhou-Go. Acolo a fost dislocată o armată japoneză formată din 130.000 de soldaţi.

Nu a fost un război propriu-zis iar  relaţiile diplomatice dintre cele două ţări au fost păstrate, spune istoricul Vadim Roghinski. „A fot un scandal diplomatic.

A fost convocat ambasadorul nipon la Moscova căruia i-au fost prezentate documentele potrivit cărora acest teritoriu aparţine URSS. Japonezii, la rândul lor, au trimis documente conform cărora teritoriul aparţine Manzhou-Go”.

 Pe 11 august a fost semnat un armistiţiu, conform căruia se revenea la vechea graniţă, consfinţită în 1886 prin acordul de la Hunchunskim dintre Rusia şi China.

 

 

 

1946: Începe Conferinţa de pace convocată la Paris de puterile învingătoare în cel de-al doilea război mondial, pentru pregătirea tratatelor de pace cu Bulgaria, Finlanda, Italia, România şi Ungaria (se va încheia la 15 octombrie acelaşi an).

 

Delegația României în apărarea hotarelor Transilvaniei în fața Atlasului Antonescu, Conferința de Pace de la Paris 19 iulie - 15 octombrie 1946, sursă:ziaristionline.ro

 

Delegația României în apărarea hotarelor Transilvaniei în fața Atlasului Antonescu, Conferința de Pace de la Paris 19 iulie – 15 octombrie 1946, sursă:ziaristionline.ro

 

 

 

Dupa  încheierea sa la 15 octombrie 1946, Conferinta a fost urmată de semnarea Tratatelor de Pace de la Paris din 10 februarie 1947 (tratate dintre Aliați și statele Axei, în urma celui de-Al Doilea Război Mondial).

Conform procedurii adoptate, Conferinţa nu putea lua hotărîri, ci avea doar competenţa de a face recomandări asupra proiectelor Tratatelor de pace, care erau trimise spre examinarea Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe. Statele foste inamice au fost invitate să-şi expună poziţia faţă de proiectele Tratatelor de pace, în scris sau oral, în comisii sau în plenul Conferinţei. Ele puteau participa la lucrările comisiilor sau la şedinţele în plen numai atunci cînd erau invitate.

În ziua de 30 iulie 1946 s-a dat publicităţii proiectul tratatului de pace cu România, simultan la Londra, Paris, Moscova şi Washington. Preambulul Tratatului consemna încetarea stării de război între România şi Naţiunile Unite, deşi această situaţie data de aproape trei ani de zile, interval în care România luptase timp de 7 luni alături de Naţiunile Unite pentru înfrîngerea Germaniei. În document se aprecia că România intrase în război alături de Naţiunile Unite la 12 septembrie 1944.

De asemenea, nu se preciza că România a participat la războiul împotriva Ungariei, ceea ce ar fi impus, desigur, despăgubiri din partea acesteia. Cu toată jertfa de sînge adusă de armata română, României nu i se recunoştea calitatea de cobeligerant, fiind considerată un stat învins de Naţiunile Unite. Frontierele României erau cele din 1 ianuarie 1941, cu excepţia graniţei cu Ungaria. Aceasta însemna că Basarabia şi Nordul Bucovinei rămîneau sub ocupaţia Uniunii Sovietice, iar Cadrilaterul sub cea a Bulgariei.

Pe de altă parte, se anula dictatul de la Viena, din 30 august 1940, frontiera între România şi Ungaria fiind cea din 1 ianuarie 1938. Tratatul stabilea un termen de 90 zile pentru retragerea trupelor Aliate, cu excepţia celor sovietice, care rămîneau în continuare în România, pentru menţinerea liniilor de comunicaţie ale Armatei Roşii cu zona de ocupaţie sovietică din Austria. Clauzele economice stabileau despăgubiri, restituiri şi compensaţii foarte grele pentru statul român. De asemenea, proiectul de Tratat prevedea multiple restricţii privind armata română şi dotarea ei.

La 8 august 1946, guvernul Franţei, în numele Naţiunilor Unite, a adresat guvernului României invitaţia de a participa la Conferinţa de pace de la Paris. A doua zi, 9 august, Consiliul de Miniştri, întrunit în Bucureşti, a aprobat poziţia României faţă de problemele dezbătute la Conferinţa păcii şi a stabilit componenţa delegaţiei care urma să se deplaseze la Paris.

Delegaţia a primit mandat să militeze pentru anularea dictatului de la Viena, recunoaşterea cobeligeranţei României, anularea clauzelor economice, a celor privind restricţiile la armament şi forţele armate necesare apărării ţării etc.

Deşi problemele cele mai grave – mai ales de ordin teritorial şi economic – priveau relaţiile cu Uniunea Sovietică, delegaţia nu avea dreptul să ridice obiecţii care puteau leza relaţiile cu marele vecin de la Răsărit.

Consiliul de Miniştri a decis că ele se vor rezolva pe cale bilaterală între guvernele de la Bucureşti şi de la Moscova. Astfel, aproape toate ameliorările solicitate de România vizau relaţiile cu statele Occidentale.

Delegaţia guvernamentală română era condusă de Gheorghe Tătărescu, vicepreşedintele Consiliului de Miniştri şi ministrul de Externe; din delegaţie mai făceau parte: Gheorghe Gheorghiu-Dej – ministrul Comunicaţiilor şi Lucrărilor Publice, Lucreţiu Pătrăşcanu – ministrul Justiţiei, Ştefan Voitec – ministrul Educaţiei Naţionale, Lothar Rădăceanu – ministrul Muncii, Ion Gheorghe Maurer – subsecretar de Stat, Mihai Ralea – ambasadorul Românei la Washington, Richard Franasovici – ambasadorul României la Londra, Simon Stoilow – ambasadorul României la Paris, generalul Dumitru Dămăceanu, Elena Văcărescu, Florica Bagdasar, Şerban Voinea ş.a. ” (Extrase din articolul ”România la Conferința Păcii de la Paris”, Autor Profesor Universitar, Doctor, Ioan Scurtu).

Detalii… Tratatele de pace de la Paris, 1947

 

 

 

 

1945: S-a nascut   fotbalistul  şi antrenorul  român Mircea Lucescu.

 

 

 Imagini pentru Mircea Lucescu.photos

 

 

1947: In  România, este dizolvat, printr-o hotărâre a Consiliului de Miniştri  comunist, Partidul Naţional Ţărănesc.

 

 

 

 

 1948: După o întrerupere de 12 ani cauzată de cel ce-al doilea război mondial, la Londra se deschid Jocurile Olimpice de Vară.

 

 

 

 

 

 

 

 

1950: S-a nascut atleta Maricica Puică, campioană olimpică, europeană şi mondială.

 

 

Imagine similară

 

 

 

 

1952: La J.O. de la Helsinki, Iosif Sârbu este medaliat cu aur la tir. Este prima medalie de aur olimpică  obtinuta de un sportiv reprezentand  România.

 

 

 

 

 

 

 

1957: Şi-a început activitatea Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, cu sediul la Viena, dupa infiintarea sa  la data de 26 octombrie 1956.

 

 

 

 

 

 1958: Președintele SUA Dwight Eisenhower  a promulgat Legea Națională pentru Aeronautică și Spațiu, prin care s-a înființat Agenția spațială federală civilă americana  NASA.

 

 

 

 

 

 

 

1966: S-a nascut  in orasul Caracal, jud Olt, Marius Tucă, jurnalist, analist şi moderator TV .

 

 

 

 

 Imagini pentru Marius Tucă,photos

 

 

 

 

1970: A murit marele compozitor  şi dirijor  român, Ionel Perlea; (n. 1900).

 

 

 

 

 

 

 

1981: Charles, Prinţ de Wales, se căsătoreşte  la Catedrala Saint Paul  din Londra, cu Lady Diana Spencer.

 

 

 

 

 

 

 

1983: A decedat  Luis Buñuel, regizor spaniol, detinator al premiului Oscar (“Cîinele andaluz”, “Pămînt fără pîine”, “Simon din deşert”, “Farmecul discret al burgheziei” – Oscar, 1972); (n.22.02.1900).

 

 

 

 

 

 

 

1983: A murit actorul britanic David Niven; (n. 1909).

 

 

 

 

David Niven a  jucat în peste 90 de filme, interpretînd rolul gentlemanului elegant şi plin de umor. A primit Premiul Oscar în 1958 (“Pantera roz”, “Ocolul pămîntului în 80 de zile”) ; (n.01.03.1909).

 

 

 

 

 1984: La cea de a XIII–a ediţie a Olimpiadei de vară organizată la Los Angeles, sportivii români au cucerit 20 de medalii de aur, 16 de argint şi 17 de bronz (29 iulie–12 august).

 

 

 

 

 1990: A murit  Bruno Kreisky, politician austriac, fost presedinte al Austriei; (n. 1911).

 

 

 

 

 

A fost primul cancelar federal social-democrat al Austriei, în perioada 1970-1983.

Prin angajamentul său în politica de promovare a păcii în Orientul Apropiat şi în relaţiile Est-Vest, a atras respectul întregii comunităţi internaţionale asupra ţării sale, o apreciere care s-a materializat prin alegerea capitalei Austriei, Viena, ca unul dintre sediile oficiale ale ONU; (n.22.01.1911).

 

 

 

 1992: A murit  Lucia Demetrius, prozatoare, poetă, traducătoare şi autoare dramatică română; (n. 1910).

 

 

 

 

 

 

 

 1994: Este adoptată prima Constiţutie a Republicii Moldova.

 

 

 

 2005:  Astronomii anunță descoperirea planetei pitice Eris .

 Inițial denumită 2003 UB313), este cea mai mare planetă pitică cunoscută din sistemul nostru solar.

După masă este al nouălea corp ceresc cunoscut din  Sistemul Solar  care se rotește direct în jurul Soarelui.

 

 

 

 

 

 

Are cel puțin un satelit, numit Dysnomia .  Deoarece diametrul său este mai mare decât cel al lui  Pluton, a fost considerat de mulți ca fiind Planeta X, cea despre care se credea că este cauza unor perturbări în rotația planetelor Uranus și Neptun.

Pe 24 august 2006, în urma unei rezoluții a Uniunii Astronomice Internationale, 2003 UB313 a primit statulul de planeta pitica.

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Calinic

 

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Calinic   s-a nascut in Cilicia. In anul 290, prezent in cetatea Ancira din Galatia, a fost arestat de pagani si dus inaintea dregatorului Sacerdon.

Cand i s-a spus ca va fi spus la chinuri daca nu va lepada credinta in Hristos, Sfantul Mucenic Calinic a zis: “Mie dorit imi este a suferi pentru Domnul meu, precum ii este painea celui flamand.”

I s-au pus in picioare incaltari de fier, ce aveau cuie pe interior, si asa a fost fugarit in cetatea Gangra. Dar sfantul umbla ca si cum nu simtea durerea din ranirea picioarelor si canta psalmul lui David: “Asteptand, am asteptat pe Domnul, si a cautat la mine si a auzit rugaciunea mea.

 

Si m-a scos din groapa patimilor si din tina noroiului, si a pus pe piatra picioarele mele si a indreptat pasii mei”. Pe drumul spre executie i s-a facut sete.

Prin rugaciune, Dumnezeu i-a daruit apa dintr-o stanca, iar izvorul acela n-a incetat de atunci a darui apa, spre pomenirea minunii lui Dumnezeu, care s-a facut cu rugaciunile mucenicului.

A fost aruncat in foc, loc in care si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezeu. Cei ce l-au persecutat, au gasit trupul Sfantului Mucenic Calinic neatins de flacari.

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

– Sfintei Mucenite Teodota, impreuna cu fiii sai;
– Sfantului Mucenic Mamant;
– Sfantului Mucenic Vasilisc;
– Sfantului Constantin, patriarhul Constantinopolului;
– Sfantului Ioan ostasul;
– Sfintilor Mucenici Veniamin si Virie;
– Binecredinciosului imparat Teodosie cel Tanar;
– Sfantului Mucenic Eustatie din Mtskheta.

 

 

 

 

VIDEO: ISTORIA ZILEI DE 29 IULIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=E2bmeRMy9UY

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 1. ioanscurtu.ro/content/view/22/1/;

 2. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

 4. Istoria md.

 5. Istoricul zilei blogspot.com;

 6. Mediafax.ro;

 7. Wikipedia ro.

 

30/07/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , ,

3 comentarii »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: